BSH bashkefajtore per mjerimin e shqiptareve

Leopardii

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

nuk eshte e vertet qe jane pergjysmuar
ketu behet fjale per depozita ne valut
 

Daniel H

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

Sa jane depozitat ne leke per 2006-en nese e dispononi kete informacion?

Gjithsesi duke iu referuar ketij artikullit te Revistes Monitor, ne fund te 2005-es depozitat ne leke perbenin 46% te totalit, ndersa depozitat ne valute 36%, cka do te thote qe sipas llogarive duhet te jene diku tek 336.521 ne mos qofsha i gabuar? /pf/images/graemlins/rolleyes.gif
 

Leopardii

Primus registratum
Re: banka e SHQIPERISE bashke-fajtore per gjendjen e mjeruar te shqiptarve -3

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
tek e fundit nuk ka pse te marrim per baze situata hipotetike te cilat nuk knae shance te ndodhin....ose mund te ndodhin nga shkaqe qe nuk kane lidhje me menyuren se si e menaxhojne valuten bankat.
Ne vitin 2002 kur ndodhi dhe ai paniku bankar tek Banka e Kursimeve kishte shkak jo ate qe bente BK por nje panik te stimuluar nga ata qe kishin interesa per privatizimin e BK (meimi im ky). Banka e Shqiperise ne ate kohe e lujati mire rolin....riti interesat perkohesisht sa te rritej besimi dhe nxitja per te depozituar ne banka.

[/ QUOTE ]


une mendoj qe ngjarja qe ndodhi ne 2002 nuk erdhi si pasoje e nje stimulimi nga ata qe kishin interesa per privatizimin e BK sepse njerzit ju drejtuan te gjitha sporteleve , edhe te atyre te bankave te tjera qe nuk ishin private.
por ne ate kohe Banka e Kursimeve kishte 60% te depozitave te shqiptarve, nuk jepte kredi , niveli i kredise ne bankat e tjera ishte jo ne shifrat e sotme , menaxhim i situates i shkelqyer i Cimit me shoke edhe mbi te gjitha shkaku qe shkaktoj kete panik ishte i kote ose pozitiv per depozituesit sepse deri ne ate kohe nqs se nje banke fallimentonte nuk merrnin asnje lek nga depozitat e tyre ndersa tani bankat ishin te detyruara qe te siguroheshin deri ne masen 7 milion lek te vjetra per depozite.

por ne jemi nje popull qe jemi djegur jo pak here nga financat edhe kursimet tona jane zhdukur duke filluar qe nga 1912 e duke mbaruar me 1997.

pra jemi shume sensibel persa i perket problemit te financave .

kemi gjithashtu nje popullsi qe nuk ka shume familiritet me financat e me produktet financiare te diteve te sotme , e mbi te gjitha e kemi shume te zhvilluar efektin domino (qe shkojme si delet , turrme bashke)
 

Santiago

Primus registratum
Re: banka e SHQIPERISE bashke-fajtore per gjendjen e mjeruar te shqiptarve -3

po pra, ky efekti domino ishte. Por problemi edhe nje here nuk ishte tek BK pasi nese ajo do te falimentonte parate e depozituesve ishi te sigurta. Ekonomikisht Banka e Kursimeve ne ate kohe ishte banka me e sigurte ne bote pasi kishte pjesen derrmuese te investimeve ne bono thesari qe do te thote:
1- me risk zero
2- mund te ktheheshin ne likuiditete per te shlyer depozitat.

Per mua ne atekohe, Cimi me shoke, sic thua ti, beri ate qe duhet. Ngriti interesin fillimisht ne mars dhe e uli perseri ne shtator kur dhe kishte kaluar kriza e cila per hir te se vertetes ishte nje krize e kufizuar vetem ne disa dege te BK (nga fieri, lushnja dhe vlora)
 

Leopardii

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Sa jane depozitat ne leke per 2006-en nese e dispononi kete informacion?

Gjithsesi duke iu referuar ketij artikullit te Revistes Monitor, ne fund te 2005-es depozitat ne leke perbenin 46% te totalit, ndersa depozitat ne valute 36%, cka do te thote qe sipas llogarive duhet te jene diku tek 336.521 ne mos qofsha i gabuar? /pf/images/graemlins/rolleyes.gif

[/ QUOTE ]

Të gjithë treguesit e paraqitur janë të shprehur në milionë lekë dhe përfaqësojnë gjendjen e tyre në fund të periudhës.

