A e shfaq Jezusin Zot Bibla?

oxymorons

Primus registratum
Re: A e shfaq Jezusin Zot Bibla?

Gjoni 20

28 Atëherë Thomai u përgjigj dhe i tha: ``Zoti im dhe Perëndia im!``.

29 Jezusi i tha: ``Sepse më ke parë, Thoma, ti ke besuar; lum ata që nuk kanë parë dhe kanë besuar!``.

Per cilin njeri/profet mund te thuhet "Zoti im dhe Perendia im"? Kush eshte ky njeri qe pranoka adhurimet e te tjereve? Ketu kjo s'ka asnje lidhje me nderimin, por me besimin ne te si Zot dhe Perendi.

ndricim

Primus registratum

oxymorons
me pare Albanski tha sipas bibles "Perendia nuk mund te shihet". Si mund te sjellesh argument se Thomai e pa Perendine prandaj besoi???
cilen pjese te bibles te mohojme?

sidoqofte, bibla e ben shume te qarte se Jezusi ishte "profet", Thomai tha "Zoti im dhe Perendia im" kur preku PROFETIN, une nese do prekja nje engjell do thoja te njejten gje, por jo me kuptimin se engjelli eshte ZOT.

shpresoj te jemi kuptuar

ujku81

Primus registratum

Edhe Sala me Tosin adhurohen si perendi nga tifozat respektive, kjo nuk do te thote qe ata jane Zoti vete. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Derisa koncili i ardhshem i Nikeas nuk do te marre vendim per ti shpallur njerin si pasardhes i Jezu Krishtit me prejardhje nga dinastia e Merovingeve dhe tjetrin birin e Zotit vete, atehere ata nuk do te quhen Zot! /pf/images/graemlins/tipsy.gif

ndricim

Primus registratum

oxymorous
lexo me kujdes:

po lexoja me vemendje biblen dhe shoh qe Maria i thiri "ZOT" nje kopshtari!!! /pf/images/graemlins/eek.gif

Gjoni 20
15 Jezusi i tha: ``O grua, pse po qan? Kë kërkon?``. Ajo, duke menduar se ishte kopshtari , i tha: ``Zot, po e pate hequr ti(Jezusin nga varri), më trego ku e vure dhe unë do ta marr``.

Pra bibla thote se edhe kopshtari i thjeshte ishte ZOT.

oxymorous, te keshilloj te besosh Jezusin si "profet" sa nuk eshte vone /pf/images/graemlins/frown.gif

OROSHI

Primus registratum

Zot=imzot mer cuno!
Ne ate kohe cdo grua e konsideronte nje burre si im-zot,pra ska te baje nga ana fetare!
Shum i dobet per te ngrit teza shpifese!

S6T6N6

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
oxymorons
me pare Albanski tha sipas bibles "Perendia nuk mund te shihet". Si mund te sjellesh argument se Thomai e pa Perendine prandaj besoi???
cilen pjese te bibles te mohojme?

sidoqofte, bibla e ben shume te qarte se Jezusi ishte "profet", Thomai tha "Zoti im dhe Perendia im" kur preku PROFETIN, une nese do prekja nje engjell do thoja te njejten gje, por jo me kuptimin se engjelli eshte ZOT.

shpresoj te jemi kuptuar

[/ QUOTE ]

ne fakt teza "perendia nuk mund te shihet" u shfrytezua nga islamizmi per te varrosur kulturen e vendeve ku vuri kembe ajo fe.
Nderkohe qe perendimi ngjyroste plot delikatese telajot e rilindjes, islamizmi priste gishtat e atyre qe tentonin te vizatonin te verteten.
(kjo sa per replike)

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Oxymoron,

Pergjigju ketyre pyetjeve:

Fjala "Perendi" nuk eshte ekzluzive per Krijuesin e Universit sipas Bibles. Pse atehere e sjell qe te provosh se Jezusi eshte Krijuesi i Universit?

Di Krijuesi i Universit gjithcka apo harron?

Me duket se ti ne vend t'i pergjigjesh peytjeve reale kapesh pas shprehjeve qe jane te hapura per interpretime. Eshte sikur te diskutosh me nje person qe thote qe Musai eshte perendi se Ati e thirri perendi, ose sikur te diskutosh me nje person pse Cifuti eshte hyjnur meqe Ati i thirri ata hyjnor.

Nqs do i ngjitemi shpjegimet te Bibles, keto jane shprehje te tilla qe nuk tregojne Hyjnesi.

Nqs do i ngjitemi subjektivitetit tend, edhe sikur te ishte te thoshte "jo-hyjnor" ti do e beje se e ka thene me ironi dhe do thoshe se e ka thene me kuptim qe eshte "hyjnor". Vetem nje ironi subjektive e ndryshon nje negative ne pozitive dhe nje pozitive ne negative. Me kete lloj subjektiviteti duhej te hyjme ne diskutim te "besimi i verbert" se sa te "besimi i arsyeshem".

Nqs do jesh besimtar i verbert se Jezusi eshte perendi, ka besimtar te verbert qe nje statuje e gdhendur nga duart e vete personit eshte Perendi. Ka nga ata besimtare te verbert qe me hurma benin nje idhudh dhe i luteshin kur kishin nevoje dhe besonin se ishte perendi. Kur i merrte uria e hanin dhe kerkonin falje perendise qe e hanin. Ka besimtare te verbert qe mbajne idhuj ne dhoma dhe i japin ushqim cdo mengjes, ushqimi prishet, dhe dites tjeter po te njejten gje sepse eshte perendia e tyre....Nqs do te jesh besimtar i verbert...vazhdo udhen tende...

Nqs te vjen pak arsyetimi atehere kerko te diskutosh, perndryshe mos me thuaj beson ne kete varg apo ne tjetrin. Kerkon qe te besojne vetem ne ato vargje qe citon ti dhe ca kundershton qellimin tend, ato vargje duhet ti anashkalojme dhe mos besojme?

oxymorons

Primus registratum

Oxymoron,

Pergjigju ketyre pyetjeve:

Fjala "Perendi" nuk eshte ekzluzive per Krijuesin e Universit sipas Bibles. Pse atehere e sjell qe te provosh se Jezusi eshte Krijuesi i Universit?

Di Krijuesi i Universit gjithcka apo harron?

Me duket se ti ne vend t'i pergjigjesh peytjeve reale kapesh pas shprehjeve qe jane te hapura per interpretime. Eshte sikur te diskutosh me nje person qe thote qe Musai eshte perendi se Ati e thirri perendi, ose sikur te diskutosh me nje person pse Cifuti eshte hyjnur meqe Ati i thirri ata hyjnor.

Nqs do i ngjitemi shpjegimet te Bibles, keto jane shprehje te tilla qe nuk tregojne Hyjnesi.

Nqs do i ngjitemi subjektivitetit tend, edhe sikur te ishte te thoshte "jo-hyjnor" ti do e beje se e ka thene me ironi dhe do thoshe se e ka thene me kuptim qe eshte "hyjnor". Vetem nje ironi subjektive e ndryshon nje negative ne pozitive dhe nje pozitive ne negative. Me kete lloj subjektiviteti duhej te hyjme ne diskutim te "besimi i verbert" se sa te "besimi i arsyeshem".

Nqs do jesh besimtar i verbert se Jezusi eshte perendi, ka besimtar te verbert qe nje statuje e gdhendur nga duart e vete personit eshte Perendi. Ka nga ata besimtare te verbert qe me hurma benin nje idhudh dhe i luteshin kur kishin nevoje dhe besonin se ishte perendi. Kur i merrte uria e hanin dhe kerkonin falje perendise qe e hanin. Ka besimtare te verbert qe mbajne idhuj ne dhoma dhe i japin ushqim cdo mengjes, ushqimi prishet, dhe dites tjeter po te njejten gje sepse eshte perendia e tyre....Nqs do te jesh besimtar i verbert...vazhdo udhen tende...

Nqs te vjen pak arsyetimi atehere kerko te diskutosh, perndryshe mos me thuaj beson ne kete varg apo ne tjetrin. Kerkon qe te besojne vetem ne ato vargje qe citon ti dhe ca kundershton qellimin tend, ato vargje duhet ti anashkalojme dhe mos besojme?

[/ QUOTE ]

Me duket se ta thashe pergjigjen e kesaj:

1 Korintasve 8

5 Sepse, ndonëse ka të ashtuquajtura perëndi në qiell a në tokë (sikurse ka shumë perëndi dhe shumë zotër),

6 për ne s`ka veçse një Perëndi, Ati nga i cili janë të gjitha gjërat dhe ne në të; dhe një Zot, Jezu Krishti, me anë të të cilit janë të gjitha gjërat, dhe ne jetojmë me anë të tij.

