Re: A e shfaq Jezusin Zot Bibla?
Redeemed,
Ti flet per Gjonin 6:51 edhe fillon nga vargu 51, le te lexojme ca me para perse Jezusi del ne ngrenje te mishit te tij dhe ca kuptimi e ka:
PO citoj nga Gjoni 6
Jezusi ben mrekulline e bukes qe ushqen 5 000 veta.
10
Dhe Jezusi tha: ``Bëjini njerëzit të ulen!``. Por në atë vend kishte shumë bar. Njerëzit, pra, u ulën dhe ishin në numër rreth pesë mijë.
11
Pastaj Jezusi mori bukët dhe, pasi falenderoi, ua ndau dishepujve dhe dishepujt njerëzve të ulur; të njëjtën gjë bënë edhe me peshqit, aq sa deshën.
12
Dhe mbasi ata u ngopën, Jezusi u tha dishepujve të vet: ``Mblidhni copat që tepruan, që të mos shkojë dëm asgjë``.
13
I mblodhën, pra, dhe mbushën dymbëdhjetë shporta me copa nga ato pesë bukë prej elbi që u tepruan atyre që kishin ngrënë.
14
Atëherë njerëzit, kur panë shenjën që bëri Jezusi, thanë: Me të vërtetë ky është profeti, që duhet të vijë në botë``.
Me pas Njerezit fillojne ta kerkojne. Jezusi i thote:
26
Jezusi u përgjigj dhe tha: ``Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them se ju më kërkoni jo pse patë shenja, por sepse keni ngrënë nga bukët dhe keni qenë të ngopur.
27
Mos punoni për ushqimin që prishet, por për ushqimin që mbetet për jetë të përjetshme, të cilin do t`jua japë Biri i njëriut, sepse mbi të Ati, domethënë Perëndia, vuri vulën e tij.`
Pra Jezusi po flet per Ushqimin e Besimit, dhe jo ushqimin e kesaj bote qe prishet dhe ate kerkonin njerezit dhe jo besimin. Njerezit nuk e kuptojne se per cfare e kishte fjalen Jezusi dhe vazhdojne diskutimin.
30
Atëherë ata i thanë: ``Çfarë shenjë bën ti, pra, që ne ta shohim e ta besoj-më? Ç`vepër po kryen?
31
Etërit tanë hëngrën manën në shkretëtirë, siç është shkruar: "Ai u dha të hanë bukë nga qielli"``.
32
Atëherë Jezusi u tha atyre: ``Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them se jo Moisiu jua ka dhënë bukët nga qielli, por Ati im ju jep bukën e vërtetë nga qielli.
33
Sepse buka e Perëndisë është ai që zbret nga qielli dhe i jep jetë botës``.
Ketu duket qarte se Perendia jep buken e kesaj bote qe mbush stomakun dhe buken e jetes se kesaj bote dhe jeten ne boten e parajses.
Ata akoma nuk kuptojne gje dhe kerkojne buken e kesaj bote:
34
Atëhere ata i thanë: ``Zot, na jep gjithmonë atë bukë``.
35
Dhe Jezusi u tha atyre: ``Unë jam buka e jetës; kush vjen tek unë nuk do të ketë më kurrë uri dhe kush beson në mua, nuk do të ketë më kurrë etje.
36
Por unë jua thashë: ju më keni parë, por nuk besoni.
37
Gjithçka që më jep Ati do të vijë tek unë; dhe atë që vjen tek unë, unë nuk do ta nxjerr jashtë kurrë,
38
sepse unë kam zbritur nga qielli jo për të bërë vullnetin tim, por vullnetin e atij që më ka dërguar.
Interesant sa here perseritet kjo shprehje jo për të bërë vullnetin tim, por vullnetin e atij që më ka dërguar. Tregon se Jezusi eshte bindur Atit dhe jo Perendi e Meshiruar qe ka te njejtin vullnet me Atin.
47
Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them: Kush beson në mua ka jetë të përjetshme.
48
Unë jam buka e jetës.
49
Etërit tuaj hëngrën manën në shkretirë dhe vdiqën.
50
Kjo është buka që zbret nga qielli, që një mund të hajë e të mos vdesë.
