Re: Kryqet ne Bushat!
Nuk e di se ca qu thellesi ti tush, po arsyetimi i mesiperm ishte akoma “tek bregu i pare”.
Shembujt e kashillekut islamik imagjinar qe ti solle me lart as qe kane te bejne me ate qe ne po flsaim. Po perpiqem ti kap nje nga nje shkurtimisht.
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
me mijra libra kunder Bibles te perkthym e te botum ne shqip edhe te shperndame ne shume shpija (perfshi temen)
[/ QUOTE ]
Se pari, libri nuk eshte karshillek fetar, por eshte mjet me te cilin perhapen ide. Ne qofte se dikush boton libra qe perpiqet te shpjegoje argumentet pse nje fe e kundert me ty nuk eshte e vertete, kjo thjehst eshte bindja jote.
Sigurisht, edhe ne rastin konkret une do te isha kundra librave te tille, pasi ne pergjithesi jane abuzive. Por sigurisht, do te ishim te dy pro librave qe jane vertete studimore ne fushen e krahasimit te feve. Nje literature e tille eshte mese e natyrshme.
Normalisht, shume nga librat qe jane botuar per biblen nga individe te ndryshem muslimane, jane joshkencore dhe une jam kundra tyre. Por ka dhe libra qe jane studimore dhe shkencore, dhe kjo eshte e natyrshme te behet.
Por nuk mund te mos le pa permendur libra te tille apologjetike, te botuar nga kristianet ne kete drejtim. Shko hidhi nje sy librarise se qendres “Stefan”, mu tek sheshi “Avni Rustemi”, ne Tirane. Jane nje mori mjaft e madhe librash kundra Islamit, kundra kuranit te cilet qartesisht shprehin vetem elemente abuzive propagandistike, per nje nivel lexuesish me shkolle te mesme, lehtesisht te manipulueshem. Une vete kam pare libra, ku argumetet qe perdoren kundra Islamit jane raste periferike (pse jo edhe imagjinare) te konvertimit te individeve te ndryshem nga muslimane ne kristiane, per arsye teresisht banale, me te cilat cdo musliman do te qeshte.
Gjithsesi, megjithese kjo veprimtari eshte abuzive, une nuk e quaj karshillek fetar.
sjellja e 2-3 milione Kuraneve ne Shqipni
[/ QUOTE ]
Une nuk e di se ku e ke gjet kete shifer ti, por edhe sikur te jete keshtu, care problemi ka? Ti e quan karshillek fetar sjelljen e Kuranit ne shqiperi? /pf/images/graemlins/confused.gif
ndertimi i xhamise ma te madhe ne Shqipni ne nji lagje me shumice katolike edhe jo ma larg se 150m larg kishes se Fretenve, ne nji kohe q1 dikur ka kene nji xhami e vogel e q1 kohet e fundit as nuk asht perdor hiç per shkak te nji incidentit q1 disa persona kane provoku mbrenda saj.
[/ QUOTE ]
Nuk e di nese e ke fjalen per xhamine e madhe ne Shkoder?
Sidoqpfte, ndertimi i xhamise ne shkoder eshte bere ne qender te qytetit, dhe ajo nuk mund te quhet xhami e lagjes por e gjithe qytetit, keshtu qe nuk ka rendesi fort se cfare feje ka shumica e banoreve te asaj lagjeje.
Por ti pse nuk kap problemin tjete qe ne qender te Tiranes, eshte ndertuar Katedralja katolike, ne toke te huaj, deri vone ka pasur probleme gjyqesh, madje duke i zene token edhe Qendres Kombetare te Femijeve, vec kesaj i eshte dhene leje edhe katedrales ortodokse tek lulishtja prapa PS-se, nderkohe qe muslimaneve nuk u jepet namazgjaje, megjithese eshte toka e tyre. Ne rastin e namazgjase shteti shqiptar shprehet se eshte lulishte dhe e fut tek pronat me perdorim publik, nderkohe qe dy te parat nuk ishin te tilla.
Perpara komunizmit, Tirana ka pasur shume me pak se 100 mije banor, nderkohe qe numeronte rreth 25 xhami, ne nje kohe qe territori i saj ishte shume me i vogel se unaza. Ndersa sot ajo ka 7 xhami (duke perfshire edhe periferite si xhamia e Kombinatit p.sh.), njerezit falen neper trotuare ne faljen e se premtes, dhe as qe behet fjale qe te pakten te marrin pronen e tyre, per t’i dhene mundesine atyre qe te pakten te mos lagen nga shiu te premteve.