Materializmi - Analiza dhe kendveshtrime!

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Materializmi - Analiza dhe kendveshtrime!

Bukur qamet /pf/images/graemlins/smile.gif , Kordelen e ke kuptuar mire deri diku Neo, me pas ke devijuar mendim, natyrshem ti shpreh kendveshtrimin tend.

Une thashe: Pesha specifike e spiritualizmit dhe materializmit ne ndergjegjen time kane madhesi shprehese te ndryshme qe varen sipas rastit dhe qe kurioziteti me shtyn ne skepticizem pambarimisht.Ky eshte nje fakt i pamohushem.Gjithashtu, une thashe qe lindi e mbinatyrshmja si nevoje pa perjshtuar qe edhe materia lindi si nevoje, prape nepermjet rrugeve te skepticizmit filozofik, (a nuk eshte kjo detyra e filozofise?), pra Kordelja nuk e deklaron veten te polarizuar askund, pervec skepticizmit te vet per te dya teorite, une mbetem ne keto korniza ende.

Une shkoj deri atje ku arrin ngopje LOGJIKA ime!

Nje pytje kam une per ju te dy, Nje gote e mbyshur pergjysem me uje dhe nje tjeter e mbushur me ajer ( :rolleyes: ) c'perfaqesojne :rolleyes:

Presidenti

Forumium maestatis

mohimi i ekzistences se Zotit vetem sepse shqisat, pergjitehsisht kuptohen ato lloj shqisash qe kane dhe kafshet, nuk e shohin (nuk e shohin ashtu si jane mesuar te shohin çka i rrethon) kerkon nje prove te te parit e kontrolluarit ne çdo vend ku shqisa shikon, duke qene e pamundur kjo per mikrobin njeri ne Univers, deshimimi i nje mohuesi eshte i manget dhe s'parnon gje tjeter veçse faktin se AI NUK E SHEH DOT!

pranimi i esences hyjnore si krijues dhe çka na rrethon si te krijuar e survejuar nga Burimi i jetes, eshte deshmi e llogjikes mendjes e zemres, deshmi e nje sforcimi intelektual e edukimi shpirteror e kjo shfawet pastaj ne çdo shqise.Jam dakort qe ky perceptim ne nje njeri mund te klasifikohet si fiktiv, irracional apo sajese por kur kjo deshmi shtohet me mijra e miliona ne ter historine e njerezmit nga plot popuj e plot njerez qe te pakten analfabete s'jane(lista eshte e gjate) merr trajta te pamohueshme.

per te vertetuar ekzsitencen e nje lloj luleje nje bote mjafton vetem nje ekzemplare por per te vertetuar mos ekzsitences do te thote te kerkosh me vite me jete te tera e serish mos gjetja mund te jete shume mire paaftesi e jotja ....

ndaj filozofikisht e aryeshem, ekzsietnca eshte shume me lehtesisht e pranueshme dhe mos ezksiotenca eshte tmerresisht e pavertetueshme!

Presidenti

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb]

Nje pytje kam une per ju te dy, Nje gote e mbyshur pergjysem me uje dhe nje tjeter e mbushur me ajer ( :rolleyes: ) c'perfaqesojne :rolleyes: [/qb]
nje gote gjysem me uje e gjysem me aher rrush!!!
e te till shembuj i ngjajne plotesimit te ndonje fjal kryqi!

olti

Neo

hmmm!
hmmm.gif

Si gota me uje, po ashtu dhe ajo me ajer, perbejne per mua dy ene qe mbajne brenda nje shume atomesh, qe ne njeren ene kane krijuar ujin dhe ne tjetren ajrin.

Kaq! :rolleyes:

Kordelja

Valoris scriptorum

Rrushi donte qe t'i tregoje nai prralle ti pos 'qeka e thonme, e anashkaloj.

Te quash te paafte nje logjike te kufizuar me duket thjesht marrezi, ty tu ka mush menja qe ekziston mua akoma jo, fundja nje ide e jotja e materializuar ne besimin tend eshte edhe kjo edhe pse duket si loje fjalesh per te te penguar.

Kordelja nuk eshte nihiliste, le te mbetemi ne diskutim!

