A e shfaq Jezusin Zot Bibla?

Dardanus

Primus registratum
Re: A e shfaq Jezusin Zot Bibla?

Po mor, pse jo ?
Natyrisht nese doni ju.

Vetemse do te ishte me mire pa kunja (kungja), si njerez te civilizuar.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Nomad,

E lexova ate websitin.

Me pak fjale thote Jezusi eshte 100% Zot dhe 100% Njeri. Dmth del 200% qenie...por nuk eshte 200% sepse 200% qenie eshte 2 persona (100% qenie = 1 person , 200% = ?...) Ma shpjego pak kete 200% qenie qe nuk eshte 2 persona por 1 person se mua me duket sikur te thuash 1 + 1 = 1 dhe jo 2. Edhe pastaj kjo duhet besuar qe 1 + 1 = 1 edhe se e di shume mire qe nuk eshte e sakte. Kjo nga ana llogjikore te pakten. Sepse Zot edhe njeriu jane krejt ndryshe prandaj quhen Zot edhe njeri. Njeriu i vdekshem dhe nuk di gjithcka, Zoti i pavdkeshem dhe di ghithcka...prandaj nuk se keta jane te padallueshem apo kompletues...pra ne kete artikull nuk thuhet se 50% Njeri dmth vdes, por 50% Zot dmth ne tipare qe di gjithcka por jo ne tiparin qe Ka Zoti ne ate qe nuk vdes. Pra atehere do kishte kuptim...nga ana llogjikore te pakten...Kurse ti thua 100% Njeri vdes, 100% Zot nuk vdes...edhe une tani dua ta di vdes apo s'vdes, se po vdiqi eshte 100% Njeri dhe jo Zot, dhe po s'vdesi eshte 100% Zoti dhe jo Njeri... Pra shume probleme llogjikore te sjell ky artikulli qe hasen duke e lexuar. E pastaj ne Fund thote "Hypostatic Union". NUk shpjegon asgje! Eshte sikur ka thene nje matematicien, venin greket te shkencetaret e tyre edhe i pyesnin "Ne hame ushqim, por shohim se dicka del nga jashteqitja, atehere cfare eshte ajo qe na ushqen?" edhe shkencetaret greke i pergjigjen "Ajo qe te ushqen eshte cilesia nutritive e ushqimit." ...."Oh..e morrem vesh!". Dmth me pak fjale "Ajo qe te ushqen eshte ajo qe te ushqen, thene ndryshe me etiketen 'cilisia nutritive' e ushqimit" Pra venia e etiketeva dickaje nuk shpjegon asgje as nuk provon asgje. Pra te thuash kam nje top me plasteline dhe pastaj e bej ne kub me kater cepa, por te them "Mos u be budalla, se nuk eshte kub por eshte edhe top"..Dmth se ca eshte topi e dime, e ca eshte kub e dime, e marrim vesh qe ishte top edhe u be kub, dmth nuk eshte top me. Por qe te thuash eshte akoma top...kete s'e marr vesh une...e bere kub si mund te jete top me...ka cepa apo s'ka cepa. Po pati cepa eshte kub, e jo top. Po nuk pati cepa eshte top e jo kub...

Per besimin nuk ka placibo. Placibo...vete personi te doktori e i thote kam dhembje...doktoti i ben tere analizat...edhe nuk del asgje jo-normale, atehere doktori e kupton se eshte nga ana psikoligjore e pacientit edhe i thote merr kete ilacin tre here ne dite edhe pas nje jave do jesh ne rregull. Kjo quhet placibo, eshte vec se sheqer me qumesh ne forme kapsule, por doktori nuk i thote kete gje pacientit por e quan "ilac". Edhe pas nje jave pacienti sherohet. Keshtu veprojne placibot. Por ti thuash "Merr kete qumesh edhe sheqer edhe pas nje jave do sherohesh". Kjo nuk punon se tha qe eshte qumesht edhe sheqer tani thote merre se ilac. Di me mire se kaq. Pra per besimin nuk mund te prodhosh placibo. Nuk mund ti thuash tjeterit "Beso me gjithe shpirtin..." Por si te besoj kur di me mire....?

Admir

Forumium maestatis

Nuk po kam qejf me u kap me fjale boshe, por si besimtar i cfaredolloj Zoti qofsh, duhet ta kuptosh se me matematike besimi as nuk hidhet poshte, e as nuk mbrohet. Ke te besh me te tjere dimensione qe mendja ime dhe e jote nuk mund ti kuptojne ashtu sikur kupton se uji eshte uje, e buka buke.