Tani, me qarte se kaq, a mund te thuhet? Lexoje cfare thote, eshte pergjigja e pyetjes tende.

Nqs Jezusi nuk ishte Perendia i shfaqur ne mish, dhe krijuesi i universit, atehere si i shpegon ti keto gjera nga Bibla:

1. Ai fali mekatet e njerezve.
2. Ai pranoi adhurimin e njerezve.
3. Ai eshte i vetmi shpetimtar.
4. Ai njihte mendimet dhe zemrat e njerezve.
5. Ai beri mrekulli qe askush tjeter s'i ka bere ndonjehere.
6. Ai ishte i vetmi njeri qe s'ka mekatuar ndonjehere.
7. Ai ishte i vetmi qe mund te merrte mbi vete mekatet e njerezimit.
8. Ai ishte i vetmi qe e shpalli veten si te perjetshem ("Une Jam").

Profet te duket ky njeri ty? Cila nga keto gjera i ka bere ndonje profet?

Si krahasohet Muhamedi me keto pika?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Do jem shume i drejtperdrejt ne diskutim:

1 Korintasve 8:6 qe citon ti nuk tregon gje per Hyjnesine e Jezusit. Vetem tregon se Ati eshte Perendi (theos) dhe Jezusi eshte Zotri (krijos) ose Imzot (sic e tha nje me larte), Mjeshter, Mesues.

Se ca ne ke ne mendje te tregosh ti nje Zot e di, por kjo eshte ca lexoj une...nga ajo qe citon.

Pse i shmangesh pyetjeve konkrete qe i kam postuar te pakten dy here? Dhe keshtu sic e ka marre diskutimin sikur t'i postoja edhe 1000 here te tjera, ti prape nuk do i pergjigjeje pyetjeve se nqs Jezusi ishte Krijuesi i Universit, Pse nuk di gjithcka? Pse kundershton vargun ku Zotin s'e ka pare asnjeri? Konsideron ti Perendi te gjithe qe i jane quajtur ne Bibel si perendi nga vete goja e tyre ose nga Krijuesi i Universit? Nqs jo, pse e nuk e aplikon kete mbi Jezusin? Kujt po i lutej ky Zoti i Meshiruar dhe kerkonte Ndihme? Keto jane pyetje reale te cituara nga Bibla.

Nqs deshton t'i pergjigjesh ketyre pyetjeve reale, vetem pranoje qe je besimtar i verbert edhe mbaroi diskutimi.

Ne fakt Jezusi asnjehere nuk ka thene une Krijova Universin ose une jam perendia i meshiruar nga goja e tij. Keto jane ato qe mendon ti se i ka thene, por prape nuk na tregon ku i paska thene ne Bibel?

Pyetjet me larte jane esenciale per diskutim. Une nuk kam ardhur per te debatuar me ty. Dhe hop te kercejme sa nga njera ne tjetren. Ti nqs ke ate qellim debatimesh kot se koti pa iu pergjigjur pyetjeve konkrete dhe u dellire ne ca pyetje dytesore qe ti mendon se Jezusi ka bere, kjo eshte pune tjeter.

Le te jap nje hyrje ne ate qe ben ti pyetje, pa u futur ne diskutim te hollesishem.

1.Kur paganet dhe ata qe vrane bijat e tyre hyne ne Islam, tere mekatet e tyre u falen. Tani kush ia tha ketyre qe iu falen? Jezusi? Muhamedi ia tha? Se i thua njerit qe mekatet te jane falur, nuk do thote qe po ia fal ti personalisht. Por cdo njeri qe kthehet nga rruga e gabuar ne te drejten mekatet falen. Kete beri edhe Jezusi dhe Muhamedi kur njerezin perqafuan Islamin ne te dy rastet e profeteve.

Kjo falje e mekatesh eshte koncept kaq i thjeshte sa ne nje histori te Jezusit per djalin e pabindur, kur u kthye prape te babai. Babai e fali mekatin e tij. Kur djali tjeter qe nuk kishte mekatuar u ankua, babai i tha se ankimi i tij eshte gje e gabuar. E ke lexuar kete refim te Jezusit apo jo?

Jezusi eshte i derguar i Zotit, do fali njeri Jezusi pa ia falur Zoti ate ne fillim? Atehere, Jezusi nuk do bente sipas Vullnetit te Atit, por sipas tij.

2.Nqs nuk di te lexosh, meso si te lexosh... Adhurim - proskuneo qe ata perkthyesit e bejne si adhurim ka kuptim eshte lutet, nderon...si fjale...ti bazohesh ne nuanca te fjales. Ai pranoi kerkesat e njerezve nuk eshte njesoj si ai pranoi adhurim...ne perkthim...por ne origjinal e njejta fjale perdoret. Kur ti teket perkthyesit e perkthen si te doje qe ta citosh ti adhurim? Mendoj se je me i mecur se kaq!

3. Shpetimtar...vetmi. S'ke lexuar kete varg?

2 Mbreterit 13:5
Prandaj Zoti i dha një shpetimtar - soter Izraelit, dhe kështu banorët e tij mundën t`i shpëtojnë pushtetit të Sirëve; kështu bijtë e Izraelit mundën të banojnë në çadrat e tyre si në të kaluarën.

soter- shpetimtar me lart eshte e njejta gje perdorur per Jezusin...pra Jezusi s'qenka i vetmi shpetimtar i permendur ne Bibel. Lexoje Biblen...

4.Muhamedi, njihte mendimet dhe zemrat e njerezve...kjo eshte se Zoti i tregoi se ca kishte. Aq shume i njihte sa dinte se kush kishte zemer te bardhe dhe kush ishte hipokrit. Dinte kush ishte qe do vente ne parajse dhe ne zjarr. Aq shume i njihte sa edhe shoket habiteshin se qysh mund te ishte ashtu kur ca shikonin ata tregonte te kunderten. Do thote kjo qe Muhamedi ishte Zoti apo Jezusi ishte Zoti?

5. Mrekullite i beri po nepermjet Zotit dhe jo fuqise se tij. Pra Zoti i bente mrekullite dhe jo Jezusi. Jezusi e thote kete gje vete. Nuk e ke lexuar kete?

Gjoni 10:32 Jezusi u përgjigj atyre: ``Ju tregova shumë vepra të mira nga Ati im; për cilën nga këto më vrisni me gurë?``.

Gjoni 11

41 Atëherë ata e hoqën gurin prej vendit ku ishte shtrirë i vdekuri. Dhe Jezusi i ngriti sytë lart dhe tha: ``O Atë, të falënderoj që më ke dëgjuar.

42 Unë e dija mirë se ti gjithnjë më dëgjon, por i kam thënë këto për turmën që është përreth, që të besojnë se ti më ke dërguar``.

43 Dhe, mbasi tha këto, thirri me zë të lartë: ``Llazar, eja jashtë!``.

Aktet 2:22
Burra të Izraelit, dëgjoni këto fjalë: Jezusi Nazareas, njeriu i dëftuar nga Perëndia ndër ju me vepra të fuqishme, me mrekulli dhe shenja që Perëndia bëri ndër ju me anë të ti tij, siç edhe vet e dini,

Te gjitha keto vargje me larte tregojne se mrekullite jane bere nga Zoti dhe jo nga Jezusi.

6.Njeri qe nuk mekaton nuk eshte me larte se ai qe mekaton dhe pendohet per Zotin. Jezusi e thote kete gje vete me gojen e tij. E ke lexuar?

Luka 15

28 Kur i dëgjoj këto, ai u zemërua dhe nuk deshi të hynte; atëherë i ati doli dhe iu lut të hynte.

29 Por ai iu përgjigj të atit dhe tha: "Ja, u bënë kaq vite që unë të shërbej dhe kurrë s`kam shkelur asnjë nga urdhërat e tu, e megjithëatë kurrë s`më dhe një kec për të bërë një festë me miqtë e mi.

30 Por, kur u kthye ky djali yt, që prishi pasurinë tënde me prostituta, ti there për të viçin e majmur".

Tjeter vend:

Luka 15

``Cili njeri prej jush, që ka njëqind dele dhe një prej tyre t`i humbasë, nuk i lë të nëntëdhjetë e nëntat në shkretirë dhe nuk shkon pas asaj që humbi deri sa ta gjejë?

