Filozofi eshte ai qe do Zotin!

Gysi

Primus registratum
Re: Filozofi eshte ai qe do Zotin!

ZOTI ESHTE SI DASHURIA E VERTETE TE GJITHE FLASIN PER TE POR ASNJE SE KA PARE....PRA ESHTE NJE IDEOLOGJI.....DHE FILOZOFET JAN KUNDER IDEOLOGJIVE....
....JU QE BESONI TE ZOTI SEPSE FEJA JUAJ JU THOT SE AI EGZISTON;PROVONI TE LINI NJE TAKIM ME TE DHE SHIKONI NESE DO JET I PERPIKTE E DO VIJE....NESE VONOHET,PRISNI DHE PAK....... ME VON;JU SIGUROJ SE DO BEHENI ATEISTA........
Ferkoi mire syte Luanna, largoje perden e sklepave dhe shih me qarte dhe te siguroj qe do t’a shohesh.

Ti kerkon te lesh takim me Zotin, e bindur qe nuk ka per te ardhur!
C’eshte e verteta une kurre nuk kam qene korrekt ne takime, por kjo s’I ka bere miqte e mi qe te me mohojne.
Pastaj ti harron qe Zoti te ka lene takim cdo dite dhe ti s’I ke shkuar asnjehere? Te ka kerkuar t’a pranosh, t’a adhurosh, t’a falenderosh per gjithcka qe ai ka bere per ty, dhe t’I nuk denjon t’ia hedhesh syte! Mosmirenjohja eshte nga gjerat me te urryera per te, ndaj mos e merr kaq lehte!

Nje gje nuk kuptoj, nese shefi do te therriste ne zyre ti do te shkoje menjehere, e gjithe ndroje dhe “respekt”, si mund te behesh kaq kryenec ndaj te Plotfuqishmit?! :smash:
Ti kerkon takim, per t’a pare Krijuesin dhe harron qe ai eshte me prane teje se damari izemres. Njeriu eshe I cuditshem. E kerkon dicka pikerisht aty ku s’duhet dhe pasi nuk e gjen, e mohon! :confused: Gjithmone faji eshte larg teje!

Lupis kur e mendon zotin sipas shembelltyrs se vet nxjerr konkluzionin se Ai paska pamjen e majmunit! Te pakten te funksiononka ne njefare menyre pasqyra ne shtepi Lupis, gjysma e te keqes. Besoj se mban floke te gjate pasi nuk mund te mos I kishe pare veshet. Keshtu do t’e mund t’a beje krahasimin me “Gomarin”.

Ky eshte problemi I njeriut, se nuk sheh me larg se aparenca. Po te shihje brenda ne thellesi te zemres, nuk do te kishe kaq mendim te keq per veten. Aq me teper per Zotin. Psi ai te ka nderuar duke te bere mbret te botes, dhe t’I shkon e behsh kusheri me majmunin. Nuk e di nga I vjen njeriut kjo lloj “zoofilie” e cuditshme?! Ndoshta ngaqe ne thelb te zemres ka betonuar materializmin dhe nuk sheh dot tek vetja me teper se qenien bioligjike.
/pf/images/graemlins/frown.gif

221178

Primus registratum

Eshte interesant vezhgimi i fondamentalizmit tek besimtaret, megjithese kjo sic them me siper, sigurisht vjen nga mosperdorimi i logjikes dhe besimi i verber. Sigurisht qe mund te keni pak me shume respekt per veten tuaj dhe duhet te keni me shume besim tek vetja juaj dhe mos ta hidhni ne qafe vullnetarisht zinxhirin e skllavit(megjithese ti Gysi me dukesh rast i pashprese). Por dihet se ne natyren njerezore,qofte kjo "spiritualiste-hyjnore"(krijuar nga incesti), gjallojne edhe instinkte te tilla regresive si mazokizmi dhe deshira per te qene te nenshtruar,te torturuar e te perdhunuar,dhe ju nevojitet kjo figura ndeshkuese e zoti tuaj,(te cilin Gysi,dyshoj se ne endrrat e tua seksuale e sheh me veshje lekure te zeze dhe kamzhik ne dore). Por ngelet gjithmone i cuditshem(megjithese jo i pakuptueshem)fondamentalizmi dhe fanatizmi juaj per te kundershtuar llogjiken,qofte edhe kur kjo mbeshtetet mbi kodet tuaja fetare,dhe rrjedhimi sigurisht qe eshte vazhdimi i fluturimit tuaj me presh.....Ti Gysi nuk e ke fare problem te mohosh edhe evolucionin e pakundershtueshem te rraces njerezore,te pakten ate pjese qe me nje vemendje minimale mund t`a kishe mesuar ne emisionet shkencore per femije ne televizion,keshtu qe gjithe ejakulacioni i orgazmes tende te arritur si pasoje e masturbimit tend me fantazite e tua mazokiste-hyjnore,eshte per mua krejt i pritshem e i kuptueshem.

Gysi

Primus registratum

Eshte interesante kur sheh se si njeriu I sotem, I “epokes moderne”, I cili gjendet ne majen e te perpjetes se gjate e te lodhshme te evolucionit, I cili sapo ka mundur te zhvishet nga lekura e “gorrilles”, ndjen nje nevoje te cuditshme apo nje nostalgji te brendshme ndaj “shpellave “ te dikurshme, ndaj kohes kur kacavirrej neper peme, dhe si pasoje e ketij “malli”, nostalgjik lekuren e gorrilles e ka bere pelice, per te ngrohur sado pak nen te, instiktin e vjeter kafsheror. Ndaj I vetmi krahasim qe mund te beje ndaj botes se brendshme te tij eshte seksualiteti. Per kete merite te pamohueshme ka mesuesi I madh I kesaj perralle “moderne” erotike, me majmune, Frojdi. Sidoqofte, ne qofte se eshte mjaft I kundershtuar per sa I perket njohjes se qenies njerezore ne vetvete, ka merita te padiskutueshme per sa I takon njohjes se kesaj qenie te re “majmunoevolutive”, te fabrikuar neper laboratoret speciale te ideologjirave apo utopirave, gjumendjellese te fillimit te mbrapshte te shek. XX, te cilat I bene nje rreshtore qesharake gjysmes se botes. Dhe akoma mjaft njerez nuk e kane kuptuar qe ky eksperiment, ishte thjesht nje shaka, dhe qe vete autoret e tij veshtrojne nga monitoret e tyre tere kete katraure tragjikokomike te kasaj turme kaviesh, me syte qe u zgerdhihen prapa syzeve te renda. Njeriut te sotem I eshte mbushur mendja qe eshte nje Promete dhe eshte I gatshem te ndryshoje boten, I gatshem per te filluar nje epoke te re, por I shkreti as shtepine e vet nuk po e rregullon dot. Mire thoshte nje burre I mencur: sot njeriu ka mundur te shkoje deri ne hene dhe te ece ne siperfaqen e saj, nderkohe qe ende s’ka mesuar te ece ne siperfaqen e tokes.

