cmendoni per bashkejetesen

Gysi

Primus registratum
Re: cmendoni per bashkejetesen

To 57. Perpiqu te kuptosh perpara se te flasesh!

Nuk kam thene aspak se bashkejetesa nuk ka pergjegjesi. Pergjegjesi ka robi edhe kur thjesht ze dashnore (varet se ne cfare mase).
Por sigurisht qe martesa ka pergjegjesi me te medha. Te pakten ka disa pergjegjesi ligjore me shume. Jo me kot ka njerez qe zgjedhin bashkejetesen. Pikerisht per t'iu shmangur ketyre pergjegjesive. Perndryshe vfare do ti pengonte te martoheshin?

E thashe edhe me lart. Keto jane mjete per te zgjidhur gjerat ne rrethanat ne te cilat njerezit ndodhen, dhe nuk duhen pare me naivitet si ceshtje mode, sic i shikon ti.
Jo me kot te mora me lart shembullin e gjermanise. Nqs ndahesh nga gruaja atje, te merr pasurine tjetra, ndersa ne bashkejetese nuk ka c'te merr. Ja pra nje menyre per t'iu shmangur disa pergjegjesive jo te vogla ligjore.

Tek e fundit, ty pse te pelqen me teper bashkejetesa se sa martesa? KOt per sport? Per tu dukur modern?
Ka disa arsye konkrete sociale. Gjerat nu kbehen kot!

regele

Forumium maestatis

Une nuk jam dakord per bashkejetesen! /pf/images/graemlins/smile.gif

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Une nuk jam dakord per bashkejetesen! /pf/images/graemlins/smile.gif

[/ QUOTE ]

Na ço i ftese per martese ti /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

pinkparadise

Forumium maestatis

sa veta jan qe kan njoft dike, edhe jan feju, kan nejt 1-2 vjet fejum jan martu e kan fillu me jetu bashk, pastaj ngaqe njeriun edhe pse e kan njoft kur jeton me te i shef gjithska, çdo te mire e çdo te keqe, çdo ane pozitive, e çdo ves ....po per keta qe bejne kete eshte i çik si von me ndryshu mendim nese menyra e jetese nuk ju shkon sepse jan martu ...keshtu qe rri urte e mbyll gojen, ka plot ne shqiperi qe kalojne shum kohe, per mos thene jeten kesht (te pakten po flas per shqiptaret) dhe qe per arsyje anesore..nuk ndahen...
a ja vlen nje gje e tille ???per mu personalisht asiçik...

un jam per bashkjetese, dhe pastaj martese nese eshte deshira e dy paleve....

ne fakt pergjejsit jan te njejta si te martohesh si te bashkjetosh, sepse kur e do personin non te ne frega un ***** se ça thot ligji, edhe ndaj saj ndjen te njejten pergjejsei.

cufi_bardhit

Primus registratum

JU mire e keni keto qe thoni por prap une nuk arrij ta bej dot dallimin ndermjet bashkjeteses edhe marteses. Sepse mendoj se njesoj do isha i perkushtuar /pf/images/graemlins/smile.gif. flas per veten time

Gysi

Primus registratum

Kur eshte ndjenja ne mes, sigurish qe askush nuk e vret fort mendjen per ligjin.
Por kur ndjenja ka fluturuar dhe kur gjerat shkojne drejt divorcit, ne c'rast do te te duhet te ndash me personin te cilin kerkon ta largosh nga jeta jote, pasurine, shtepine, gjithcka, atehere ligji te intereson jashte mase.

Ligjet pikerisht per kete pune jane. Qe te rregullojne nje problem shoqeror ne momentet kur ndjenja ka vdekur.
Ligji parashikon qe, ne rastet e divorceve te mos e lere gruan ne mes te rruges, po pikerisht me kete gruaja edhe mund te abuzoje duke kerkuar ate qe nuk i takon ne raste te vecanta.
Pikerisht, kete zgjidh, apo edhe ngaterron ne disa raste bashkejetesa.

Problemi i ndjenjes qe ti thua eshte dhe nuk eshte ashtu. Sepse, nese ti e do dike, atehere, c'te pengon te martohesh? Nese ti thua se ka mjaft raste qe gjerat rrjedhin ndryshe dhe ti nuk ke pasur mundesi ta njohesh personin me te cilin je lidhur, dhe ti zgjedh bashkejetesen, pikerisht ketu qendron edhe nevoja per t'iu shmangur ligjit.

