Re: Menstruacionet
Fillimisht postuar nga janna:
[qb] Kur vonohen menstruacionet, do te thote kjo qe ovulimi i vezes ndodh me vonese? [/qb]
MENSTRUACIONET
Ketu do te bejme fjale per menstruacionet (problem I femrave), kur jan ato normale apo jo normale.
Rrjedhimi normal i ciklit te menstruacionit eshte proces i rregullt e gjithashtu edhe cikli kompleks i hormoneve, i cili i kontrollon ato ne tërësi. Cikli „tipik“ i menstruacioneve në kushte normale zgjat 28 ditë. Shumica e femrave kanë ciklus të menstruacioneve.i cili zgjat në një interval prej 21 deri 35 ditë1). Mirëpo,së paku 20% të femrave kanë cikle të parregullta 2). Ciklet të cilat janë më të gjata ose më të shkurtëra lënë të kuptohet se ato nuk kanë ovulacion (plasje të folikulit-shkëputje të vezës së pjekur nga folikuli i Grafitit). Shpesh herë ciklet paraqitën në mënyrë të jashtëzakonshme të shkurtëra apo të gjata gjatë kohës së rinisë, ose kur një femër është në prag të menopauzës( ndaljes përfundimtare të periodave).
Gjysma e parë e ciklit të menstruacionit (dita e parë gjer në ditën e 14 nga 28 ditët e ciklit)
Faza e menstruacionit
Dita e parë e ciklit tuaj të menstrucionit shënohet si dita një e Mentruacionit. Faza e menstrucionit përfshin ciklin e vet. Gjatë kësaj kohe endometria-shtresa e brendshme e mitrës del jashtë me ca gjak. Shumë probleme, me të cilat gjatë ciklit të tyre të mentruacionit ballafaqohen femrat, paraqiten në këtë fazë. Për shembull, te disa paraqitet endrometrioza (gjendja ektopike e endometrit) fibroma nga mitri (tumor beninj i indit fijor lidhës) dhe cistat vezore, çrregullime menstrucioni si për shembull dismenorrhi (periudha me dhembje) ose menorragji (zakone me sasi të shumtë gjaku- periudhë jashtëzakonisht e forte).
Faza folikulare/proliferative
Gjatë fazes proliferative trupi prodhon një të ashtuquajtur hormon stimulues folikular(FSH) në vezor. Hormoni stimulues i folikulit stimulon vezoren për të prodhuar një folikul në vezor. Vezori piqet gjatë fazes proliferative në folikul. HSF (Hormoni stimulues i folikulit) gjithashtu stimulon veyorin për të prodhuar një sasi të madhe të estrogjenit (kontrollues të cikleve të menstruacionit). Estrogjeni shkakton prapë që të krijohet indi i endometrit (apo proliferativ) dhe ta mbulon pjesen e brendshme të mitrit.
Mesi i ciklit të menstruacionit (përafërsisht dita e XIV e një cikël prej 28 ditësh)
Vezja e rritur në tërësi shpërthen përafërsisht pjesërisht (përafërsisht dy javë para periudhës vijuese nga qesja e vezorës. Vezorja pastaj shtegton nga qesja e saj në gypin e Falopit-mitrës dhe vazhdon deri në miter
Pjesa e dytë e ciklit të menstruacionit (përafërsisht dita 1 XIV deri në ditën e XXVIII)
Faza luteale apo e sekretimit-tajitjes.
Pasi të ketë hyrë veza , atëherë krijohet një trup i njohur me emrin trupi i verdhë –corpus luteum, i cili është i përbërë nga masa e verdhë e yndyrës. Një hormon i
quajtur hormoni i luliberin-it(LH), trupi i verdhë rritet me progesteronin dhe e liron një hormon të femrës më tutje.
Gjatë fazës së sekretimit-tajitjes progesteroni e bënë shtresën e endrometrit më të fortë dhe si sungjer në sipërfaqe. Progesteroni gjithashtu aktivizon gjëndrat në endometër. Këto gjëndra prodhojnë fluide të mitrës dhe mbështesin zhvillimin e embrionit, nëse ka ardhur koha e pllenimit të ovulacionit (plasje të folikulit-shkëputje të vezës së pjekur nga folikuli i Grafitit).
Gjatë kësaj faze zë ciklit të menstruacionit , femrat që vuajnë nga sindromi paramenstrual(PMS) fillojnë të ndijojnë simptomet e tyre. Përgjithësisht simptomet janë më të këqija Brenda 7-10 ditësh të ciklit dhe prëfundojnë me apo pas fillimit të periudhës së menstruacioneve.
Te një grua që nuk ka mbet shtatzanë, niveli i progesteronit qëndron diku më së shumti gjatë një jave pas ovulacionit dhe më pas fillon të bie së bashku me nivelin e estrogenit. Shtypja e gjakut në endometër zvogëlohet dhe pjesa e epërme e tij thërmohet gjatë përfundimit të shtatzanisë.Në të njejtën kohë trupi i verdhë –corpus luteum thahet.
Rënia e estrogenit dhe proesteronit në fund të ciklit, ia bën të ditur trupit se ka ardhur koha që të filloj një cikël i ri.