Une lupis nuk e mohoj teresisht evolucionin! Une besoj se mjaft njerez sot e kane vertete prejardhjen nga majmuni. A nuk I ke pare qe shume prej tyre nuk dine te qeshin me me te vertete, por vetem te ngerdheshen?! Dhe vertete ajo qe sot mjaft prej ketyre “Prometejve”, po perpiqen te ngrene te cilen qe e quajne shoqeri, ngjason me teper me nje xhungel, ku kudo jane mbjelle vetem peme kacavjerrese, ne menyre qe njerezit te mund te levizin duke u hedhur, duke u varur si me lisharse nga njera dege ne tjetren.

Dhe eshte normale te te etiketojne si fundamentalist, sot ne qoftese nuk di te ngerdheshesh edhe ti si turma. Me fal, por une jam I paafte per te qene majmun I mire, ndaj preferoj me mire te jem fundamentalist I verber. Me mire I verber se halucinant. Me mire te mos shohesh asgje sesa te shohesh vegime. Dhe sigurisht qe e di qe do te me akuzosh se une nuk pranoj logjike. Pasi ti njeh vetem nje logjike, dhe patjeter qe do t’a quash te palogjikshem ate qe ndjek nje rruge tjeter logjike nga ajo e jotja.
Por te pakten mos e perzi spiritualitetin me seksualitetin, te pakten jo ne kete forme. Sigurisht une te justifikoj gjithcka, pasi di qe si ateist I devotshem, e ke mjaft te veshtire t’I kuptosh disa gjera ne lidhje me shpirtin ndaj dhe ke tendencen ta shpjegsh gjithcka me tezen e varfer frojdiste. Ne fakt une nuk dua te vazhdoj te tjerr psikanalizen qe nise ti ketu se do te me duhet mjaft material nga femijerija, per te te nxjerre sakte diagnozen.

Keshilla ime (tashme serozisht) eshte qe te mos I etiketosh njerezi me kallupe. Pasi eshte marrezi t’I konsiderosh te gjitha ata qe besojne te Zoti (ku ka jo pak mendje te ndritura, pergjate historise njerezore dhe net e vertete perbejne shumicen e njerezve) si te verber, ashtu si edhe une vete nuk I konsideroj te gjithe ateistet te tille, megjithese nuk jam dakort me ta. Dhe persa I perket shkrimit tim te meparshem ishte thjesht nje pergjigje ndaj pakujdesise etike qe ti tregove me pare ne etiketime te nxituara.

221178

Primus registratum

Gysi,ne rradhe te pare te them se respektoj besimin tend,sepse respektoj lirine tende,dhe liria eshte per mua gjeja me e shenjte dhe e paprekshme.Eshte kjo liri qe me jep mua te drejten te gjykoj dhe te jap mendim per tema te tilla si besimi fetar,qe mendoj se nuk u perkasin individualiteteve,por gjithe shoqerise njerezore(megjithese ti thua se kjo ende nuk eshte krijuar),sidomos duke pare ndikimin dhe pasojat qe mund te krijojne fenomene te tilla.
Gjithashtu, me lejo te te kujtoj,se shoqeria njerezore ka ekzistuar,dhe mjaft e begate mund te themi duke pare shembujt e civilizimit qe na vijne prej lashtesise,edhe perpara "pushtimit" monoteist,dhe ndoshta ka qene me e begate sesa pas ketij pushtimi(por ky eshte nje tjeter diskutim).

Shkrimi im i pare bazohej mbi nje zbulese dogmatike fetare,sepse nuk do t`ia lejoja vetes te flisja pa qendruar ne nje baze te qendrueshme.Si i tille mendoj se nese do ishte i denje per pergjigje,do t`i pershtatej nje pergjigje e bazuar ne argumenta,e sidomos ne argumentin fetar te huazuar prej meje,dhe nuk m`u duk i denje sulmi personal ne vend te trajtimit te argumentimit ngritur prej meje mbi nje teze fetare qe ekziston qe shume kohe para nesh.

Per te folur per spiritualitetin,duhet me pare te percaktojme ate qe kuptojme me "shpirt".Nese ne projektimet fetare kuptohet si nje zog i bardhe qe del prej trupit nga goja(apo nuk e di nga)ne momentin e vdekjes dhe i drejtohet qiellit,nga une me "shpirt" kuptohet ai akumulim informacioni qofte genetik,instinktiv apo i ardhur nga eksperiencat e perjetuara gjate kohes se jetes se cdo individi.Ne kete prizem e quaj veten mjaft me spiritual se ti(duke te pare ne planin tend si besimtar),sepse ndersa ti ia dorezon spiritualitetin dhe vete shpirtin tend besimit duke u shprehur se ai i perket zotit si i krijuar prej tij qe eshte dhe duhet t`i sherbeje atij per permbushjen e qellimeve te tij, une e mbaj per vete duke e ndier ne cdo moment si te krijuar prej njeri-tjetrit qe jemi dhe eshte ky shpirt qe eshte vetem i imi, qe me ben mua te jem une,nje dhe i pakonfondueshem.

Ti permend turmat,por me lejo te te kujtoj se nuk jemi me ne kohet e persekutimit te kristianeve.Turmat sot jane besimtaret,(sic e pranon edhe ti vete kur thua se besimtaret jane shumica e njerezve),ndesa individet ne minorance jane jobesimtaret dhe shpirtrat e lire(mos ndoshta kjo eshte arsyeja qe bota eshte keshtu sic eshte,duke kujtuar se ka qene edhe me keq kur besimtaret ishin me te shumte e me te vendosur?!) Sigurisht,eshte nje diskutim tjeter dhe fort i gjate.