Kordelja

Valoris scriptorum

O yje(rrusha :wink: ), para se une te vazhdoj me tej se kam ca per te thene, ku pozicionoheni juve more totalisht ne spiritualizem, mohoni ekzistencen e materies apo pa dashur pop viheni diku tek materializmi dialektik??!! :rolleyes:

Presidenti

Forumium maestatis

çka shkrova eshte gia' ne teme!

dhe po trajtoja se çeshte pranimi e mohimi nga ana e llogjikes.

te trajtosh si te paafte nje llogjike te kufizuar me duket marezi?????? kjo s'me tha asgje!!!ku deshe te dije?

je shume dispersive!

dhe nuk po trajtojem nese mu me eshte mbushur mendja e ty akoma jo, po trajtojme sesi jane mbushur mendjet e njerezmit e sesi disa kane mbetur te pambushura!

Presidenti

Forumium maestatis

[qb] O yje(rrusha :wink: ), para se une te vazhdoj me tej se kam ca per te thene, ku pozicionoheni juve more totalisht ne spiritualizem, mohoni ekzistencen e materies apo pa dashur pop viheni diku tek materializmi dialektik??!! :rolleyes: [/qb]
jo yll e ke permend 100 here dhe e di se do te te pelqente te thoja se jam spiritualisht e mohojme materien, atehere do te te dukej se e ke te thjeshte debatin dhe si je me kembe ne toke, e do te ndiheshe dhe me e sigurt ne vetvete.

Perkundrazi e kam theksur materia dhe qellimi i saj ne ekzstence jane dy faqet e nje realiteti, te pa shkeputshme qe sot dikush don ti quaj materializem e spiritualizem e une s'jam dakort!!!

Kordelja

Valoris scriptorum

Ou, ti thua qe meqe s'ja vlen me u lodh " se nuk i dihet" ma mire bejme dembelin dhe pranojme ate qe duhet te pranojme, epo mua ky me duket mohim i te drejtes per te dyshuar, ncuq, une vazhdoj kerkoj per gjembat qe s'me lene rehat ndergjegjen. :rolleyes:

Presidenti

Forumium maestatis

je sersih shume out!

desha te them qe mohimi eshte relativ dhe numri i shumet forcon te njejten ide me nje eksponent shume shume te vogel

dhe pohimi, a deshmia eshte absolute dhe forcohet pamohueshmerisht ne deshmite e te tjereve!!!

akoma s'kam filluar te argumentoj asgje...
theshte te sqaroj pozitat nisese...deh shih sa moskuptime!!!

akoma s'jam i qarte??

olti

Neo

[qb] O yje(rrusha :wink: ), para se une te vazhdoj me tej se kam ca per te thene, ku pozicionoheni juve more totalisht ne spiritualizem, mohoni ekzistencen e materies apo pa dashur pop viheni diku tek materializmi dialektik??!! :rolleyes: [/qb]
Kush tha se e mohoj(me) materien?! Testin tend madje e kalova sukseshem /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif Un' nuk jam skeptik dhe nuk i perkas skepticizmit. (atyre qe mohojne dhe vene ne dyshim cdo gje) Thjesht tregohem i sinqerte me veten dhe te verteten, pra pranoj qe materia nuk eshte gje tjeter vecse e krijuar; se kjo bote nuk duhet shikuar ne syrin materialist. Ne jete, po ashtu dhe ne filozofi gjerat vijne zinxhir. Duke u pranuar nje materie e perjetshme dhe e vetedrejtuar dhe sistemuar, atehere pranohet mosekzistenca e nje Krijuesi dhe nga kjo rrjedhin me pas shume gjera te tjera. Un' e kam te qarte se indirekt nje nga fajtoret e situates se sotme eshte krishterimi. Dihet se qendra e qyteterimit dhe shkences se sotme, eshte dhe perfaqsohet nga vende me tradite te krishtere. POR me perparimin e shkences ne dy shekujt e fundit, u pa se shume gjera ne ate fe nuk qendrojne dhe ne shume raste eshte krejtesisht kunder llogjikes dhe te vertetes. Nisur nga kjo dijetaret e krishtere krijuan nje paragjykim absolut. Per ta bota nis dhe mbaron me boten e tyre dhe kur feja e tyre eshte gati teresisht e rreme atehere dhe fete e tjera te popujve "barbare" as qe mund te futen ne laps. /pf/images/graemlins/wink.gif Dhe ja ku jemi /pf/images/graemlins/smile.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga 'Neo':
.... Kemi bing bengun; sipas teorive te gjithepranuara kemi nje pike fillestare nga ku doli materia dhe koha. Kjo pike quhet singularitet. Ajo kishte vellim zero dhe mase infinit. Per ta mbuluar te verteten perdoren keto terma, por me fjale te thjeshta "vellim zero" dtth asgje/hic, pra gjithesia ka dale nga hici. /pf/images/graemlins/smile.gif Ja ku eshte e verteta, por me fjale eshte mbuluar vetem e vetem qe e verteta te mos pranohet dhe baza e filozofise se rreme materialiste qe ka pushtuar boten e sotme te mos rreshte se sunduari. Por materialistet nuk kane rreshtur se manipuluari, pervec fshehjes se faktit te mesiperm. Ne filozofine materialiste ka dale dhe a prioria; pra pranohet qe materia eshte e perjetshme dhe per kete nuk nevojiten prova shkencore. "Ajo eshte apriorisht e perjetshme".....
Ups, pa te keq, ku eshte marre paragrafi me te zeza, sikur e kam pare ne nje film.. :confused:

