fjale shqype n'gjuhe t'hueja

une_une

Primus registratum
Re: fjale shqype n'gjuhe t'hueja

cfare ka qene shqiptari? pervec sherbetor i romakeve, grekve, turqeve, aftsite e tija si sherbetor, adjutant, apo protitucionin dhe drogen? Nje figure qe mua me del shpesh per ato qe bej nga do eshe ai i Nikola Tesla krenarise serbe. A e ke idene se kompjuteri yt Buna punon me rrymen qe percaktoi ky serbi nga prodhimi deri ek kompjuteri yt? A e di ti se ne kemi hidrocentrale por hidrocentralin e pare ne bote e ka ndertuar ky serbi. A e di ti se ne vellim ruset sllavet kane bere 50% e kimise se botes?

permenda greke ketu une?

Une nuk them ate qe mendon ti se me mire t kisha lindur grek por po them se vetem po mburremi kot ne vend qe te marrim nga greket dhe sllave. E di perse? sepse ata kane bere me shume se ne. Kaq nuk kuptoni dot? Te marrim e mirat dhe jo te keqijat e tyre. Ne akoma na del nje nga shpella bertet se italianet dhe greket na kane huazuar nga ne qe nuk e dime se shkruhej gjuha shqipe para 2000 vjeteve. Italiani dhe Rusi e dine.

Alba Palushi

Primus registratum

Po Shadov une di dicka:-Se pranoi edhe sot te shkruaj nen driten e pishes dhe te lexoi Fishten nen driten e Qirit me endje edhe pse jemi ne kete shekull qe ti paske harru.
Po cuditem per nje gje qe s'te paska mesu nana se shqiptari ka ken i rritun sa"me i ra maces me luge"kur erdhi ai sllavi jot ne ballkan e te vuni kompjuterin tend ne pune.Edhe njehere po te them (e dashur apo i dashur ),se kompjuteri im shkruan shqip me energjine qe i ka dhene Fishta e Konica apo shkrimtare qe jane kaq shume sa i permend vet gjuha shqipe.E per ty me vjen keq qe flet shqip e kthehesh e shikon sllavin apo grekun nese ata po te kuptojne apo jo,gjithsesi ti vazhdo inisiativen qe ke nisur nese paguhesh per kete pune por te them se per gjuhen shqipe e ke te veshtire ti gjesh analogji me keto gjuhe pasi eshte e vetme dhe ka nji baze te saj ,ajo ska lindur nga ato brigje qe ti mendon.Por Ujrat e ardhura vetem sa e kane lagur si gjuhe e kane pasunu dhe kjo gjuhe eshte e mrekudhueshme, sepse ka ditur me i pershtat e me i ba shqipe ato fjale qe kane buru diku gjetke.

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Buna:
[qb]Po Shadov une di dicka:-Se pranoi edhe sot te shkruaj nen driten e pishes dhe te lexoi Fishten nen driten e Qirit me endje edhe pse jemi ne kete shekull qe ti paske harru.
Po cuditem per nje gje qe s'te paska mesu nana se shqiptari ka ken i rritun sa"me i ra maces me luge"kur erdhi ai sllavi jot ne ballkan e te vuni kompjuterin tend ne pune.Edhe njehere po te them (e dashur apo i dashur ),se kompjuteri im shkruan shqip me energjine qe i ka dhene Fishta e Konica apo shkrimtare qe jane kaq shume sa i permend vet gjuha shqipe.E per ty me vjen keq qe flet shqip e kthehesh e shikon sllavin apo grekun nese ata po te kuptojne apo jo,gjithsesi ti vazhdo inisiativen qe ke nisur nese paguhesh per kete pune por te them se per gjuhen shqipe e ke te veshtire ti gjesh analogji me keto gjuhe pasi eshte e vetme dhe ka nji baze te saj ,ajo ska lindur nga ato brigje qe ti mendon.Por Ujrat e ardhura vetem sa e kane lagur si gjuhe e kane pasunu dhe kjo gjuhe eshte e mrekudhueshme, sepse ka ditur me i pershtat e me i ba shqipe ato fjale qe kane buru diku gjetke.[/qb]
Aha me mendte qe kemi nuk ecim dot perpara kur ne krye dalin personat qe nuk duhen te vine. Kjo per pagujdesime time dhe te tjereve qe shikojne pak ndryshe dhe kane ziline e botes qe ka arritur dhe sot i themi vetes perse kur persene duhet ta gjej tek vetja ne rradhe te pare.

