Kryqet ne Bushat!

OROSHI

Primus registratum
Re: Kryqet ne Bushat!

Harap,pash zoten na e maj mir njat Marathonmanin :))).
Hawk,mos perdor shprehje qe nuk i shkojn intelektit tand(te japin nji cop buk,te pagujn per propagand....)askush nuk paguhet.

Gys,me sa mora vesht,njani kryq qe asht vu ne koder ka te bajn me nji ngjarje fetare katolike,per dy kryqat e tjer nuk di gja.

Tush,nuk jane zombi ata qe kane pas shum ndikim politik tek Berisha(A.Hajdari,Gazidede etjetj),gjithsesi Berisha mbetet nji komunist si ne shprehje ashtu edhe ne mimik!Si rrjedhoje nuk ka si me ken fetar(ndoshta sa per sport).

H

harap

Guest

Tushi me ty eshte e kot me diskutu se perimend qe te ven ne dyshim per moshen qe ke edhe nuk ja ke haberin hiç se ça behet ne shqiperi.

hawk

Primus registratum

Orosh duke pare qe Berisha nuk eshte besimtare,nuk besoj se beri nje zgjedhej te tille per arsye fetare.Te pakten kjo del dhe nga fjalet tuja.Arsyeja ishte thjeshte ekonomike.
Europa nuk i ofroi asgje...pervec mbeshtetjes se rrevoltave te 97 dhe takimit te famshem te Prodit me Zan Caushin,turpie e faqa e zeze(sa per shembull).

Gysi

Primus registratum

Mos e kalonimuhabetin tek Berisha tani, se haperdaheni shume.

Tushi, ti nu karrin te kuptosh nguljen e nje kryqi ne nje vend teresisht te dukshem si maja e kodres, dhe ne lartesi te tilla 3-5 metra, me kryqin e kishes.
Kisha lal eshte objekt kulti, dhe eshte e natyrshme qe te lartesoje simbolet e veta.
Nese dikush do te preke kryqin e kishes, une vete kam per te dale bashke me kristianet ne mbrojtje te tij.
Por per cfare vihet nje kryq ne majen me te larte te nje zone, dhe ne nje lartesi te tille?
Une nuk e di se cfare kupton ti me ngritje vend e pa vend. Por ngritja e nje simboli fetar ne maje te kodres, ne nje lartesi te tille eshte krejt pa vend. Pasi aty nuk eshte objekt kulti, dhe nuk sherben si objekt kulti, por vetem si deshmi e zoterimit te vendit perreth nga kryqi.
Pra simboli kthehet ne nje kashillek fetar, nje lloj shfrytezimi politik per qellime fetare.
Kjo gje, pervec te tjerash do te sillte edhe kiantonizimin e shqiperis, duke u perceptuar si shenjim territori, ku vende vende do te deshmonte kryqi si sundues i nje zone, vende-vende do te deshmonte gjysem hena. Dhe nje gje e tille nuk i sherben aspak harmonise dhe tolerances. Perkundrazi, fut nxitjen per gare. Kush e kush te behet sundues i jetes shpirterore, politike, sociale te hapesirave te ketij vendi.
Po keshtu, fakti qe kisha katolike prononcohet se ato kryqe jane vene pa miratimin e saj, madje thuhet se njerin e kane vene misionare angleze apo ku ta di une, kjo tregon distancimin e kishes per vendosjen e tyre. Po keshtu kur kisha shprehet se eshte kundra vendosjes se kryqeve vend e pa vend. Kjo nuk duhet marre si teresisht e pergjithshme. Pasi ketu po flitet per raste konkrete.

Ndersa per sa i perket asaj qe ti thua se une nuk duhet te komentoj vendosjen e nje simboli te nje feje tjeter, une nuk po flas per simbolin e fese tjeter ne kete rast. Por une po vlas per probleme te asaj qe perben imazhin publik. Dhe kjo nuk ka te beje fort me parimet e fese sime apo te ndonje feje tjeter, por ka te beje me ate qe eshte e perbashket. Imazhi publik eshte i perbashket. Na perket te gjitheve dhe duhet ta mbrojme. Aq me teper kur prej cenimit te tij, vijne pasoja te tilla aspak te vlefshme per harmonine e perbashket.

