A e shfaq Jezusin Zot Bibla?

redeemed

Primus registratum
Re: A e shfaq Jezusin Zot Bibla?

oxymorons te lumte goja grupi:)

Albanski do te ishte me ndihme, nese duam te bashkebisedojme qe te shkruash me shkurt, kap njehere nje gje, te mbarojme me ate e mandej vazhdojme me tjetren.

Rozalina, ty nuk te kuptova:) Kur e lexova postimin tend m'u kujtua nje batute nga nje barcalete qe thote "po ti a je me ariun apo me mua?"
dhe nje tjeter nga nje film i vjeter shqiptar:
"po me uren c'paten valle"

Edhe ti, te lutem lexoji cfare eshte shkruar ne postimet e mesiperme, e di qe eshte shume e veshtire sidomos ngaqe Albanski shkruan shume gjate, por ia vlen qe te jemi te gjithe ne nje linje bisede nese kjo na intereson.

tung, une po pres pergjigjen per argumentin e oxymoronit, me te cilin jam krejtesisht dakort.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Une nuk kam shtremberuar asgje. Kam analizuar shprehje te ndryshme te perdorura nga Jezusi, dhe me ate kuptimin qe doni te vertetoni Hyjnine e Jezusit, duket qarte se nuk eshte i tille. Pse nuk jeni konsistent ne ato cfare thoni, nqs ato shprehje do merreshin ashtu dic thoni ju, te tere dalin hyjnor...Por jo, jo...kete ju nuk e pranoni. Atehere redeemed edhe te tjeret pse citoni shprehje dhe i nxirrni nga kuptimi i tyre real? Keto shprehje nuk vertetojne asgje per hyjnine e Jezusit.

Puna eshte se kur na nje tjeter iu ben po te njejten pyetje, ju prape i citoni ato shprehje Gjoni 10:30 dhe Jezusi thote eshte Djali i Zotit, dhe beri mrekullira e etj... Dmth ju vetem shpresoni qe ai mos te dije ato pergjigjen qe kam une...

Tani shkojme te Gjoni 1:1.
Keto vargje nuk jane fjalet e Jezusit por jane fjalet e nje personi tjeter. Nqs ju besoni se keto fjale vertetojne Jezusin si hyjnor, atehere mos thoni Jezusi ka thene qe eshte hyjnor, por thoni une besoj se ky personi tjeter ka thene keshtu. Asnje problem...ju mund te besoni kedo por mos thoni "Jezusi ka thene kete gje...".

Tjeter ceshtje nga e gjeti Gjoni 1:1 kete formule? Jezusi s'ka thene gje te tille ne asnje vend te Bibel. Po te shohesh edhe studiosh mire kjo ka qene filozofia e nje te quajtuari Filo i Aleksandrise (30 B.C.-50 C.E). Filozofia e tij eshte derivuar nga greket dhe perdorej fjala LOGOS e njejta fjale e vargut me larte. Logos-Fjala konsiderohej nga grekrit filozofe si arsyeja e hapur e kozmosit qe e rregullonte dhe i jepte kuptim. Kjo ide u adaptua nga Filo dhe ai thoshte se Logos-Fjala ishte agjenti i krijimit dhe agjenti midis te cileve njeriu mund te kuptonte Zotin. Duke u larguar nga mendimet Platonike ai e quajti Logos-Fjalen si "Birin e Pare qe Zoti dha lindje".

Ky Logos-Fjala qe ishte mediusi midis njerezve dhe Zotit sipas Filos, ishte as i pakrijuar si Zoti, as i krijuar si njeriu.

Shenim:

Ketu vetem sa po diskutojme se ku paska thene Jezusi qe eshte Zoti i Universit. Ju citoni kete ate, por jo Jezusin, edhe ato qe citoni nuk i jepni kuptimin e duhur. Nqs doni te besoni se Jezusi eshte Zot apo ne trinitet, mos thoni keto i tha Jezusi, por thoni une besoj se keshtu ka thene ky dhe ai...ose se dua te jem besimtar i verbert...por mos thoni jo jo, Jezusi erdhi te na mesoje Trinitetin...dhe se ishte Zot i meshiruar.

oxymorons

Primus registratum

Albanski,

Ka disa probleme me menyren se si llogjikon ti me siper. Ti thua qe ato fjale i paska thene Gjoni sikur Gjoni i shpiku vete ato fjale.

Dmth, nqs e citon Biblen, pse s'e beson ate qe thote? Ajo qe thuhet ne Bibel eshte se megjithese Bibla ka shume autore te ndryshem njerezore, asnje varg ne Bibel nuk ishte prej tyre, por ata shkruan ato vargje qe Zoti ia dha. Shiko cfare thote:

2 Pjetrit 1

20 duke ditur së pari këtë: që asnjë profeci e Shkrimit nuk është objekt i interpretimeve të veçanta.

21 Sepse asnjë profeci nuk ka ardhur nga vullneti i njeriut, por njerëzit e shenjtë të Perëndisë kanë folur, të shtyrë nga Fryma e Shenjtë.

Atehere, ajo qe thote Gjoni per FJALEN, nuk eshte ideja e tij, apo e Filos se Aleksandrise sic thua ti, por eshte ajo qe Zoti thote per te.

Ti vazhdon te kerkosh gjurmen kur ne po te tregojme ujkun, dhe i mbyll syte para asaj qe THUHET duke vazhduar te ngulesh kembe ne te tenden, pavaresisht se cfare citohet. Ti nuk je objektiv ne lexim apo gjykim.

Cfare tha Krishti per veten?

