Filozofi eshte ai qe do Zotin!

S6T6N6

Forumium maestatis
Re: Filozofi eshte ai qe do Zotin!

Ndersa une kur te lexoj ty kujtoj fjalet e te madhit Jean Rostand
"Sa me pak te besosh Zotin aq me shume kupton pse besojne te tjeret"

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Ka thene parafolesi:
Ndersa une kur te lexoj ty kujtoj fjalet e te madhit Jean Rostand
"Sa me pak te besosh Zotin aq me shume kupton pse besojne te tjeret"

Bismilahi Errahmeni Errahjim
Ne Emer te Allahut, Meshiruesit, Meshireberesit

Ky Jean Rostandi qenka idhulli yt...? Me te vertete, apo ti je ndjekesi i tij??? Me te vertete ajo ehste shprehje per te ftuar ne zjarr, por te verberit nuk shikojne edhe e ndjekin verbazi....

S6T6N6

Forumium maestatis

Po flasim per filozofi i dashur dawa e jo per teologji... Te kujoj serish fjalet e arthur Schopenauer: Ose mendohet ose besohet... Ti beson atehere automatikisht ke reshtur se menduari. Nejse per te te dhene pak optimizem po te citoj fjalet e "babait te Indise" Mohandas Gandhi:"Zoti eshte koshience e vdekshme, po keshtu dhe ateizmi i ateistit"

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Ka thene Parafolesi:
Po flasim per filozofi i dashur dawa e jo per teologji... Te kujoj serish fjalet e arthur Schopenauer: Ose mendohet ose besohet... Ti beson atehere automatikisht ke reshtur se menduari. Nejse per te te dhene pak optimizem po te citoj fjalet e "babait te Indise" Mohandas Gandhi:"Zoti eshte koshience e vdekshme, po keshtu dhe ateizmi i ateistit"

Bismilahi Errahmeni Errahjim
Ne Emer te Allahut, Meshiruesit, Meshireberesit

Une besoj te Allahut dhe i Derguari i Tij, kurse ti beson te Mosbesimtaret. Cdo njeri beson, por ca besojne allucinacione edhe fantazira...te mjeret keta. Prandaj ajo shprehja jote duhet rregulluar ca...se s'ka kuptim...se ashtu i bie te beson ne ateizm edhe ke rreshtur se menduari....do te thuash kete per veten tende? S'me nevojitet Gandhi...Ka cofur ky i shkreti??? E ka pare te verteten rrezik....nqs se ka vdekur mosbesimtar e ka pare denimin....

S6T6N6

Forumium maestatis

Une besoj te Allahut dhe i Derguari i Tij, kurse ti beson te Mosbesimtaret. Cdo njeri beson, por ca besojne allucinacione edhe fantazira...te mjeret keta. Prandaj ajo shprehja jote duhet rregulluar ca...se s'ka kuptim...se ashtu i bie te beson ne ateizm edhe ke rreshtur se menduari....do te thuash kete per veten tende? S'me nevojitet Gandhi...Ka cofur ky i shkreti??? E ka pare te verteten rrezik....nqs se ka vdekur mosbesimtar e ka pare denimin....

Une i dashur ta theksova me lart NUK BESOJ dhe vete sensi i fjales NUK BESOJ perkthehet UNE MENDOJ nderkohe qe ti thekson qe BESON pra ke privuar mendimin e thjeshte fare, ska vend per lojra fjalesh.

inanissa

Primus registratum

DAKU_M :
NE PERGJITHSI SHPREHEN ATO MENDIME TE TE TJEREVE NE TE CILAT GJEJNE MBESHTETJE MENDIMET INDIVIDUALE.NESE ANALIZON ME KUJDES SHKRIMET E MESIPERME KE PER TE PARE QE ASKUSH S'KA PERDORUR EKSKLUZIVISHT SHPREHJET E NJE SHKRIMTARI APO FILOZOFI TE VETEM.DHE NE TEORI PERDORIMI I TEORIE TE NDRYSHME NGA ANA JONE DUHET TE TE BEJE TE KUPTOSH SE ASNJERI S'NDODHET NEN TIRANINE E NJE TEORIE TE VETME!.....(REZERVOJ TE DREJTEN E DYSHIMIT PER GYSIN I CILI ME VE NE LOJE TEORINE SE:"DYSHIMI ESHTE PEJSE E PANDARE E PSIQIKES NJERZORE!")
IDEM PER DAWA!
PERSGENDETJE!

