A ndihesh si i huaj kur kthehesh ne shqiperi dhe perse?

marina s.

Forumium maestatis
Re: A ndihesh i huaj kur kthehesh ne Shqiperi?

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
.... Nje vajze si ajo du ne jeten time por kuptohet se te tilla jane vec trillimet dhe jo realiteti...

[/ QUOTE ]
oh,come on! mos e shiko jeten me kete sy,it might surprise you /pf/images/graemlins/wink.gif

S

Scorpion

Guest

Lere ate Sceptic, ai eshte i apasonuar pas kartonave si "Johnny Bravo" /pf/images/graemlins/laugh.gif

1tom1

Primus registratum

I huaj jo,asnjeher.
Vendi ku ke lindur mbetet perhere vendi yt.

S

Scorpion

Guest

Mos ja fut kot pink, thjesht ndjehesh pak e distancuar, se nuk e di e gjerat mbase kane ndryshuar per aq kohe sa ke qene jashte. Ndjehesh jo koherent me vendin po. Pse kur jeni jashte vendit, ju merr malli e kerkoni te vini sa me shpejt?

alinos

Forumium maestatis

Po flisja para ca ditesh me nje te huaj qe ishte ne Shqiperi dhe ai po me tregonte habine e vet per disa gjera qe kishte vene re. Ne muhabet e siper me kerkoi t'ia shpjegoja se pse ndodhnin keto dhe une qe nuk jap mend vend e pa vend, i thashe se qe te kuptosh e te mesohesh me Shqiperine duhet te banosh 10 vjet ne te. Me pyeti nese kjo donte te thoshte se une kisha jetuar 10 vjet rresht ne Shqiperi. Iu pergjigja:
-Jo, mua me duhen dhe 6 vjet qe te mesohem...

Keshtu ndihem kur kthehem ne Shqiperi dhe jo sepse Shqiperia ka "ndryshuar", por sepse une kam harruar!

pinkparadise

Forumium maestatis

te merre malli per ate qe ke jetuar, eksperjencat, familjen etc etc etc....
por nuk te merre malli per menyrat edhe veshtiresit e jeteses

S

Scorpion

Guest

Dakort jam me simply me /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

Vlen kjo qe ke shkruar. /pf/images/graemlins/smile.gif

Keshtu ndihem kur kthehem ne Shqiperi dhe jo sepse Shqiperia ka "ndryshuar", por sepse une kam harruar!

MLK

Primus registratum

Shqiperia ka ndryshuar e kjo nuk ka asnje diskutim. Perpara gjerat kane qen te ndara, fshatari ne fashat, qytetari ne qytet. Tirana ka pas eliten, e rrethet sipas rendesise qe kishin, kishin nje fare hierarkie.
Sot çdo gje eshte bo lomsh e qytetarit i bie te jetoje me fshatarin per komshij, per koleg pune.... e keshtu me rradhe e ky eshte ndryshim teper i madh.
Po te shkosh ne Shkoder, ske te besh me me shkodran, po me malesine e madhe qe jeton sot ne Shkoder, e mentalitetit i te pareve, me te ardhurve nuk kane asnje pike te perbashket.
E njeta gje ndodh kudo, pra Shqiperia eshte ne tranzicion e njerezit kerkojne nje ekuliber ndermjet mentalitetesh e menyra jetese te ndryshme.
per kete duhen dhjetra vjeçare, pasi ndryshimet ishin te medha, keshtu qe jo vetem atyre qe vijne u duket vetja si te huaj ne Shqiperi, por dhe atyre qe jetojne aty u duket vetja si te huaj.
Me komshiun qe ke perballe ne distance te ndajne 5 metra, po ne realitet te ndan nje jete se ste ka lidh thuajse asgje.

zoe

Primus registratum

elita ne shqiperi (ose me sakte ne tirane) ekziston por eshte aq ne disproporcion ne lidhje me pjesen tjeter te popullsise dhe eshte nje rreth aq rkstremisht i ngushte sa qe nuk ndihet aspak per ato qe jane jashte saj.per me teper qe ekziston edhe pseudoelita ku gjen ate qe ti ke shojeguar me siper.

