cmendoni per bashkejetesen

alb_girl82

Primus registratum
Re: cmendoni per bashkejetesen

Une jam pro bashkejteses... por jo qe kjo te zgjati ne pafundesi! Me mire do ishte te bashkejetoje nje here qe ta njihje mire shokun e jetes, pastaj mbas dy tre vjetesh te vij martesa!

Kondrapedali

Kondrapedali

Bashkëjetesë apo martesë siç thashë më lart janë njësoj.

Në Shqipëri siç ka bashkëjetesë ku fijet i tërheqin familjet përkatëse ashtu ka edhe martesa të tilla. Kjo ka të bëjë me karakterin e të rinjve.

Sa për kahëzgjatjen e bashkëjetesës ajo nuk përbën ndonjë problem. Përveç përmbushjes së dëshirës për t'u martuar, nuk shoh ndonjë arsye tjetër të fortë për këtë veprim. Gjithsesi, ligjërisht, bashkëjetesa quhet martesë!

D-J

Forumium maestatis

Bashkejetesa eshte komplot mashkullor per te varferu poshteru neshtru intimidu perdhunu sakatu me keq femres se sa institucioni i marteses /pf/images/graemlins/laugh.gif

as martesa as bashkejetesa nuk sigurojne dashuri apo lumturi

Me bashkejetese une kuptoj zgjidhje per te krijuar familje dhe rrit femije por pa u martuar dhe jo nje faze te shkurter bashkejetese per te pergatit kushtet per martese.

Vlera e marteses megjithate eshte e madhe ne rast se cifti divorcohet. Eshte ketu, qe martesa garanton te pakten nje fare sigurie financiare dhe materiale per femren dhe per femijet. per ciftin qe ka bashkejetuar nuk ka nje mbrojtje te njejte nga ana e shtetit per persona qe me deshiren e tyre nuk kane zgjedhur te rregullojne marredheniet e tyre ne rruge martesore. them deshire e tyre po ne shumicen e rasteve kjo eshte vullnet i mashkullit /pf/images/graemlins/cooli.gif.

Dhe mjaft pyesin me te drejte, apo jo, pse femra duhet te kerkoje ndihme shtetit, kur nuk eshte e martuar, kur ajo nuk ka zgjedhur te ndahet siapas perfitimeve qe i jep shteti.

dhe ne me shumten e rasteve ne rast ndarjeje viktima jane femrat. duke bashkejetuar ato humbasin mjaft nga te drejtat qe jane te garantuara me ligj per te martuarat. zakonisht eshte femra qe shkon te shtepia e mashkullit apo mashkulli kontribon me shume ne asete. Ne rast martese, divorci me sakt, femres i garantohet pjese nga pasuria e burrit dhe pronesi qe eshte vene me financime te perbashketa gjate kohes se marteses. Femra qe ka bashkejetuar , mund te kete lene punen per hir te burrit, ka rritur femije apo ka mirembajtur shtepine duke bere dhe shpenzime e te tjera si keto, dhe per te gjitha keto eshte mjaft e veshtire te marresh thela. Ka raste psh, kur shtepia qe cifti bashkejeton merret me kredi bankare (zakonisht ne emer te burrit) dhe femra perfundon si rru e qeth

cupa, mos thoni qe sju tham pastaj /pf/images/graemlins/grin.gif

S6T6N6

Forumium maestatis

bashkjetese, martese dicka prane sinonimit /pf/images/graemlins/shrug.gif me shume se sa nje ceshtje sociale, nje ceshtje gjuhesore

Vals

Primus registratum

Bashkejetesa eshte tricky. Po bashkejetove per nje kohe te gjate, nuk ke me interes te martoshesh dhe sic e tha DDDja me larte, femrat gjithmone dalin me keq ne raste te tilla. Eshte mire te bashkejetosh kur je i fejuar por duke patur nje date te caktuar per martese, nuk ka zvarritje pastaj.
Nqs bashkejeton pa interes per martese femrat duhet te jene koshiente qe gjerat ndryshojne. SHUme femra hyjne ne marredhenie te tilla me idene sa jane mire dhe nuk duan femije. Po situata ndryshon, biologjia eshte shume e forte si sinjal dhe femrat fillojne e kerkojne stabilitet, femije, siguri nderkohe qe mashkulli eshte rehat dhe thote: pse ta komplikoj situaten, why pay for the cow when I get the milk for free? Duhet te jesh e pregatitur te vendosesh se cdo te besh me nje gjendje te tille. Kam pare disa femra qe vazhdojne te rrijne ne marredhenie te tilla pa krye me shprese se mashkulli do ndryshoje nderkohe qe vitet ikin dhe ai ska ndermend te ndryshoje.

