A e shfaq Jezusin Zot Bibla?

saladin2

Primus registratum
A e shfaq Jezusin Zot Bibla?

Le te vijme tek Gjoni 5,18+23
Tek verseti 18 qendron gjithe baza e pohimit.
Verseti 18 thote.
“Për këtë Judenjtë kërkonin edhe më tepër ta vrisnin, sepse jo vetëm se shkelte të shtunën, por edhe se thoshte se Perëndia ishte ati i vet, duke e barazuar veten me Perëndinë .
Sic e kam thene fjalet e judenjve nuk mund te merren per baze, kete e ka sqaruar kur i kam kthyer pergjigje Dardanit per ceshtjen e faljeve te mekateve.
Por si zakonish miqt e dashur moderator kane lene tekstin tim, tekstin e Dardanit dhe kane hequr pergjigjen time per Dardanit. Ne kete menyre te lihet pershtypja se ai ma mbylli gojen. Por faji eshte i imi qe nuk i ruaj tekstet.
Mund te them shkurtimisht se pohimi i armiqve te Jezusit nuk mund te merret per baze.
Se ato ishin armiq, se ato nuk mund ta kuptonin Jezusin, se i kishin zemrat e mbyllura sic pohohet ne Bibel. Ato sipas teologjise biblike kishin keqkuptuar te gjitha profecite e Dhjates se Vjeter per Mesian vuajtes. Madje ne disa raste ne bibel rrefehet se Jezusin nuk e kuptonin ne disa raste as dishepujt. Ato sipas Bibles kerkonin me cdo kusht qe ta denonin Jezusin, per kete ishin ne gjendje edhe te shpiknin. Ato ne gjyqin qe ben kunder Jezusit sollen deshmitare te rreme kunder tij. Nese do ti marrim per baze fjalet e tyre atehere do marrim per baze edhe fjalet e tjera qe ato thane per Jezusin e qe nuk jane aspak te hijshme ti permendim ketu.
Se dyti ne versetet qe vijojne vete Jezusi pohon se : “Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them se Biri nuk mund të bëjë asgjë prej vetvetes, përveç asaj që sheh se bën Ati; gjërat në fakt që bën Ati, i bën po ashtu dhe Biri.”
Ky eshte pohim i qarte i inferioritetit te Jezusit para Atit dhe e nenshtrimit te plote te tij para Tij.
Ne versetin 20 po ashtu Jezusi thote: ‘Sepse Ati e do Birin dhe i dëfton gjithçka që bën vetë; dhe do t`i dëftojë vepra më të mëdha se këto, që të mrekulloheni.
Pra biri eshte nenshtruar ndaj Atit plotesisht dhe prêt pej tij shenja dhe ai keto shenja ia defton njerezve qe te mrekullohen. Pra ketu kemi trinomin Zot-profete-njerez.
Nw versetin 21-22 rrefehete se si Ati ia ka deleguar fuqine per Gjyq birit. Pra Zoti i Gjithfuqishem i delegon pushtetin profetit te tije qe ai te gjykoje per njerezit, gjithmone nen hyqmin e Atit.
Po perse kjo: sic thote bibla: “që të gjithë ta nderojnë Birin ashtu siç nderojnë Atin; kush nuk e nderon Birin, nuk nderon Atin që e ka dërguar” (verseti 23)
Pra qe profeti i Zotit te nderohet sic nderohet Zoti se ai eshte perfaqesuesi i Zotit ne toke. Per kete arsye edhe ne Islam eshte vendosur nderimi i Zotit bashke me nderimin e Profetit si kusht i domosdoshem per besim.Nuk ka Zot tjeter pervec Zotit dhe Muhamedi eshte i derguari i Tij. Nuk mund te jete besimatare ai qe beson te paren por mohon te dyten.
E ne fundin e versetit thuhet pikerisht kjo kush nuk nderon Birin (profetin) nuk nderon Atin (Zotin) qe sic thuhet ne verset e ka derguar birin.
Dhe pikerisht kjo thuhet ne versetin e mepasem, ku pohohet sin e cdo tradite Abrahamike se kush degjon fjalet e profetit i cili eshte perfaqesuesi i Zotit ka shpetuar dhe ka marre jeten e perjethshme.
“Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them: Ai që e dëgjon fjalën time dhe beson në atë që më ka dërguar, ka jetë të përjetshme, dhe ai nuk vjen në gjyq, por ka kaluar nga vdekja në jetë”
Mos harrojme gjithcka qe Biri posedon e ka nga Ati te deleguar dhe nuk eshte e tij. Gjyqi, fuqia per te dhene jete e gjithcka. Sic thuhet dhe ne bibel: “E kur Biri i Perëndisë të ketë nënshtruar gjithçka, atëherë ai vetë do ti nënshtrohet Atij që e emëroi Zot të të gjithave. Atëherë Perëndia do të jetë i vetmi Zot: do të sundojë drejpërdrejt mbi të gjitha." (Letra e parë drejtuar Bashkësisë së Korintit 15:25-28)

Dardanus

Primus registratum
Re: A e shfaq Jezusin Zot Bibla?

Une ta kam mbyllur gojen ty ??????????????????????????

Une nuk dua t'ia mbyll gojen askujt, por dua te diskutojme gjerat pa e nencmuar njeri tjetrin, ne menyr paqsore si vllezer shqiptar.

rvd

Primus registratum

Bibla qe mbeshtetesh ti nuk eshte me fjala e ZOTIT sepse ajo eshte ndryshuar nga vete krishteret ne shume edicione njera pas tjetres sepse vete krishteret e kane pranuar qe bibla ka gabime .Mjafton te shofesh dhjetrat edicionet e bibles neper shekuj,edhe do te veresh qe nuk jane aspak njesoj duke filluar qe nga Bibla sipas King James qe u konsiderua si botimi me i mire deri ne ate kohe por prape u ndryshua.Me aq sa di une modifikimi i fundit eshte bere nga 50 teologe te ajkes katolike ne vitet 1950 pak a shume dhe mbrapa asaj bible shkruhet me 'krenari' qe kjo Bibel u mundesua nga puna e 50 teologeve me fame boterore !!!!
Tani gjykoje vete ti :si mund te bazohemi akoma te BIBLA kur ajo eshte ndryshuar nga njeriu qe eshte vete ne natyren e tij irracional dhe i gabueshem ?????