Sa per placibot, o keni rituale ju o nuk ka kush!!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Nuk po mundohem te hedh poshte besimin tend apo te na nje tjetri. Une po flas per veten time, qe e lexova artikullin qe sugjerove ti edhe thjesht u shpreha se akoma nuk e kuptoj kete gjallese zot-njeri sic thoshte artikulli. Ndoshta ti ngaqe e ke kuptuar me mire do me shpjegoje ca veshtiresi qe hasa ne kuptim edhe jo veshtiresite ne matematike. Matematiken e perdora ne vend te shkruaja me fjale, perdora simbole qe t'i bija shkurt ate qe nuk kuptoja edhe jo si mjet hedhjeje poshte besimet tende. Nuk eshte aspak ne doren time qe te ndryshoj besimin e ndokujt...Ajo eshte ne dore te Zotit. Une vetem kisha pyetje per disa ceshtje edhe veshtiresi ne kuptim... Nqs per ty, ai artikulli ben shume kuptim edhe nuk has asnje problem, Zoti te ndihmofte ne te mira dhe nqs di pergjigje atyre veshtiresive qe hasa une ne kuptimin e Jezusit si gjallse njeri-zot per veten time, me shpjego keto veshtiresite...nqs jo, atehere mos u irrito dhe flit me ironi... Paskemi placibe "ne" e kush qenkan "ne" ta marr vesh une? Une s'kam ardhur te perfaqesoj dike...pervec vetes time. Apo ndoshta ke menduar se une perfaqesoj gjithe ata qe nuk besojne se Jezusi nuk eshte Zot? Jo persona te tjere kane arsye e tyre, dhe as nuk i njoh, une po flas dhe prezantoj veten time me trurin tim dhe mendjen time.

Dmth kete mendje kam, dhe me kete bej gjykimet... kete mendje me ka dhene Zoti per te kuptuar. Te kisha mendje tjeter me tjera dimensione...nuk do te kisha pyetur apo jo?

saladin2

Primus registratum

LLAZARI

Meqenëse rikthimi në jetë i Llazarit shihet shpesh si mrekullia më e fuqishme që ka kryer Jezusi në Bibël, ne do ta marrim në shqyrtim këtë ngjarje siç përshkruhet në Ungjillin e Gjonit. Është e çuditshme se asnjëri nga shkruesit e ungjijve të tjerë nuk e përmend Llazarin. Sidoqoftë, historia është se Llazari ishte shumë i sëmurë. Motrat e tij, Maria dhe Marta, të shqetësuara nga gjendja e tij, i dërgojnë lajm Jezusit që të vinte e ta shëronte nga sëmundja, por ai shkoi tepër vonë; katër ditë pasi Llazari kishte vdekur.

AI PSHERËTIU

Maria vuri kujën e iu ankua plot vaje Jezusit, duke thënë se po të kishte ardhur në kohë, ndoshta vëllai i saj nuk do të kishte vdekur; nëse ai kishte mundur të shëronte sëmundjet e njerëzve të tjerë, përse nuk do ta kishte shëruar edhe vëllanë e saj që ishte, për më tepër, një mik fort i dashur i tij? Jezusi i tha: “A nuk thashë se po të besosh, do të shohësh lavdinë e Perëndisë?” (Gjoni 11:40) Kushti ishte që ata të besonin. A nuk u kishte thënë ai se besimi mund të lëvizë malet? Ai kërkoi që ta çojnë tek varri. Gjatë rrugës, ai “psherëtiu në frymë” (Gjoni 11:33). Nuk po murmuriste, por po zbrazte ç’kishte në zemër e po i lutej Zotit. Ndërsa ngashërehej hidhur, njerëzit që e rrethonin nuk ishin në gjendje t’i dëgjonin qartë fjalët e tij. Pas fjalëve, “ai psherëtiu”. Kur ishin në të mbërritur tek varri, Jezusi “psherëtiu” përsëri, ndoshta edhe më me zjarr. Zoti e dëgjoi psherëtimën e tij (lutjen e tij) dhe Jezusi mori garancinë se do t’i përmbushej kërkesa. Tani, Jezusi mund të ishte i qetë dhe të urdhëronte ta hiqnin gurin që zinte hyrjen e varrit, në mënyrë që Llazari i vdekur të kthehej nga të vdekurit. Pa këtë garanci prej Zotit, Jezusi (p.q.m.t.) vetëm sa do të kishte vënë veten në rolin e budallait.