1. Une jam ringjallja
2. Une jam udha, e verteta, jeta
3. Une jam i perjetshem
4. Une jam i kudogjendur
5. Une di cdo gje qe ju mendoni
6. Une jam nje me Atin.
7. Une kam pushtet te fal mekatet
8. Une meritoj adhurimin tuaj
9. Une jam e vetmja rruge shpetimi

Tani, per cilin njeri/profet/mesues/rabi i thote Bibla keto gjera? Nqs Krishti ishte profet si te tjeret, pse s'i thote Bibla keto gjera per te tjeret? Si krahasohet Muhamedi me keto thenie qe Krishti ben per veten? A mund te thote ai te njejtat gjera?

Ne Dhjaten e Vjeter, kur Moisiu e pyeti Zotin se cili ishte emri i tij, ai i tha:

Eksodi 3

13 Atëherë Moisiu i tha Perëndisë: "Ja, kur të shkoj te bijtë e Izraelit dhe t`u them: "Perëndia i etërve tuaj më ka dërguar te ju", po të jetë se ata më thonë: "Cili është emri i tij?", ç`përgjigje duhet t`u jap?".

14 Perëndia i tha Moisiut: "UNÉ JAM AI QÉ JAM". Pastaj tha: "Do t`u thuash kështu bijve të Izraelit: "UNÉ JAM-i më ka dërguar tek ju"".

15 Perëndia i tha akoma Moisiut: "Do t`u thuash kështu bijve të Izraelit: "Zoti, Perëndia i etërve tuaj, Perëndia i Abrahamit, Perëndia i Isakut dhe Perëndia i Jakobit më ka dërguar tek ju. Ky është emri im përjetë. Ky ka për të qenë gjithnjë emri im me të cilin do të kujtohem nga të gjitha breznitë".

E di cfare beri Krishti?

Ai e shpalli veten UNE JAM-i!!! Pra, Perendia i Dhjates se Vjeter, prandaj tek Gjoni lexon qindra here qe ai thote: UNE JAM... Cifutet e dinin mire se cfare po thoshte Ai.

Psh, ne nje vend Krishti tha:

Gjoni 8

58 Jezusi u tha atyre: ``Në të vërtetë, në të vërtetë unë po ju them: para se të kishte lindur Abrahami, unë jam``.

59 Atëherë ata morën gurë, që t`i hidhnin kundër tij; por Jezusi u fsheh dhe doli nga tempulli, duke kaluar midis tyre; dhe kështu u largua.

Ai tha qe para se te lindte Abrahami "UNE JAM", jo une isha!!! Pastaj, ku ishte Krishti para Abrahamit? Si paska ekzistuar ai para Abrahamit???

Ai e shpalli veten te perjetshem dhe Perendine e Dhjates se Vjeter, krijuesin e Universit.

Pse moren gure ata qe ta vrisnin? Sepse e kuptuan cfare tha ai, dhe kujtuan se po fliste blasfemi, sepse ai i tha atyre TROC qe une jam Perendia!

Cfare te te them me teper? A nuk eshte e qarte kjo per cdo njeri qe di te lexoje dhe te krahasoje 2 vargje me njera tjetren?

Redeemed, Pershendetje /pf/images/graemlins/wave.gif

ndricim

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Albanski,

Psh, ne nje vend Krishti tha:

Gjoni 8

58 Jezusi u tha atyre: ``Në të vërtetë, në të vërtetë unë po ju them: para se të kishte lindur Abrahami, unë jam``.

59 Atëherë ata morën gurë, që t`i hidhnin kundër tij; por Jezusi u fsheh dhe doli nga tempulli, duke kaluar midis tyre; dhe kështu u largua.

Ai tha qe para se te lindte Abrahami "UNE JAM", jo une isha!!! Pastaj, ku ishte Krishti para Abrahamit? Si paska ekzistuar ai para Abrahamit???

Ai e shpalli veten te perjetshem dhe Perendine e Dhjates se Vjeter, krijuesin e Universit.

Pse moren gure ata qe ta vrisnin? Sepse e kuptuan cfare tha ai, dhe kujtuan se po fliste blasfemi, sepse ai i tha atyre TROC qe une jam Perendia!

Cfare te te them me teper? A nuk eshte e qarte kjo per cdo njeri qe di te lexoje dhe te krahasoje 2 vargje me njera tjetren?

Redeemed, Pershendetje /pf/images/graemlins/wave.gif

[/ QUOTE ]

Me fjalet "para se të kishte lindur Abrahami, unë jam" Jezusi flet per ““profetesine qe ndodhi”” (ardhja e Jezusit). Ashtu sic tha per ‘frymen e shenjte’ qe do te vij. JO me kuptimin qe ishte Zot.

Jezusi ketu e RADHIT veten 'me' PROFETET(edhe ky fakt se ishte profet), d.m.th para se Abrahami te lindte tek populli i tij, Jezusi ‘ishte’ per tek populli i tij, Muhamedi ‘ishte’ per njerzimin si profet i fundit.

Abrahami, Jezusi dhe Muhamedi ishin profete qe do vinin.

Pra, keto fjale qe tha Jezusi nuk mund ta quajme Perendi, most e harrojme se Jezusi u dergua nga Perendia bashke me Abrahamin.

Ndersa me fjalet 'UNE JAME AI QE JAM' eshte qesharake(nuk kisha edhe kohe per te shkruar)

A e shfaq Bibla Jezusin Zot?

JO

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Profeci eshte profeci, fjalet e nje personi jane vec fjale dhe jo cdo fjale hyn ne profeci.