Nen 2006


Paraja jashtë bankave 146,313
4 Depozitat pa afat të rezidentëve 80,543
5 Depozitat me afat të rezidentëve 222,747
6 Depozitat në valutë të rezidentëve 188,436

marre nga BSH
 

Daniel H

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

Paraprakisht dua t'ju them se duke qene se nuk kam shume njohuri rreth sistemit bankar, mund te bej edhe pyetje qe mund te tingellojne infantile per ju.

Atehere sipas nje analize qe po bej tani qe lexoj temen, pyes nese depozitat e bera ne leke a mund te konvertohen dhe te jepen kredi konsumatore ne valute?

Duke qene se prirja e bankave eshte per te dhene kredi ne valute kryesisht ne Euro qe eshte me e qendrueshme, atehere ky 46 % depozite ne leke (po i referohem 2005-es), a mundet te jete konvertuar dhe te jete dhene kredi ne valute?
Nese mund te ndodh kjo, atehere i bie qe Bankat per 2006-en nuk kane dhene kredi 2/3 e depozitave, por nje shifer qe mund te shkoj diku edhe tek po ja fus kot 1/4 e tyre (per shkak se kane aktivizuar dhe depozitat ne leke), apo jo?
 

Leopardii

Primus registratum
Re: banka e SHQIPERISE bashke-fajtore per gjendjen e mjeruar te shqiptarve -3

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
po pra, ky efekti domino ishte. Por problemi edhe nje here nuk ishte tek BK pasi nese ajo do te falimentonte parate e depozituesve ishi te sigurta. Ekonomikisht Banka e Kursimeve ne ate kohe ishte banka me e sigurte ne bote pasi kishte pjesen derrmuese te investimeve ne bono thesari qe do te thote:
1- me risk zero
2- mund te ktheheshin ne likuiditete per te shlyer depozitat.

Per mua ne atekohe, Cimi me shoke, sic thua ti, beri ate qe duhet. Ngriti interesin fillimisht ne mars dhe e uli perseri ne shtator kur dhe kishte kaluar kriza e cila per hir te se vertetes ishte nje krize e kufizuar vetem ne disa dege te BK (nga fieri, lushnja dhe vlora)

[/ QUOTE ]


sot gjerat kane ndryshuar .
situata nuk eshte e njejte , gjendja eshte shume here me keq nga ateher.

sot 2/3 e valutes nuk ndodhet ne banke ..edhe ne disa banka kjo shifer eshte akoma me e larte duke patur parasysh qe Raiffesen bank nuk eshte shume aktive ne kredit dhenie ne krahasim me depozitat qe ka .
por messatarja per te gjitha bankat e marra se bashku eshte 2/3 edhe shuma ka arritur ne nentor 2006 1.3 miliard dollar.

e dyta ...deficiti tregtar ka arritur shifren e 2 miliard dollarve ne fund te 2005 edhe ne 2006 eshte thelluar akoma me shume(do mundohem ta gjej).
nje pjese e madhe e ketij deficiti eshte financuar edhe nga kredia e dhene ne valute .

e treta , eshte shtuar fakti qe shteti shqiptar e ka kaluar 1.6 miliard dollar borxhe te jashtme edhe ky po e shton nga viti ne vit kete vlere.

e katerta .....gjithmone e me shume nderrmarrje kane pronar te huaj qe ne cdo fund viti cojne miliona dollar jashte shqiperise ne forme dividendesh.

te gjithe keto gjera kane rritje marremendese si ne vlere absolute ashtu edhe ne perqindje nga viti ne vit .
kjo tullumbace qe po fryhet nga dita ne dite do te vije nje dite qe do te pellcase , se llogjikisht nuk mund te vazhdoje ne infinit.

ka ardhur momenti qe dikush nga ata qe paguhen per kete pune te filloj te mendoj perpara se te jete vone.

ka shume anamoli ne keto shifra edhe mesa duket po jetojme me lart sesa jane mundesite tona .
 

Leopardii

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Paraprakisht dua t'ju them se duke qene se nuk kam shume njohuri rreth sistemit bankar, mund te bej edhe pyetje qe mund te tingellojne infantile per ju.

Atehere sipas nje analize qe po bej tani qe lexoj temen, pyes nese depozitat e bera ne leke a mund te konvertohen dhe te jepen kredi konsumatore ne valute?