saladin2

Primus registratum

Gjonit 12:45

Teksti eshte
“Dhe kush më sheh mua, sheh atë që më ka dërguar”.
Se pari nuk e kuptoj se ku e shihni ju barazine e Jezusit me Zotin ne kete verset.
Ky verset pohon qarte se Zoti e ka derguar Jezusin dhe se Jezusi eshte i derguari i tij.
Persa i perket fjales kush sheh mua ka pare Atin. A mund te merret keto fjale fjale per fjale.
Si duhet ti kuptojme keto fjale.
Zoti eshte qenie trashendente, i Lartmadheruar, dhe i padukshem, i veshur me drite sic shprehet Pali.
Zoti nuk mund te perfshihet nga shikimi, ai eshte qenie madheshtore.
Zoti ka derguar nderkohera profete te cilet kane jetuar si ambasadore te Zotit ne toke. Ata flisnin dhe vepronin ne emer te Zotit. Per te shkuar tek Zoti duhej kalaur permes tyre. Ata ishin perfaqesuesit e Zotit ne toke. Kush besonte ne ta besonte Zotin, kush mohonte ata mohonte Zotin.
Ne kete kuptim ata ishin “Zoti ne toke”. Kush shihte ta shihte ne te vertete Zotin. Shprehje te tilla njihen ne gjitha gjuhet e botes.Kush sheh perfaqesuesin e mbretit ka pare mbretin.
Vete jezusi ne versetet qe e paraprijne dhe e pasprijne ate qe ti ke permendur e ben te qarte kete.
Ne versetin 44 ai thote: “Pastaj Jezusi thirri dhe tha: ``Kush beson në mua, nuk beson në mua, por në atë që më ka dërguar.”
Pra kush beson Jezusin beson Zotin qe e ka derfuar se ai nuk flet ne emer te tij por ne emer te Zotit.
Pastaj thote verseti45: “Dhe kush më sheh mua, sheh atë që më ka dërguar”.
Dmth kush sheh Jezusin sheh Zotin, pse se ai eshte Zot? jo. Porse Zoti vepron permes tij, ashtu si Krishti permes Kishes. Kush beson kishen ka pare krishtin kush sheh kishen ka pare Krishtin. Sensi eshte i qarte.
Ne versetin 46 ai thote: “Unë kam ardhur si drita për botën, që kushdo që beson në mua të mos mbetet në errësirë.”
Ky eshte misioni i cdo profeti te proklamoj mesazhin hyjnore. Cdo profet ka ardhur si drite per boten, ne mennyre qe kush beson net e te mos mbetet ne erresiren e mosbesimit.
Ne versetin 48 ai thote: “Kush më hedh poshtë dhe nuk i pranon fjalët e mia, ka kush e gjykon; fjala që kam shpallur do të jetë ajo që do ta gjykojë në ditën e fundit”.
Kush nuk i pranon fjalet e mia (shpallja hyjnore) ka kush e gjykon. Jane keto fjale te shpallura qe do ta gjykojne ate.
Pra eshte e qarte qe ne fjalet kush sheh mua sheh atin nuk kane lidhje fare komentin qe ju i beni.

oxymorons

Primus registratum

saladin, mos a cito biblen kot kur s'e beson. Ka plot vargje qe e shfaqin Jezusin si Zotin e Universit, por ti s'e beson Biblen, atehere pse merresh kot me debate qe s'ja vlen t'i futesh qe nga fillimi.

Dardanus

Primus registratum

Kjo puna e profetit Jezus (Isa) eshte disi e komplikuar. Ketu kemi te krishteret qe besojne ne te dhe thone qe ishte biri i Zotit dhe thone qe ai ishte Zoti vet ne form te njeriut, pastaj kemi muslimanet qe po ashtu besojne ne te dhe ky profet ka ndoshta me se shumti vlere, qe thone se Jezusin (Isain) e ka krijuar Zoti sikur Adamin (Ademin), vetemse ne barkun e Marise (Mejremes) së virgjer, dhe thone qe ai nuk ka vdekur si i thumbuar ne kryq, por eshte larguar nga Jeruzalemi.

Nuk e kam lexuar por e kam pare nje emision ne gjuhen gjermane ku argumentohet gati 100% qe Jezusi (Isai) ka shkuar ne Kashmir (sot nje pjese ne Indi dhe nje pjese ne Pakistan) dhe ka vdekur atje si njeri i rendomt apo si profet i rendomt. Aty tregojne disa "legjenda" qe para shume kohe ka ardhur nje njeri nga larg qe e kan quajtur "sheruesi", aty eshte gjet edhe nje kufome e varrosur ne stilin Cifut (hebrej), i cili i ka kembet dhe duart e shpuara, ne ate vend thuhet qe kurr nuk ka patur cifut (hebrej), perveq aitij te varrosurit.

Une nuk dua t'a lendoj askend, dhe nuk dua te mbjell perqarje ne mes dikujt, por me teper dua afrimin dhe fuzionin e ketyre rrymave fetare, por me duhet te them qe fjalet e Zotit te shkruara ne kater libra (te derguara permes profeteve: David-Davud, Moisi-Musa, Jezus-Isa dhe Ahmed-Muhamed) ne shume raste nuk mund te mirren direkt sic thuhen ose sic jan te shkruara por duhet te dijm kuptimin e tyre (pra nuk duhet marre te gjitha ne kuptimin e plot te fjales).

Ketu jan disa gjera te pakuptimta per mua.
1. Biri i Zotit - a nuk jemi ne te gjith bijet e Zotit?
2. Jezusi eshte Zoti - si munden njerzit ta torturojne dhe ta mbysin Zotin....
3. Mrekullirat hyjnore te tij - a nuk demonstronte Zoti gjithmone fuqine e tije permes te gjith profeteve ?
etj.

Edhe muslimanet besojne ne te dhe ndoshta i japin me shume vlere se Muhamedit, kur thone qe ai profet do te zbres edhe nje here ne toke dhe do ta shpetoj njerzimin nga nje krijese qe e ka gati fuqin e Zotit.
Migjithse thuhet qe ai nuk eshte torturuar dhe thumbuar ne kryq, por ne ate moment qe gati ishte kapur nga kundershtaret e tije, zoti iu kishte nderruar fytyrat me udheheqsin e kundershtareve te tij dhe keshtu ai i torturuari dhe thumbuari ne kryq ishte vet udheheqsi i kundershtareve te Jezusit (Isai).

Edhe kjo eshte pak ne kundershtim me ato zbulimet shkencore qe ceka me larte.

Deshiroj ta shkruaj edhe nje gje tjeter. Per Davidin thuhet qe ka luftuar kunder nje Gjiganti qe ishte tre metra i lart, me Goliathin, per te cilin nuk ka kurrfar argumenti qe tregon se ndonje njeri mund te rritej ne ate kohe tre metra. Ne ate kohe mesatarja e njerzve ishte 1.58 m, ndersa njerzit qe quheshin gjigant ishin te paket dhe rriteshin me se shumti 1.95 m. Keshtu tregojne edhe argumentet e gjetura ne nje shpell. Aty ishte gjetur nje liber fetare shume e vjeter, ne te cilen thuhet qe Goliathi ishte dy metra i gjat, e jo tre metra, sic thuhet ne librat e sotme.

Ne ate libren fetare shume te vjeter (sic thuhet) ka edhe argumente te tjera per ndryshimin e fjales se Zotit nga njerez te pa ndergjegjshem, te cilet i kan ndryshuar ato shkrime per ti kenaqur epshet e tyre djallezore.

Falenderimi i takon vetem Zotit te boteve.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Dardanus,

Interesant ai emisioni qe keni pare ne gjuhen gjermane. Sidoqofte ky "fuzion", apo cfaredo lloj emri qe ta quash: bashkejetese, martese, fejese... nuk mund te jete e realizueshme nepermjet besimtareve qe kane lexuar pak nga Bibla edhe kane lexuar pak nga Kur'ani. Ndoshta per ata qe s'kane lexuar fare ose nuk e perfillin librin, dokument shkrimi qe kollaj mund te paraqitet, atehere mund te behet ky far "fuzioni".