Gysi

Primus registratum

Problemi tush eshte se ti me lart solle disa shkrime te marra nga gazeta "KOha e Jone", qe ne fakt perkrah nje rryme radikale, dhe qe mbi te gjitha per mua eshte edhe jashte vete parimeve te vete krishterimit. Nikolle Lesi, po perpiqet te marre flamurin e krishterimit, duke luajtur rolin e radikalit, por per mua, atij as qe i behet vone fort per krishterimin. Kjo eshte vetem nje tentative per te shfrytezuar politikisht fene. Keshtu qe mos u merr me propagande te tille te politizuar si ajo qe behet tek "Koha e Lesit".
Per mua partia e lesit nuk eshte demokristiane, por diktatokristiane, dhe lesi, si i "devotshem", ka marre persiper te behet me katolik se vete i ndjeri Gjon Pali dhe vete Benedikti te marre se bashku.
Por, per mua, kjo politike qe ben Lesi me shoke eshte ne dem te kristianizmit vete, si dhe te harmonise fetare ne kete vend.

premtim

Primus registratum

Lereni keto pune pashe zotin...derisa vendet Europiane ne kohen e mesjetes kan kryer kryqzata neper rruzullin tokesor duke vrare, prere e maskaruar ne emer te mbrojtjes se krishterizmit (me bekimin e Vatikanit) ku po te njejtat shtete sot propagojne/mbajne ligjerata mbi tolerancen nderfetare etj. Shqiptaret apo thene me sakte parardhesit tone, Iliret, kane jetuar ne harmoni me te gjitha fete qe kane ezistuar ne ate kohe ne ate shoqeri....

OROSHI

Primus registratum

Le ti marrim gjanat pak ma lehte,ose me than ma mire pak ma me toleranc!
Nji komb qe ka tre/kater fe te ndryshme,asht detyr e cdo kleriku qe te kete kujdes me ndjenjat fetare te fese tjeter.
Populli asht si bagtija,kleri asht bariu,faji asht gjithmon i klerit!
Aq sa kane te drejte katoliket per te vendos kryqe ne toka te tyne(toka nuk asht e shtetit,toka asht e popullit),aq te drejte kane edhe muslimanet per t'u ndjere keq dhe te provokuar!

Sic e dime te gjithe,feja ka aq ndikim te madh tek nji popull sa arrin ta ndaje ne dysh(ne do u ndanim ne katersh).
Kemi rastin e Irlandes,kemi rastin e Sudanit,Kenias,Bosnjes,etj.

""ne muslimant jemi te bashkuar,e dime ke kemi armik""
nuk me kane pelqy aspak keto rreshta te ketij Alb-Autent.
Te bashkuar kunder kujt?Cili esht armiku i tyre?

Bajramselimi

Primus registratum

Ti ne rradhe te pare/morre vesht. Sepse po te jeni aq burra i thoni gjerat aty ku duhen than e sy per sy ne jua majt dhe jo pas shpinde /jo hedh gurin dhe fsheh doren.Po sjeni vec burracak qe tamim sic thot hawk ju kan hedh nga nji koc me e lepi......

