Grusht shteti ne Turqi

Ne Turqi, ushtria ka marre nen kontroll televizionin shteteror dhe ndertesat kryesore qeveritare.
Jane bllokuar urat e Bosforit dhe e tere Turqia eshte ne gjendje shtetrethimi, me thirrjet e ushtrise per popullaten qe te qendrojne te qete por te mos dalin nga banesat. Jane nderprere te tera fluturimet civile neper aeroporte.

_90413473_034084973-1.jpg

Nderkohe, presidenti Erdogan thuhet te jete shprehur per nje thirrje te mbeshtetesve te tij qe te dalin neper sheshe dhe aeroporte per te demonstruar ne emer te demokracise dhe lirise. Ne te njejten kohe, grupi ushtarak ka deklaruar se veprimet e nderrmara nga ushtria jane pikerisht per te garantuar demokracine e vertete dhe vullnetin e popullit, i cili duhet te jete i gjithpushtetshem. Sipas tyre, rregulli i bazuar ne demokraci dhe ne parimet sekulare moderrne jane gerryer dhe kalbur nga regjimi aktual ne pushtet. Pritet te kete ndryshime ne Kushtetute. Dhe ne krahun tjeter, burimet presidenciale jane shprehur se keto deklarata nuk jane autorizuar nga komanda ushtarake shteterore.

Nderhyrja ushtarake duket te jete nje veprim i organizuar shume mire dhe nuk duket si nje rrebelim i nje grupi te vogel kolonelesh, sic u etiketua nga Erdogan.

Gjate vizites se tij ne Moske, sekretari amerikan i shtetit John Kerry tha se shpreson per paqe dhe "vazhdimesi" ne Turqi.

-- pershtatur nga BBC

agim40

Valoris scriptorum
Pergjigja ime....kush eshte pro sulltanit te shkoje te banoje ne türkie.

Une do shkoj javen e ardhshme ne Turqi per pushime. Do rri nje jave dhe do kethehem. Po te dush ca foto do t'i dergoj qe se paku te kenaqesh duke i pare fotot se sa bukur eshte atje...;):D:p

Pergjigja ime: Mos te te interesoj ty se kush ku duhet te shkoj.

Sabah do konvenonte!Avatarin e ke te bukur....pergezime.

Avatari im mos do te interesoj ti....e vendoj si ma don qejfi:kerce:

Kümmere dich um eigenen Kram:D

Airbourne

Papirus rex
Une do shkoj javen e ardhshme ne Turqi per pushime. Do rri nje jave dhe do kethehem. Po te dush ca foto do t'i dergoj qe se paku te kenaqesh duke i pare fotot se sa bukur eshte atje...;):D:p

Pergjigja ime: Mos te te interesoj ty se kush ku duhet te shkoj.

Avatari im mos do te interesoj ti....e vendoj si ma don qejfi:kerce:

Kümmere dich um eigenen Kram:D

E drejta jote se ku ti i ben pushimet....mir geht am Arsch vorbei!

agim40

Valoris scriptorum
E drejta jote se ku ti i ben pushimet....mir geht am Arsch vorbei!

Epo atehere....Warum interessierst du dich über mein Nickname?!?! Une jam krenar me emrin tim dhe nuk e nderroj perjete..
Mua as qe me intereson emri dhe avatari yt...Vendoe si ta duash lali

gurax

Pan ignoramus
Pune e madhe se cfare paska vendosur gjykata kushtetuese!! Me mijra njerez kane dal rruges dhe e demostrojne me vendosmeri perkrahjen ndaj presidentit te tyre.....Pune e madhe se cfare mendon ti apo ndonje tjeter...:hidhu:

Eshte interesant ne vetvete ky opinion i llojit "pune e madhe se cfare ka vendosur gjykata kushtetuese". Eshte nje lloj treguesi per kuptueshmerine e fjales Kushtetute. Po e njejta kushtetute, meqe ra fjala per te, qe eshte nje nga arsyet themelore se pse Turqia eshte nje shtet antar i NATOs.

Tek pjesa e pune e madhes se "cfare mendon ti apo ndonje tjeter", ti ku e fut veten agim40, tek pjesa "ti" apo tek pjesa "ndonje tjeter"?

hareid

Papirus rex
M.q-se juve e kuptoni gjermanishten dhe jeni bazuar ne mediat ruse,shiko kete tjetren,pastaj jepni mendimin e juaj.
ose

Pergjigja ime....kush eshte pro sulltanit te shkoje te banoje ne türkie.

