Ç'mendojnë të huajt për gjuhen shqipe?

bebi

Primus registratum
Re: Ç'mendojne te huajt per Gjuhen Shqipe

Materiali eshte dhene me dhjetera here. (Ai qe permendet me siper eshte ajo qe diskutuam kohe me pare me zogun, paskajorja e famshme /pf/images/graemlins/smile.gif e perdhunuar).
Me shume do ishte me te vertete tepri.

Mire se ishim NE qe ne shekullin e 12 e hodhem hapin e pare drejt shqipes dhe filozofise se vene ne leter (dhe vazhduam shekuj me radhe ne te gjitha format)... NE duhet te jemi akoma ata qe duhet t'i JAPIM detajisht (dhe jo vetem) gjithe pjeses tjeter te Shqiperise kulture (dhe ate te ilustruar) ? /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Orosh, zogu gabon

[/ QUOTE ]

Ka mundesi ta di se ku kam gabuar ?

Ps; Zogu more ju shefat e temes ketu, si dhe ti Orosh, jep mendimin e tij, edhe ne qofte se gabon vetem dem vetes i ben. Si dhe kur them "jap mendimin" perdor nje shprehje te gatshme nga ato qe gjuha shqipe si simotrat e saj ka me dhjetra.

Sepse ne fakt une nuk jap mendimin tim, ngaqe nuk ka sesi. Ai eshte gjithnje ne evoluim. Une jap vetem vezhgimin tim nisur nga pikeveshtrimi ne te cilin ndodhem per momentin, pra paraqes gjerat qe diskutohen ketu sesi duken nga pika ne te cilen jam vendosur une.

Do te qe e udhes te benit edhe ju po kete, e te mos u merrnit me zogun personalisht, edhe po tu duket gabim ajo qe ai "mendon".

Ndersa oroshin se kuptoj, shkruan te njejtim mendim "te pagabueshem te tij" pa u lodhur 4000 here.

O orosh, e kemi marre vesh sesi i shikon gjerat ti, s'ka nevoje t'i perseritesh, apo na merr per qorra ?

zog

Primus registratum

O njerez te medhenj
O koka te mençura
Ne nje vend si i yni, me tre qytete te medhaja gjithesej, me nje siperfaqe sa nje rezerve natyrore ne Afrike, me nje histori mijeravjeçare qe e duam te gjithe, ju gjeni menyren per tu grindur e per te treguar kush di me shume e kush eshte me i mençur
Me keto qe thoni ju e ndani dhe e perçani shqiperine dhe gjuhen bashke me te.
Ne çdo vend te botes ka nje gjuhe letrare te shkruar,ka dialekte, veriu, jugu, etj, etj.
Gjuha jone eshte e vjeter dhe e pasur,te dyja dialektet jane te bukura dhe interesante per tu studiuar. Per çfare beni llafe kot,sepse ne fund te fundit te gjithe e kuptojme njeri tjetrin kur shkruajme, eshte thjesht dialekti qe ju ben te gjitheve te vuani more njerez, nuk eshte ndryshim rrenjesor i gjuhes.Shkrimet e Cajupit, Fan Nolit, Migjenit,Fishtes Poradecit,etj etj te gjithe dime ti lexojme apo jo, ta dinin ata se per çfare debatoni ju sot, do ti vinte turp per ju
Aq me teper qe keni dale dhe nga tema, o njerez te rrembyer

[/ QUOTE ]

Nga tema ke dale ti, une per vete jam kurdohere brenda temes. Gjuha shqipe thashe qe me tingellon si turqisht. Oroshit, ngaqe nuk i pelqen turku, fyhet rende e na tregon qe ai kujton se gjuha qe flet vete ngjan si frengjisht. Kjo ia ngop krenarine e marre neper kembe (qe nga koha e turkut), megjithese nuk kuptoj pse vershellen gjithnje te njejten melodi kur mendimin e tij e quan te pagabueshem e universal.

