A e shfaq Jezusin Zot Bibla?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox
Re: A e shfaq Jezusin Zot Bibla?

Per veprat flet eshte Kapitulli i Jakobit 2 (Dhjata e Re)

14 Ç`dobi ka, vëllezër të mi, nëse dikush thotë se ka besim, por nuk ka vepra? A mund ta shpëtojë atë besimi?

vazhdon

17

Po kështu është edhe besimi; në qoftë se s`ka vepra, është i vdekur në vetvete.
18

Po dikush do të thotë: ``Ti ke besimin, dhe unë kam veprat``; më trego besimin tënd pa veprat e tua dhe unë do të të tregoj besimin tim me veprat e mia.
19

Ti beson se ka vetëm një Perëndi. Mirë bën; edhe demonët besojnë dhe dridhen.
20

Po, a dëshiron të kuptosh, o njeri i kotë, se besimi pa vepra është i vdekur?

21

Abrahami, ati ynë, a nuk u shfajësua me anë të veprave, kur e ofroi birin e vet, Isakun, mbi altar?
22

Ti e sheh se besimi vepronte bashkë me veprat e tij, dhe se, nëpërmjet veprave, besimi u përsos.
23

Kështu u përmbush Shkrimi, që thotë: ``Edhe Abrahami i besoi Perëndisë, dhe kjo iu numërua për drejtësi``; dhe u quajt miku i Perëndisë.
24

Ju shikoni, pra, se njeriu shfajësohet nga veprat dhe jo vetëm nga besimi.
25

Gjithashtu a nuk u shfajësua edhe Rahabi, lavirja, nga veprat, kur i priti të dërguarit dhe i përcolli nga një udhë tjetër?
26

Sepse, sikurse trupi pa frymën është i vdekur, ashtu edhe besimi, pa vepra, është i vdekur.

Pra mos thuaj veprat nuk kane rendesi sepse sic thuhet me larte besimi pa vepra eshte i vdekur, dhe kush beson se vetem besimi eshte gjithcka eshte njeri i kote.

Gjithe te Mirat.

Shenim:

E zgjata shume, por nuk mund te trajtohen gjithe ato gjera qe solle ti ne nje shkrim me nje fjali per secilen, me duhet te citoja Biblen qe ta beje sa me te lehte per ta kuptuar se po te thosha e thjesht 'E ke gabim, shko lexo Biblen' do mendoje se po flisja pa argumente.

redeemed

Primus registratum

Albanski,

kam vetem nje pyetje tani per tani, sepse me vone do te te shkruaj per ato gjerat qe ke permendur.

- Cfare do me thene qe Ati eshte ne mua dhe une ne Atin?
Cfare do te thote parafjala ne?
Pse nuk ka thene Jezusi "A nuk me besoni qe Ati eshte me mua dhe une me Atin?" qe nenkupton drejtperdrejte qe ka perkrahjen mbeshtetjen e Atit?

SIkur une te te them "Altini eshte me mua dhe une me Altinin"

dhe 'Altini eshte ne mua dhe une ne Altinin"

E para e jep shume qarte qe behet fjale per dy persona te ndryshem. Po e dyta?

ndricim

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Albanski,

kam vetem nje pyetje tani per tani, sepse me vone do te te shkruaj per ato gjerat qe ke permendur.

- Cfare do me thene qe Ati eshte ne mua dhe une ne Atin?
Cfare do te thote parafjala ne?
Pse nuk ka thene Jezusi "A nuk me besoni qe Ati eshte me mua dhe une me Atin?" qe nenkupton drejtperdrejte qe ka perkrahjen mbeshtetjen e Atit?

SIkur une te te them "Altini eshte me mua dhe une me Altinin"

dhe 'Altini eshte ne mua dhe une ne Altinin"

E para e jep shume qarte qe behet fjale per dy persona te ndryshem. Po e dyta?

[/ QUOTE ]

nese ti dhe Albanski me lejoni te pergjigjem,

&gt;&gt;&gt;Zoti, me fuqine dhe diturine e Tij ndodhet ne ‘mua’ dhe ne jemi te neshtruar me adhurim ‘ne’ Zotin&lt;&lt;&lt;

Shembull tjeter:

“Toka eshte ne mua dhe une jame ne Toke” por Toka ngelet toke dhe une njeri, ose “une jame ne Shqiperi dhe Shqiperia esshte ‘ne’ zemren time” por une jame njeri dhe shqiperia shet.