Zoteri! I kam lexuar edhe mediat Gjermane edhe Amerikane edhe te tjerat. Realiteti eshte se atje u be nje puc i nje pjese te ushtrise kunder deshires se popullit. E kam thene shume here, e perseris edhe njehere. Mua nuk me intereson aq forte se kush eshte kryeminister apo president.. biles personalisht Erdogani nuk me pelqen per shume arsye qe i kam cekur edhe me heret, mirepo nuk eshte me rendesi se a me pelqen mua ose jo....Ai i pelqeu shumices se popullit turk dhe ata e bene zgjedhjen e tyre. Ne demokraci nuk vendos pakica dhe aq me pak grusht shteti por e vendos populli. I mire ose i keq e vendos shumica e popullit turk.
Edhe ca vite jane zgjedhjet e ardhshme, ose ndoshta ndodhin edhe zgjedhjet e parakohshme...Populli turk (e kam fjalen per shumicen) po te doj le te votoj kunder Erdoganit.
Grusht shteti, per mendimin tim, arsyetohet vetem atehere kur populli kerkon nga ushtria mbrojtje. Nje gje e tille ka ndodhur me heret ne Turqi, por jo edhe tani.
Nese mediave perendimore u dhimsen aq shume turqit, qe per cdo dite shkruajne dhe stershkruajne lloj-lloj shkrimesh, perse nuk merren se pari me Arabin Saudite? Atje eshte nje regjim i eger me shume se 200 vjecar i familjes Saud dhe nuk ndodhe asgje... Arsyet dihen fare mire "INTERESI" ..Arabia Saudite i ka biliona dollar investime, kryesisht ne bankat Amerikane. Te gjitha keto investime jane pa kamate. Po te i terheq Arabia Saudite te gjitha investimet nga Amerika, atje behet nje krize edhe shume me e thelle financiare. Prandaj ku eshte interesi mbyllen edhe syte edhe veshet.
Sa i perket fjalise tende te fundit. Cdo komentar do te ishte i tepruar...

agim40

Valoris scriptorum
Eshte interesant ne vetvete ky opinion i llojit "pune e madhe se cfare ka vendosur gjykata kushtetuese". Eshte nje lloj treguesi per kuptueshmerine e fjales Kushtetute. Po e njejta kushtetute, meqe ra fjala per te, qe eshte nje nga arsyet themelore se pse Turqia eshte nje shtet antar i NATOs.

Tek pjesa e pune e madhes se "cfare mendon ti apo ndonje tjeter", ti ku e fut veten agim40, tek pjesa "ti" apo tek pjesa "ndonje tjeter"?

gurax, lali nuk e kisha fjalen per kushtetuten e >turqise por ne debat me airborne beheshte fjale per kushtetuten gjermane dhe per demostratat ne Köln te Gjermanise...Une se fus vehten te asnje pjes, qe nuk ka te bej me paqen ne bote. Ne fund te ksaj jave shkoj ne pushime ne Turqi, kur do kthehem do e shkruj realitetin qe do e shoh une atje...

<<<PEACE>>>>

gurax

Pan ignoramus
Ciladoqofte Kushtetuta ne diskutim, eshte perseri tregues i rendesishem mendimi "pune e madhe" kundrejt saj.

... dhe rikthemi tek rasti i dyte i 'punemadhes', pjesa "pune e madhe se cfare mendon ti apo ndonje tjeter". Ka edhe nje hedhje pupthi plot ngazellim ne fund. Ti po thua se kjo do te thote qe nuk e fut veten as tek pjesa "ti" as tek pjesa "ndonje tjeter", sepse asnje nga keta nuk kane te bejne me paqen ne Bote? Nje "But think of the Children!" per ne katalog eshte.

Mos u merr me pune kaq te medhaja, shoku. S'te bejne mire per zemren.

Airbourne

Papirus rex
gurax, lali nuk e kisha fjalen per kushtetuten e >turqise por ne debat me airborne beheshte fjale per kushtetuten gjermane dhe per demostratat ne Köln te Gjermanise...Une se fus vehten te asnje pjes, qe nuk ka te bej me paqen ne bote. Ne fund te ksaj jave shkoj ne pushime ne Turqi, kur do kthehem do e shkruj realitetin qe do e shoh une atje...

