Menstruacionet

Goca

Primus registratum
Re: Menstruacionet

Fillimisht postuar nga Dott:essa:
[qb] eshte e sakte ajo cka thote lara per aspirinat. Aspirinat do rrisi fluksin e gjakut dhe prandaj Nje person jo ekspert ne fushen e mekanizmit te veprimit e shikon si dicka jo te mire.

[/qb]
Domethene , rritja e fluksit te gjakut nuk sjell ndonje problem?
:confused:

Goca

Primus registratum

Nuk po di kujt ti besoj mo.... njoni thote kshu tjetri ashtu... :confused: shkenca ka ik per lesh me duket... /pf/images/graemlins/laugh.gif
Shyqyr qe s`kom hallin e Duas ... /pf/images/graemlins/laugh.gif

arbi

Primus registratum

varet,aspirina eshte nje vazo dilatator(zgjerues) dhe me siguri ka ate efektin qe thote lara qe e pershpejton shembjen e endometrit po s'do e keshilloja paraprakisht si medikament per femrat ne momentin e ciklit sepse duhet pare nqs ajo vuan nga tensioni ose stomaku ose ka apo s'ka probleme ne koagulimin e gjakut

Dolori mestruali

DESCRIZIONE E SINTOMI
La dismenorrea è il dolore periodico che si manifesta durante le mestruazioni. E' un disturbo molto diffuso ed è frequente, in modo particolare, nell'adolescenza. Si manifesta con dolore, spesso molto intenso, che trae origine dalle contrazioni dell'utero ed è aggravato dalla carenza di ossigeno conseguente alla perdita di sangue (tipica del periodo mestruale). I dolori mestruali, simili a crampi o costanti, iniziano nella parte bassa dell'addome e possono irradiarsi alle gambe o alla schiena. Non si conosce esattamente la causa della dismenorrea, tuttavia si è notato che uno dei principali fattori è il temperamento emotivo individuale. Scarsa tolleranza al dolore, paura delle mestruazioni, o una reazione anormale nei confronti dell'idea della gravidanza, sono situazioni facilmente riscontrabili in soggetti affetti da dismenorrea.

CONSIGLI TERAPEUTICI
Nei casi meno gravi i dolori mestruali possono essere risolti anche con il solo uso di borse di acqua calda sull'addome. Per lenire il dolore risultano utili farmaci ad azione antidolorifica e antispastica.

i'll_wait_4_U_in_Heaven

Forumium praecox

Edhe une kam te njejtin problem me duket. Nja dy dite para jam e acaruar nga nervat. Kur me vijne kam dhimbje te forta barku po vetem diten e pare. Se kam patur kete problem me pare keshtu, me dhimbje barku. Nganjeher jane te padurueshme.

Mire qe e kam kete hall po vras trurin si u be qe me zuri ky lamet.

Mos ka te beje ambjenti apo edhe predisposita genetike. Ne qofte se ka te beje ambienti si mund ta transformosh ne menyre te atille qe te kem me pak nga keto lanete.

Di qe mami im se ka patur, pervec nervave. Nejse, te gjitha terapite qe i pershkruat me lart do i provoj mbase me ben mire te ndryshoj paksa menyren e te jetuarit.

Me ju then te drejten cdo dite marr nje multi-vitamine me nje gote uje pas ushqimit. Mendoj se ka ndryshuar nga pak kjo gjendje pasi u be tashme nje vit qe kur kam filluar kete trajtim.

Kam degjuar se multi-vitaminat kan me effect per semudjet kronike se sa vitaminat me vete si A, B.etj sepse e ushqen trupin ne pergjigjesi, kurse vitaminat me vete mund te krijojne imbalanc ne organisem sepse e pasuron trupin vetem me nje lloj dhe nganjeher e tejkalon me shume se sa nevojitet dhe len mangut nga vitaminat e tjera.

Nuk e di po keshtu kam lexuar diku

Teme interesante /pf/images/graemlins/smile.gif

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Dua:
[qb] Mjeku popullor, caji i malit nuk ndikoi asgje kete muaj, mos duhet me shume kohe per efekt? Psh 2-3 muaj? :confused:

D. [/qb]
Une jam ma se i bindur se Ju nuk keni perdor cfar ju kam rekomanduar sepse 10 dite terapi jap rezultate te pakontestueshme (keshtu ishte deri me tash me mbi 1000 pacienta me problem te ngjashem qe Ju keni).

