Gruaja ne Islam: Pastrim Dyshimesh

blabla

Primus registratum
Re: Gruaja ne Islam: Pastrim Dyshimesh

Me fal, e dashura jote aktuale esht myslimane, dhe je kaq injorant persa i perket temes? Te kuptosh besimet e njerezve me te cilet ndan jeten (ose pjese te saj) mua personalisht nuk me duket humbje kohe...nejse.

Un nuk te mora per rracist. Ti u paraqite rracist. Dhe ta shtrovi Gysi se si e bere kte.

p.s. Ca dmth amoroze mo?
p.ss Cfar vendi jeto ti?

i_own_u

Primus registratum

interesante!!

e fundit, pytje: po kur ka festa te tipin ne nje dasem... kto femrat e mbuluara, si veprojn...?

apo rin ne tavolin e vetem hajn e pin...? apo, apo te mbyllura ne nje dhom e shikojn si defren dynjoja...

Hmmm... un me Amorozen time (Dashuren) as qe me shkon ne men ti boj kshu pytjesh, sepse kur takojm takojm per te shperthyer pasionin

un jetoj ne Itali... ku xhinset kushtojn shum me pak se aty ku je ti dhe jan shum me te bukra se ato qe ke par ti /pf/images/graemlins/smile.gif

Gysi

Primus registratum

Ti ose nuk di te lexosh ose ben sikur nuk kupton.
Une te shpjegoj se pse pyetjet e tua jane kaq absurde, kurse ti pergjigjesh se ke marre pergjigje per keto pyetje!!!!

Une shkruaj:
Ti thua: "grate muslimane qepin vaginen,presin klitorin, mbajne nje ere te cuditshme, e kane te ndaluar shkollen, etjjj......"
Une njoh mjaft vajza muslimane (me dhe pa xhinze) dhe nuk kam degjuar per asnjeren prej tyre, te pakten te kete mendime te tilla.

Kurse ti merr vetem fjaline e pare dhe pergjigjesh :
per pytjet qe bona mora pegjigje nga ant'aret e tjer kuptohet, se ti u t'merove dhe spo i besoje syt çpo lexoje... t'pakten kte pershtypje m'le

Por mbi te gjitha nuk e kuptoj se ku e pe ti “tmerrin” tek une?
Megjithmen te duket vetja kaq monster sa te arrish te tmerrosh njerezit nga interneti apo kujton vertete se ato fjale qe shqipton si ne jerm jane argumente aq te forta sa llahtariset cdo njeri qe beson gjera te ndryshme me ty?
Ne rradhe te pare, kupto se per cfare po flasim, dhe pastaj mos krijo iluzione te tilla absurde qe te bejne te besosh se une e paskam te veshtire te te pergjigjem. Per me teper kur sapo ta kam dhene nje pergjigje ne postimin me siper, per njerin prej problemeve qe shtron (natyrisht pergjigjen ta dhashe thjesht per te te ilustruar problemin menyres se si i shtron pyetjet, pasi natyrisht qe nuk do t’ia vlente qe t’i merrja aq seriozisht pyetjet e tua sa t’u pergjigjem).
Nuk e di nese ke qene esell kur je pergjigjur, por te pakten ke kohe ta shohesh edhe njehere me kthjellet.

Gysi

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Hmmm... un me Amorozen time (Dashuren) as qe me shkon ne men ti boj kshu pytjesh, sepse kur takojm takojm per te shperthyer pasionin

[/ QUOTE ]

Edhe ketu daje, nuk ke bere gje tjeter vetem se ke shpalosur mentalitetin tend maskilist dhe provincial prej lapraksi. Te gjithe cunat e lagjeve qe vijne ne mentalitete periferike e kane obsesion te flasin se sa te zjarrte jane ne marredhenie me femrat. Po ti shofesh te gjithe lacat e Tirones (ashtu si kudo ne fakt) vdesin me u hap menderesh per pune femrash. Por kjo mua nuk me flet per asgje tjeter pervec inpotentofobiese se tyre.

