Re: Aparatet fotografik dixhital
Zhurma Në Fotografi
Shpjegim i thjeshtë i shkakut
Tek kjo faqe
http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd10/page13.asp mund të shihni një ilustrim të mirë të zhurmës.
Në realitet drejtkëndëshat e fotografuar këtu janë njëngjyrësh (i kuq, jeshil, blu), ndërsa në foto kanë dalë me njolla.
Siç tha Drini, zhurma është më shumë problem kur po përdor ISO të lartë. Siç thuhet në faqen e mësipërme, në aparatet dixhitalë ISO rritet 'duke i ngritur zërin' përforcuesit të sinjalit që vjen nga sensori fotografik (CCD në shumicën e aparateve, CMOS në një numër të vogël).
Po e zëmë se fotografon një sipërfaqe njëngjyrëshe blu. Teorikisht sinjali i matur nga aparati duhet të jetë (0,0,x) (zero për ngjyrën e kuqe, zero për jeshilen, një vlerë e madhe për blunë).
Praktikisht ke gjithmonë devijime dhe sinjali do jetë (3,5,x) në një pikë, (7,2,x) në një pikë tjetër, e kështu me radhë. Kur ke shumë dritë, vlera e x-it është e madhe (3-byte number, maximum value 16 777 215) dhe këto nuk prishin punë. Kur ke pak dritë vlera e iksit është shumë herë më e vogël. Që ta rritësh vlerën detyrohesh të përdorësh ISO më të lartë; me fjalë të tjera e shumëzon sinjalin me një numër. Sa më e lartë ISO, aq më i madh shumëzuesi, aq më shumë mundësi ka që të përfundosh me tre vlera të larta. Kështu krijohet zhurma.