Lulet!

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Lulet!

Lule Bore->Snow drop ose Hydrangea

hydrangea.gif

bona

Primus registratum

paperina

desh me ra te fiket kur pashe photon. tamam si kjo e kam dhe kete shpirtin ne shtepi.

thank you dhe per web site. do ta shikoj.
thanks

Diavolessa

Valoris scriptorum

Thuhet qe karaifilat i perkasin Dea_s Diana. Nje fshtar ishte i dashuruar pas saj dhe kjo pasi ja fitoj zemren e la! :eek: Nga lotet e djalit rilinden lulet e ai vdiq nga pasioni i dashurise.
Kurse ne kristianizem thuhet qe Maria plot dhimbje qante e nenshtruar ne kembet e kryqit e nga aty linden karaifilat.

Jane nje nga lulet e para qe lindin ne vendet ku ka pase zjarr. Arrin deri ne 2.5 m gjatesi.
I perkasin familjes ( Epilobium angustifolium. )

Tirane fotoja /pf/images/graemlins/laugh.gif

Tirana.jpg

pS: Simbolizojne edhe keto dashurine. E ndryshojne sipas ngjyrave ..e njejte me trendafilat.

pSs: Orchide Simbolizojne sensualitet dhe elegance /pf/images/graemlins/smile.gif

Diavolessa

Valoris scriptorum

Manushaqet

primula.jpg

Egzistojne mbi 500 specie te grupuara ne 28 lloje te ndryshme.
Manushaqet kujtojne lulet e preferuar te Benjamin Disraeli . Kur vdiq i vendosen pran veshit nje manushaqe ne kujtim te tij. Edhe varrin e mbuluan plot me keto lloj lulesh.
Eshte luleja e pare qe na therret pranveren /pf/images/graemlins/smile.gif Nga gjethet e tyre behen ilace kundra emigrenes , por edhe per ata qe kane probleme me frymemarrjen.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Goje ujku.

711.jpg

Thuhet qe eshte lulja e llasticave /pf/images/graemlins/laugh.gif ( Per Blue kjo lulja o fiks /pf/images/graemlins/laugh.gif ) Ne mesjete vajzat vendosin mbi floket e tyre keto lule , qe do te thoshte se nuk pranonin djemt qe ja u hidhnin syte /pf/images/graemlins/laugh.gif

Simbolizon
Indiferencen - mos interesimin /pf/images/graemlins/laugh.gif

Nella

Primus registratum

Ninfea = lulelotus /pf/images/graemlins/smile.gif

Gladiolat, te preferuarat e mia. Si te kuqet ashtu edhe te bardhat. Jam shkrire se qeshuri kur lexova domethenien "preparedness, strength, splendid beauty, love at first sight" Te kem pasur kaq "shije te holle" une qyshkur i bija maces me luge eh? /pf/images/graemlins/tongue.gif

Pervec bukurise, e vecanta tjeter eshte se gonxhet celin me jave te tera pasi i ke prere dhe vendosur ne vazo.

bebi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga paperina:
[qb] Goje ujku.

711.jpg

Thuhet qe eshte lulja e llasticave ( Per Blue kjo lulja o fiks ) Ne mesjete vajzat vendosin mbi floket e tyre keto lule , qe do te thoshte se nuk pranonin djemt qe ja u hidhnin syte /pf/images/graemlins/laugh.gif
Simbolizon
Indiferencen - mos interesimin /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
kurse na n'shkoder i kena than lule krap /pf/images/graemlins/smile.gif
sa e cuditshme, mu mi vendoste (kur isha e vogel) nji plake kojshi gjithmone mbi floke, ajo kishte shuuuuum lule ne oborr...i ujiste e kujdesej per ta shum.
me donte fort, edhe besoj se mi ka vu ne shej dashnijet... se kam ken e vogel per djem at'her /pf/images/graemlins/laugh.gif
gjithsesi, nga trandafilat m'pelqejne trandafilat blu, me pelqejne lulediellit (si ato qe ka pikturu v.v.gogh) edhe nji lule qe nuk e di si mund ta kete emnin taman, por qe ne shkoder i kena than "lule mustak". ka nji ere shum te mire, e ma teper me kujton "nofken" e femijrise.
tulipanat m'terhekun shum, kam qef qe kur jane ne nji vazo me kene tan n't'njejten ngjyre.
un jam kojshi e keqe, edhe pse e di se bahem vajz e keqe, s'mundem me ndejt pa ja kput ndonji /pf/images/graemlins/blush.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

papi :kiss:

Diavolessa

Valoris scriptorum

sonnenblumen%20van%20gogh%20gross.jpg

Luledielli kane origjine teper te lashta. Ne Amerike jane gjetur rreth 300 vjet para eres sone keto lule nga Indianet dhe e quanin me dicka teper te shenjte. Ne Peru eshte emblema e Zotit e paraqitur me Diellin. Nga Peru vjen per here te pare ne Europe.
U be lulja e preferuar e Mbretit "Luigi XVI". Ne Angli vizatohet neper stofa . Oscar Wilde donte kete lule si simbol.
Poetet italian Eugenio Montale e Gabriele D’Annunzio ju kane thurur poezi te bukura. Vangogu e ka perseritur shume here neper operat e tij.