Ta kisha une mendimin tim keshtu, as do merrja mundimin t'u mbushja mendjen te tjereve, por do kapja lloton e jetoja ne pacifik.

Legjionixx

Forumium maestatis

Aty ku punoj une, ata kane njohuri per gjuhen tone;
thone se tingellon si italishtja dhe te gjitheve u mesova nga disa fjale shqip.

OROSHI

Primus registratum

ENIAD,po lodhesh shume me fshesen me duket /pf/images/graemlins/laugh.gif_

Zog,ashtu sic jep ti mendimin tend,te njejten gje bejme edhe ne,s'do shum mend per t'u kuptuar.
Ne rastin e ksaj teme(ose te postimeve tuaja ne kete teme)une/ne/verioret jemi ne pozicion mbrojtes,pra jemi(ose e ndejejme vehten) te sulmuar,si pasoje e se ciles mundohemi te te sjellim nje mori faktesh per te te mbush ty mendjen qe je gabim.
Perderisa ato qe thua,jane mendimet e tua(nuk bazohesh ne ndonje gjuhetar apo ku di une),ekziston,pra,mundesia qe t'ia fusesh si kau...grus vet /pf/images/graemlins/laugh.gif.
Turqishtja,qe ti mundohesh t'ja mveshesh gegnishtes,eshte nje nga gjuhet qe nuk ka pas ndikim ne asnje gjuh tjeter ne bote,as per nga tingulli dhe as per nga gramatika etj etj.

InaRocks

Primus registratum

Tek nje faqe interneti, nuk e mbaj mend tani se ka kohe, po flisnin per 10 gjuhet me te bukura ne bote dhe kishin vene te gjitha gjuhet. Shqipja qe ne vend te trete /pf/images/graemlins/laugh.gif

Asklipio

Primus registratum

Te dyja dialektet Gegrisht dhe Toskrisht jane shume te rendesishme per bazen e gjuhes shqipe dhe sic e tha dikush me larte po te studiosh thell gjuhen shqipe letrare te sotmen ka shume fjale gegrisht.Por ne fund te fundit shqip a nuk eshte!?
Mire do ishte qe te germohej sa me shume si Gegrishtja e vjeter po ashtu dhe Toskrishtja e vjeter sepse ka aq shume fjale thesare sa eshte keq qe te humbasin sepse jan aq te pasura sa qe mund ti gjesh edhe si rrenje baze neper gjuhet e tjera europiane.

Asklipio

Primus registratum

Per ata qe u can trapin ndonje grek per Pellazgjishten keni ketu disa faqe nga nje liber Grek.Ka pas qene nje nga temat me te diskutuara ketu ne forum.

pellazgjisht-shqip-helene-greke e re

Duhet ta zbrisni si "rar" file .Klikoni "Free".Prisni rreth 30 sec ose me shume sa te zbritet dhe pastaj do tju shfaqet linku per ta zbritur. /pf/images/graemlins/booki.gif

ilirarberi

Forumium maestatis

Per ata qe u can trapin ndonje grek per Pellazgjishten keni ketu disa faqe nga nje liber Grek.Ka pas qene nje nga temat me te diskutuara ketu ne for

Duhet ta zbrisni si "rar" file .Klikoni "Free".Prisni rreth 30 sec ose me shume sa te zbritet dhe pastaj do tju shfaqet linku per ta zbritur. /pf/images/graemlins/booki.gif

[/ QUOTE ]I pashë ato faqe dhe ndihem krenar për to.Për një gjë të tillë ka shkruar edhe Nermin Vlora-Falaski.Sidoqoftë të faleminderit që më ndriçove me to. /pf/images/graemlins/thumbsup.gif /pf/images/graemlins/wave.gif

ilirarberi

Forumium maestatis

Po i do dhe te nermin Vlores meri tek kjo faqja ketu:

Nermi Vlora - Aristidh Kola (pdf)

Ke dhe Librin E Aristidh Koles "Arvanitasit dhe Prejardhja e Grekeve" Jane ne format pdf.

