Re: 129 vjet Lidhja Shqiptare e Prizrenit
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: atman</div><div class="ubbcode-body">Edhe Duçja thoshte : Shqiperine e kam ne zemer...</div></div>
Ehh, vitet e duces skan pse hyjn tek historia sepse ato jan pothuajse te tashmet, ka plot video nga TV LUCE ku tregohet sesi shqiptaret ne mes te Tiranes i prisnin me duartrokitje Taljont...
Nejse kjo ska lidhje me Temen tone.
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: atman</div><div class="ubbcode-body">Meqenese nuk paskemi patur shkronja, jam kurioz te di, se perse meshari , formula e pagezimit, quhen si deshmi e pare e gjuhes shqipe te shkruajtur.
Nga Kosova je ti i dashur Salvatore?</div></div>
HAHAHAHAHAH
O Trim, meshari qe ti thuaj eshte deshmi e heres se pare te gjuhes shqipe ne shkronja latine dhe kjo nuk do te thote asgje. Plus eshte hera e pare qe pagezimi u be ne shqip sepse nuk lejohej me perpara nga kisha. Por duhet te dish dicka qe un e kam permendur dhe ne vende te tjera ne forum. Shqiptaret shkruanin me perpara ne gjuhe shqipe por me germa arabe, dhe kjo nuk eshte aspak problem. Pasi qe ne nuk kemi shkronjat tona dhe ne ate kohe kane qene shkronjat arabe me te perhapurat ne bote dhe ashtu shkruante me shume se gjysma e botes. Por edhe sikur shqiptaret te shkruanin apo dhe sot te shkruajne me shkronja kineze kjo nuk do te thote asgje. Pasi gjuha shqipe mbahet nder me te vjetrat ne bote ne pemen e gjuheve. per kryezitet, edhe Turqit ne ate kohe shkruanin gjuhen e tyre me shkronja arabe, pastaj me renien e perandorise dhe me ngritjen e vendeve europiane u bene me te perhapur shkronjat latine, si rrjedhoje e ndryshuan dhe turqit e ndryshuam dhe ne. Dhe ne qoft se un sot shkruaj me shkronja kineze gjuhen shqipe, dhe me vone po u perhapen shume shkronjat kineze dhe do i ndryshojn shkronjat shume vende te botes sic ndodhi ne ate kohe, kjo nuk do te thote se un jam i pari qe ka shkruajtur ne shqip. Por jam i pari qe kam shkrujt gjuhe shqipe me shkronja kineze, sic ishte meshari i pari qe shkrujti shqip me shkronja latine. Kuptove tani?
Edhe dicka tjeter meqe e hape si muhabet, Sot nje nder gjuhet me te perhapura ne bote eshte ajo Angleze, por tashme ne si shqipar kemi alfabetin tone qe e kemi zyrtarizuar. Tani ti ne qoft se e mban veten per shqiptar te mirfillt deri ne ate pike sa diskuton edhe shkronjat PERSE NICK TEND E SHKRUAN ATMAN DHE NUK E SHKRUAN ATMEN??????? Sepse ne shqip shkruhet atmen dhe jo atman. Keshtu edhe gjith shqiptaret ne ate kohe donin shkronja arabe sepse ajo ishte me e perhapura ne bote. Shpresoj se te sqarova mire, edhe pse ketu ishte vendi i papershtatshem per kete gje.
Sa per origjinen time.
Un i dashur vella shqiptar nuk jam nga kosova. Kam lindur ne Frasher te Permetit deri ne moshen 5 vjecare kam jetuar atje. Celsat e shtepise muze te vellezerve Frasheri i ka mbajtur gjyshi im meqene se ishte dhe mesuesi i pare i Frasherit dhe me vone babai im. Nuk dua te zgjatem shume, se do filloj te rrefej kujtimet e mia brenda ne shtepine muze dhe do te mallengjej ndonje qe eshte vertet patriot.
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: atman</div><div class="ubbcode-body">Ndryshoje restaurantin, sepse fryma te qelbet ere si shallavret.
Megjithate jam kuroz te di si do t'i pergjigjesh pyetjes: - Perse sulltani e "krijoi" Lidhjen e Prizrenit?- A ke lexuar ndonje dokument, ose faqe historie ku shkruhet per ndikimin e turkoshakeve ne fazen e pare te LP-se? Dhe si rrjedhoje logjike: Perse LP ndahet ne dy faza??