shkodranlover

Primus registratum

Shiko mor vella se un e kam ndi veten te huaj perpara se te iki /pf/images/graemlins/tonguee.gif, se me te thane te drejten mes fytyrave te pjaces fillova mos me njoft ma askend.
Jo te huaj, une kam nje sjellje tjeter, te imponuar. /pf/images/graemlins/shrug.gif

Apo ndoshta jane pordhet e emigracionit? /pf/images/graemlins/laugh.gif

zoe

Primus registratum

qe kur eshte bere per pordhe imigracioni?

alinos

Forumium maestatis

cfare eshte elita? Na e shpjegoni dot se sikur shume po lakohet, por epitete te ndryshme po i vihen...

S

Scorpion

Guest

elita, pseudoelita ne Shqiperi? Me shqip, nqs mundesh, apo i referohesh, banoreve aktuale te vendit, a ku di une.

Sirena

Primus registratum

Une ndihem e huaj si ketej si andej...gjithmone kam ardhur ne Shqiperi minimumi 2 here ne vit dhe me teper 2-3 vitet e fundit e kam ndjere veten jo shume mire.Nuk ka te beje me vendin si vend,nuk me intereson ne ka drita apo jo,ne ka uje apo jo...ndjesine e te ndjerit e huaj ma kane dhene njerezit,sidomos te rinjte,mosha ime apo pak me te vegjel apo te medhenj,menyra si i shohin gjerat,muhabetet qe behen,si arsyetojne...me keqardhje kam vene re se jane shume siperfaqesore apo materialiste.Jo te gjithe kuptohet se nuk dua te bej pergjithesime,por keshtu me eshte dukur,dhe kam pershtypjen se do e kem ca veshtire ne fillim per tu pershtatur

pinkparadise

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
elita, pseudoelita ne Shqiperi? Me shqip, nqs mundesh, apo i referohesh, banoreve aktuale te vendit, a ku di une.

[/ QUOTE ]
Elite = me te miret

(ne kontekstin qe ka fol Mlk, ka dash te thoshte qe me te miret kan pas qene ne tirane )

MLK

Primus registratum

Fshati qe duket nuk do kalauz thote populli /pf/images/graemlins/laugh.gif Boni vetem nje xhiro ne per Tirone, shifni çar fytyrash qarkullojne, e normal qe do te duket vetja i huj /pf/images/graemlins/laugh.gif
Se kam fjalen se perpara ka pas fytyra te bukra e sot jane te shemtuta, keshtu qe mos e merni ne graden e pare kete, shifni hijen e fytyres e do ta kuptoni se ka shku 50 vjet mrapa nga çka qen para 90-tes.
Meqe une ne vitet 40 nuk kam jetuar, me duket vetja si i huj.

ana karenina

Primus registratum

Une hodha nje sy nga dritarja, nuk u ndjeva e huaj, u ndjeva vetem "ndryshe". Kjo ndoshta per t'i lehtesuar vetes mbijetesen /pf/images/graemlins/shrug.gif

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Jam kthyer vetem nje here ne Shqiperi.Nuk u ndjeva e huaj une ne Tiranen time por Tirana ishte mbushur me te huaj. U ndjeva keq dhe per dy jave isha ne deprime totale.
Shoqerine e gjeta dhe u kenaqa shume me ta, gjithashtu edhe me familjen por Tiranes i mungonte ajo
ngrohtesia e njerezve te thjeshte e te dashur qe kisha lene dhe qe nuk e gjeta me.Tiranen e atyre viteve nuk do ta gjej me sepse nuk egziston me. Flladi i pare i lire mbi Tirane ka kaluar me kohe,tani eshte lufte per egzistence,kush te mburret dhe kush te genjeje me shume.Tani nuk ka me ne Tirane "ndryshe nga te tjeret" te gjithe mendojne dhe veprojne njesoj. Me vjen keq kur flas vetem per Tiranen por qytetet e tjera per mua jane inegzistuese me ate fanatizmin dhe injorancen e tyre.Tirana eshte pak me lart se to.