Aparatet fotografik dixhital

Paulin Palushi

Primus registratum
Re: Aparatet fotografik dixhital

RENEA - Nese je ne SHBA te rekomandoj per rezolucion te madh FUJI-n FinePix S7000. Megjithese ka sensor me 6.3 MegaPixel efektive pixel, regjistrimi real i pixelave ne memorie arrin deri ne 12.3 Mega pixel. Plus ka nji avantazh te madhe ne Filmim me figure dhe ze. Ne vartesi te kartes qe ke ne aparat mund te zgjasesh kohen e filmimit,dhe jo si tek kamerat tjera qe filmimi eshte i percaktuar nga 30 sekonda deri maksimumi ne disa minuta ne vartesi te modelit. Plus mund te regjistrosh ne dy media, Compact flash e xD. Eshte pak i madh...por gjerat e mira nuk mund te miniaturizohen kollaj. Ne kete kohe ne SHBA ka oferte per kete aparat rreth 559.00 pa taksat plus 100 dollare rebate nga kompania. Per mua mendoj se eshte nji oferte e mire duke pase parasysh karakteristikat.

TEO

Primus registratum

No man.... s'eshte gje ajo.
Mbase s'me ke kuptuar mire tek ai komenti before. Kamera qe kam ka cilesi fantastike, por une te them te drejten s'e kam provuar akoma ne natyre se kam bere foto vetem neper clubs. Po the quality in clubs is just perfect.

Darien

Primus registratum

renea,

një shoku im ka modelin 740Z dhe është përgjithesisht i kënaqur

e lexove 'full review' për Olympus 700 UZ? është aparat paraardhës i atij që the dhe shumica e komenteve qëndrojnë akoma (nuk ka shumë ndryshime në 'design')
http://www.dpreview.com/reviews/olympusc700uz/

po nuk pate kohë ta lexosh të gjithë, shiko faqet e fundit (15-18)

gjithashtu, tek dpreview, në anën e majtë shko tek Buying Guide - Side by Side dhe krahasoje C730 me disa modele më të reja; më duket se ia vlen të blesh C750 ose C765 po vetëm sa i hodha një sy, 30 sekonda (your money, your decision)

Emanuela

Forumium praecox

Cmendim keni per DSC-V1

sony-cybershot-dscv1-177x150.gif

Ketu ne tirane mund ta gjej per 300 Euro. A ja vlen?

TEO

Primus registratum

Mos te jete i mire per aq leke do ja hapja koken shitsit.

DriniS

Ecejak

Renea, kerko me mire ne internet per cmim te lire per C750 Ultra Zoom. Une kam C740 dhe vetem se me mungon mikrofoni per videot s'kam c'ti bej, po per foto mi permbush kerkesat.

kerko tek nextag.com ose jandr.com per cmim te mire.

d

renea

Primus registratum

E gjeta deri ne $349, Dell i kishte cmimet ne qiej. Drin a ka mundesi ti vesh lente aparatmit me vone?
Faleminderit te gjitheve /pf/images/graemlins/smile.gif

Blendi

Primus registratum

Ultra Zoom cfare memory ard perdor?
Une kam nja dy nga keto qe nuk dua t'i nxjerr jashte perdorimit.
compact-flash-card-128mb.jpg

DriniS

Ecejak

Blendi, Olympus tani perdor xD Picture per aparatet e saj. Jane akoma me te vegjel sesa sandisk.
Renea, duhet te marresh nje adaptor per lentet qe do perdoresh. Adaptori montohet shume kollaj, por ka disa lloje, me 52 mm dhe me 55 mm, pra ne varesi te adaptorit duhet te marresh dhe lentet. Une per vete kam nje adaptor me 52mm dhe gjithe lentet qe kam blere i mora me 52 mm qe ti pershtateshin.

Darien

Primus registratum

renea,

Meqë po shikoje C730, thashë ta krahasoje me C750 dhe C765. C750 më duket shumë i mirë. Me ç'kam parë nga fotot e Drinit edhe image processing software e ka të mirë. Për çmimet, kontrolloji të dyja ato që tha Drini, si edhe pricegrabber.com, po mos harro të lexosh komentet e blerësve të mëparshëm; kur po shpenzon aq para, ia vlen të paguash $10 më shumë për sigurinë që e merr mall pa difekt.

Blendi

Primus registratum

Vallaj shume aparat i mire duket. na ngritet mendjen qena! jena holle nga leket.

renea

Primus registratum

Kma frike te blej nga ajo faqaj qe e ksihte per 329, nuk kishte asnje kometn apo rendtije, me mire te paguaj 20 dollare me shume. Kjo me poshte eshte nje foto e bere me mode bardhe e zi qe zotro ndhe c-750. c-740 e gjeta deri ne 250 dollare, por me ka hyre ne qejf c-750 eshte nuk besoj se kane shume ndryshim
KostaBW.jpg

Do pres deri nga fundi i muajit per ta bere, me kismet, Ju faleminderit per ndihen.

Kjo eshte adresa e faqes : http://groups.msn.com/Olympus700Series/shoebox.msnw

blendiys

Primus registratum

Desha tu pyes:
Mund te perdoresh adaptoret e lenteve ne te gjithe versionet e aparateve dixhitale?
Aparati qe une kam eshte nje firme jo shume e njohur,Medion (dege e Samsungut) dhe tools te ndryshem per kete aparat mund te gjesh vetem ne Gjermani.
..dhe dicka!
Kam vene re se;sa me shume pixels aq me pak digital zoom (nuk e di sesa e vertete mund te jete,thjeshte nje dukuri qe me ka bere pershtypje)
..dhe e fundit!
Fotot qe bej ne ambiente te mbyllura kane nje nuance ne kafe "nuk verej driten origjinale te ambientit".
Kjo eshte nje nga fotot e fundit qe kam bere http://picserver.student.utwente.nl/view_image.php/A642NQY20185/picserver.jpeg
Duket qarte qe ngjyra kafe eshte ne plan te pare.
Ju faleminderit.