SHMANGIA E KEQKUPTIMEVE

Marta solli ndër mend kutërbimin e kufomës, sepse vëllai i saj kishte vdekur prej katër ditësh, por Jezusi e dinte ç’bënte dhe guri u hoq. Atëherë, ai ngriti sytë nga qielli dhe tha:

“O Atë të falenderoj që më ke dëgjuar.
Unë e dija mirë se ti gjithnjë më dëgjon, por i kam thënë këto për turmën që është përreth, që të besojnë se ti më ke dërguar.” (Gjoni 11:41-42)

Çfarë është e gjithë kjo? Shfaqje teatrale? Përse gjithë kjo dramë? Sepse ai e dinte që këta njerëz mendjelehtë e të dhënë pas bestytnive do ta keqkuptonin burimin e mrekullisë. Ata mund ta merrnin atë për “Zot”. Vetëm Zoti mund të rikthejë në jetë të vdekurit. Për të qenë dyfish i sigurtë se njerëzit nuk do ta keqkuptojnë, ai foli me zë të lartë dhe “psherëtima” e tij u shndërrua në të qara drejtuar Zotit për ndihmë. Lutja, për ata që e dëgjonin, nuk ishte koherente, por Ati në qiell e kishte pranuar lutjen e tij; “O Atë, të falenderoj që më ke dëgjuar”.
Jezusi, madje, shtoi: “ti gjithnjë më dëgjon”; me fjalë të tjera, çdo mrekulli e bërë prej tij ishte një përgjigje nga Zoti i Gjithëfuqishëm për lutjet e tij. Çifutët e asaj kohe e kuptuan mirë pozitën e tij, ndaj dhe “lavdëruan Perëndinë”, sikurse na tregon Mateu në një rast, kur ata “…lëvdonin Perëndinë, që u kishte dhënë pushtet të tillë njerëzve.” (Mateu 9

Në të vërtetë, Jezusi tregon arsyet se pse foli me zë të lartë. Ai thotë: “që të besojnë se ti më ke dërguar”. Jezusi ishte, pra, një i Dërguar i Zotit, apo Resulullah, siç e kemi cilësuar në faqet e para të këtij libri.

Fatkeqësisht, përpjekja e Jezusit për të shmangur çdo keqkuptim mbi atë se kush i kreu mrekullitë dhe se ai ishte vetëm një i dërguar i Zotit, dështoi. Të krishterët nuk e pranojnë as kundërshtimin e hapur të vetë Jezusit, as dëshminë e Pjetrit, i cili është “Guri”, mbi të cilin Jezusi do të ndërtonte, siç besohet, Kishën e tij. Pjetri dëshmon me vërtetësi:

“Burra të Izraelit, dëgjoni këto fjalë: Jezusi Nazareas, njeriu i dëftuar nga Perëndia ndër ju me vepra të fuqishme, me mrekulli dhe shenja që Perëndia bëri ndër ju me anë të tij, siç edhe vet e dini...” (Veprat e Apostujve 2:22)

SITUATA, JO E PASHPRESË

I njëjti mesazh është përsëritur nga Zoti i Madhëruar në Kuranin e Shenjtë, në vargun 49 të surës 3, ku Allahu na bën të qartë se çdo shenjë apo mrekulli që Jezusi bënte, ndodhte “bi-idhni’l-Lah”, pra, “ME LEJEN E ALLAHUT”. Jezusi vetë thotë kështu, Pjetri thotë kështu dhe Zoti thotë, gjithashtu, kështu; por kundërshtuesët kryeneçë nuk duan të dëgjojnë: paragjykimi dhe bestytnia nuk vdesin lehtë. Detyra jonë është, thjesht, të përcjellim qartë Mesazhin. Ç’të mbetet, ia lemë Zotit. Çështja, në fund të fundit, nuk është krejt e pashpresë, sepse Allahu, në Librin e Tij të Shenjtë, na tregon:

“E disa prej tyre* janë besimtarë, por shumica e tyre janë larg rrugës së Zotit.” (Kurani i Shenjtë 3:110)

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Oxymoron,

Ti bie kurthit te injorances se Librit Tend, nqs do merrnin qe fjala Perendi kupton Perendine Zotin te vetem, atehere cdo cifut del perendi sipas kesaj thenie:

Te njejten gje thote edhe Jezusi per akuzat e cifuteve se nqs ata referoheshin vetes si perendi ne Torahun pse bejne hipokrizi dhe nuk aplikojne te njejtin mendim per Jezusin:

Gjoni 10:

33

Judenjtë u përgjigjën duke thënë: ``Ne nuk të vrasim me gurë për asnjë vepër të mirë, po për blasfemi, dhe sepse ti, duke qenë njeri, e bën veten Perëndi``.