5 Dhe, kur e gjen, e merr mbi supe gjithë gaz;

6 dhe, kur arrin në shtëpi, i thërret miqtë dhe fqinjët dhe u thotë: "Gëzohuni bashkë me mua, sepse e gjeta delen time që më kishte humbur.

7 Dhe unë po ju them se po kështu në qiell do të ketë më shumë gëzim për një mëkatar të vetëm që pendohet, sesa për nëntëdhjetë e nëntë të drejtët, që nuk kanë nevojë të pendohen.

Zekeria dhe Elizabeta pa mekate

Luka 1

5 Në ditën e Herodit, mbretit të Judesë, ishte një prift me emër Zakaria, nga rendi i Abias; gruaja e tij ishte pasardhëse e Aaronit dhe quhej Elizabetë.

6 Që të dy ishin të drejtë në sytë e Perëndisë, duke ecur pa të metë në të gjitha urdhërimet dhe ligjet e Zotit.

Me trego pak ku mekatuan keta qe quhen pa te meta?

7. Ke lexuar ti Ezekiel 18:

20 Shpirti që mëkaton do të vdesë, i biri nuk do të mbartë paudhësinë e atit dhe ati nuk do të mbartë paudhësinë e birit; drejtësia e të drejtit do të jetë mbi të, pabesia e të pabesit do të bien mbi të.

21 Në rast se i pabesi largohet nga të gjitha mëkatet që kryente, në rast se respekton të gjitha statutet e mija dhe zbaton barazinë dhe drejtësinë, ai me siguri ka për të jetuar; nuk ka për të vdekur.

22 Asnjë nga shkelje që ka kryer nuk do t`i kujtohet atij; ai do të jetojë për shkak të drejtësisë që zbaton.

23 A ndjej vallë gëzim nga vdekja e të pabesit?", thotë Zoti, Zoti, "apo përkundrazi që ai të kthehet nga rrugët e tij dhe të jetojë?

24 Por në rast se i drejti largohet nga drejtësia e tij dhe kryen paudhësinë dhe imiton tërë gjërat e neveritshme që kryen i pabesi, a do të jetojë vallë ai? Në rast se tërë drejtësia që ka bërë nuk do të kujtohet më; për shkeljen që ka kryer dhe mëkatin që ka bërë, ai ka për të vdekur, për shkak të tyre.

Kjo qe thua ti ose beson qe ka bere Jezusi kundershton keto vargjet me larte!

8.Perjeteshem... po Jeremia i perjetshem ishte sipas teje qe Zoti thote qe i bere kete e kete pare se te lindej?

Jeremia 1

"Para se unë të të formoja në barkun e nënës sate, të kam njohur; para se ti të dilje nga barku i saj, të kam shenjtëruar dhe të kam caktuar profet të kombeve".

Si i shpjegon kete te perjetshmin tjeter ti:

Hebrenjve 7

1 Sepse ky Melkisedeku, mbret i Salemit dhe prift i Shumë të Lartit Perëndi, i doli përpara Abrahamit, kur po kthehej nga disfata e mbretërve dhe e bekoi;

2 dhe Abrahami i dha atij edhe të dhjetën e të gjithave. Emri i tij do të thotë më së pari "mbreti i drejtësisë", dhe pastaj edhe "mbreti i Salemit", domethënë "mbreti i paqes".

3 Pa atë, pa nënë, pa gjenealogji, pa pasur as fillim ditësh as fund jete, por i përngjashëm me Birin e Perëndisë, ai mbetet prift në amshim.

4 Merrni me mend, pra, sa i madh ishte ky, të cilit Abrahami i dha të dhjetën e plaçkës.

-------------------

Pra edhe ky duhet te jete Perendia i meshiruar, pa gjeonologji. Jezusi kishte gjeonologji sipas Bibles apo jo? Pa fillim dmth ky as paska qene lindur...Jezusi u lind....

Ky pa nene e baba. Jezusi me nene.... Ky i mbushka tere cilesite e meshirimit. beson se ky eshte perendia i meshiruar para se te meshirohej te Jezusi?

Une i jam pergjigjur pak si hyrje ketyre pyetjeve tua, ti akoma nuk je pergjigjur pyetjeve te mia. Nqs debaton...per te fituar na nje kupe boterore si kampion debatimesh...dhe devijon qellimisht peytjeve reale, atehere le ta leme me kaq...se e ke fituar me kohe. Une ketu po diskutoj, nuk kam ardhur per debatim sa andej ketej...kapu sa aty ketu...shmangu sa andej ketej...!

oxymorons

Primus registratum

Do jem shume i drejtperdrejt ne diskutim:

[/ QUOTE ]

Gjithashtu edhe une.

1 Korintasve 8:6 qe citon ti nuk tregon gje per Hyjnesine e Jezusit. Vetem tregon se Ati eshte Perendi (theos) dhe Jezusi eshte Zotri (krijos) ose Imzot (sic e tha nje me larte), Mjeshter, Mesues.

[/ QUOTE ]

Ai varg nuk thote gje per hyjnine e Jezusit? Tani, Bibla thote qarte qe ka vetem nje Perendi te vertete, krijues i universit:

LiP 6

Dëgjo, Izrael, Zoti, Perëndia ynë, është një i vetëm.

1 Kor 8:6 thote:

për ne s`ka veçse një Perëndi, Ati nga i cili janë të gjitha gjërat dhe ne në të; dhe një Zot, Jezu Krishti, me anë të të cilit janë të gjitha gjërat, dhe ne jetojmë me anë të tij.

Per Krishtin nga ku varg thuhet:

1. Me ane te tij jane te gjitha gjerat!!!!!!
2. Njerezimi jeton me ane te tij!!!!!!

Kush na qenka ky profet!!!, mesues!!! me ane te te cilit jane te gjitha gjerat, apo qe njerezimi nuk jetoka dot pa te? Mos valle thote kete gje per njeri tjeter?

Per ke tjeter e thote Bibla kete? Per Muhamedin? Zevendesoje fjalen Krisht me Muhamed dhe shikoje sa qesharake duket! Njerezimi jeton fare mire pa te, madje jetoi per mijera vjet pa Muhamedin!

Keto dy cilesi jane cilesi vetem te Perendise, te askujt tjeter. Ai aty shfaqet si krijues dhe mbeshtetes i jetes, dhe jo thjesht "zoteri" sic aludon ti.

Do nje varg tjeter? Lexoje cfare thote duke folur per Krishtin:

Veprat 11:28a

Sepse në të ne jetojmë, lëvizim dhe jemi...

Ne jetojme, levizim dhe jemi vetem per shkak te Krishtit. Nqs Ai ishte vetem nje profet, njerezimi do jetonte per bukuri pa ate. Ti e kupton qe ne nuk levizim, nuk jetojme dhe nuk ekzistojme dot pa Krishtin? Per cilin profet thote Bibla keto gjera? Per Muhamedin? Mos u be qesharak! Ketu po flitet per Hyjnine, vetem Ai eshte dhenesi dhe mbeshtetesi i jetes!

Nese s'do ti t'i besosh ato qe thuhen, eshte puna jote! Por nje dite do perballesh me kete qe ta ka dhene jeten edhe ty, jo me Muhamedin!

Pse i shmangesh pyetjeve konkrete qe i kam postuar te pakten dy here? Dhe keshtu sic e ka marre diskutimin sikur t'i postoja edhe 1000 here te tjera, ti prape nuk do i pergjigjeje pyetjeve se nqs Jezusi ishte Krijuesi i Universit, Pse nuk di gjithcka? Pse kundershton vargun ku Zotin s'e ka pare asnjeri? Konsideron ti Perendi te gjithe qe i jane quajtur ne Bibel si perendi nga vete goja e tyre ose nga Krijuesi i Universit? Nqs jo, pse e nuk e aplikon kete mbi Jezusin? Kujt po i lutej ky Zoti i Meshiruar dhe kerkonte Ndihme? Keto jane pyetje reale te cituara nga Bibla.

Nqs deshton t'i pergjigjesh ketyre pyetjeve reale, vetem pranoje qe je besimtar i verbert edhe mbaroi diskutimi.

[/ QUOTE ]

Patjeter qe keto pyetje kane pergigje dhe ketu qendron edhe celesi i te kuptuarit te asaj qe po flasim.

Ajo qe ti po kundershton nga Bibla eshte 2 natyrat e Jezusit.

Ai njeri u quajt Jezus Krishti, dhe Krishti nuk ishte mbiemri i tij, por eshte nje titull.

