Mbulesa (hixhabi) tek femrat (besimtare) muslimane

philly_fier

Primus registratum
Re: Mbulesa (hixhabi) tek femrat (besimtare) musli

Okay me le te bej nje pyetje. Kur vishesh me ato rroba mbuluar nga koka tek kembet, do te thote qe je besimtare me e mire se dikush qe nuk vesh?
dhe nqs jo, atehere kush eshte qellimi i asaj veshje?

AMANI

Primus registratum

Jo, besimi shikohet ne zemer. Qellimi i veshjes eshte pjese e bindjes time.

As simple as that. Nese prisje ndonje pergjigje te gjate me fal qe te zhgenjeva, por keshtu eshte. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

philly_fier

Primus registratum

Okay njerezit kane te drejte te besojne cfare te duan. And you know what, ne shtepine tende bej cfare te duash. Nqs Shqiperia do ishte nje vend 99% musliman, okay, do ishte me ndryshe. Por nqs do te jesh pjese e shoqerise, atehere respekto rregullat e shoqerise. Dhe ne zemren tende bej ca te duash.
Nqs une do ta kisha une ne dore, do nxirrja nje ligj qe mos te lejohej asnje prezantim i fese ne shkolla, pune etj..

AMANI

Primus registratum

Perse do ta beje kete? Cfare te pengon ty shamija ne pune, shkolle, etj.

Pastaj eshte komplet e papraktikueshme. Kur ka lindur njeriu, ka lindur dhe besimi. Besimi eshte e drejte fondamentale e njeriut. A nuk eshte me mire qe ta respektojme njeri-tjetrin, dhe te ndalojme se besuari qe te gjithe njerzit jane njesoj, sepse nuk jemi.

ps; sa per sqarim -shamija eshte e detyrueshme sipas fese qe ndjek une. Sic kane detyrime edhe fete e tjera ma do mendja. Pastaj it works in this country [England], perse jo ne Shqiperi?

philly_fier

Primus registratum

Pse do ta beja??..Sepse shkolla, puna etj nuk jane vende fetare, jane vende biznesi dhe edukimi. Like I said, besimi duhet te jete ne zemer jo ne shami. Kur vete ne shkolle, pune etj nuk ka rendesi cfare besimi ke, duhet ti pershtatesh ambjentit. Psh ketu ( USA ) une duhet te vesh rroba biznesi gjate javes dhe mund te vesh xhinse vetem te premten. Une do doja te vishja xhinse cdo dite, but you know what..I cant do it cause thats not professional.
Does that make sense?

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: AMANI</div><div class="ubbcode-body">Perse do ta beje kete? Cfare te pengon ty shamija ne pune, shkolle, etj.

Pastaj eshte komplet e papraktikueshme. Kur ka lindur njeriu, ka lindur dhe besimi. Besimi eshte e drejte fondamentale e njeriut. A nuk eshte me mire qe ta respektojme njeri-tjetrin, dhe te ndalojme se besuari qe te gjithe njerzit jane njesoj, sepse nuk jemi.

ps; sa per sqarim -shamija eshte e detyrueshme sipas fese qe ndjek une. Sic kane detyrime edhe fete e tjera ma do mendja. Pastaj it works in this country [England], perse jo ne Shqiperi? </div></div>

Kur kalindur njeriu ka lindur dhe feja por ka lindur dhe lufta.
Eksperiencat e derisotme në lidhje me tolerancën fetare kanë treguar që ajo nuk egziston dhe se shfaqja e hapur në çdo hap të jetës të simboleve fetare pashmangshmërisht do acarojë dikë të një besimi tjetër e kjo me kohën mund të kthehet në konflikt e deri në dhunë. Kjo është eksperiencë e këtu teorizimi se ç'punë i prish dikujt se unë mbaj apo jo një shami, mjekërr, të mbathura, etj. nuk pin ujë. Njeriu nuk është tolerant, ai është egocentrik dhe kjo nuk e lejon të tolerojë diçka kundër egos së tij (kjo e fundit mund të shprehet edhe nëpërmjet besimit).

