Gjuha Shqipe: A po shtremberohet ajo?

Besnik Bleta

Forumium praecox
Re: Gjuha Shqipe: A po defermohet ajo

A mundet dikush t'u thotë atyre që merren me botimin web të "Shekulli"-t, që "Somario" përkthehet me "Shkurt" apo "Përmbledhtas"?

ketitopi

Primus registratum

fatkeqesisht sh pak ia dine vlerat gjuhes shqipe,ne pergjithesi nje pjese e e vogel e njerzve qe shkojne jashte per pune ose per studim dhe qe ndjejne cmallje kur flasin shqip.problemi ehste me pjesen e popullsise brenda kufinjve te shqiperise.eshte normale qe gjuha te huazoje edhe terma te huaja sidomos te zhvillimeve te fundit po te vjen gjynah kur sheh qe gjuha shqipe vete "po vdes";te shfletosh fjalorin shqip shqip,70% te fjaleve ndoshta nuk kuptohen se ose kane kohe te gjate pa u perdorur,ose jane vertete te vjetra.ehste vertete nje sfide te arrish te japesh nje mendim te plote ku i gjithi bazohet ne fjale autentike shqipe.provojeni njehere veten! /pf/images/graemlins/smile.gif

Darien

Primus registratum

Fjalët e huaja do hyjnë në gjuhë dhe nuk duhet t'u trembemi aq sa të fillojmë të bëjmë ligje kundër atyre që i përdorin dhe t'u vëmë gjoba si Franca. Nga ana tjetër televizioni, radioja, dhe shtypi janë ata që shkelin më rëndë rregullat gjuhësore dhe duhet bërë diçka për të përmirësuar cilësinë e gjuhës që përdoret në këto mjete komunikimi.

Po bëj disa krahasime me anglishten, të cilën mund ta quajmë pa dyshim gjuhë të suksesshme. Gjuha angleze ka ndryshuar pa pushim. Fjalë të reja janë krijuar nga njerëzit për të emërtuar objekte ose ide të reja si edhe për të sqaruar apo thjeshtëzuar fjalë dhe koncepte të vjetra. Kur një fjalë ishte e gatshme në gjuhë tjetër, është huazuar, sepse ishte më lehtë sesa të krijoje një fjalë që njerëzit mund të mos e përdornin.

Kam dëgjuar shpesh idenë e një kuvendi gjuhësor dhe asnjë plan për kuvend të tillë nuk ma ka mbushur mendjen se mund të arrinte rezultatet e dëshiruara. Kuvendi gjuhësor jemi ne. Gjithë njerëzit që flasin shqip janë automatikisht pjesë e kuvendit dhe votojnë sa herë që hapin gojën për të folur shqip, sa herë që marrin penën apo kapin tastierën për të shkruar shqip. Fakti është që ne i kushtojmë më shumë vëmendje përmbajtjes sesa mënyrës së shprehjes. Për këtë arsye duhet një grup që luan rolin e mbrojtësit të gjuhës, që na drejton me shembullin e vet si të shprehemi me gojë dhe me shkrim.

Grupi më i natyrshëm për këtë rol formohet nga shkrimtarët (autorët e librave), redaktorët (e gazetave, revistave, radios, dhe televizionit), dhe përkthyesit (e librave, gazetave, filmave, etj.). Kur ky grup, që duhet ta ruajë e ta pasurojë gjuhën, e dëmton atë, duhet gjetur një mënyrë për ndryshim.

Duke qenë se nuk jetoj në Shqipëri, nuk dua të jap mendime të tepërta për ndryshime atje. Megjithatë po e shpreh një ide. Përsëris që ndryshimi me dekret qeverie nuk më pëlqen. Në radhë të parë, nuk më duket se është e drejtë e qeverisë të vendosë si flasim ne. Në radhë të dytë, edhe sikur të ishte e drejtë e qeverisë, nuk mendoj se ka aftësinë dhe mundësinë të kontrollojë si flasim.

Po dekreti qeveritar nuk është e vetmja metodë e qeverisë për të ndikuar jetën e vendit. Qeveria mund të bëjë të vetën duke u kujdesur që në mjetet që janë provë e qeverisë flitet e shkruhet saktë. Në qoftë se lajmet e dhëna në një stacion janë më informuese, më të kuptueshme, dhe njëkohësisht pa çensurë politike, atëherë më shumë njerëz do i ndjekin ato lajme. E njëjta ide për librat, filmat, etj. - konkurrenca përmirëson cilësinë. E di që kjo nuk është e lehtë në kushtet e çastit në Shqipëri, por - siç thotë fjala e urtë italiane që ka hyrë edhe në anglisht - Roma nuk u ndërtua brenda ditës.

Tani kush më gjen një fjalë të urtë shqipe që shpreh të njëjtën ide se mua nuk po më kujtohet ndonjë?

marina s.