Jezus eshte emri qe iu dha foshnjes qe lindi nga virgjeresha Marie, per te cilin u tha:

Mateu 1

21 Dhe ajo do të lindë një djalë dhe ti do t`i vësh emrin Jezus, sepse ai do të shpëtojë popullin e tij nga mëkatet e tyre``.

22 E gjithë kjo ndodhi që të përmbushej fjala e Zotit, e thënë me anë të profetit që thotë:

23 ``Ja, virgjëresha do të mbetet shtatzënë dhe do të lindë një djalë, të cilit do t`i venë emrin Emanuel, që do të thotë: "Zoti me ne"``.

Pra, Jezusi kishte 2 natyra, nje njerezore, nje hyjnore.

Problemi qendron se Kurani nuk i pranon keto mesime, as i kupton dot.

Njeriu ka 3 pjese, Trupin, Frymen, dhe Shpirtin, sepse u krijua ne shembelltyren e Perendise, qe eshte Trini.

Edhe Krishti kishte 3 pjese, trupin, frymen, dhe Shpirtin.

Ne mish, ai ishte njeri si gjithe te tjeret, me perjashtimin qe ishte i vetmi qe nuk mekatoi dhe qe u lind nga nje virgjereshe. Fakti qe u lind nga nje virgjereshe eshte mjaft domethenes, pasi nuk ishte i korruptuar nga fara njerezore ashtu sic ishte cdo njeri tjeter, dhe brenda tij rridhte gjaku i Perendise, pasi femija nuk e merr gjakun nga nena!!!

Prandaj Bibla thote:

Veprat 20:28

Tregoni kujdes, pra, për veten tuaj dhe për gjithë tufën, në mes të së cilës Fryma e Shenjtë ju ka vënë ju kujdestarë që të kullotni kishën e Perëndisë, të cilën ai e ka fituar me gjakun e tij.

Cfare do te thote qe Perendia e paska fituar kishen me gjakun e tij? Ku e gjeti gjakun Perendia? Pse cfare eshte Zoti, njeri, qe te kete gjak? Nqs Krishti nuk ishte "Perendia i shfaqur ne mish" sic thuhet qarte tek 1 Tim 3:16, per ke po flet ky varg?

Ja pra, qe Jezusi, ne mish ishte njeri, dhe si njeri perjetoi ato gjera qe perjeton cdo njeri tjeter, tundimin, lodhjen, kufizimin e njohurise, urine, etjen, vdekjen, etj.

Kurse ne shpirt, ishte Perendia i universit! Ai vete!

Si Perendi, Ai fali mekatet, pranoi adhurim, ringjalli te vdekurit, shfaqi cdo pushtet mbi natyren, pagoi per mekatet e te gjithe njerezimit nga dashuria per te.

Ky eshte shpjegimi i pyetjeve te tua, qe te duken aq kontradiktore. S'ja asnje kontradite. Ti mohon ato qe Bibla thote per Krishtin, dhe kapesh vetem pas vargjeve qe flasin per te si njeri dhe jo si hyjni, dhe thua "Ja e sheh, ai ishte njeri".

Patjeter qe ishte njeri, por ishte me teper sesa njeri! Si njeri Ai iu nenshtrua vullnetit te Atit per cdo gje, dhe ketu nuk ka asnje kontradikte, por per sa kohe qe ju mohoni dy natyresine e Jezus Krishtit, asnjehere s'keni per te kuptuar se kush ishte ai.

Do i pergjigjem me vone te tjerave se u be shume e gjate.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Oxymoron,

Ku e gjete "Ne jetojme me ane tij"? Ne Biblen Shqipe? "Jetojme" nuk eshte si fjale ne ate varg. "Nga ai te gjitha, dhe ne nga ai" do ishte me afer perkthimin nga Textus Reptus. Se si e fut fjalen "jetojme" dhe se kjo do thote qe ai na krijuar jeten edhe vazhdon duke mbrojtur kete nje Zot e di...por vargu nuk thote gje fare per "jetuar"...!

E dyta, sikur te thoshte jetojme, Nuk thuhet ne vargun Ezekiel qe ata qe mekatojne "VDESIN"? Ca "VDEKJE" kujton ti? Te gjithe vdesin. Kjo eshte fjala per "VDEKJE" ne raport me Zotin dhe jo "VDEKJE" fizike. Dhe nuk eshte fjale ne denim, se pasi Vdes, qe te gjithe Vdesin, sipas Bibles denohen ne Zjarr.

Pra "jetojme" do ishte se jeton ne Zotin, ke raport te mire me Zotin, dhe jo jetojme ne kuptimin fizik te fjales...sepse atehere na dalin shume probleme. Lexo historine e djalit qe u pendua qe ta citova me lart:

Luka 15:24
sepse ky biri im kishte vdekur dhe u kthye në jetë, kishte humbur dhe u gjet përsëri". Dhe filluan të bënin një festë të madhe.

Vdiq ne kuptimin fizik, edhe u ringjall kupton ky vargu apo ....?

Eshte argument i kote te citosh "jetojme" dhe ta interpretosh si Jezusi eshte hyjnor nga kjo fjale, por kur kjo fjale edhe nuk ekziston ku e citon, atehere behet absurd. Ai vargu perdor tjeter fjale per Atin, dhe tjeter per Jezusin...!

Keto argumenta nuk jane te vlefshme se kane interpretime te tjera po ne Bibel, nga brenda Bibles. Te sjellesh keto argumenta, hap problem vetes ne Bibel....

Dualizmi, Tializmi, Katrolizmi, Peselizmi...Njemijelizmi: Jane koncepte deshtake llogjikore ne rradhe te pare. Kujton se do genjesh njeri me keto teori qe nuk vlejne fare, vec se perdoren si etiketa hutimesh.

Nqs kam nje top plasteline ne forme rrumbullaket, e bej katror me cepa, edhe pastaj te them ca eshte kub apo top? Ti thua "Kub" dhe Pastaj te them: "Mos u bej budalla, eshte akoma i rrumbullaket" Ka kuptim kjo. Pastaj te them "eshte dualizmi qe e ben kete".

"Te them 1+1=2 dhe pastaj 1+1=3, eshte dualizmi..."

"E bej, kub, piramide, kub, cilinder....katerlizmi"

Nqs nje gje behet nje gje tjeter, atehere nuk mund te jete e para, se keto gjera nuk ekzistojne se kane vecori te kunderta, nuk mund te jete 100% kub dhe 100% .100% ashtu, keshtu, ate kete, 100% bardhe, 100% zeze.....sfere..."dualizmi...trializmi....". Te dija me te zgjuar...

Une te prura nje mori vargjesh ku Jezusi pranon, thote, shpjegon se Ati i ben keto, ti thua Jezusi ringjalli te vdekurin...

Jezusi thote sipas Bibles:

Gjoni 8:28

Atëherë Jezusi u tha atyre: ``Kur ta keni lartuar Birin e njeriut, atëherë do të njihni se unë jam, dhe se nuk bëj asgjë prej vetvetes, por i them këto gjëra ashtu si Ati më ka mësuar.

Gjoni 8:54
Jezusi u përgjigj: ``Në qoftë se unë e përlëvdoj veten, lavdia ime s`është asgjë. Éshtë Ati im ai që më përlëvdon, për të cilin ju thoni se është Perëndia juaj.

Prape nuk iu pergjigjeve pyetjeve konkrete, u mbrojte nga teorira dualistike... Dualistikja, Trialistikja...Keteralistikja...Nqs dy gjera kundershtojne dicka ne baze nuk te jene 100% te dyja...!

Prape vemi te besimi i verbert, nqs nje idhull eshte prej duri, dualistikja e ben qe ky te jete Zot sepse me ate arsyetim "Eshte prej druri, por kjo eshte natyra druresore e Zotit te druresuar, kur eshte ne qiell eshte me gjithe fuqite" "Tani mund ta thuesh Zotin se eshte drure, por kjo eshte vetem natyra dualistike..." Keshtu filloj idhujturia me koncepte nga me te kotit dhe te pallogjikshme. Kete qe t'i ben per Jezusi se ka qene njeri i mire, keshtu kane bere edhe ate te Kohes ne Nuhut, njerezit te mire i kthyen ne idhuj...dhe adhuronin si Zotra...

Por le ta leme diskutimin me kaq, kur te vije arsyeja e shendoshe me thirr. Me sa shoh ti je aq konfuz vete dhe kundershton ato pika qe solle vete per te vertetuar se Jezusi eshte Zot....nqs ato tegonin njerezimin e Jezusit pse i solle...te na nxjerresh ne teorira si dualizmi.