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Shkollat dhe punet ne USA, me sa kam lexuar une, nuk bejne diskriminim bazuar ne ca vesh, palere ne ca besimi ke. Prandaj ka ligje diskriminimesh qe po that tjetri nje gje sa me te vogel ne lidhje me dicka fetare ne pune ose ne shkolle hidhet ne gjyq per diskrimin fetar ketu perfshihen te gjitha gjerat fetare si veshja, praktikimi etj... . Prandaj Kondrapedal kane bere ligj njerezit per keta egocentriket e tu, dhe une mendoj se ti je nje prej tyre ne lidhje me fene. Por njerezit 'e perparuar' ketu ne bisedim kete e marrin per 'prapambetje'.

Pershtatjet ambjentesh behen si tip gustoje. Natyrisht nqs je ne biznes dhe vishesh me barke perjashte nuk dukesh shume serioze per klientat. Por nqs je ne nje zyre qe nuk ke pse te besh pershtypje vesh ca duash. Por te shtysh kete per te ngaterruar me veshjen fetare nuk lejohet me ligj sepse po ben diskriminim ne praktikimin e fese dhe lirise se tjetrit. Per veshjet e tjera nuk mund te besh diskriminim fetar, prandaj njerezit vishem me kostum kur bejne donje prezantim serioz jo se i detyrojne por sepse duan te shesin mallin, po nuk pate ca te shesesh nuk ke per ca te vishesh.

Ne fakt veshja serioze dhe te tjera jane dytesore perderisa e ben punen tamam dhe je serioz si ne pune dhe edukim. Me pak fjale nqs e ben punen sic duhet nuk i intereson njeriu fare se si vishesh apo nuk vishesh si ne pune edhe ne edukim. Eshte nje shprehje, "Mos e gjyko librin nga kapaku". Do u behej mire te reflektoheni ne kete shprehje te zgjuarsise popullore.

Kondrapedali

Kondrapedali

Po mir mo Albanski, marrim rastin kur një grua e veshur me shami, pra që shfaq hapur besimin e saj, punon në funksion publik si arkëtare. Ajo është në kontakt të vazhdueshëm me klientët dhe si pasojë me lloj lloj njerëzish. E zëmë se në arkë paraqitet dikush i një besimi tjetër dhe që për ters është edhe fanatik e kjo se Perëndia ato mend i ka dhënë. Ky person nu pranon që ti shërbejë dikush i cili shfaq hapur përkatësinë fetare e cila në këtë rast është tjetër nga ajo e fanatikut. Duke refuzuar të shërbehet nga personi në fjalë ky klient i shtetit mbetet pa shërbim dhe shteti ka për detyrë ti shërbejë të gjithë klientëve të tij për sa kohë këta nuk shkelin ligjin.

Tani, këtu ka një konflikt mes shtetit dhe klientëve të tij i cili shkaktohet nga shfaqja e një simboli besimi të një punonjësi të shtetit. Ligji të cilin përmend ti nuk egziston në SHBA apo në vende të tjera perëndimore pasi janë shtete laike. Në këto shtete ndalohet diskriminimi në bazë fetare apo rraciale por këtu nuk kemi diskriminim nga ana e klientit pasi ai shfaq një të drejtë të tij. Kjo pasi nëpunësi i shtetit ka bërë një zgjedhje për të mbajtur një simbol fetar në një ambjent shërbimi dhe ky simbol fetar krijon një "agresion" ndaj klientit.

Kjo logjikë i paralelizohet edhe rastit të shkollës ku klientë janë nxënësit apo studentët dhe shteti është pronari i shkollave. Duke qenë se ka fanatikë në çdo cep të dynjasë, gjasat janë që të ketë edhe në shkollë e kjo çon detyrimisht në konflikt mes klientëve të cilët janë në kujdestarinë e shtetit. Sado ligje që të nxjerrë një shtet ai nuk e frenon dot fanatizmin e këtë e shohim përditë. Prandaj shteti detyrohet të gjejë një zgjidhje për të ruajtur paqen në pronat e tij e kjo në përputhje me normat e shoqërisë.

Në një shoqëri laike, norma është që besimi nuk ka vend në institucione publike dhe kësaj norme i përgjigjet shteti.