eli

Primus registratum

Miredita te dashtun albforumsa,

Pytje te veshtire paska ba njai i pari. Se di a jena ne gjendje me u pergjigj. Se kush ma mire se filozofi munet me fol per filozofin. A jena filozofa ? S'e di, se me sa duket duhet me zbulu zotin e masanej me e dashte (po kjo e dyta duket ma kollaj se e para). Sa prej nesh e kane zbulu zotin ne filozofi ? Kur ai i pari ia ka dhane emnin filozof ka perdor nji togfjalesh qe n'shqip dmth mik i urtesise. E kush ma mire se i urti mundet me fol per te urtin ? A e kena mbrrite ne urtesine. Se di ça ma thane po ça kam lexu jane vetem shtate persona qe i kane qujt te urte. E tham ma perpara se me iu pergjigje pytjes se pare duhet me dite se ça asht urtesia, ça asht zoti, e a asht zoti urtesi apo jo. Edhe ma e fundja duhet me dit se ça kekon filozofi.
Une pervedi s'mundem me iu pergjigj pytjes se s'kam mbrrite hala kaq larg. Po di me thane qe shume mendimtare te mdhej kane thane se akti i fundit i filozofit asht me sodit zotin. Do te tjere se zoti ka deke por edhe kta te fundit kane deke.
Po as ktu s'po di gja se ke me besu a ke me njéke m'a mire ? :book:

S6T6N6

Forumium maestatis

Ne fakt ti ke te drejte... Ne vetvete Zoti eshte urtesi, eshte aq i urte sa qe po me bind ne mosegzistencen e vet.

blabla

Primus registratum

Une i dashur ta theksova me lart NUK BESOJ dhe vete sensi i fjales NUK BESOJ perkthehet UNE MENDOJ nderkohe qe ti thekson qe BESON pra ke privuar mendimin e thjeshte fare, ska vend per lojra fjalesh.
Satan,
Me pelqen menyra ne cilen ti i mbron argumentet e tua, gjithashtu edhe quotat qe perdor. However, argumentet e tua jan elementare dhe te pathemeluara, i.e. castles in the sand...

Thenia qe "o besohet o mendohet" esht thjeshte opinion, qe ti si individual ke zgjedhur ta pranosh si te vertete...kjo esht e njejta gjo sikur un te thoja "qielli esht jeshil". Opinion!

Forgive my ignorance with the author of the quote, however, mendoj se ai duhet te kete qen ateist, dhe si i tille cdo opinion i tij duhet te favorizoje ate "te vertete", ateismin.

Ne conclusion--edhe Socrates, philosophy me i madh i te gjitha koherave, perfundoi me konkluzionin qe ka Zot (he couldnt exactly specify that, nonetheless) kshuqe hiqini capricot ju pjellat e edukimit perendimor (yes, myself included)*edit!

