Arti abstrakt!

Nella

Primus registratum
Re: Arti abstrakt!

haha a thua? Kthehu perseri ke hormonet, se stimulimi i mendjes behet i pamundur pa prezencen e tyre /pf/images/graemlins/laugh.gif

" C'do lloj arti eshte kaq pa vlere!" - Wilde

pippo

Primus registratum

arti eshte dicka shume e rende(grave - in italiano shqip tamam tamam nuk di ta perktheje), ne qoftese harrin ta kuptosh deri ne fund, Pastaj artistet jane si profetet ne token e tyre asnjeherenuk do kuptohen, nuk kuptoj pse kaq shume ashpersi ndaj kesaj lloj shprehje artistike , pjesa me e madhe qe e urrejne abstaktizim nderkohe qe nuk e kuptojne ,sepse ky lloj arti nderkohe ka prodhuar ndjenja edhe pse ne drejtim negatim po ndoshta eshte kjo qe nje pjese e mire e artistve abstrakt dua te krijojne tek ju, pra mos thoni qe arti abstakt nuk ju pelqen deri sa tek ju arrin te krijoje emozione edhe pse negative rendesishme eshte qe ju REAGONI thjesht jeni pak si shume qorra e shume gjera nuk i shikoni ,ndoshta nje dite ....................

blabla

Primus registratum

arti eshte dicka shume e rende(grave - in italiano shqip tamam tamam nuk di ta perktheje), ne qoftese harrin ta kuptosh deri ne fund, Pastaj artistet jane si profetet ne token e tyre asnjeherenuk do kuptohen, nuk kuptoj pse kaq shume ashpersi ndaj kesaj lloj shprehje artistike , pjesa me e madhe qe e urrejne abstaktizim nderkohe qe nuk e kuptojne ,sepse ky lloj arti nderkohe ka prodhuar ndjenja edhe pse ne drejtim negatim po ndoshta eshte kjo qe nje pjese e mire e artistve abstrakt dua te krijojne tek ju, pra mos thoni qe arti abstakt nuk ju pelqen deri sa tek ju arrin te krijoje emozione edhe pse negative rendesishme eshte qe ju REAGONI thjesht jeni pak si shume qorra e shume gjera nuk i shikoni ,ndoshta nje dite ....................
Mir thua ti Faithless, po amo once upon a time, arti u realizonte per arsye qe te ishte "appreciated" (shqip?) nga publiku dhe jo artisti vete. Asaj pune i thone vete shkruaj e vete vulos...Nqs, artisti do te shprehi ndnjat e tija nepermjet artit qe ai di te shijoje vetem vete, athere kjo esht self-therapy dhe jo art, edhe publiku ska nevoje t'boje as edhe i gjo.
Ama kur artisti do qe arti tij te jete i vleresuar ai duhet ta krijoje artin nepermjet syve te publikut. I refuse to appreciate abstract-ism. Its like appreciating...cube-ism!!!

pippo

Primus registratum

Une jam i mendimit se asnje artist i madh ne kete bote nuk ka nevoje per vlersimin e njerzve ngelem i mendimit se krijon per vetene tij thjesht fakti qe shume te tjere e pelqejne dhe kaq po nuk eksiston artist qe krijon per tu vlersuar nga te tjeret eshte shume banale, eshte njelloj siku ti thuash nje artisti sa lek do per nje veper arti ne qofte se eshte artist i vertet do te shikoj shtremebt

blabla

Primus registratum

Une jam i mendimit se asnje artist i madh ne kete bote nuk ka nevoje per vlersimin e njerzve ngelem i mendimit se krijon per vetene tij thjesht fakti qe shume te tjere e pelqejne dhe kaq po nuk eksiston artist qe krijon per tu vlersuar nga te tjeret eshte shume banale, eshte njelloj siku ti thuash nje artisti sa lek do per nje veper arti ne qofte se eshte artist i vertet do te shikoj shtremebt
Ktu e kam llafin edhe un, qe nqs artisti dashka qe arti i tij te jet thjesht per qejfin e tij, ta mbaj artin ke faqe e murit te tij, apo ke kendi banjos vet...ska nevoje t'merret publiku me as i lloj vleresime. Artistet e mdhenj ndryshojn nga artistet abstrakte (opposita) nga fakti qe artistet e mdhenj nderkoh qe shprehin ndjenjat e tyre, ngacmojn edhe ndjenjat e publikut qe i shikon, e cila esht arsyea edhe pse ato i vleresojne.

e.g. po visitoja nje museum ktu n'usa edhe perballe museumit ishte nji "sculpture"--nje lug e shumtuar e madhe qe rrinte ne kembe...me tha i shoqe he ca ndenjash te ringjall kjo "skulptura"? E vetmja gjo qe me shkonte nder men ishte "cereal" (Shqip?...leqe ne s'prodhojm cereals n'shqipri).

