LINUX

gurax

Pan ignoramus
Re: LINUX

# fdisk -l
Kontrollo se ku eshte particioni windows dhe ca tipi (psh /dev/sda6, tip FAT32)
# mount -t vfat /dev/sda6 /mnt

Nese do qe te behet automatike gjate startup ka disa mundesi. /pf/images/graemlins/tongue.gif E para, shtoje ate komande ne /etc/rc.local
E dyta shto linjen:
/dev/sda6 /mnt vfat rw 0 0
tek /etc/mtab

--------------------
"When God created sunrise, he was trying to copy your smile."

Agron Deres

Primus registratum

Miredita.

Linux nuk eshte per perdorim qejfi apo jo ?
Linux eshte i mire per ta shndrerruar ne router ,per te manovruar ne rrjet per te kompiluar dhe modifikuar sipas deshires .

Nese dikush do kazaa me linux apo programe muzike ,grafike ler te zgjedh windowsin per ti bere me me deshire keto gjera .Per keto lloje Linux nuk ja vlen fare .

Mendimet e keqia per windowsin dhe te mirat per linux shumica prej jush ketu vetem i ka degjuar .
Sa prej jush e kane testuar Linux ne rrjet ,kane krijuar ndonje router me Linux ,kane kompiluar ne Linux ???

Ndryshimi windows nga sisteme unix dhe linux nuk eshte grafika apo gjera te tjera por eshte ndertimi i Kernelit .Kur dikush i ka provuar te dy llojet e sistemeve operativ ne pune maksimale atehere ai person mund te nxjerri ndryshimin midis te dyve dhe jo dikush qe luan shah ne linux
dhe thote Linux eshte i mire sepse ka shah ....

Bye you all

voodoo

Primus registratum

linux eshte i mire per shume arsye, nder to edhe per te luajtur shah xchess eshte shume i bukur dhe s'ka asgje te keqe te luash shah ne linux; por ajo qe mua personalisht me pelqen tek linux eshte se ke teresisht nen kontroll kompjuterin dhe mund ta konfigurosh sipas deshires tende, dhe mendoj qe eshte shume pozitive ky fakt.

ps
per grafiken nuk ka si MAC

oneo

Forumium praecox

Kete muaj me revisten e re Linux & Co (ne Itali) ka dale nje CD LIVE Knoppix , kush e ka idene se cfare eshte pak a shume, ia vlen ta shohim se cfare eshte????

gurax

Pan ignoramus

Pixar Studios, nje kompani kinematografike (Monsters, Toy Story, etj) ka zevendesuar makinat e saj te renderizimit te objekteve dixhitale, nga Sun Ultra Sparc III, me makina Intel Xeon 2.8GHz. Ne total teresia e procesoreve qe tashme perbejne motorrin e punes tek Pixar eshte 1024 procesore dhe makinat jane te bazuara ne Linux OS.
http://news.com.com/2100-1001-983898.html
Ne fakt arsyet ende jane disi te mjegullta per kete ndryshim, duke patur parasysh se Pixar dhe Apple Inc. kane te njejten koke drejtuese. Por sidoqofte eshte per tu vene re se Pixar nuk eshte e para dhe e vetmja qe nderrmer nje hap te tille.

------------------
When God created sunrise, He was trying to copy your smile.

glamdring

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Sentinus:
[qb] Linux nuk eshte per perdorim qejfi apo jo ?
Linux eshte i mire per ta shndrerruar ne router ,per te manovruar ne rrjet per te kompiluar dhe modifikuar sipas deshires .

Nese dikush do kazaa me linux apo programe muzike ,grafike ler te zgjedh windowsin per ti bere me me deshire keto gjera .Per keto lloje Linux nuk ja vlen fare .

Mendimet e keqia per windowsin dhe te mirat per linux shumica prej jush ketu vetem i ka degjuar .
Sa prej jush e kane testuar Linux ne rrjet ,kane krijuar ndonje router me Linux ,kane kompiluar ne Linux ???

Ndryshimi windows nga sisteme unix dhe linux nuk eshte grafika apo gjera te tjera por eshte ndertimi i Kernelit .Kur dikush i ka provuar te dy llojet e sistemeve operativ ne pune maksimale atehere ai person mund te nxjerri ndryshimin midis te dyve dhe jo dikush qe luan shah ne linux
dhe thote Linux eshte i mire sepse ka shah ....

[/qb]
Eshte e vertete qe duhet disi me shume durim dhe eksperience per t'i nxjerre djersen Linux ashtu si shume mund t'i nxjerrin Windows. Problemi eshte se shume harrojne qe edhe me Windows iu desh kohe dhe mundim qe ta mesonin. Problemi qendron qe njerezit nuk kane as durimin as deshiren per te mesuar dicka alternative.