Ramses

Forumium praecox

Hmmm.........mah sa mendime te cuditshme ke.Zure shume filozofe ne goje qe sipas mendimit tend besojne tek zoti.Filozofi qe beson tek ekzistenca e zotit per mu eshte teolog dhe pa figuren e zotit ndoshta nuk do te ishte quajtur filozof.Edhe ata filozofe qe kundershtojne ekzistencen e zotit jane filozofe si rrjedhoje e kesaj figure.Me aprosimim i bie qe zoti si figure ka nxjerre shume pjella filozofike.Megjithate nje filozof duhet te kapet tek njeriu,jeta,natyra e dashur pa dashur filozofet bihen pre e zotit qe eshte i pandashem me ato qe thashe me siper.Une vazhdoj te jem i nje mendimi per nje filozof"Zoti vdiq".Zoti duhet te zhduket nga mendjet,endrrat dhe frikat e njerzve edhe pse sherben per te vene ne pune llogjiken e njerzve qe bejne cbejne bihen pre e mosekzistencec te nje qenieje qe sjell verdalle nje bote te tere ne menyre alucinante."Zoti vdiq,-keshtu foli Zarathustra" sepse njeriu po arrin nje gjendje intelektuale qe nuk mund te pranoje mospergjigjet qe behen rreth botes se Zotit.Megjithate edhe per ca kohe njerzit do jene prehe e kesaj"qenie".fundja fundja "Zoti eshte e vetmja qenie,qe per te mbreteruar,nuk ka nevoje te ekzistoje,-Ch.Bodler"

S6T6N6

Forumium maestatis

Jam shume dakort me ty Brasco. Shpeshhere ndodh te ngaterrohet keku me byrekun, debora me balten e verteta me te genjeshterten (filozofia me teologjine), dhe per mendimin tim kjo behet qellimshem nga disa persona te cilet ndahen ne disa kategori:

1. Mekataret e penduar
2. Frikacaket
3. Idealistet klasike
4. Hajdutet (ata qe perfitojne)
5. Ata qe jane ne prag te vdekjes dhe s'kane c'humbin

Nejse mik i nderuar, jam i kenaqur per te vetmin fakt se shkenca po ecen me nje ritem te shpejte e te pakthyeshem duke na treguar neve njerezve se nuk ditem vetem te fantazonim friken e vdekjes, parajsen utopike apo flaket e ferrit por se ditem te shkruanim historine duke i lene ne dore dicka konkrete brezave qe do te na pasojne...

inanissa

Primus registratum

.............
Ata qe jane ne prag te vdekjes dhe s'kane c'humbin
.............
.......
NJERZIT E SHENDETSHEM FLASIN PER TOKEN,TE SEMURET PER NJE BOTE TE PERTEJSHME....(KESHTU FOLI ZARATHUSTRA)
.........
NDERSA TE "PERENENDIMI I IDHUJVE" KA PAS SHKRUAR:-ESHTE NJERIU NJE GABIM I RENDE I ZOTIT,APO ESHTE ZOTI NJE GABIM I RENDE I NJERIUT?!....
PERSHENDETJE.

blabla

Primus registratum

Nejse mik i nderuar, jam i kenaqur per te vetmin fakt se shkenca po ecen me nje ritem te shpejte e te pakthyeshem duke na treguar neve njerezve se nuk ditem vetem te fantazonim friken e vdekjes, parajsen utopike apo flaket e ferrit por se ditem te shkruanim historine duke i lene ne dore dicka konkrete brezave qe do te na pasojne...
Kjo gjoja konkrete being historia apo shkenca apo ... the remains of biological deffective human clones???

Gysi

Primus registratum

Tani e zgjidhet kete muhabet. Domethen te gjithe filozofet qe besojne ne ekzistencen e Zotit (qe ne fakt perbejne shumicen e filozofeve) ti kalojme tek teologjia, kesaj I thone t’a copetojme tere filozofine boterore dhe t’I heqim mendimit filozofi pjesen e vet me te madhe.

Problemi yt Stn. eshte se ti mbledh si “blete punetore” aty-ketu disa fraza te shkeputura dhe na I hedh per argumente. Filozofia I dashur nuk behet me citate. Filozofia eshte disipline qe kerkon konseguence. Ne te kunderten edhe une mund te mbledh aty-ketu shprehje te ndryshme dhe c’u pame pastaj.