[/ QUOTE ]Të faleminderit shumë.Ndërsa librin e Aristidh Kolës e gjeta në një bibliotekë të Athinës dhe po e lexoj nga parësori ( dhe jo origjinali-nuk është fjalë shqipe )në greqisht. /pf/images/graemlins/wave.gif /pf/images/graemlins/booki.gif

GRiZhLa

Primus registratum

Shume here m'pysin
-Mos je duke fol rusisht?

Ju duket nje gjuhe teper e veshtire..

Elida Raiti

Primus registratum

Ju duket nje gjuhe teper e veshtire..

[/ QUOTE ]

Kujt,neve? /pf/images/graemlins/wave.gif

Mua me ka ndodhur keshtu disa here:
Shkoj te perkthej dhe prezantoj veten si perkthyese shqiptare te sporteli i godines.

"you speak Albanian?! No, we needed a Kosovan interpreter. Our client is Kosovan."

Pas mbarimit te takimit, shkojme perseri ne sportel per te prenotuar takimin e radhes dhe perkthyes per heren tjeter. "What language do you need? Albanian? Oh, I thought he/she spoke Kosovan."

Kur ka nisur bota te besoje se shqipja dhe kosovarishtja(gjuhe eshte kjo apo dialekt) jane dy te ndryshme? Kam frike se demi na ka ardhur nga tanet. /pf/images/graemlins/frown.gif

Ka edhe plot here kur me kane pyetur nese shqipja shkruhet me alfabet latin apo cirilik - ngaqe e lidhin me gjuhet sllave.

Admir

Forumium maestatis

Shqipja asht gjuha ma e amel. Kur flas vec admirim, jo per ato gjana qe tham, por nga menyra qe Shqipja e shenjte tingullon. Qofshin cfare do lloj te hujt qe e nigjojne, tingullon e amel, e dlire, e mire....

Admir

Forumium maestatis

Shqipja asht Shqip, qe prezanton ngjyrat kuq e zi, qe te ban me u mburr me ta. Gjithsekush munet me e marr vesh ba me ja vu menjen...

Asklipio

Primus registratum

Të faleminderit shumë.Ndërsa librin e Aristidh Kolës e gjeta në një bibliotekë të Athinës dhe po e lexoj nga parësori

[/ QUOTE ]

Proud ne shqip apo ne greqisht e gjete librin e Koles ne athine ?

ilirarberi

Forumium maestatis

Të faleminderit shumë.Ndërsa librin e Aristidh Kolës e gjeta në një bibliotekë të Athinës dhe po e lexoj nga parësori

[/ QUOTE ]

Proud ne shqip apo ne greqisht e gjete librin e Koles ne athine ?

[/ QUOTE ]Siç thashë më lartë , po e lexoj nga parësori, domethënë në greqisht ( sepse mendoj që parësori ka dalë në gjuhën greke ).

Dardanus

Primus registratum

Per ata qe u can trapin ndonje grek per Pellazgjishten keni ketu disa faqe nga nje liber Grek.Ka pas qene nje nga temat me te diskutuara ketu ne forum.

[/ QUOTE ]

O vllaqko nuk funkcionon fare /pf/images/graemlins/confused.gif

mostro

Putraku

te hujt per gjuhen shqipe lejn kryt.edhe vet anglezet e kane pranuar se pa gjuhen shqipe anglishtja e sotme nuk do kishte egzistu.turqit prej nesh mesun turqishten.skandinavet mesun skandinavishten,dhe italjonet italishten.
kur ne flasim shqip te hujt mbushin stadiumet tu kendu himnin tone.
jugu i portugalis dhe veriu i brazilit per dy vjet do nisin flasin shqip.fillimisht programi i gjuhes shqipe do praktikohet ne ambjentet e diskove samba ne rio de zhaniero,dhe me pas ne jetimoret e e ishujve makma....

p.s anglezt shpiken dhe futbollin tu fol shqip