Shiko cfare mendimesh jep ti "se kompjuteri im shkruan shqip me energjine qe i ka dhene Fishta e Konica" se po te ishte ai serbi nuk kishe per te pasur as kompjuter asgje dhe po te mos ishte ai latini(italiani) sot nuk do dinte jo ti por dhe Fishta vete si te shkruante. Nuk e imagjinoj dot se sa ceket duhet te arrish te gjykosh kur thua se "gjithsesi ti vazhdo inisiativen qe ke nisur nese paguhesh per kete pune" e kujt mua.

Nuk ja vlen me barra qerrane. Vazhdoni vete dhe ju kerkoj te falur. Tani a do e fillosh te shkruash me qiri dhe pishtar, do vazhdosh te shkruash me germat e italianit, do vazhdosh te besh dicka qe i perket sllaveve, grekeve dhe europianeve? natyrisht qe do vazhdosh sepse duhet te ishin ata qe te i kishe keto komoditete qe nuk besoj se te i ka dhene Konica. Te kesh cmire qe ata kane arritur kaq. Ska gale kemi shpellaret tane qe po bertasin cdo dite per gegerishten qe ka pasuruar gjuhen frenge dhe serbe.

Paulin Palushi

Primus registratum

Per Shadow of self:

Na mor(j) ti "Druzhe"
Emri tipik qe mendoj se te shkon....

Kan thane te mocmit :Kush nuk din me ba kryq ne ball te tij nuk din me ba kryq as ne ball te huaj...

Ne rradhe te pare ti meso(dhe mos u paguaj)te duash rracen e mutit qe te ka pjedhe,e pastaj na bej leksione per te mirat e botes.
Po patem te keqija nuk te len bota rradhe ty per ti thene,e per kete ka dhene shembuj..
Por nganjihere i duhen edhe rrenegatet.Besoj se e kupton kete fjale ti mendjendritur(a).
Nuk ja vlen me diskutu apo me debatu per qeshtje serioze me njerez shumepak serioz si ti.
Kan thane latinet (me qe ke deshire qe ti rreferohesh botes)se dajaku ka dale nga parajsa,e per ty duhet me perdore vetem fjale te pa moraleshme per te pamoraleshmit.

Cituar ate personin e shpellave ...po te them se ti je bere e ditur apo i ditur nga alfabeti qe aprovoi shpellari ne Manastir dhe me ato germa ti ke pas mundesi te lexosh per boten.
Ti ke te drejte kur thua se kompjuteri punon me....tastjer..,.e cila ka vetem shkronja qe te duhen zotnis tande me hedh pleh ne kete forum dinjitoz qe ben edhe pa ty ose ju.
Po mjaftohem me kaq por mua me ke gadi per debat.Mbasi e gjykoj se Buna te ka llastuar me menyren qe eshte sjelle me ty.Ju ju duhet te keni te tjere interlokutor....................

Vis Elbasani

Forumium praecox

Shadow of self, apo hije e vetes, a ma lejon nje keshille? Ik ********* me gjith sllavt e grekt e tu, se e rregullojme vete shqipen e Shqipnin'! :smash:

Tani, persa i takon fjaleve dhe pergjigjeve per ju qe keni ende dyshime ne lashtesine dhe vlerat e shqipes, shihni me poshte!

Vis Elbasani

Forumium praecox

Ne radhe te pare, falemnderit Dasaret per shpjegimet e atyre dy fjaleve te mesiperme. Nuk do t'i marr per shkrimin tim qe do te botoj se shpejti me bashkeautor. Dasaret, do te te dergoj nje mesazh privat, po deshe te jemi tre bashkeautore, nese do te te pelqeje vendi i botimit.