Pra buka eshte besimi qe Jezusi eshte i derguar i Zotit, dhe jo buke qe Jezusi do sakrifikohet per mekatet e keqberesve, qe kundershton Ezekiel 18:19-22. Edhe pastaj vazhdon me ato vargjet qe citove ti.
Nje gje tjeter interesante, del se sa here qe Jezusi thote nje gje edhe ne keto vargje hebrenjte keqkuptojne ca thote Jezusi dhe ti me thua ata e kuptuan shume mire:
41
Judenjtë, pra, murmurisnin për të, sepse kishte thënë: ``Unë jam buka që zbriti nga qielli``,
42
dhe thoshnin: ``Vallë, a nuk është ky Jezusi, biri i Jozefit, të cilit ia njohim babanë dhe nënën? Si thotë, pra, ky: "Unë zbrita nga qielli"?``.
Jo vetem keqkuptohej nga Hebrenjte por edhe nga disheputjt e tij vete.
Gjoni 14
1
``Zemra juaj mos u trondittë; besoni në Perëndi dhe besoni edhe në mua!
2
Në shtëpinë e Atit tim ka shumë banesa; përndryshe do t`ju thoja. Unë po shkoj t`ju përgatis një vend.
3
Dhe kur të shkoj e t`ju përgatis vendin, do të kthehem dhe do t`ju marr pranë meje, që aty ku jam unë, të jeni edhe ju.
4
Ju e dini se ku po shkoj dhe e njihni edhe udhën``.
5
Thomai i tha: ``Zot, ne nuk e dimë se ku po shkon; pra, si mund ta njohim udhën?``
6
Jezusi i tha: ``Unë jam udha, e vërteta dhe jeta; askush nuk vjen tek Ati përveçse nëpërmjet meje.
7
Po të më kishit njohur, do të kishit njohur edhe Atin tim; qysh tani e njihni dhe e keni parë``.
8
Filipi i tha: ``Zot, na e trego Atin, dhe na mjafton``.
9
Jezusi i tha: ``Ka kaq kohë që unë jam me ju dhe ti nuk më ke njohur akoma, o Filip? Kush më ka parë mua, ka parë Atin; Si vallë po thua: "Na e trego Atin?".
10
A nuk beson se unë jam në Atin dhe se Ati është në mua? Fjalët që po ju them, nuk i them nga vetja. Ati që qëndron në mua, është ai që i bën veprat.
11
Më besoni se unë jam në Atin dhe se Ati është në mua; në mos, më besoni për shkak të vet veprave.
Disa elemente dalin ketu:
1``Zemra juaj mos u trondittë; besoni në Perëndi dhe besoni edhe në mua!
Pra Jezusi thote besoni ne Zot, besoni edhe ne mua dhe nuk thote besoni se une jam Zoti...pra besimi ne Zot eshte besimi ne Zot, por cifutet sipas bibles thoshin se Jezusi nuk eshte i derguar nga Zoti, prandaj Jezusi thote besoni ne mua qe jam nga Zoti.
Tomas, nuk merr vesh ca po flet Jezusi per ca po flet Jezusi shpi ne Parajse dhe kujton dicka tjeter:
5 Thomai i tha: ``Zot, ne nuk e dimë se ku po shkon; pra, si mund ta njohim udhën?``
Jezusi fillon ta shpjegoje dhe thote se nqs njohin ate duhet ta njohin edhe Atin, Zotin. Filipi nuk e kupton dhe thote:
8 Filipi i tha: ``Zot, na e trego Atin, dhe na mjafton``.
Dhe pastaj Jezusi i pergjigjet se pse i kerkon kete...
9
Jezusi i tha: ``Ka kaq kohë që unë jam me ju dhe ti nuk më ke njohur akoma, o Filip? Kush më ka parë mua, ka parë Atin; Si vallë po thua: "Na e trego Atin?".
10
A nuk beson se unë jam në Atin dhe se Ati është në mua? Fjalët që po ju them, nuk i them nga vetja. Ati që qëndron në mua, është ai që i bën veprat.
11
Më besoni se unë jam në Atin dhe se Ati është në mua; në mos, më besoni për shkak të vet veprave.