Pra, Ati eshte ‘ne’ Jezusin(me urdhera dhe shpallje) dhe Jezusi eshte ne Atin(i mbeshtetur dhe nen urdhera)

Qart???

Princesha

Primus registratum

Me vjen keq qe ketu postojne disa qe s'kane lexuar ndonjehere Biblen dhe japin shembuj amatoreske.

"Ati eshte ne mua dhe une ne Atin" ka nje kuptim me unik, dhe nuk ka sesi te jete e barabarte me thenien aq te manget "Ati eshte me mua dhe un me Atin" (kurse me shembullin e Altinit na ktheve ne klase te trete fillore).

Fraza "Ati eshte ne mua dhe une ne Atin" jep shume qarte portretin sesa afer Ati (Zoti)dhe Biri (Krishti) jane, me nje fjale jane NJE.

Kjo si rrjedhoje (dmth po te kesh lexuar Biblen) qe ekzistojne 3 ne 1, qe do te thote Ati, Biri dhe Shpirti i Shenjte dhe NUK mund te ndahen nga njeri tjetri.

Besoj u shpjegova.

zog

Primus registratum

vete emri JEZUS tregon qe ky ishte zoti ose te pakten qe njerezia ne ate kohe e moren per te tille.

JEZUS = JE ZOT.

pastaj bibla eshte =&gt;&gt;&gt;&gt; perkthim i perhtimit te perkthimit te perkthimi te atyre qe gjyshi degjoi prej gjyshit t'vet qe ai kishte degjuar nga gjyshi vet.
bibla pra si dhe kurani jane libra naive e per kalamaj, ai qe ka mend nuk mbeshtetet me ne to, por sheh drejt.

te pakten sot.

ps; rozalina hiq dore prej bibles, apo je e shemtut ?

Princesha

Primus registratum

zog, e bukur apo jo kjo eshte pune per mua, sic eshte pune per mua edhe ceshtja se sa i besoj une Bibles.

Une e di se ti nisesh me idene e mire per te me kthyer ne rruge te mbare, po problemi eshte zog, se une nuk kam humbur rrugen.

Te pershendes /pf/images/graemlins/wave.gif

zog

Primus registratum

qe je ti paranojake e di, si tere shqiptaret, e kemi ne gjak kete karakter. une ta kisha fjalen qe murgeshat qe i perkushtohen zotit, jane te gjitha femra me difekt (te paperkryera), ndryshe nuk do ti faleshin zotit.

dhe ne qofte se ti je ne rrugen e zotit (ose te drejte) aq me mire. nuk ka me keq te jesh pa vlere e pa zot gjithashtu.

si dhe qe thu ti meqe jemi tek teollogjia, po te shpjegoj si e zgjidhen problemin e femrave pa rol biollogjik, dy besimet fetare kristianizmi dhe islami.

tek te krishteret meqenese kur europa u be e tille u hoq edhe skllaveria, per femrat beqare te stazhonuara, ose grate e lena, u krijuan manastiret e murgeshave.
ndersa ne islam meqenese skllaveria lejohej, u krijuan haremet ose u lejuan martesat me shume gra.

keshtuqe grate pa rol, nuk mbeteshin rrugeve.

Princesha

Primus registratum

Te futesh murgeshe dhe te lexosh Biblen jane shume larg njera tjetres.

Te lexosh Biblen edhe te jesh e bukur nuk ka ndonje cudi te madhe.

zog

Primus registratum

Te futesh murgeshe dhe te lexosh Biblen jane shume larg njera tjetres.

Te lexosh Biblen edhe te jesh e bukur nuk ka ndonje cudi te madhe.

[/ QUOTE ]

s'ma ha menia qe e kalon klasen me keto perfundime.

