fjale shqype n'gjuhe t'hueja

manga

Primus registratum
Re: fjale shqype n'gjuhe t'hueja

vis, a nuk e ke dite per shkrimin e katapanos, i cili asht botue qysh n'fillim t'90tave n'gjurmime albanologjike t'prishtines, a?

:confused:

manga

Primus registratum

cemi ju mson: mos e ndjekni tingllimin e njajte t'fjales, por percjellni kallypet e formimit t'tyne. psh, rranja indoevropiane mater ka nxane vend gati ne te tana gjuhet moderne inodevropiane, tuj shenjue at' gruen qi na ka linde. por, n'shqyp kjo fjale e shenjon at' chiken me t'cilen i kemi prindrit e njajte, dmth motren. pse fjala moter s'ka nxane vend n'shqip? sepse fjala nane asht ma e vjeter edhe e ngulitun mire, prandaj s'ka pase nevoje me u fute motra aty...tash, a di kush me m'kallxue se n'cilen fjale t'leksikut botnor ka nxane vend fjala shqipe "nane", e cila ka qene aq e forte sa qi i ka qindrue edhe fjales gjigande "moter"?

bela70

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Vis Elbasani:
[qb] GJITHNJE FALENDERIME!

Kurse per ate qe thoje, behet fjale per Edvin Zhak(Edwin Jacques) dhe libri i tij 750-faqesh "SHQIPTARET", cmimin e te cilit nuk e mbaj mend. Gjendet ende ne Shqiperi.

Kurse Aristidh Kola shitet rreth 1200 lekë, dhe jo 800, kam pershtypjen...

Po cmimi eshte nje therrmije ne krahasim me punimin. [/qb]
Faleminderit per sqarime visi pasi emri i ketij edvinit nuk me kujtohej,keto libra i posedoj i kam bler ne shqiperi,ngase bleva shum cop(14)heren e mbram qe isha,mund edhe i kam perziar qmimet,po mir e thua ti nuk jan me randesi qmimet po esht permbajtja e vepraver qe mora.

Ket te Aristidh Koles sapo kam fillu ta lexoj,dhe qysh ne fillim me ka fascinuar me permbajtjen qe ka,ndersa te tjerat ende nuk i kam lexu,vetem siperfaqsisht i kam veneru se qfar permbajn.

Te lus nese din dhe ndonje titul libri ne lidhje me gjuhen(si puna e D'Anzhelit e gjuzepes e tjer)pra ne lidhje me studimet e mbrama gjuhsore,te me lajmrosh per titullin dhe mundsisht se ku mund ta e gjej.

Me te mira nga Bela,

bela70

Primus registratum

CEMIT

Me duket cemi(nuk jam i sigurt po do e vertetoj) se ne greqi i thon gjyshes NANe (apo plakes)po ashtu dhe boshnjaket(ama keta te viseve te sangjakut jo ne bosne)i thon nenes Nano,kjo ju ka mbet pasi te gjith ata ne at zon jan shqiptar te asimiluar ne boshnjak.

manga

Primus registratum

Fillimisht postuar nga bbela1347:
Te lus nese din dhe ndonje titul libri ne lidhje me gjuhen(si puna e D'Anzhelit e gjuzepes e tjer)pra ne lidhje me studimet e mbrama gjuhsore,te me lajmrosh per titullin dhe mundsisht se ku mund ta e gjej.

Me te mira nga Bela,
gjurmime albanologjike, prishtine, n'bibloteke kombtare e ki kompletin e sa e sa vjete
disertacionet e doktorraturave e magjistraturave t'studentave t'universiteteve t'prishtines e tirones, ti sigurojne prrofat po ju shkrove
veprat e anton chettes,
studime t'eqrem chabese,
hulumtime etnolinguistike t'ruzhdi ushtakut, - lexo libra universitare e shkencore, e jo popullarizues se kta t'marrin n'qafe...

bela70

Primus registratum

O Cemi,pse thua se te marin ne qaf keto libra,per at se na e tregojn te verteten e gjuhes ton thua,po sigurisht se i marin ne qaf ata qe deri sot menduan ndryshe nga keto studime,pasi ju ndron mendjen dhe jua hedh posht te dhenat e tyre dhe (mos)dijen qe kishin ne lidhje me gjuhen ton.

Po un kam lexuar dhe nga ato qe me propozon ti,po un po kerkoj diqka edhe me te re,ne lidhje me teza te reja per gjuhen ton,per vjetersin dhe zhvillimin(e te foluren)e saj ne kohra me te hershme,e te cilat studime mungojn nga ana e studjusve tan(apo te themi ka fare pak qe jan mar me ket lami,me shum kan shkruar te huajt).

Ti thua se jan libra (veprat qe un i preferoj)popullarizues e jo shkencor,un kisha me te then se kto qe thua nuk jan te verteta pasi keta autor qe disa dhe i permenda jan autor qe njifen ne bot pra nuk shkruajn bestsellera po vepra shkencore me baz te fort.