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Ligji i konsideron te dy te barabarte si gruan si burrin ne rast divorci,pse gruaja abuzon dhe burri jo /pf/images/graemlins/eek.gif /pf/images/graemlins/eek.gif

Pastaj ça lidhje ka qe flet per divorc kur eshte fjala per bashkejetese?
Ndoshta ka njerez qe nuk duan te bejne si turma:"hajde se me erdhi mosha e duhet me u martu e me bo femije, se keshtu bejne te gjithe, se do flasin komshinjte, se ky po rri me mu po nuk kam asgje te sigurt, sepse nuk kemi nje leter qe jemi te martuar dhe ky mund te me leri kur ti doje qefi per nje tjeter.... /pf/images/graemlins/frown.gif(

Megjithate nuk jam as kunder marteses, them qe te dyja jane te mira,secili ka mundesi te zgjedhe ate qe i pershtatet me shume.

Gysi

Primus registratum

Ligji mund ti konsideroje te barabarte burrin dhe gruan, por ne kushtet e shoqerive te sotme, (kjo ndodh ne pergjithesi ne te gjithe boten) eshte gruaja ajo e cila shkon tek burri dhe ne rastin e divorcit, i merr gjysmen e shtepise. Ne kete menyre, gruaja perfiton nga ligji per t'i marre shtepine burrit edhe kur ajo nuk ngel ne mes te rruges. Dhe ky eshte nje lloj abuzimi brenda ligjit.

Une e kam theksuar edhe me lart. Nuk e paragjykoj bashkejetesen, dhe kete nuk e them thjesht per hir te pranimit te gjerave te reja, por duke i pare gjerat racionalisht, nga aspekti funksional. Ka nje rryme ne sociologji qe njihet me emrin "funksionalizmi", e cila i shikon te gjitha fenomenet shoqerore nga aspekti funksional. Ne kete rast, bashkejetesa ka lindur si nje zgjidhje e disa problemeve te cilat, martesa, ne kushtet edhe te nje shteti institucionalisht mjaft te strukturuar nga aspekti ligjor, nuk i zgjidh dot.
Por sigurisht qe martesa eshte themel i familjes. Nuk eshte e udhes ta quash martesen (veprim i turmave). Pasi nuk eshte se ajo behet thjesht pasi keshtu bejne te gjihte. Martesa eshte nje institucion mjaft i rendesishem shoqeror i pranishem ne te gjitha kulturat, ne te gjithe historine e njerezimit. Dhe kjo deshmon per faktin qe eshte nje institucion jetik per njerezimin, per funksionimin e shoqerise. Dhe nuk mund ta quash turmizim, per sa kohe qe nuk behet kot, por eshte e domosdoshme.
Perkundrazi, turmizim eshte bashkejetesa, kur ajo nuk behet per te zgjidhur disa rrethana te caktuara, por kur behet thjesht pasi dikujt i duket vetja me modern dhe shperfill funksionet jetike, natyrore, historike shoqerore, duke i konsideruar arkaike me plot naivitet.
Pra gjerat behen per t'iu pergjigjur rrethanave. Ajo qe une kundershtoj eshte thjesht, snobizmi i kote i disa tendencave per t'iu kundervene menyres se si njerezit i kane zgjidhur gjithmone gjerat. Une kundershtoj ata qe i kthejne disa fenomene te reja ne qellim ne vetvete.

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Ne shoqerine e sotme gruaja dhe burri marrin nje shtepi bashke te cilen e ndajne bashke dhe e paguajne bashke. Nese kjo shtepi eshte e blere nga burri (ka kontrate para martese) e mban burri ose ja fal gruas ose e kunderta,ose shitet dhe secili iken ne pune te vet. E njejta gje eshte edhe me Pakset.
Nuk po flas per njerez te njohur por per nje pjese te madhe te shoqerise se sotme.