Duke qene se prirja e bankave eshte per te dhene kredi ne valute kryesisht ne Euro qe eshte me e qendrueshme, atehere ky 46 % depozite ne leke (po i referohem 2005-es), a mundet te jete konvertuar dhe te jete dhene kredi ne valute?
Nese mund te ndodh kjo, atehere i bie qe Bankat per 2006-en nuk kane dhene kredi 2/3 e depozitave, por nje shifer qe mund te shkoj diku edhe tek po ja fus kot 1/4 e tyre (per shkak se kane aktivizuar dhe depozitat ne leke), apo jo?

[/ QUOTE ]

kthimi i depozitave nga lek ne valut edhe dhenia e kesaj valute ne formen e kredise do ti shtonte bankes rrezikun e kursit te kembimit.
mesa di une keto gjera nuk ndodhin ......por nqs se nje banke ka 100 euro te depozituara mbasi heq 10 % si depozite sigurie te Banka e Shqiperise e mbasi mban nje perqindje si gjendje per veprimet e perditshme qe ben me valuten ne sportellet e saj mundohet qe pjesen e mbetur ta investoje me nje perqindje sa me te larte nga ajo qe paguan si interess depozituesve.

duke pare qe bankat nje depozituesi euro i jep 3.7 % ne vit , banka http://www.raiffeisen.al/, por edhe te tjerat jane shume te tentuara qe ta japin kredi me 9 % (mesatarja ne perqindje qe jepet nga bankat e nivelit te dyte per kredine ne euro , burimi BSH).

rrezikun e kursit te kembimit bankat preferojne tja kalojne shqiptarve .
deri tani shqiptarve ju ka ecur sepse qekur ka filluar ky fenomen i kreditimit ne valut i ekonomise leku eshte forcuar gjithmone keshtu qe kesti mujur i dollarve e i eurove i marre si borxh ka kushtuar gjithmone e me pak ne vlere ne lek.

deri tani te gjithe kreditmarrsit jane te lumtur edhe jo shume te lumtur ata qe kane depozituar kursimet e tyre ne valute.
nuk eshte gje e bukur qe te shikosh qe 20 mije dollar qe ti i bleve me 110 lek/$ para disa vitesh(ose edhe me 140 akoma me pare) ta shikosh me 95 lek mgjs se ke marre edhe interessin.

pra deri tani .......kush mundi bravo i qofte , fitoj kredine qe per dike jo vetel nuk pagoj interess por edhe fitoj dicka.

kam frike se ka arritur momenti se do te ndodhi e kunderta.

mesa di une Bankat nuk duan te perzihen ne keto rreziqe ,ato per 100 euro depozita duan te fitojne 5 % ne euro duke e dhene kredi edhe per 100 mije lek duan te fitojne 5 % ne lek.

pra te dhashe kredi ne euro ma kthe ne euro , ta dhashe ne lek ma kthe ne lek .

nqs se ke marre kredi ne valut edhe valuta zhvlersohet (sic ka ndodhur nga '97 deri me sot), ti shqiptar bravo te qofte fitove , por ne te njeten kohe nje tjeter shqiptar depozitues valute ka humbur , sepse valuta qe ka depozituar ka vlere me pak.

vetem banka fiton gjithmone se ajo eshte ndermjetesja edhe fiton diferencen qe ne kete raste eshte ne euro.

pra po te ishe ti banke ...do te rrezikoje po te fusje edhe fenomenin kurskembimi ne mes.

per parane qe shqiptaret i kane depozituar ne lek eshte gjithmone shteti qe kerkon kredi me 7.5 % ne vit (bono thesari) kur shqiptarve depozitues i ofrohet 5%.
edhe ne kete raste 2 % per banken .
sigurisht banka kerkon tju japi edhe 12 % kredi ne lek por shqiptaret u duket si e larte ky numer edhe i drejtohen valutes duke pare edhe situaten e kursit te kembimit nga '97 e ketej.
e thame me larte .....vesin tone qe shkojme si dele (firmat piramidale , kredia ne valute etj etj ) deri sa ti vije fundi sepse nuk mund te vazhdohet ne infinit.

prandaj duhet ndaluar sa nuk eshte vone e te kemi nje shfryrje te tullumbaces avash avash perpara sesa te pellcasi ashtu si '97.