Qe keto jane mendimet e nje personi personal flet Luka 1

1 Mbasi shumë vetë ndërmorën të renditin tregimin e ngjarjeve që ndodhën në mesin tonë,

2 ashtu si na i përcollën ata që ishin bërë nga fillimi dëshmitarë okularë dhe shërbyes të fjalës,

3 m`u duk e mirë edhe mua, pasi i hetova të gjitha gjërat me kujdes që nga fillimi, të t`i shkruaj sipas radhës, fort i nderuari Teofil,

4 që ti të njohësh vërtetësinë e gjërave që të kanë mësuar.

Ketu lart nuk permendet na nje shpirt, vec se dukja e nje gjeje e mire dhe hetim nga fillimi. Mos me thuaj tani se nuk ka inpute njerezore dhe se Bibla eshte 100% fjale verbale e Zotit si Kur'ani.

Eshte interesante, sa here flas me nje krishter ia atribon mendimet e tij Shpirtit te Shenjte ose ca konsideron Zotin. Nje dite po flisja me nje Krishter dhe tha Une nuk besoj gjithe Biblen...sepse shpirti i Shenjte me tha qe keto jane genjeshtra, dhe keto jane te drejta. Dmth me keto pozita se komunikoni me shpirta te shenjte eshte hapur ca telashe...krishtere qe kundershtojne njeri tjetrin...etj. Une personalisht nuk besoj se shpirti i shenjte komunikon me njeri, me lart thuhet qe personi i mori sipas dukjes se tij pas nje hetimi...duhet te kete qene studius i madh, pra nuk eshte si Muhamedi qe as nuk dinte te lexonte dhe shkruante dhe ca eshte Kur'an eshte vec fjala verbale e Zotit.

1.Ringjallja, jeta , vdekja nuk kane vetem kuptime fizike, si buka nuk ka vetem kuptime fizike...meso metaforat biblike.
2.Dakort 100%, keshtu meson dhe Kur'ani
3.Ku e paska thene kete Jezusi "PERJETSHEM"...Edhe sikur ta kishte thene, kam permendur PRIFTIN E PERJETSHEM...qe eshte ne Bibel. Edhe ky eshte pjese e Trinise, apo Zot i meshiruar.
4.Ne zemrat e njerezve. Dakort!
5.Ashtu dinte edhe Muhamedi, Por si Muhamedi as Jezusi nuk dinte Diten e Gjykimit.
6.Kjo pike eshte stermunduar, lexo me lart. Ashtu je edhe ti sipas Bibles nqs je ndjekes i apostujve.(thashe qe do thoshe te njejten gje per nje qe s'di pergjigjet qe di une, por ta perserisesh kete me mua, eshte budallek)
7.E kam shpjeguar, se Jezusi referohet Zotit si deshmimtar kur fali njerezit. Falja mekatesh eshte permendur me lart.
8.Asnjehere nuk ka thene kete Jezusi, ti permend "PROSKUNEO" qe do thote lutej, nderonte dhe cituar nga persona te tjere.Meso greqishten e lashte. E kam diskutuar kete me para.
9.Sigurisht, ashtu sic ishte Musai e vetmja ne kohen e tij...e njejta me piken 2.

Ne greqishten e lashte, araimishten...nuk eshte e njejta fjale UNE JAM, ne vargjet per Muasain edhe HO ON - UNE JAM, dhe ne Vargjet per Jezusin eshte EGO IMI - UNE JAM. Te lexosh kontestin e ketyre gjerave qe citon, del kuptimi i duhur dhe jo se po thoshte Jezusi se eshte Zoti.

Lexo Kapitullin, Del se ca po fliste Jezusi Gjoni 8. Po bej ca vargje me te trasha qe duket se ai kuptimi jot bie poshte ne kontekst:

37 ``Unë e di se jeni pasardhësit e Abrahamit, por ju kërkoni të më vrisni, sepse fjala ime nuk gjen vend në ju.

38 Unë flas për ç`kam parë tek Ati im, dhe ju bëni gjërat që keni parë tek ati juaj``.

39 Ata, duke u përgjigjur, i thanë: ``Ati ynë është Abrahami``. Jezusi u tha atyre: ``Po të ishit bij të Abrahamit, do të bënit veprat e Abrahamit;

40 por ju tani kërkoni të më vrisni mua, që ju kam folur të vërtetën që kam dëgjuar nga Perëndia; Abrahami këtë nuk e bëri.

41 Ju bëni veprat e atit tuaj``. Prandaj ata i thanë: ``Ne nuk lindëm nga kurvërimi; ne kemi një Atë të vetëm: Perëndinë``.

42 Atëherë Jezusi u tha atyre: ``Po të ishte Perëndia Ati juaj, ju do të më donit, sepse kam dalë dhe kam ardhur nga Perëndia; nuk kam ardhur, pra, nga vetja ime, por ai më ka dërguar.

43 Përse nuk e kuptoni thënien time? Sepse nuk mund të dëgjoni fjalën time.

44 Ju jeni nga djalli, që është ati juaj, dhe doni të bëni dëshirat e atit tuaj; ai ishte vrasës që nga fillimi dhe nuk qëndroi në të vërtetën, sepse në të nuk ka të vërtetë. Kur thotë të rrema, flet nga vetvetja, sepse është gënjeshtar dhe ati i rrenës.

45 Kurse mua, duke qenë se ju them të vërtetën, nuk më besoni.

46 Cili nga ju më bind për mëkat? Nëse flas të vërtetën, përse nuk më besoni?

47 Kush është prej Perëndisë, i dëgjon fjalët e Perëndisë; prandaj ju nuk dëgjoni, se nuk jeni prej Perëndisë``.

48 Atëherë Judenjtë iu përgjigjën dhe i thanë: ``A nuk themi me të drejtë se ti je Samaritan dhe se ke një demon?``.

49 Jezusi u përgjigj: ``Unë s`kam një demon, por nderoj Atin tim; ju përkundrazi më çnderoni.

50 Tani unë nuk kërkoj lavdinë time, ka kush e kërkon dhe gjykon.

51 Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them se ai që zbaton fjalën time, nuk do ta shohë kurrë vdekjen, përjetë``.