Dua

Primus registratum

Shyqyr qe s`kom hallin e Duas ... /pf/images/graemlins/laugh.gif

Shyqyr qe s'me ngjani asnjoni ketu....halle halle kjo dynja /pf/images/graemlins/laugh.gif

D.

Dua

Primus registratum

Une jam ma se i bindur se Ju nuk keni perdor cfar ju kam rekomanduar sepse 10 dite terapi jap rezultate te pakontestueshme (keshtu ishte deri me tash me mbi 1000 pacienta me problem te ngjashem qe Ju keni).

Mjeku, po e perseris edhe nje here qe cajin e kam pire, mos ndoshta edhe me shume sesa qe me eshte rekomanduar, por efekti ishte 0%. Une duhet te jem pacientja e 1001-te me rezultate jo te kenaqeshme. E kam me gjithe mend. /pf/images/graemlins/frown.gif

D.

Raif

Primus registratum

[qb] Une jam ma se i bindur se Ju nuk keni perdor cfar ju kam rekomanduar sepse 10 dite terapi jap rezultate te pakontestueshme (keshtu ishte deri me tash me mbi 1000 pacienta me problem te ngjashem qe Ju keni).

Mjeku, po e perseris edhe nje here qe cajin e kam pire, mos ndoshta edhe me shume sesa qe me eshte rekomanduar, por efekti ishte 0%. Une duhet te jem pacientja e 1001-te me rezultate jo te kenaqeshme. E kam me gjithe mend. /pf/images/graemlins/frown.gif

D. [/qb]
Une prap po perserise se Ju nuk keni veprue sipas rekomandimeve qe ju kam dhene, e ketu qendron puna. Ju vetem duheni te veproni sipas rekomandimeve qe ju kam dhene e rezultati eshte i pakontestueshem.

Trista

Primus registratum

[qb] Shyqyr qe s`kom hallin e Duas ... /pf/images/graemlins/laugh.gif

Shyqyr qe s'me ngjani asnjoni ketu....halle halle kjo dynja /pf/images/graemlins/laugh.gif

D. [/qb]
Apo e kane hallin tend shume femra mi xhan, po c'te bejme thuaj...pranoje tashi se nje here ne muaj eshte dhe deal with the terrible pain :shrug:
Edhe boll pive cajra po ik merr ndonje ilac per te qene te rekomanduar nga mjeku, qe te lehtesohen dhimbjet...Ilacet ne sasine e duhur s'te bejne dem... hiqini ca ide qe s'te hyjne ne pune (por me shume prishin) nga koka /pf/images/graemlins/smile.gif

Feel better ... /pf/images/graemlins/smile.gif

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Belinda...:
[qb]
[qb] Shyqyr qe s`kom hallin e Duas ... /pf/images/graemlins/laugh.gif

D. [/qb]
Apo e kane hallin tend shume femra mi xhan, po c'te bejme thuaj...pranoje tashi se nje here ne muaj eshte dhe deal with the terrible pain :shrug:
Edhe boll pive cajra po ik merr ndonje ilac per te qene te rekomanduar nga mjeku, qe te lehtesohen dhimbjet...Ilacet ne sasine e duhur s'te bejne dem... hiqini ca ide qe s'te hyjne ne pune (por me shume prishin) nga koka /pf/images/graemlins/smile.gif

Feel better ... /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
SIPAS RREGULLIT, MOJ XHAN MUA ME DREJTOHEN ATA/ATO QE NUK KAN MUNDUR TA ZGJEDHIN PROBLEMIN SHENDETSOR ME MJEKUN ME DIPLOMA TE UNI-FAKULTETEVE MED.
POR KA EDHE NGA ATA/ATO QE ME PAR JAN PERBETUAR NE DIPLOMA QE KAN ATA/ATO SI ME LART E TANI PER CDO PROBLEM ME DREJTOHEN MUA PER NDIHME, PASHA AXHIN...