E dyta, a nuk e pranon edhe spiritualizmi perjetesin, madje vazhdimesin e "jetes" por ne nje forme jashte materies, bah s'me besohet hic.Nejse, feja perpiqet ta ruaje materien te perjetshme mes kufizimesh e rregu;;ash qe na mbajne larg nga Apokalipsi, le te jete e perjetshme kjo bote, pse jo, por lermeni te qete dhe mos me thoni qe shpirti im do ended perjetesish pa trup dhe pa pasur mundesine te ma degjoje kush zerin, nuk dua te mebtem hije, mbase duke lene nje testament per krematorium i shpetoj ketij tmerri. :rolleyes:

Kordelja

Valoris scriptorum

Boh, Neo rri larg atij kanali se te iku tema per censure dhe vetem censure.Le te marrim fene ne pergjithesi se u be nami ketu.

Si e quni gjendjen pas vdekje dhe ate para lindjeje juve more, ma sqaroni pak se kam per te vdek nga fryka :rolleyes:

olti

Neo

...Kush tha qe feja thote se do ngelesh pa trup material?! Ti goce nuk ke infomacionet e duhura. Po ja merre vesh qe sipas besimit dhe ne jeten tjeter do te kesh nje trup material dhe mos u lodh kot me e djeg, sepse ai qe te beri njehere nuk e ka te veshire te te beje prap /pf/images/graemlins/tongue.gif

Presidenti

Forumium maestatis

normale,
kur gjera vijne ne planin personal marrin me seriozitet!!!

Mos u merr me sesi do te sillet shpirti yt pas vdekjes(Nuk do te jesh pa trup mos u frideso /pf/images/graemlins/smile.gif )

ajo çka ka rendesi me te vertete tek njeriu eshte esenca e tij, mendimet, dashurite, pasionet, e ndjenjat...keto e bejne indritin indrit me shume se dora kemba a ***. asnjera nga to s'eshte materiale e s'ka nje vdekje bilogjike /pf/images/graemlins/smile.gif

pra qe esenca njerezore te vdes nen dhe me nje cop mishi don sforco te madhe per tu besuar /pf/images/graemlins/smile.gif

zbarze mendjen njeher nga paragjykimet e kritiko dh aftesite e tua per te gjykuar e vlersuar, eshte praktike e nevojshme ne jete....dhe s'do te thote aspak te humbesh besimne betvete mos u tremb!!!