shpresoj qe te kem qene i thjesht edhe i kuptushem
 

Daniel H

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

Po kur nuk marrin persiper riskun e kembimit dhe kur po hamendesoj se kredite ne Lek nuk shkojne as 25 % te depozitave me te njejten monedhe dhe 35 % (mqse e lexova diku) investohen ne bono thesari, atehere ku mund t'i investojne bankat pjesen tjeter te 430 miliard Lek (po i referohem perseri 2005-es)?
 

aurel_m

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

Nje saktesim, GAzeta e Tiranes

Kreditë
Portofoli i kredisë së sistemit bankar për ekonominë ka arritur në mbi 1,8 miliardë euro gjatë vitit 2006, duke përbërë 28,1% të mjeteve monetare të ekonomisë.Portofoli i kredisë së sistemit bankar për ekonominë ka arritur në mbi 1,8 miliardë euro gjatë vitit 2006, duke përbërë 28,1% të mjeteve monetare të ekonomisë. Në raport me prodhimin e brendshëm bruto, ajo ndodhet në nivelet e saj më të larta historike, në 20,1%.


Kredia për bizneset ka ruajtur ritme rritëse vjetore më 2006-n prej rreth 55%. Shpërndarja e kësaj kredie, sipas përdorimit të saj, ka tentuar të bëhet më uniforme, në krahasim me një vit më parë. Pjesa më e madhe e kredisë për bizneset përdoret për blerjen e pajisjeve dhe makinerive.
 

Leopardii

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

"Transparenca
Për herë të parë FMN, detyron Bankën Qendrore që bankat private duhet të marrin masa për mbrojtjen e konsumatorit duke paraqitur të dhëna të detajuara mbi interesin faktik të kredisë që merr ai, si dhe ndryshimet që mund të ndodhin për shkak të kursit të këmbimit.

E Premte, 23 Shkurt 2007 "klientet kur marrin kredi ne valut nuk jane te informuar per rrezikun e kursit te kembimit.
nje zhvlersim i lekut do ta bente kredine ne valut me te shtrenjte , e do te sillte nje destabilizim te sistemit financiar.

te gjitheve do tju duheshin me shume lek per te blere valut qe te paguajne kestin e tyre mujor te kredise ne valut.

FMN si gjithmone flet kur pilafi smban me uje ( si '97 per shembull)
 

Santiago

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

ajo qe thote FMN eshte shume normale.
problemi eshte se normalisht kliuenti kur merr nje kredi ne euro e ka parasysh vete riskun e kursit keshtu qe nuk shoh ndonje gje te jashtezakonshme.
problem do te ishte nese rritja e riskut te kursit do te rriste kredine e keqe.
per aq kohe sa nuk ka ndodhur kjo nuk ka pse te kujtojme 97 se ska lidhje. tek e fundit FMN ben paralajmerime sa here qe nuk i dalin hesapet e veta.
 

Daniel H

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

Ja dhe nje lajm nga ABC ne lidhje me kreditimin.

Tirana Bank jep 212 milionë euro kredi

Dega e Bankës së Pireut e rriti kredinë me 61 për qind për vitin 2006


Banka e Tiranes nuk ka bere përjashtim nga tendenca e të gjitha bankave të sistemit banker për të rritur kredinë me ritme të shpejta. Të dhënat e publikuara zyrtarisht nga Banka e Tiranës tregojnë se banka ka dhënë më shumë se 212 milionë euro kredi ose rreth 61 për qind më shumë se në vitin 2005. Duhet theksuar se banka me vëllimin më të madh të kredive gjatë vitit të kaluar ishte Banka Amerikane e Shqipërisë por gjatë këtij viti i gjithë sistemi banker ka akorduar rreth 69 % më shumë kredi se një vit më parë. Madje ky ka qenë dhe një nga rreziqet më të mëdha të sistemit dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar ka lëshuar sinjale të forta për Bankën e Shqipërisë që të ndalojë këtë ritëm të dhënieve të kredive madje deri në ndërprerjen e reklamave në media.
Gjatë vitit 2006 Tirana Bank, anëtare e Piraeus Bank Group ka zgjeruar shtrirjen gjeografike dhe tashmë numëron 36 degë në të gjithë Shqipërinë. Tirana Bank ka shënuar rezultate të mira financiare dhe një fitim para taksave prej 6,5 milionë Euro. Totali i kredive për vitin 2006 kap shifrat e 212.18 milionë euro krahasuar me 127.7 milionë euro që kishte dhënë në vitin 2005, me një rritje prej 61.0%. Totali i Depozitave për vitin 2006 ishte 343 milionë euro duke shënuar rritje të ndjeshme krahasuar me 275 milionë euro që ishin depozitat për vitin 2005, pra 23.4% më shumë.
 

