Re: urine deveje apo uje
Me duket se nje fare zhurme ka arritur deri ne veshet e tu por ende nuk ka marre kuptim.
Deri tani une nuk kam heshutr per asgje, pavaresisht se nuk kam pasur mundesi te te pergjigjem fjale per fjale, perballe lumite te akuzave dhe fyerjeve qe hedh me bresheri neper tym.
Te perdoresh google-in nuk eshte se ka ndonje gje te keqe ne vetvete, por e keqja mund te vije nga menyra se si e keqperdor ate. Interneti vertete mund te jete mjet edukues, por mund te jete po kaq edhe mjet c'edukues, nese perdoret pa ndonje kriter te qarte. Ceshtja eshte se google mund te te jape vertete mjaft informacion, por veshtire se te jep dije te mirfillte. Duhet te dime te bejme ndryshimin ndermjet dijes dhe informacionit. Dija eshte e plote dhe e qendrueshme, ajo ne menyre te domosdoshme e formon njeriun, ndersa informacioni eshte i shperndare dhe i percipte, dhe ne mjaft raste sherben me teper per ta deformuar njeriun sesa per ta formuar ate. Jo me kot sot lufta ideologjike eshte kthyer me teper lufte e burimeve informative. Kush ka me teper potence per te zene veshet e botes e cila eshte kthyer ne nje auditorium global i cili i jep te drejte atij qe bertet me shume, pikerisht ai edhe fiton te drejten e “vertetesise”. Pikerisht kjo vjen pasi informacioni sherben ne mjaft raste si nje mjet keqformimi, i cili tenton ta roberoje njeriun, ndryshe nga dija qe i jep atij pavaresi dhe liri. Informacioni, ofron me teper pushtetndaj atij qe e transmeton infromacionin dhe varesi tek ai ku informacioni transmetohet. Ndersa dija ofron liri aty ku shkon, pasi ajo mundeson pavaresi mendimi.
Keshtu shakaja jote Teo-bombevendese tek une ben rikoshete pasi une i gjykoj gjerat nga menyra se si perdoren dhe nuk besoj se ka objekte te keqija ne vetvete. Google eshte nje bombe me vete, te cilen varet se kush dhe si e perdor apo keqperdor. Tek e fundit po tek google mund te gjesh edhe kunderhelmin ndaj asaj qe predikon demagogjia ofensive qe selekton ti.
Po keshtu edhe ne rastin tend, te jesh ambientuar disi me disa terma te jurisprudences islamike nuk do te thote te kesh dije te mirefillta per te. Pikerisht, ne debate konkrete dhe teknike, ambjentimi me disa terma dhe koncepte eshte i pamjaftueshem dhe ne te tilla raste nevojitet dije e mirefillte, e ndertuar mire, me themele te forta dhe e plotesuar. Perndryshe debati kthehet ne nje perplaje skemash te ngurta dhe te verbera qe nuk dalin asgjekundi.
Persa i perket dhunes, ne asnje vend une (flas te pakten per vete) nuk kam justifikuar ndonje lloj dhune. Sigurisht, eshte e vertete qe edhe Bin Laden e denon dhunen ne pergjithesi, ashtu sic ben ndaj dhunes se ushtruar nga amerikanet, por me sa i kam pare une anetaret e ketij forumi, askush nuk e mbron menyren se si Bin Laden i pergjigjet dhunes. Une e kam theksuar sa here qe te vrasesh te pafajshem si pergjigje ndaj dhunes se ushtruar nga nje shtet eshte krim dhe krimi nuk ka se si te justifikohet.
Po keshtu, une nuk e kam justifikuar ndonjehere dhunen ne mbrojtje te figures se Profetit. I kam denuar edhe reagimet e dhunshme te nje pjese te botes islame si ne rastin e karrikaturave ashtu edhe te papes. Dhe kete e kam bere jo vetem ketu, por edhe ne forume te tjera islamike, ku kam debatuar gjate kunder formave te reagimit te disa vendeve ne boten islame. Sigurisht qe ka mjaft forma te ushtrimit te dhunes. Po ketu nuk po flet askush per ti imponuar vlerat nje shoqerie tjeter. Aq me pak ndonje nga ne ketu po mbron denimin me vdekje te cilin ti e konsideron si nje norme definitive te Islamit. Sigurisht, google edhe mund te te ndihmoje (si gjithmone thjeshte per te justifikuar bindjet dhe jo per te te nxjerre ne pah te verteten) me referenca, por ekzistenca e referencave te tilla nuk dtth se ky eshte qendrimi perfundimtar i te gjithe muslimaneve dhe aq me pak i Islamit.
Problemi yt eshte se ti nuk arrin te pranosh dot qe mendimi qe mbroj une eshte krejtesisht ashtu sic e mbroj dhe qe per kete jam i bazuar ne argumente te forta si dhe ne autoritete burimore dhe serioze fetare. Kjo vjen pasi imazhi i muslimanit tek ty eshte karrikaturuar ne menyre krejtesisht skematike dhe te deformuar. Pikerisht nje imazh tjeter i islamit, pervec ai i mullaheve te afganiztanit eshte i papranueshem ne skemat e tua te ngurta. Ne kete menyre ti e quan jashte islamit cdo perpjekje reformuese. Per ty cdo reforme duhet bere duke iu larguar islamit. Nderkohe qe eshte krejtesisht e kunderta. Islami mbart ne vetvete mundesite e te reformuarit. Jo te reformuarit e fese, por menyres se si duhet kuptuar dhe njohur ajo. Pikerisht, eshte vete Profeti ai qe ka theksuar i pari se bashkesise muslimane do ti vijne gjithmone, ne cdo shekull njerez qe do ta reformojne ate. Dhe jane pikerisht keta reformatore te cilet e mbajne gjalle islamin neper kohera, te cilet dine ta shfrytezojne dinamizmi qe kjo fe mbart ne vetvete, per t’iu pergjigjur nevojave te kohes.
Nejse, ky eshte muhabet me vete.
Sigurisht, eshte afermendesh qe ti nuk je literalist islamik, per sa kohe ti nuk je musliman. Por ti mbron mendimin me ekstremist si forma me e sakte burimore e islamit dhe logjika me te cilen ti operon ne menyren se si i perqasesh Islamit, eshte pikerisht logjika e erret e Bin Ladenit. Dhe ngjashmeria ne kete drejtim eshte edhe ne qendrimin aspak tolerues dhe imponues qe ti ke ndjaj kulturave ne pergjithesi. Tani, nqs ti kerkon dialog dhe bashkeekzistence paqesore, te siguroj qe rruga qe ti ndjek eshte rruga me keqe per ta arritur kete. Rruga jote con krejtesisht ne te kunderten e bashkejeteses dhe mirekuptimit. Perkundrazi con ne nje kofliktualitet te pashmangshem. Per me teper kur ti njeh si te vetmin autoritet krahun me ekstremist te muslimaneve.
Ndersa, persa i perket demokracize, une nuk e quaj demokracine forme totalitare. Perkundrazi, une e shoh Islamin si nje forme te larte demokracie, shembullin e te ciles, ne nje menyre te thjeshtezuar e kane kristalizuar kalifet e pare si dhe vete Profeti a.s. Sigurisht qe ky eshte muhabet me vete dhe per kete une kam shkruar shume faqe ne nje teme te posacme ne kete forum, e cila fatkeqesisht eshte zhdukur si pasoje e fshirjes mbylljes se teologjise. Per mua demokracia eshte si puna e google-it. Varet se si dhe kush e perdor apo e keqperdor.