Une jam disi konfuz se cfare kupton ti me ngarkese maksimale?!? Por meqe po permend ngarkesen, menyra sesa UNIX/Linux e perballojne dhe e trajtojne kete ngarkese eshte shume shume me superiore nga menyra idioteske e Windows.

Une kam kompiluar 3 vjet ne Linux ne 3 gjuhe: C, C++ dhe Java (ne kete te fundit disi me pak, dhe me aplikacione qe nuk kerkojne grafik). Mendimi im: Unix/Linux jane superior. Tek lidhja me rrjetin ka shume per te diskutuar. Perpara une permenda qe kisha nje Intel386 (laptop) qe e perdor si dummy device. Nejse, per gallate instalova Linux 1.2.x dhe Windows 3.11. Punon yll fare. Nga qejfi germova nje modem te vjeter dhe bera lidhjen me Universitetin dhe tani perdor pine e lynx per te lexuar email apo per te lexuar lajmet. Nese di sadopak histori Linux Torvalds dergoi versionin e pare te Linux ne rrjet dhe kerkoi qe njerezit ta provonin dhe te thonin komentet e tyre. Eshte nje sistem qe eshte ndertuar ne menyre te tille qe te beje lidhjen ne rrjet me te lehte. Megjithate, si cdo sistem, kerkon pune dhe durim per ta mesuar.

Une perkrah cdo te ri shqiptar apo te huaj qe mundohet sadopak te provoj dicka te re. Une nuk mund ta quaj vetem me shume sesa fillestar ne krahasim me njerez qe njoh, por kjo nuk me dekurajon, perkundrazi me jep shtytje per te mesuar me shume...

oneo

Forumium praecox

Wow, po normale mor djale.

Nejse, une doja te dilja ne nje pike tjeter. Kane arritur ne nje pike te tille Shperndarjet Linux sa ta bejne veten e tyre qe te priten . Tashme Linux Mandrake eshte ne beta 3, ndersa Red Hat ne beta 2 (phoebe). Kane arritur te bejne nje pune te mire ne kujdesin e grafikes me keto versione. Duket qe Linux-i po pretendon per pushtimin e botes Desktop. Une mendoj qe nje person, qofte dhe newbie, mund te mesoje si te perdore komandat e linuxit per nje jave. Do te jete ne gjendje te perdor ato aftesi qe ka windowsi. Pastaj fillon puna dhe per ata intermediate users; vetem se nuk eshte e thene te kalosh ne kete nivel. Fare mire dhe me dije newbie mund ta perdorni linuxin ne vend te windowsit.

P.S: Kush ka degjuar gje per WINDOWS LONGHORN????

Eri

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Psyche:
[qb] ...... Duket qe Linux-i po pretendon per pushtimin e botes Desktop. Une mendoj qe nje person, qofte dhe newbie, mund te mesoje si te perdore komandat e linuxit per nje jave. Do te jete ne gjendje te perdor ato aftesi qe ka windowsi. Pastaj fillon puna dhe per ata intermediate users;....... [/qb]
Prandaj nuk e ke marre provimin e sistemeve operative ti...sepse komandat e linux mesohen per nje jave ... hihihihihihihi

/pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif :rockband: :rockband: :rockband: :smash: :smash:

kbridge

Primus registratum

Kam nje pyetje. A mund ta ndaje nje HDD 180GB midis linuxit dhe WinXP-se. E bera nje gje te tille, krijova 3 primary partitions NTFS, lashe bosh nja 30GB per linuxin, instalova linuxin brenda 30GB (ky i fundit u be extended dhe brenda u formunan logical partitions te linuxit). Por problemi eshte se nuk arrije te shikoje keto particionet NTFS nga WinXP, kurse nga linuxi i shikoj. Po ta fshije linuxin perseri do ti shikoj nga particionet nga WinXP

oneo

Forumium praecox

Ato particione nuk mund t'i shohesh nga Windows Xp, ose Windows 2000. Ty te duhet ndonje program ekstra per t'i pare particionet linux, tip Partition Magic (qe eshte me i famshmi). Arsyeja eshte se linuxi ne formatimin e harddiskut nuk perdor te njejten menyre particionimi (tip NTFS) po perdor ext2, ext3 te cilat nuk njihen nga sistemi Windows.

kbridge

Primus registratum

Nuk me kuptove drejte. Une e di qe linuxi pordor file system tjeter dhe nuk mund te shikosh particionet e linuxit nga windowsi. Une nuk a rrije te shikoje particionet 3 NTFS, sistemin e XP-se e kam ne nje HDD tjeter