Sipas mendimit tim personal keto lloj fuzionesh jo vetem qe nuk afrojne ndonje rryme fetare...por perhapin me shume corroditje ne njerezit. Eshte sikur te marresh nje test..besoj se ke pervoja me teste...edhe nje pyetje edhe njera pergjigje eshte A e tjetra eshte B, sigurisht njera eshte e sakte edhe tjetra eshte e gabuar, edhe zgjedhja eshte teresisht personale. Sigurisht ai qe ka mesuar edhe i di gjerat mire edhe ka studiuar ka shume mundesi te zgjedhi pergjigjen e sakte edhe ai qe s'ka mesuar ka shume mundesi te luaj bixhoz edhe zgjedh ose njeren ose tjetren pa kurrfare baze dije vetem duke u mbeshtetur ne shpresen se shanci i momentit i bie pergjigjes se sakte. Pra ky i fundit ka 50% mundesi te zgjedhi te sakten apo te gabuaren. Sigurisht te ishte edhe nje pergjigje e trete C qe thoshte qe edhe qe B-ja edhe A-ja jane te dyja jo ne mneyre te plote te sakta, atehere kjo do i hapte pune te dyve si atij qe ka mesuar edhe atij qe s'ka mesuar. Natyrisht atij qe s'ka mesuar mundesite e zgjedhjes se pregjigjes se drejte do binte ne 33.3% kurse ai qe ka mesuar edhe e di me mire ceshtjen do i hapesh ca pune edhe do i duhej me ca shume kohe edhe me ca shume llogaritje qe te zgjedhe perseri te pergjigjen e drejte. Pra kjo qe solle ti ne shkrim me "Fuzion" ne medimin tim personal vete C-ja. C-ja duket sikur do qe ti afroje edhe A-ne edhe B-ne edhe duket sikur eshte dicka e mire ne pamje te jashtme...por ne te vertete C-ja kundershton si A-ne edhe B-ne sepse po qe C-ja e skate as A-ja as B-ja nuk jane pergjigje te sakta. Besoj se kuptohemi nga kjo analize qe besoj cdo njeri ka pervoje me kete shembull te permendur.

Dardanus, po te jap nje keshille, edhe keshillat hidhen poshte edhe pranohen, zgjedhja eshte teresisht jotja. Nqs ti beson ne Zotin e boteve ashtu sic pohohet nga shkrimi yt. Atehere si mendon ti se ky Zoti i boteve dergon libra qe nuk flasin drejtperdrejt edhe kur thote "kjo eshte keshtu" ka ndermend te thoje qe "kjo nuk eshte keshtu" ose kur thote "kjo nuk eshte keshtu" ka ndermend te thoje "kjo eshte keshtu"? Pra si mendon ti se Zoti i boteve ben dicka te tille per krijesat e tij? Apo kjo gje behet nga disa qe nuk i duan te miren krijesave te tij? Sepse ky fuzion qe thua ti eshte jo "Fuzion" por eshte "KON"-"Fuzion". Keshtu e shikoj une kete ceshtje qe solle ti.

Ta zeme per momentin se ky "Fuzioni" yt eshte i "sukseshem" midis Islamit edhe Krishterizmit. Po pastaj i ngelet hatri fese hebraike a d na duhej edhe nje fuzion tjeter....mire keto dyja e pranojne Jezusin (Isain) po ca t'i bejme kesaj qe nuk e pranon. Duhet te presim per na nje emision tjeter qe na krijoe fuzion te ri. Edhe ta zeme sikur u formua, por ca ti bejme fese Hindu? Si ta fuzojme besimin ne monotheizem edhe paganizmin? E ta zeme se edhe kjo ndodhi ca t'i bejme fese ateiste...a mos duhet te presim edhe per na nje program tjeter per na nje fuzion tjeter. Pra keto fuzioni nuk eshte se sollen na nje asimilim te ketyre feve se prape se prapi ka nga ata njerez qe nuk e pranojne kete fuzion si une personalisht edhe kam arsye personale se pse nuk e pranoj, por ti sa shtove ca me shume pegjigje jo te sakta, ca me shume konfuzion te njerezit e thjeshte...edhe ca me shume pune te ata qe dine ca me shume per te gjetur te verteten. Pra kujdes me keto shkrime...se sipas mendimit tim keto nuk jane ne dobit te te vertetes dhe pergjigjes se sakte edhe se duken te tilla jane ne disfavor te vertetes.

Per kete te vertete flitet ne ajetin Kur'anor:

Në fe nuk ka dhunë. Është sqaruar e vërteta nga e kota. E kush nuk i beson tagutët , e i beson All-llahut, ai është kapur për lidhjen më të fortë, e cila nuk ka këputje. All-llahu është dëgjues i dijshëm.(Kur'an 2:256)

Ti flet per njerez qe ndryshojne shkrime te sjella nga Zoti per njerezimin per ti kenaqur epshet e tyre djallezore. Dakort, nuk kam asnje kundershtim me ate qe thua, por me thuaj pak ndryshimi i kuptimive te sakta te fjaleve qe jane ne keto libra, te pakten sic jane ne dokument a nuk bie edhe kjo ne ndryshime ne shkrime?

Kjo ceshtje dikutohet ne Kur'an:

O ti i dërguar! Të mos brengos vrapimi në mosbesim i tyre që me gojët e tyre thanë: “Ne kemi besuar”, e zemrat e tyre nuk kanë besuar (munafikët), e as i tyre që janë jehudi, të cilët shumë i përgjigjen gënjeshtrës dhe shumë e dëgjojnë (fjalën) një populli që nuk vjen te ti, ata janë që i menjanjojnë fjalët pas vënies së tyre në vendin e vet ( nga ana e All-llahut) e thonë: “Nëse u jepet kjo, pranoni, e nëse nuk u jepet,atëherë refuzoni. Po atë që All-llahu do, të humbë, ti nuk mund të bësh asgjë për te (nuk mund ta shpëtosh). Janë ata të cilëve All-llahu nuk deshi t’iu pastrojë zemrat (prej kufrit). janë ata që në këtë jetë kanë poshtërim, kurse në botën tjetër (Kur'an 5:41)

"menjanimi i fjaleve pas venies se tyre ne vendin e duhur" sipas dijetarit te Islamit Ibn Kethir (komentues i Kur'anit) do te thote se eshte ndryshimi ne kuptim edhe jo heqja e fjaleve fizikisht. Pra eshte si puna e cimitimit te disa gjerave kur te nevojitet ty edhe citimin e gjerave te tjerave per interes personal. Edhe Ibn Kethir sjell hadithin e ndeshkimit per marredhenie jashtemartesore se ata Cifutet kur donin te ndeshkonin nje person te pasur sillnin vargun per ndeshkimin e lehte edhe kur donin te ndeshkonin nje person te varfer sillnin vargun per ndeshkimin me te rende qe faktikisht duhet te aplikohej edhe per te pasurin. Pra thenia e disa vargjeve edhe qellimisht lenia e disa vargjeve te tjera nuk eshte dicka e sakte edhe te marresh kete qendrim eshte dicka e urrejtur nga Zoti...edhe jo e hijshme per nje person qe eshte i sinqerte ndaj Zotit te boteve.

oxymorons

Primus registratum

Fatkeqesisht po bini pre e kurtheve tuaja. Edhe hapni temen se nese Bibla e shfaq apo jo Zot Jezusin, dhe pastaj diskutoni pse ju s'besoni se ai ishte Zoti i shfaqur ne mish.

Ju e keni kete paragjykim qe pa hapur temen, dmth s'keni fare interes te dini cfare thote Bibla per te, por thjesht te "provoni" besimin tuaj pse ai ishte ashtu sic mendoni ju.

1 Gjonit 5:20

Por ne dimë se Biri i Perëndisë erdhi dhe na dha të kuptuarit, që ne të njohim atë që është i Vërteti; dhe ne jemi në të Vërtetin, në Birin e tij Jezu Krisht; ky është i vërteti Perëndi dhe jeta e përjetshme.