Nuk kemi te njejtin vizion mbi turmen dhe martesen.
Fakti qe ne martese ka kontrate (nuk e di ne Shqiperi)tregon qe me ne fund turmat nuk jane te kenaqura nga martesa!!!
Martesa ka qene angazhim i nje çifti mes tyre dhe para zotit
Sot nuk eshte me e tille.
Ata qe jane tradicionale e bejne ne kishe ose ne sinagoge,(nuk e di per ne xhami). Vajzat qe besojne akoma tek filmat me rroba nusesh me bisht 10 km te gjate dhe ke princi i kalter me sy blu, jam dakort qe do pranjojne martesen. S'ka gje me romantike.Por ngelet thjesht nje rit tradicional,fetar edhe nje here s'kam asgje kunder,por njerezit praktike dhe pa shume lajle lule qe nuk e vrasin mendjen,per pamjen e jashtme te marteses apo bashkejeteses them se zgjedhin te dyten.
Kur ndjenja eshte brenda per mua nuk ka rendesi bashkejetese apo martese.Por si praktike qe jam anoj me shume nga bashkejetesa.

zog

Primus registratum

Fakti qe ne martese ka kontrate (nuk e di ne Shqiperi)tregon qe me ne fund turmat nuk jane te kenaqura nga martesa!!!

[/ QUOTE ]

me duket e ke perdor pa kuptim fjalen turme dhe kontrate. turmat (shumica) edhe sot martohen pa kontrate.
ndersa njerezit me kamje e kulture martohen me kontrate, ose bashkjetojne me (pakset) ose pa kontrate.

turma s'ka nevoje per kontrate ngaqe burri e dominon gruan ne nje çift. ne shqiperi perdorej "fisheku ne paje", pra babai i jepte dhenderit te drejten deri ne vrasjen e vajzes se tija sikur ajo te mos i bindej te shoqit.

kontrata eshte forme e qyteteruar ndarjeje. kur asigjo nuk ecen me, secili shkon ne pune te tija duke ruajtur gjithçka kishte perpare se te martohej.

kur martohesh pa kontrate po te ndahesh, gruas si seks i dobet i takon pjesa e luanit, pra ajo t'qit prej bythesh edhe nga shtepia jote.

kontrata pra ka dale per te ruajtur privillegjet e burrit, karshi ligjeve demokratike te botes se sotme.

Gysi

Primus registratum

Une nuk njoh asnje qe te jete martuar me kontrate. Perkundrazi, kam degjuar shume raste per gra qe u kane marre me teper se gjysmen e shtepise burrave pas divorcit.

Ti ngaterron edhe nje gje tjeter, ritin martesor me martesen. Martese ne pergjithesi quhet bashkejetesa ndermjet nje cifti per te krijuar familje, te cilen kane vendosur ta ruajne deri ne fund te jetes. Martesa, pervec pelqimit te dy paleve, ka edhe nje sere detyrimesh ligjore (po ky eshte nje tjeter aspekt i marteses) si dhe shoqerore ku nderfuten lidhjet e gjakut, lidhjet shoqerore etj.
Ndersa ajo qe pergjithesisht njihet si bashkejetese eshte e pastrukturuar dhe e lire. Eshte thjesht nje pelqim i nje cifti per te jetuar bashke.
Nuk ka shume rendesi nese e kupton martesen me fustan te bardhe apo te kuq, me princ te kalter apo me mullixhi te zbardhur nga mielli, dhe nuk ka te beje kjo aspak me faktin nese eshte apo jo romantike.

Fakti ka mjaft njerez qe jane te pakenaqur me martesen, kjo nuk ka te beje shume me "aftesine" e marteses per te bere te lumtur njerezit. Martesa eshte nje menyre se si njerezit jetojne, krijojne jeten e tyre. Nese njerezit nuk dine te krijojne lidhje te qendrueshme, nese njerezit nuk dine te jetojne, nese koha eshte e tille qe e vret familjen, ky nuk eshte faji i marteses. Eshte nje problem tjeter ky, qe ka te beje me dobesimin e familjes ne pergjithesi, me menyren moderne te te jetuarit, me shoqerine e konsumit, me dobesimin e marredhenieve mes njerezve, me menyren se si njerezit e kuptojne jeten duke kerkuar me shume prej nje lidhjeje se sa duke dhene, me menyren hedoniste te te jetuarit etj.

Ne keto kushte, bashkejetesa vjen si nje mjet i cili tenton ti beje individet t'i largohen nje menyre normale te ndertimit te familjes, ne kushtet kur nuk kane garancine e nje marredhenieje te shendoshe ne cift dhe familje ne te ardhmen.
Sigurisht, ne krahasim me njerezit qe martohen (dhe nuk dine te jetojne ne cift) thjesht per zakon, bashkejetesa eshte me e mire. Eshte e natyrshme qe bashkejetesa eshte me e mire se nje martese e deshtuar. Pikerisht prandaj ka maft njerez qe zgjedhin bashkejetesen. Por ketu po flasim ne parim.
Une e shoh bashkejetesen si zgjidhje, ne kushtet kur mjaft gjera kane ndryshuar dhe shoqeria ende nuk ka fituar strukturimin e saj, per t'iu pergjigjur nevojave te reja. Por kjo nuk do te thote se tradita nuk ka fuqine e duhur per t'iu pergjigjur ketyre nevojave. Eshte thjesht paaftesia e shoqerive te sotme per te gjetur menyren e peshtatjes.