52 Pra Judenjtë i thanë: ``Tani njohim se ti ke një demon. Abrahami dhe profetët kanë vdekur, kurse ti thua: "Kur njëri zbaton fjalën time, nuk do ta shijojë kurrë vdekjen, përjetë".

53 Ti qenke më i madh se ati ynë Abraham, i cili ka vdekur? Edhe profetët kanë vdekur; kush pretendon se je?``.

54 Jezusi u përgjigj: ``Në qoftë se unë e përlëvdoj veten, lavdia ime s`është asgjë. Éshtë Ati im ai që më përlëvdon, për të cilin ju thoni se është Perëndia juaj.

55 Por ju ende s`e keni njohur, kurse unë e njoh dhe, po të thoja se nuk e njoh, do të isha një gënjeshtar si ju; por unë e njoh dhe e zbatoj fjalën e tij.

56 Abrahami, ati juaj, ngazëllohej në shpresën që të shihte ditën time; e pa dhe u gëzua``.

57 Judenjtë, pra, i thanë: ``Ti ende nuk je pesëdhjetë vjeç dhe e paske parë Abrahamin?``.

Interesant, dalin se ketu Jezusi akuzohet per demon se ishte djalli vete, dhe Jezusi thote se nuk kerkonte Lavdine tij, ti thua ky thoshte ishte Zoti. Del ne vargun Abrahami, ati juaj, ngazëllohej në shpresën që të shihte ditën time; e pa dhe u gëzua``. se Abrahami ka thene per ardhjen e Jezusit dhe u gezua qe do vinte dhe jo se Jezusi ka qene i perjetshem.

Interesant si ty kur Jezusi fliste per Jeten profetët kanë vdekur, kurse ti thua: "Kur njëri zbaton fjalën time, nuk do ta shijojë kurrë vdekjen, përjetë". Jezusi flet per Shpetimin, Jeten ne raport me Zotin dhe jo jeten e kesaj boti, ti me thua si akuzuezit qe e keqkuptuan se qenka Jeta Fizike dhe jo Jeta Shpirterore, e Shpetimit.

Nqs sjell kete varg per Jezusin se ehste i perjetshem, atehere ca thua per Jeremian qe e kam permendur me lart ose per ate priftin qe kam permendur me para pa fillim e pa mbarim. Qendroji drejt kuptimeve Biblike, dhe mos i shtrembero sic ben akuzuesit e Jezusit.

Gjithe te Mirat.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Shenim:

Duke mos iu pergjigjur pyetjeve qe kam shtruar nga shkrimet e perpara, prape sjell te njejtat gjera, dhe une prape pres pergjigje per pyetjet qe bera kur i solle ne fillim.

Oxymoron, nuk e kupton se po e sjell kuptimin neper carqe te rrumbullakta. Thua dicka, pastaj te bej pyetjen, ti s'pergjigjesh, pastaj sjell te njejten gje, prape te bej pyetjen, nuk pergjigjesh, e prape kur del e njejta gje, sjell ate qe ke sjell me para duke mos iu pergjigjur pyetjeve reale. Nqs pranon A = C sepse A ka kete shprehje, pranon ti qe B = C sepse B ka kete shprehje, sepse eshte e njejta shprehje? Nqs jo, atehere mos me sill prape A kur te them me verteto C sepse nuk ke sqaruar se pranon apo jo se B = C. E shikon gabim llogjik, se tani me duhet te futem ne llogjike matematikore, se ne gjuhen letrare me duket se paske dobesim ne te kuptuar.

Me pak fjale:

A = Jezusi dhe shprehja
B = Person tjeter (jo Jezusi) dhe shprehja
C = Krijuesi i Universit

Nqs A = C eshte sepse A ka kete shprehje, atehere edhe B = C me ate llogjike, atehere nuk kemi me trnitet, por mije-nitet dhe jo nje Bir, por mijra Bijra, dhe jo nje Perendi, por mijra Perendira, jo nje te Perjeteshem, por Mijera.

Nqs NUK pranon B = C sepse e njejta shprehja te B nuk ka kuptimin qe me thua ti qe ka ne A, atehere shprehja qe sjell ti ne A nuk provon se A = C.

oxymorons

Primus registratum

Albanski,

Me vjen keq qe debaton me gjera qe thuhen qarte. Vargu qe citova qe tregon se cdo pjese e shkrimit te shenjte eshte e frymezuar nga Zoti eshte mjaft i qarte! Kjo s'ka te beje fare nese personi qe po shkruante Biblen e dinte apo s'e dinte kete gje.

Ti citon nje varg tjeter qe duket sikur ai person s'e dinte qe ishte i fryezuar nga Zoti dhe thjesht vendosi te shkruaje disa gjera. C'rendesi ka nese ai e dinte apo nuk e dinte se ishte i frymezuar? Kjo s'ndryshon faktin qe Zoti po ja jepte fjalet!

Prandaj ti zgjedh ato gjera qe te pelqejne nga Bibla dhe le ato qe do. Atehere, c'mund te flas me me ty?

Te mohosh qe Krishti u kryqezua, sepse Kurani thote keshtu eshte absurditet? Bibla tregon nga ata qe e pane dhe jetuan me Krishtin kete deshmi, kurse ne duhet te besojme nje njeri te vetem pas 600 vjetesh?

Cfare dinte ai per kete? Po sikur ta kishte nga krizat e epilepsise?

