Re: Ligji Anti-Duhan ne Shqiperi !!!!!!
Mando,
Ne aspektin ekonomik, per nje shtet, ekzistojne groupe produktesh bazuar mbi peshen e tyre fiskale. Ka produkte qe jane me "te dobishem" ekonomikisht per shtetin, si dhe produkte qe jane "me pak te dobishem".Per ta bere me te qarte:
Nese nje pakete cigare ne Shqiperi kushton 100 Lek, 50 lek nga keto jane taksa (akcize+takse doganore+TVSH) pra i shkojne shtetit (kujdes! arsyetimin po e leme te pangacmuar nga taksat e aktivitetit si Tatim Fitimi etj. duke prezumuar qe nga te gjitha aktivitetet sigurohet e njejta shume tatim fitimi, megjithese une do te dyshoja qe nje firme qe shet cigare paguan po aq tatim fitimi sa nje qe shet domate /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif ) . Dmth ne 100 leke te investuara ne konsumin e duhanit, 50% e tyre shkojne ne arken e shtetit, dpd per "merite" te produktit. Ndersa nje situate "kokeposhte" ndodh me produktin "domate" ku ne 100 Leke investim ne kete produkt shteti perfiton vetem 5 Leke taksa (ne rastin me te mire, pasi vetem domatja e importit paguan taksa ).
Tani, nese imagjinojme nje situate hipotetike, ku gjithe GDP eshte gjeneruar nga industria e duhanit.
GDP=9 miliarde$ => Buxheti shtetit=4.5 miliarde$
Nese vjen nga domatja:
GDP=9 miliarde$ => Buxheti shtetit=0.45 miliarde$
Pra, nga ky shembull mund te kuptojme qe per nje shtet eshte e rendesishme jo vetem te shpenzohen vlera, por edhe ajo qe quhet alokim i vlerave ne sektore fitim-prures. Une, eshte e sigurte qe ato leke qe me teprojne nga mospirja e duhanit dhe alkoolit (ky i fundit ka nje rendiment fiskal edhe me te madh se duhani)do t'i alokoj diku tjeter (uje pa gaz p.sh.). Por qe shteti kudo qe t'i coj une ka per te "humbur".
Dhe, humbjet per te cilat une flisja i referohen pikerisht ketyre deviacioneve..
Sepse, duke qene se vetem nafta eshte aq rendimentive sa duhani, atehere i bie qe shteti te fitoje shume me pak nga cdo te fitonte... se une e kam lene makinen, s'e pi me... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif
Duhani ishte nje nder keta sektore, i cili ka mbajtur nje peshe shume te rendesishme ne buxhetin e shtetit per shume kohe. Duhet te gjejme nje tjeter si ai nese duam ta heqim ate...
P.S. Mando, ji i sigurte plako, qe une nuk shkruaj asnjehere kot..