emiljo

Primus registratum

Me siguri qe dhunimi i prones se dikujt, pavaresisht se cfare ka te vendosur aty (kryqe, gjysmehene, presh, molla e qershija, etj.etj.) eshte dicka qe nuk duhet pranuar. Edhe e drejta per te disponuar pronen private eshte e drejte qe mbrohet me kushtetute.
Pastaj fakti qe ne ate toke ka nje kryq apo nje gjysmehene kjo eshte dicka tjeter, qe duhet te gjykohet ne drejtimin e mbrojtjes se interesave te seciles pale.Eshte e vertete qe ne token time mund te vendos cfare te dua, por kur ajo qe vendos ne ate toke mund te behet objekt qe te rrezikoje bashkejetesen dhe paqen e si rrjedhim zhvillimin shoqeror dhe ekonomik te nje komuniteti, atehere duhet te mendohem dy here, dhe te paret qe nuk kane interes per nje bashkejetese paqesore mes shqiptareve jane sigurisht jo-shqiptaret.
Zgjuarsia jone eshte qe te ndergjegjesohemi per nje gje te tille, mos te biem pre e provokimeve dhe te kerkojme dialogun e vazhdueshem mes bashkesive fetare. Ne nje rast te tille nje kryq(gjysmehene)dhjete meter i gjate do te jete shume qesharak, sepse besimin nuk e krijon madhesia e simboleve, aq sa do te ishte shume qesharake dhe primitive sikur shqiptaret ne pergjithesi te bien pre e provokimeve te tilla.

Bajramselimi

Primus registratum

Po mo mo trimi po nji gja po te them se kto kruqe sjan thjesht per adhurim/ ky eshte motivi/arsyja e vendosjes eshte tjeter

OROSHI

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Ti ne rradhe te pare/morre vesht. Sepse po te jeni aq burra i thoni gjerat aty ku duhen than e sy per sy ne jua majt dhe jo pas shpinde /jo hedh gurin dhe fsheh doren.Po sjeni vec burracak qe tamim sic thot hawk ju kan hedh nga nji koc me e lepi......

[/ QUOTE ]

Un nuk pranoj me pas armik kaq te dobet sa ty!
Mos perdor thanie te Hawk-ut,nuk asht kultur!

O hu gardhit! /pf/images/graemlins/lol.gif

Gysi

Primus registratum

Mos, e merrni me kaq vrull djema!
Ne fakt Oroshi ka te drejte, nuk ka pse te merremi me gjera personale.
Gjithsekush jep thjesht mendimin e tij, dhe nuk ka perse te merreni me gjera personale me njer-tjetrin.

tushi

Valoris scriptorum

Tushi me ty eshte e kot me diskutu se perimend qe te ven ne dyshim per moshen qe ke edhe nuk ja ke haberin hiç se ça behet ne shqiperi.

[/ QUOTE ]

Harap djali
asht e vertete se meqi ndodhena larg do te kena vshtirsite tona per tu informu mbi sa ndodhe ne Shqipni
per kete arsye kujtume se ti si "korrepondent" i AF ne Bushat po na bjen lajme te sakta e te freskta /pf/images/graemlins/rolleyes.gif

po te bi disa nga ato /pf/images/graemlins/laugh.gif

Me ligjet shqiptare thuhet hapur edhe paster : Ndalohet vendosja e simboleve fetare larg kulteve.

koqe rrenet

Presidenti sot i ka kerkuar falje myslimaneve per kete vendosje (te kryqit) e fjalimin jo te hijshem qe ka bere ne oksford.

edhe kjo koqe rrenet

Tushi kshu ka vendos shteti (pra q1 te hiqen kryqet) edhe takimi qe presidenti per ate arsye u ba.

eeeedhe kjo koqe rrenet
po pate nevoje ti marr nji ka nji me artikuj se pse e tek /pf/images/graemlins/shrug.gif

tashti ka dy rruge simbas mejet, ose ti i koqizon/rrumbullakos informacionet me vullnet per qellim propogandet, ose i merr te pasakta
meqi s'me ban zemra me besu te paren marr si te vertete te dyten
pra ajo çka the ma lart bjen poshte
çdv (per ata q1 e kan harru "çfare deshmte me vertetu /pf/images/graemlins/laugh.gif ")

ps se tash e pashe /pf/images/graemlins/lol.gif
a thu ke fillu pune ne Shik ne vend te Gazidedes
po ruju Marathonomakut se nks ka nenshtetsi gjermane si thote, veç nji tel i duhet te ambasada e nxjerrin ate e fusin ty mren /pf/images/graemlins/rolleyes.gif