A nuk thote Bibla qe cdo gje do vertetohet nga goja e 2 ose 3 deshmitareve? Atehere pse duhet t'i besojme nje te vetmi pas 600 vjetesh qe hedh poshte gjithcka qe dishepujt e Krishtit shkruan? S'te duket pak absurde kjo?

Nuk eshte se s'po i pergjigjem pyetjeve te tua, por nuk shoh ndonje vlere per t'ju futur atyre kur ti s'pranon ato qe shkruan QARTE!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Oxymoron,

Keto shkrimet e Bibles, nuk jane shkrimet e dishepujve..Gjoni i qe shkruan nuk eshte Gjoni qe ishte me Jezusin. Me thua pak ca ishte Luka...Duket qe paske mungese dije se kush jane autoret e bibles, nje liber i kanonizuar 300 vjet e kusur pas Jezusit sipas deshirat e prifterinjve me urdher te mbretit Roman Konstandin... Natyrisht keta te gjithe ishin te frymezuar 300 vjet pas Jezusit, kurse 600 vjet me pas Muhamedi duhet te kete kriza epilepsie se te pelqen ty.

Por ashtu sic u sha dhe u hodh poshte Jezusi ne nga faresinjte, ashtu po hidhet Muhamedi nga tipa arrogante dhe ofendues si puna jote. Pergjigju pyetjeve qe kam ngritur, para se te kalosh ne ofendime dhe supozime per Muhamedin. Ofendo ke te duash sa te duash,pyetjet ngelen te papergjigjura. Ne vend te pergjigjesh pyetjeve reale na kalon ne ofendime per Muhamedin, tregon sa i kulturuar dhe sa me sinqeritet e paske marre diskutimin. Ne vend te shkruaje per Muhamedin, i kishe perdorur ato rreshta per tu pergjigjur peytjeve me larte.

Nejse, diskutimi eshte i vdekur me persona si ty qe kane vec besim te verber. Gezohe besimin e verbert deri ne ate dite, e heres tjeter mos thuaj Jezusi mesoi trinine dhe meshirimin e Zotit se nuk ke vertetime, vec hamendjes dhe imagjinates tende.

Diskuto me veten tende, une terhiqem nga shkrime pa kutpim, shtermeberime fjalesh dhe shprehjesh biblike dhe ofendues ndaj njerezve qe thirin ne monoteizmin e Zotit, keto qe flet ti jane tipike faresinjake si ne epoken e Jezusit...Edhe ata thonin se Jezusi ishte i ri, si e njihte Abrahamin, dhe ti thua Muhamedi ishte 600 vjet pas, si e njihka Jezusin. Mos kopjo faresinjte qe e mohuan Jezusin dhe argumentat e tyre te pakten!

oxymorons

Primus registratum

Oxymoron,

Keto shkrimet e Bibles, nuk jane shkrimet e dishepujve..Gjoni i qe shkruan nuk eshte Gjoni qe ishte me Jezusin. Me thua pak ca ishte Luka...Duket qe paske mungese dije se kush jane autoret e bibles, nje liber i kanonizuar 300 vjet e kusur pas Jezusit sipas deshirat e prifterinjve me urdher te mbretit Roman Konstandin... Natyrisht keta te gjithe ishin te frymezuar 300 vjet pas Jezusit, kurse 600 vjet me pas Muhamedi duhet te kete kriza epilepsie se te pelqen ty.

Por ashtu sic u sha dhe u hodh poshte Jezusi ne nga faresinjte, ashtu po hidhet Muhamedi nga tipa arrogante dhe ofendues si puna jote. Pergjigju pyetjeve qe kam ngritur, para se te kalosh ne ofendime dhe supozime per Muhamedin. Ofendo ke te duash sa te duash,pyetjet ngelen te papergjigjura. Ne vend te pergjigjesh pyetjeve reale na kalon ne ofendime per Muhamedin, tregon sa i kulturuar dhe sa me sinqeritet e paske marre diskutimin. Ne vend te shkruaje per Muhamedin, i kishe perdorur ato rreshta per tu pergjigjur peytjeve me larte.

Nejse, diskutimi eshte i vdekur me persona si ty qe kane vec besim te verber. Gezohe besimin e verbert deri ne ate dite, e heres tjeter mos thuaj Jezusi mesoi trinine dhe meshirimin e Zotit se nuk ke vertetime, vec hamendjes dhe imagjinates tende.

Diskuto me veten tende, une terhiqem nga shkrime pa kutpim, shtermeberime fjalesh dhe shprehjesh biblike dhe ofendues ndaj njerezve qe thirin ne monoteizmin e Zotit, keto qe flet ti jane tipike faresinjake si ne epoken e Jezusit...Edhe ata thonin se Jezusi ishte i ri, si e njihte Abrahamin, dhe ti thua Muhamedi ishte 600 vjet pas, si e njihka Jezusin. Mos kopjo faresinjte qe e mohuan Jezusin dhe argumentat e tyre te pakten!

[/ QUOTE ]

Albanski,

Nuk kam aspak mungese nga njohurite e autoresise se Bibles, mesa duket ti ke mungese dhe do te luash me karten e interpretimit katolik. Besimtaret e krishtere s'kishin nevoje per asnje lloj kanonizimi nga askush per te ditur kush ishin shkrimet dhe deri ne vitin 300 qe thua ti me Konstantinin Bibla ishte perdorur, perkthyer ne disa gjuhe, me mijera kopje.

Ungjilli sipas Gjonit nuk eshte shkruar nga Gjoni, dishepulli???????