Dardanus

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

1 Gjonit 5:20

Por ne dimë se Biri i Perëndisë erdhi dhe na dha të kuptuarit, që ne të njohim atë që është i Vërteti; dhe ne jemi në të Vërtetin, në Birin e tij Jezu Krisht; ky është i vërteti Perëndi dhe jeta e përjetshme.

[/ QUOTE ]

/pf/images/graemlins/confused.gif /pf/images/graemlins/confused.gif /pf/images/graemlins/confused.gif
Me fale cka do te thot kjo tash ???

A eshte ai Profet (i derguar i Zotit)
A eshte ai i biri i Zotit, apo
Eshte Zoti vet ?????????

Ketu munden te jene te tre kuptimet, varet se si i merr ose i interpreton njeriu.

Kam edhe nje pyetje palidhje, kush eshte ky Gjoni qe ka shkruar kete dhe kur ka jetuar ky ?
(nuk eshte provokim por nuk e di cili Gjon e ka shkruar kete)

H

harap

Guest

Pse duhet ngaterruar kjo gje me tre gjera.Eshte Zoti te kishte thene jam Zoti po pse thuhet jo i biri,jo ai ,jo i nipi.

Dardanus

Primus registratum

I nderuar Albanski
(nuk po e kuptoj se cfar domethanje ka niku yt "Albanski", nejse)

Separi me duhet te te them qe i ke ngatrruar pak gjerat e shkruara nga une, sepse ne ate emision nuk flitej per kurrfar fuzioni, aty vetem argumentohej ajo se cka kam shkruar me lart, aty nuk permendej askund rryma fetare Islame, apo ndonje bashkim fetar.
Per "Fuzionin" apo bashkejetesen dhe akceptimin nderfetar kam folur une e jo emisioni i gjermaneve.

Ti i nderuar na tregon qe e ke keqkuptuar "Fuzionin" kur bene ate "testin" tend, qe thua se eshte A dhe B, te cilen duhet ta zgjedh dikush, ke ngatrruar C dhe ke harruar D, ndersa "Fuzioni" nga une do te isha pra E, simbas teje.
Ne menyren tende duke llogaritur me duhet te them qe A,B,C vijn nga burimi i njejt dhe na predikojne te njejten gje (duke mos llogaritur ndryshimet dhe mos akceptimin), kurse D del nga loja kur thot "Lopa e shenjet", pra E do te ishte burimi i A,B,C.

Tash do te "flas" ne stilin tim (jo më ne stilin tend).

Mendimi im personal eshte qe ky "Fuzion" (te cilin e kam thene une) do te ishte zgjidhja e problemeve nder fetare me burim te njejt, pra ndalimi i luftrave me motive fetare.(qe do te na sjellin luften e trete botrore)

Kjo pune nuk mund te arrihet sot per neser, por duhet kohe dhe pune per te argumentuar gjerat e ndryshuara nga njerzit e pandergjegjshem, sikur ata ne ate emisionin gjerman, pra na duhet studimi dhe shkenca fetare (shkencen e perkrah Islami plotesisht), qe ne ate menyre te sillet e verteta e argumentuar dhe te punohet per te pranuar ate.
Cifutet nuk e pranojne Jezusin dhe Muhamedin, Krishteret nuk e pranojne Muhamedin, ndersa Muslimanet i pranojne te gjith profetet, por jo 100% ashtu sic i mesojne cifutet dhe kristianet nga librat e tyre, per te cilat thuhet se jan shtemberuar fjalet e Zotit ose mbivlersuar Profetet (shembulli i Davidit dhe Jezusit).
Problemi eshte qe fanatiket fetar te te tre rrymave fetare nuk kan interes per kete gje, dhe do ta pengojne me te gjitha mjetet, qe te mbajne ne jete ate fanatizmin e vet, dhe urrejtjen ndaj te tjerve. Kjo vjen nga frika qe do te dal e verteta ne shesh, apo jo.

E sa per fjalet e Zotit se si duhet kuptuar as une nuk e di, sikur ti, vetemse mundem ta beje nje shembull.
Nuk Kur'an thuhet qe kur i shikon malet mendon qe nuk levizin, por ato ecin sikur retë qe ecin (keshtu disi, se nuk e kam pershkruar te gjith ajetin), nese duhet une ta kuptoj kete ashtu sic thuhet direkt, atehere me lind pyetja per ty, a po i sheh ti dikund malet qe po levizin ose po ecin, une jo pervete. Kjo ka nje kuptim tjeter, do te thot qe bota sillet ne vete, pra malet ecin me sjellje te botes ne vete.
Zoti ne Ku'an thot edhe nje tjeter gje, keshtu disi, po te ishin te gjitha pemet e botes lapsa dhe po te ishin te gjitha ujrat ngjyr, nuk do te dilte per te shkruar kuptimin e Kur'anit. (me fal qe nuk e kam shkruar ajetin e plote ketu, por vetem ashtu sic e kam mbajtur ne mend)

Kthehemi tash te keqinterpretimi i fjaleve te Zotit, ja ku i kem ketu ne teme disa, qe po shihen kjart qe jan duke u keq interpretuar, por ka edhe nga ne muslimanet njerez qe keqinterpretojne fjalet e Zotit. P.sh. Bin Ladeni dhe Talibanet, a nuk po e keqinterpretojne ata fjalen e Zotit per interesa personale ose politike ?
Mendimi im eshte PO, ata nuk prezentojne fénë islame por te kunderten e saj, ti e din me mire se une, sepse une edhe pse e kam lexuar nuk e njoh edhe aq mire fjalen e Zotit ne Kur'an.
Pastaj kemi edhe bektashianet ("feja" te cilen e sollen jeniceret e turqise tek ne, alevitet), a mundesh ti te thuash qe jan ata musliman ?

Keta lloj njerzish nga te TRE rrymat fetare (cifut,kristian dhe musliman) jan ata qe me te gjitha armet e luftojne argumentimin e gjerave fetare, pra kjo na tregon qe "Fuzioni" im eshte vetem perrallë gjumi, apo jo.

oxymorons

Primus registratum

Mesa pashe une tema thote "A e shfaq Jezusin Zot Bibla"! Une ju pyetja pse thoni qe doni te dini se cfare thote Bibla per te, kur nuk e besoni Biblen.

Une citova nje varg, dhe sepse ju nuk e kuptoni e hidhni poshte ate. Atehere pse beni filozofi se cfare thote apo nuk thote Bibla per Jezusin, kur ajo citohet nuk e besoni ate qe thote?

saladin2

Primus registratum

oxymorons tha
Mesa pashe une tema thote "A e shfaq Jezusin Zot Bibla"! Une ju pyetja pse thoni qe doni te dini se cfare thote Bibla per te, kur nuk e besoni Biblen.

Une citova nje varg, dhe sepse ju nuk e kuptoni e hidhni poshte ate. Atehere pse beni filozofi se cfare thote apo nuk thote Bibla per Jezusin, kur ajo citohet nuk e besoni ate qe thote? gjithashtu ai tha:saladin, mos a cito biblen kot kur s'e beson. Ka plot vargje qe e shfaqin Jezusin si Zotin e Universit, por ti s'e beson Biblen, atehere pse merresh kot me debate qe s'ja vlen t'i futesh qe nga fillimi.

[/ QUOTE ] Si fillim une po te them qe une po dyshjoj qe bibla e tanishme eshte prej Zotit por me duket qe eshte duicka e shkurar nga njerezit. Se dyti nese je i zoti hajt hidhe poshte kete gje qe po te them une.

