Grekët

ODISEA

Primus registratum
Re: Grekët

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Regele te kerkojne ke tema e kanadas...urgjent /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]

Harrove te kerkosh falje /pf/images/graemlins/laugh.gif
Ah, sapo e pashe, aresye madhore /pf/images/graemlins/tonguee.gif /pf/images/graemlins/lol.gif

jimmy84

Primus registratum

Tema paska marre ca kot po nejse.
Ka shume tipa qe pyesin te habitur: "Po mire mer greku gjen shesh dhe ben pershesh, keshtu bejne te gjithe te tjeret".
Problemi pse " me djeg" me shume greku sesa te tjeret, biles edhe me teper se serbet ka nje arsye fare te "vockel". Eshte ajo shprehja qe thote "Kur ta fut i yti, te dhemb me shume". E para kjo.
E dyta. Nuk eshte problemi se po na shfrytezon (se kete e kane bere edhe ca te tjere me shume se greku) por sepse greket (dmth kisha dhe politika greke) e kane hallin te zhdukin cdo gjurme shqiptare.
Arsyeja? Arsyen e gjeni tek fenomeni qe nje i varfer sapo behet i pasur menjehere pret lidhjet me vellezerit e tij "plebenj". Por jo vetem pret marredheniet por kerkon ne cdo menyre ta beje sa me te DUKSHME "diferencen" ndermjet tyre. Ky eshte fenomen SHUME i njohur ne bote. Ne France psh CDO klase sociale kishte parfumet e caktuara, veshjet e caktuara, krehjet dhe modelet e flokeve te caktuara, sjellje te caktuara dhe per me teper ZHARGON te caktuar. Por ne vendin tone te dashur u be edhe ca me tej. Nuk u mjaftuan vetem me "zhargonin" por na nxorren edhe nje gjuhe te re...greqishten e vjeter (biles nxorren edhe nje emer te ri per klasen e tyre..."Helenet"). Ne fakt kishte edhe dy faktore te tjere formimi: si gjuhe shkencore meqe shqipja vertet eshte e varfer ne fushat abstrakte dhe shkencore dhe faktori tjeter ishte...feja, qe kleri te mos kuptohej nga populli i thjeshte dhe si rrjedhim te dukej...i gjitheditur, hyjnor dhe mistik.
Por eshte nje karakteristike e ketij vendi (qe e ka edhe sot e kesaj dite) qe i meson shpejt gjuhet e huaja. Dhe njerezit e thjeshte e mesuan edhe kete gjuhe te re. Atehere u desh te krijohej perseri nje gjuhe e re qe te behej diferencimi, dhe doli...greqishtja e re. Dhe njerezit e thjeshte edhe kete e mesuan (rrace kokeforte) dhe perseri u be nje tentative tjeter ne fund te shek XIX dhe fillim te shek XX. Biles u vune edhe emrat. Gjuhen "aristokratike" e quajten "katarevusa" (e pastra) dhe gjuhen e thjeshte e quanin me perbuzje "dhimotiqia". Por ja qe kohet kishin ndryshuar. Tani edhe "plebenjte" kishin filluar te arsimoheshin dhe kishin nje ndikim me te madh ne politiken e vendit. Si rrjedhim kjo tentative e trete, deshtoi.

Por a i urrej une greket e thjeshte? Aspak. Sigurisht nuk me vjen mire qe ata jane bere vegla te kesaj propagande shoviniste por fundja ata i quaj edhe vete viktima. Sepse edhe ata klerike dhe politikane (qe shpesh keta te dytet jane kukulla te klerit) qe na hiqen si nacionalista te medhenj pro grek ishin pikerisht ata qe i kane dale me lule CDO pushtuesi dhe anti-greku qe u ka dale perpara. Qe nga Bizanti, Turqia dhe tani ne shek XX Gjermanise naziste dhe me pas anglezeve qe nxiten dhe "bekuan" luften civile greke.
Prandaj mos akuzoni pa logjike te tjeret se urrejne dike apo t`i tregoni qe paska edhe nje "gje" ashtu qe quhet "Histori".
Prandaj nuk eshte nevoja qe te shaj shqiptaret...sepse cdo fjale qe kam shkruar deri tani ka qene VETAKUZE.

i_own_u

Primus registratum

9999-ço... per çfar teorish e ke llafin mor kok-shpulle...?

shikoje mer veten ne pasqyr e do kuptosh qe kam te drejt... Shum Mysliman Shqipetar kan te njejten DNA me Kurdet dhe Arixheshkat ky esht fakt per me shum shko e bo analizat

mir te shkoi menia tek Milosheviçi ty n'fakt... rini urt mor qytryma se jeni te rethuar nga te kater anet me Katolik e Ortodoks mos kerkoni me shum se ç'ju takon se rrac bastarde jan Myslimanet ne Ballkan apo dhe per kte don fakte...?

99999

Primus registratum

Ku e di ti ç'fare feje kam un mor gabel i poshter?
Po te me shofesh mua, ti do besh shurren ne brek mor dhembe palar.

Kondrapedali

Kondrapedali

Jimmy, bëre shumë mirë që i vure pikat mbi I. Kjo ishte ajo që kërkohej prej teje. Pra nuk bëhet fjalë për grekët por për politikën greke e më saktë atë të Patriarkanës greke ndaj Shqipërisë.