34

Jezusi u përgjigj atyre: ``A nuk është shkruar në ligjin tuaj: "Unë thashë: Ju jeni perëndi"?

35

Nëse ai i quan perëndi ata, të cilëve u qe drejtuar fjala e Perëndisë (dhe Shkrimi nuk mund të bjerë poshtë),

36

ju thoni se ai, që Ati e ka shenjtëruar dhe e ka dërguar në botë, blasfemon, sepse ka thënë: "Unë jam Biri i Perëndisë"?

37

Nëse unë nuk bëj veprat e Atit tim, mos më besoni,

Ca do te thote "Unë thashë: Ju jeni perëndi"?

Jane cifutet perendi sipas oxymorons. Nqs jo, pse duhet marre fjala Perendi per Jezusin dhe perendi per Cifutete? Ca jane keto GERMA e MADHE "P" dhe germa e vogel "p" ne hebraisht si ne arabisht nuk ka germa te medha dhe te vogela, le te mos themi qe keto ne te folur nuk ekzistojne fare.... edhe ne gjuhe qe ka germa te medha dhe te vogla te shtypit.

Tjeter Musa, eshte qujtur Perendi (P/p njesoj ne hebraishte, nuk ka te madhe, te vogel te shtypit)

Eksodi 7:1

Zoti i tha Moisiut: "Shiko, unë po të bëj si perëndi për Faraonin, dhe vëllai yt Aaroni do të jetë profeti yt.

Po ta lexosh versionin anglisht "si" nuk ekzistton, pra "po te bej Perendi"....ndoshta edhe Musa del PERENDI si Jezusi po ta marrim ne kontekstin e dhene nga OXYMORONI.

Eshte Shejtani quhet Perendi:

2 Korintasve 4:4

të cilëve perëndia i këtij shekulli ua verboi mendjet e atyre që nuk besojnë, që drita e ungjillit të lavdisë së Krishtit, që është shëmbëllimi i Perëndisë, të mos ndriçojë tek ata.

Perendia e madhe e shtypit eshte edhe ne kete rast se nuk ka te madhe dhe te vogel as ne Aramieshten e Lashte as ne Hebraishte.... Pra Oxymoron ti bie ne kurthet e injorances per perdorimin e fjales "perendi" ne bibel.

Nqs Njerezit quhet Perendi, madje edhe Shejtani quhet Perendi, pse nuk duhet te merret Perendia kur i jepet Jezusit si Merret kur i jepet Musait, pra qe jane profete, dhe jo ne kuptimin se jane pjese e Zotit. Pse Jezusi gjitmone thote, Adhuroni Atin, Une bej mrekullira nepermjet Atit, une nuk e di diten e gjykimit kur eshte, as shpirti i shenjte por VEC ATI ne Qiell. Une nuk bej sipas Vullnitit tim por te Atit... Ca tregojne gjithe keto, tregojne se jane njesoj apo se jane te ndare dhe se Ati eshte Zoti qe di gjithcka dhe ben gjithe mrekullirat dhe githkush duhet te bindet vullnetit dhe kenaqesise se tij.

oxymorons

Primus registratum

Albanski,

Pergjigja e asaj qe thua ti gjendet po ne Bibel, dhe me habit fakti qe nuk e ke pare ate meqenese e ditke kaq mire Biblen.

Ja PSh.

1 Korintasve 8

5 Sepse, ndonëse ka të ashtuquajtura perëndi në qiell a në tokë (sikurse ka shumë perëndi dhe shumë zotër),

6 për ne s`ka veçse një Perëndi, Ati nga i cili janë të gjitha gjërat dhe ne në të; dhe një Zot, Jezu Krishti, me anë të të cilit janë të gjitha gjërat, dhe ne jetojmë me anë të tij.

Pra, sic thuhet qarte, megjithese ka shume te ashtequajtur perendi, fakti eshte qe vetem nje eshte Perendia i vertete.