Dardanus tha: Kjo puna e profetit Jezus (Isa) eshte disi e komplikuar. Ketu kemi te krishteret qe besojne ne te dhe thone qe ishte biri i Zotit dhe thone qe ai ishte Zoti vet ne form te njeriut, pastaj kemi muslimanet qe po ashtu besojne ne te dhe ky profet ka ndoshta me se shumti vlere, qe thone se Jezusin (Isain) e ka krijuar Zoti sikur Adamin (Ademin), vetemse ne barkun e Marise (Mejremes) së virgjer, dhe thone qe ai nuk ka vdekur si i thumbuar ne kryq, por eshte larguar nga Jeruzalemi.

Nuk e kam lexuar por e kam pare nje emision ne gjuhen gjermane ku argumentohet gati 100% qe Jezusi (Isai) ka shkuar ne Kashmir (sot nje pjese ne Indi dhe nje pjese ne Pakistan) dhe ka vdekur atje si njeri i rendomt apo si profet i rendomt. Aty tregojne disa "legjenda" qe para shume kohe ka ardhur nje njeri nga larg qe e kan quajtur "sheruesi", aty eshte gjet edhe nje kufome e varrosur ne stilin Cifut (hebrej), i cili i ka kembet dhe duart e shpuara, ne ate vend thuhet qe kurr nuk ka patur cifut (hebrej), perveq aitij te varrosurit.

Kete ide e kane vetem Mehdianet(qe jane sekt qe u formua nga Mirza Gjylahmeti) ata besojne se Ky Mirza eshte profet per vete Kur'ani e paraqit keshtu "E ata as nuk e mbyten e as se kryqezuan por atyre thjesht iu duk..." ose "Ata jehudinjte pohojne se ai Isa bir i Mjeremes eshte bir i Zotit, larg eshte Ai prej ketyre te metave...."

Oxy....tha:"1 Gjonit 5:20

Por ne dimë se Biri i Perëndisë erdhi dhe na dha të kuptuarit, që ne të njohim atë që është i Vërteti; dhe ne jemi në të Vërtetin, në Birin e tij Jezu Krisht; ky është i vërteti Perëndi dhe jeta e përjetshme"

po ta risjell edhe nje here tekstin qe qellimisht e vura ne fillim komentin e atij verseti

Le te vijme tek Gjoni 5,18+23
Tek verseti 18 qendron gjithe baza e pohimit.
Verseti 18 thote.
“Për këtë Judenjtë kërkonin edhe më tepër ta vrisnin, sepse jo vetëm se shkelte të shtunën, por edhe se thoshte se Perëndia ishte ati i vet, duke e barazuar veten me Perëndinë .
Sic e kam thene fjalet e judenjve nuk mund te merren per baze, Mund te them shkurtimisht se pohimi i armiqve te Jezusit nuk mund te merret per baze.
Se ato ishin armiq, se ato nuk mund ta kuptonin Jezusin, se i kishin zemrat e mbyllura sic pohohet ne Bibel. Ato sipas teologjise biblike kishin keqkuptuar te gjitha profecite e Dhjates se Vjeter per Mesian vuajtes. Madje ne disa raste ne bibel rrefehet se Jezusin nuk e kuptonin ne disa raste as dishepujt. Ato sipas Bibles kerkonin me cdo kusht qe ta denonin Jezusin, per kete ishin ne gjendje edhe te shpiknin. Ato ne gjyqin qe ben kunder Jezusit sollen deshmitare te rreme kunder tij. Nese do ti marrim per baze fjalet e tyre atehere do marrim per baze edhe fjalet e tjera qe ato thane per Jezusin e qe nuk jane aspak te hijshme ti permendim ketu.
Se dyti ne versetet qe vijojne vete Jezusi pohon se : “Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them se Biri nuk mund të bëjë asgjë prej vetvetes, përveç asaj që sheh se bën Ati; gjërat në fakt që bën Ati, i bën po ashtu dhe Biri.”
Ky eshte pohim i qarte i inferioritetit te Jezusit para Atit dhe e nenshtrimit te plote te tij para Tij.
Ne versetin 20 po ashtu Jezusi thote: ‘Sepse Ati e do Birin dhe i dëfton gjithçka që bën vetë; dhe do t`i dëftojë vepra më të mëdha se këto, që të mrekulloheni.
Pra biri eshte nenshtruar ndaj Atit plotesisht dhe prêt pej tij shenja dhe ai keto shenja ia defton njerezve qe te mrekullohen. Pra ketu kemi trinomin Zot-profete-njerez.
Nw versetin 21-22 rrefehete se si Ati ia ka deleguar fuqine per Gjyq birit. Pra Zoti i Gjithfuqishem i delegon pushtetin profetit te tije qe ai te gjykoje per njerezit, gjithmone nen hyqmin e Atit.
Po perse kjo: sic thote bibla: “që të gjithë ta nderojnë Birin ashtu siç nderojnë Atin; kush nuk e nderon Birin, nuk nderon Atin që e ka dërguar” (verseti 23)
Pra qe profeti i Zotit te nderohet sic nderohet Zoti se ai eshte perfaqesuesi i Zotit ne toke. Per kete arsye edhe ne Islam eshte vendosur nderimi i Zotit bashke me nderimin e Profetit si kusht i domosdoshem per besim.Nuk ka Zot tjeter pervec Zotit dhe Muhamedi eshte i derguari i Tij. Nuk mund te jete besimatare ai qe beson te paren por mohon te dyten.
E ne fundin e versetit thuhet pikerisht kjo kush nuk nderon Birin (profetin) nuk nderon Atin (Zotin) qe sic thuhet ne verset e ka derguar birin.
Dhe pikerisht kjo thuhet ne versetin e mepasem, ku pohohet sin e cdo tradite Abrahamike se kush degjon fjalet e profetit i cili eshte perfaqesuesi i Zotit ka shpetuar dhe ka marre jeten e perjethshme.
“Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them: Ai që e dëgjon fjalën time dhe beson në atë që më ka dërguar, ka jetë të përjetshme, dhe ai nuk vjen në gjyq, por ka kaluar nga vdekja në jetë”
Mos harrojme gjithcka qe Biri posedon e ka nga Ati te deleguar dhe nuk eshte e tij. Gjyqi, fuqia per te dhene jete e gjithcka. Sic thuhet dhe ne bibel: “E kur Biri i Perëndisë të ketë nënshtruar gjithçka, atëherë ai vetë do ti nënshtrohet Atij që e emëroi Zot të të gjithave. Atëherë Perëndia do të jetë i vetmi Zot: do të sundojë drejpërdrejt mbi të gjitha." (Letra e parë drejtuar Bashkësisë së Korintit 15:25-28)

rvd

Primus registratum

Bibla nuk ka vetem nje version por ka shume.Kujt versioni ti besojme kur ata te gjithe jane te te ndryshuar nga njeriu vete dhe per kete fakt edhe krishteret jane krenar se gjoja jane eleminuar gabimet !!!!!!!?????????????
Lexoni librin :A eshte Bibla fjala e ZOTIT ?
FALEMINDERIT

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Dardanus,

Mendimi im personal eshte qe ky "fuzion" eshte nje fe e re. Ta zeme se keto fuzione zgjedhin probleme nder-fetare!?!?! Por ca tu bejme atyre luftave jo-fetare. Me duket se Lufta e pare edhe e dyte s'kane qene fetare....

