Lulet!

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Lulet!

bambu.jpg

Humbja e pyjeve po sjell ne rrezik gati gjysmen e 1200 specieve " Bambu'), e kjo po vjen nga vete njeriu!.
Rreth 250 specie shumica e njashme me speciet qe perdoren per komercializem te cilat japin nje rendesi te madhe ekonomike e shoqale jetojne ne me pak se 200 km kuader nga pylli. Shume kafshe te rralla si:

Gorrilla e maleve , pandat varen nga kjo specie per tu ushyqr e per tu mbrojtur.

gezim lame

Primus registratum

Normalisht bamboo jane peme e ne kemi nje teme per pemet
Bambut perdoren edhe per peme dekoracion,
e jane shume te shtrenjta po prape peme ngelen

Te ambasada kineze ne tirane perhere shihja ne pjesen e prapme te oborrit kishte bambu, ishte rruga per ne shkolle andej /pf/images/graemlins/tongue.gif

Diavolessa

Valoris scriptorum

Ne fakt pak a shume e dita se kishe me i fut icik hundet xim! Prap para se me shkrujt itu per Bambute jam menu pak /pf/images/graemlins/tongue.gif

Bambute i perkasin familjes Graminacee

Jane bime barishtore vegjetale ne te cilat hyjne : edhe Orizi, gruri, misri...e tan cerealet qe han ne mjes /pf/images/graemlins/wink.gif

spigagrano.jpg

Ne kete familje hyjne 9000 specie te ndara ne 600 lloje te ndryshme, duke ju dhen nje rendesi shume te madhe ekonomise dhe ushqimit te njerezve ene te kafsheve /pf/images/graemlins/wink.gif

alinos

Forumium maestatis

Si puna e atij kaktusit me lule portokalli kam dhe une ke shpia /pf/images/graemlins/smile.gif

Po ju sjell dicka qe e gjeta rastesisht. Lulja quhet flax ne anglisht dhe LINOS ose Linus ne greqishten e vjeter :eek:

blue-flax.jpg

gezim lame

Primus registratum

Nje search per Bamboo tree e sqaron gjithcka per ate qe kam thene me siper.

Nejse meqe jemi te tema e luleve mbase po u takuam do kesh prej meje nje buqete me lule bambuje /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

per temen:
Besoj se ndokujt i kujtohet lulepatatja:
dahlia-orange-1.jpg
dahlia-deco-melange-turc.jpg

Variantet dhe ngjyrat jane te lloj llojshme po ne ang. me duket se i thonin Dahlia.
Lule per gardens dhe qe lulezon gjate gjithe periudhes se ngrohte.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Nejse meqe jemi te tema e luleve mbase po u takuam do kesh prej meje nje buqete me lule bambuje

Preferoj vetem "Orchide" mundesisht te bardha /pf/images/graemlins/wink.gif

Por me qe " simpatia mes nesh" eshte nder nga me te mirat /pf/images/graemlins/laugh.gif Do doja " Lulen e pasionit"

Jane lule me origjine tropikale /pf/images/graemlins/wink.gif

TEO

Primus registratum

Ah lulet lulet, c'do gje e bejne me te bukur. Edhe kenget jane me te bukura kur permendin lulet. Jam duke degjuar ca kenge arbereshe keto kohet e fundit dhe po sjell ca vargje, shpresoj mos jem jashte teme:
Per Manushaqen----
Ti manushaqe, ti manushaqe
Ti manushaqe erë mirë
Më vjen aroma, më vjen aroma
Më vjen aroma duke shkuar
------------
Trendafil----
Trëndafile faqe kuqe
Eja merre një burbuqe
Eja verë e sillmë verë
Eja të të puth njëherë
----------

Hmm meqe doli ketu s'ka vene ndonje njeri foto burbuqesh s'ja di emrin ne anglisht a latinisht se mbase e gjeja dhe vete. Pra kerkese per Papin te me gjeje burbuqe :kiss: se dhe Cajupi si mua e ka pasur mendjen tek burbuqet.

Bukuria jote, leshërat e tua
posi pëndë korbi, të gjata mbi thua,
ballëtë si diell, faqetë si mollë,
qafa jot' e gjatë, mesi yt i hollë,
sisëtë si shegë, dhëmbët si thëlpënjë,
buzët si burbuqe, sytë si gështënjë,
dora si dëborë, fjala jote mjaltë,
kurmi yt i derdhur, shtati yt i naltë;
gjithë më kënaqin, të tëra t'i dua,
po zëmëra jote u bë gur për mua!

Diavolessa

Valoris scriptorum

Hmm meqe doli ketu s'ka vene ndonje njeri foto burbuqesh s'ja di emrin ne anglisht a latinisht se mbase e gjeja dhe vete. Pra kerkese per Papin te me gjeje burbuqe se dhe Cajupi si mua e ka pasur mendjen tek burbuqet.

Burbuqe ma quajne edhe mbesen , por sinqerisht kam harruar ca lulesh jane /pf/images/graemlins/frown.gif

Me e kap nga ana gramatikore del /pf/images/graemlins/laugh.gif

Burbuqe ne latinisht dmth Gemma italisht bocciolo dmth dicka e rralle (lule e pacelur).

Pra mund te jete cdo lloj luleje /pf/images/graemlins/wink.gif

Me qe deshe nje nga mua po te dhuroj nje nga lulet qe eshte shume veshtire ti rrisesh ama jane shume shume te bukura.

Loto ( Lulja e drites) Nelumbo nucifera

Lule qe rritet ne uje me gjethe te medhaja jeshile.

nelumbo_nucifera_1s.JPG

gezim lame

Primus registratum

Ja dhe disa Tulipane meqe kendej nuk paskan vene akoma asnje /pf/images/graemlins/smile.gif

curledtulippastel_l.jpg
drybrushtulip_l.jpg

Dutch Tulip ......................... Sunset Tulip
tuliptrio_l.jpg
sunsettulips_l.jpg

Adonis

Primus registratum

sa i dua lulet
kam per to kujdes
i ulij cdo dite
mengjez per megjez

u a di dhe emrat
ngjyrat dhe aromen

kaq di se mbaj mend se si vazhdon. ndersa per temen e luleve. kam nje ballkon te mbushur plot dhe perplot sikut te mos mjaftonte kjo kete vit mbolla dhe nje hardhi rushi te me kujtonte shqiperine. gjeja me e bukur ta kesh balkonin e dritaret me lule eshte larmija e ngjyrave dhe e aromes te kenshme, vecanerish e karafilave dhe zambakut te kuq te dyja keto i kam marre nga shqiperia se lulet ketu nuk kane arome

lepur

Primus registratum

Me duket shume interesante qe kaq shume njerez te apasionuar pas luleve te mund te komunikojne se bashku Une jam nje ambjentaliste e cmendur dhe do te doja qe neres te tille te kishte sa me shume e kush nuk edo natyren ajo eshte aq e bukur .

Nella

Primus registratum

po lulet e molles kur do ti shofim. Mos duhet te presim pranveren? /pf/images/graemlins/smile.gif

lule-bore

Primus registratum

Ka disa dite qe mendjen e kam tek lulet sepse degjova se fundit qe dhe lulet kan sistem nervor.
Dhe pastaj fillova mendova dhe thash me vete ato marrin fryme gjithashtu plus sistem nervor ,lulet biles dhe flen naten i mbyllin petalet dhe ne mengjes i hapin serish . Nese keput nje lule ajo thahet dhe si lulet dhe njerzit nuk jetojn dot pa uje drit ajer dhe thash kurre me nuk do kepus nje lule.