Per te filluar me Mangen, llogjika del pasi nuk ka më kuptim rastesia. Nese ne kemi gjetur(nga autore te ndryshem apo edhe nga studime tonat paraprake e fillestare)e vazhdojme te gjejme fjale te gjuheve latine, greke, anglo-saksone apo kelte, gjuhe qe mendohen se kane rrjedhur prej pellazgjishtes, kjo le te quhet edhe logjikë. Jam ca i paditur ne gjeografi, por nese ka nje lume te bardhe, d.m.th., te kthjellet qe shkon diku prane Lombardise apo atyre qe e kane quajtur keshtu, mirë se të ketë!

Vis Elbasani

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Shadow of Self:
[qb]Haha kjo eshte vertet per te qeshur. "Se mue .;" shprehet At Gjergj Fishta, "Moi" shprehet fshatari francez. "Orar" themi ne "Horaire" thote fshatari francez. Tani kush i ka te kopjuara? Per sllavet eshte e kote diskutimi, per grekt mos ja fusni kot se greket qe ishin atehere, greket qe jane dhe sot me te zgjuar dhe kulturuar se shqiptaret. Mjafton te shikoni citation index te librave,gazetave,journals,veprave te grekeve te tanishem se sa jane ne volum (100mije here me shume se shqiptaret) e sa jane shqiptaret. Oh sa per dijeni njeriu me i cituar ne shkrime ne bote eshte nje sllav me emrin Lenin dhe njeriu me i dyte i cituar ne bote eshte nje grek me emrin Aristotel. Ne rast se nuk besoni verifikoheni qe te bindeni.

Tani a e gjeni dot kush e ka thene i pare fjalen "Mua" "Mue", shqiptari apo fshatari francez? Nje vend ku mund te shikoni ne France eshte Ecole Polytechnique fshataret me vone studente te se ciles ishin Coulomb, Gauss, Fourier, Amper, Laplace, Poison, etj qe benda nje shekulli bene aq sa bota nuk ka bere asnjehere ndonjehere. Tani me thoni se keta fshatare dhe te tjere para tyre e kane kopjuar "Moi" "Mue" Mua" nga shqiptaret. Kush di frengjisht duhet ta dije pse eshte kjo koincidence.[/qb]
Grek me emrin "Aristotel"?!?!?! Tashi me dh... fare ti mu! Meqe lexoke ti, lexo pak fjalorin enciklopedik botim shqip 2002(edhe pse nuk e di nese banon ne Alaske apo Zelande te Re) per Aristotelin. Kaq. Kur ta lexosh, me thuaj c'gjete!

Degjohemi!

Vis Elbasani

Forumium praecox

Per t'iu kthyer temave serioze, kemi ne spanjisht fjalen "Chica(lexo: "çika)". Jeni te zgjuar vete se me cilen fjale afron.
Tashti, do te na thote Neo, jane te se njetes rrenje. Po mire, po a ke lexuar ti se spanjishtja eshte gjuhe qe ka per rrenje latinishten? A e di ti se nga cila gjuhe eshte krijuar latinishtja? Nga greqishtja e lashte, apo jo? Po ti e di se greqishtja dhe toka e tyre ishin deri me 1820 troje shqipfolese, apo ke ende dyshime? Po per shtegtimet pellazge qe u ngulen ne kufirin e sotem franko-spanjoll njeri dhe drejt Anglise tjetri?

Cila eshte rrenja e cila eshte dega, Neo?

Kurse per kete fjalen tjeter kam edde dyshime: Lapsit ne spanjishti thone "lapiz". A ka ndonjeri njohuri per kete fjale, se mos eshte me origjine arabe a turke? Po ne gjermanisht, si i thuhet lapsit?