1 Gjonit 5

Por ne dimë se Biri i Perëndisë erdhi dhe na dha të kuptuarit, që ne të njohim atë që është i Vërteti; dhe ne jemi në të Vërtetin, në Birin e tij Jezu Krisht; ky është i vërteti Perëndi dhe jeta e përjetshme.

Nqs ti nuk do besosh kete dhe e quan Fjalen e Zotit nje liber injorant, atehere kjo eshte midis teje dhe Perendise. Te gjithe ata qe mendojne se jane me te zgjuar se Zoti dhe mund ta korrigjojne Ate ne gjerat qe thote, vjelin frytet e veprave dhe qendrimeve te tyre.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Oxymorons,

E morra vesh qe thua qe sipas teje Jezusi eshte Perendi se ashtu quhet ne Bibel. Ti a e merr vesh se gjithcka qe quhet Perendi ne bibel nuk do te thote qe eshte Perendi. Se kjo fjala Perendi/perendi nuk ka ekzkluzivitet vetem per Zotin, por perdoret edhe per njerezit, shejtanet...

Pra nuk je konsistent ne pretendimet e tua qe meqe Jezusi quhet perendi, domosdo eshte i barabarte me Atin, Perendine e vertete. E pranon ti qe meqe Musa quhet perendi domosdo eshte i barabarte me Atin, Perendine e Vertete?

Ne vargun e melarte 1 korintasve 8:6 :

për ne s`ka veçse një Perëndi, Ati nga i cili janë të gjitha gjërat dhe ne në të; dhe një Zot, Jezu Krishti, me anë të të cilit janë të gjitha gjërat, dhe ne jetojmë me anë të tij.

Ati = Perendi! Dakort! 100% bie Dakort.
Jezusi = Zot, me duket se perkthyesi ka manipuluar ca perkthimin e tij, Zot ketu nuk ka kuptimin e Zotit si Perendi, por Mjeshter, Zotri.

Ne gjuhen Araimishte ne textus Reptus:

theos = Perendi, Zoti aty ku me lart eshte perdorur per fjalen "Perendi". Ne anglisht e kane perkthyer God, ne shqip eshte Zot.

kurios = Zot, aty afer Jezusit, ne fakt kjo nuk eshte njesoj se "theos" pse ta perkthesh Zot? Kur ne fakt kjo fjale ka kuptimin e mjeshterit, Zotriut, mesusesit....Kjo fjale qe ti oxymoron te mesosh njecik edhe te tjeret eshte e njejta fjale qe perdoret per Ibrahimin ne Dhjaten e Vjeter:

Zanafilla 24:42

Sot kam arritur te burimi dhe thashë: "O Zot - theos, Perëndia i zotërisë - kurios tim Abraham, në rast se të pëlqen kështu, të lutem bëje të mbarë udhëtimin që kam filluar.

Kurse ne vargun qe citove ti:

1 Korintasve 8

6 për ne s`ka veçse një Perëndi - Theos, Ati nga i cili janë të gjitha gjërat dhe ne në të; dhe një Zot - kurios, Jezu Krishti, me anë të të cilit janë të gjitha gjërat, dhe ne jetojmë me anë të tij.

Pra ne te dyja rastet Theos eshte Ekzluzivisht per Atin, Zotin, dhe kurios per mjeshter, mesues si per Abrahamin dhe Jezusin, ndonese perkthyesit duan te japin nuancat e tyre, ne i drejtohemi tekstit origjinal, qe te trajtojme keqkuptimet dhe del ajo qe desha te thoshja. Pra nuk kam asgje kundra asaj qe citon.

Nuk thashe qe Liber Injorant, thashe se "TI" je injorant qe nuk studion shprehjet dhe nuk je konsistent ne ato qe thua. Ja frytet e tua, arroganca e madhe qe flet per fjale dhe shprehje qe perdoren ne Bibel... dhe na sjell perkthime jo shume te mira!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Nuk kam qellime te ofendoje, por nuk dua te pershendes me urime per mos-dijen tende... Per te miren tende e kam qe te them mos flit pa e studiuar mire biblen... Mos i merr gjerat ashtu sic i do ti, merri sic jane ne Bibel... behu konsistent te shpjegosh nje varg te bibles me nje varg tjeter te bibles ne kuptimet e perdorimit te fjales edhe pse kjo nuk i hyn qellimit tend eshte nje gje me e sinqerte se te futesh interpretime te pagjendura ne Bibel...dhe qe nuk jane konsistent me vargje te tjera.

Gjithe te Mirat.