Princesha

Primus registratum

Po ti s'je profesor zog, pranej s'mund te japesh gjykime te tilla. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Aftesia eshte te japesh mendimin pa harxhu rreshta te kote...kam njoft nje studente qe me nje fjali ka marre note maksimale ne nje hartim.

zog

Primus registratum

hem duhet te ket thene ; rrofte partia /pf/images/graemlins/laugh.gif

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Redeemed,

Me duket se ti nuk ke lexuar ca kam trajtuar dhe shkruar si pergjigje. Se po te kishe lexuar ose pare ca kam shkruar nuk do beje pyetje te tilla.

Ti merr perkthimet dhe me thua ca jane njesoj "ne" me "me" ne Shqip. Shqip po fliste Jezusi, ka shume shprehje ne Shqip qe t'i perkthesh ne gjuhe tjeter fjale per fjale nuk bejne kutpim. Atehere si kerkon te besh te njejten gje?

Po te shohesh vargjet e meposhtme, nqs thua "ne" nuk ka kuptimin "me" atehere duhet te pranosh se Apostujt jane Zoti i meshiruar, dhe jo vetem Jezusi, por kemi edhe Zottin e meshiruar ne Apostoj e se keta nuk jane persona te ndryshme nga Zoti.

Gjoni 17

11 Tani unë nuk jam më në botë, por ata janë në botë, dhe unë po vij te ti. O Atë i shenjtë, i ruaj ata në emrin tënd, ata që më ke dhënë, që të jenë një sikurse ne!

21 që të gjithë të jenë një, ashtu si ti, o Atë, je në mua dhe unë në ty; edhe ata të jenë një në ne, që bota të besojë se ti më ke dërguar.

22 Dhe unë u kam dhënë lavdinë që më ke dhënë, që ata të jenë një, ashtu si ne jemi një.

23 Unë jam në ta dhe ti në mua, që të jenë të përsosur në unitet dhe që bota të njohë që ti më ke dërguar dhe që i ke dashur, ashtu si më ke dashur mua.

Pse nuk thote "me" ta por "ne" ta? Qenka keta Apostuj pjese e trinise? Keto jane shprehje hebraishte dhe duhen kuptuar sipas gjuhes perkatese dhe jo shqipes. Ne hebraishte njerezit thirreshin Perendi se do thoshte njeri i perendise, Thirret njeri "Perendi" ne shqipe? Jane gjuhe te ndryshme, kane shprehje dhe gramatike tjeter.

Thoshte njeri qe lexonte Biblen ne gjuhen Zulu, se ne bibel ishte nje fjale "hoen" (me sa mbaj mend) dhe nenkuptonte Zotin. Vete ky ne nje restorant dhe shkon ne banjo. Ishin dy dyer, Njera thoshte "Damma" dhe tjetra "Hoen", e tha Damma e kuptova se e kishte fjalen per Femrat...shikoj Hoen - Zoti...Banjo per Zotin? Me vone e mori vesh se Zoti dhe Zotri kishte te njejten fjale dhe jo se kishte banjo per Zotin. Pra gjuhe te ndryshme ka gjuhe dhe shprehje te ndryshme, mo bej gafa te tilla pse thuhet "ne" dhe jo "me". Se nuk eshte shqip. Edhe sikur te kishte kuptimin qe i jep ti, atehere duhet te na shpjegosh se si keta Apostuj qenkan "ne" Jezusin dhe jo "me" Jezusin?

Gjithe te mirat!

Shenim:

Lexoji njehere ato qe kam shkruar, pastaj bej pyetje, keto vargjet me larte i kam kopjuar nga nje postim i meparshem, s'i paske lexuar?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Redeemed,

Jo vetem apostojt dalin nje, por edhe ti del nje me Jezusin dhe Atin dhe ne ta (Jezusin dhe Atin). Do me thuash se ti je Zoti i meshiruar tani se je pjese e Zotit, dhe jo ne kuptimin se "me" Zotin.

Gjoni 17

20 Tani unë nuk lutem vetëm për ta, por edhe për ata që do të besojnë në mua me anë të fjalës së tyre,

21 që të gjithë të jenë një, ashtu si ti, o Atë, je në mua dhe unë në ty; edhe ata të jenë një në ne, që bota të besojë se ti më ke dërguar.

...e vazhdon ne vargjet qe kam cituar me larte.