Ti i ben vleresimin tend fjaleve dhe i ve kuptim te ri si ta pret ty. "fanatike" sipas teje jane ata qe besojne vetem Biblen, dhe jo Kur'anin, jane ata qe besojne vetem Torah dhe jo Kur'anin ose dhjaten e Re, dhe ata qe besojne vetem Kur'anin dhe jo Bible. Pra sipas teje vete krishteret, hebrenjte dhe muslimanet jane fanatike. Kurse me te njejtin kuptim paska disa qe jane "pak" musliman dhe cik me shume krishtere dhe keta qenkan jo "fanatiket krishtere", edhe paska ca "pak" krishtere e "ca me shume" musliman edhe keta do jene jo-fanatiket muslimane. Pra A,B,C jane fanatike por E apo D, apo quaje edhe ALPHA qe kane pak nga A deri te Z jane jo-fanatike. Me duket se ti vertitesh te e njejta gje vetem se e sjell me terma te reja. Lexoje edhe njehere shembullin se me sa shoh s'paske kuptuar asgje se cfare kerkoja une qe te kuptoje nga ana llogjike...Prandaj e kam thene ne shembullin me lart dhe po e perseris se ALPHA ky fuzion i ri...nuk do jete vetem fuzioni i vetem, edhe per ca te tjere do duhej edhe Fuzioni BETA...edhe pastaj kemi mosmarrveshje midis ALPHA-s edhe BETA-s sepse ca pranon fuzioni ALPHA nuk pranohet nga Fuzioni BETA...edhe do na dalin edhe fanatike nga keto fuzioni qe do luftonin fuzionin tjeter....pra nga ana teorike, llogjike keto fuzione nuk zgjedhin asnje problem nderfetar, vetem sa rrisin problemet nderfetare me rritjen e feve te reja si Alpha dhe Beta !!! Une shqip po flas, nuk po flas na nje gjuhe te huaj...por prape ti thua une ngaterroj, mua me duket se ti nuk kupton shembullin nga ana teorike!

Meqe ana teorike mund te jete ca e veshtire per te kuptuar po e marr nga ana praktike me shembuj dhe shpresoj qe e kupton shqipen time:

BEKTASHINJTE: ti permende bektashinjte, por keta jane vec se fuzion midis islamit dhe dickaje tjeter..dhe ja ky eshte nje fuzion, ndoshta jo me permasat dhe karakteristikat e tua por eshte nje fuzion nga ato fuzione qe flet ti. Pra keta kane karakteristika te islamit dhe dickaje tjeter qe islami e mohon. Pra jo te gjithe bektashinjte jane qe duat muslimanet edhe na del nje ekstremist dhe vret ca muslimane...edhe ja fuzioni vetem sa shtoi numrin e fanatikeve dhe nuk e ndaloi. Pra ALPHA = Bektashinjte, ekstremistat e ALPHA-s(BEktashinjve) luftojne muslimanet e Islamit (A) dhe kush tha qe ndalon ketu ata luftojne B,C,D,E,...Z edhe BETA (fuzion), TAI (Fuzion)....edhe deri sa te duash ti fuzione.

Ti vetem dashur-pa-dashur ke sjelle anen praktike te teorise se "fuzionit"...ose berjen e feve te reja thene ne gjuhe te thjeshte popullore.

Ti shume mire solle devijemi nga e verteta, qe ti i quan "Keta lloj njerzish nga te TRE rrymat fetare (cifut,kristian dhe musliman) jan ata qe me te gjitha armet e luftojne argumentimin e gjerave fetare" (COPY/PASTE shkrimin tend me lart). Une them keto devijemi jane pikerisht ato fuzione qe flet ti dhe asgje me tjeter nga ana praktike dhe jo "perralla gjumi" por jane realitet midis nesh. Me thjesht edhe shqip se kaq nuk e bej dot. Nqs nuk kupton akoma...une nuk po deshiroj ta zgjas edhe perseris te njejten gje 100 here, me mire ti lexoje 100 here ate qe kam shkruar se e njejta gje eshte.

Pra nisur nga ana teorike dhe praktike fuzionet nuk kane as nje domethenie apo vlere, vetem sa rrisin numrin e problemeve qe ti kerkon ti ulesh. Eshte me nje fjale sikur te jesh ne katin e 10-te edhe te kerkon te zbresesh ne katin e Pare, por t'i thuash njerit hidhu nga dritarje se arrin ne katin e pare menjehere...pra ne pamje te pare duket sikur zbret ne katin e pare me shpejt se sa me shkalle edhe me ashencor por ne te vertete thyen qafen me dysh. Kete dua te them une dhe eshte mendimi personal im per fuzionet qe ti solle ne shkrimin tend, edhe pak rendesi ka se ishte nga dokumentari dhe nga mendimi yt...se une s'kam asgje personale me dokumentarin as me ty personalisht, por kam me konceptin e fuzionit. Qe per aq llogjike e tru sa me ka dhene Zoti per mua nuk funksionin. Nqs per ty funksionon, Zoti te ndihmofte ne te mira dhe mos te lindi ndonje ndjenje e keqe per dike hic fare. Ne fund te fundit secili do pergjigjet vete per besimet edhe veprimet e vete ne diten e gjykimit dhe Zoti nuk i ben padrejtesi askujt as sa nje grimce atomi ose dickaje me te vogel se ajo.

Ca sqarime te metejshme qe solle ne lidhje me Kur'anin:

Nuk e di si ke lexuar ate vargun me malet, por i njejti Kur'an thote besimtareve qe te kene kete qendrim kur nuk dine dicka:

Ne edhe para teje nuk dërguam tjetër pos burra, të cilëve u dhamë shpallje, e nëse nuk dini këtë, atëherë pyetni njerëzit e dijshëm.(Kur'an 21:7)

Ne as para teje nuk dërguam tjetër, përveç burra, të cilëve u dhamë shpallje. Ju (idhujtarë) pyetni pra dijetarët (e Tevratit e të Inxhilit) nëse ju nuk dini (Kur'an 16:43)

Pra nqs nuk di, mos thuaj qe meqe une s'di as ti s'e di edhe ta japim interpretimin tone! Jo kjo nuk eshte ne perputhje me Kur'anin, por duhet qe te pyesesh ata qe dine, qe kane me shume dije se ty edhe sa une, dijetaret.

Ti nxitohesh ne shkrimet e tua, edhe ne rastin kur kerkon te besh nje pike ose kerkon te me tregosh mua nje dicka, ne rradhe te pare verifikoje mire ate qe a eshte ashtu sic thua ti apo jo...Une i permbahem asaj qe kam thene qe Kur'ani duhet kuptuar drejtperdrejt sipas kutpimit te sakte dhe jo drejtperdrejt sipas kuptimit tim, tend atij tjetrit e keshtu me rradhe as sipas kuptimit qe t'i pershtatet teorise se "fuzionit" e asnje far teorie. Po sipas kuptimit qe mbeshtetet ne Kur'an, ajeti ne ajet, sipas kuptimit i hadithive te sakta, sipas kuptimit te shokeve te profetit Muhamed (paqja qofte mbi te) ata qe i ndoqen edhe dijetareve qe mbeshteten ne keto me larte dhe nuk flasin kot nga epshi. Edhe besoj se epshi nuk te con gjithmone ne te vertete...por te con edhe ne marrezi ca here.

Le ta citojme njehere Kur'anin ca thote ne te vertete:

E, i sheh kodrat e mendon se ato janë të palëvizshme, ndërsa ato lëvizin si retë, (kjo është) mjeshtëri e Allhut që përsosi çdo send, e Ai është hollësisht i njohur se çka punoni.