tushi

Valoris scriptorum

Gysi une te kerkova te mos hapnim kete teme (te karshillekut) sepse asht pak ma e thelle nga sa mund te duket, edhe interpretimet variojne
Mgjth meqi e hape po te jap disa shembuj q1 shume mund ti marrin si karshillek

me mijra libra kunder Bibles te perkthym e te botum ne shqip edhe te shperndame ne shume shpija (perfshi temen)

sjellja e 2-3 milione Kuraneve ne Shqipni
(kur ma kane pru edhe une e kam marre edhe lexu fragmente e kam prape sot ne shpi)

ndertimi i xhamise ma te madhe ne Shqipni ne nji lagje me shumice katolike edhe jo ma larg se 150m larg kishes se Fretenve, ne nji kohe q1 dikur ka kene nji xhami e vogel e q1 kohet e fundit as nuk asht perdor hiç per shkak te nji incidentit q1 disa persona kane provoku mbrenda saj.

zhurma e magjypit me daulle per Ramazan ne 4-5 te mjesit kur çdo njeri ka zile ne shpi ,pra s'egziston asnji lloj nevojet
sidomos kur numri i njerezve q1 me te vertet çohen prej gjumit e e respektojne asht shume i vogel ne krahasim me ata q1 nuk e bajne.

Zeini q1 degjohet sa here ne dite, ne gjuhe te huj e volume te konsiderushme

me thuj nji vend Europian laik e modern ku mgjths ka xhami e respektohet feja islame ti gjesh kto fenomene
por meqi ne jena vend me kater fe zyrtare asht marrezi q1 çdo veprim te shikohet si karshillek
pra nks katoliket nuk i shohin si karshillek ato rastet e masiperme asht mire q1 edhe muslimanet te mos shohin si karshillek ndonji kryq neper kodra, po t'ja lane shtetit ti zgjidhe me menyrat e veta.
Do te thush po shokeve te Enesilmit si t'ja bajme ???
jam mase dakort me ty q1 injoranca e fanatizmi jane prezent ne Shqipni, por nuk kam si me kene dakort kur ato perpiqen ti imponohen opinionit publik
nuk kam si te jem dakort kur pjesa e lkundshme e ktij opinionit ban thirrje per leshime ndaj ksaj kategoriet per hir te harmonise se perbashket, duket harru se te kjo kategori harmonija e toleranca vjen e fundit.
Asht shume e vertet q1 kisha nuk i ka ndertu
po ka shume raste ku vete banoret i kane ndertu, disa jane edhe me leje e kisha s'mund ti ndalojne kta te fundit as nuk do te kishte kuptim /pf/images/graemlins/tipsy.gif

E kuptoj se edhe per Berishen nuk asht e lehte me ndermarre
nji veprim te menjehershem cilido kjofte ky
per disa arsye
e para se ka kosto politike
ata fanatike e injorante q1 e perkrahin vetem pse e kujtojne "vlla musliman" do te distancohen
kosto politike ka edhe sikur te perkrahet kjo shtrese sepse perveç se irriton nji kategori tjeter fanatikesh e injorantash, i hedh benzine zjarrit te ringjalljes q1 i ka perfshi kohet e fundit shume radikale islame
gja kjo shume e damshme per mendimin tem
ndersa per shembujt e gazetave une i kam pru te ndryshme

ato te Kohes tone i kam pru, sepse po te kesh ndjek diskutimet, kane kene ne nji linje me ato q1 kam thane une perpara
se kush asht Nikolle Lesi e çfare ban nuk me duket se ka lidhje me temen

Gysi

Primus registratum

Nuk e di se ca qu thellesi ti tush, po arsyetimi i mesiperm ishte akoma “tek bregu i pare”.
Shembujt e kashillekut islamik imagjinar qe ti solle me lart as qe kane te bejne me ate qe ne po flsaim. Po perpiqem ti kap nje nga nje shkurtimisht.