<<<PEACE>>>>

Mirembrema
Pergjigja ime dhe e gjermaneve do ishte: a do i lejonte sulltani apo gjykata kushtetuese turke protesta te gjermaneve pro AFD-se(lere me NPD) ne Stamboll?????
Paqe.

Airbourne

Papirus rex
Zoteri! I kam lexuar edhe mediat Gjermane edhe Amerikane edhe te tjerat. Realiteti eshte se atje u be nje puc i nje pjese te ushtrise kunder deshires se popullit. E kam thene shume here, e perseris edhe njehere. Mua nuk me intereson aq forte se kush eshte kryeminister apo president.. biles personalisht Erdogani nuk me pelqen per shume arsye qe i kam cekur edhe me heret, mirepo nuk eshte me rendesi se a me pelqen mua ose jo....Ai i pelqeu shumices se popullit turk dhe ata e bene zgjedhjen e tyre. Ne demokraci nuk vendos pakica dhe aq me pak grusht shteti por e vendos populli. I mire ose i keq e vendos shumica e popullit turk.
Edhe ca vite jane zgjedhjet e ardhshme, ose ndoshta ndodhin edhe zgjedhjet e parakohshme...Populli turk (e kam fjalen per shumicen) po te doj le te votoj kunder Erdoganit.
Grusht shteti, per mendimin tim, arsyetohet vetem atehere kur populli kerkon nga ushtria mbrojtje. Nje gje e tille ka ndodhur me heret ne Turqi, por jo edhe tani.
Nese mediave perendimore u dhimsen aq shume turqit, qe per cdo dite shkruajne dhe stershkruajne lloj-lloj shkrimesh, perse nuk merren se pari me Arabin Saudite? Atje eshte nje regjim i eger me shume se 200 vjecar i familjes Saud dhe nuk ndodhe asgje... Arsyet dihen fare mire "INTERESI" ..Arabia Saudite i ka biliona dollar investime, kryesisht ne bankat Amerikane. Te gjitha keto investime jane pa kamate. Po te i terheq Arabia Saudite te gjitha investimet nga Amerika, atje behet nje krize edhe shume me e thelle financiare. Prandaj ku eshte interesi mbyllen edhe syte edhe veshet.
Sa i perket fjalise tende te fundit. Cdo komentar do te ishte i tepruar...

Grushti i shtetit ishte axhami(mos te shkruaj i parapregatitur).Nuk je, apo ishe ne Ameriken Latine qe i beje me 300 ushtare.Shume drejt, kane BESTIET e saudis biliona dollar ne USA,por kompesohen me armatime nga<vllai> siamez!Po gazetaret dhe akademiket,lere me mesuesit cfare kane te bejne me grushtin e shtetit???
Pa koment fare nga mua.
Paqe.

Airbourne

Papirus rex
Ciladoqofte Kushtetuta ne diskutim, eshte perseri tregues i rendesishem mendimi "pune e madhe" kundrejt saj.

... dhe rikthemi tek rasti i dyte i 'punemadhes', pjesa "pune e madhe se cfare mendon ti apo ndonje tjeter". Ka edhe nje hedhje pupthi plot ngazellim ne fund. Ti po thua se kjo do te thote qe nuk e fut veten as tek pjesa "ti" as tek pjesa "ndonje tjeter", sepse asnje nga keta nuk kane te bejne me paqen ne Bote? Nje "But think of the Children!" per ne katalog eshte.

Miremengjesi.

Mbasi gjykata e pavarur i ndaloi sulltanit,fjalimin e tij drejt perdrejt ne Köln,zemerimi dhe histerizmi i mediave,regjimit dhe tifozave te sulltanit kalojne kufirin e llogjikes normale.Ulerasin dhe akuzojne qe Gjermania nuk eshte shtet demokratik sepse nuk lejon lirine e fjales(prandaj dhe ja u LEJUAN demostraten),sipas gazetes ditore ´´Takvim,, ku kryetari i bordit te saj eshte Ahmet Calik(mik i ngushte i sulltanit),dhe ish manaxheri i meparshem ka qene Berat(hallelujah)Albayrak,pashai(dhendri) i se bijes se sulltanit.Qe nga Nendori i 2015-s,eshte <dekoruar> me postin e ministrit te energjitikes dhe burimeve minerare te turqise.Ndersa per tabloid Aksam nuk po shkruaj fare.
Shenim: nje i quajtur Aziz Nesim(po te hulumtojme do na dali dhe ky arrnaut) 20.12.1915 - 6.7.1995....ka thene TEKSTUALISHT dikur> 60% e turqve jane IDIOTER.Po te ishte gjalle,do e rriste shifren e shkruar.