Vetem thuaj, une besoj verberisht dhe s'ka prove ne bote qe te me kundershtosh besimin tim se jam subjektiv dhe jo objektiv...dhe mbaroi diskutimi. Nqs do ishe pak, nje fije objektiv atehere mund te diskutonim, por ti nuk ke thene njehere, beje kete, me trego kete dhe me verteton gabim. Ne shkence keto quhen teorira te mohueshme dhe jane te vetmet qe konsiderohen realiste. Teorite e tjera te pavertetueshme, dhe subjektive qe nuk ka ca t'i provosh gabim, quhen absurdite....! Ke 100 absurdite qe duan te shpjegojne nje gje dhe kundershtojne njera-tjetren!!! Puna eshte se absurditet nuk jane realiste se po te ishin realiste do ishte nje gje qe t'i provoje kush eshte e skate, kush jo...por kur te gjitha thojne "s'ka prove qe te sjellesh, kjo eshte e sakta" atehere kthehet ne absurditet.

Besoj se edhe te tjeret jane merzitur, me kete diskutim, dhe per mos ta zgjatur, ti mund te postosh, por une nuk preferoj te postoj ndonje pergjgje se me duket humbje kohe, prandaj do me falesh qe nqs nuk te kthej pergjigje, jo se nuk mund ta dije pergjigjen e pyetjes tende, por po preferoj ta ndalim ketu diskutim qe mos te kthehet ne debat pa hyrje e dalje!

oxymorons

Primus registratum

Oxymoron,

Ku e gjete "Ne jetojme me ane tij"? Ne Biblen Shqipe? "Jetojme" nuk eshte si fjale ne ate varg. "Nga ai te gjitha, dhe ne nga ai" do ishte me afer perkthimin nga Textus Reptus. Se si e fut fjalen "jetojme" dhe se kjo do thote qe ai na krijuar jeten edhe vazhdon duke mbrojtur kete nje Zot e di...por vargu nuk thote gje fare per "jetuar"...!

[/ QUOTE ]

Albanski,

Ti ose nuk di te lexosh shqip, ose qellimisht ngaterron lexuesit me genjeshtra te hapura per ato qe thua duke manipuluar cdo citim qe ben nga Bibla!

Ku e gjeta une "Ne jetojme me ane te tij" ne Biblen shqipe?

Di te lexosh ti?

Ja cfare thote vargu:

Sepse në të ne jetojmë, lëvizim dhe jemi,

Ja dhe ne anglisht:

For in him we live, and move, and have our being;

Te treja karakteristikat kane te bejne me jeten fizike, nese di te lexosh:

1. Jetojme
2. Levizim
3. Jemi (Ekzistojme)

Pra vargu thote qarte, per te gjithe ata qe dine te lexojne ne nivelin e nje nxenesi te klases se dyte fillore, qe ne Nuk Jetojme, Nuk Levizim, dhe Nuk Ekzistojme dot pa Krishtin!

Ngaterresat e tua s'vlejne fare per te mohuar sy per sy ate qe vargu THOTE, jo ate qe te kane mesuar ty se thote!

Padyshim nje njeri qe refuzon nje te vertete te tille bardhe e zi, nuk eshte ne gjendje te kuptoje gje tjeter nga Bibla, pasi ka vendosur idhullin e te ndjekurit te mendimeve te atyre qe kundershtojne Biblen, dhe si rezultat, Zoti nuk i shfaq absolutisht asgje atyre, derisa ta heqin idhullin.

Atehere, per mua s'ka shume rendesi nese vazhdon ti biseden apo jo, pasi deri tani nuk ke bere gje tjeter vecse ke shtremberuar te gjitha ato qe citon jashte kontekstit ne te cilen ato jepen.

C'te shpjegoj une ty vargjet e tjera qe ti citon, kur ti refuzon dhe manipulon nje varg kaq te thjeshte si ky, dhe me thua mua ku lexoj une "jetojme me ane te tij"!!!

Romaket 1:22

ndricim

Primus registratum

oxymorous, nuk me ke kthyer pergjigje /pf/images/graemlins/smirk.gif

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Nuk kisha deshire te pergjigjesha aspak ndaj teje. Ne rradhe te pare lexoje mire shkrimin tim dhe mos ngrit akuza absurde. Une e kisha fjalen per vargun 1 Korintasve 8:6...ti kujton se e kisha fjalen per ate vargun tjeter per Veprat 11:28... Ne fakt ky varg qe flet ti e ke cituar numrat "11" gabim, eshte "17", Vargu Veprat 17:28 dhe jo 11:28. Cik me kujdes heres tjeter...

Ky varg ketu qe ti ke cituar gjysma gjysma nuk permedn Jezusin fare...:

Veprat 17

22 Atëherë Pali, duke qëndruar në këmbë në mes të Areopagut, tha: ``O burra athinas, unë shoh se në të gjitha gjërat ju jeni shumë fetarë``.

23 Sepse, duke ecur e duke vënë re objektet e kultit tuaj, gjeta edhe një altar mbi të cilin është shkruar: "PERÉNDISÉ SÉ PANJOHUR". Atë, pra, që ju e adhuroni pa e njohur, unë po jua shpall.

24 Perëndia që bëri botën dhe të gjitha gjërat që janë në të, duke qenë Zot i qiellit dhe i tokës, nuk banon në tempuj të bërë nga duart e njeriut,

25 dhe as shërbehet nga duart e njerëzve, sikur të kishte nevojë për ndonjë gjë, sepse ai u jep të gjithëve jetë, hukatje dhe çdo gjë;

26 dhe ai ka bërë nga një gjak i vetëm të gjitha racat e njerëzve, që të banojnë në mbarë faqen e dheut, dhe caktoi kohërat me radhë dhe caqet e banimit të tyre,

27 që të kërkojnë Zotin, mbase mund ta gjejnë duke prekur, ndonëse ai nuk është larg nga secili prej nesh.

28 Sepse në të ne jetojmë, lëvizim dhe jemi, sikurse kanë thënë edhe disa nga poetët tuaj: "Sepse jemi edhe ne pasardhës të tij".

29 Duke qenë, pra, se ne jemi pasardhës të Perëndisë, nuk duhet të mendojmë që natyra e perëndishme është e ngjashme me arin ose me argjendin, ose me gurin ose me një vepër arti të latuar dhe të shpikur nga njeriu.

30 Perëndia, pra, duke kaluar përmbi kohërat e padijes, i urdhëron të gjithë njerëzit dhe kudo që të pendohen.

31 Sepse ai ka caktuar një ditë në të cilën do të gjykojë me drejtësi botën me anë të atij njeriu të cilin ai e ka caktuar; dhe për këtë u ka dhënë të gjithëve një provë të sigurt, duke e ringjallur prej të vdekurit``.

Ky flet per Atin ne qiell qe Sepse ai ka caktuar një ditë në të cilën do të gjykojë me drejtësi botën. Jezusi nuk dinte kur dita e Gjykimit eshte dhe si mund ta caktoje? Kete e di vetem Ati, Krijuesi i Universit si flet ne vargjet me larte.

Nejse kjo eshte sa per sqarim dhe jo per te zgjatur diskutimin me ty.

redeemed

Primus registratum

"Jezusi i tha" Une jam ringjallja dhe jeta; ai qe beson ne mua, edhe sikur te duhej te vdese do te jetoje. Dhe ai qe jeton e beson ne mua, nuk do te vdese kurre perjete. A e beson kete?"

1-Cfare po thote Jezusi ketu?
2- Cfare do te thote qe eshte ringjallja? Po qe eshte jeta/
3- Te kush duhet te besojne e jetojne ata qe te mos vdesin kurre?
4-Pse po thote beson ne mua/ Cili nga profetet ka thene ndonjehere beso ne mua/ Me cilin lidhet besimi? Pse nuk ka thene beso ne kete doktrine e mesazh qe po sjell por thote beso ne mua/ MUA? Kush eshte ky?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Sigurisht eshte nje nga kushtet te jesh Musliman te besoh ne Jezusin. Nqs lexon kuptimin e jetes dhe te vdekjes diskutuar me pare do e marresh vesh per ca behet fjale.

