Lulet!

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Lulet!

Kjo lulja ngjan me trendafilin por eshte lule Begonje.

begonia.jpg

Odea

Primus registratum

Papi, je e mrekullueshme :kiss: :thumbsup:

Ate lulen ciklamin ia bleva mamit per ditelindje ne vazo bashke me nje vazo me tulipane te kuq. Por fatkeqesisht tulipanet u thane /pf/images/graemlins/frown.gif , se di pse. Ajo lulja e pare qe the ti per mua ishte fantastike fare. Oh my god, i just love it.
Po ta marr tani dhe ta le jashte a thu demtohet? Se ketej bie nganjehere bore tani, dmth nuk ka ikur akoma teresisht dimri. Edhe nje pyetje kam, kete lulen mund ta rris ne vazo right? Nuk ka nevoje per toke besoj...? Anyway, thank u soooooo much papi. I really appreciate it! U r great :thumbsup: :thumbsup:

Do iki te blej lule, do iki te blej lule /pf/images/graemlins/laugh.gif :goofy:

Odea :wave:

Odea

Primus registratum

Fillimisht postuar nga paperina:
[qb] Kjo lulja ngjan me trendafilin por eshte lule Begonje.

begonia.jpg
[/qb]
iiihhh...ca e bukul mi mamiii...
Po kjo kur rritet papi? Dmth, kete dua te ia dhuroj mamit se qeka shume e bukur, por kur thua ti?

P.S. Sa lumturi me jep me keto lulet mi. Ma heq gjithe stresin e dites :kiss: . Je cum e mil, ti dhe kordja qe ka hap temen /pf/images/graemlins/smile.gif

Odea :wave: :tipsy:

mostro

Putraku

Sa i dua lulet
bej per to kujdes
i ujis me gezim mengjes per mengjes

Ua di dhe emrat
ngjyrat dhe aromat
sic i di dhe festat
qe ne i dhurojme

Se lulet jane si zemrat plot drite
dhe bashke me ne partia i rrit
me gezime festa mbushur jeta jone
me mijera lule ne do dhurojme

la la la la la la la....
Mua me pelqejne shume lulet e diellit.

gezim lame

Primus registratum

Nese ka mundesi doja te dija dicka
E di ndonje si i thuhet "lule shqiponjes" ne anglisht ose latnisht?
Dhe kryesorja ka ndonje emer per "plants" ne shqip se "bime" nuk me duket e pershtatshem as "lule" :shrug:

Diavolessa

Valoris scriptorum

E di ndonje si i thuhet "lule shqiponjes" ne anglisht ose latnisht?

Crocus vernus - Colchicum autumnale

Zafferano-fiore.jpg

zafferano.jpg

Colchicum autumnale eshte specie Crocus , por helmuese.

pS: Kjo ishte re? Se emrat ne shqip s'i di mire :confused:

Odea

Primus registratum

Oh no, i don't think so papi. Lule shqiponja nuk ka lule me ngjyra por gjethe te medhaja. Mami i te dashurit tim ka nje lule shqiponje gjigande dhe po te kisha nje digital camera do e merrja ne foto, po akoma me baba qemon ne.
Mgjth, do mundohem te gjej emrin latinisht te pershtatshem per te.

Ximo, pse kaq i interesum ti? Do me e venos ke shpia? Zene vend ato lal, mgjth jane shume te bukura, si dhe kerkojne respekt vetem nga pamja /pf/images/graemlins/smile.gif

Odea :wave:

gezim lame

Primus registratum

Ja se e gjeta me ne fund /pf/images/graemlins/tongue.gif
monstera_lg.jpg

monstera04a.jpg

Monstera deliciosa ne latinisht dhe ne ang. monstera plant.

Ehh odea s'kam vend per te rrit lule une ketu /pf/images/graemlins/laugh.gif
Nejse kane nje frut te lezetshem ajo dhe e ka shume te embel.

Odea

Primus registratum

Interesting, nuk e dija qe keto benin fruta. Nejse, shume te bukura jane. Sa me kujtojne shqiperine, sidomos gjyshen dhe tezet pasi gjyshja mbaronte per lule shqiponje dhe kishin nje qe iu zinte komplet gjysmen e dhomes (apo si kane pas dhomat e vogla atehere :eek: ).

Anyway, te lumte dora e vogel (apo e madhe? lol) qe e gjete. Tani do iki te kerkoj edhe une per kete se e di qe mami e ka pike te dobet prej gjyshes prandaj. Plus, ngaqe gjyshi ka vdekur tani, mendoj se do ishte ide e mire ti bleja nje bime qe i kujton femijerine. Si thoni ju?

Odea :kiss:

gezim lame

Primus registratum

Mbille nje Odea se rritet pernjeher po frut ketu ne ku jemi ne s'besoj se do bej ajo /pf/images/graemlins/laugh.gif

39.gif

Dhe per kete lulen doja ta dija nese ja di ndonje emrin.
Kishte ca te mira se mbante shume arome plus dhe e kendshme nga ana dekorative. Vetem se lulezonte per pak dite.

Po e pe ne ndonje dyqan Odea bleje nje si ajo siper /pf/images/graemlins/wink.gif

Odea

Primus registratum

iiihh, ximo, kete e kam pa une po emrin e marrte e mira se di. Maroj per lule por per ti dit emrat e tyre, aha, sma pret hic mu lol
Ximo, emrin si e ka kjo qe ta blej por po si durovi dot temperaturat e ftohta, atehere spo e blej fare se e di ti si e kemi motin knej.