Eh, c'te te them me teper une ty??? Refuzimi i fjaleve te Zotit sjell nje c'rregullin te aftesise te kuptuarit te asaj qe thuhet e qarte e zeze mbi te bardhe pa patur nevoje per asnje interpretim.

Vargu qe une citova per faktin se shkrimi eshte i frymezuar nga Perendia dhe jo vullnet i njerezve eshte mese i qarte ashtu sic lexohet, mirepo ti s'do ta pranosh. Atehere s'kam c'te te them me.

Nuk doja te te ofendoja per Muhamedin. Une thjesht e permenda qe ta merrje ne konsiderate, pasi mund te jete e vertete.

Sipas Bibles cdo gje vertetohet nga goja e dy ose tre deshmitareve, dhe per Krishtin e kryqezuar dhe ringjallur deshmojne shume.

600 vjet me vone, Muhamedi e hodhi poshte. Sipas asaj qe thuhet ne Bibel deshmija e tij eshte e pa pranueshme, sepse ai 1) s'ishte deshmitar, 2) eshte nje i vetem, dhe pa 2 ose 3 deshmitare s'duhet ta degjojme.

Eshte kaq e thjeshte. S'ishte pune ofendimi, ishte thjesht ceshtje apeli.

Gjithe te mirat

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Oxymoron,

Per deshmimtaret, ti vazhdon te Kopjosh Faresinjte qe urrenin Jezusin. Ta jep shpjegimin Jezusi punen e deshmimtareve se deshmia e te Derguarit dhe Zotit jane me shume te mjaftueshme se 2 ose 3 vetave:

Gjoni 8

13 Atëherë farisenjtë i thanë: "Ti dëshmon për vetveten; dëshmimi yt nuk është i vërtetë".

14 Jezusi u përgjigj dhe u tha atyre: "Edhe pse dëshmoj për vetvete, dëshmimi im është i vërtetë, sepse unë e di nga kam ardhur e ku po shkoj; ju, përkundrazi, nuk e dini as nga vij dhe as ku po shkoj.

15 Ju gjykoni sipas mishit, unë nuk gjykoj asnjeri.

16 Por, edhe kur gjykoj, gjykimi im është i vërtetë, sepse unë nuk jam vetëm, por jam unë dhe Ati që më dërgoi.

17 Edhe në ligjin tuaj është shkruar se dëshmimi i dy njerëzve është i vërtetë.

18 Unë jam ai që dëshmoj për vetvete dhe Ati që më ka dërguar dëshmon për mua".

19 Atëherë i thanë: "Ku është Ati yt?". Jezusi u përgjigj: "Ju nuk më njihni as mua, as Atin tim; po të më njihnit mua, do të njihnit edhe Atin tim".

600 Vjet me vone e para. Edhe kete nga Faresinjte e ke kopjuar. Po vepron kunder mesimive te Jezusit sipas Bibles dhe po ndjek gjurmet e atyre qe urrejne Jezusin qe te hedhesh poshte Muhamedin. Argumenta te kote si keto hidhen poshte nga Jezusi po ne te njejtin kapitull qe citova me larte:

31 Atëherë Jezusi u tha Judenjve që besuan në të: "Nëse do të qëndroni në fjalën time, jeni me të vërtetë dishepujt e mi;

32 do ta njihni të vërtetën dhe e vërteta do t'ju bëjë të lirë".

33 Ata iu përgjigjën: "Ne jemi pasardhës të Abrahamit dhe s'kemi qenë kurrë sk-llevër të askujt; si mund të thuash ti: "Do të bëheni të lirë"?".

34 Jezusi u përgjigj atyre: Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them: Kush bën mëkatin është skllav i mëkatit.

35 Por skllavi nuk rri përgjithmonë në shtëpi; ndërsa biri rri përgjithmonë.

36 Pra, nëse Biri do t'ju bëjë të lirë, do të jeni me të vërtetë të lirë".

37 "Unë e di se jeni pasardhësit e Abrahamit, por ju kërkoni të më vrisni, sepse fjala ime nuk gjen vend në ju.

38 Unë flas për ç'kam parë tek Ati im, dhe ju bëni gjërat që keni parë tek ati juaj".

39 Ata, duke u përgjigjur, i thanë: "Ati ynë është Abrahami". Jezusi u tha atyre: "Po të ishit bij të Abrahamit, do të bënit veprat e Abrahamit;

40 por ju tani kërkoni të më vrisni mua, që ju kam folur të vërtetën që kam dëgjuar nga Perëndia; Abrahami këtë nuk e bëri.

41 Ju bëni veprat e atit tuaj". Prandaj ata i thanë: "Ne nuk lindëm nga kurvërimi; ne kemi një Atë të vetëm: Perëndinë".

42 Atëherë Jezusi u tha atyre: "Po të ishte Perëndia Ati juaj, ju do të më donit, sepse kam dalë dhe kam ardhur nga Perëndia; nuk kam ardhur, pra, nga vetja ime, por ai më ka dërguar.

44 Ju jeni nga djalli, që është ati juaj, dhe doni të bëni dëshirat e atit tuaj; ai ishte vrasës që nga fillimi dhe nuk qëndroi në të vërtetën, sepse në të nuk ka të vërtetë. Kur thotë të rrema, flet nga vetvetja, sepse është gënjeshtar dhe ati i rrenës.

47 Kush është prej Perëndisë, i dëgjon fjalët e Perëndisë; prandaj ju nuk dëgjoni, se nuk jeni prej Perëndisë".

48 Atëherë Judenjtë iu përgjigjën dhe i thanë: "A nuk themi me të drejtë se ti je Samaritan dhe se ke një demon?".

49 Jezusi u përgjigj: "Unë s'kam një demon, por nderoj Atin tim; ju përkundrazi më çnderoni.

51 Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them se ai që zbaton fjalën time, nuk do ta shohë kurrë vdekjen, përjetë".