Forumium maestatis

duke pare mendjen e shume shqiptareve,te cileve u duket vetja me "moderne"e me te "ditur" kur perdorin fjale te huaja,them se shprehja popullore me pershtatshme eshte:pRIT GOMAR TE MBIJ BAR!!!! :shrug:

OROSHI

Primus registratum

Zog,fjala"shpjegoj" eshte shpie-goj=shpie me goj pra shpie=me qu dicka me goje /pf/images/graemlins/laugh.gif

mostro

Putraku

ihihihi /pf/images/graemlins/laugh.gif zogu nuk e zoteron sic duhet gjuhen shqipe /pf/images/graemlins/laugh.gif

OROSHI

Primus registratum

Zogu e zoteron gjuhen shqipe por nganjehere behet me "nevra" /pf/images/graemlins/laugh.gif

gentilushi

Primus registratum

Po fjale te tilla si pune e

"CIAO" qe na cajne K. sa zbresim ne rinas italojnet e pjerdhirg joja me nder te europianizum se na pane nje milano apo jane sportdashes se juventusit.
apo "amore do venire knej nga une se kam caza spazioza"
vaj medet moj gjuha jone qe po pirdhet nga "te rinjte me shkolle qe nuk kuptojne gjene baze dhe me te thjeshten e te qenit shqiptar"
MROJTJEN E GJUHES SONE NGA HUAZIMET GREKE APO ITALINONE A KU DI UNE

gentilushi

Primus registratum

KOSOVARTE NUK TA PRISHEN GJUHEN E LAL PO JANE MEDIAT QE DREJTOHEN NGA GAZETARE PA TAKT QE KAP E FUT FJALE TE VJETRA GREKE SE NA LEXUAN NJE ME NDER PLATON APO ARISTOTEL
MADJE NEPER GAZETA SHKRONJEN c DHE e (e dini per cfare e kam llafin se nuk i kam ne tastjere)

KETO DUHET TE DENOHEN ME LIGJ ME GJOBA DHE NDERGJEJGA JONE DUHET TE JETE NE MAKSIMUM

gentilushi

Primus registratum

O RENEA O 99
PO MIRE MO LAL JASHTE FIERAKET,VLONJATET,TEPELENASIT,LIBRAZHDIOTET,PEQINASIT,SHKRODANET,TIRONSIT,LALUCET,KORCARE T,KUKSIANET,TROPOJANET,ELBASANLLIJTE,DUURSAKET,GJIROKASTRITET,BERATASVE E ME RRADHE.
AVASH MOR TI CA JE TI MOR A JE SHQIPTAR.
SPO TA THEM SE KAM GJO ME TY JO
POR KUJDES SE GEGERISHTJA PERFSHIN GJITHE SHQIPERINE ETNIKE VERIORE. DHE NEQOFTESE DO TU THUASH KOSOVAREVE JASHTE ATEHERE DO U THUASH EDHE SHKODRANEVE,KUKSIANEVE,TROPOJANEVE,TETOVAREVE,SHKUPASVE,GOSTIVAREVE E NE TE GJITHA JEMI VELLEZER QE PO MUNDOHEMI TE BEJME NJE BASHKIM KOMPLET SHPIRTEROR
APO TI NUK DO ME U BASHKU ME GEGET SE KANE GJUHE TE SHPIFUR EEE..?

OROSHI

Primus registratum

Ne mund te japim shume shume disa mendime siperfaqsore,ndersa mendime profesionale dihet se kush mund ti jape.Kurse une do e krahasoja shqipen e tashme me shqipen e para 100 vjeteve,atehere shqipja ishte gjys turqisht dhe gjys shqip.Tani eshte me e mire apo jo!!! /pf/images/graemlins/laugh.gif :tipsy:

Renea88

Primus registratum

kam marre plastiko per te lier shtepine :smash: :smash: :smash:
jashte dhe greket

o mi bella mia a do bojm amore :smash: :smash: :smash:

kush na solli deri ne kete fare derexheje?????

marina s.

Forumium maestatis

qahemi per huazimet greke,angleze e ialiane,po ato turke???
PENXHERE,MUHABET,DYNJA,MARSHALLA,LEZET,AMAN,SHYQYR,HALLALL,PAZAR ETJ ETJ qe nuk i mbaj mend.
jemi bere per turp te zotit!!!

gentilushi

Primus registratum

fjalet e turqishtes jane huazuar dmth jane bere mish me fjalorin shqiptar prandaj eshte e pamundur te hiqen.
kurse tashi qe kemi nkohe te mos perdorim fjale te tilla si ciao,amore,kucina etj etj...

marina s.

Forumium maestatis

nuk jam e te njejtit mendim.fjalet turke mund te hiqen nqs. te rinjte,pra ne,ndergjegjesohemi e fillojme te perdorim vetem fjalet shqipe.natyrisht do te duhet kohe,por nje gje e tille nuk eshte e pamundur.

OROSHI

Primus registratum

Mendoj qe fjalet anadollake Turke(qe as Turqit vete nuk i perdorin me)do ikin bashke me brezin 50-60-70 vjecar,perjashto disa Tironca qe fjalet turke kane filluar ti bejne mode e te shprehurit"fshatce" /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

marina s.

Forumium maestatis

pikerisht ky eshte problemi;moda e te shprehurit fshatçe per te bere humor.

OROSHI

Primus registratum

Eshte i destinuar te zhduket,dale nga dale!!! /pf/images/graemlins/laugh.gif