Imagjino, te mos kesh kohe per te biseduar me te dashuren tende!!! /pf/images/graemlins/eek.gif /pf/images/graemlins/lol.gif
Imagjino nje njeri qe nuk ka kohe per asgje tjeter pervec se per te "shperthyer pasionin"!!! /pf/images/graemlins/lol.gif

blabla

Primus registratum

Po ti shofesh te gjithe lacat e Tirones (ashtu si kudo ne fakt) vdesin me u hap menderesh per pune femrash. Por kjo mua nuk me flet per asgje tjeter pervec inpotentofobiese se tyre.

[/ QUOTE ]
Gysi, te ronte nje e mir ishalla! Inpotentofobiese: m'u donte kjo e qeshura kte pasdite!!!

i_own_u

Primus registratum

jo jo mjekrrosho sme duket vetja mostro, por ti qe si pergjigjesh pytjeve por mi bien larg e larg per te mos u pergjigj

nejse,

pra dhe pytja e fundit qe ju drejtova ksaj temes ktu me doli pa pegjigje...

mjekrroshi... esht pak si e habit'shme per karakterin tim, qe kur takoj te dashuren te boj muhabete feje... ndofta ty ste bon pik pershtypje kjo qe te them un sepse mesiguri dhe te ngrefmen do e kesh me orar, d.m.th kur te shkon menia si padashje, ti kam bindjen qe hap Koranin per ta harruar

tashi un boj pytje dhe ma beso qe jam sforcuar shum te jem ne tem ti mjekrrosho... por ti si harbut karakter qe ke me del tek impotenca pa pik kuptimi e tek karakteri provincial

po pse mor biri i perendis çar kujtove ti se jam ktu te boj interesantin un...? se kam iden ti, po un kto orare argetimi kam, dhe merem me ty pershembull, qe ma beso ne realitet jemi shum larg ne te gjitha drejtimet

p.s. kush jan koordinatat aktuale te Laprakes...? se me te thon te drejten dhe i vogel sme esht dhon rasti te shkoj atje, kam qen içik si fmi i privilegjuar un mjekrrosho per faktin se ku do dilnim... dilnim me shofera e makina po tju largonim vizes verdh
po çte bojm tashi, jeta i ka te gjitha... dhe kjo esht diçka e bukur qe jam ktu e komunikoj me nje demagog fanatik i lindur dhe i rritur ne internim si ty.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Per me shume detaje ne lidhje me meartesen e nje gruaja muslimane mund te lexoni kete artikull, jepen referenca te mjaftueshme:

The Marriage of a Muslim Woman
in this World and Hereafter

Eshte ne anglisht, dhe eshte ca i gjate per tu perkthyer ne shqip, por ata qe mund te kuptojne anglisht mund t'i ndihmoje ne pergjigje te disa pyetjeve qe mund te kene.

Gjithe te mirat.

ndricim

Primus registratum

kush pyeti per martesen e Gruas ne Islam? /pf/images/graemlins/tongue.gif

une nuk e di qe ka dicka te jashtzakonshme per k'te ceshtje, thjesht martese eshte, nuk ka ndonje ndryshim te madh nga martesat e jo-muslimaneve.

Pyetje: si vishet nje musliman? /pf/images/graemlins/tonguee.gif

elviskelmendi

Primus registratum

ca flet mar dreq!!!! si ska ndryshim.
Lexo Kuranin dhe pastaj hajde e na shit p..ketu.
Femra nen islam eshte skllave.
Martohet me deshmitar-shkuesi!
Blihet me pare!
Nuk ka limit moshe per tu martuar. Muhamedi martoi nje femij 9 vjece.

Eksiton poligamia. Nje grua nuk ka te drejte eksluzive mbi burrin e vet. Kurse burri po.

Gruaja muslimane smund te martoje nje te fese tjeter! Burri musliman mund te marri gra me fe te ndryshme.