Këtu takohen plotësisht mendimet tona. Megjithatë i qëndroj mendimit se mënyra për të luftuar "shovinizmin" grek kalon nga Shqipëria.

tola77

Primus registratum

o jimmi lexoje dhe njehere ate qe shkrojte dhe pastaj korigjoje se ke ca shprehje qe per mendimin time nuk jane korekte si psh:"Por ne vendin tone te dashur u be edhe ca me tej. Nuk u mjaftuan vetem me "zhargonin" por na nxorren edhe nje gjuhe te re...greqishten e vjeter (biles nxorren edhe nje emer te ri per klasen e tyre..."Helenet"). Ne fakt kishte edhe dy faktore te tjere formimi: si gjuhe shkencore meqe shqipja vertet eshte e varfer ne fushat abstrakte dhe shkencore dhe faktori tjeter ishte...feja, qe kleri te mos kuptohej nga populli i thjeshte dhe si rrjedhim te dukej...i gjitheditur, hyjnor dhe mistik."

Tiranas

Primus registratum

Greket mbeten greke. Jane njerez shume dinak, nuk jane te paster si shqipetaret. "Kali i Trojes" eshte simbol i historise greke.

tola77

Primus registratum

Greket mbeten greke. Jane njerez shume dinak, nuk jane te paster si shqipetaret. "Kali i Trojes" eshte simbol i historise greke.

[/ QUOTE ]

per cilet shqipetare e ke ata te kohes ne kalin e trojes apo per te sotmit? /pf/images/graemlins/lol.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

[/ QUOTE ]

per cilet shqipetare e ke ata te kohes ne kalin e trojes apo per te sotmit? /pf/images/graemlins/lol.gif

[/ QUOTE ]

Po jo mi Tola se ai e kishte llafin qe shqiptaret edhe pislliqet i bejne me pasterti. /pf/images/graemlins/laugh.gif

ados

Primus registratum

sondazhet e fundit te zyres per emigracionit ne Bruksel per greqine..
sektori i southwest ballkan .
78% e grekerve jane kunder hyrjes se Shqiperise ne BE
Pyetjes perse jane kunder hyrjes se Shqiperise ne BE, pergjigja ishte :NUK JANE pjese e kultures europiane. Do me thene nuk jemi europiane..
konkluzionet nxirrini vete ju zoterinj grekdashes !!!

i_own_u

Primus registratum

per hyrjen ne Europe... Greku as te prish e as te regullon pun, hyrja ne Europ ka proçesin e vet qe pak a shum dihen

nejse,

sma mer menia qe ktu te ket Grekdashes... po hiç mos te tevi keq kur thojn qe NUK JEMI pjese e kultures Europiane

fotocuriose17vy5.jpg

çfaj te ka Greku ty per popull e per qeveritar qe ke...

jimmy84

Primus registratum

o jimmi lexoje dhe njehere ate qe shkrojte dhe pastaj korigjoje se ke ca shprehje qe per mendimin time nuk jane korekte si psh:"Por ne vendin tone te dashur u be edhe ca me tej. Nuk u mjaftuan vetem me "zhargonin" por na nxorren edhe nje gjuhe te re...greqishten e vjeter (biles nxorren edhe nje emer te ri per klasen e tyre..."Helenet"). Ne fakt kishte edhe dy faktore te tjere formimi: si gjuhe shkencore meqe shqipja vertet eshte e varfer ne fushat abstrakte dhe shkencore dhe faktori tjeter ishte...feja, qe kleri te mos kuptohej nga populli i thjeshte dhe si rrjedhim te dukej...i gjitheditur, hyjnor dhe mistik."

[/ QUOTE ]

Te shikoj cfare "kam shkruar une"??? Jo mi goce se i kane shkruar te tjeret, dhe shuuume kohe perpara se te lindja une. Dhe nuk kane qene shqiptare. Kane qene te huaj (dmth as greke e kam fjalen). Dhe kane qene tipa qe jane marre tere jeten vetem me kete pune. Nejse muhabet i gjate ky. Ti ke mendimin tend, te tjeret kane mendimin e tyre.

P.S. Kotre, ne asnje rast nuk kam pretenduar te na vije shpetimi nga te tjeret. Prandaj neve as ne kete pike nuk na ndahen mendimet. Une kembengul tek NJOHJA e fakteve historike sepse vetem keshtu nuk perserisim gabimet e se kaluares sic vazhdojme akoma. Por padyshim qe gomari e nxjerr te zotin nga balta /pf/images/graemlins/laugh.gif

tola77

Primus registratum

o jimmi une nuk dua qe te ndroje mendjen askush, te me besosh, dhe nuk dua te vertetoj qe grekerit jane "te mire" pasi e perseris i kam njohur mire ne emigrim, ajo qe doja te te doja te lexoje dhe te korrigjoje ish vetem ajo fraze te cilen, dhe e kisha cituar me lart, pasi duket sikur ne nxorem gjuhe te vjeter. Basi duhet te riformosh fjaline, te vesh pika dhe presje aty ku duhet qe te mare kuptimin qe duhet mendimi yt, asgje me shume.

Tiranas

Primus registratum

Lr &amp; Tola kam punuar me greke ne shtresat me te larta, keshtu qe mos u lodhni te me tregoni se cilet jane greket. Nejse secili ka mendimin e tij dhe ai eshte i lire.

regele

Forumium maestatis

Nuk është njohja e fakteve historike që na pengon Jimmy.

Janë halet që na "udhëheqin"!

[/ QUOTE ]

Ju lutem beni kujdes me gjuhen qe perdorni per udheheqjen! /pf/images/graemlins/smile.gif

ados

Primus registratum

Lr &amp; Tola kam punuar me greke ne shtresat me te larta, keshtu qe mos u lodhni te me tregoni se cilet jane greket. Nejse secili ka mendimin e tij dhe ai eshte i lire.

[/ QUOTE ]
domethene cili eshte mendimi jot per ata.?? /pf/images/graemlins/smash.gif