1-thote qe njerezit te besojne ai eshte i derguar i Zotit dhe duhet ndjekur.
2-ringjallja nga mekati, e kam diskutuar me pare, shiko historine e djalit te pabindur treguar nga Jezusi sipas po te njejtit liber.
3-shiko pika 1,2
4-Gjithe profetet kane thene "besom mua", nqs nuk beson profetin si do besosh doktrinen e tij? Nuk merren gjerat suprapthi.

Gjithe te Mirat

redeemed

Primus registratum

Albanski,

ajo shembelltyra e djalit plangprishes eshte marre krejtesisht jashte kontekstit dhe eshte keqinterpretuar. Jezusi dha tre shembelltyra per te shpjeguar misionin e tij kur tha qe Biri i Njeriut kishte ardhur qe te gjente dhe shpetonte ate qe ishte humbur. Eshte shembelltyra e deles se humbur, dhrahmise se humbur dhe djalit plangprishes. Djali plangprishes nuk na sugjeron per ringjallje nga mekati sic thua ti, por arsyeja pse Jezusi e ka dhene eshte qe te shpjegonte zemren e Atit, qe eshte plot dhembshuri e dashuri e qe pret qe ne te kthehemi tek ai.
Kur Jezusi po thote beso ne mua, nuk po thote besome mua sic thua ti, por po e ve veten objekt te besimit, e objekt i besimit eshte vetem Zoti. Edhe nje gje tjeter kisha cili nga profetet iu referua Zotit si Ati im? Kush tha ndonje prej tyre qe Une dhe Ati jemi nje? Pse moren Judenjte gure dhe pse thane qe ai po e shpallte veten Perendi? Sepse e kuptuan tamam se cfare po thoshte. Dhe ajo qe thua ti se nuk duhet nisur nga cfare thoshin armiqte e JEzusit per te vertetuar se Jezusi eshte Zot, bie poshte, sepse Judenjte e kuptuan fort mire se cfare po u thoshte.

Prape tek Gjoni, Jezusi shpall "Unë jam buka e gjallë që zbriti nga qielli; nëse një ha nga kjo bukë do të jetojë përjetë; buka që unë do të jap është mishi im, që unë do ta jap për jetën e botës``. Gjoni 6:51

Atëherë Judenjtë filluan të diskutojnë njeri me tjetrin duke thënë: ``Si mundet ky të na japë të hamë mishin e tij?``.

53 Prandaj Jezusi u tha atyre: ``Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them se, po të mos hani mishin e Birit të njeriut dhe të mos pini gjakun e tij, nuk keni jetën në veten tuaj.

54 Kush ha mishin tim dhe pi gjakun tim, ka jetë të përjetshme, dhe unë do ta ringjall atë në ditën e fundit.

55 Sepse mishi im është me të vërtetë ushqim dhe gjaku im është me të vërtetë pije.

56 Kush ha mishin tim dhe pi gjakun tim, mbetet në mua dhe unë në të

A po flet Jezusi per kanibalizem ketu? Cfare do me thene te hash mishin e tij dhe te pish gjakun e tij?

Sipas ketyre vargjeve eshte shume e qarte si te kesh jeten e perjetshme- ha mishin e tij dhe pi gjakun e tij.

A e din pse profeti Jahja (Gjoni) u tha turmave per Jezusin "Ja qengji i Perendise qe heq mekatin e botes?" A ishte shnderruar Jezusi ne qengj e po kalonte aty? GJoni dhe JEzusi e dini se cfare po flisnin. Sipas ligjit, njerezit pastroheshin nga mekati me ane te kurbanit. Prandaj GJoni ku e pa po u thoshte qe ky ishte kurbani i Perendise, ky do te hiqte mekatin e botes. Dhe Jezusi po i referohej sakrifices se tij ne kryq kur po thoshte te hanim mishin e tij e te pinim gjakun e tij. Nuk ka shpetim nga mekati, nuk ka jete te perjetshme pa pranuar dhe besuar sakfricen e Jezusit ne kryq!
Te gjithe profetet u thane njerezve te besonin ne Zotin dhe jo tek ata. Kurse Jezusi thote shume qarte beso ne mua. Nuk po thote besoju fjaleve te mia, por beso ne mua.

Lavdi Zotit qe nuk kemi mbetur pa shprese e nuk jemi ne duart tona per te siguruar shpetimin, se kush nga ne pretendon qe si qenie e papersosur te kryeje veprat e persosura qe te meritoje jeten e perjetshme!

A ke menduar ndonjehere pse Jezusi lindi nga nje e virgjer, pse duhet te lindej nga nje e virgjer, apo thjesht per spektakel?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Redeemed,

Une vetem sa thashe se "Vdekur" dhe "Gjalle" kane kupime te tjera dhe jo vetem Fizikisht ose Vdekur dhe varosur ne toke. Pra "vdekur" ne raport me Zotin edhe pse ha, fle ecen ne toke. Pra nqs ne ate histori thuhet "Vdekur" dhe "Gjalle" ne kete kutpim, pse kur "Jetojme" nepermjet Jezusit duhet domosdo pa pike dyshime ta marrim jetojme Fizikisht dhe jo "jetojme" ne raport me Zotin se ne historine e Jezusit. Tjeter pike eshte se i penduari nuk eshte me i mire se nje i bindur qe nuk ka mekatuar asnjehere, kete meson Jezusi, dishepujve...pra te perdoresh argumente se Muhamedi pendohet dhe Jezusi pa mekate dhe prandaj Muhamedi eshte profet i rreme dhe Jezusi i vertete, shkon ndesh koke me koke me mesimet e Jezusit. Kjo ishte pak a shume se pse i citova.

Une dhe Ati im jemi nje - Citon Gjonin 10:30. Dakort, por duhet te lexosh ca kontekstin qe jane nje ne ca? Esence? Atehere eshte Dishepujt jane nje me Zotin ne Esence..ose edhe ti je nje ne esence, dmth je Zoti sepse Jezusi thote te njejten "nje" ne keto Varge:

Gjoni 17

11 Tani unë nuk jam më në botë, por ata janë në botë, dhe unë po vij te ti. O Atë i shenjtë, i ruaj ata në emrin tënd, ata që më ke dhënë, që të jenë një sikurse ne!

21 që të gjithë të jenë një, ashtu si ti, o Atë, je në mua dhe unë në ty; edhe ata të jenë një në ne, që bota të besojë se ti më ke dërguar.

22 Dhe unë u kam dhënë lavdinë që më ke dhënë, që ata të jenë një, ashtu si ne jemi një.

23 Unë jam në ta dhe ti në mua, që të jenë të përsosur në unitet dhe që bota të njohë që ti më ke dërguar dhe që i ke dashur, ashtu si më ke dashur mua.

Pra cfare "njeshi". Jepi kuptimin e hyjnesise, dalin se edhe apostuj ishin Hyjnor, Zoti i meshiruar. Jepi kuptimin e besimit, rruges se drejte...atehere del kuptimi nje ne qellim, ne besim, ne pikepamje, ben kuptim. Keto thote edhe ne vargun Gjoni 10:30 ne kontekst:

24 E rrethuan, pra, Judenjtë dhe i thanë: ``Deri kur do të na mbash pezull? Nëse je Krishti, na e thuaj haptas``.

25 Jezusi u përgjigj atyre: ``Unë jua kam thënë, por ju nuk besoni; veprat që bëj në emër të Atit tim, janë ato që dëshmojnë për mua.

26 Por ju nuk besoni, sepse nuk jeni nga delet e mia, siç jua kam thënë.

27 Delet e mia e dëgjojnë zërin tim, unë i njoh dhe ato më ndjekin;

28 dhe unë u jap atyre jetën e përjetshme dhe nuk do të humbasin kurrë, e askush nuk do t`i rrëmbejë nga dora ime.

29 Ati im, që m`i dha, është më i madh se të gjithë; dhe askush nuk mund t`i rrëmbejë nga dora e Atit tim.

30 Unë dhe Ati jemi një``.

Pra se Ati dhe Jezusi i shikojne besimtaret kur ndjekin Jezusin, te shpetuar dhe jo se jane ne esence nje. Pra delet - ndjekesit shpetojne duke ndjekur krishtin dhe Ati e konfirmon ate qe thote Jezusi, dhe jane nje qe bien dakort qe shpetojne dhe jo nje ne Esence.

E njejta fjale heisperdoret ne gjitha vargjet e cituara "nje".