Gruaja nuk ka te drejte prone.
Gruaja nuk ka te drjte vote.
Gruaja nuk ka te drejte zgjelljeje.
etj etj.....lexo kuranin po te tham .....ok!!!

MLK

Primus registratum

Ke harruar pa shtuar dhe ekslyzivitetin qe ka gruja per drunin /pf/images/graemlins/laugh.gif

gurax

Pan ignoramus

/pf/images/graemlins/lol.gif Mbani rregull ju lutem!

elviskelmendi

Primus registratum

Ke harruar pa shtuar dhe ekslyzivitetin qe ka gruja per drunin /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]

/pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Autoritar,

Them me 100% siguri qe ti personalisht NUK e ke lexuar Kur'anin !!!

Ne fillim duhet t'i kishe thene vetes ta lexoje Kur'anin perpara se te behesh qesharak.

Jo qe nuk ke lexuar Kur'anin, por nuk ke lexuar as kete teme.

Se pari, kjo teme ishte per pyetje dhe pergjigje me evidenca dhe jo per persona si ti qe nuk as kane as pyetje, por me arrogancen me te madhe thojne gjera qe jane shpjeguar me para qe nuk jane ne Kur'an. Me e forta ti thua "shko lexoje" kur ti per vete nuk e ke lexuar aspak.

Me persona si puna jote, shikohet ky mund te arrije kulmi i kombinimit te arrogances me injorancen dhe nuk eshte se je i vetmi.

Sa per te kthyer nje pergjigje te shkurter se shumica e pyetjeve tuaja jane trajtuar me pare:

1. Femra nen Islam nuk eshte skllave.

2. Femra si mashkulli martohen me deshmimtar. Eshte shpjeguar se martesa eshte si pune kontrate dhe kerkon deshmimtar. Kete mund ta gjesh ne gjyqe qe duhet deshmimtar, madje ne disa martesa ka edhe kontrata para-martesore me avokat. Se ca e ke fjalen me "shkues" nuk e kam idene fare.

3. Nuk blihet me para. Parate nuk jane "pagese", jane dhurate VETE GRUAS. Pra nuk eshte se i mere dikush tjeter parate qe e shet femren. Ne fakt vete gruaja qe martohet kerkon nje shume te arsyeshme nga burri dhe sa me e vogel te jete, me e pelqyeshme eshte.

Grave jepnu dhuratën e kurëzimit së tyre (niqahin) më të mirë, e në qoftë se ato nga vullneti i vetju falin diçka nga ajo, atëherë hane atë hallall të mirë. [Kur'an Surah Nisa(4):4]

Keto para jane te formes qe nqs i ndodh ndonje gje burrit, gruaja nuk do ngelet ne pozite financiare te keqe.

4. Ne fakt ka limit moshe per tu martuar. Kjo moshe arrihet ne pjekurine qe femra te mund te drejtoje parate financiare te saj.

5. Mendjelehtësve (të papjekurve) mos u jepni pasurinë tuaj që All-llahu e bëri për ju mekamje, e ata ushqeni nga ajo, veshni dhe u thoni fjalë të mira.

6. Provoni bonjakët derisa të bëhen për martesë,e nëse vëreni te ta pjekuri, atherë dorezoju atyre pasurinë e tyre. ...
[Kur'an, Surah Nisa(4)]

5. Gruaja ka te drejte eksluzive. Kjo eshte bere e qarte ne faqe te meparshme dhe eshte pjese e kontrates se martese. Per me shume detaje lexo ate artikullin me larte !

6. Burri musliman nuk mund te martoje gra te cdo feje. Leshimi eshte vetem per grate e ndershme krishtere dhe hebreje, jo per gra te pandershme dhe jo per fe te tjera.

7. Gruaja ka te drejte prone. Kjo eshte bere e qarte ne disa faqe me pare. Shko lexoje edhe kete, edhe Kur'anin.

Ne fakt para profetit Muhamed, femra nuk ka pasur te drejta pronesie.