me mijra libra kunder Bibles te perkthym e te botum ne shqip edhe te shperndame ne shume shpija (perfshi temen)

[/ QUOTE ]
Se pari, libri nuk eshte karshillek fetar, por eshte mjet me te cilin perhapen ide. Ne qofte se dikush boton libra qe perpiqet te shpjegoje argumentet pse nje fe e kundert me ty nuk eshte e vertete, kjo thjehst eshte bindja jote.
Sigurisht, edhe ne rastin konkret une do te isha kundra librave te tille, pasi ne pergjithesi jane abuzive. Por sigurisht, do te ishim te dy pro librave qe jane vertete studimore ne fushen e krahasimit te feve. Nje literature e tille eshte mese e natyrshme.
Normalisht, shume nga librat qe jane botuar per biblen nga individe te ndryshem muslimane, jane joshkencore dhe une jam kundra tyre. Por ka dhe libra qe jane studimore dhe shkencore, dhe kjo eshte e natyrshme te behet.
Por nuk mund te mos le pa permendur libra te tille apologjetike, te botuar nga kristianet ne kete drejtim. Shko hidhi nje sy librarise se qendres “Stefan”, mu tek sheshi “Avni Rustemi”, ne Tirane. Jane nje mori mjaft e madhe librash kundra Islamit, kundra kuranit te cilet qartesisht shprehin vetem elemente abuzive propagandistike, per nje nivel lexuesish me shkolle te mesme, lehtesisht te manipulueshem. Une vete kam pare libra, ku argumetet qe perdoren kundra Islamit jane raste periferike (pse jo edhe imagjinare) te konvertimit te individeve te ndryshem nga muslimane ne kristiane, per arsye teresisht banale, me te cilat cdo musliman do te qeshte.
Gjithsesi, megjithese kjo veprimtari eshte abuzive, une nuk e quaj karshillek fetar.

sjellja e 2-3 milione Kuraneve ne Shqipni

[/ QUOTE ]
Une nuk e di se ku e ke gjet kete shifer ti, por edhe sikur te jete keshtu, care problemi ka? Ti e quan karshillek fetar sjelljen e Kuranit ne shqiperi? /pf/images/graemlins/confused.gif

ndertimi i xhamise ma te madhe ne Shqipni ne nji lagje me shumice katolike edhe jo ma larg se 150m larg kishes se Fretenve, ne nji kohe q1 dikur ka kene nji xhami e vogel e q1 kohet e fundit as nuk asht perdor hiç per shkak te nji incidentit q1 disa persona kane provoku mbrenda saj.

[/ QUOTE ]
Nuk e di nese e ke fjalen per xhamine e madhe ne Shkoder?
Sidoqpfte, ndertimi i xhamise ne shkoder eshte bere ne qender te qytetit, dhe ajo nuk mund te quhet xhami e lagjes por e gjithe qytetit, keshtu qe nuk ka rendesi fort se cfare feje ka shumica e banoreve te asaj lagjeje.
Por ti pse nuk kap problemin tjete qe ne qender te Tiranes, eshte ndertuar Katedralja katolike, ne toke te huaj, deri vone ka pasur probleme gjyqesh, madje duke i zene token edhe Qendres Kombetare te Femijeve, vec kesaj i eshte dhene leje edhe katedrales ortodokse tek lulishtja prapa PS-se, nderkohe qe muslimaneve nuk u jepet namazgjaje, megjithese eshte toka e tyre. Ne rastin e namazgjase shteti shqiptar shprehet se eshte lulishte dhe e fut tek pronat me perdorim publik, nderkohe qe dy te parat nuk ishin te tilla.
Perpara komunizmit, Tirana ka pasur shume me pak se 100 mije banor, nderkohe qe numeronte rreth 25 xhami, ne nje kohe qe territori i saj ishte shume me i vogel se unaza. Ndersa sot ajo ka 7 xhami (duke perfshire edhe periferite si xhamia e Kombinatit p.sh.), njerezit falen neper trotuare ne faljen e se premtes, dhe as qe behet fjale qe te pakten te marrin pronen e tyre, per t’i dhene mundesine atyre qe te pakten te mos lagen nga shiu te premteve.