E vertete eshte gjitahshtu qe nqs dy veta nuk e duan njeri-tjetrin, ska bashkejetese apo cope letre qe ti mbaje bashke. Te pakten me ndarje pas martese ligji mbron dhe ndihmon femijet qe vuajne me shume ne raste te tilla.

virginia

Primus registratum

jam dakort me kondrapedalin dhe disa te tjere. ajo cka ndryshon tek martesa ne lidhje me bashkjetesen eshte vetem ligji. eshte nje lidhje e ligjeruar qe te mbron nga ana materiale financiare dhe disa te drejta si pergjegjesia e femijeve pensionet etj por asnjera as tjetra nuk sigurojne dashurine. kur jeta enje cifti degradohet si i martuar si ne bashkjetese gjerat njelloj do perfundojne, ne ndarje. varet kush ka me vlere per njeriun lidhja apo ana materiale???nqs flasim per martesen si nje institucion me pergjegjesi kete nuk e di, se nqs do ndahesh shpesh divorcet perfundojne keq me gjyqe etj, keshtu dha nga ana shpirterore nuk ke asnje siguri. premtimi qe behet "deri ne vdekje apo ne te mire e keq" nuk ka asnje vlere ligjore. sot dhe bashkjetasa eshte nje institucion qe e zhvesh njeriun nga kontrat ligjore po jo nga pergjegjesite. nuk e di kush eshte me mire se te dyja nje qellim kane te jetosh me njeriun qe do, po vecse njera te jep me pak pergjegjesi ndaj shtetit. lind pyetja: a eshte shteti ai qe mbron jeten sentimentale te nje cifti apo vetem interesat ekonomike?

policia

Forumium maestatis

dy persona kishin nje kontrate te jetonin 3 vjet bashke (kuptohet te bere me deshiren e tyre), kishin ne kontrate se nuk do te benin femije, dhe shume percaktime te tjera te bere ne prani te nje noteri.
pas 3 vjetesh ato nuk do kishin asnje detyrim ndaj njeri tjetrit nese kuptohet do te rinovonin kontraten.
A eshte kjo bashkejetese? dhe a eshte kjo normale?

virginia

Primus registratum

Bashkjetesa nuk ka kontrate. keto pune kontratash jane budalliqe me bisht qe kane dale ku ta di une nga frika e njerezeve ndaj ideve te perendimit. bashkejetese nuk do te thote kontrate. kontrat( kur ekzistojne) aplikohen shpesh tek njerezit e show bizit, aktore kengetare etj per te ruajtur interesat dhe pasurite e tyre. cfare kontrate do bej une kur fitoj sa per te jetuar dhe s kam asnje pasuri? e ke degjuar kete histori apo i njeh personat vete police?

kurkushi

Primus registratum

Bashkejetesa eshte jete qe tregohet keshtu 1+1=2 e jo sikurse martesa qe eshte 1+1=1

virginia

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Bashkejetesa eshte jete qe tregohet keshtu 1+1=2 e jo sikurse martesa qe eshte 1+1=1

[/ QUOTE ]

1+1=2 do te thote se ne cift secili ka individualitetin e vet dhe nuk ekziston nepermjet tjetrit por ekziston vete bashke me tjetrin. krijon nje bashkesi te perbere nga dy elemente qe do te thote se pa njerin kjo bashkesi nuk ekziston. 1+1=1 per mua do te thote nje mohim te individit.

nje nga arsyet qe njerezit ndahen( midis te tjerash) a nuk eshte se ata kane humbur veteveten? mos do te thote qe njeri ose tjetri mban gjithe pergjegjesite?per mua jeta e nje cifti nuk eshte te shkrihenne nje po te ndertojne jeten te dy duke qene secili vetevetja. te teorite e psikologjise sociale shkrimi me masen ndikon ne mos njohjen e individualitetit ashtu si dhe largimi ndaj mases nje fare mosintegrimi. nuk po analazioj bashkjetesen e martesen por ciftin

policia

Forumium maestatis

Bashkjetesa nuk ka kontrate. keto pune kontratash jane budalliqe me bisht qe kane dale ku ta di une nga frika e njerezeve ndaj ideve te perendimit. bashkejetese nuk do te thote kontrate. kontrat( kur ekzistojne) aplikohen shpesh tek njerezit e show bizit, aktore kengetare etj per te ruajtur interesat dhe pasurite e tyre. cfare kontrate do bej une kur fitoj sa per te jetuar dhe s kam asnje pasuri? e ke degjuar kete histori apo i njeh personat vete police?