Po permende kaq duket sikur ajo qe thua ti me lart eshte e vertete, ti nuk shikon qe malet levizin si rete, por ne Kur'an "ngjan" sikur shkruhet ashtu. Pra ti thua se sipas medimit tim direkt une duhet te pranoja se shikoja malet qe levizin si rete edhe sipas tendes malet ecin me sellje te botes ne vete. Por kjo eshte nxjerre nga kuptimi se ka vargje para e mbrapa. Une te sjell shembullin e meparshem qe kur hebrenjte gjykonin nje te pasur e mbolunin me dore vargun me ndeshkimin e rende, edhe lexonin vetem ate qe ishte me ndeshkimin e lehte dhe kur donin te ndeshkonin te varferin e lexonin me dore vargun me ndeshkimin e rende...kurse ti me ben te njejten gje ketu, lexon nje varg e mbulon edhe vargun me para edhe me pas...edhe keshtu del nga kuptimi dhe shtremberon kuptimin e fjaleve te Zotit.

Ta citojme njehere me vargun me para atij vargut edhe me vargun me pas atij vargut.

Kur'an, Surah 27:

87. (përkujto) Ditën kur i fryhet surit, e të frikësohet kush është në tokë, përpos kë do All-llahu (të mos frikësohet) dhe t’i vjnë Atij të gjithë të përulur.

88. E, i sheh kodrat e mendon se ato janë të palëvizshme, ndërsa ato lëvizin si retë, (kjo është) mjeshtëri e Allhut që përsosi çdo send, e Ai është hollësisht i njohur se çka punoni.

89. Kush ka bërë vepër të morë, atij do t’i takojë (shpërblim) edhe më i mirë se ajo dhe ata do të jenë të siguruar prej tmerrit të asaj dite.

Duket qarte pa u hyre ne hollesi qe ta kishe lexuar ashtu vete ne sensin direkt, kjo flet per diten e Gjykimit edhe ne ate Dite dhe ato malet ashtu do levizin si rete. Eshte posrsikurse vargu ne Kur'an:

Kur'an Surah 52:

9. Ditën kur qielli bën një tronditje të fortë.

10. Dhe kodrat të shkulen nga vendi e të ecin.

ose

Kur'an 20:

105. Ty të pyesin edhe për kodrat, thuaj: “Zoti im mund t’i bëjë thërrime të shpërndara”.

106. Dhe vendin e tyre ta bëjë rrafsh pa farë bime e ndërtese.

107. E nuk do të shohësh në të as ultësirë e as lartësirë.

ose

(Prkujto) Ditën kur Ne i shkulim kodrat, dhe tokën e sheh të sheshtë (të zbuluar) dhe Ne i tubojmë ata e nuk na mbete asnjë prej tyre pa e tubuar (Kur'an 18:47)

I kam cituar te gjitha duke u mbeshtetur ne komentuesin e kur'anit Ibn Kethir. Pra ne kete ballafaqim ajet me ajet edhe citim te sakte te ajetit merret kuptimi drejtpredrejt, pa u angazhuar ne citime te haditheve ose thenive te shokeve te profetit (paqja qofte mbi te). Pra une s'e di, vete te shkrimi i dijetarit edhe lexoj komentin e duhur...edhe nuk jam kot mendimin tim qe ti duhet te shikosh malet qe levizin tani si re ose qe levizin qe sillet toka rreth vetes...etj...!

Sikur të gjithë drutë në tokë të jenë lapsa dhe sikur deti t’i shtohen edhe shtatë dete (e të jenë me ngjyrë), nuk do të mbaroni fjalët e All-llahut (do të shterroheshin detet, do të soseshin lapsat, e jo mrekulitë e Zotit). All-llahu është ngadhënjyesi i urtë. (Kur'an 31:27)

Duke u bazuar ne dijetarin, komentuesin e Kur'anit Ibn Kethir kjo do te thote se edhe pemet ne toke te ishin pena dhe deti boje dhe shtuar 7 te ngjashme dhe te ishin perdorur per te shkruar Fjalet e Allahut qe tregojne madheshtine e Tij, Vecorite e Tij penat do thyheshin dhe boja do shteronte edhe sikur me shume te silleshin. Numri shtate eshe ne lidhje te indikoje nje numer shume te madh dhe jo specifikisht 7 ose si 7 oqeanet e botes si e sugjestura nga tregimet hebreje qe as nuk i besojme as nuk i refuzojme ne perputhje me hadithin e sakte. Zoti thote ne vend tjeter ne Kur'an:

Thuaj: “sikur të ishte deti ngjyrë për t’i shkruar fjalët e Zotit tim, deti (uji i tij) do të shterrej para se të përfundojnë fjalët e Zotit tim, e edhe sikur të sillnim shtesë edhe një si ai (deti)”.(Kur'an 18:109)

"Edhe nje si ai" nuk do te thote vetem edhe nje, por edhe nje tjeter, edhe nje njter pas asaj e keshtu me radhe sepse nuk ka mbarim te shenjave dhe fjaleve te Zotit.

Pra duke u mbeshtetur ne keto shembuj qe solle ti nuk tregohet asgje qe nuk duhet te mirret direkt. Si mund te kerkosh fuzion ku Allahu tregon te verteten nga genjeshtra. Kjo eshte porsi tregohet ne Kur'an:

Paganet kureshj erdhen te profeti Muhamed (paqja qofte mbi te) edhe i ofruan qe nje vit ata te adhuronin zotrat e tyre, statujat dhe nje vit te adhuronin Zotin edhe keshtu me rradhe, nje vit zotrat , nje vit Zotin e boteve...pra kjo me ngjan si fuzioni yt qe ke shkruar...fuzion midis Islamit dhe paganizmit...rrymma te ndryshme fetare...e cfare thote Allahu ne kete rast. Ibn Kethir ne komentimin e Kur'anit thote se kjo Surah u shpall ne lidhje me kete ngjarje:

109.Suretu El Kafirun

Me emrin e All-llahut, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit!

1. Thuaj: “O ju jobesimtarë!
2. Unë nuk adhuroj atë që ju e adhuroni!
3. As ju nuk jeni adhurues të Atij që unë e adhuroj!
4. Dhe unë kurr nuk do të jem adhurues i asaj që ju adhuroni!
5. Por edhe ju nuk do të jeni adhurues të Atij që unë adhuroj!
6. Ju keni fenë tuaj (që i përmbaheni), e unë kam fenë time (që i përmbahem)!

Besoj se kjo eshte e mjaftueshme, me shume vetem sa do perseritja te njejten gje edhe pa vlere...!

Dardanus

Primus registratum

Kete ide e kane vetem Mehdianet(qe jane sekt qe u formua nga Mirza Gjylahmeti) ata besojne se Ky Mirza eshte profet per vete Kur'ani e paraqit keshtu "E ata as nuk e mbyten e as se kryqezuan por atyre thjesht iu duk..." ose "Ata jehudinjte pohojne se ai Isa bir i Mjeremes eshte bir i Zotit, larg eshte Ai prej ketyre te metave...."

[/ QUOTE ]

Profeti (i derguari) i fundit nga Zoti eshte MUHAMEDI a.s. dhe nuk do te lindin kurr më te tjere.

Po me duket qe e pate me mua, nejse.
Une t'a tregova me lart se cka besoj une. Keta far Alia e Mirza per mua nuk jan profeter, e per ty se di.