- A ke lexuar per nje fakt tjeter qe, Porta e Larte inkurajonte edhe perpjekjet e popullsise myslimane ne krahinat jo shqiptare, si te Maqedonise, e Bullgarise te dergonin letra proteste e telegrame kunder traktatit te paqes se Shen Stefanit?
- Mos ndoshta sulltani tend, kishte per zemer edhe maqedonasit, edhe bullgaret?</div></div>
O LALKE, me behet qejfi qe ke kuriozitet ti dish keto gjera, dhe un prandaj i kam shkruar me siper te gjitha keto vetem per njerezit qe jan kurioze. I ke edhe marveshjen e te dyja fazave qe ti permend. lexoje temen nga fillimi.
Fazen e pare e bene vetem muslimanet dhe tek pikat e fazes se pare po te vesh re kerkohet qe te gjitha trevat e shqiperise te bashkohen me ta dhe te veprojne sipas sheriatit qe te mbrojne tokat shqiptare dhe te njohin si qeveri te vetme ate osmane asnje tjeter, edhe ne fazen e dyte u bashkuan disa nga trevat e tjera qe ishin edhe te feve te tjera dhe perseri pika e pare e ketyre ishte qe te njihnin si te vetmen qeveri ate osmane. LExoi pikat mire qe ta kuptosh.
Sa per muslimanet e tjeter qe nuk ishin ne krahinat shqiptare edhe ata te njejten gje bene, u bashkuan me shqiptaret kundra traktatit, pasi qe ata donin te njihnin si qeveri te vetme ate osmane dhe jo serbin dhe grekun.
Per kryezitetin tend po te sjell edhe nje hart dhe ta shikosh se arsyen pse dhe muslimanet e tjere fqinje u bashkuan me kete lidhje sepse nuk donin qe tokat e tyre ti merte austro hungaria as bullgaria dhe as greqia.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sq/9/9e/280px-SanStefanoEng.jpg
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: atman</div><div class="ubbcode-body">- Si mund t'i shpjegosh ndryshimet qe kishte protesta shqiptare kunder traktatit, nga ajo e popullsise myslima te vendeve te tjera?
- Mos valle kjo urrejtje dhe zemerim i shqiptareve ne realitet drejtohej kunder nje pushtuesi qe e rrenoi ne te gjitha drejtimet, si ai turk? A do te coptoheshin tokat shqiptare sikur sulltani tend dhe turqia tende, te kishin njohur autonomine e vilajeteve shqiptare dhe qeverisjen e tyre nga nepunes shqiptare??</div></div>
Sa per ndryshimet qe kishte shqiperia ishin ato se jo pak korcare nuk donin sulltanin por donin te bashkoheshin me greqine. Plus ishte edhe nje pasha qe gjasme i konvertuar ne musliman qe se bashku me disa mirditore donte te bashkohej me serbine, keto te pashait i kam sjell me siper, ato te korcareve nuk i kam nxjer se nuk dua te krijoj percarje mes shqiptareve. megjithate po insistove do nxjer dicka ne pah.
Pyetja e fundit e jotja me pelqen shuuuuum. Ishin pikerisht ata qe donin te bashkpunonin me serbine apo greqine te cilet donin qe shqiperia ti bashkohej atyre. Plus qe duke qen shqiperia me vilajete te ndryshme ishte me e kollajshme te percaheshin dhe prandaj u perca. E di ti se kush ka qene kryeqytet i Shqiperise dhe ku ndodhet tani?? dmth jugun greqia e mori, nje pjes u bashkua me bullgaret qe u formua maqedonia dhe kosova qe ngeli e serbise per 1 kohe te gjate, dhe nje pjes e mori mali i zi.