Manga, ka edhe te tjera, por do te botohen ne gazete, se shpejti, dhe jo vetem nje apo dy shkrime. TE GJITHA KETO NUK MUND TEJENE RASTESI. SHUME FJALE ARRIHEN TE ZBERTHEHEN NEPERMJET SHQIPES, SIDOMOS CA "GREKE TE LASHTA", PER TECILAT GJENDET LEHTE NJE SHPJEGIM LETRAR, HISTORIK DHE GJUHESOR.

Diabolis Dassaretis

Forumium praecox

Mjafton të jetë shqip.
Spanjollët kanë dhe një fjalë tjetër 99% të ngjashme me një shqip:
kunjata-o - kunata-i, për të cilën s'di çtë them.
Ndërsa për lapsin si për një mjet të vonë shkrimi, por edhe duke ndjekur rrugën e alfabetit, azi, ishujt greke e më tej, ndjehem i rezervuar.
Ndërsa hungarezët kanë fjalën kovaç, për të cilën kam bindjen se tek ne është fjalë e huaj.

karim abdul jabar

Primus registratum

O popull, a mundet dikush te me thote se ne c'date mendohet te jete shkruajtur Meshari i Buzukut? Pastaj, perse nuk i shikoni fjalet nga ana tjeter e spektrit, dmth se disa fjale mbase jane te huaja pastaj shqiptare... Dhe me ne fund nje koment i vogel per "nacionalistet" ketu qe ofendohen nga fakti qe shume te tjere (greke, italiane, kineze etj) kane dhuruar njerezimit. Te qenit shqipar nuk mund te na bej anti cdo gje tjeter sepse eshte thjesht injorance, ose nacionalism i semure. Ne fund te fundit, te gjithe jemi pasardhes te egjyptianeve, babilonasve dhe grekeve.

karim abdul jabar

Primus registratum

O lara,
po pse ma fshive mesazhin e pare apo nuk ishte i denje per kete teme te mbushur me brockulla. Perse toleron idiotesira Albforumi dhe jo gjuhen (llogjikisht) obsene qe keto budallalleqe command?

manga

Primus registratum

vis, ma ke shtramnue udhen e debatit...e nisa kuvendimin per fjale shqype e jo ilire n'gjuhe t'hueja. persa i perket ilirise e lashtesise, une s'e kam as ma t'voglin dyshim qi shqipja asht gjuhe e mochme sa vet koha. por, jam tuj i hallakate gjanat qi na kem mujte me ja lane trashigim botes prej momentit kur asht shkrue libri i pare shqyp (meshari i buzukut, 1555). droja qi asht shpreh n'temat tjera, ku shqypja sulmohet prej gjuheve t'hueja, asht dro e ktij momenti, e ktij chasti, e jo e historise.
vazhdimisht kam pohue qi shqypja ka me mbijetue - qaq jam i bindun n'ket sa qi them le t'perdorin njerzit fjale t'hueja sa t'dojne, sepse ato s'i bajne dam shqypes. sa i perket lashtesise, nese i ka rranjet e dyshimta, at'here fshija dhamt. por, mos u pshtet n'to, se rrxohesh - msimi ma i mire asht serbi, i cili u pshet shume n'mitin e betejes s'kosoves. jeta jetohet sot, pa e harrue t'kaluemen, por megjithate ajo jetohet sot. e, sot, cilen fjale ja jep shqypja anglishtes, italishtes, frangjishtes...?
ps. paul shodrani e vis elbasani, mire ja bate atij fmije...

manga

Primus registratum

ps 2. harrova me kallxue qi e kam lexue giuseppe catapano-n edhe shkrimin e tij "thoti fliste shqip", n'gjurmime albanologjike t'prishtines, qysh para nja 10 vjete...

Paulin Palushi

Primus registratum

Efendi Karim Abdul Jabar!

Pare edhe nga emri e shoh se je nga ato qe jane mesuar te lexojne se prapthi...?