Për mua ti apo kushdo tjetër mund të mbajë ç'ti teket dhe ku ti teket por nuk janë të gjithë si unë. Ajo që mua nuk më pëlqen është tjetërsimi i trashëgimisë shqiptare me një trashëgimi të huaj nën petkun e fesë (në këtë rast trashëgimia arabe).

philly_fier

Primus registratum

Ndoshta ti Albaneski ke te drejte. Ndoshta nuk ka nevoje per te nxjerre nje ligj te tille se burrat musliman nuk i duan grate e tyre te punojne, i duan te rrine ne shtepi, te lajne, te gatuajne dhe te bejne femije:) Keshtu qe nuk ka necoje per nje ligj te tille..LOL

AMANI

Primus registratum

Goce fierake, [Sepse shkolla, puna etj nuk jane vende fetare, jane vende biznesi dhe edukimi.]

asnje nuk shkon ne pune te falet...

kondrapedali, -shamia nuk eshte simbol fetar. Juve flisni keshtu sepse e dini qe ne e vume 'dje' shamine. Po te jap edhe une nje rast; nje familje nga Libani, vjen dhe me te drejte fiton azil ne nje nga shtetet e Europes, si mendon ti qe te bejne femrat e asaj familjeje te heqin shamine qe te gjejne pune? Kur ato jane lindur e rritur me ate kulture? A nuk te duket poshteruese mbi te gjitha, ty kjo gje?

sa per ate shembullin tend, shume mire ne vend te asaj gruas me shami si arketare, mund te ishte nje zezak. Dhe kjo faktikisht ka ndodhur ne France, sipas teje krahun e kujt duhet te mbaje "shteti"?

Shyqyr Zotit, fanatiket jane nje pakice dhe e drejta e shumices se njerezve eshte me e madhe, apo jo?

Dhe ne fund, njohuria dhe praktikimi i kulturave te tjera vetem mund ta pasuroje kulturen shqiptare dhe jo e kunderta.
Une te pakten i kam vene detyre vetes qe femija im te mesoje shqipen me gramatike, do ti ble edhe librat e te gjitha viteve shkollore sipas moshes, inshallah. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif Gje qe nuk mund te thuhet per shume shqiptare te tjere ne bote, OK!

Kondrapedali

Kondrapedali

Aman, së pari, fanatikët nuk janë një pakicë. Pakicë janë fanatikët të cilët e shfaqin fanatizmin e tyre me forcë dhe haptazi. Të tjerët janë më të dëmshmit.
Së dyti, ngjyra e lëkurës nuk është zgjedhje siç është besimi (gjë të cilën e kam preçizuar më lart) dhe prandaj në këtë rast është diskriminim.
Së treti, shamia në fakt nuk është një simbol fetar, është një simbol kulturor i një pjese të madhe të botës mesdhetare. Dhe kjo mbajtja e shamisë për arsye fetare duket hipokrizi në fakt dhe mbi të gjitha shfaq injorancë (jo se feja është injorancë por sepse mbajtja e shamisë në këtë rast bëhet për arsye të gabuara si shkak i injorancës mbi subjektin ose keqinterpretimit të informacionit mbi subjektin).
Praktikimi i kulturave sigurisht, por kur këto kultura vijnë nga të huajt e jo kur ato adoptohen nga shqiptarët faqe njerëzve. Kjo është hipokrizi dhe një ofendim për fenë pasi të ngjash më shumë arab nuk të bën besimtar më të mirë.

AMANI

Primus registratum

Qe mbajtja e shamise permban injorance, kjo eshte thjesht mendimi juaj, dhe me kete ti ke perfshire dhe gjysmen e botes. Se ne te gjitha kulturat ka patur dhe ka nje fare lloj mbulese mbi koke, qofshin ato cifute, kaur, musliman, hindu, buddist apo ku ta di une.
Te jesh musliman nuk do te thote te kopjosh arabet, per se. Islami eshte per te gjithe njerezimin.

po postoj adresen e disa vidiove ne youtube. Ju lutem nuk dua pergjigje me vidio te tjera. Thjesht po i postoj se me kane pelqyer dhe do doja ti ndaja me ju.

http://youtube.com/watch?v=-baqULx5IBU

http://youtube.com/watch?v=L2ZGdM49iBM&feature=related

http://youtube.com/watch?v=3bgUkHOHE4k

philly_fier

Primus registratum

-shamia nuk eshte simbol fetar. Juve flisni keshtu sepse e dini qe ne e vume 'dje' shamine. Po te jap edhe une nje rast; nje familje nga Libani, vjen dhe me te drejte fiton azil ne nje nga shtetet e Europes, si mendon ti qe te bejne femrat e asaj familjeje te heqin shamine qe te gjejne pune? Kur ato jane lindur e rritur me ate kulture? A nuk te duket poshteruese mbi te gjitha, ty kjo gje?