Meshkujve ju takon pjesë nga pasuria që e lënë prindërit e të afërmit (pas vdekjes), edhe femrave ju takon pjesë nga ajo që lënë prindërit e të afërmit, le të jetë pak ose shumë ajo që lënë, ju takon pjesë e coaktuar (nga Zoti). [Kur'an, Surah Nisa(4):7]

8. Gruaja ka te drejte vote. Ne fakt grate ne Islam kane qene gjyqtare, lere pastaj te drejta voteje!

9. Gruaja ka te drejte zgjedhjeje. Nqs sipas Islamit kane te drejte te jene gjyqtare, atehere mund te ma shpjegosh ti se si mund te jesh gjyqtar dhe mund te mos kesh te drejte zgjedhjeje por te kesh te drejte te vendosh se ca eshte verdikti ne gjyq?

Nuk e marr vesh "pastertine e zemres" tende te hapur, nga nje ane thua "Lexo Kur'anin", nga ana tjeter je ti vete qe nuk ke lexuar, por ca eshte me keqja fillon e genjen pa tu dredhur qerpiku.

Nqs feja jote te lejon te akuzosh dicka per genjeshtra pa evidenca, eshte turp per ty qe vepron keshtu.

Feja ime, nuk me lejon te akuzoje dike pa sjellur evidencatm dhe evidencat qe paraqita me larte tregojne se ti nuk ke pervec gjenyer lart e poshte duke shprehur qellimet e tua.

Nuk ka si nje person me intelekt te marri si per te verteta ato qe thua ti....

Gjithe mirat dhe po e mbyll me nje fjali qe ne te dy biem dakort ne "te thenurit" por ndryshojme si nata e dita ne te praktikuarin:

.....etj etj.....lexo kuranin po te tham .....ok!!! .....

Gjithe te mirat !!!

cacol

Forumium maestatis

Ti je te dhjefsha Kadarene per romane o Albanski. Leri teorirat, shikojme praktiken. Ne realitet ( praktike ) femra myslymane eshte SKLLAVE. Por jo skllave dosido, sepse ha kollodokun, por ha dhe drurin, djegiet e surratit me acid, vrasjet me gure ( lapidim ) nqs ka femije pa qene e martuar ( apo nqs ben femije pasi eshte ndare ). Meshkujt pra, qe lexojne kuranin po aq sa ti ( ne mos me shume ) nuk e rrujne fare per c'ka shkruhet aty. Jane myslymane keta ? Ata veten e tyre e konsiderojne te tille, te devotshem biles, madje dhe te drejte. /pf/images/graemlins/wink.gif

Ti me thuaj nqs nje femer mund te shkoje vete tek nje mashkull dhe ta propozoje per martese, pra pa qene nevoja qe te shkoje mashkulli tek familja e kesaj duke levrire parate ne tavoline.

Boll treguat perralla.

gurax

Pan ignoramus

Te te tregoj nje histori te vertete Albanski.