Nuk po preferoj te hyj ne kontakt me pjesen tjeter te shkrimit tend,duke e pare me teper si emocionale,duke mos mundur te le pa evidentuar edhe ndonje kontradikte por edhe duke pohuar se disa prej atyre argumenteve do ishte me me vend t`i pohoja une ne rolin e jobesimtarit.Por megjithate,i shtyre prej sinqeritetit,me duhet te vleresoj stilin. Por nje nga arsyet qe me bejne te atakoj besimin,ne nje kohe qe do duhej thjesht t`a kundroja prej larg duke e quajtur thjesht zgjedhje te gjithsecilit,eshte bindja e krijuar prej meje se ai thith dhe djeg me kot rezerva te cmuara te kesaj shoqerie njerezore "joekzistente",qe sigurisht,perbehet prej individeve.Dhe mendoj se energjite e individeve qe mbartin individualitet,e ne kete rast mendoj edhe per ty,do te ishin shume me te dobishme e te miremenaxhuara nese do perdoreshin per ngritjen dhe evoluimin akoma me shume te kesaj "xhungle Prometeiane".Por sigurisht,kjo mbetet zgjedhja e gjithesecilit.

Si perfundim,do desha te shtoja se sipas kendveshtrimit tim,konflikti(i kuptuar si perplasje mendimesh) sjell progres,ndaj edhe ky "konflikt" i yni,i kufizuar mbi bazat e argumentimit,mbetet prej meje i vleresuar.

Gysi

Primus registratum

Te siguroj Lupis qe nuk kam asgje personale. Ne qofte se me lart une perdora ne njefare menyre sarkazmen (ndoshta edhe mund t’a kem tepruar disi, por u josha me teper nga formulimi dhe artikulimi I saj, ne fakt menyra e te shprehurit tim ishte vetem nje pergjigje ndaj ironise tende ne krahasimin me majmunin), kjo nuk do te thote se e kam me ty. Une gjthmone perpiqem te bej nje abstragim te ideve nga artikuluesi I tyre, duke “goditur” idete qe me duken te tepruara. Dhe ne rastin konkret ato ide qe ti hodhe pak me lart, nuk jane vetem te tuat. Po te hedhesh nje sy ne tema te ngjashme do t’I ndeshesh rendomte tek nje pjese e konsiderueshme e postimeve, ashtu sic do te mund te gjesh ne mjaft raste edhe fanatizem te krahut tjeter. Ajo qee une nuk mund t’a pranoj jane konkluzionet definitive absolute kun je menyre e caktuar e te menduarit konsiderohet teresisht e palogjikshme. Nese mund te bejme debat, se pari duhet te vendosim nje mirekuptim, mbi te cilin te mund te shtrijme mospranimet tona. Ne te kundert ne qofte se do te definojme konkluzione te tilla, atehere ia kemi prere rruget debatit, kemi shkeputur cdo lloj mundesie per te vendosur nje relate, nje rregull I cili te mund te sundoje ne rrahjen e ideve. Ne tym pastaj humbet sensi I diskutimit.

Konkretisht, qe te mund te diskutohet se cila logjke eshte me e shendoshe, me e argumentuar apo e vertete,- logjika ateiste apo ajo fetare,- duhet te biem dakort qe te dyja logjikat kane formen e tyre te argumentimit dhe shpjegimit te fenomeneve ne bote dhe atom und te qendrojne me vete harmonikisht brenda per brenda vetvetes. Pasi esthe naivitet te pretendosh qe me dy llafe te hedhesh poshte njeren apo tjetren logjike, te cilat kane shekuj qe perqafohen nga njerez te ndryshem. Keshtu edhe kur diskutojme te mirat ose te keqiat e fese dhe ateizmit duhet te biem dakort qe pergjate historise njerezore te dyja kane sjelle te mirat dhe te keqiat e veta. Mbi kete marreveshje ne mund te ngreme pastaj, fakte argumente apo edhe kunderargumente, larg kembenguljes me kokfortesi te secilit tek e vetja, ku cdo kush bertet me gishta ne vesh. Dhe mbi te gjitha duhet te ruajme nje norme etike, duke ruajtur dhe respektuar simbolet apo “shenjterite” e njeri-tjetrit, pasi keto tema prekin ndjesite e njerezve duke qene mjaft ndikuese mbi ta.

Persa I takon ekzistences se shoqerive njerezore te lashtesise qe ti permend, duhet theksuar qe keto nuk kane qene ateiste, ndaj “pushtimi” monoteist qe ti permend nuk ishte pasoje e “luftes” midis besimit dhe mosbesimit, por midis llojeve te ndryshme te besimit. greket, egjiptianet, babilonasit, kane besuar ne shume perendi, dh enuk mund te thote kush se ata kane qene ateiste. Persa I perket grekeve, madje ka pasur ne nje mase jo te vogel besim monoteist. Kujtoj Sokratin me nevojen per nje mesues, Platonin me Krijuesin (demiurgun), apo me vone Plotinin me konceptin e nje-shit, etj.

Vec kesaj edhe nga te gjithe perfaqesuesit e mendimit ateist, laik, te cilet nuk I besojne fete perjgithesisht, monoteizmin e njohin si shkallen me te perparuar te mendimit se cdo besim tjeter. Kujtoj babain e ideve te evolucionit fetar Ogyst Kontin I cili monoteizmin e vendos si rangun me te zhvilluar te evolucionit fetar te mendimit pas fetishizmit dhe politeizmit. Po keshtu edhe nga pikepamja sociale mund te gjejme evidence sa te duam ne kete drejtim. Pra “pushtimi” ketu ka qene perparim, fakti qe keto shoqeri, keto civlizime kane rene pas ketij “pushtimi” nuk lidhet me perhapjen e monoteizmit (ne rastin konkret Krishterimit), por me arsye te tjera qe nuk eshte vendi te zgjatemi.