Ti na nxjerr Shopenhauerin (te cilin jam I bindur qe nuk e njeh mire) duke u prepjekur te percaktosh njerezit e mosbesimit si njerezit e arsyes, ndersa njerezit e besimit si njerezit e mosarsyes. Nuk e di se si, me c’metode apo rregull I vendosni, ti dhe Shopenhaueri keto raporte, por di te them me plot gojen qe keto jane budallalleqe me brire. Kjo vjen nga qe (sic e kam shprehur edhe ne nje postim me lart) as ti, e as shopenhaueri nuk e njohin absolutisht fene. Une mund te nxjerr sa te duash argumente qe perdoren per te argumentuar besimin, me ane te arsyes. Ky nuk eshte gje tjeter vetem se nje keqkuptim I ateisteve, qe per mua eshte I pabaze, sepse te gjithe sjellin argumentet e veta. Besimi nuk nenkupton mungesen e arsyes, aq me teper qe edhe ateizmi ne fakt eshte nje lloj besimi ne vetvete. Eshte besim ne mosekzistencen e Zotit.

Me sa jam marre une me kete pune duket qarte qe pergjithesisht ateistet kane nje mungese te theksuar te njohurive fetare dhe kjo con qe te gjykojne shume te dobet ndaj mjaft problemeve te fese. Keshtu p.sh. Fojerbahu, I cili eshte nga kokat e materializmit, madje une mund t’a quaj edhe babain e ateizmit modern, prej te cilit vete Marksi ka huazuar idete e tij mbi fene ne veprat e veta, per mua duket mjaft naiv ne formen se si ai gjykon. Ai nuk kritikon mendimin fetar ne argumentet e veta, por idene qe ai ka krijuar mbi fene, dhe kjo te ben te shohesh se sa siperfaqesore jane idete qe hidhen ne kete drejtim. Ne te vertete nuk dua te zgjatem ketu e te merrem me Fojerbahun vetem duhet thene qe idete e tij jane teresisht arbitrare. Ai thjesht e konsideron fene si nje krijim te mendjes njerezore duke I tjetersuar vlerat shoqerore ne dicka si te zbritura nga nje fuqi hyjnore. Dhe sipas tij dhe me pas sipas Marksit, fete do te zhduken, dhe njerezit do te ruajne vetem vlerat e mira te tyre si vlera shoqerore, duke kuptuar mashtrimin qe I bene vetes per nje kohe te gjate. Keshtu teorirash une mund te sajoj nga pese ne dite. Realisht Marksi nuk ka studiuar aspak mbi fete, por edhe Fojerbahu duket qe I trajton ato nga aspekti I hamendesimeve te veta, ne lidhje me to. P.sh. tek te dy gjendet ideja qe fete jane te demshme, pasi e shtyjne qe njeriu t’I arrije vlerat e verteta vetem ne boten e pertejme, ndersa Marksi na meson se ato duhet t’I realizojme ne kete jete. Pak a shume te njejtat gjera qe po thoni edhe ju ketu, e qe une, si edhe mjaft te tjere po lodhen me kot duke thene qe nuk jane keshtu, por qe ju (ashtu si edhe Fojerbahu me Marksin ne vaktit) nuk doni t’I pranoni.
E kam theksuar edhe me lart qe per nje besimtar, parajsa ne qiell fitohet duke punuar dhe ndertuar kete bote ne menyren sa me te mire dhe me te drejte te mundeshme. Feja ne asnje menyre nuk meson terheqje nga bota, perkundrazi, nxit ne nje jete aktive ku njeriut bota I eshte dhuruar, per t’a populluar, ndertuar dhe begatuar ate. Te gjitha keto shihen si parime qe e bejne njeriun te fitoje kenaqesine e Krijuesit te vet I cili ne baze te puneve te njeriut do t’I jape edhe shperblimin apo denimin e vet.