52 Pra Judenjtë i thanë: "Tani njohim se ti ke një demon. Abrahami dhe profetët kanë vdekur, kurse ti thua: "Kur njëri zbaton fjalën time, nuk do ta shijojë kurrë vdekjen, përjetë".

53 Ti qenke më i madh se ati ynë Abraham, i cili ka vdekur? Edhe profetët kanë vdekur; kush pretendon se je?".

54 Jezusi u përgjigj: "Në qoftë se unë e përlëvdoj veten, lavdia ime s'është asgjë. &amp;#627;htë Ati im ai që më përlëvdon, për të cilin ju thoni se është Perëndia juaj.

55 Por ju ende s'e keni njohur, kurse unë e njoh dhe, po të thoja se nuk e njoh, do të isha një gënjeshtar si ju; por unë e njoh dhe e zbatoj fjalën e tij.

56 Abrahami, ati juaj, ngazëllohej në shpresën që të shihte ditën time; e pa dhe u gëzua".

57 Judenjtë, pra, i thanë: "Ti ende nuk je pesëdhjetë vjeç dhe e paske parë Abrahamin?".

58 Jezusi u tha atyre: "Në të vërtetë, në të vërtetë unë po ju them: para se të kishte lindur Abrahami, unë jam".

59 Atëherë ata morën gurë, që t'i hidhnin kundër tij; por Jezusi u fsheh dhe doli nga tempulli, duke kaluar midis tyre; dhe kështu u largua.

Pra 600 vjet midis Jezusit dhe Muhamedit nuk jane asgje sic nuk jane qindrat e Vjeteve midis Jezusit dhe Abrahamit. Te gjithe jane te derguar te Zotit!

Pastaj thua jo epilepsi jo demone, apo teorira te tjera sic thone faresinjte per Jezusin, keto argumenta shkojne kunder Bibles tende dhe kunder Jezusit:

52 Pra Judenjtë i thanë: "Tani njohim se ti ke një demon. Abrahami dhe profetët kanë vdekur, kurse ti thua: "Kur njëri zbaton fjalën time, nuk do ta shijojë kurrë vdekjen, përjetë".

Paske qene kopjac i gjale i argumentave te urryesve te Jezusit. Keshtu e ndjek Jezusin ti?

saladin2

Primus registratum

Ungjilli sipas Gjonit nuk eshte shkruar nga Gjoni, dishepulli???????

[/ QUOTE ]

eshte anormale dhe e pakuptimte tia atribuosh Gjonit(dishepullit) shkirmin e ungjillit te katert, kjo jo vetem nga menyra e shkrimit por edh nga shume detaje te tjera, Alfred Loisy shprehet qarte se menyra se si Gjoni kundershton (sinotiket) eshte nje tregues i qarte i realitetit se nuk eshte dishepulli i Jeusit e as nxenes i dishepujve te tij.

Sipas Bibles cdo gje vertetohet nga goja e dy ose tre deshmitareve, dhe per Krishtin e kryqezuar dhe ringjallur deshmojne shume.

[/ QUOTE ]

kush tha qe vertetohet? asnje ska qene deshmitar i ringjalljes se tij askush ska qene (nga dishepujt) deshmitar i vdekjes se tij ne kryq) e as fdeshmi shteterore e historike ska.
Albanski Allahu ta shperblefte, mos ki merak 2&gt;1 dhe 1+1=2 ok?

N

nestilulo

Guest

Profeci eshte profeci, fjalet e nje personi jane vec fjale dhe jo cdo fjale hyn ne profeci.

Qe keto jane mendimet e nje personi personal flet Luka 1

1 Mbasi shumë vetë ndërmorën të renditin tregimin e ngjarjeve që ndodhën në mesin tonë,

2 ashtu si na i përcollën ata që ishin bërë nga fillimi dëshmitarë okularë dhe shërbyes të fjalës,

3 m`u duk e mirë edhe mua, pasi i hetova të gjitha gjërat me kujdes që nga fillimi, të t`i shkruaj sipas radhës, fort i nderuari Teofil,

4 që ti të njohësh vërtetësinë e gjërave që të kanë mësuar.

Ketu lart nuk permendet na nje shpirt, vec se dukja e nje gjeje e mire dhe hetim nga fillimi. Mos me thuaj tani se nuk ka inpute njerezore dhe se Bibla eshte 100% fjale verbale e Zotit si Kur'ani.

Eshte interesante, sa here flas me nje krishter ia atribon mendimet e tij Shpirtit te Shenjte ose ca konsideron Zotin. Nje dite po flisja me nje Krishter dhe tha Une nuk besoj gjithe Biblen...sepse shpirti i Shenjte me tha qe keto jane genjeshtra, dhe keto jane te drejta. Dmth me keto pozita se komunikoni me shpirta te shenjte eshte hapur ca telashe...krishtere qe kundershtojne njeri tjetrin...etj. Une personalisht nuk besoj se shpirti i shenjte komunikon me njeri, me lart thuhet qe personi i mori sipas dukjes se tij pas nje hetimi...duhet te kete qene studius i madh, pra nuk eshte si Muhamedi qe as nuk dinte te lexonte dhe shkruante dhe ca eshte Kur'an eshte vec fjala verbale e Zotit.