Mua nuk me duket poshteruese aspak sepse ato duhet te bejne zgjedhjet e tyre, Nqs besimi eshte gjeja me e rendesishme per ato, atehere duhet te rrine ne vendin e tyre. Nqs duan te jetojne ne nje vend tjeter, te punojne dhe te rrisin femije, atehere ato duhet tu pershtaten vendit ku jetojne.
Jeta eshte e gjitha zgjedhje, ti zgjedh te besh ate qe funksionon me mire per ty. Por nqs vendos te vesh ne nje vend qe nuk e lejon ate veshje ne pune, atehere mos u anko po shko atje ku te lejohet..

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Lexoni se mos beni ndonje diskriminim se ju hedhin ne gjyq:

http://www.eeoc.gov/facts/qanda.html

The U.S. Equal Employment Opportunity Commission

Title VII of the Civil Rights Act of 1964 (Title VII), which prohibits employment discrimination based on race, color, religion, sex, or national origin;

Religious Accommodation
An employer is required to reasonably accommodate the religious belief of an employee or prospective employee, unless doing so would impose an undue hardship.

Employers must reasonably accommodate employees' sincerely held religious practices unless doing so would impose an undue hardship on the employer. A reasonable religious accommodation is any adjustment to the work environment that will allow the employee to practice his religion. An employer might accommodate an employee's religious beliefs or practices by allowing: flexible scheduling, voluntary substitutions or swaps, job reassignments and lateral transfers, modification of grooming requirements and other workplace practices, policies and/or procedures.

In Fiscal Year 2006, EEOC received 2,541 charges of religious discrimination. EEOC resolved 2,387 religious discrimination charges and recovered $5.7 million in monetary benefits for charging parties and other aggrieved individuals (not including monetary benefits obtained through litigation).

Si nuk mund te thuash nje te fese sikh apo hebreje per veshjen e tyre, as nuk mund te thuash kurrgje nje muslimane. Keto quhen diskriminime ne pune.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Goca Fierake,

E ka nxjerre ligji me kohe dhe nuk pret opinion e tua 'trashanike' dhe stereotipe qe ti jep. Une njoh shume jo-musliman qe grate i rrine ne shtepi edhe pse kane mbaruar universitete per punen e tyre. Kjo eshte si te pelqen, dhe jo se i detyron ndonje njeri sic mendon ti qe kujton se ndonje grua qe rri ne shtepi eshte me pak intelektuale apo e zgjuar dhe me e respektuar se nje qe punon. Ka gra qe kujdesen per femine deri sa arrin te shkoje ne shkolle dhe pastaj fillon punen. Ka raste nga me te ndryshme qe gjykimet e tua te dobeta as nuk i perceptojne dot. Sa per dijenine tende duhen dy persona te bejne femije, dhe jo nje, gruan.

philly_fier

Primus registratum

Haha faleminderit per komplimentin, Albanski. I do my best:)
une nuk gjykoj njeri per besimin e tyre, per sa kohe qe ata nuk me ndikojme mua dhe nuk mundohen te me detyrojne ose thjesht te me mundohen te me bejne te ndihem keq pse nuk vesh nje shami. Por duhet te pranoj qe duhet te kete me shume besimtar musliman si ty, nqs ato qe the me perpara, jane vertet cfare beson.
Duhen dy njerez vertet te bejne nje femije?? Vertet?? Asnjehere nuk e kisha menduar kete...Faleminderit:)

AMANI

Primus registratum

&gt;Nqs besimi eshte gjeja me e rendesishme per ato, atehere duhet te rrine ne vendin e tyre.

Shumica e njerezve qe kerkojne azil, e kerkojne ate per arsye politike, se jeta e tyre eshte e rrezikuar nga vendi qe vijne... Si do ju thuash ti, hajdeni po mos praktikoni dicka qe e kane praktikuar ka nje milenium e gjysem. Si puna e grekut, hajdeni po ndrroni emrat dhe pagezohuni si ortodox. Keto jane lojra te shteteve shume te ulta, te njerezve shume te ulet.