[/ QUOTE ]
i njoh vete personalisht, kjo ishte gjermane bashke me partnerin...
ma tha si pa gje te keqe, une ne fakt u habita pak por nuk e bera veten. nuk ma tha arsyen se pse dhe une nuk e pyeta asnjehere... /pf/images/graemlins/confused.gif

kurkushi

Primus registratum

[/ QUOTE ]

1+1=2 do te thote se ne cift secili ka individualitetin e vet dhe nuk ekziston nepermjet tjetrit por ekziston vete bashke me tjetrin. krijon nje bashkesi te perbere nga dy elemente qe do te thote se pa njerin kjo bashkesi nuk ekziston. 1+1=1 per mua do te thote nje mohim te individit.

[/ QUOTE ]
Ne Martese siq e shpreha une me siper nenkuptoj 1+1=1,qe spjegohet qarte se ketu partneret heqin nga nje pjese te tyre te papershtstshme dhe i pelqehen njeri tjetrit.Bashkimi i tyre 1+1 jep nje e jo dy.Pra sakrifikojne diç nga vetvehtja per t`u martuar,gjersa bashkejetesa eshte bashkekalim kohe e dy personave te cilet mbajne tera komponentet e tyre te paprekura ne kete bashkejetese,prandaj kjo eshte 1+1=2,se ketu ne kete rast nuk ke mundesine te bisedosh vetem me njerin per ndonje qashtje por duhet me te dy,çka ne martese ky rast s`ekziston,cilin partner ta takosh,ai mund te te pergjigjet se ata jane nje e jo dy!

S

Scorpion

Guest

Jam pro bashkejeteses,per shume motive...eshte nje rruge njohjeje shume e mire drejt marteses pastaj nqs do te jete.I ndihmon jashte mase partneret te njihen me njeri-tjetrin ne te gjitha kuptimet madje te njohin edhe pjeset me te erreta te karakterit...

teab

Primus registratum

Bashkejetesa eshte menyra me e mire te kuptosh se sa e do e me te veretete personin tjeter, dhe nese pranon te jetosh nje jete te tere me te.
Plus qe martesa pas bashkejeteses tregon qe megjithese ka kaluar koha me e bukur, dhe ke mesuar me shume sec doje te mesoje per partnerin, ti perseri kerkon te rrish me te nga dashuria dhe jo nga halli.

S

Scorpion

Guest

Une nuk kam eksperience,por mendoj qe eshte dicka pozitive...
Nuk eshte e detyrueshme, nuk eshte e thene qe para se te martohesh duhet te bashkejetosh, mund te bashkejetosh edhe pa pasur ne mendje martesen,thjesht te jep mundesi njohje me te madhe.
nuk eshte puna se ne bashkejetese ngrihesh ne mengjes prane njeriut qe do...apo sic thoshte dikush qe bashkejetesa nuk ka kuptim sepse humbet romanticiteti.
Nuk jane keto thelbi i bashkejeteses, nuk duhet pare ne kete drejtim.
Bashkejetesa do te thote te kuptosh dhe te njohesh ate qe ke prane...ne menyre qe kur te martohesh..mos te thuash "me ke qenkam martuar".
pervec kesaj,bashkejetesa te lidh me shume me personin. Martesa eshte nje hap i rendesishem, dhe mendoj qe para se te realizosh kete te fundit...duhet nje "baze njohje", qe mund te te japi bashkejetesa.
Mendoj qe praktika e bashkejeteses,duhet te integrohet ne Shqiperi!!! eshte rezultative!!

fiona20

Primus registratum

eshte menyra me e mire per te njohur nje person por qe vete nuk me pelqen ta praktikoj me pelqen martesa...martesa eshte ajo qe me pershtatet....

olololol

Primus registratum

Nga eksperienca flet ti Fiona ?

Une mendoj se bashkejtesa ka dale nga
nevoja me qene larg shtepise me i dal jetes vet per zot
pak perfundojne me ate qe bashkejetojne.

regele

Forumium maestatis

Mua me pershtaten te dyja, por si thote populli, gjerat e mira behen avash avash!

Mendojs e bashkejetesa eshte here nevoje, here e vetmja zgjidhje per te qene me dike!
Ndersa martesa eshte e vetmja menyre per te lidhur dike pas vetes /pf/images/graemlins/smile.gif

Do reflektoj akoma me shume mbi keto dy pohime dhe do postoj prape nga vera tjeter!

Princesha

Primus registratum

Une them qe eshte o bashkejetese o martese, te dyja nuk shkojne me njera tjetren.

Kur te bashkejetosh ske deshire te martohesh, megjithese secili ben zgjedhjet e veta dhe llogarit dhe konsekuencat po ashtu.

ismaili

Primus registratum

Ne amerike po te bashkjetosh per 7 vjet quhesh i martuar. Kshu qe ska na nje ndryshim te madh nga martesa.