Besnik Bleta

Forumium praecox

Kam ndeshur të njëjtin problem, i cili varet shumë nga cili variant apo kernel LINUX përdoret.
Me pak disiplinë mund të mësosh veten të mos kërkosh të shikosh se çka në një magazinë kur je brenda një tjetre. Fundja prandaj ekzistojnë magazinat, për të depozituar gjërat ndarasi.
Partition Magic kam frikë se nuk ndihmon, pasi nuk kalon një ndarje nga të padukshme në të tejdukshme. Partition Magic thjesht bën ndarje. Mos e bli kot.

gurax

Pan ignoramus

Nga WinXP ka mundesi qe s'i sheh ato particione sepse jane te tre primare dhe normalisht nje particion eshte primar, te tjeret kalojne automatikisht "hidden". Ne Linux nuk ka "artifica" te tilla, sepse supozohet qe "you know what you are doing" /pf/images/graemlins/tongue.gif

------------
"Be the change you want to see in the World" - Ghandi

kbridge

Primus registratum

Jo nuk eshte ashtu. Edhe nga WinXP mund te shikosh particionet e tjera primare (kuptohet n.q.s. keto particione jane formatim Fat, Fat32 ose NTFS, jo linux) E di edhe kete qe ne nje HDD nuk mund te krijosh me shume se 4 Primary Partitions, ndersa per logical eshte unlimited. Pra i gjithe problemi eshte se kur kam nje linux partition ne HDD nuk arrije te shikoj particionet e tjera ne kete HDD. Eshte edhe kjo e ditur qe XP nuk mund ta menaxhoje (n.q.s. mund ta quajme keshtu) nje HDD me te madh se 137GB, dhe nuk suporton particione me te medhenj se 137GB. Pra n.q.s. ke nje HDD me te madh se 137GB mund ta particionosh me drive utilities te tjera si p.sh. Partition Magic, edhe une keshtu e bera, dhe WinXP-ja mi njohu te tera keto particione, por kur fus linux ne (ne nje particion me vehte ne kete HDD) ato nuk i shikoj me, ndersa nga linuxi i shikoj, pra existojne

Dice_of_Knowledge

Primus registratum

Sigurisht qe mund te shikohet edhe tek XP.
Hapni DOS-in, ose tek Start-Run shkruani Command,
dhe pastaj ne DOS console, shkruani diskpart.
Prisni sa te hapet, dhe qe te punoni me diskpart, duhet te zgjidhni nje nga disqet qe keni te emeruar automatikisht DISK 0, DISK 1, ... , DISK n. Zgjidhni HD qe doni te shikoni particionet primare duke shtypur fillimisht komanden SELECT DISK=0 pastaj LIST PARTITION dhe do t'ju listohen te gjitha particionet qe keni, jo vetem primaret por edhe EFI, Extended, apo MSR...
Hail!

Faust

Primus registratum

uuuuppppppsssssss lal dice of knowledge.
Ene un e provova ate qe the ti po nuk eshte tamam ashtu si thu ti.
Windows i njeh particionet por nuk jep tipin e filesystemit te perdorur ne to.
Kurse ne linux dhe nuk jam i sigurte ne bsd (open me sakte) i jep dhe tipin e filesystemit. Dhe me nje autofs.o /pf/images/graemlins/smile.gif ) i ke te konsultueshem dhe sipas sigurise mund te lexosh dhe ne raste te vecanta dhe te shkruash.
Windows teper egoist per te bere nje gje te tille.

Akulli

Primus registratum

pershedetje,
Edhe mu kjo pyetje me morri shume kohe, derisa me ne fund pas pak kohesh e gjeta pergjigjen.
menyra e vetme (mbase ;-) per te pare te gjitha particionet including Linux, Unix, ose ca OS te kesh, eshte te perdoresh. Partition Magic.
Eshte nji program shume cool.
Fatkeqesisht eshte me pagese por mesa pashe ne kazaa ka dhe cracke, por nuk e di si funksionojne.
Megjithate, per te ndihmuar, mund t'u jap patch qe do funksionoje. Vetem se edhe po ta merrni nga kazaa eshte nja 56 MB. Mund te va diku ta downloadoni po t'u duhet.
Partition magic e hap ne winXp dhe shef te gjitah partition qe ke, dhe biles mund te manipulosh me to si te dush.
Eshte shume i thjeshte ne perdorim.
Cheers, ppl,
Oni

Faust

Primus registratum

He he problemi eshte qe une sa vjen e e perdor me pak windows prandaj nuk me intereson qe te perdor nje partition magic per te konsultuar emrat e particioneve nga windows. Pastaj jo per gje por i di se cfare particionesh kam brenda. /pf/images/graemlins/smile.gif )
Mund te ishte e dobishme nje gje e tille per ndonje te cilit i japin nje HD dhe do te eksploroje se cfare ka brenda.

kbridge

Primus registratum

A di njeri ku me download ndonje SUSE Linux *.ISO. Une e kam instaluar direkt nga FTP nja 4 ore me zgjati komplet.