Ti thua se Jezusi bente veten Zot sepse ata qe urrenin Jezusin thane kete. Eshte sikur te citosh nje qe te urren ty qe thote qe ti je "idiot" dhe te thuash "Une jam Idiot" sepse ky qe me urren me thote qe jam "Idiot". Sigurisht ata qe te urrejne do nxjerrin lloj lloj genjeshtrash, dhe eshte pak si jo e llogjikshme te citosh urryesin e nje person me qellim te vertetosh se ai personi me te vertete ka ate cilesi. Te citosh gjithe ata qe me urrejne mua, dhe te thuash qe une jam keshtu sepse provat jane se ata qe me urrejne mua thone keshtu. Ne te vertete, ata mund te thone shume lloj fjalesh nga me ofendurset per mua, por verteton kjo gje. Kjo as qe nuk verteton gje, por as qe nuk duhet te merret si opinion se eshte gje qe buron nga urrejtja.

Kjo historia eshte po e njejta kapitull vazhdimi i Gjoni 10:30

31 Prandaj Judenjtë morën përsëri gurë për ta vrarë me gurë.

32 Jezusi u përgjigj atyre: ``Ju tregova shumë vepra të mira nga Ati im; për cilën nga këto më vrisni me gurë?``.

33 Judenjtë u përgjigjën duke thënë: ``Ne nuk të vrasim me gurë për asnjë vepër të mirë, po për blasfemi, dhe sepse ti, duke qenë njeri, e bën veten Perëndi``.

34 Jezusi u përgjigj atyre: ``A nuk është shkruar në ligjin tuaj: "Unë thashë: Ju jeni perëndi"?

35 Nëse ai i quan perëndi ata, të cilëve u qe drejtuar fjala e Perëndisë (dhe Shkrimi nuk mund të bjerë poshtë),

36 ju thoni se ai, që Ati e ka shenjtëruar dhe e ka dërguar në botë, blasfemon, sepse ka thënë: "Unë jam Biri i Perëndisë"?

37 Nëse unë nuk bëj veprat e Atit tim, mos më besoni,

38 por nëse i bëj, edhe po të mos më besoni mua, u besoni të paktën veprave, që të njihni e të besoni se Ati është në mua dhe unë në atë``.

Jezusi ne menyre ironike i thote se nqs ju thoni jeni "perendi" pse me akuzoni mua per blasfemi qe them jam "djali i perendise" dhe citon fjale per fjale nga Torahu:

Psalmet 82:6

Unë kam thënë: "Ju jeni perëndi, jeni të gjithë bijtë e Shumë të Lartit.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Pra citon fjale me fjale nga Ligji - Torahu - Dhjata e Vjeter ca ka thene Zoti per ata Cifutet te quajtur "Perendi":

Psalmet 82:6

Unë kam thënë: "Ju jeni perëndi, jeni të gjithë bijtë e Shumë të Lartit.

Cfare pike do tregoje Jezusi? Pse nuk pranon Jezusi qe "Po Une jam Zoti"...Pse i kundervihet dhe i thote Veprat e Atit si ringjallja e tjera...pra cili eshte qellimi. Qellimi eshte se akuzat e tyre jane te pabaza.

Dmth te citosh urryesit eshte te citosh yrryesit dhe te thuash Jezusi nuk eshte Krishti sepse urryesit thane se ai nuk eshte Krishti. Vlen kjo per vertetim...? Pse nuk thua kete se Jezusi nuk eshte Krishti sepse ata thane ai nuk eshte, dic thua Jezusi thote eshte Zoti sepse ata thane se ai tha kete. Behu ca me konsistent ne argumente!

Puna eshte se nuk merret per vertetim fjala e yrruesit!

"Qengj" eshte metafore per njerezit e mire si "ujku" eshte metafore per Shejtanin. Eshte Shejtani, Iblisi, nderruar ne Ujku dhe po ha delet neper farma?

Thashe njehere Ezekiel 18:19-22 shpjegon se asnje i pafajshem nuk ndeshkohet per krimet e kriminelit. Kurbani nuk pastron mekate sipas Ligjit... Kurbani ka kuptim devotshmerine ndaj Zotit dhe jo pastrim mekatesh. Ka mekate ne Torah qe nuk pastrohen nga Kurbani, dhe krime qe bej sa te duash Kurban...nuk te pastrohen... Vete cifutet e hedhin poshte kete interpretim qe t'i i jep kurbanit ne Torah. Kjo eshte teme me vete dhe nuk dua ta zgjat ketu.Mjafton Ezekiel 18 .

Si do i thote nje profet Beso ne Zot, por mos me Beso Mua. Beso mua nuk do thote "Adhuro Mua" por do thote Beso qe ca them jane nga Zoti dhe jo imagjinatat e mia. Dmth beso qe une nuk jam genjeshtar. Per te mos permendur se Jezusi thote se fjalet e tij jane nga Ati dhe jo nga mendja e tij.

Gjoni 14:10
A nuk beson se unë jam në Atin dhe se Ati është në mua? Fjalët që po ju them, nuk i them nga vetja. Ati që qëndron në mua, është ai që i bën veprat.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Redeemed,

Ti flet per Gjonin 6:51 edhe fillon nga vargu 51, le te lexojme ca me para perse Jezusi del ne ngrenje te mishit te tij dhe ca kuptimi e ka:

PO citoj nga Gjoni 6

Jezusi ben mrekulline e bukes qe ushqen 5 000 veta.

10

Dhe Jezusi tha: ``Bëjini njerëzit të ulen!``. Por në atë vend kishte shumë bar. Njerëzit, pra, u ulën dhe ishin në numër rreth pesë mijë.

11

Pastaj Jezusi mori bukët dhe, pasi falenderoi, ua ndau dishepujve dhe dishepujt njerëzve të ulur; të njëjtën gjë bënë edhe me peshqit, aq sa deshën.

12

Dhe mbasi ata u ngopën, Jezusi u tha dishepujve të vet: ``Mblidhni copat që tepruan, që të mos shkojë dëm asgjë``.

13

I mblodhën, pra, dhe mbushën dymbëdhjetë shporta me copa nga ato pesë bukë prej elbi që u tepruan atyre që kishin ngrënë.

14

Atëherë njerëzit, kur panë shenjën që bëri Jezusi, thanë: Me të vërtetë ky është profeti, që duhet të vijë në botë``.

Me pas Njerezit fillojne ta kerkojne. Jezusi i thote:

26

Jezusi u përgjigj dhe tha: ``Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them se ju më kërkoni jo pse patë shenja, por sepse keni ngrënë nga bukët dhe keni qenë të ngopur.

27

Mos punoni për ushqimin që prishet, por për ushqimin që mbetet për jetë të përjetshme, të cilin do t`jua japë Biri i njëriut, sepse mbi të Ati, domethënë Perëndia, vuri vulën e tij.`

Pra Jezusi po flet per Ushqimin e Besimit, dhe jo ushqimin e kesaj bote qe prishet dhe ate kerkonin njerezit dhe jo besimin. Njerezit nuk e kuptojne se per cfare e kishte fjalen Jezusi dhe vazhdojne diskutimin.

30

Atëherë ata i thanë: ``Çfarë shenjë bën ti, pra, që ne ta shohim e ta besoj-më? Ç`vepër po kryen?

31

Etërit tanë hëngrën manën në shkretëtirë, siç është shkruar: "Ai u dha të hanë bukë nga qielli"``.

32

Atëherë Jezusi u tha atyre: ``Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them se jo Moisiu jua ka dhënë bukët nga qielli, por Ati im ju jep bukën e vërtetë nga qielli.

33

Sepse buka e Perëndisë është ai që zbret nga qielli dhe i jep jetë botës``.

Ketu duket qarte se Perendia jep buken e kesaj bote qe mbush stomakun dhe buken e jetes se kesaj bote dhe jeten ne boten e parajses.

Ata akoma nuk kuptojne gje dhe kerkojne buken e kesaj bote:

34

Atëhere ata i thanë: ``Zot, na jep gjithmonë atë bukë``.

35

Dhe Jezusi u tha atyre: ``Unë jam buka e jetës; kush vjen tek unë nuk do të ketë më kurrë uri dhe kush beson në mua, nuk do të ketë më kurrë etje.

36

Por unë jua thashë: ju më keni parë, por nuk besoni.

37

Gjithçka që më jep Ati do të vijë tek unë; dhe atë që vjen tek unë, unë nuk do ta nxjerr jashtë kurrë,

38

sepse unë kam zbritur nga qielli jo për të bërë vullnetin tim, por vullnetin e atij që më ka dërguar.

Interesant sa here perseritet kjo shprehje jo për të bërë vullnetin tim, por vullnetin e atij që më ka dërguar. Tregon se Jezusi eshte bindur Atit dhe jo Perendi e Meshiruar qe ka te njejtin vullnet me Atin.