Ne te ri te vet, diku kur ishte rreth 25-30 vjec, e jema e nje shokut tim italian ishte shume e apasionuar pas udhetimeve neper bote. Dikur vendos te shkoje ne Paksitan, ku do te takonte dhe dy shoket e saj te klases me te cilet kishte qene ne fakultet te cilet punonin tashme atje prej vitesh. I takoi dhe u cmallen dhe une ne fakt do te eliminoj shume detaje qe jane secila nga nje absurditet ofendues me vete secili, dhe do te shkoj drejt e ne thelb.
Pas 3-4 ditesh qe ajo ishte ne Pakistan dhe rrinte tek njeri nga shoket e saj te fakultetit, tek ai shkoi per vizite nje mik i tij pakistanez, i cili sipas fjaleve te vete italianit ishte nje njeri me shkolle, i edukuar dhe qe respektohej nga ata qe e njihnin. Pasi bene muhabet me njeri tjetrin, dikur pakistanezi e pyet italianin se cfare maredhenie kishte me mysfiren e tij te re. Ai i tha qe ishin shoke te vjeter shkolle. Pakistanezi ne ate moment i thote se kishte dicka te rendesishme per t'i thene dhe ishte menduar per dy dite rresht. Nxjerr nje shishe Jack Daniels dhe i thote italianit qe ishte dhurate per t'i bere nje nder e t'i merrte italianen per grua. Italiani u zu shume ngushte dhe i tha qe kjo nuk ishte e mundur, pergjigje e cila e nervozoi shume pakistanezin. I indinjuar nga kjo mungese besimi tek dikush qe deri ne ate moment e kishte quajtur shok, i permendi italianit rreziqet e medha ndaj espozimit te shishes se Jack Daniels, moralin e tij tashme te njollosur perpara Allahut por per nje kauze paqesore dhe miredashese, por ajo qe e kish lenduar me shume ishte zhgenjimi se pse italiani kish refuzuar t'i jepte per grua shoqen e tij nderkohe qe me te vertete, edhe italiani edhe pakistanezi ishin shoke qe prej disa vjetesh.
E jema e shokut tim u largua pas 3 ditesh nga Pakistani, dhe pas komunikimeve te mepasme me shokun e saj ne Pakistan, mesoi se meria e tij me pakistanezin kishte zgjatur edhe 4 muaj te tjere. Pakistanezi nderkohe ishte i martuar me 2 gra.

Me siguri ama ky do kete qene nje nga ata njerez qe i kane kuptuar gjerat gabim... !!

gurax

Pan ignoramus

Ah se harrova. E jema e atij shokut tim ishte nje yll!

cacol

Forumium maestatis

Me duket se iku te bleje Johnny Walker Albanski /pf/images/graemlins/lol.gif

Uoreeeeeeeeee sherbetor i zotit, na thuaj nanje gje atq!

T_E_A

Primus registratum

Sikurse edhe ne jeten e perditshme, ne shqiptaret e tregojme se sa injorante jemi ne fushen e edukimit fetar. Dhe kjo vihet ma se miri re tek argumentet me nje shok i imi ka pas ba e nje gru ne pakistan e kan pas rrah.

Albanski je i vetmi qe me sinqeritet ke harxhu nga koha dhe nervat e tua per me iluminu injorantet (te me falni por e meritoni) per historine e fese dhe bindjet e islamit.

Per te gjithe ata qe pelqejne me justifiku fene me histori dhe filma, do i sygjeroja te shikonin filmin "Kurtizanet" ose te lexonin historite e inkuzicionit.

Tung

gurax

Pan ignoramus

E drejte. Edhe une e kam pare filmin "Harem".

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

mOsTwAnTeD,

Se pari, nuk shkruaj 'romane' se nuk jam shkrimtar!

Praktika nuk merret si baze ne Islam. Ne fakt ne praktike nje person mund te MEKATOJE (ne praktike, realitet), kjo sipas "llogjikes" tende do te provoje dhe te merret si evidence qe Zoti ka thene te mekatoje? Atehere kjo nuk eshte feja Islame, por feja e "secilit sipas asaj qe ben ai ne realitet dhe ca mendon ai ne realitet".... Ne fakt Zoti urdheron te largohemi nga realiteti ose praktika e gabuar.

Do t’i (shmang nga e vërteta), do t’i bëjë të shpresojnë në gjëra të kota; do t’i urdhëroj dhe ata dotë shqyejnë veshët e bagëtive; do ti urdhëroj dhe ata do të shëmtojnë krijesat e All-llahut. E kush bën mik djallin, e jo All-llahun, ai ka dështuar sheshazi. [Kur'ani, Surah Nisa(4):119]

dhe ne nje vend tjeter thote te mos ndjekim epshet dhe deshirat tona:

O ju që besuat, vazhdimisht të jeni dëshmues të drejtë për hirë të All-llahut edhe nëse është kundër (interesit) vetvetes suaj, kundër prindërve ose kundër të afërmve, le të jetë ai (për të cilin dëshmohet) pasanik ose varfanjak, pse All-llahu di më mirë për ta. Mos ndiqni pra emocionin e t’i shmangeni drejtësisë. Nëse shtrëmbëroni ose tërhiqeni, All-llahu plotësisht di ç’ka punoni. [Kur'ani, Surah Nisa(4):135]

Tani une mund te rri ketu e te shkruaj faqe te tera me evidenca se ca eshte Islami, por kjo nuk eshte qellimi i temes.