P.S. Ka fillu nje kenge tani Satisfaction, o tu me bo me zor me leviz nga vendi. /pf/images/graemlins/laugh.gif :goofy:

Odea

Diavolessa

Valoris scriptorum

Mullaga

Emri vjen nga greqishtja " Malakos" qe do te thote qetesues e embelsi /pf/images/graemlins/smile.gif

malva.jpg

Simbolizon Mekatin.

shine*

Primus registratum

Mua me pelqejne shume era e Lilacs (syringa vugaris) ose jargavan qe i themi ne Shqip (origjinen nga Ballkani). Ngjyrat jane te ndryshme blu, violet, bardhe, roze edhe nuanca te ketyre. Kane nje arome fantastike fare, e qirinjte gjithnje me kete fragrance i blej. /pf/images/graemlins/laugh.gif

albert.JPG

:wave:

AnaBlue

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga agreus:
[qb] Mbille nje Odea se rritet pernjeher po frut ketu ne ku jemi ne s'besoj se do bej ajo /pf/images/graemlins/laugh.gif

39.gif

Kishte ca te mira se mbante shume arome plus dhe e kendshme nga ana dekorative. Vetem se lulezonte per pak dite.
[/qb]
Quhet Hyancith. Vertet qe vjen ere shume te mire se kam ne oborr me ngjyre blue, roze dhe te bardha. Jetojne me teper se tulipanet dhe po ti vesh ne vazo brenda ne shtepi, kundermon nje ere e mrekullueshme /pf/images/graemlins/smile.gif

edda

Primus registratum

ndjehem shume krenare sepse kam bere nje ballkon multietnik /pf/images/graemlins/laugh.gif (shume lloje lulesh). Kam mbjellur nje manushaqe te verdhe dhe blu, nje mullage roze, 4 rrenje tulipanesh te verdhe, majdanoz, borzilok, trendafil te kuq, 2 primula (s'e di shqip) nje te bardhe dhe nje te kuqe me te verdhe, nje karfil, erba cipollina dhe nje saksi te madhe me lulebore. Kaq per tashti por blej cdo dite nga nje rrenje sepse me duket sikur kushtojne me pak keshtu :goofy: , se ketu lulet kushtojne goxha. :mad:

bebi

Primus registratum

[qb]
39.gif

Po e pe ne ndonje dyqan Odea bleje nje si ajo siper /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Quhet ZYMBYL.
Asht n'ngjyra t'ndryshme, por n'shkoder neper oborre kena pas ne ket ngjyren qe asht ne foto kryesisht.
Un e kam pas oborrin plot me zymbyla, zambake, karafila e tulipane. /pf/images/graemlins/smile.gif
Patjeter, lulebora s'ka mungu kurre.

gezim lame

Primus registratum

thnx Bluje /pf/images/graemlins/smile.gif edhe ne ang. po na e gjete tani /pf/images/graemlins/laugh.gif

Odea

Primus registratum

[qb] thnx Bluje /pf/images/graemlins/smile.gif edhe ne ang. po na e gjete tani /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Ximo, e ka dhene anablue. Lulja quhet Hyacinth dhe me duket se e kam blere nje here por u tha. Mbaj mend qe kam blere dy here vazo me Chrysanthemums, kshu quhen me duket. Sa keq qe me erdhi kur u thane se ishin me verte te bukura.

Historia e Chrysanthemums si lule (nuk ndejta dot pa e gjet ne internet /pf/images/graemlins/laugh.gif ) eshte qe ka fituar fame si lule ne U.S vetem keto 60-75 vitet e fundit por qe si bime i perket Kines dhe ka qene e shkrojtur ne librat e filozofit Kinez Confucius rreth 500 B.C. Me vone, Chrysanthemums iu "prezantuan" si lule Japonise nga Korea ne vitin 386 A.D. dhe me vone u adoptua si lulja nacionale e Japonise me shume se 1000 vjet me pare, ne vitin 910 A.D. Si emer lulja e ka origjinen nga Greqishtja ku chrysos do te thote ar dhe anthos do te thote lule. Emri iu vendos nga nje botanist Suedez, Linnaeus, ne mes te 1700-es. Qe atehere, chyrsanthemum ka vuajtur nje si krize identiteti pasi botanistet ne vitet e fundit te 1900-es e riklasifikuan pjesen e fundit te emrit te lules, mum, dhe e vendosen ne klasen e dendranthema. Mgjth, botanistet para pak kohesh e vendosen lulen tek klasa qe i perkiste qe ne fillim, chrysan-themum. Shumica e kopshtareve shtepiake e njohin lulen si chrysanthemum ose thjesht mum. Shpresoj te iu kete pelqyer pak historia. Per mua ishte teper interesante...
Ja dhe nje foto te lules qe pata blere une...me duket se kjo eshte se ngjason shume.
Mums.gif

Papi, mund te na thuash pak me teper per mbjelljen dhe temperaturat qe mund te duroje si lule? Te pyes se kam ndermend ta blej nje dhe ta vendos tek ballkoni /pf/images/graemlins/smile.gif

Bye njerez, :wave:

Odea