Me pak fjale Jezusi thote se Ati, Zoti i jep fjalet te thoje dhe Ai i ben veprat, mrekullite dhe jo Jezusi vete, prandaj nqs nuk besojne Jezusin, te pakten te besojne per hir te veprave te Atit, Zotit qe eshte i derguar i Zotit.
Ati nuk eshte specific per Jezusin, por ne gjuhen hebraishte Ati eshte dhe nenkupton Zotin, Ati eshte Ati i te gjitheve, Jezusi vete shprehet:
Gjoni 20:17 Jezusi i tha: ``Mos më prek, sepse ende nuk u ngjita te Ati im; por shko te vëllezërit e mi dhe u thuaj atyre se unë po ngjitem tek Ati im dhe Ati juaj, te Perëndia im dhe Perëndia juaj``.
Ti thua nuk ke mbetur ne duart tende per te siguruar shpetimin, mos do thuash se s'paska rendesi se ben mekate apo jo, se beson apo jo se pendohesh apo jo se ti ke na nje kontrate me Zotin dhe shpetimi yt ndodhi kete dite edhe kete ore dhe Zoti e nenshkroi edhe se ca ben tani e tutje deri kur te vdesesh, beson apo jo, ben mekate apo jo, pendohesh apo jo, pak rendesi ka?
Ca thote Jezusi per veprat?
Gjoni 5
17
``Mos mendoni se unë erdha për të shfuqizuar ligjin ose profetët; unë nuk erdha për t`i shfuqizuar, po për t`i plotësuar.
18
Sepse në të vërtetë ju them: Deri sa qielli dhe toka, të kalojnë asnjë jotë a asnjë pikë e ligjit nuk do të kalojnë, para se të plotësohet gjithçka.
19
Ai, pra, që do të shkelë një nga këto urdhërime më të vogla, dhe do t`u ketë mësuar kështu njerëzve, do të quhet më i vogli në mbretërinë e qiejve; kurse ai që do t`i vërë në praktikë dhe do t`ua mësojë të tjerëve, do të quhet i madh në mbretërinë e qiejve.
20
Prandaj unë po ju them: në qoftë se drejtësia juaj nuk është më e lartë nga ajo e skribëve dhe e farisenjve ju nuk do të hyni fare në mbretërinë e qiejve.
Dhe pastaj numeron ca duhet te besh nga Komandat e sribeve (shkruesve) dhe farisnjve, se po s'i bere nuk hyn fare ne mbreteri.
22por unë po ju them: "Kushdo që zemërohet pa shkak kundër vëllait të tij, do t`i nënshtrohet gjyqit; dhe kush i thotë vëllait të vet: "Rraka", do t`i nënshtrohet sinedrit; dhe kush do t`i thotë: "Budalla", do t`i nënshtrohet zjarrit të Gehenës.
28
Por unë po ju them se kushdo që shikon një grua për ta dëshiruar, ka shkelur kurorën me të në zemrën e vet.
29
Në qoftë se syri yt i djathtë të çon në mëkat, hiqe dhe flake larg teje, sepse është më mirë për ty që të humbësh një nga gjymtyrët e tua se sa të hidhet në Gehenën gjithë trupi yt;
30
dhe në qoftë se dora jote e djathtë të çon në mëkat, preje dhe hidhe larg teje, sepse është më mirë që të humbësh një nga gjymtyrët e tua se sa të hidhet në Gehena gjithë trupi yt
vazhdon sa nuk lejon as divorcin vetem ne rast tradhtie:
32 Por unë po ju them: Kushdo që e përzë gruan e tij, me përjashtim të rastit të kurvërisë, e bën atë të shkelë kurorën; dhe kushdo që martohet me një grua të ndarë, shkel kurorën.
Po kete kerkon Jezusi qe mundohesh te jesh i persosur, ti nuk e ke lexuar Jezusin ne bibel duke thene:
48 Jini, pra, të përkryer, ashtu siç është i përsosur Ati juaj, që është në qiej``.
Pra si thua veprat nuk kane rendesi per te siguruar shpetimin dhe se ne jemi te papersosur edhe jemi ne rregull qe te mos bejme vepra te persosura. Per ca flet Jezusi me lart, qe kundershton fjalet e tua?