Dmth jo vetem Apostujt jane "ne" (jo "me") Zotin, por edhe ti qe thua qe ndjek Apostujt je "ne" (jo "me") Zotin, Jezusin, pra "jeni nje te gjithe". Keshtu flet Bibla, pra ose qendroje shpjegimit tim dhe Klean, ose i ke hapur nje telash vetes ne Bibel ne vargjet e tjera.

Jane "shprehje bible" dhe jo shqip. Duhet te dime shprehjet biblike se "Biri i Zotit" "Zoti" dhe "Nje me Zotin" "Ne Zotin" dhe tjera...nuk kane ate kuptimin qe mendon ti, per kete flet vete Bibla dhe Jezusi foli duke cituar Psalmet 82 duke kritikuar akuzuezit e tij.

Duhet te jesh konsistent ne vertetimet e tua, nqs do te vertetosh ndonje gje, nqs do te na shtysh gjerat ne gurmaz neve dhe te jesh vete besimtar i verbert. Atehere dije se une si Musliman, e kam te ndaluar te jem besimtar i verbert dhe te ndaluar te shpik gjera dhe te dal nga kuptimi real i fjaleve dhe te genjej perreth Zotit.

Zoti kerkon arsyetim, dhe jo shtyrje ne gurmaz opinionesh.

Isaiah 1:18 Ejani, pra, dhe të diskutojmë (arsyetojme) bashkë, thotë Zoti,...

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Rozalina,

Po ta kesh lexuar Biblen, nuk permendet gjekundi per trinitetin. Jezusi nuk thote gje 3 ne 1. Por thote ca eshte shkruar ne Dhjaten e Vjeter:

Marku 12:29 Dhe Jezusi u përgjigj: ``Urdhërimi i parë i të gjithëve është: "Dëgjo, o Izrael: Zoti, Perëndia ynë, është i vetmi Zot",

Perseriti fjale per fjale Dhjaten e Vjeter nga 10 Urdheresat:

Ligji i Perterire 6:4 Dëgjo, Izrael, Zoti, Perëndia ynë, është një i vetëm.

Pra nqs Jezusi do mesonte trinitetin, atehere ky do ishte rasti me i mire per ta mesuar... Por asnje vend nuk flet Jezusi per trinitet. Ne asnje vend ne Bibel nuk permendet triniteti. Eshte sikur te jap une nje liber per gomat e cpuara dhe ne te ka ca gjera nuanca, ca rrotullohet, ca mbushet me ajer, por gomat e cpuara nuk flitet asnjevend.

E gjithe baza e trinitetit eshte ne kete varg dhe nuk flet Jezusi:

1 Gjoni 5:7 Sepse tre janë ata që dëshmojnë në qiell: Ati, Fjala dhe Fryma e Shenjtë; dhe këta të tre janë një.

Po nqs "tre jane nje" shpjegon hyjnesi, por Apostojt qe ishin 12 dhe jane nje ca shpjegon, apo te gjithe qe ndjekin apostujta jane nje me Birin dhe Atin ca shpjegon?

Gjoni 17

20 Tani unë nuk lutem vetëm për ta, por edhe për ata që do të besojnë në mua me anë të fjalës së tyre,

Pra duke analizuar shprehjet nuk del trinitet ne asnje vend. Madje nuk e di po te lexosh disa bibla si Versioni Standard i Rishikuar vargu 1 Gjoni 5:7 eshte keshtu:

Dhe Fryma është ai që dëshmon, sepse Fryma është e vërteta.

dmth ca eshte nga Versioni i Mbretit Xhejms ne vargun e 6:

1 Gjoni 5:6

Ky është ai që erdhi me anë të ujit e gjakut, Jezu Krishti; jo vetëm me anë të ujit, por me anë të ujit e me anë të gjakut. Dhe Fryma është ai që dëshmon, sepse Fryma është e vërteta.

Pra ai varg tre jane nje eshte hequr sepse keta dijetaret krishtere kane thene se nuk ekzistonte ne manuskriptet me antike, me te vjetera, por ka qene shenim i nje personi dhe me vone u morr sikur ishte varg i bibles. Dhe keta e repektojne shume versionin e Mbretit Xhejms dhe i japin atribute te medha. Te gjitha keto jane ne parathenien e Bibles se Versionit Standard te Rishikuar.