47

Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them: Kush beson në mua ka jetë të përjetshme.

48

Unë jam buka e jetës.

49

Etërit tuaj hëngrën manën në shkretirë dhe vdiqën.

50

Kjo është buka që zbret nga qielli, që një mund të hajë e të mos vdesë.

Pra buka eshte besimi qe Jezusi eshte i derguar i Zotit, dhe jo buke qe Jezusi do sakrifikohet per mekatet e keqberesve, qe kundershton Ezekiel 18:19-22. Edhe pastaj vazhdon me ato vargjet qe citove ti.

Nje gje tjeter interesante, del se sa here qe Jezusi thote nje gje edhe ne keto vargje hebrenjte keqkuptojne ca thote Jezusi dhe ti me thua ata e kuptuan shume mire:

41

Judenjtë, pra, murmurisnin për të, sepse kishte thënë: ``Unë jam buka që zbriti nga qielli``,

42

dhe thoshnin: ``Vallë, a nuk është ky Jezusi, biri i Jozefit, të cilit ia njohim babanë dhe nënën? Si thotë, pra, ky: "Unë zbrita nga qielli"?``.

Jo vetem keqkuptohej nga Hebrenjte por edhe nga disheputjt e tij vete.

Gjoni 14
1

``Zemra juaj mos u trondittë; besoni në Perëndi dhe besoni edhe në mua!

2

Në shtëpinë e Atit tim ka shumë banesa; përndryshe do t`ju thoja. Unë po shkoj t`ju përgatis një vend.

3

Dhe kur të shkoj e t`ju përgatis vendin, do të kthehem dhe do t`ju marr pranë meje, që aty ku jam unë, të jeni edhe ju.

4

Ju e dini se ku po shkoj dhe e njihni edhe udhën``.

5

Thomai i tha: ``Zot, ne nuk e dimë se ku po shkon; pra, si mund ta njohim udhën?``

6

Jezusi i tha: ``Unë jam udha, e vërteta dhe jeta; askush nuk vjen tek Ati përveçse nëpërmjet meje.

7

Po të më kishit njohur, do të kishit njohur edhe Atin tim; qysh tani e njihni dhe e keni parë``.

8

Filipi i tha: ``Zot, na e trego Atin, dhe na mjafton``.

9

Jezusi i tha: ``Ka kaq kohë që unë jam me ju dhe ti nuk më ke njohur akoma, o Filip? Kush më ka parë mua, ka parë Atin; Si vallë po thua: "Na e trego Atin?".

10

A nuk beson se unë jam në Atin dhe se Ati është në mua? Fjalët që po ju them, nuk i them nga vetja. Ati që qëndron në mua, është ai që i bën veprat.

11

Më besoni se unë jam në Atin dhe se Ati është në mua; në mos, më besoni për shkak të vet veprave.

Disa elemente dalin ketu:
1``Zemra juaj mos u trondittë; besoni në Perëndi dhe besoni edhe në mua!

Pra Jezusi thote besoni ne Zot, besoni edhe ne mua dhe nuk thote besoni se une jam Zoti...pra besimi ne Zot eshte besimi ne Zot, por cifutet sipas bibles thoshin se Jezusi nuk eshte i derguar nga Zoti, prandaj Jezusi thote besoni ne mua qe jam nga Zoti.

Tomas, nuk merr vesh ca po flet Jezusi per ca po flet Jezusi shpi ne Parajse dhe kujton dicka tjeter:

5 Thomai i tha: ``Zot, ne nuk e dimë se ku po shkon; pra, si mund ta njohim udhën?``

Jezusi fillon ta shpjegoje dhe thote se nqs njohin ate duhet ta njohin edhe Atin, Zotin. Filipi nuk e kupton dhe thote:

8 Filipi i tha: ``Zot, na e trego Atin, dhe na mjafton``.

Dhe pastaj Jezusi i pergjigjet se pse i kerkon kete...

9

Jezusi i tha: ``Ka kaq kohë që unë jam me ju dhe ti nuk më ke njohur akoma, o Filip? Kush më ka parë mua, ka parë Atin; Si vallë po thua: "Na e trego Atin?".

10

11

Më besoni se unë jam në Atin dhe se Ati është në mua; në mos, më besoni për shkak të vet veprave.

Me pak fjale Jezusi thote se Ati, Zoti i jep fjalet te thoje dhe Ai i ben veprat, mrekullite dhe jo Jezusi vete, prandaj nqs nuk besojne Jezusin, te pakten te besojne per hir te veprave te Atit, Zotit qe eshte i derguar i Zotit.

Ati nuk eshte specific per Jezusin, por ne gjuhen hebraishte Ati eshte dhe nenkupton Zotin, Ati eshte Ati i te gjitheve, Jezusi vete shprehet:

Gjoni 20:17 Jezusi i tha: ``Mos më prek, sepse ende nuk u ngjita te Ati im; por shko te vëllezërit e mi dhe u thuaj atyre se unë po ngjitem tek Ati im dhe Ati juaj, te Perëndia im dhe Perëndia juaj``.

Ti thua nuk ke mbetur ne duart tende per te siguruar shpetimin, mos do thuash se s'paska rendesi se ben mekate apo jo, se beson apo jo se pendohesh apo jo se ti ke na nje kontrate me Zotin dhe shpetimi yt ndodhi kete dite edhe kete ore dhe Zoti e nenshkroi edhe se ca ben tani e tutje deri kur te vdesesh, beson apo jo, ben mekate apo jo, pendohesh apo jo, pak rendesi ka?

Ca thote Jezusi per veprat?

Gjoni 5

17

``Mos mendoni se unë erdha për të shfuqizuar ligjin ose profetët; unë nuk erdha për t`i shfuqizuar, po për t`i plotësuar.

18

Sepse në të vërtetë ju them: Deri sa qielli dhe toka, të kalojnë asnjë jotë a asnjë pikë e ligjit nuk do të kalojnë, para se të plotësohet gjithçka.

19

Ai, pra, që do të shkelë një nga këto urdhërime më të vogla, dhe do t`u ketë mësuar kështu njerëzve, do të quhet më i vogli në mbretërinë e qiejve; kurse ai që do t`i vërë në praktikë dhe do t`ua mësojë të tjerëve, do të quhet i madh në mbretërinë e qiejve.

20

Prandaj unë po ju them: në qoftë se drejtësia juaj nuk është më e lartë nga ajo e skribëve dhe e farisenjve ju nuk do të hyni fare në mbretërinë e qiejve.

Dhe pastaj numeron ca duhet te besh nga Komandat e sribeve (shkruesve) dhe farisnjve, se po s'i bere nuk hyn fare ne mbreteri.

22por unë po ju them: "Kushdo që zemërohet pa shkak kundër vëllait të tij, do t`i nënshtrohet gjyqit; dhe kush i thotë vëllait të vet: "Rraka", do t`i nënshtrohet sinedrit; dhe kush do t`i thotë: "Budalla", do t`i nënshtrohet zjarrit të Gehenës.

28

Por unë po ju them se kushdo që shikon një grua për ta dëshiruar, ka shkelur kurorën me të në zemrën e vet.

29

Në qoftë se syri yt i djathtë të çon në mëkat, hiqe dhe flake larg teje, sepse është më mirë për ty që të humbësh një nga gjymtyrët e tua se sa të hidhet në Gehenën gjithë trupi yt;

30

dhe në qoftë se dora jote e djathtë të çon në mëkat, preje dhe hidhe larg teje, sepse është më mirë që të humbësh një nga gjymtyrët e tua se sa të hidhet në Gehena gjithë trupi yt

vazhdon sa nuk lejon as divorcin vetem ne rast tradhtie:

32 Por unë po ju them: Kushdo që e përzë gruan e tij, me përjashtim të rastit të kurvërisë, e bën atë të shkelë kurorën; dhe kushdo që martohet me një grua të ndarë, shkel kurorën.

Po kete kerkon Jezusi qe mundohesh te jesh i persosur, ti nuk e ke lexuar Jezusin ne bibel duke thene:

48 Jini, pra, të përkryer, ashtu siç është i përsosur Ati juaj, që është në qiej``.

Pra si thua veprat nuk kane rendesi per te siguruar shpetimin dhe se ne jemi te papersosur edhe jemi ne rregull qe te mos bejme vepra te persosura. Per ca flet Jezusi me lart, qe kundershton fjalet e tua?