Me te mira nga bela.

adani

Primus registratum

Thillimisht doja tu falenderoj te gjitheve per kete tem kaq te bukur the te rendesishme per gjuhen tone te bukur the te lashte (me e lashta)shqipe!
Nuk e di nese eshte permendur diku por doja te shtoja nje fjale shqipe qe perdoret ne anglisht:

GRAB - GRABIT,GRABITJE

C'far mendimi keni per kete fjale,ne e kemi marre nga anglishtja apo ata nga ne????

luljeta hato

Primus registratum

Sipas studjuesit Giuseppe Catapano ne librin Thot(creatore della Scienza Antica)parlava albanese,ja disa fjale me prejardhje shqip:
borea(vento di settentrione con riferimento al nord)-vjen nga bore
aspra-ashper(edhe pse kuptimi nuk eshte tamam)
afrodite-nga afron dita
etj.Ai eshte nje liber i tere.Kush eshte i interesuar mund ta lexoje(ata qe jane ne Itali).

adani

Primus registratum

Me erdhi dhe nje fjal tjeter ne mend:

Cross - Kryq

Nuk e di sa e ngushte eshte lidhja...

luljeta hato

Primus registratum

Disa fjale te tjera:
Flokaqe-ne greqisht,batanije me theke.
Faraon-fara e jone
Atlas-eterit e lashte

Martin Gora

Primus registratum

Une jam disi skeptik qe keto fjale vertet te jene me prejardhje shqip, me teper sesa te jete nje koincidence, jo sepse shqipja nuk ka qene e plote si gjuhe por sepse kulturat e tjera kane qene shume here me te perparuara se ajo e Ilireve (per hir te se vertetes).

Dikur degjova se edhe Diogjen-i e ka emrin e vet nga shqipja Di-o-gjen. Per te shprehur diturine e tij.

Interesante, duhet te them se kam shume deshire te gjeja ndonje studim apo material qe me fakte shkencore e mbeshtesin keto krahasime. Sepse deri tani jam teper kureshtar, por me shume se sa i bindur jam konfuz.

Nje shembull tjeter eshte ajo e fjales shqipe "are", dmth toke e punueshmec dhe are si metal i cmuar. Kjo eshte shume interesante pasi dy gjera qe nuk cvleresohen ne kete bote jane toka dhe floriri. Italianet gjithashtu, me sa di une tokes i thone "terra" por kur thone punoj token nqs nuk jam gabim, i thone "arare". A eshte kjo nje prejardhje nga shqipja? Do ishte shume e bukur sikur te ishte e tille.

Prejardhja e fjales "qengji" degjova dikur, vjen nga menyra e aplikimit te saj. Dikur babai i thoshte djalit, "shko merr nje QE-E-NE-GJI, duke nenkuptuar ketu nje qengj, apo dele te vogel qe akoma pi qumesht nga gjiri i memes.

Its really cool, dhe vertet sic e thashe kam deshire ta kapercej kete faze dhe te lexoj dicka me serioze per keto forma gjuhesore. Nqs dikush di ndonje liber apo studim iu lutem na e thoni.

GAZMENT

Primus registratum

Para disa ditesh akademia suedeze e shkencave ribotoi nje studim te vitit 1974 mbi pemen e gjuheve indoevropiane dhe dega e pare e kesaj
peme i perket gjuhes shqipe dhe mos t'iu duket
cudi qe shume fjale te gjuheve te huaja te kene ne rrenje te tyre fjale shqipe.

E

endrit shumolli

Guest

Degjo more ti Efendi... ?

Nuk hy ne diskutimet serioze te Albforumit, jo se nuk i respekroj por se ne te kane mundesi aksesi gjithfar tipash si ti, por kur i lexoj nuk mund te rri pa u “perzier”.

Ju thoni se:, ”Ne emer te shqiptarizmes dhe patriotzmes kryhen kaq shume idiotesira dhe krime sa eshte e kote te filloj te permend shembuj. Megjithate, i nderuar historian,(une nuk jam i tille, por jam thjesht artist), ne cilat baza eshte pasardhshmeria e shqiptareve direkt nga Iliret? Kjo eshte absurde thjesht duke menduar qe kemi nje periudhe kohe te pakten 2000 vjecare”.........
Une nuk e di se a e din ti se cfare te lidh ty me Karimin , Karimin me Abdulin, e Abdolin me Jabarin..... e keshtu me radhe siq eshte historija e njerezve e kombeve ...Bastardhe...
Ndersa per mua e per shumicen e shqiptarve keto gjera jane te qarta. Emrin e babes tim e ka djali i im, emrin e gjyshit tim e ka vellai i im dhe emrin e stergjyshit e kam une....Keshtu eshte edhe puna e percjelljes se fakteve historike ne kohen kur mungonin keto mjete komunikimi qe sot te japin ty e disave mundesi qe te shfryni dufin tuaj te ndyre per nje vend qe keq apo mire te ka dhene emer (qe ti mos e gezosh) dhe te ka rritur trupin.Faktin me te mire ta jep bibla(apo edhe kurani)Faktet historike per te nuk jane mbeshtetur vetem tek nje njeri por ne disa,sic eshte Bibla sipas Lukes, Gjonit etj. E pastaj koha ka filtruar e prure te verteten.
Ashtu eshte edhe per historine e kombit gjuhes zakoneve dhe tradites.ajo mberrin ne ditet tona ne menyra te ndryshme dhe historianet e vertete nxjerrin koncentratin...

Ju ndoshta e kerkoni historine tuaj nen piramidat e Egjiptit....
Jo mor jo se u talla, nen piramidat e Egjiptit eshte historija e njerezve te medhenj dhe jo e juaja.
Po, Karimet, Abdulet e Jabaret kane kerkuar dhe kane vdekur nen piramida, me te vertete. Por kane kerkuar qe te vjedhin ar dhe historine e te tjereve sic eshte bere dhe me historine e shqiptareve e te Shqiperise, sepse si ju e te tjere ka pase dhe ka per te patur vazhdimisht.
Problemi eshte ne duhet te jemi sy qelur per te mos i futur ne gjoks keto gjarperinj.