Me pak fjale Islami nuk ka kriter ca praktikojne njerezit. Ti tani do te krijosh fene tende qe ta quash "Islam" dhe me kriteret e tua, por kjo nuk eshte Islami i urdheruar nga Zoti. Ti do qe une te pranoje ca quan ti "Islam" dhe me ato kriteret e tua. Kete, me vjen keq, nuk e bej dot.

Nqs nuk dallon dot dhe kupton principet bazore te Islamit, dhe nqs nuk arrijme ne nje platforme te perbashket, atehere do diskutojme gjera qe nuk jane te lidhura me njera tjetren.

Do t'i pergjigjem pyetjes tende me nje "realitet" ose "praktike", se me duket se praktika paska me shume rendese nga ana jote:

Transmeton Sahl bin Sad Es-Sa'idi: Nje grua erdhi te i derguari i Zotit dhe i tha, "O i derguari i Zotit! Kam ardhur qe te jap veten te ty (ne martese) (pa Mahr).... [Sahih Bukhari, Libri 62 "Martesa (Nikah)", Hadithi 24]

dhe hadithi vazhdon ... por eshte hadith interesant ama. Me pak fjale se eshte ca i gjate po te them ca ndodh me tej....

Profeti e shikon ate me kujdes, dhe ul koken. Kur gruaja e pa qe ai nuk tha asgje, ajo u ul. Nje nga shoket e profetit u ngrit ne kembre dhe i thote te derguarit se nqs ai nuk e do ate ta martoje, mund ta martoje ai vete. I derguari i pergjigjet se cfare kishte per ti ofruar asaj. Burri ze ne bese Zotin se nuk ka asgje. I derguari i thote te shkoje te familja e tij dhe te gjej dicka. Ai shkon dhe thote se nuk gjeti asgje. Dhe i derguari i thote shko perseri edhe po gjete nje unaze hekuri. Ai shkon dhe kthehet perseri dhe thote se nuk gjeti as edhe nje unaze hekuri por thote se kishte nje mbulese per brezi (Izar). Ai i thote se do i japi gjysmen asaj. I derguari i Zotit i thote se cfare do beje ajo me ate, nqs ai e vishte,ajo do rrinte zbuluar, dhe nqs ajo e vesh ate, ai do rrinte zbuluar. Keshtu burri i ul per nje kohe te gjate dhe pastaj u ngrit per tu larguar. Kur i derguari e pa ate duke u larguar, ai urdheroi qe ai te thirrej prapa. Kur burri erdhi, i derguari e pyet se sa pjese te Kur'anit di. Ai thote se di kete dhe ate surah (kapitull) duke i numeruar. I derguari e pyet nqs i di permendesh. Ai pergjigj se po. Ateher i derguari i thote "Sho, martoje ate me aq pjese te Kur'anit qe di"[Sahih Bukhari, Libri 62 "Martesa (Nikah)", Hadithi 24]

Mahr - eshte dhurata e kurerozimit qe i jepet gruas nga burri.

E merr vesh thelbin e kesaj situate si person qe posedon intelekt dhe arsyetim ???

Nuk e marre vesh se per ca flet ti. Pak me para, shpjegova qe i "jepen gruas" dhe jo "familjes apo prinderve". Ti akoma vazhdon sikur nuk e ke lexuar apo kuptuar fare.

Nqs nuk kupton se praktikat kulturore te disa njerezve, nuk jane Islam, atehere do vazhdosh duke i rrene trumbetes tende pa bere ndonje fare llogjike.

Gjithe te mirat.