Nella

Primus registratum

Fillimisht postuar nga faithless:
[qb] Une jam i mendimit se asnje artist i madh ne kete bote nuk ka nevoje per vlersimin e njerzve ngelem i mendimit se krijon per vetene tij thjesht fakti qe shume te tjere e pelqejne dhe kaq po nuk eksiston artist qe krijon per tu vlersuar nga te tjeret eshte shume banale, eshte njelloj siku ti thuash nje artisti sa lek do per nje veper arti ne qofte se eshte artist i vertet do te shikoj shtremebt [/qb]
Faithless o mendjendritur!
Po ku te shkreten e ke psonisur tere kete dituri mor aman,na e thuaj qe ta marrim vesh edhe ne trutharet. Jo per gje por tere keto LLOGJIZMA ma bene mendjen dhalle.

Nella

Primus registratum

zogth, edhe ti per para pikturon eh? /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ah por nuk eshte arti per b*ythegrisurit mor jo; arti u ka perkitur dhe u perket te pasurve (le te me thone c'te duan!)vetem kur ja ke ngene di te admirosh te bukuren dhe te vleresosh ate.

ne llogje po bejme semos /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

pippo

Primus registratum

nella - Ironia eshte arme e fuqishme e intelektit uman,por personalisht parapelqej auto-ironin

Nella

Primus registratum

faithless-
ironia eshte art me vete. Uroj te mos kesh fatin te provosh timen!!! (te pakten jo deri ne ate pike)

so long,

pippo

Primus registratum

zakonisht kur fillojme e kerzenojme do te thote qe na kane vene me shpatulla pas murit...............................
ps. une shkruaj ne kete forum per te gjetur njerez qe e mendojne ndryshe nga une e te konfrontohem me ta pra kerkoje polemiken e debatin se eshte shpirti i zhivllimit. Se po te ishim te gjithe dakort do ishte shume e trishtushme

Nella

Primus registratum

Fillimisht postuar nga faithless:
[qb] zakonisht kur fillojme e kerzenojme do te thote qe na kane vene me shpatulla pas murit...............................
ps. une shkruaj ne kete forum per te gjetur njerez qe e mendojne ndryshe nga une e te konfrontohem me ta pra kerkoje polemiken e debatin se eshte shpirti i zhivllimit. Se po te ishim te gjithe dakort do ishte shume e trishtushme [/qb]
Faithless, kjo me beri te qesh me gjithe shpirt! Rralle me ndodh te me vene me shpatulla pas murit...shume rralle (dhe kjo per tjeter arsye) /pf/images/graemlins/laugh.gif

Per sa i perket "debatit" jam dakort qe vlera e tij qendron tek polemika, por qe te jete i tille, duhet qe ta njohesh MIRE subjektin per te cilin flet. Perndryshe, njeri i bie gozhdes e tjetri potkoit. /pf/images/graemlins/smile.gif

edhe relax ok?

pippo

Primus registratum

Mah nuk isha une qe flisja per skulpturen kjo eshte e keqja jote ndoshta nuk harrin ti imagjinosh gjerat pa dimensionin e trete .......... "shpatullat pas muri"_ ishte njelloj sikur te kisha thene me b@th ne toke, po ndoshta ti rralle here bie me b@th per toke

abs

nuk e di...

cfare eshte e kjarte asht dhe e sakte, vec duhet me pas sy per me e pa /pf/images/graemlins/wink.gif . (absi) :tipsy:

Arti abstract asht aq i thjeshte (mund te pikturoje/zhgarravisi secili), dhe i `komplikuar` per tu kuptuar…
nje pyetje tjeter, po musika klasike, a kuptohet nga secili?

qe diçka te jete e drejte duhet te jete universale

simbas meje universale eshte dhe dicka qe s eshte e drejte...

ne lidhje me prerjen e arte (konkreten/vizualen/ estetiken) te ciles misterioziteti i emocioneve (botes se mrenshme) qe del ne kte rast ne plan te dyte, s do ishte kaq terheqese/perfekte sa eshte.

ndersa arti abstract, konkretizon kte `misteriozitet`, kshtu e gjej.

mendoj se konkretja dhe abstractja jane te lidhura bashke, ne nje rast ka perparsi njera ne rastin tjeter tjetra. Kufini asht individual dhe variabel simbas veshtrimit dhe gjendjes momentale emocionale.

...fjala ishte me shume tek vepra. psh ti pelqen diçka,
e une diçka tjeter...po pastaj ...a mund te themi se keto dy vepra kane te NJEJTEN VLERE. pra te dy gjykimet tona jane te drejta.

simbas meje te dy gjykimet jene te drejta. Akceptimi i mendimit e gjykimit te tjetrit, e anasjelltas.
shkembimi e gjykimi i dypalshem `rrit/zhvillon/progreson` mendimin e secilit ne vetvehte dhe kundrejt njeri tjetrit, duke rujt dhe indivualitetin e secilit.