Pastaj, besimi eshte kudo si ne maje te statujes se Lirise ne Amerike, e deri ne thellesi te xhunglave e shkretetirave ne Afrike.

&gt;Por nqs vendos te vesh ne nje vend qe nuk e lejon ate veshje ne pune, atehere mos u anko po shko atje ku te lejohet

Ne themi perse te mos te lejohet? Nuk ka asnje arsye. Une dua te kem te drejta te barabarta si gjithe te tjeret. Nuk te duket me e drejte ty kjo gje?

Kondrapedali

Kondrapedali

Albanski, kuptoji si duhet ato ligjet që ke sjellur këtu pasi kanë 2 anë. Ka një luftë të fortë për të interpretuar në favor të një feje apo një tjetre dhe në disa raste shteti ka toleruar. Por, edhe këtu ku është kulmi i demokracisë (krahasuar me vende të tjera), tani së fundmi u ngritën një pjesë e madhe e popullsisë dhe filluan të ankohen se taksat e tyre po harxhoen për të akomoduar persona të cilët vijnë në Kanada për një jetë më të mirë por duke kërkuar që kjo jetë të mos jetë ndryshe nga e mëparshmja (kontradiktë). Për më tepër, laiciteti i shtetit këtu (Kanada) shkon deri aty sa të hiqet Kryqi me Krishtin nga salla e mbledhjeve, ku ndodhej qysh prej ndërtimit të sallës, vetëm prej faktit se prezenca e kryqir në atë sallë acaronte dikë (apo disa). Pra, ligji është ligj dhe është i barabartë për të tërë.

philly_fier

Primus registratum

Amani: Ne themi perse te mos te lejohet? Nuk ka asnje arsye. Une dua te kem te drejta te barabarta si gjithe te tjeret. Nuk te duket me e drejte ty kjo gje?

Ti ke te drejta te barabarta me gjithe te tjeret, ke te drejte te besosh ne ate qe mendon se eshte e drejte per ty. Por nuk mund te pretendosh qe njerezit te te trajtojne njesoj si te tjeret ne rruge, shkolle ose pune, kur je ti vete ajo e para qe e vecon veten nga te tjeret, duke veshur shami. Nqs besimi yt eshte aq i forte sa te veshesh shami, atehere une mendoj qe ti dhe gjithe grate e tjera duhet te kene force brenda vetes qe mos te cajne koken se ca thone njerezit.

Une nuk mendoj qe eshte e drejte qe njerezit te qeshin me grate myslimane qe veshin shami. Por nuk mendoj qe eshte e drejte qe ato te veshin ate. Hope that makes sense

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Goce Fierake,

Kush te ndikon ty? Per ca te ndikojne njehere? Nuk mundohet njeri te beje ty te ndihesh keq. S'paskan pune te tjeret vetem te ndikojne ty keq. Po te thote njeri ty si vishesh apo si nuk vishesh? Ne fakt nuk besoj se ndonje njeriu ketu i intereson shume. Ne te kundert je ti qe po thua se ca duan te veshin njerezit dhe ca jo edhe pse nuk duan. Pra je ti , ti vete, qe po ndikon kunder ca duan njerezit e tjere.

Per mua murgesha, prifti te vishet sic te doje, hebrenjte te vishen sic te duan, hindute sic tju doji qefi, sikhet sic te duan, dhe te muslimanet sic tju vije mbare, te tjeret po duan te vishen po duan mos vishen, nuk me intereson fare. Mua nuk me ndikon fare se ca vesh tjetri apo jo perderisa vesh ate qe ndihet me mire. Nqs ty te bezdiskan mos rri ose shiko ata...por nuk do ndryshojne njerezit sepse do ti tafti-bafti. Tani njerezit nuk hane ca ti vesh ti perpara. Ca nuk hane derrin, ca nuk hane vicin, ca nuk hane mish...por se ca ha ti, ti e ha per vete tenden, jo per te kenaqur stomakun e tjetrit. E njejta gje edhe me veshjen.

E po mire qe mesove se duhen dy veta, atehere mos me thuaj se grate bejne femi, se nuk e bejne dot vetem. Nuk ka gje, me mire vone se sa mos ta mesoje kurre.