Leopardii

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
ajo qe thote FMN eshte shume normale.
problemi eshte se normalisht kliuenti kur merr nje kredi ne euro e ka parasysh vete riskun e kursit keshtu qe nuk shoh ndonje gje te jashtezakonshme.
problem do te ishte nese rritja e riskut te kursit do te rriste kredine e keqe.
per aq kohe sa nuk ka ndodhur kjo nuk ka pse te kujtojme 97 se ska lidhje. tek e fundit FMN ben paralajmerime sa here qe nuk i dalin hesapet e veta.

[/ QUOTE ]

si por nqs se leku do te zhvlersohet(sipas meje eshte mese e mundshme) ......... kredia e ketij personi e marre ne valut do ti sillte problem te gjithe shqiptarve edhe jo vetem atij.
BSH duhet te veproje per ta blokuar kete piramide , qe ka rritje mbi 50 % nga viti ne vit.
po jetojme mbi mundesite tona po nuk u morren massat une e shof keq punen.

te gjithe parametrat :
deficiti tregtar,
kredia ne valute ,
borxhi i jashtem
po keqesohen nga viti ne vit.

nje krize politike na duhet edhe gjella eshte gati. /pf/images/graemlins/shrug.gif
 

Santiago

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

Keto dy vitet e fundit bankat kane rritur ndjeshem kredine ne leke krahasuar me kredine ne valute. Pra po levizin drejt pershtatjes.
Sot problem paraqet ritmi shume i madh i rritjes se kredise. Normalisht nje sitem bankar konsiderohet ne risk kur ritmi i rritjes se kredise eshte mbi 40%.
Tek ne vitet e fundit behet fjale per rritje 70-80%. Pra ketu ka risk.
 

Leopardii

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Keto dy vitet e fundit bankat kane rritur ndjeshem kredine ne leke krahasuar me kredine ne valute. Pra po levizin drejt pershtatjes.
Sot problem paraqet ritmi shume i madh i rritjes se kredise. Normalisht nje sitem bankar konsiderohet ne risk kur ritmi i rritjes se kredise eshte mbi 40%.
Tek ne vitet e fundit behet fjale per rritje 70-80%. Pra ketu ka risk.

[/ QUOTE ]

shqiperia vjen nga nje periudhe ku kreditimi ishte edhe eshte ne vlera te uleta edhe eshte normale qe ne vitet e para te kemi rritje 60 % .

por po ta shohim ne vlere me GDP jemi akoma shume mbrapa edhe sapo kemi arritur ne 20 % te saj.

pra na duhen edhe shume vite me kete ritme qe te arrijme vendet e tjera te lindjes , e ndoshta ti afrohemi livellit te vendeve perendimore ku kreditimi e kalon 100% te GDP.

problemi eshte se shqiptaret po debitohen ne valute.
nje krize politike ose nje luhatje e kursit te kembimit do ti ekspozonte keta persona qe kane marre kredi ne valute ne me shume kosto , gje qe do te sillte probleme sistemit bankar ne pike te pare e si rrjedhim edhe te gjithe shoqerise shqiptare.

sot lek euro eshte 126( pa 0.04pike) edhe jam i mendimit qe duhet te zhvlersohet ( e ndoshta do behet) akoma me shume qe te ballancoje sado pak ata indikator qe kam shkruajtur ne shkrimin e parafundit.
 

Santiago

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

O leo po ka dhe ca menyra per te shmangur riskun
Eshte te pakten nje banke qe ka ca norma interesi qe alternohen nga nje valute ne tjetren.
keshtu psh nese ke marre nje kredi ne leke me norme te ndryshueshme dhe ndodh qe norma e interesit kalon nje cak mund ta shnderrosh kredine ne euro dhe anasjelltas.
Do thuash ti qe une nuk e kam me normen e interesit por me kursin e kembimit. Edhe ketu ka nje zgjidhje. Mund te konvertohet kredia nga euro ne leke kur kursi arrin nje nivel te caktuar. Natyrisht qe bankat nuk do kishin leverdi. Por mendoj se ato do te ishte me mire te pranonin nje transformim te tille qe do i ulte fitimin (ne fakt do i privonte nga shtesa e fitimit qe do sillte vleresimi i euros) se sa te perballeshin me paaftesine paguese te klientit.
Keshtu qe mendoj se gjithmone ka nje zgjidhje. Ne rastin me te keq nga dy te keqia zgjidhet me e vogla.
 

ujku81

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

Degjo ka dhe nje dicka tjeter, mesa di une shumica e kredise ne valute (si vlefte flas) nuk eshte kredi per individe/konsumatore, jane kredi te dhena per biznese, dhe kryesisht te medha.
Them se bizneset kane goxha mundesi te mbrojne veten nga risku i kursit te kembimit, apo jo.