Simbolizon Lumturi - Krenari!

Diavolessa

Valoris scriptorum

Zog si quhen ne shqip ose latinisht keta rrush :confused:

Hynkan tek lulet me kercell te trashe. Kam ca te tilla por kjo qenka :wub:

alinos

Forumium maestatis

si shpatore ngjaka, por e nje lloji te vecante. Ndoshta rriten ne zona subtropikale, ose tropikale.
Shume e bukur ama! :thumbsup:

Diavolessa

Valoris scriptorum

Mos me harro mua - Perkthyer nga italishtja.

non%20ti%20scordar%20di%20me%20nano.jpg

Kjo lule i perket nje legjende austriake. Sipas legjendes dy te dashuruar tek shetisnin pran Danubit duke i premtuar njeri- tjetrit dashuri mbeten te mahnitur pas ngjyres blu te luleve qe po lundronin neper lum.
Djali u hudh te merrte lulen per te dashuren e tij, por lumi e thithi brenda vetes..e ai filloj te bertiste "Mos me harro kurre" !

Simbolizon besnikerine dhe dashurine e perjetshme.

Odea

Primus registratum

Fillimisht postuar nga BluE:
[qb]
Fillimisht postuar nga Odea:
[qb]
Nje kerkese kam une, do na jepni dicka mbi Lule Bore meqe edhe i kemi kushtuar nje kenge kesaj luleje /pf/images/graemlins/smile.gif

Odea :wave: [/qb]
kanga lulebore asht kange shkodrane, por qe nuk i kushtohet lules, por vajzes /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Po vajza e bukur si lulebore ishte...kshu qe plzzzz, noi gjo interesante mbi lule boren se e kam shume qejf.

Papi... :rolleyes: :kiss:

Odea

Odea

Primus registratum

Fillimisht postuar nga BluE:
un jam kojshi e keqe, edhe pse e di se bahem vajz e keqe, s'mundem me ndejt pa ja kput ndonji /pf/images/graemlins/blush.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

papi :kiss: [/QB]
Pranaj spo te dashka papi ty...aha, tashi e morem vesh qe po bleme shpi, te mos jete afer Blue se na i keputi te gjitha lulet. Te ia kishe bo kete gjyshes sime ne Korce te kishte ndjek me kilometra nga pas me lugen e drunit ne dore :smash: lol

Blue, vallai edhe mua lulet me kujtojne shume femijerine dhe shumica e tyre me kujtojne caste nga jeta vetem nga era. Papi, une do kisha deshire te vendosja ndonje vazo te vogel tek dhoma. Kam nje ballkon te vogel tek dhoma (vetem una kom ballkon ne shpi, te tjeret duhet me ik tek ai ne kat te pare te shpise /pf/images/graemlins/laugh.gif ) por tek ne ben ftohte, Kanada mo. Si thua ti, cfare luleje te vendos? Do e vendos mu tek dera e ballkonit se eshte e tera ne xham dhe i bie tere ai diell.
Thjesht me jep ndonje lule te lezetshme se vallai qe neser do iki ta blej... /pf/images/graemlins/smile.gif :wub:

Odea :rockband:

Diavolessa

Valoris scriptorum

Odea lulet qe rriten ne klime te ftohte ka shume /pf/images/graemlins/smile.gif

S'me dukesh aq me police verde /pf/images/graemlins/laugh.gif kshuqe te keshilloj . GENTIANA ACAULIS

Rritet ne alpe....keshtu qe ke mundesi me e len edhe jashte sa te duash.

gentiana%20acaulis.jpg

Ne ambjent te ftohte mund te zgjedhesh cdo lloj lule me kercell te trashe. Nuk kane nevoje edhe per shume ujitje. E lehte fare ti rrisesh.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Lulebore ( italisht Ortensia) Familja Saxifragaceae.

ortensia.jpg

80 specie te ndryshme. Rezistojne edhe temperaturave te ulta. Origjine Japoneze. Jane shume te bukura, sepse perpara se te lulezojne formojne lulen komplet jeshil dhe rrine ashtu per nja 3-4 jave. Kam komplet gjysen e oborrit (kam oborr te madh /pf/images/graemlins/laugh.gif ) te rrethuar me keto lule.
E kur lulezojne jane mrekulli. Ne pranvere jane icik ne rrezik nese bie bore . Akulli i pranveres ju ben dem. Kurse kur dielli eshte shume i forte veres mbushet poshte plot bar.

Ne fjalorin e luleve sombolizon Ftohtesine .

Zakonisht para se te mbarojne se lulezuari une marr disa prej tyre i lej ne garazh ku ka hije dha thahen. Pastaj i mbaj tere kohes brenda ne shpi.

Jane shume te bukura.

pS: Te keshilloj edhe keto /pf/images/graemlins/smile.gif Eshte gati koha tani.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Me qe te pelqyen edhe ciklaminet. Ky lloj ben per ty /pf/images/graemlins/tongue.gif (Cyclamen persicum)

cyclamen000116.jpg

Lulezojne ne pranver dhe vjeshte. Kerkon hije dhe fresk....por nuk preferon akullin /pf/images/graemlins/tongue.gif ..duhet ta ujisesh shpesh.