Gjithe te Mirat!

bebi

Primus registratum

1 Gjoni 5:7 Sepse tre janë ata që dëshmojnë në qiell: Ati, Fjala dhe Fryma e Shenjtë; dhe këta të tre janë një.

Po nqs "tre jane nje" shpjegon hyjnesi, por Apostojt qe ishin 12 dhe jane nje ca shpjegon, apo te gjithe qe ndjekin apostujta jane nje me Birin dhe Atin ca shpjegon?

[/ QUOTE ]

Apostujt ishin 12 dhe ma vone mbeten 11 (pa jude iskariotin), dhe ishin NJI NE QELLIM.
Ndersa "NE" q1 mundohena me e ndjek jena ndoj/disa miliard/a (nuk i di statistikat me than' t'drejten po jena nji numer i konsiderushem), jena NJI NE BESIM.

A je i kjart tesh? /pf/images/graemlins/booki.gif

uno per tutti, tutti per uno /pf/images/graemlins/laugh.gif

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Une e kam shume te qarte.

Po nqs ato paskan qellimin dhe besimin, atehere pse mos te kene te njejtin kuptim per Jezusin ne lidhje me Atin? Pse duhet ta interpretosh ndryshe ne lidhje me Jezusin dhe ndryshe ne lidhje me ty? E njejta shprehje e njejta fjale. Pse nuk qendron konsistent me shprehjet? Pra nqs keto shprehje paskan keto kuptime, nuk bejne punen e tyre per te treguar se Jezusi qenka hyjnor apo Zoti i meshiruar. Ketu e kam fjalen une keto shprehje nuk vertetojne gje qe Jezusi eshte Hyjnesi.

Gjithe te Mirat.

bebi

Primus registratum

/pf/images/graemlins/smile.gif

Nuk e shoh se ku isha jo konsante. Un' as q1 e permenda lidhjen e Jezusit me te Atin, dhe jo pa qellim skjarova VETEM lidhjet NJEREZORE.
Tesh besoj se tane e kena ka nji ide (ajo e jotja psh asht nji prej tyne) por q1 nuk asht kurre e sigurte, se po flasim per dicka MBI njerezore e mbi kto lidhje un' e ndij vedin t'pafuqishme me ba konstatime. Kam mendime e ide, (logjike pra, pervec besimit) por ato mbeten te miat, ashtu si ajo jotja, tendja.

Kisha dasht me t'skjaru mbi disa pika, por n'af asht e pamujtun per mu.
Bile edhe kjo q1 thashe asht pak e tepert, se pertoj kur fillon e bahet terkuze midis nji mori antaresh.

oxymorons

Primus registratum

Albanski,

Per mua eshte shume interesante te shoh se si i shtremberon edhe ato vargje qe flasin shume qarte per hyjnine e Krishtit! Kjo tregon qe kur do te mos e besosh ate, s'ka rendesi fare se cfare te tregon, ti thjesht s'do ta besosh!

Jam kurioz te di si i manipulon ti vargjet me poshte qe bejne "MU" per ate qe thone:

Gjoni 1

1 Në fillim ishte Fjala dhe Fjala ishte pranë Perëndisë, dhe Fjala ishte Perëndi.
2 Ai (fjala) ishte në fillim me Perëndinë.
3 Të gjitha gjërat u bënë me anë të tij (fjala), dhe pa atë nuk u bë asnjë nga ato që u bënë.
4 Në atë ishte jeta, dhe jeta ishte drita e njerëzve.

Ketu thuhet qe:

1. Fjala ishte ne fillim me Perendine.
2. Fjala ishte Perendi
3. Cdo gje u krijua me ane te Tij
4. Asgje s'u krijua pa ate.

Per ke po flitet?

V. 14

Dhe Fjala u bë mish dhe banoi ndër ne; dhe ne soditëm lavdinë e tij, si lavdia e të vetëmlindurit prej Atit, plot hir e të vërtetë.

Po flitet per Jezus Krishtin!!!

Si i behet ketyre vargjeve? Per ke tjeter i thote Bibla keto gjera? I thote keto per ndonje profet? Atehere c'te ben ty te mendosh se Krishti ishte vetem nje profet?

I ka gje Muhamedi keto veti?