Nqs kam ofenduar me fjalen injorant e kam patur me kuptimin qe nuk ke shume dije dhe jo kuptim ofendues, me fal!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Nje shenim tjeter i vogel:

Nqs ka gjithe ata te ashtuquajtur Perendi/perendi pse duhet ta marrim Jezusin si Perendi ne nivelin e Atit, pse mos ta marrim perendi te ashtuquajtur? Nqs sipas Bibles Zoti i referohej Musait si Perendi, edhe i referohej Hebrenjve si Perendi, Ky eshte Zoti qe i fliste, dhe llogjikisht nuk hyn ne kategorine e ashtuqujtur, sepse ne kete kategori hyjne ato perendite qe njerezit i thojne perendi dhe nuk jane. Por nqs Zoti i referohet njerit ose disave si Perendi, ca Zoti eshte gabim dhe hyn se po i quan gabimisht si perendi dhe keta jane te ashtuquajtur nga Zoti? Kjo nuk ben kuptim. Keto jane shprehje te bibles se perendi nuk do te thote ekzluzivisht se jane hyjnor dhe te njejtin nivel te Atit (Zotit) se atehere Zoti po e ngre Musain ne nivelin e Tij, gjithashtu dhe Hebrenjte kur i referohet si perendi. Kjo fjale dhe shprehje nga kuptimin e njerit qe i bindet perendise, njeri qe beson ne Zotin si ne Rastin e Musait... Pse atehere nqs kjo fjale ka kete kuptim, pse detyrimisht duhet t'i japim kuptimin e grades se Zotit ne rastin kur eshte per Jezusin, dhe ne rastin kur eshte per Musain apo na nje tjetri mos t'i japim kete grade. Tregon a provon kjo gje qe Jezusi eshte Zot ne graden e Zotit nqs kjo nuk eshte konsistente me kuptimet e tjera te kesaj fjale ne Bibel? Pra te sjellesh kete si prove qe Jezusi domosdo eshte perendi ne graden e Atit, Zotit nuk eshte e vlefshme se eshte shprehje e hapur ndaj interpretimeve te tjera dhe qe gjenden brenda ne Bibel dhe eshte konsistente me keto interpretime, nuk i kundershton aspak.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Po te lexosh vargjet e thene nga Jezusi, qe mund t'i gjesh ne ngjyre te kuqe ne ate qe quhet Edicioni i Bibles se Skronjave te Kuqe duket mjaft qarte se Jezusi asnjehere nuk thote se eshte Zoti dhe e mohon kete.

oxymorons

Primus registratum

Albanski,

Nuk e di cfare mund te thuhet me qarte sesa vargjet qe citova, ku thuhet se Jezusi eshte i verteti Perendi (trajta e shquar) dhe jeta e perjetshme.

Kush tjeter pervec Perendise se universit mund te jete jeta e perjetshme?

Vargje ka pafundesisht, por mua me duket se ketu nuk kemi te bejme me nje mungese faktesh/vargjesh nga Bibla se Jezusi eshte Perenida i universit, nje me Atin, por me nje mosbesim te Bibles si fjales se Zotit.

Cfare eshte Jezusi atehere nese nuk ishte Perendia i shfaqur ne mish?

1 Tim 3:16

Dhe s`ka asnjë dyshim se misteri i mëshirës është i madh: Perëndia u shfaq në mish, u shfajësua në Frymë, u duk ndër engjëj, u predikua ndër johebrenj, u besua në botë, u ngrit në lavdi.

Kush qenka Perendia qe u shfaq ne mish? Per ke po flitet? A e beson ti kete varg?

Kush ishte ky njeri qe pranoi adhurimet e njerezve dhe fali mekatet e tyre?

Kush tjeter pervec Perendise mund te pranoje adhurim? Pse pranoi Krishti adhurim?

ndricim

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Albanski,

Dhe s`ka asnjë dyshim se misteri i mëshirës është i madh: Perëndia u shfaq në mish, u shfajësua në Frymë, u duk ndër engjëj, u predikua ndër johebrenj, u besua në botë, u ngrit në lavdi.

[/ QUOTE ]

u shfajesua ne Fryme?????!!!! pikerisht nevoja per shfajesim tek Fryma, Jezusi nuk mund te quhet Perendi.

oxymorons

Primus registratum

Kur s'do te besosh ate qe thuhet qarte qe s'ka nevoje per asnje interpretim, si mundet te pretendosh te kuptosh ate qe do pak studim?

