Mbi krishterimin!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox
Re: Mbi krishterimin!

Nomad,

Nqs nuk ke argumente, mos bej komente kot se koti. Mos duhet te pranojme qe jane ngaqe thua ti qe jane? Kete gje kerkon nga mua? Une te thashe nuk jane se ato jane vetem per hir te Zotit, edhe dicka qe eshte vetem per hir te Nje Zoti nuk ka si mund te jete pagane. A do te thuash se Ibrahimi ishte pagan apo ndonje gje tjeter? Apo do te thuash se kur Jezusi agjeronte per me shume se nje muaj ndiqte paganizmin? Kurse me sa di une as Ibrahimi as Jezusi, as Musai nuk kane festuar Krishtlindjet ne 25 dhjetor....

Mos u bej inatci tani meqe e pranove edhe vete qe Krishterizmi ka festa me prejardhje pagane, atehere pse mos te kene edhe keta muslimanet qe i kam inat.Me te mire se ne jane ata.

MANTIO

Primus registratum

WHAT MEANS CHRISTMAS? 25/12/2006
Parisi dhe Londra jane mbytur ne drite. Dhe Athina ate po perpiqet te bej. Amerika ka zbuuruar dyqanet dhe ka nxjerr Pleqt e vitit te ri (shen Vasili "Santa" ) barkmedhenj te cilet bejn HOHOHO neper rruge. Pekin Hong Kong kudo njesoj. Kinezet shesin (shen Vasila) dhe lodra per krishtlindje.
Gjithe bota feston dhe nuk dallon Zotrinj lokal. Festohen pra kudo njesoj me gezim dhe shpres. Kete gezim dhe shpres kerojne njerezit nga jeta kujt do zoti qe i perkulen Budes ose Kumfukit. Dhe ne ato dite ai gezim eshte i pranishem.
Keto jane Krishtlindjet? Shans per feste, panajir dhe kercim? Po per disa po, per ata qe duan te ikin larg nga ditet e zakonshme dhe te rendomta.
Ne te vertete biri i Perendise erdhi dhe u ul ne mes njerezish dhe lindi si njeri. Mos u perpiq te japesh shpjegime teologjike dhe shkencore. Thjesht pranoje me besim dhe do e shohesh qe do jesh i lumtur dhe do kalosh me te vertet Krishtlindje te gezuara. Ndryshe c'do kuptosh nga jeta? Kaq doja ta shprehja.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Mantio,

Do na serviresh edhe me nje gote uje pas placibos tende?
Puna eshte se placibot nuk funksionojne per besimin. Kur i thua tjetrit kjo eshte pila eshte sheqer, por beso me gjithe shpirtin qe eshte ilac, beso me gjithe shpirtin, edhe kur te besosh qe eshte ilac, do sherohesh. Une nuk mund ta beje kete. Si mund te besoje qe eshte ilac? Me the eshte sheqer, di me mire...

MANTIO

Primus registratum

Une s'flas ketu ti mbush mendjen ndokujt. Ti po deshe uje te te dergoj, por se kam zakon te qeras me uje. Dhe s'tu drejtova ty personalisht. Me fal nese pe ne citim "RE:Albanski"
Ti po deshe mu pergjigj, ndodh apo jo ato qe thash me siper ne gjith boten? Nese jo atehere !@#$%^&* s'them gje tjeter.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Une me mire e kisha me fjaline tende "biri i Perendise erdhi dhe u ul ne mes njerezish dhe lindi si njeri". Kete gjallese 100% njeri dhe 100% zot qe qenka Jezusi sipas krishtereve nuk e marr vesh dhe nuk e kuptoj dot. Per kete e kisha fjalen si PLACIBO, se ti thua me vone, shpjegimet teologjike dhe shkencore nuk duhen japur. Une nuk marr vesh kete gjallese 100% njeri edhe 100% zot edhe ti thua thjesht pranoje me besim dhe do jesh i lumtur.... si ta pranoj kete PLACIBO kur nuk e marr vesh njehere. Me the eshte njeri dhe pastaj me thua eshte zot...e akoma nuk e marr vesh se ca kuptimi ka... Se ca eshte njeri e di, se ca eshte Zoti e di, por te kombinosh te dyja nuk ben kuptim per mua, nuk ka mundur njeri te ma mbushi mendjen se nuk ka shpjeguar asgje, vetem thote "pranoje, pranoje..." e une e kam fjalen si ta pranoje, kur nuk ma shpjegon. Pra per kete e kam fjalen placibo per besimin nuk ka.

Nuk e kisha fjalen te ca ndodh ne gjithe boten apo ca nuk ndodh. "gjithe bota" do e ke pasur me fjalen shumica e botes ...por shumica nuk eshte kriter i besimit tim, se besimi im eshte secili mban mbi kurriz veprat dhe besimet e tij para Zotit dhe jo veprate, besimet e grupit qe i perket.

Admir

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Une me mire e kisha me fjaline tende "biri i Perendise erdhi dhe u ul ne mes njerezish dhe lindi si njeri". Kete gjallese 100% njeri dhe 100% zot qe qenka Jezusi sipas krishtereve nuk e marr vesh dhe nuk e kuptoj dot.