Nderkohe e sakte ajo qe ritmi i rritjes se kredise eshte shume i larte, por dhe ajo qe thote Leopardi qendron, qe baza ka qene shume e ulet, te pakten ky eshte dhe qendrimi i BSH /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

Leopardii

Primus registratum
Re: Banka e SHQIPERISE bashke-fajtore

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
O leo po ka dhe ca menyra per te shmangur riskun
Eshte te pakten nje banke qe ka ca norma interesi qe alternohen nga nje valute ne tjetren.
keshtu psh nese ke marre nje kredi ne leke me norme te ndryshueshme dhe ndodh qe norma e interesit kalon nje cak mund ta shnderrosh kredine ne euro dhe anasjelltas.
Do thuash ti qe une nuk e kam me normen e interesit por me kursin e kembimit. Edhe ketu ka nje zgjidhje. Mund te konvertohet kredia nga euro ne leke kur kursi arrin nje nivel te caktuar /pf/images/graemlins/confused.gif. Natyrisht qe bankat nuk do kishin leverdi. Por mendoj se ato do te ishte me mire te pranonin nje transformim te tille qe do i ulte fitimin (ne fakt do i privonte nga shtesa e fitimit qe do sillte vleresimi i euros) se sa te perballeshin me paaftesine paguese te klientit.
Keshtu qe mendoj se gjithmone ka nje zgjidhje. Ne rastin me te keq nga dy te keqia zgjidhet me e vogla.

[/ QUOTE ]

deri sa behet fjale per sot edhe per pak njerez edhe per kredi ne valut per shuma te vogla gjithcka eshte e mundur.

ketu behet fjale per miliarda dollar.

edhe Miliardat jane MILIARDA.

une e shof te rrezikshme kete futjen ne borxh te ekonomise ne valute te huaj.
edhe e shof akoma me te rrezikshme faktin qe ky fenomen po rritet me mbi 50% nga viti ne vit.

ne fund te 2007 sa do te jete borxhi qe shqiptaret kane marre ne valute te huaj ???

3 miliard dollar ?

po ai qe ka marre Nano e po merr Sala si borxh te jashtem shteteror , sa do te shkoje ne fund te 2007 ?? (1.7 miliard dollar ?!)

po 2008 ??

po kur do ti vije fundi ........se duhet ti vije fundi nje dite apo do vazhdoje keshtu ne infinit?

po kush jane rrjedhojat kur ti vije fundi ?


nejse... secili e gjykon me trurin e tij.

Banka e SHqiperise ne rraportin e fundit te saj thote qe gjithcka eshte nen kontroll edhe sistemi financiar ne shqiperi eshte i "shendoshe" edhe poblikoj edhe shume tabelen me indikatoret.

por sigurisht nuk e zuri ne goje kreditimin ne valut .......ndoshta nuk e shikon si rrezik.

BSH shprehet (sepse sigurisht keshtu i takon te shprehet qe te mos hapi panik) por mua po mban pak ere kjo pune :


”Deklaratën e Bankës së Shqipërisë “Mbi stabilitetin e sistemit financiar në Shqipëri”” .

Banka e Shqipërisë konstaton se, në gjashtëmujorin e dytë të vitit 2006, nuk ka patur faktorë të veçantë, të cilët të vendosnin sistemin financiar dhe institucionet e tij, përballë rreziqeve që do të kërcënonin qëndrueshmërinë e tyre. Performanca e mirë financiare, hyrja e investimeve të huaja si edhe zgjerimi i rrjetit të institucioneve financiare, veçanërisht për sektorin bankar, janë zhvillime të cilat tregojnë se mjedisi i përmirësuar i konkurrencës në sistemin financiar, po nxit konsolidimin e veprimtarisë së institucioneve financiare.
 
Top