Kshtu feja jo vetem qe nxit ne nje vrrull social per t’a begatuar jeten (ndryshe sic thone mesuesit e vjeter te ateizmit te shurdhuar per t’a njohur objektin qe po gjykojne), por feja eshte edhe e vetmja gje qe ka aftesine e duhur per t’a motivuar njeriun ne kete nisme jo te lehte. Perndryshe cfare mund t’a shtyje nje njeri qe niset vetem nga perfitimi I vet personal, I cili nuk ka perse te shpresoje qe do te shperblehet per punet e mira, te beje bamiresi, apo te sakrifikoje kohen, jeten apo djersen, per te ndihmuar qe shoqeria te ece drejt perparimit. Ne te kundertetn njeriu do te behej ujk per njeriun, sic e hasim kete tek Dostojevski, e shume te tjere. Keshtu Volteri I frymezuar nga nevoja per Zotin ne motivimin e njerezve tha: Edhe po te mos kete Zot, Ai duhet shpikur”. Prandaj dhe ideja e Marksit per shoqerine e tij ideale rezultoi nje utopi e deshtuar. Ajo deshtoi pa u formuar mire. Ndersa fete kane qene jane dhe do te jene aty, githmone prezente duke ushqyer me dashuri shpirterat e njerezve.

S6T6N6

Forumium maestatis

Gysi!

Te falenderoj qe ekziston dhe qe me ben nje oponence per te cilen e pershendes pasi dhe ata qe na lexojne kane mundesine dhe te na vleresojne si dhe te japin mendimin e tyre. Gjithsesi persa me perket mua sa me teper te lexoj aq me teper bindem se kam te drejte dhe se ti je teper i verbuar (pa dashr te te fyej). Mbron asgjene te paverteten sikur te ishte e hekurt dhe ku referohesh?! T'i thua qe Zoti ekziston dhe prova jemi ne, kafshet, bimet, universi, gjithckaja... pra nuk do te tingellonte e cuditshme sikur te vertetonim ekzistencen e Napoleonit te bazuar ne ndonje veper e Napoleonit. Dhe ne fakt eshte ekzistenca e tij qe spjegon veprat dhe nuk jane veprat ato qe spjegojne ekzistencen e tij.

Triumfi

Primus registratum

Sa .. :

.. pra nuk do te tingellonte e cuditshme sikur te vertetonim ekzistencen e Napoleonit te bazuar ne ndonje veper e Napoleonit. Dhe ne fakt eshte ekzistenca e tij qe spjegon veprat dhe nuk jane veprat ato qe spjegojne ekzistencen e tij..

Pretendimi juaj se vepra nuk e deshmon autorin, me te vertete eshte ide absurde, sepse vepra, gjurma eshte ajo qe verteton beresin, autorin e jo e kunderta. Sipas asaj qe thua ti, i bie sikur te thuhej: "Kaloi nje njeri prane lagjes, ja ku jane gjurmet e kepucave, e disa te tjere te thonin: ato gjurme mund te mos jene te tij, se ka mundesi ka ece me koke". Po cfar do ishte nje gjurme,qe as mund ta imagjinojme si-ne dhe pse-ne?

PS. Gysi, disave kur i ngel kemba ne balte, nga inati fut edhe tjetren derisa te tjeret te mendojne se i ka fut me deshire.

Fletrrufeja

Primus registratum

I pame te mirat e fese kur njerezit ishin te izoluar dhe te duhej 6 muaj ose me shume te shkoje nga europa ne australi.
Tani nqse ndonje nga fete nuk arrin te rishpike vetveten 'qe disa fete e kane bere', athere ato fe do te kthehen ne dicka te demshme per njerezimin ne kete fshate te vogel qe quhet bote.
Dhe ne vende me te vertete demokratike keto fe qe nuk i pershtaten kohes normalisht do te injorohen nga shumica e popullsise me arsyetim te shendoshe.
Pra si perfundim ,per te qene brenda temes,filozofi e do zotin ne menyre te ndryshueshme.

S6T6N6

Forumium maestatis

Triumf!

Teologjia ne rastin me te mire i qendron filozofise si nje kembe prej druri ne vend te asaj te vertetes; por si rregull duke patur parasysh qe shume njerez intelektualisht calojne, per te mos thene rrezohen, kemba e drurit shpeshhere ze vendin e asaj te vertetes... nese kemba e drurit merr vendin e asaj te vertetes, kush e perdor rrezikon te caloje edhe nese nuk eshte calaman i lindur, atehere eshte e nevojshme te rreagosh pa pertypur fjalet.