Po zotnia e Jote duhet ta dish se shqipja lexohet nga e djathta ne te majte,pra per se mbari e jo per se prapthi...
Nuk dua te bej historianin, mbasi e di se ketu ka me te mencur se une, por duhet ta kesh bere ne shkollen fillore se Iliret nuk jane fise barbare te ardhur ne Ballkan ,por jane popull i konsoliduar dhe bashkohes te babilonasve,egjiptasve dhe grekeve.

Ke te drejte se historia e shkruar prej babilonasve,egjiptianeve dhe grekeve u zbulua dhe u rujt me fanatizem prej perendimit,si pjese e historise, edhe te tij, pavareshisht se vinin nga fiset barbare...
Ndersa historine e shkruar nga Iliret dhe pasardhesit e tyre e zhduken apo e varrosen per se gjalli se pari,paraardhesit e Karim Abdul Jabareve...
dhe nje ndihme te mire i dhane edhe Qirjakot e Grekeve te rinj se bashku me Vojvodet e tjere...

Meqe jeni te pandreqshem ne antishqiptarizmin tuaj,keto diskutime duhet qe te sherbejne qe ju te.........sic thote Vis Elbasani(per te mos prishur edukaten dy here)e te na hapni rruge ne udhen tone.
Po deshte te diskutosh me njerez antishqiptare hap Websitin e Qeverise Shqiptare, atje eshte vendi i pershtatshem per idete tuaja....

Besnik Bleta

Forumium praecox

Diabole, ( a mund tju thërras "Dreq" se më duket më Shqip se "Djall"?0

Jackal spiegohet në "Oxford..." si fjalë me origjinë Persiane, që emërton një kafshë Afrikane apo Aziatike. Në shqip mund të ketë hyrë nga latinishtja si plot të tjera, s'po më kujtohet tani se si tamam shkruhet në Italisht...
Nëse spiegimi i Oxfordit qëndron, i bie që emrin e prunë të ardhur nga Azia apo Afrika, u bë pjesë e Shqipes, (mundet pasi u bë pjesë e Latinishtes, nën të njëjtën filozofi që "makiato" ka hyrë në Shqipen e sotme në dëm të "njollim" apo "njollosje" apo "laparosje"). Tani pyetja është se kush e çoi në Britani, (tip: who founded London?)

Manga,

Përpara se të kërkohen fjalë që janë importuar nga Shqipja pas botimit të Mesharit, na duhen vepra të përkthyera nga Shqipja pas botimit të Mesharit, dhe para përkthimit të një vepre duhet që të jetë kjo vepër.
Thjesht për të mos humbur rrugën më të thjeshtë.

Besnik Bleta

Forumium praecox

chop - copë
go - shko

Për çudi, kemi "shkoj" dhe "vete".
Toskët përdorin më tepër "vete": Vate dhe ky!
Gegët më tepër "shko":Ku shko re? Kah jam tuj shkue, bre vllazën?

Alba Palushi

Primus registratum

Dark-ne anglisht,dhe darke ne shqip:-Cila ka me perdorim dhe shtrirje gjuhsore?.Zakonisht huazimet jane marre nga shqipja bashke me anen materiale qe eshte mbartur fjala,por kete fjale e shoh tek shqipja me te zgjeruar ne perdorim si p.sh-Jeni te ftuar per darke?
Eshte darke.(erresire)
Erdhi ne darke(mbremje).
Ai sonte shtron nje darke per miqte.
Si mendoni ju per kete fjale?