Per mendimin tim ardhja e Kristianizmit ne perendim , I cili u ngrit mbi rrenojat e perandorise romake qe po jepte shpirt ishte nje shpetim. Dhe per mua rrenimi I kesaj perandorie ishte pikerisht mungesa e nje feje te mirefillte, te afte per te orientuar jeten shpirterore te njerezve, duke bere qe te gjitha vlerat sociale, morale, kulturore te rrenohen gradualisht duke e brejtur ne themele tere perandorine. Dhe ne keto germadha imagjinoni se si do te ishte jeta ne perendim nen barbarine pushtuese?
Po keshtu po te marr shembull edhe tere gadishullin arabik para lulezimit te tij ne periudhen pas zbritjes se Islamit. Ne kete gadishul mbreteronte injoranca dhe barbaria fisnore, ku asnje element qyteterues pervec gjuhes nuk ishte I zhvilluar. Ky vend I rrethuar nga tre ane me det dhe nga toka me shkretetire ishte nje vend I harruar I perandorise bizantine. Dhe brenda nje kohe mrekullisht te shkurter, pr disa dhjetra vjet ajo u be perandoria me e madhe e botes me nje shtrirje nga Kina deri ne Spanje, ku lulezonin ne menyre te papare te gjitha shkencat, artet, zhvillimi shoqeror e kulturor, si dhe teknologjia me e mire e kohes.

Forca e fese ne ridimensionimin e shpirtit njerezor, si dhe ne skalitjen e vityteve me te bukura te njeriut, bejne qe shoqeria te beje hapa te paimagjinueshme drejt progresit dhe zhvillimit, gje te cilen nuk mund t’a beje asnje force tjeter mnotivuese.

Punen e shpirtit po e leme se besoj do te hapemi shume, megjithese ne vetvete me duket koncept materialist.

221178

Primus registratum

Jam pergjithesisht dakord Gysi me ate qe thua per rregullat e debatit,por me duhet ta them se une nuk bera konkluzione definitive absolute(nuk e di si mund te duken nga forma)sepse ne rast te tille do i beja parulla dhe nuk do i hidhja ne forum per tu debatuar.Por s`ka rendesi.
Ne lidhje me shoqerite e lashtesise:nuk desha te them qe ato ishin ateiste,por dihet se qyteterimi eshte njohur dhe zhvilluar ne mase siperore kur keto civilizime ishin politeiste(duke permendur Babilonine,Egjiptin,Greqine etj)dhe psh.ne Greqi jane zhvilluar edhe parime te demokracise etj.qe ne edhe sot po perpiqemi t`i adoptojme pa i`a arritur edhe aq mire.Dhe mendoj se politeizmi ishte nje ambient fertil per zhvillime te tilla duke pasur parasysh tolerancen qe karakterizonte ato periudha ndaj besimeve te tjera fetare,tolerance qe s`mund te lihej pa u reflektuar edhe ne fusha te tjera.Po te sjell rastin e Romes ku para krishterimit ne kete qytet mund te instalohej cdo forme besimi,ndersa me mbizoterimin e krishterimit ti e di se sa pak e mundur ishte te mendoje ndryshe.Nuk jam i bindur se sa shume perparim mund te kete qene krishterimi per kulturen perendimore(pa mohuar absolutisht vlerat e ndryshme qe i jane inkorporuar besimit dhe ky i ka mbartur,sepse fundja pa to do kishte nje jetegjatesi shume me te shkurter),duke pasur parasysh se u desh nje "Rilindje" qe Evropa te mund te shihte edhe nje here,dhe jo rastesisht kjo rilindje ishte vec kthim ne vlerat klasike parakristiane dhe jo rastesish kjo rilindje u zhvillua ne Firence, ne qytetin e vetem qe ishte ne armiqesi me Papatin sepse nuk donte te pranonte sundimin e tij politik.Duke u kthyer tek filozofet ne kerkim te monoteizmit,kjo mua nuk me thote ndonje gje te madhe,sepse zoti nuk mund te jete nje zbulim nga njerezit.Zoti mund te jete vetem nje zbulese e vete atij ndaj njerezve.Prandaj edhe kam pohuar se me rrezimin e fese bie edhe zoti,sepse zoti i zbulohet botes nepermjet fese,dhe rrezuar feja ne nuk kemi nga ta dime qe ekziston zoti.Kjo nuk eshte nje teme qe pranon hamendesimet,nuk mund te pranohen formulime te tilla te tipit:zoti duhet te jete....Aq sa me duken edhe absurde formulime te tipit:une e besoj zotin,por jo sipas menyres se fese por sipas menyres sime.Po ku e gjeten kete zot personal?!
Megjithate dua te them se nuk i bashkangjitem tendences per te vendosur ne nje plan besimet politeiste me ato monoteiste,duke pohuar se te gjitha lidhen me konceptimin perfundimtar te zotit.
Natyrisht,eshte e lehte te deklarosh nga periudhat e tanishme(mbasi eshte kryer)qe monoteizmi ishte shkalla me e larte e zhvillimit fetar,por kjo eshte e pranueshme duke pare forcimin e monoteizmit nga modeli kristian me Zot,Krisht,shen Mari,Djall etj.etj.,(nje strukture qe i ngjan fort asaj politeiste!)tek modeli musliman me i thjeshtuar dhe mono(ose dual)me Zot e Djall).Por ajo qe konstatoj une me kete eshte me shume rritja e fanatizmit ne varesi te rritjes se perqendrimit monoteist.

Ramses

Forumium praecox

Zoti Vdiq.Ja ca duhet te thote cdo filozof.Zoti vdiq.Ne kemi frike nga ferri nga djalli etj etj.Dhe nga frika lind keqardhja...Keqardhja per te barabartin tane,per ata qe jane si ne...Keqardhja eshte kryqezimi imekatit...Keqardhje ka dhe zoti...Zoti ka dhe ferrin e tij dhe ky eshte njerzimi...Kur zoti pati keqardhje per njerzimin ai vdiq...Nje filozof nuk mund ta doje zotin...Nuk mund te kete keqardhje per dike qe ka vdekur...Po ju them dhe dicka:cdo njeri kur eshte i dobet shikon lart per tu ngritur...Nje filozof shikon poshte sepse eshte i ngritur...Nje filozof ne mendjen e tij nuk mund te shikoje kurrsesi e nuk mund te pranoje qe ka me lart se ai dhe sidomos nje qenie te papercaktuar te ashtuquajtur zot...Zoti Vdiq...