Darien

Primus registratum

Blendi,

Po u përgjigjem ca nga pyetjeve me aq sa si unë.

Mund te perdoresh adaptoret e lenteve ne te gjithe versionet e aparateve dixhitale?

Jo. Disa aparate nuk ofrojnë fare mundësi për ndërrimin e lenteve. Të tjerë ofrojnë adaptues që mundësojnë përdorimin e lenteve SLR. Edhe kur e ofrojnë këtë duhet patur parasysh diametri i lenteve që lejojnë. Edhe kur është diametri i njëjtë nuk janë gjithmonë me të njëjtën hapësirë të filetove kështu që mund të mos vidhoset dot (për shembull lentet e Nikon nuk i venë aparateve të Cannon - si dixhital ashtu edhe me film). Para se të blesh lente, sigurohu që i bën aparatit tënd.

Fotot qe bej ne ambiente te mbyllura kane nje nuance ne kafe "nuk verej driten origjinale te ambientit".

Kjo ka të bëjë me "white balance". Mënyra më e mirë për ta zgjidhur këtë problem është të nxjerrësh disa photo rresht të të njëjtës pamje. Nxirre të parën me AWB ("automatic white balance"). Pastaj merri me radhë të gjitha mundësitë që ke në "pre-set white balance" - aparati im ka këto: Sunny, Cloudy, Incandescent, Fluorescent, Fluorescent High, Flash, Manual 1, Manual 2.

Pastaj hidhi në kompjuter këto fotot dhe shiko cila doli më mirë në ato kushte. Mbaje mend që ta përdorësh atë metodë më vonë. Nqs asnjë nga fotot nuk doli mirë, provo modifikime të ndryshme dhe shiko cila është më kollaj të përmirësohet. Gjithashtu studio rezultatet pa blic (flash). Kam vënë re që shumë shpesh më dalin më mirë fotot pa blic dhe mund t'u shtoj dritë/kontrast me më pak rezultate të padëshirueshme.

Për aparatin tim kam mësuar që nuk e nxjerr mirë ngjyrën vjollcë në situatë me dritë relativisht të ulët (atje ku duhet film ISO 400, ndonjëherë edhe 200). Për këtë e kaloj në Manual 1 WB dhe e drejtoj objektivin tek një sipërfaqe e bardhë. Pastaj shtyp një buton dhe aparati u përshtatet kushteve. Mund të nxjerrësh sa fotografi të duash në atë ambient dhe tani ngjyrat i qëndrojnë më besnike realitetit. Nqs mendoj se do nxjerr foto në dy ambiente të ndryshme (një dhomë me dritë neoni, tjetra me llamba të zakonshme), mund të parapërgatit Manual 2 që mos të vonohem kur të vijë momenti për të nxjerrë foto në ambientin tjetër.

Me fjalë të tjera, për disa situata duhet t'i mësosh huqet aparatit që të nxjerrësh foton më të mirë të mundshme.

DriniS

Ecejak

Ne krahasim me Canon dhe Nikon, Olympus ka me shume zhurme ne fotot e veta. Kete kam vene re jo vetem nga testime te ndryshme qe kam pare ne reviews, por edhe duke pare fotografite e mia te bera ne ambjente apo me objekte me hije.

Difekt tjeter i Olympus C740 eshte "sistemi operativ" qe perdor brenda si aparat per procesimin e imazheve. Me ka bere vaki here pas here kur jam duke bere shume fotografi njera pas tjetres (ne raste inagurimi apo feste) pa e fikur fare aparatin, qe sistemi te coroditet, duke shfaqur ne ekran gabime te shutter speed apo te aperture si numra, pavaresisht nga cfare po fokusohet. Zgjidhje ka qene fikja dhe rindezja e aparatit.

Gjeja e fundit qe s'me pelqen eshte koha e pergatitjes se aparatit per te fotografuar. Nje aparat komplet digital do njefare kohe qe te nxjerri lenten perpara, pra 2-3 sekonda ndezje, dhe ne castin qe fotografi shkrep butonin, duhet te 'mendohet' pak per te kuptuar se cilat konfigurime duhet ti vendosi fotografise qe do ruaje ne memorie, si white balance, focus, shutter/aperture... Pikerisht kjo kohe sado e shkurter apo e gjate qofte, me ka bere te humbas disa nga pamjet e castit qe kam dashur ti ruaj.

Ne zyre me ka ardhur nje Canon Powershot G5. Ka rezolucion me te madh se Olympus dhe e ha hapesiren e kartes shume shpejt. Videot i ben me te pastra se Olympus, plus qe ka dhe mikrofon (ndryshe nga Oly C740 qe s'ka fare) por Olympus C740 ofron mundesine e zoom gjate videos, ne nje kohe qe Canon nuk ta jep ate mundesi.

Oly C740 qe perdor, eshte i mire per kerkesat e mia per afrim. Kjo me mundeson te mos bie ne sy tek njerezit e tjere qe po u bej fotografi, dhe nga ana tjeter jep pershtypjen sikur je nje amator, po fotografon nga larg dhe ata s'kane per te dale kushedi sa qarte.

Sugjerim: Kurre mos blini aparate fotografike qe kane afrimin dixhital shume te madh. Afrimi dixhital eshte ne anen tjeter te peshores krahasuar me rezolucionin e fotografise. Nje aparat me 30X zoom mund te kete 10x optical dhe 3x digital (rasti i olympus) ose 3x optical dhe 10x digital per aparatet me rezolucion te larte.

Diten e mire