1.Ringjallja, jeta , vdekja nuk kane vetem kuptime fizike, si buka nuk ka vetem kuptime fizike...meso metaforat biblike.
2.Dakort 100%, keshtu meson dhe Kur'ani
3.Ku e paska thene kete Jezusi "PERJETSHEM"...Edhe sikur ta kishte thene, kam permendur PRIFTIN E PERJETSHEM...qe eshte ne Bibel. Edhe ky eshte pjese e Trinise, apo Zot i meshiruar.
4.Ne zemrat e njerezve. Dakort!
5.Ashtu dinte edhe Muhamedi, Por si Muhamedi as Jezusi nuk dinte Diten e Gjykimit.
6.Kjo pike eshte stermunduar, lexo me lart. Ashtu je edhe ti sipas Bibles nqs je ndjekes i apostujve.(thashe qe do thoshe te njejten gje per nje qe s'di pergjigjet qe di une, por ta perserisesh kete me mua, eshte budallek)
7.E kam shpjeguar, se Jezusi referohet Zotit si deshmimtar kur fali njerezit. Falja mekatesh eshte permendur me lart.
8.Asnjehere nuk ka thene kete Jezusi, ti permend "PROSKUNEO" qe do thote lutej, nderonte dhe cituar nga persona te tjere.Meso greqishten e lashte. E kam diskutuar kete me para.
9.Sigurisht, ashtu sic ishte Musai e vetmja ne kohen e tij...e njejta me piken 2.

Ne greqishten e lashte, araimishten...nuk eshte e njejta fjale UNE JAM, ne vargjet per Muasain edhe HO ON - UNE JAM, dhe ne Vargjet per Jezusin eshte EGO IMI - UNE JAM. Te lexosh kontestin e ketyre gjerave qe citon, del kuptimi i duhur dhe jo se po thoshte Jezusi se eshte Zoti.

Lexo Kapitullin, Del se ca po fliste Jezusi Gjoni 8. Po bej ca vargje me te trasha qe duket se ai kuptimi jot bie poshte ne kontekst:

37 ``Unë e di se jeni pasardhësit e Abrahamit, por ju kërkoni të më vrisni, sepse fjala ime nuk gjen vend në ju.

38 Unë flas për ç`kam parë tek Ati im, dhe ju bëni gjërat që keni parë tek ati juaj``.

39 Ata, duke u përgjigjur, i thanë: ``Ati ynë është Abrahami``. Jezusi u tha atyre: ``Po të ishit bij të Abrahamit, do të bënit veprat e Abrahamit;

41 Ju bëni veprat e atit tuaj``. Prandaj ata i thanë: ``Ne nuk lindëm nga kurvërimi; ne kemi një Atë të vetëm: Perëndinë``.

42 Atëherë Jezusi u tha atyre: ``Po të ishte Perëndia Ati juaj, ju do të më donit, sepse kam dalë dhe kam ardhur nga Perëndia; nuk kam ardhur, pra, nga vetja ime, por ai më ka dërguar.

47 Kush është prej Perëndisë, i dëgjon fjalët e Perëndisë; prandaj ju nuk dëgjoni, se nuk jeni prej Perëndisë``.

48 Atëherë Judenjtë iu përgjigjën dhe i thanë: ``A nuk themi me të drejtë se ti je Samaritan dhe se ke një demon?``.

49 Jezusi u përgjigj: ``Unë s`kam një demon, por nderoj Atin tim; ju përkundrazi më çnderoni.

51 Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them se ai që zbaton fjalën time, nuk do ta shohë kurrë vdekjen, përjetë``.

52 Pra Judenjtë i thanë: ``Tani njohim se ti ke një demon. Abrahami dhe profetët kanë vdekur, kurse ti thua: "Kur njëri zbaton fjalën time, nuk do ta shijojë kurrë vdekjen, përjetë".

53 Ti qenke më i madh se ati ynë Abraham, i cili ka vdekur? Edhe profetët kanë vdekur; kush pretendon se je?``.

54 Jezusi u përgjigj: ``Në qoftë se unë e përlëvdoj veten, lavdia ime s`është asgjë. Éshtë Ati im ai që më përlëvdon, për të cilin ju thoni se është Perëndia juaj.

55 Por ju ende s`e keni njohur, kurse unë e njoh dhe, po të thoja se nuk e njoh, do të isha një gënjeshtar si ju; por unë e njoh dhe e zbatoj fjalën e tij.

56 Abrahami, ati juaj, ngazëllohej në shpresën që të shihte ditën time; e pa dhe u gëzua``.

57 Judenjtë, pra, i thanë: ``Ti ende nuk je pesëdhjetë vjeç dhe e paske parë Abrahamin?``.

Interesant, dalin se ketu Jezusi akuzohet per demon se ishte djalli vete, dhe Jezusi thote se nuk kerkonte Lavdine tij, ti thua ky thoshte ishte Zoti. Del ne vargun Abrahami, ati juaj, ngazëllohej në shpresën që të shihte ditën time; e pa dhe u gëzua``. se Abrahami ka thene per ardhjen e Jezusit dhe u gezua qe do vinte dhe jo se Jezusi ka qene i perjetshem.

Interesant si ty kur Jezusi fliste per Jeten profetët kanë vdekur, kurse ti thua: "Kur njëri zbaton fjalën time, nuk do ta shijojë kurrë vdekjen, përjetë". Jezusi flet per Shpetimin, Jeten ne raport me Zotin dhe jo jeten e kesaj boti, ti me thua si akuzuezit qe e keqkuptuan se qenka Jeta Fizike dhe jo Jeta Shpirterore, e Shpetimit.

Nqs sjell kete varg per Jezusin se ehste i perjetshem, atehere ca thua per Jeremian qe e kam permendur me lart ose per ate priftin qe kam permendur me para pa fillim e pa mbarim. Qendroji drejt kuptimeve Biblike, dhe mos i shtrembero sic ben akuzuesit e Jezusit.

Gjithe te Mirat.