Trista

Primus registratum

Un nuk kam gje kundra teje...pasha Zotin. Thjesht ju pergjigja Dua-s, qe e pohoi vete qe nuk i ben efekt caji per ndalimin e dhimbjeve. Nejse, pune te mbare Mjeku Popullor, dhe mos i hidh kaq shpejt poshte diplomat e Uni-fakulteteve...nga ato po ecen mjekesia perpara...me sa jam un e informuar...

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Belinda...:
[qb] Un nuk kam gje kundra teje...pasha Zotin. Thjesht ju pergjigja Dua-s, qe e pohoi vete qe nuk i ben efekt caji per ndalimin e dhimbjeve. Nejse, pune te mbare Mjeku Popullor, dhe mos i hidh kaq shpejt poshte diplomat e Uni-fakulteteve...nga ato po ecen mjekesia perpara...me sa jam un e informuar... [/qb]
Jo moj, Une nuk i hedh posht diplomat e fakulteteve sepse ato mirren me mund te madh por po i hedhin pacientat e shumte te cilet pas shume vite tentimesh te gjejn zgjidhje ke problemet shendetsore qe i percjellin, te frustruar, e bejne kete, dhe mua (Une jam Mjek Popullor) me thone: do te kerkoi nga institucionet me te larta ta japin diplomen doktor te rangut me te lart, e kete e bejne nga shkaku se ndihma qe Une ofroi per ta eshte e menjihershme pozitive...

Dhe me kete rast po permendi se ketu ne Toronto kam pacient qe e ka bashkshortin dr med (i Torontos) i cili nga Une ka kerkuar ndihme dhe me ka rekomanduar...

Dua

Primus registratum

B. dhe M. Popullor po shyqyr qe ka njerez tek te cilet mund te kerkojme ndihme, me ose pa diplome kryesorja te na gjejne derman e ilaq.

D.

arbi

Primus registratum

[qb] B. dhe M. Popullor po shyqyr qe ka njerez tek te cilet mund te kerkojme ndihme, me ose pa diplome kryesorja te na gjejne derman e ilaq.

D. [/qb]
dua lexova postimet e meparshme dhe s'kuptova ti e ke bere viziten tek gjinekologu(me eko e gjithe analizat e tjera te nevojshme)apo jo. para tre vjetesh kur te kane filluar keto shqetesime te ka ndodhur ndonje gje qe mund te kete demtuar integritetin fizik te vezoreve apo te zones perreth
ky eshte nje sit ku mund te besh pyetje nje eksperti ne semundje te endometrit italisht

Dua

Primus registratum

arbi te gjitha analizat e mundshme i kam bere. Italisht nuk kuptoj, flm. /pf/images/graemlins/smile.gif

D.

Kordelja

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga janna:
[qb] Kur vonohen menstruacionet, do te thote kjo qe ovulimi i vezes ndodh me vonese? [/qb]
Jo, ose mbase, sidoqofte do ishte mire te ishte vajze /pf/images/graemlins/wink.gif Urime :thumbsup:

Kordelja

Valoris scriptorum

/pf/images/graemlins/laugh.gif

Komenti im vetecensurohet gjate hedhjes /pf/images/graemlins/laugh.gif

/pf/images/graemlins/wink.gif

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga janna:
[qb] Kur vonohen menstruacionet, do te thote kjo qe ovulimi i vezes ndodh me vonese? [/qb]
MENSTRUACIONET

Ketu do te bejme fjale per menstruacionet (problem I femrave), kur jan ato normale apo jo normale.
Rrjedhimi normal i ciklit te menstruacionit eshte proces i rregullt e gjithashtu edhe cikli kompleks i hormoneve, i cili i kontrollon ato ne tërësi. Cikli „tipik“ i menstruacioneve në kushte normale zgjat 28 ditë. Shumica e femrave kanë ciklus të menstruacioneve.i cili zgjat në një interval prej 21 deri 35 ditë1). Mirëpo,së paku 20% të femrave kanë cikle të parregullta 2). Ciklet të cilat janë më të gjata ose më të shkurtëra lënë të kuptohet se ato nuk kanë ovulacion (plasje të folikulit-shkëputje të vezës së pjekur nga folikuli i Grafitit). Shpesh herë ciklet paraqitën në mënyrë të jashtëzakonshme të shkurtëra apo të gjata gjatë kohës së rinisë, ose kur një femër është në prag të menopauzës( ndaljes përfundimtare të periodave).