Ktu qendron pika e `dobet, ne mes atyre te dyve qe njeri e ka taman tjetri e ka gabim!

Kte hapsir te `ngushte`...mendoj se abstractizmi e balancon …
Hapsira akceptuese dhe bashkshkembyese ne mes times e tandes, asht kufini qe e ndien secili…ne intensitetin e tij, shpeshhere e shprehura e tij ne fjale nuk eshte ne nuancen e duhur te te ndieres…

…nga te gjitha pikturat e prezantuara ketu vetem ajo qe na LIDH te dyve, eshte me te vertet e BUKUR, pra universale.

Universale per mua nuk eshte vec e bukura, e cila eshte e pashkeputur nga e `shembtuara` simbas meje…vecse syri deshiron te shohi vec te bukuren… `e shembuara` injorohet ose spostohet me dhe pa vetdije, nga ktu, simbas meje, lind crregullimi, keqkuptimi, mos toleranca, e komunikimit ( shijeve dhe…)

neqofte se ti nuk e pelqen mona lizen , çfare humb ajo? (tablloja).......po ti?

pervehte s do kerkoja te mendoj se kush humb, por te marr arsyen/argumente pse ajo s te pelqen, nga argumentet fiton secila pale...pra s ka humbes.

---------------

vej re se tendenca jo vlersuese per talentin e artistave jo `te medhenj` te kategorive te ndryshme.
psh, sa prinder ruajne me kujdes ne albumin vetiak pikturat e para te femijve te tyre te vegjel...per kto prinder mendoj,ato piktura kane ngjalle emocione , dhe piktori(a) e vogel e tyre eshte nje `genie` ...

…ne nje kend tjeter veshtrimi, a s do ishte bota e "varfer" vetem me kaq pak gjeni?
simbas meje, ne kte rast ka VEND dhe per artista jo gjeniale…qe dhe ato na emocionojne.

Pse duhet te mendohet perhere per artistin qe shijon/dhuron VEC vepren e tij?
Po artdashesi qe vlerson/adhuron ate?e i jep jete vepres se tij, nuk eshte po aq i perjetshem ?
Kjart qe ky i fundit eshte i pa indentifikuar sic eshte artisti genial i dentifikuar e i rradhe, i pakte, i pavdekshem…
Simbas meje…njera pa tjetren asht joreale…

---------------------

gjeniu eshte gjithnje fisnik, ai pergjigjet vetem perpara vehtes (balzak)

iliriano

Primus registratum

Abs..boh sa paske shkruajt,sic po duket do kete rene shi sot /pf/images/graemlins/laugh.gif

• Like
Reactions: abs

bebi

Primus registratum

Arti abstract asht aq i thjeshte (mund te pikturoje/zhgarravisi secili), dhe i `komplikuar` per tu kuptuar…
nje pyetje tjeter, po musika klasike, a kuptohet nga secili?
Kjo ma siper asht teori shume e gabume. Arti abstract nuk asht thjesht nji dicka mbas asaj qe shef, por permban edhe shume teknike, qe nji shikues i thjeshte nuk e shef. Art abstract nuk asht thjeshte talent ne kombimin ngjyrash por ka edhe perzimje me rrymat e tjera.
Ne asnji menyre nuk mund te nentitullohet nji krijim abstract "zhgarravine" e nuk asht dicka qe mundet me ba gjithsecili, perkundrazi...
Disa te tilla nuk jane ma krijime artistike abstracte, por thjesht perpjekje amatore per mimesis.
Nji pikture abstracte qe shumekujt mund ti duket e kollajte edhe se asht i/e afte me e ba edhe vete gabohet. Jane shume shtresa ngjyrash e kombinime penelash qe derdhen prej durve, mendjes deshires per krijim, filozofis e talentit t'artistit.

Muzika klasike nuk asht dicka qe kuptohet, ndihet...

Rambla

Primus registratum

abs, "gjenite" dallohen pikerisht se jo te gjithe jane gjeni. keshtu si eshte krijuar, bota funksionon mire...jo te gjithe mund te jene gjeni.

prandaj zog e ka bere me poshte krahasimin me nicen dhe jo me nje dosido, se bota ka pasur shume pak te tille.

abs

nuk e di...

abs, sa here t`kam than, ku t rreh cakici ty, e si i ban reaksion disave /pf/images/graemlins/wink.gif

t paskan ba mire pushimet :devil:

t hangsha zhgarravinat :goofy:

zog

Primus registratum

muzika klasike kuptohet (ose ndihet) me PAK nga arti abstrakt.

per mu arti abstrakt eshte "levizje intelektuale" per ta bere artin sa me masiv por dhe te vlefshem njekohesisht. pranej ky art eshte i dobet.

arti i madh nuk ka vlere, ai eshte PERPJEKJE dhe jo QELLIM.

ps; haha jam bo i madh, po ja kaloj niçes per force mendimi. hehe!