Ramses

Forumium praecox

Mund te perdorni butonin ' Raportoje ' per te vene ne dijeni moderatoret e temes nese dicka nuk shkon. Ju lutem, perdorni ate ne raste te tilla.
Postimin me lart, po ia le ne dore moderatoreve te zones. Shpresoj te kuptohemi!

Gysi

Primus registratum

Puna eshte Lupis qe eshte mjaft e rendesishme te behet dallimi nderjmjet fese dhe fanatizmit fetar. Nue nuk mund te them qe asgje negative nuk eshte bere ne bote ne emer te fese, perkundrazi, me fene eshte abuzuar dhe abuzohet me teper se me gjithcka tjeter. por kjo nuk duhet te na coje qe t’ia mveshim asaj fajin per te gjitha padrejtesite qe njerezit kryejne ne e mer te saj, apo per tegjitha poshtersite qe njerezit mund te maskojne nen veladonin e klerikut. Sigurisht qe rilindja europiane lindi si nje “kryengritje” kulturore dhe shoqerore ndaj kishes, ose papatit. Por eshte normale qe ne historine e veprimit te cdo feje ne shoqerine njerezore ekzistojne kohet e arta te saj, ashtu sic ekzistojne edhe kohet e erreta. Normalisht inkuizicioni ishte nje kohe e erret per krishterimin ashtu sic eshte fondamentalizmi nje forme mjaft e erret e shfaqjes se islamit. Por kjo nuk ka te beje me fene. Kur gjykojme fete duhet te shohim tekstet baze te saj si dhe literatureen qe eshte shkruar nga njerezit e medhenj qe e kane studiuar ate, dhe jo nje prift mesjetar qe u mban fjalim kryqetareve perpara betejes e as nje callme anonime qe predikon me shpate ne dore ne kushedi ne c’qoshe te Afganistanit. Fete (te pakten ato dy me te medhate, te cilat fatmiresisht gjallerojne jeten shpirterore ne vendin tone) kane struktuarat e tyre, kane nje bosht qendror, si dhe autoritete historike tek te cilat duhet te mbeshtetemi kur I gjykojme dhe eshte e paarsyeshme te nxjerrim perfundime duke u nisur nga raste te vecanta historike. Une them se nese ken je kritike serioze per te bere duhet t’ia nisesh nga themelet e besimit, nga catia nuk e rrezon dot.

Sigurisht qe perandoria romake ishte shume me e qyteteruar para kristianizmit te saj, por nuk mund te thuash qe ishte ky kristianizim qe solli rrenimin e saj. Perkundrazi, kjo perandori kishte kohe qe kishte marre nje krisje te madhe qe po e conte ne nje rrenim te sigurte. Dhe kete krisje e kish marre sigurisht nen te njejtat besime qe kish edhe kur ajo per jetonte kohet me te begata te saj. Ndryshe nga kjo, perandoria romake e lindjes, Bizanti, jetoi me gjate, ne te njejtin besim. Ndoshta mund t’a trajtojme here tjeter ate qe e con nje qyteterim ne renie dhe ate qe e con ne ngritje, por eshte e sigurt qe feja ka ndikim mjaft te rendesishem ne perparimin e nje shoqerie.

Jam plotesisht dakort me idene qe shpreh se eshte Zoti ai qe I vetshpallet njerezimit dhe nuk mund te besojme ne Zot pa besuar ne nje fe te caktuar. Dhe kjo se per mua nje Zot qe nuk do te veteshfaqej, eshte nje Zot “pasiv” qe per mua nuk ekziston. Per mua Zoti merr pjese ne bete aq sa Ai deshiron, dhe Ai ka treguar rrugen neper te cilen njeriu do te gjeje patjeter lumturine e vertete ne te dyja jetet. vetem se nuk jam dhe aq dakor me te kunderten e kesaj. Domethene qe nuk mnud te shkohet tek pranimi I ekzistences se Zotit duke u bazuar ne logjike. Ka mjaft forma se si mund te shkohet ne pranimin e ekzistences Hyjnore, dhe logjika eshte njera prej tyre, madje mund te them qe eshte forma kryesore, e domosdoshme per nje besim te argumentuar.

Ndersa per vendosjen qe ti I ben Zotit me djallin ne te njejtin plan, duke I konceptuar si rival, me sa e kam idene une nuk qendron. Te pakten ne fene Islame, qe une e njoh me mire Djalli nuk shihet si nje rival, apo armik I Zotit, pasi do te ishte absurde edhe per vete Djallin. Dhe, ne fakt vete Shejtani nuk eshte aq budalla qe te pretendoje nje gje te tille. Djalli konsiderohet armik per jete a vdekje I njeriut. Pasi ishte njeriu shkak I debimit te tij nga parajsa dhe ishte ai shkaku qe fitoi mallikim e Zotit.