Nqs ti shpjegon cili eshte "Perendia u shfaq ne mish", ta shpjegoj une shprehjen pasuese.

ndricim

Primus registratum

oxymorons
edhe brenda kesaj pjese te bibles qe ti e solle argument te forte se Jezusi eshte Prenedi ka kundershtime(Zoti nuk ka nevoje per shfajesim /pf/images/graemlins/mad.gif). Po ta marim tere biblen ne studim del qe Jezusi ishte "Profet" dhe asgje me teper.

/pf/images/graemlins/wave.gif

oxymorons

Primus registratum

Klean,

Po Jezusi ishte pa mekat, per cfare kishte nevoje per shfajesim? Shfaqesim nga cfare? Nga mekatet? Prandaj te thashe qe kur nuk beson ate qe thuhet qarte fare, nuk ke si te kuptosh ate qe do pak studim.

Naten

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Oxymoron,

Ti citon:

Po te jap te njejtin argument qe te dhashe me pare. Te marrin nje varg tjeter edhe te shohim nqs ajo qe thua ti kundershtohet nga vargu tjeter?

1 Gjoni 4:12

Askush s`e ka parë ndonjëherë Perëndinë; po ta duam njeri-tjetrin, Perëndia qëndron në ne dhe dashuria e tij është e përsosur në ne.

Nqs eshte sic thua ti qe Jezusi eshte Perendi, atehere Jezusi duhet te jete i padukshem se ky vargu me larte thote se Perendine s'e ka pare asnjeri asnjehere. Nqs lexon pjesen e dyte te vargut thuhet se Perendia qendron ne ne, kjo do jete shpjegimi i "misherimit", jo "misherim" mitologjik qe Perendia zbret ne forme njeriu, por misherim figurativ qe nje person ndjek urdherat e Prendise. Pra nqs Perendia, Ati therret Musain si Perendi, pse duhet te marrim edhe "meshirimin" me te madh se fjala "perendi"...atehere shpjegoje ti ate larg me lart. Nqs Perendia nuk shihet asnjehere...Jezusi eshte pare dhe nuk eshte Perendia, i njejte si Perendia e vertete, por Perendi si Musai...ne menyre metaforike!

Po te lexosh Fjalet e Jezusit, Ai gjithmone thoshte nuk bej si vullnetin tim por si vullneti i Atit? Ca Perendie e vertete eshte qe nuk benka si vullneti i tij?

Ky perendia di gjithcka apo nuk di? Nqs nuk di, nuk eshte Perendia e vertete. Shpjegoje vargjet:

Jezusi thote me gojen e vete te Marku 13:32

``Sa për atë ditë dhe atë orë, askush nuk e di, as engjëjt në qiell, as Biri, por vetëm Ati.

Ti beson te ky vargu apo jo? Nqs Perendia u meshirua ne Kuptimin tend, duhet te dije...

Ato qe ti mendon si adhurim ndaj Jezusin, nuk jane adhurime ndaj Jezusit...se Jezusi asnjehere nuk ka thene ne gjithe Biblen "Me Ahdhuroni Mua" Por ka thene Adhuroni Atin, Faluni Atij:

Jezusi i udhezon ti luten dhe adhurojne Zotit, Atit, jo ate vete:

Mateu 6:

9 Ju, pra, lutuni kështu: "Ati ynë që je në qiej, u shenjtëroftë emri yt.

10 Ardhtë mbretëria jote. U bëftë vullneti yt në tokë si në qiell.

11 Bukën tonë të përditshme na e jep sot.

12 Dhe na i fal fajet tona, ashtu siç ua falim ne fajtorëve tanë.

13 Dhe mos lejo të biem në tundim, por na çliro nga i ligu, sepse jotja është mbretëria dhe fuqia dhe lavdia përjetë. Amen".

14 Sepse në qoftë se ju ua falni njerëzve gabimet e tyre, Ati juaj qiellor do t`jua falë edhe juve;

15 por në qoftë se ju nuk ua falni njerëzve gabimet e tyre, as Ati juaj nuk do t`ua falë juve gabimet tuaja.

dhe ne vend tjeter po te njejten gje:

Luka 11:

1 Dhe ndodhi që ai ndodhej në një vend dhe lutej dhe, si mbaroi, një nga dishepujt e tij i tha: ``Zot, na mëso të lutemi, ashtu siç i mësoi Gjoni dishepujt e vet``.