PS: diten e mire GURAX.

TürkeiMerkelHitler1.jpg TürkeiMerkelHitler2.jpg

hareid

Papirus rex
Grushti i shtetit ishte axhami(mos te shkruaj i parapregatitur).Nuk je, apo ishe ne Ameriken Latine qe i beje me 300 ushtare.Shume drejt, kane BESTIET e saudis biliona dollar ne USA,por kompesohen me armatime nga<vllai> siamez!Po gazetaret dhe akademiket,lere me mesuesit cfare kane te bejne me grushtin e shtetit???
Pa koment fare nga mua.
Paqe.

Shih tani nuk do merremi me spekulime se a ishte Grushti i shtetit i parapregatitur ose jo. Gyleni patjeter qe do te mbrohet kunder akuzave ne adres te tij dhe mbrojtja me i mire ne kete rast do te ishte te e akuzonte Erdoganin se e paska parapregatitur vet grushtin e shtetit.
Se kuptoj se cfare ka te bej Amerika Latine me grush shtetin ne Turqi!!!
Saudia i pagon ekstra armatimet qe i blen nga Amerika dhe nuk eshte e vertete se ato kompensohen nga investimet ne Amerike, mirepo ketu nuk qendron problemi. Problemi qendron ne faktin se si eshte e mundur qe nje shtet si SHBA, qe per shume njerez e pasqyron simbolin e demokracise, bashkepunon me nje regjim te eger sic eshte regjimi i Saudis?? Si eshte e mundur qe kundra Saudis asnje shtet perendimor demokratik nuk ka venduar dhe nuk vendon sankcione, ashtu sic vendonin me heret kunder shteteve tjera si psh Iraku, Libia, Venecuela, Kuba etj, etj....? Pergjigjja dihet shume mire!
E theksoj dhe ritheksoj edhe njehere se me duket ose une nuk shprehem mire, ose nuk kuptohem ashtu sic duhet. Nuk jam perkrahes i Erdoganit, e kam cek me heret... Nuk pajtohem fare me arrestimet, pushimet nga puna te personave qe nuk kane gishte ne puce. Nuk pajtohem asesi me arrestimet dhe pushimet nga puna te personave qe te vetmin faj e kane mospajtimin me politiken e Erdoganit.
Mirepo, ashtu sic e kam cek edhe me heret, jam kunder cdo lloj grushti shteti, kur ky behet pa deshiren e popullit dhe kjo gje u be ne kete rast ne Turqi. Ushtria eshte per te e mbrojtur popullin dhe atdheun dhe jo per te gjuajtur mbi popullin. Ne Turqi u mbajten zgjedhjet vitin e kaluar dhe fitoi Erdogani. Te gjitha shtetet perendimore i pranuan keto zgjedhje si demokratike. Nuk lexova as ne shtypin gjerman e as ate amerikan te flitej se zgjedhjet ishin te manipuluara. Po qe se populli turk nuk eshte i kenaqur me te, le te votoj kunder tij. Cfare problemi ka ketu? Kendveshtrimin tend dhe te disa te tjereve qe Erdogani nuk ju pelqen e kuptoj , ne rregull edhe une them: As mua nuk me pelqen, mirepo ai nuk eshte as presidenti im dhe as i yti, as i gjermaneve dhe as i amerikaneve, ai eshte i turqve. Vetem populli turk ka te drejt ta votoj apo te mos e votoj ate.

Shendet!

agim40

Valoris scriptorum
Mirembrema
Pergjigja ime dhe e gjermaneve do ishte: a do i lejonte sulltani apo gjykata kushtetuese turke protesta te gjermaneve pro AFD-se(lere me NPD) ne Stamboll?????
Paqe.