Vetem se mua me duhet te besoj se kishte edhe profeter te tjere e jo vetem Muhamedi a.s. pra ashtu sic kerkon Zoti nga une.

Dardanus

Primus registratum

Albanski

Me duhet te te respektoj pasiqe ke njohuri me te mire se une per fénë islame (edhe pse je agresiv dhe gjuan te tjeret me fjale palidhje), une jam SHQIPTAR me fé ISLAME por nuk i di te gjitha per fénë time, e pranoj pasi qe nuk e kam studiuar Kur'anin.

Ky "fuzioni" nuk eshte fé e re sic po "mendon" ti, eshte vetem nje shprehje nga une, per te treguar qe nuk deshiroj ta lendoj askend me ate textin e pare qe e kam shkruar (ishte me teper e menduar per vllezerit ton shqiptar me fé kristiane).
Pra une kam thene "Une nuk dua t'a lendoj askend, dhe nuk dua te mbjell perqarje ne mes dikujt, por me teper dua afrimin dhe fuzionin e ketyre rrymave fetare", qe do te thot se nuk po e shaj askend, por po mundohem te argumentoj qe ne Biblen e sotme nuk jan 100% fjalet e Zotit te shpallura permes Isait (Jezusit), por eshte ndryshuar.
Nuk doli nje i krishter te me kundershtoj per faktet qe vet ata jan duke argumentuar se Bibla eshte e ndryshuar, por dole ti musliman qe te paska djegur aq shume fjala "fuzion" dhe tash i merr te gjitha shkrimet e mia kontra, dhe shkruan gjera qe as vet nuk e din se cka po shkruan.
Ky "fuzioni" nga une ishte Qime kurse ti e bere Bullë, s'ka dert. (eshte kah t'pengon dicka tjeter po nuk po e di ende se cka)

Une e di shume mire qe nuk mundesh t'ia nderrosh dikujt nje mendim te pjekur ne koke apo qe i pelqen atije, pra nuk eshte e mundur t'ia nderrosh mendimin cifutve dhe kristianve, qe librat e tyre jan te shtemberuara apo te ndryshuara nga njerez te pandergjegjshem sipas qejfit te tyre (burimi ka qene edhe te ata fjala e Zotit. Edhe kete e kundershton ti, me siguri).

Une keta shembujt e tu jam duke i kuptuar shume mire, nga ana ime "llogjike" (logjike), por nuk po e di a po i kupton ti keta shembujt e tu, apo ndoshta i ke menduar si "material teprice" apo absurditet. Ti na shkruan A keshtu, B ashtu, C keshtu, alpha, beta, bla bla bla, dhe ne fund na del qe ti mundohesh ti largosh keto pole sa ma shume qe eshte e mundur, dhe mundohesh te na bindesh qe keto fé jan aq te ndryshme sikur Bardh e Zi, dhe qe nuk kan asgje te perbashket, nuk ngjajn aspak ne mes vete.
Ne nuk e dim se si deshiron ti, qe ne t'i kuptojme keta "shembujt" e tu, vetem se keto gjerat e tua te shkruara ketu nga ti (ne perjashtim te ajeteve Kur'anore) jan ne kundershtim me fén islame, e cila fé na detyron te besojme ne nje Zot, ne Engjujt e tij, ne profetet e tij dhe ne kater librat e tij.
Njashtu ti hedh posht edhe mendimet e studiuesve te Kur'anit qe argumentojne se gjerat qe zbulohen tash dhe do te zbulohen gjer ne fundin e botes "kijametin" jan te shenuara ne Kur'an.

Eshte shume e vertet qe zbulimet shkencore ishin, jan, dhe do te jen te shenuara ne Kur'an deri ne diten e fundit te kesaj bote.
Pasi qe jan te shenuara ne Kur'an, pse nuk po munden pra ti zbulojne gjerat muslimanet apo ata qe studiojne Kur'anin, por vetem munden te argumentojne keto zbulime shkencore pasi te zbulohen.
Kjo per mua si nje njeri qe nuk kupton asgje dhe me nje "llogjike" (logjike) te dobet don te thot qe ajetet Kur'anore jan fjala e Zotit qe ne njerzit nuk mundemi t'i kuptojme pa na ardhur koha per ti kuptuar, keshtu qe nje ajet Kura'nor nuk e ka vetem nje kuptim, dhe nuk mundemi ti marrim fjalet GJITHMONE direkt, perveq ligjeve ne te.

A nuk e dinë ata, të cilët nuk besuan se qiejt dhe toka ishin të ngjitura, e Ne i ndamë ato të dyja dhe ujin e bëmë bazë të jetës së çdo sendi; a nuk besojnë?
(Kur'an, el-Enbija)

Tash e dijm te gjith se cka thot ky ajet (qe na solle ti). Athua si e kan kuptuar njerzit kete ajet para se te argumentoheshin dhe te shtjelloheshin ne hollesi keto gjera nga shkenca.

NDOSHTA jan edhe fjalet ne Bibel te keqkuptuara qe thon kristianet se Jezusi (Isai) ka qene biri i Zotit apo Zoti, ndoshta ka tjeter kuptim kjo.
Po e them kete si jostudiues i féve duke menduar qe ndoshta nuk jan Bibla dhe Tevrati KOMPLET te ndryshuara (te gjitha fjalet ne to), por vetem disa verse, e sidomos ato ku shkruhet per ardhjen e profetit te fundit, Muhamedi a.s.

Paganet kureshj erdhen te profeti Muhamed (paqja qofte mbi te) edhe i ofruan qe nje vit ata te adhuronin zotrat e tyre, statujat dhe nje vit te adhuronin Zotin edhe keshtu me rradhe, nje vit zotrat , nje vit Zotin e boteve...pra kjo me ngjan si fuzioni yt qe ke shkruar...fuzion midis Islamit dhe paganizmit...rrymma te ndryshme fetare...e cfare thote Allahu ne kete rast. Ibn Kethir ne komentimin e Kur'anit thote se kjo Surah u shpall ne lidhje me kete ngjarje:

109.Suretu El Kafirun

Me emrin e All-llahut, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit!

1. Thuaj: “O ju jobesimtarë!
2. Unë nuk adhuroj atë që ju e adhuroni!
3. As ju nuk jeni adhurues të Atij që unë e adhuroj!
4. Dhe unë kurr nuk do të jem adhurues i asaj që ju adhuroni!
5. Por edhe ju nuk do të jeni adhurues të Atij që unë adhuroj!
6. Ju keni fenë tuaj (që i përmbaheni), e unë kam fenë time (që i përmbahem)!

[/ QUOTE ]

hehehehe
He more Albanski ty me te vertet po ta rroka kontra.
Si mbas teje une po kerkoj qe te shkojme ne Synagoge te cifutve dhe duke u kryquar te themi shahadetin dhe mos ta hame mishin e lopes më, se mund te jete sterr gjyshja jone.

Ti shkruan, shkruan dhe shkruan. Mire shume, vetem se po e zgjat pak, ma mire ma pak, e ma kjart per neve, por besa edhe per ty, sepse pastaj po shkruan gjera palidhje qe as vet nuk i kupton.

Me fal qe po te them por ti lexoj gjerat tona pak ma me kujdes, dho mos i lyp vetem gabimet, se nuk ka njeri qe nuk gabon. Pa gabime, i persosur dhe perfekt eshte vetem
ZOTI I PLOTFUQISHEM, MESHIRUESI, MESHIREBERESI .