inanissa

Primus registratum

ME VJEN ME TE VERTETE KEQ QE NUK MUND TI NDJEK DHE TE PERGJIGJEM NE MENYRE TEMPESTIVE(NE KOHEN E DUHUR)DISKUTIMET TUAJA KE A.F.
Dua ti them Gysit se nese une se kam hequr akoma ate perden me sklepa ti nga deshira e madhe per ta larguar i ke ferkuar kaq shume e kaq forte syte saqe ne menyre te pavetdijshme je bere objekt i alucinacjoneve.
Persa i perket "Fteses per nje takim me Zotin"ishte nje batute e Zelig Circus....mjaft interesante per mendimin tim....(interesante sepse sensi i ironise eshte nje garanci e madhe lirie...)
Por eshte e qarte se ti mund ta mendosh ne menyren qe deshiron!Fatmirsisht sot egziston liria e mendimit e cila nuk i neshtrohet asnje lloj censure.
'Pro!' ndaj mendimit te lire jan shprehur njerez te medhenj si Volteri"nuk e aprovoj ate qe ju thoni por do ta mbroj deri ne vdekje te drejten tuaj per ta thene!"
Ndersa NAPOLEONI thoshte:-Une i dua shpirtrat e lire kur jane dhe zemra te lira.Per mua truri eshte stomaku i zemres.Ate qe zemra pranon truri duhet ta tresi!
Tani une te pyes:-je i sigurt se truri jot ti tret te tera ato qe te pranon zemra?...
Ne shkrimet fetare gjenden mjaft shprehje interesante si:-
1-Zoti ndeshkon ata qe ai do...
Si rrjedhoje kush e do zotin duhet ta ndeshkoje,apo jo?!A s'mund te merret si nje forme ndeshkimi dyshimi per egzistencen e zotit si pasoje e mungeses se fakteve objektive?
(sepse Zoti i jep besimtarit cdo gje qe ai kerkon,pervec nje pikmbeshtetje per nje te vertete objektive.)
2-Beko ata qe te mallkojne...
Mbese ti do te ishe ne gjendje ti pergjigjeshe shendet!kujt mund te te thoshte palc!...une jo!
Jo sepse te bekosh ata qe te mallkojne mund edhe te jete fetare,por me siguri nuk eshte aspak humane!
(......por une dua tju shtyj te mendoni ne menyre humane....Vellezer,qendroini besnike Tokes e mos u besoni atyre qe ju flasin per shpresa mbitoksore!Percmues te jetes ata jane....-keshtu foli Zarathustra...)
Feja thote:-nese do te gjesh paqe e qetesi shpirterore:
-BESO!
Shkenca thote:.nese do te gjesh te verteten:
-KERKO!
(por kujdes beso ne sa thone se kerkojne te verteten,dhe dysho ne sa thone se e kane gjetur...)
Une jam ende ne kerkim Gysi!
Por gjithsesi une jam e mendimeit se njeriu qe ben nje jete te paster,rracjonale,brenda kufijve te moralit,qe s'i ben keq kujt dhe qe sa here qe ka mundesine qe te beje nje te mire e ben;fakti nese Zoti egziston apo jo s'ngre shume peshe, se edhe po te qe,sic thote i madhi Dé André:- Zoti i plotmeshirshem,Parajsen e tij te bukur,e ka bere mbi te gjitha per ata qe s'kane buzeqeshur,PER ATA QE KANE JETUAR ME NDERGJEGJE TE PASTER,FERRI EGZISTON VETEM PER ATA QE KANE FRIKE.....
Ti ke frike?!

Gysi

Primus registratum

Sigurisht qe e kuptoj ironine tende dhe nuk e fsheh qe, ne njefare menyre ishte e bukur, por gjithsesi jo e vërtetë. Faktikisht edhe unë nuk bëra gjë tjetër vec se vazhdova të njëjtën formë ironie, por me kah tjetër, për të treguar anën tjetër të së njëjtës medalje. Me këtë desha të them se mund të shohësh ndryshe me të njëjtë mënyrë, varet nga vullneti I këqyrësit. Dhe fakti që të thashë të fërkoje sytë kishte pikërisht këtë qëllim. Të kesh vullnetin e duhur për t’I parë gjërat ndryshe.

Dikush, jo pa përvojë në debate të tilla thoshte se debati mes një besimtari dhe një mosbesimtari është debat midis shurdhësh. Dhe kjo vjen pikërisht nga mungesa e vullnetit të duhur për të pare “me sytë e tjetrit”, ndaj dhe cdo njeriu I duket absurde ideja e tjetrit. Pyesni nje “fetar” se c’mendon për ateistët. Sigurisht që dë të thotë se janë medikokër. Dhe të njëjtat gjëra shprehni ju për teistët. Prandaj dialogu në kësi rastesh kthehet në një tringëllime kaotike të stonuar, si në një kovachane të zhurmshme, ku sekush I bie gozhdës ose patokit të vet, ndërkohë që kali pret tek dera “I zbathur”.

Këtë “shurdhim” e vërej në mënyrë të theksuar tek mjaft ateistë (sigurisht e vërej edhe tek mjaft besimtarë), të cilët nxitohen në mjaft raste kur flasin për fenë. Në pjesën më të madhe gjykimet e ateistëve për fenë ngrihen mbi bazën e një mijë e një paragjykimeve që ndërtojnë imazhin e tyre për të.

Kështu në shrkimin tënd të fundit ti shpreh se: 1-“Zoti ndeshkon ata qe ai do...” si dhe 2-“Beko ata qe te mallkojne...”.
Së pari unë personalisht nuk e pranoj që Zoti ndëshkon ata që I do (nuk di a e kam kuptuar drejt këtë shprehje). Mund ta pranosh këtë fajali vetëm nëse e merr fjalën “do” në kuptimin e “deshiron”. Domethenë, “Zoti ndëshkon ata që AI deshiron”. Por unë nuk e pranoj që Zoti I ndëshkon “të dashurit” e Tij. Zoti ndëshkon vetëm mohuesit apo rebelët e Tij.

Po kështu unë personalisht nuk I bekoj ata që më mallokjnë. Sigurisht feja (të paktën e imja) këshillon në përgjithësi që t’a kthesh të keqen me të mirë, mirpo me këtë nuk nënkuptojmë që t’I lëmë keqbërësit të livadhisin si të duan. Tek e fundit nocioni I drejtësisë është shumë I rëndësishëm për një besimtar dhe feja këmbëngul që drejtësia është nga nevojat kryesore për njerëzit.
Pra unë nuk jam naiv, t’I them shëndet atij që më thotë plac, madje di t’I them edhe “vrafsh veten”, duke u distancuar prej tij, por kjo nuk më pengon që të mos e ndihmoj në ndonjë rast kur ai është në hall. Me ketë do të mund t’I jap të kuptoj se sa naïve është ajo që shpresojnë shumica e njerëzve dhe që I bën të ndahen nga njëri-tjetri, dhe se sa bukur është kur qëndron I papërkulur në jetë, si dhe përpiqesh që kurdoherë të ruash pak njerzillëk në vetvete. Njeriu ka zbutur edhe tigrat e jo më zemrat.

Po kështu, më duket pa vend krahasimi yt:

Feja thote:-nese do te gjesh paqe e qetesi shpirterore:
-BESO!
Shkenca thote:.nese do te gjesh te verteten:
-KERKO!