Gysi

Primus registratum

zhurma e magjypit me daulle per Ramazan ne 4-5 te mjesit kur çdo njeri ka zile ne shpi ,pra s'egziston asnji lloj nevojet

[/ QUOTE ]
Kjo ka ngelur si zakon nga tradita e festimeve mbare popullore te Ramazanit dhe Bajrameve. Gjithsesi, per mua sikur t’i ndalonin magjypet, mire do te benin. Nuk e shoh absolutisht si problem.
Gjithsesi, nuk eshte karshillek fetar, por jane mbeturina te nje tradite qe e ka humbur fillin.

Zeini q1 degjohet sa here ne dite, ne gjuhe te huj e volume te konsiderushme

[/ QUOTE ]
Ezani eshte adhurim, eshte ritual, fetar. Thirrja e njerezve per namaz eshte ritual dhe jo Karshillek. Kjo nuk mund te krahasohet me kryqet, pasi eshte pjese e fese, dhe ka qellime riti, ndersa ngritja e kryqee ne majat e maleve behet thjesht per te deshmuar prezencen e kryqit. Po te ishte keshtu, atehere do te thoshim edhe per kembanat. Por kjo kuptohet pasi eshte pjese e njoftimit per kohet e lutjeve ne kishe.

jam mase dakort me ty q1 injoranca e fanatizmi jane prezent ne Shqipni, por nuk kam si me kene dakort kur ato perpiqen ti imponohen opinionit publik

[/ QUOTE ]
Por kjo nuk do te thote as qe te lejojme provokacionet e nje karshilleku te tille vetem pse te provokuar reagimet prej tyre i shfaqin vetem fanatiket.
Ekstremizem dhe fanatizem mund te kete dhe ka nga te dyja palet. Ajo qe une do te doja prej teje, eshte qe te mos behesh ti nga fanatiket kryqngrites, ashtu sic deshiroj qe te tjere ne kete forum te mos behen nga fanatiket kryqrrezues.

Bajramselimi

Primus registratum

Alb-autentic, mos u merr me gjera personale. Gjithsekush ka te drejte te shprehe mendimet e veta, mire apo keq. Merru me temen te lutem

hawk

Primus registratum

Gys dehs te te shtoj dhe dicka tjeter...qe feja tjeter nuk ka qene asnjehere problem per simbolet.
Gazeta Koha Jone tashme dihet se cfare politike ben,mjafton te degjosh z.Lesi qe shkon sa ne nje krah ne tjetrin.

hawk

Primus registratum

TUSH Berishen nuk me duket se e konsideron kush "vella musliman".Ti e di mjaft mire se ne partine e tije ka nje klan te forte,jo islam..qe djeg e shkaterron istitucione...DO DHE EMRAT!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
Sa per kulture,Bibla eshte libri me i botuar ne bote,pikerisht sepse shperndahet me miliona...madje dhe ne Afganistan jan derguar sebashku me ushqime.
E te kam thene rishiko pak gjeografine se Xhamia e Madhe eshte ne kufi te lagjeve qe permend ti.Zeri i autoparlantit(edhe pse melodioz) ka qene gjithmone modest,per kete ka patur dhe polemika me myftinine.Madje makinat ne shkoder kan ze me shume.
Kur ti flet per Xhamine e Madhe,perdor kohen e shkuar,pasi nuk di se cfare behet tani..e ke me te degjuar.Megjithate,asnje dite qe kur eshte hapur nuk ka qene e mbyllur ajo xhami...edhe pse me sa shoh toleranca jote eshte gati ta mbylle.