2 Dhe ai u tha: ``Kur të luteni, thoni: "Ati ynë që je në qiej, u shenjtëroftë emri yt, ardhtë mbretëria jote, u bëftë vullneti yt si në qiell edhe në tokë.

3 Na jep çdo ditë bukën tonë të nevojshme.

4 Dhe na i fal mëkatet tona, sepse edhe ne i falim fajtorët tanë; dhe mos lejo të biem në tundim, por na shpëto nga i ligu"``.

Pra ketu me lart del ajo qe Jezusi i urdheroi t'i luten vetem Atit, Zotit, dhe tjeter del se vete Jezusi i lutej Atit, Zotit. Nqs Jezusi ishte Perendia e Meshiruar, kujt po i lutej atehere?

Ato qe permend ti nuk jane thenie te Jezusit dhe jane te hapura interpretimeve si ne kete rast kur njerezit bijne me fytyre njerezve te tjere qe nuk jane Jezusi:

2 Sam. 18:28

Ahimatsi i bërtiti mbretit dhe tha: "Paqe!". Pastaj u shtri përpara mbretit me fytyrën për tokë dhe tha: "I bekuar qoftë Zoti, Perëndia yt, që ka lënë në pushtetin tënd njerëzit që kishin ngritur duart kundër mbretit, zotërisë tim!".

Pra qe njerezit u shtrine me fytyre para Jezusit nuk do thote se ahduruan Jezusin, por adhuronin Zotin qe dergoi Jezusin si ne rastin e vargut me larte qe u shtri me koke para mbretit dhe adhuroje Zotin qe dergoi mbretin dhe jo mbretin. Pra nga fjalet e Jezusit nuk indikohet asnjehere adhurimi ndaj tij. Nqs Jezusi kerkonte adhurim, pse nuk ka thene vetem njehere te pakten "Une Jam Zoti, me Adhuroni, dhe lutuni mua kur te keni nevoje"!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Edhe nje rast "adhurimi" i nje mbreti, histori e Jezusit:

Mateu 18

23 Prandaj mbretëria e qiejve i ngjan një mbreti që deshi të bënte llogaritë me shërbëtorët e vet.

24 Mbasi filloi t`i bëjë llogaritë, i sollën një që i detyrohej dhjetë mijë talenta.

25 Dhe, duke qenë se ky nuk kishte të paguante, zotëria e tij urdhëroi që të shitej ai me gruan e tij, bijtë e tij dhe gjithë ç`kishte, dhe të shlyejë detyrimin.

26 Atëherë ai shërbëtor i ra ndër këmbë e i lutej (adhuroj - proskuneo) duke thënë: "Zot, ki durim me mua dhe unë do t`i paguaj të gjitha".

E njejta fjale qe me larte eshte perkthyer "lutej" dhe jo "adhurim", kur perdoret per Jezusit perkthehet "adhuroi" dhe jo "lutej". Nje nga vargjet qe i referohesh ti si "ashurim" ndaj Jezusit eshte:

Mateu 15:

22 Dhe ja, një grua kananease, që kishte ardhur nga ato anë, filloi të bërtasë duke thënë: ``Ki mëshirë për mua, o Zot, o Bir i Davidit! Vajza ime është tmerrësisht e pushtuar nga një demon!``.

23 Por ai nuk iu përgjigj fare. Dhe dishepujt e tij iu afruan dhe iu lutën duke thënë: ``Lëshoje atë, sepse po bërtet pas nesh``.

24 Por ai u përgjigj dhe tha: ``Unë nuk jam dërguar gjetiu, përveç te delet e humbura të shtëpisë së Izraelit``.

25 Por ajo erdhi dhe e adhuroi - proskuneo, duke thënë: ``O Zot, ndihmomë!``.

26 Ai u përgjigj, duke thënë: ``Nuk është gjë e mirë të marrësh bukën e fëmijëve dhe t`ua hedhësh këlyshëve të qenve``.
Tani e shikon me mire ceshtjen ti...kur i teket perkthyesit e perkthen lutesh dhe kur i teket adhuron, e njejta fjale ne Textus Reptus.

Pra nuk ka ashuruar njeri Jezusin, por i eshte lutur ta ndihmoje si ne rastin e historise te atij mbretit, perkthime te keqe te kane bere te mendojne se Jezusi adhurohet se kjo fjale proskuneo nuk ka ekzluzivisht kuptimin adhuro, por edhe lutej, nderoj...!

Besoj se mirekuptohemi.

Gjithe te Mirat!