Gjysma e parë e ciklit të menstruacionit (dita e parë gjer në ditën e 14 nga 28 ditët e ciklit)
Faza e menstruacionit
Dita e parë e ciklit tuaj të menstrucionit shënohet si dita një e Mentruacionit. Faza e menstrucionit përfshin ciklin e vet. Gjatë kësaj kohe endometria-shtresa e brendshme e mitrës del jashtë me ca gjak. Shumë probleme, me të cilat gjatë ciklit të tyre të mentruacionit ballafaqohen femrat, paraqiten në këtë fazë. Për shembull, te disa paraqitet endrometrioza (gjendja ektopike e endometrit) fibroma nga mitri (tumor beninj i indit fijor lidhës) dhe cistat vezore, çrregullime menstrucioni si për shembull dismenorrhi (periudha me dhembje) ose menorragji (zakone me sasi të shumtë gjaku- periudhë jashtëzakonisht e forte).
Faza folikulare/proliferative
Gjatë fazes proliferative trupi prodhon një të ashtuquajtur hormon stimulues folikular(FSH) në vezor. Hormoni stimulues i folikulit stimulon vezoren për të prodhuar një folikul në vezor. Vezori piqet gjatë fazes proliferative në folikul. HSF (Hormoni stimulues i folikulit) gjithashtu stimulon veyorin për të prodhuar një sasi të madhe të estrogjenit (kontrollues të cikleve të menstruacionit). Estrogjeni shkakton prapë që të krijohet indi i endometrit (apo proliferativ) dhe ta mbulon pjesen e brendshme të mitrit.

Mesi i ciklit të menstruacionit (përafërsisht dita e XIV e një cikël prej 28 ditësh)

Vezja e rritur në tërësi shpërthen përafërsisht pjesërisht (përafërsisht dy javë para periudhës vijuese nga qesja e vezorës. Vezorja pastaj shtegton nga qesja e saj në gypin e Falopit-mitrës dhe vazhdon deri në miter
Pjesa e dytë e ciklit të menstruacionit (përafërsisht dita 1 XIV deri në ditën e XXVIII)

Faza luteale apo e sekretimit-tajitjes.
Pasi të ketë hyrë veza , atëherë krijohet një trup i njohur me emrin trupi i verdhë –corpus luteum, i cili është i përbërë nga masa e verdhë e yndyrës. Një hormon i

quajtur hormoni i luliberin-it(LH), trupi i verdhë rritet me progesteronin dhe e liron një hormon të femrës më tutje.
Gjatë fazës së sekretimit-tajitjes progesteroni e bënë shtresën e endrometrit më të fortë dhe si sungjer në sipërfaqe. Progesteroni gjithashtu aktivizon gjëndrat në endometër. Këto gjëndra prodhojnë fluide të mitrës dhe mbështesin zhvillimin e embrionit, nëse ka ardhur koha e pllenimit të ovulacionit (plasje të folikulit-shkëputje të vezës së pjekur nga folikuli i Grafitit).
Gjatë kësaj faze zë ciklit të menstruacionit , femrat që vuajnë nga sindromi paramenstrual(PMS) fillojnë të ndijojnë simptomet e tyre. Përgjithësisht simptomet janë më të këqija Brenda 7-10 ditësh të ciklit dhe prëfundojnë me apo pas fillimit të periudhës së menstruacioneve.
Te një grua që nuk ka mbet shtatzanë, niveli i progesteronit qëndron diku më së shumti gjatë një jave pas ovulacionit dhe më pas fillon të bie së bashku me nivelin e estrogenit. Shtypja e gjakut në endometër zvogëlohet dhe pjesa e epërme e tij thërmohet gjatë përfundimit të shtatzanisë.Në të njejtën kohë trupi i verdhë –corpus luteum thahet.
Rënia e estrogenit dhe proesteronit në fund të ciklit, ia bën të ditur trupit se ka ardhur koha që të filloj një cikël i ri.