Krahasimi këtu është për gjëra të ndryshme. Në të vërtetë as feja nuk e mohon kërkimin e as shkenca nuk e kundërshton besimin. Madje është feja ajo që e nxit njeriun të hulumtojë universin për t’a njohur më mirë botën, është feja ajo që e shtyn njeriun që të thellohet në mënyrën se si është krijuar kjo botë, që të kërkojë të vertetën si e vetmja rrugë drejt shpëtimit. Eshtë feja ajo që I bën thirrje njeriut për t’u shpërndarë nëpër tokë e për të kërkuar begatitë e saj me të cilat vetë Zoti e ka pasuruar. Dhe të gjtha këto synojnë që njeriu të gjejë prehje, paqe dhe begati në këtë jetë, konform një vizioni të qartë dhe respektues ndaj Hyjnisë, që do t’I sjellë lumturinë e përjetshme (mund të të sillja me dhjetra vargje kuranore, madje jam I bindur që të tilla gjen edhe në bibël, por është e kotë të zgjatemi). Ti e kupton fene si një tërheqje nga jeta, nga bota, nga të mirat e saj, por në të vërtetë është tërësisht e kundërta. Të paktën ajo fe që unë njoh, është fe aktive, që e udhëzon njeriun drejt veprimit, aksoinit, drejt përmirësimit të kësaj bote gjë që do t’I sjellë njeriut lumturi në të dy jetët.
Po kështu edhe kërkimi shkencor është dicka mjaft e nxitur në librat e shenjtë, pasi njohuria, urtësia janë virtyte që nuk e lenë shoqërinë të degradojë. Madje Kurani, si dhe tradita profetike udhëzojnë në një kujdes të madh si dhe një frymë të theksuar kritike edhe ndaj vetë teksteve të shenjta, pasi vetëm kështu ato do të ruhen të pastra, pa devijuar në qëllimin e tyre.

Gjithashtu unë I qëndroj besnik tokës si Zarathustra edhe duke respektuar dhe qiellin. Toka nuk ka xhelozi për qiellin. Përkundrazi, “mëma natyrë” është një dhe e pandashme, si dhe harmonike në vetvete. A nuk e vadit cdo ditë tokën tonë ky qiell me shi të bollshëm? A nuk mjegullohet, egërsohet, vrenjtet kupa qiellore për të na sjellë ujin, bazën e jetës. A nuk e vështron se sa të nevojshëm janë këta lot të artë, të cilët I japin gjallëri jetës duke e freskuar shpirtin e saj.

E pra respekt, për qiellin dhe për tokën, të pandashëm në bujarinë e tyre.
Respekt edhe për lotët e shenjtë qiellorë, pa të cilët toka mëmë nuk mund të “pllenohet” për t’u mbarsur me jetë.
Respekt për djersën, vrrullin e punës, hovet njerëszore, si dhe respekt për adhurimin, për paprekshmëritë e së shenjtës, e aftë t’I thotë ndal cdo vesi që përpiqet të zërë rrënjë si një bimë kacavjerrëse në fund të zemrës.

Edhe kështu mund të flasë Zarathustra.

Fletrrufeja

Primus registratum

Per mendimin tim filozofi do njeriun. Pastaj se car besimi ai perket e kujt zoti ai i lutet eshte e pa rendesishme.

Daku_Morina

Primus registratum

Ne rradhe te pare ju pershendes nga Detroit.
Po lexoja ato diskutimet dhe te dyja palet po i quaj ( mos ma merrni per ters )kane menyre shume te mire te shprehuri ( jo qe jam ndonje mesues gjuhe-leximi )
Do ti thoja Luanes qe thote qe nje gje qe se sheh nuk e beson ose eshte ideologji dhe filozofet nuk besojne ne ideologji.
Pak a shume nuk po tregohesh e drejte. Filozofia eshte e bazuar mbi mendjen ose mendimin subjektiv.Si mund filozofet te hedhin poshte mendimet ose nje gje qe se shohin. Une mund te them qe si shoh ndjenjat dhe mendimet e tua....
Cfare do them pastaj--- Qe ti je nje njeri pa ndjenja dhe pa tru apo do them qe ndjenjat nuk ekzistojne. Me thuaj ti Luana si mund ta interpretosh me barazime kimike ose matematike simponine e 9te te Bethovenit???
Ti ke mendimin tend nejse po po te them edhe nje gje tjeter, nje njeri mund te mos provoje qe ka Zot. Ti e provon dot te kunderten?? Qe s'ka??
Mendohu mire para se te pergjigjesh se vete pyetja s'eshte e lehte ( i ka bere jo filozofet po te gjithe njerezit te mendohen per mijera vjet)
Pastaj sipas nje barazimi te thjeshte mund te themi qe cdo progra e ka nje pragramues dhe nuk behet dot vete. Po mire ti e di sa eshte probabiliteti qe te krijohet universi??
Aq sa ti mund te thuash.... kurre
Ne pergjithsi ka tre teori se si eshte krijuar..
E para eshte qe ka krijuar veten. Pra qe pak a shume nuk eshte e logjikshme nga ana FILOZOFIKE
E dyta eshte qe eshte krijuar nga HICI ose ASGJEJA.
Dhe e treta eshte qe ka nje Krijues.
Tani po te them vetem nje gje se skam kohe
Qe te njohim nje ndodhi duhet te njohim esencen e ndodhise apo jo. Tani per ty mund te jete e logjikshme qe esenca e krijimit te jete asgjeja.
Ke mendimin tend. Po e mbyll me dy thenie nje te Emanuel Kant dhe tjetra eshte me duket e Dostojevskit ( nuk dua te tregoj qe kam lexuar )
" Nuk e njohim esencen e cdo fenomeni"
" Ato qe thone qe shkoku i fenomeneve eshte rastesia ato jane hipokrit"

nga Daku, Detroit
shnet e me lek shum.

S6T6N6

Forumium maestatis

I jap pergjigje pyetjes tuaj zoteri me nje proverb te te madhit Bertrand Russell:

Ne se filozofi eshte nje i verber, qe ne nje dhome te erret, kerkon nje mace te zeze qe nuk eshte fare aty, teologu eshte njeriu qe e gjen ate mace.

Gysi

Primus registratum

Shaka e bukur kjo, por eshte pa vend.
Pike se pari feja nuk eshte e kufizuar vetem tek teologjia, megjithese nuk do te kishte asgje te keqe te kufizohej vetem ketu. Keshtu nga religjonet e medha qe njihen sot kane dale mjaft "koka" te medha te filozofise, pa kontributin e te cileve filozofia do te kish humbur shume. Madje se dyti teologjia ka llojin e vet te argumentimit, i cili pak njihet nga ateistet, por qe nuk duhet lene pa marre para sysh, ne qofte se na intereson vertete nje rruge shkencore e vleresimit te vertetesise se religjionit.

