Re: fjale shqype n'gjuhe t'hueja
Gjëja e parë që më vjen në mend, pasi lexova postimin e fundit është pasaktësia e vockël në shpehjen 'për zbërthimin e tyre nga shqipja e lashtë'. Nëse thirret Shqipja e lashtë për trajtimin e temave të kohës së Aleksandrit të madh, atëherë kjo duhet bërë me atë Shqipe, me Shqipen e asaj kohe, për të cilën ne kemi sot për sot vetëm një dëshirë patriotike më tepër, se sa një dëshmi të saj. E thënë ndryshe, po mundohemi të spiegojmë fjalë të hamendësuara Shqipe, me Shqipen e sotme, duke harruar se do duhej bërë me Shqipen e lashtë.
(Ah, po, mund të themi pa frikë që do mund të spiegonim një dorë fjalësh me Shqipen e sotme).
Një i huaj do ta besonte mundin tonë, nëse do ti tregonim një pergamenë apo një rrasë ku shkruhet gjak. Apo një shkrim tjetër të lashtësisë, qoftë ky edhe jo në Shqip, ku të thuhej se Pellasgët apo Ilirët a Shqiptarët i thonë gjakut 'gjak', e pas kësaj e bind unë, (që ç'ke me të !), që çakall është Shqip.
Por deri tani, mbështetja jonë janë fjalorët e botës, hamendjet tona dhe dëshira.
Jo për fajin tonë, as për dembelizëm! Për faktin e thjeshtë që historinë e kanë bërë si gjithmonë fitimtarët: Romakët i japin fund botës Etruske gati njëmijëvjeçare dhe po njësoj sundojnë botën, Ilirinë përfshirë, duke fshirë gjurmë që do mund të ndihmonin përpjekjet tona. Historianët e lashtësisë, thuhet që, secili prej tyre të ketë shkruajtur 100 apo 200 vëllime. Dhe 'çuditërisht' ruhen 5 vëllime nga njeri, tridhjetë nga tjetri...dhe vetëm vëllime që thonë gjithçka për ata që kanë mbijetuar dhe jo për ata që janë zhdukur...
Mendja ta do që dokumenta, shkrime, ka pasur, sepse ka pasur banorë në këta troje. Në s'kanë qenë Pelasgët, sepse thuhet që ata erdhën nga Lidia, duhet të kenë qenë banues të tjerë akoma më të hershëm: Për çfarë arsye Pelasgët duhet të kalonin në Itali përmes detit dhe jo përmes tokës? Arsyeja e vetme mbetet që ata nuk kalonin dot në ato pjesë toke, sepse ishin të banuara dhe banorët ishin në gjendje të ndalonin futjen e të huajve në tokat e tyre. Toka mbetet më e sigurtë se deti, kështu ishte edhe disa mijra vjet të shkuar, ndaj i bie që ikja përmes detit ishte rruga e vetme dhe jo zgjedhje e lirë.
Nëse dikush mund të lundronte nga Lidia deri në Itali, patjetër që dikush mund të lundronte nga brigjet tona deri në Itali. Pra nga këto vende të cilat nuk i kalonin dot Pelasgët, (pranuar që ata erdhën nga Lidia), duhet të kenë mbrritur në brigjet matanë Adriatikut, nga ata që i bie të jenë parardhësit tanë.
S'po e tjerr më shumë se rrezikojmë daljen nga tema.
Strukem' a nuk ka kuptimin 'mblidhem, bëhem një grusht nga frika, nga të ftohtët'.
Nuk kam shkruajtur me synimin të debatoj me dikë, dhe nëse ka diçka rreth emrit Diabolis kjo nuk përbën thelbin e postimit.