Kordelja

Valoris scriptorum

Au, ca ehste kjo qe predikoni ju more materializem abstrakt :confused:

Neo, a nuk ishe skeptik ti deri sa gjete prehje ne dicka qe besove :confused: Pra materializove dyshimet e tua. :idea:

Presidenti, si "shkembehem" une ne "nje bote tjeter imagjinare" :confused:

Herkuli

Primus registratum

It's sad, me te vertete per te ardhur keq, kur disa njerez e lidhin veten e tyre pas mishit, zerit, materies banale dhe vulgare per ti dhene sens jetes se tyre. Keta jane rober dhe skllever te mishit.
Objection?
E cfare?!!!!!
Imagjinoni nje kafaz ku qielli, toka, gjymtyret tona, epshi jane shkopat e gardhit dhe truri yne qe mundohet te zgjatet pertej kesaj pengese. Por edhe truri yne eshte i roberuar, fantazia jone nuk del dot pertej asaj qe na kane pare syte.
Shpirti? Ai kapercen cdo penges, kafaz, qiellin, pershkron token dhe gjendet ne anen tjeter te universit. Vetem prisni!

Kordelja

Valoris scriptorum

Mos ngaterroni hapesiren dhe aftesine e mendimit per te kapercyer hapesirat gjeografike me ate qe po denjojme te diskutojme.

Une nuk imponohem nga nje shembull gardhi dhe shperfillje totale e konkretes.

Presidenti

Forumium maestatis

dy binjake ishin papritur gjendur ne barkun e nenes.rriteshin te lumtur e te paqte nen kujdesin e nje organizmi te tere.Nena i ushqente me çka ata kishin nevoje dhe ata kalonin kohe te tera duke folur per dashurine e nenes.
sa e mire shte ajo
ajo na do shume
tere meshira e saj eshte mbi ne
Binjaket jetonin e paqe e qetesi me idete e bukura per nje nene qe i priste deri sa koha kaloi dhe viçka e cuditshme u nuhat.Muajt ishin pere 7 a 8.diçka i shtynte paevitueshmerisht te braktisnin boten e tyre, rehatine e atij dimensioni te tere ku gjithça e tyre ishte!
-Po sikur te mos kete nje nene te dashur siç na kane thene?
-Po sikur te jete veç krijese emendjes sone?
-Ne s'e kemi pare asnjehere kemi menduar se na don!
-Po sikur pertiej atij pragu te mos kete me meshire, ngrohtesi a dashuri....po sikur te mos kete me jete?!?!!

nen panikun e dyshimit e friken e vdekjen by binjaket vdiqen ne barkun e nenes...dhe linden ne nje bote shume here me te madhe,me reale, te bukur linden me lot ne sy nga friga:)

Nje here une isha nje mineral
vdiqa si mineral per te lindur bime
vdiqa si bime per te lindur kafshe
vdiqa si kafshe per te lindur njeri
e do te dves si njeri per te lindur çka syri ska pare e mendja s'ka marre...
me thoni pra ç'kam humbur valle duke vdekur?!?!?!

MAWLANA xhelaludin RUMI

olti

Neo

[qb] Au, ca ehste kjo qe predikoni ju more materializem abstrakt :confused:

Neo, a nuk ishe skeptik ti deri sa gjete prehje ne dicka qe besove :confused: Pra materializove dyshimet e tua. :idea:
[/qb]
Cfare materializmi abstrakt moj?! Ku e sheh abstrakten ketu ti?! Askush nuk po flet per abstraksion. Materia pranohet ashtu si eshte, por gjithashtu pranohet ajo qe materialistet nuk pranojne, dmth qe materia nuk eshte absolute dhe gjithcka, se ka dhe shume gjera te tjera pervec saj, qe jane edhe me te rendesishme, por me e rendesishmja, qe ka nje krijues te kesaj materie. Kjo eshte.

Un' kete qe kam nuk e konsideroj nje prehje, sepse keshtu si e thua ti, i bie te jete dicka e krujuar nga ne per te qene ne qetesi me veten dhe per t'i dhene jetes nje kuptim, por kjo nuk qendorn totalisht, pasi kjo eshte pranim i asaj qe eshte vertete, asaj qe ka qenien reale dhe vertetsine. Pastaj pasi ke pranuar kete, i ke hapur syte vetes dhe automatikisht je dhe ne prehje!