Problemi qendron se ateisti nuk pranon asgje tjeter pervec asaj qe ai sheh dhe e percepton me ane te shqisave, dhe akoma edhe me teper, nuk ndalet duke shprehur mosdijen e tij (apo fundja te njeriut ne pergjithesi) ndaj transcendences, por shpall mosekzistencen e saj.

A nuk e shpreh ne menyre arbitrare Ruseli se macja nuk ekziston fare. Pra puna eshte qe ai niset nga nje pohim i diskutueshem, te cilin ai e merr absolutisht te vertete dhe mbi kete nxjerr pamundesine e vertetimit te idese se tjetrit.

Qe te jemi korrekt me parimet e kerkimit te se vertetes duhet te largojme cdo paramendim ndaj asaj qe duam te vertetojme. Ne te kundert, nuk eshte veshtire te gjejme argumente nga te dyja palet.

S6T6N6

Forumium maestatis

Pergjigjen per kete qe thua ti Gysi ta jep nje nga kokat e filozofise A. Schopenhauer, kur citon: "O mendohet o besohet". Pra nje besimtar eshte i destinuar te besoje nderkohe qe nje mendimtar ve ne dyshim ekzistencen. Kete gje e spjegon John Most ne fjalet e tij kur thote: "Sa me shume fetar eshte njeriu, aq me shume beson; sa me shume beson, aq me pak di; sa me pak di, aq me shume injorant eshte; sa me shume injorant eshte, aq me shume i qeverisshem behet". nderkohe qe shkon me tej Jorge Luis Borges kur shprehet: "Eshte me e lehte te vdesesh per nje fe se sa te jetosh absoluten" citim qe e ngre dhe Thomas Edison kur shprehet per fetaret: "Besimtar i pakurueshem, Kjo eshte menyra me e mire per te pershkruar konditat mendore te te gjithe ketyre njerezve qe besojne Zotin"... Per sa i perket pjeses ne te cilen ti flet per ateizmin po te pergjigjem me nje citim te komedianit Woody Allen: "Per ju jam vetem nje ateist, por per Zotin (nese ekziston) jam nje opozite teper konstruktive".

Daku_Morina

Primus registratum

Ckemi njehere a jeni mire me shnet se ajo ka rendesi.
Duket qe dikeni shume nga filozofia ( spo tregohem sarcastic)
Po te them nje gje St6.. se sta mbaj emrin mend.
Ai besimtari qe thua ti qe fillon me besim ajo nuk e eshte e drejte. Nje nga gabimet me te medha te njeriut eshte qe merr shprehje nga te tjeret dhe i paraqet pa i analizuar mire ose pa i konfrontuar me mendimet e veta. Ka mundesi qe te degjojme mendimin tuaj dhe jo parulla nga filozofe qe jane hedhur poshte ( jo te gjithe)
Besimtari i vertete e fillon rrugen e tij ne baze te asaj qe quhet: Llogjike dhe qe hapi i fundit dhe shkalla e larte e ketij procesi eshte ajo qe quhet Ndjenje e llogjikshme. Prandaj eshte shume gabim dhe tregon mungese informacioni ajo qe thote dhe ai filozofi yt qe besimtari beson verberisht. Nje nga strategjite me te mira per te hedhur mendimin eshte qe duhet lexuar dhe marre informacion nga te dyja palet apo jo. Pastaj besimi ka nje gje: Nqs do qe ta njohesh dhe kete njohje e ben nepermjet thenieve te 2 ose 3 ose 100 filozofeve por pa e arritur vete per mua kjo eshte verberi e vertete.
Po ne fund dua te them nje gje. Nuk po e them me prapaskena. Ndjej kenaqsi qe ne rradhe te pare diskutoj dhe ne rradhe te dyte ka lezet dhe tregon nivelin. Nuk dua qe te mendosh ose mendoni qe o do dali e imja o ska.
Secili eshte i lire te besoje opinionin e vet.
Rendesi ka qe si shqiptare qe jemi te diskutojme ne menyre harmonike.
Daku nga Detroit

Seek the righteouness
even if the others think it's wrong
be consistent and strengthen your soul
and let that path be your life song
( Daku_Morina)

S6T6N6

Forumium maestatis

Une nuk po them qe ti duhet te mendosh si une!!! Asnjehere nuk ja kam thene askujt. Une po te tregoj ty i dashur mik (qe spo ta mbaj mend dhe emrin sikunder ti) se si kush pjese e njerezve mendoj une, dhe ne citimet e mia te meparshme i jam referuar proverbave te filozofeve dhe dijetareve... perkundrazi ndjej qe je ti ai qe po me citon mua mendimin duke kerkuar debat.

AsiaN

Primus registratum

mendim personal:
une i shoh ata persona qe bejne filozofi si ata femijet qe lozin me petezat duke krijuar forma te ndryshme dhe qe mund tua prishesh e tu besh nje forme, qe sipas teje mund te jete me e bukur
flas edhe duke njohur personin tim ,si gjithkush qe kerkon te debatoj e qe ideonte shpesh here egon

ndersa ata qe nisen nga nje besim dhe ''filozofojne'' ,,jane ata qe mundohen te shpegojne organiken e jetes..jete se se vertete (jeta plot besim)..ata po, qe ndihmojne personat e thjeshte qe ne nuk i veme re shume gjate jetes tone te perditshme..!!!

nje fizikant: sipas meje e sheh jeten si ajo rryma plot elktrone qe kalojne pertej rezistences ...jeta=rezistence=drite

nje matematicien: sipas meje e sheh jeten ..... keshtu ((((R)')')')' ku R perfaqeson IDENTITETIN kurse R' DYSHIMIN

nje keshille : zgjidhni nje qendrim me veten tuaj ..identitet.. tjeter pune se ju pelqen te provoni zjarrin...apo te shijoni qetesine ...do ta kuptoni pasi do keni marre qendrim cfare eshte me e leverdishme per per qenien tuaj.. pas vdekjes

ps: je shume i dobishem ST6...sa here rastis te te lexoje ty,, aq here kujtohem qe edhe une kam dhene premtimin tim...