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: atman</div><div class="ubbcode-body">- Perse perfaqesuesit e Shkodres do te deklaronin ne kete kohe: "SHQIPERIA ESHTE NJE TOKE ME ZOT DHE SULLTANI NUK MUND TE NXJERRE NE PAZAR ASNJE PELLEMBE TOKE PREJ SAJ PA PYETUR DESHIREN E TRASHEGIMTAREVE QE JANE SHQIPTARET VETE..."</div></div>
e kam thene iher po ta them prap :- Sepse i kishte thene vet Sulltani te benin nje deklarate te tille pasi qe Sulltani ishte i detyruar nga ruset qe ta leshonte shqiperine e disa treva te tjera. dhe si pasoje ai i tha te japin kete deklarate pasi qe vertet nuk ka te drejt sulltani te shesi tokat e tyre. dhe ata te jepin kete deklarate dhe te benin lidhjen e prizrenit, ku ne te dyja fazat qe edhe ti i njeh pika e pare eshte se shqiptaret nuk duan te njohin asnje qeveri tjeter pervec asaj te Turqise. Prandaj lexoje temen nga fillimi.
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: atman</div><div class="ubbcode-body">Si vendin, dmth qytetin Prizrenin si edhe daten e mbledhjes e caktuan patriotet shqiptare ku moren pjese ne shqumice perfaqesues nga tokat qe cenoheshin direkt prej traktatit. 10 Qershor 1878, ne pragun e hapjes se Kongresit te Berlinit.
Ne mbledhje moren pjese edhe feudale myslimane jo shqiptare nga Bosnja Hercegovina, Sanxhaku i Novipazarit dhe keta ishin te interesuar per çlirimin e vendint te tyre nga pushtuesi turk. Nese mbledhja do te qe veper e turkut(turp per nje faqezi si puna tende Salvatore - por shqiperia eshte nje qenie e gjalle dhe si e tille edhe jashteqit)pra nese ky kuvend do te qe veper e turkut, si do te lejonte pjesmarres jo shqiptare qe ngriten kerkesa kunder turqise?</div></div>
Vendin e qytetit te prizrenit e vendosen patriotet shqiptar te udhezuar nga Sulltani, Dhe u zgjodh pikerisht Prizreni pasi qe ne ate kohe ka qen shuuuuuuuuuum i zhvilluar, dhe ka pasur lidhje shume te ngushta me perandorine turke. Dhe sot e kesaj dite ne prizren 99 % e tyre flasin gjuhe te dyte ate Turqishten sic ne flasim italishten, sepse ata kan kujtime te bukura te asaj kohe /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
Dhe aty u lejuan pjesmarres jo shqiptare pasi qe kan qen aleat te gjith vendet muslimane me turqine kundra serbeve dhe Rusise. Dhe Sulltani ta thash edhe njeher i mblodhi te gjith keta ne prizren pasi qe vet ishte i detyruar ti leshonte keto troje. Dhe ata u mblodhen dhe vendosen qe nuk njihnin asnje qeveri tjeter pervec asaj turke, Shikoji mire pikat ku permendet se ata do te mbronin njeri tjetrin nga serbet. Dhe ne ditet e socme serbia ka bere shume masakra ne bosnje dhe ne kosove.
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: atman</div><div class="ubbcode-body">Mund te vazhdoj me nje renditje ngjarjesh e faktesh, por edhe pse respektoj forumin, e do t'ia vlente te shperndahej mjegulla qe perhapin ata qe "DUM BABEN", nuk ia vlen pikerisht per "DUM BABEN"...
Duhet vetem pak perqendrim per te kuptuar se Turqia kerkonte te nxirrte geshtenjat me duart e te tjereve, ne kete rast me te shqiptareve...por Ulqini dhe shume ngjarje te mevoneshme treguan pisllekun e nje armiku shekullor, qe ishte dhe mbetet i tille.</div></div>
Deri me tani vella i dashur un nuk kam pare asnje fakt. Mua me interesojn shume faktet. Ketu kam nxjer plot referenca dhe libra, do doja te njejten gje dhe nga ty. Jo per gje por mua me interesojn shume faktet pasi qe vetem me fakte meret vesh e verteta. Te mirepres.
Dhe nje keshille, mos u bazo ne historine qe eshte shkruar nga enveri se ai e ka histori serbe o vella. Shiko pak histori angleze, ate te vjenes e ate osmane. LEji serbet dhe greket se historikisht ata kan qene armiqt tane. Me sa pash je nga korca, a nuk e shikon ti se si vijn prifterinjt aty ne korce ku ju thon juve qe te merni pashaport greke dhe me te te levizni ne europe. dhe kur u japin pashaporte jua nderrojne dhe fene edhe emrat. Dhe mendo pak se kryeqyteti qe ka qen i shqiperise tashme eshte toke e grekeve.