karim abdul jabar

Primus registratum

Mister Paul prej Shkodre,
Ne emer te shqiptarizmes dhe patriotzmes kryhen kaq shume idiotesira dhe krime sa eshte e kote te filloj te permend shembuj. Megjithate, i nderuar historian, ne cilat baza eshte pasardhshmeria e shqiptareve direkt nga Iliret? Kjo eshte absurde thjesht duke menduar qe kemi nje periudhe kohe te pakten 2000 vjecare. Sa invazore kane kaluar ne Shqiperi e ne gjithe boten, aq me shume eshte perzjere rraca, dhe jo vetem shqiptaret por edhe greket e italianet dhe djajte me brire.
E dyta, fiset ilire ashtu si te gjitha fiset e lashta nuk kishin konceptin e shtetit, edhe polis grek ishte karakteristik me teper per qytete te vecante. Nese ne e shikojme veten si pasardhes te Ilireve lind pyetja te kujt fis ne vecanti?
E gjithe kjo lidhje me Iliret nuk eshte vecse perpjekje e nje qeverie te izoluar ne kerkim te nje madheshtie te sajuar. Nuk ishte i pari as i fundit Hoxha te kerkonte te tilla zgjidhje. Musolini e beri kur kerkonte pasardhshmeri me Romen Antike, dhe Sadami po e ben sot me shembullin e Nebucchazzedar-it Babilonas.
As ne as greket as italianet as anglezet nuk mund te kerkojme lidhje direkte me asnje "superfuqi" antike. Ne jemi te gjithe pasardhes te antikeve nese greke, romake apo etruske...
Fatkeqesia ketu qendron se me keto tema dhe idera askush nuk stimulon patriotizmen, por thjesht nacionalizmen ekstreme.

Diabolis Dassaretis

Forumium praecox

Në daç më thirr "drejt" në daç më thir "djal", kjo nuk ndryshon faktin që çakalli është kafshë e që gjendet në Shqipëri si mund të gjendet në Persi. Sa për latinët që mund ta kenë çuar në angli, kjo nuk i heq të drejtën e BASHKËAUTORËSISË apo bashkëpronësisë me gjuhë të tjera indoeuropiane, sepse gadishulli matanë Adriatikut ka qënë bosh para se Illiria të ishte plot dhe me njerëz dhe me çakaj.
Unë po them ja çakalli, ti kërkon gjurmët në Oksford.
Për të sqaruar dhe njëherë, teoritë mund të jenë hipotetike dhe të vërtetuara e pranuara. Ne ketu po e nisim nga hipotetiket për të kaluar tek të vërtetat. Fjalorët anglezë të burimit të fjalëve para 50 vjetësh nuk përmbanin asnjë gjysëm fjale shqip, këto të dhjetë viteve të fundit përmbajnë, e sigurisht që një dorë i ka nxjerrë fjalët nga ferri.
Mos u trembni se nuk marrim përsipër autorësinë e universit.

Diabolis Dassaretis

Forumium praecox

Edhe nje here per cakallin.
turqisht - cakal
frengjisht - shagal
indiance e mesme - shagal
sanskritisht - srgalah
italisht - sciacallo
gjermanisht - der schakal
rusisht - shakall
perisht - shagal
edhe greqisht cakall ishte po skam si e shkruaj.
latinisht - (Genus Canis, familja candidal) canis aureus
Fjaloret shkonin ne disa drejtime:
The new oxford merr per origjine shekullin e 17 te ardhur nga turqishtja.
American heritage merr origjine sanskritishten
Websteri merr origjine frengjishten e para saj persishte, po duke shkruar ndryshe nga te tjeret se ky qen i eger gjendet dhe ne ",,,southeaster Europe.." .
Atehere ndeshja eshte e tille.
Ne sanskritishtja si me e vjetra na detyron ta nisemi prej saj, por tingulli "srg" i saj nuk perqaset me asnje cakall tjeter, nuk eshte afer per veshin.
Kthehemi persishtes apo indiances se mesme, kohe perpara anglezeve dhe franceze Aleksandri i maqedonise dhe shume Ilire nen arme tok me te ishin andej zotet e vendit. Kembimi i kesaj fjale midis tyre dhe nesh eshte i asaj periudhe.
E heqim shpejt e shpejt cakallin turk te shekullit te 17 si shume te vone per nje kafshe te perhapur.
Ajo qe mbetet eshte ose iliret e Aleksandrit e shpune andej ose e morren prej andej.
Nuk e di kush mund ta ndihmoje persishten e indiancen ne shpjegimin e fjales, kur shqipen time mjafton nje dokumentar 30 min per cakallin kushdo mund te shohe turirin gjithe gjak te gjak -a -llit tone.