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Si martesa si bashkejetesa te dyja mund te deshtojne.
Kjo varet nga individi.

çuditerisht sot ka me pak martesa se me perpara dhe sot njerezit martohen me dashuri dhe jo me shkuesi.Si e shpjegon ti kete?

Mendoj se martesa eshte nje lloj kontrate konforme me normat e shoqerise aktuale qe duam apo jo,ne,ka ecur perpara.
Ne fakt martesa ka shume detyrime qe eshte me mire ti njohesh me perpara (kjo ka te beje me ligjet qe thua ti)nderkohe qe bashkejetesa ka te njejtat detyrime morale si martesa por eshte me e lire dhe nuk jep fjalen as para zotit as para punonjesit te bashkise. Dhe per martesen me letra ne bashki nuk duhet fare dashuria apo pasioni por ligjet e Kodit Civil ku normalisht nje nga detyrimet e shkruara aty te shkelet nga njera pale apo tjetra,jane shkaqe divorci edhe pse nuk ndodh rregullisht sepse nuk e besoj se njerezit flejne me Kod Civil tek koka e krevatit

Per bashkejetesen eshte njesoj si martesa vetem se rregulla kryesore eshte ne nuk ka rregulla fare. Edhe pse disa ligje te Kodit Civil kane ndryshuar vetem per kete koncept jetese nuk ka rregulla preçize.
Per te qene te lumtur ne çift nuk me duket se arsyet varen ne martese apo bashkejetese.

marina s.

Forumium maestatis

kontrata pra ka dale per te ruajtur privillegjet e burrit, karshi ligjeve demokratike te botes se sotme.

[/ QUOTE ]
Kontrata synon te mbroje INTERESAT e te dyja paleve dhe jo PRIVILEGJET e burrit.Ne martesat pa kontrate paramartesore,ne rast ndarjeje,mund te perfitoje edhe burri ne kurriz te gruas nese kjo eshte e kamur.
Kontrata,midis te tjerash, ben ndarjen e pasurive te veçanta te personave dhe pasurine e perbashket te çiftit.Keshtu ne rast ndarjeje,burri nuk i hyn ne pjese gruas e gruaja nuk i hyn ne pjese burrit,por ndajne ndermejt tyre vetem "pasurine e perbashket".

Tani,çmendoj une per bashkejetesen:Nuk me duket e pershtatshme sidomos kur çifti ka ndermend te krijoje familje.Kjo sepse bashkejetesa nuk mbrohet nga ligji e,rrjedhimisht,femijet nuk quhen te ligjshem(kjo ka pasoja ligjore,nuk po kosideroj aspak anet morale);pra familja eshte e patuteluar.
Martesa ka avantazhe si per çiftin ne veçanti ashtu edhe per familjen ne teresi.

zog

Primus registratum

[/ QUOTE ]
Kontrata synon te mbroje INTERESAT e te dyja paleve dhe jo PRIVILEGJET e burrit.

[/ QUOTE ]

s'besoj se realisht ajo i mbron interesat e te dyja paleve. shumica e femrave martohen per nje jete me te mire, pra per tu pasuruar.

ndersa kjo nuk ndodh me shumicen e meshkujve. ata gruan me teper e veshtrojne nga ane te tjera (gjijte, bithet, site, qafa, faqet, etj. /pf/images/graemlins/laugh.gif )

marina s.

Forumium maestatis

Se çfare beson ti,eshte tjeter gje dhe çfare tutelon ligji eshte tjeter gje.
Shumica e femrave qe martohen per nje jete me te mire,nuk martohen me kontrate. /pf/images/graemlins/wink.gif

ah dhe Zog more djale,mos u bej karagjoz kur diskutojme seriozisht /pf/images/graemlins/wink.gif

marina s.

Forumium maestatis

/pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif ftyre e keqe /pf/images/graemlins/laugh.gif e ndryshova

marina s.

Forumium maestatis

Kur te me duhet,do e kerkoj /pf/images/graemlins/devil.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

ika /pf/images/graemlins/wave.gif