[/ QUOTE ]

Kush tha se duhet ta kuptosh?

hawk

Primus registratum

Krishterimi nuk sjell asgje te re persa i perket Zotit.
Krijimtaria e fese na jep nje Zot te personifikuar me njeriun pra Krishtin.Personifikime te tilla gjen ne te gjitha besimet duke perjashtuar totemizmin,animizmin dhe dy besimet monoteiste.
Ajo qe me ka rene ne sy(nga katekizmi) eshte statusi i Krishtit.
Nese eshte biri i zotit,ka dicka hyjnore dhe nuk mund te vdese.Si bir i zotit do te mbreteroje te Atin,dhe ketu marrin vendime dy Zotra...
Nese eshte Zoti,kur vdiq,kush e drejtoi boten per 3 dite!?Gjithashtu Zoti nuk mund te vdese se per ndryshe dalim tek mendimi i Nices "Zoti vdiq"...pra nuk kemi perse te besojme.Nese eshte Zot nuk mund te beje nje jete te njejte me njerezt.
Prandaj thashe ate mendimin me lart se Krishterimi personifikon Hyjnoren me njerezoren,te cilen e shohim qarte te besimet arkaike.
P.S kete nuk e thote Dan Brawn.

hawk

Primus registratum

Ne pritje te disa shpjegimeve rracionale po jap disa huazime apo ngjashmeri me paganizmin((jo te kodit).
Kryqi i Egjiptit te lashte(simbolii jetes) ngjason shumme ate Kristjan.
Trinia eshte perdorur qe ne mijevjecarin e IV pra Krishtit : Osiridi-Isida-Horo,me vone ne dinastite XXVIII e XIX,gjysma e mijevjecarit te dytepra krishtit do merrte ate kuptim qe ka sot tek Krishterimi.
Ringjallja e zotit Osiridpas vrasjes nga Seth(mijevjecari i IV,por dhe me perpara).
Titulli "Gruaja e Zotit",ne fillim te mijevjecarit te pare para Krishtit,i atribuohej femrave nga familja e faraonit qe jetonin ne tempullin e Amon-Rà.Teorikisht nuk kishin mardhenje seksuale qe nga ai cast.Pra do te jene murgeshat e ardhshme.

Bajramselimi

Primus registratum

Qe te njihni me mire krishterimin dhe lidhjet e tij me paganizmin ju sugjeroj te lexoni librin "Kodi i Da Vincit" te autorit amerikan Dan Braun

ujku81

Primus registratum

autenticus lexoji te gjitha shkrimet e meparshme!! Kodi Da vinci eshte permendur disa here si burim referimi, por nuk eshte liber historik por artistik. Se i bie qe pastaj ti referohemi dhe "Star Trek"-ut per keto gjera!!!

Domja

Primus registratum

Bravo Skifter, bile kisha me shtu se edhe ato te famshmet krishtlindje ngjasojne shume me Lindjen e Dio Soles besimin pagan qe besonte Costantini.
Ishallah po marrin vesht!!

hawk

Primus registratum

Duhet ti rreferohemi cdo libri qe ka fakte te verteta.Pastaj un nuk ju referova Kodit.
Ujku mos harro se nuk kemi te dhena historike ne Bibel por apokrife...! Kjo nuk do te thote se nuk ka te verteta ne Bibel.

ujku81

Primus registratum

kalo tek tema per ungjijte, lexoji te gjitha postimet e mia pastaj flasim.

Bajramselimi

Primus registratum

Kam dy pyetje qe mu me shqetesojm shume mkur gjate leximeve sepse spo u gjej pergjigje.
E para; Pse Krishti ,profeti i te krishtereve , ne te gjithe filmat apo fotot na shfaqet si njeri me ngjyre te bardhe. Por duke ditur se ai historikisht rrejdh nga nje fis i quajtur Beni-israelit pasardhes i Moisiut as qe jane nje fis me origjine Zeshkane , dhe duke e ditur se ai ka jetuar ne lindje te mesme ku pjesa derrmuese eshte me ngjyre lind pytja: Si ka mundesi qe Krishti te jete i bardhe!?!?!?!
E dyta; Ne librin "100 personalitet me me ndikim te botes" te autorit amerikan Majkell Hart. Krishti si profet vendoset ne renditja pas Palit, dhe sipas ketij autori arsyeja qe pali ka me shum ndikim historik ne njerzimin eshte se te gjithe dokumentet historike ne ditet e sotme qe flasin per Krishtin jane te shkruara nga apostilli ,Pali, dhe gja qe sipas autorit mund te veje edhe ne dyshim vete egzistencen e Krishtit.Arsyet?!?!?!?!

ujku81

Primus registratum

Edhe Skenderbeun ne e imagjinojme me ate ca kemi pare tek filmi, kjo nuk do te thote qe ka qene ashtu, po se ashtu na pelqen.
Krishterimin ne bote e perhapen romaket, qe ishin te bardhe, dhe nuk ma ha mendja se kishin shume qejf te kishin per zot nje zezak.

hawk

Primus registratum

Skenderbeu ishte shqipetare kurse Krishti nuk ishte romak.
A e kupton cdo te thote te dhena apokrife!?

ujku81

Primus registratum

Sa apokrife eshte bibla une ate nuk e di. Ka nje teme per ungjijte ne AF ku po te lexosh postimet e mia e shikon qe une e ve ne dyshim Biblen, ashtu si dhe Kur'anin dhe cdo liber tjeter qe eshte shkruar nga njerezit.
Sigurisht ne to shume te verteta sic mund te kete dhe pasaktesira.

hawk

Primus registratum

Po tani cfare mendon ti,te na e hidhte Zoti nje liber me parashute!?Njerezit do e shkruajne,por rendesi ka te kete frymzim hyjnore dhe kjo nuk mungon tek asnjeri.Rendesi ka qe te mos nderhyhet duke rishikuar librin sipas modes.
Ato shkrimet tuaja do i lexoj por nuk kam patur kohe.
Shnet..