Harroe lali pergjigjen e gjermaneve. Jo krejt gjermanet mendojne sikur ti. Te firma ku punoj une ka plot Gjermane qe mendojne ma ndryshe. Noshta gjermanet qe i takojne atyre dy partive qe i nxorre (AFD dhe NPD ) mendojne sikur ti se per nga urrejtja te shkojne shume per shtati..;) Nje keshille nga une Mos urre aq shume se i ben dem vetvehtes.
Te shtunen udhtoj per ne Turqi:D, ku jam i bindur se do kenaqem, ashtu siq jam knaqur edhe heret e tjera..:) kurse ti vazhdo te urresh edhe me tutje..Pune e madhe!!:kerce:

agim40

Valoris scriptorum

hahaha! :) Pse kush e bene paqen ne bote? puci ushtarak? Ajo puna e femive me pelqen me shume. Ushtria del ne rruge vret civiliste, djem te ri te pafajshem e ti thu "But think of the Children". Une them i lumte popullit qe i doli perballe ushtrise dhe e ndaloi diktaturen ushtarake. Po ta kishte marre ushtria ne dore, as ne pushime nuk do shkoja kete vit.;)

Me pun te mdhaja skam pse merrem, kur merrem me realitetin.

agim40

Valoris scriptorum
dhe se fundi teksti shume i interesant i njeriut qe mendon me koke

upload_2016-8-3_15-30-30.pngCARL BILDT

Ish-kryeministri i Suedisë: Europë, mbroje Erdoganin!
“Brukseli është në gjumë, apo thjesht i paditur?”

Kështu shkruan Carl Bildt, ish-kryeministri i Suedisë dhe bashkëkryetari i Këshillit Europian për Marrëdhëniet me Jashtë, në një artikull të tij të botuar te Politico.

Si një prej zërave të paktë kritikë ndaj qëndrimit të turpshëm të Europës ndaj puçit ushtarak në Turqi, ish-kryeministri suedez u sugjeron udhëheqësve europianë të shprehin mbështetjen për qeverinë turke të zgjedhur me votë të lirë.

Ata duhet të shkojnë menjëherë në Turqi, thotë Bildt, për të shprehur solidaritetin me presidentin, me qeverinë, me udhëheqësit në parlament e në vend, që i bënë ballë përpjekjes për një grusht shteti.

“BE-ja do të qe në një pozitë shumë më të mirë sot nëse sikur udhëheqësit e saj të kishin shkuar menjëherë në Turqi për të treguar tmerrin e tyre për puçin,” thotë mes të tjerash ish-shtetari i lartë suedez.

Carl Bildt bën një përshkrim të gjendjes nëse puçi do të kishte patur sukses. Ai thotë se Turqia do të ishte përfshirë nga lufta civile, nga gjakderdhja, e se veç refugjatëve sirianë, miliona turq do të kishin vërshuar drejt Europës.

“BE-ja do të përballej tani me një katastrofë të refugjatëve të përmasave shumë më të mëdha se të 2015-tës”.

Bildt i kritikon udhëheqësit europianë që nuk denjuan ta vizitojnë Turqinë pas përpjekjes për grusht shteti.

Dhe për ta bërë më dramatike shpërfilljen europiane ndaj të zgjedhurve në mënyrë demokratike në Turqi, ish-kryeministri suedez zgjedh të shkruajë në fund të analizës së tij:

“Tani presidenti Putin mund të jetë udhëheqësi i parë që do të takohet me Erdoganin pas puçit. Nëse kjo ngjet, do të jetë turp për Europën!”

Airbourne

Papirus rex
Juve mund te mbani qfare flamuejsh te deshironi,per vete do vendos nje rus!
E drejta ne demokraci.

Airbourne

Papirus rex
Harroe lali pergjigjen e gjermaneve. Jo krejt gjermanet mendojne sikur ti. Te firma ku punoj une ka plot Gjermane qe mendojne ma ndryshe. Noshta gjermanet qe i takojne atyre dy partive qe i nxorre (AFD dhe NPD ) mendojne sikur ti se per nga urrejtja te shkojne shume per shtati..;) Nje keshille nga une Mos urre aq shume se i ben dem vetvehtes.
Te shtunen udhtoj per ne Turqi:D, ku jam i bindur se do kenaqem, ashtu siq jam knaqur edhe heret e tjera..:) kurse ti vazhdo te urresh edhe me tutje..Pune e madhe!!:kerce:

Lali...u njofem si shume!
Mua nuk me pjerdh fare per sulltanin.
BASH qe....KSHU.