Re: Ç'mendojne te huajt per Gjuhen Shqipe
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
kur them qe shkodranet e kane turke KULTUREN, nuk dua ti shaj, por se keshtu me ngjan nga vezhgimi im. tani bluje une shkollen kam kohe qe e kam kryer, keshtuqe nuk do e marr mundimin te bej referat (per te mbush mendjen tende) me prova konkrete mbi kete dukuri.
ti po deshe mund ti futesh e te shpjegosh te kunderten qe ishin shkodranet ose geget ata qe "turqizuan" mongolet e ardhur nga kina dhe jo e anasjellta.
[/ QUOTE ]
/pf/images/graemlins/laugh.gif
Zog, qe tek postimet e para je ne paradoks me secilin postim. Si fillim, ishin tosket qe kishin theks italian, ndersa geget turk, pastaj ishim "ne" qe e kishim turk te perzier italian dhe tosket rumun.
Do ta ndash mendjen?!
E dyta, thua " por se keshtu me ngjan nga vezhgimi im " pastaj vijon : tani bluje une shkollen kam kohe qe e kam kryer, keshtuqe nuk do e marr mundimin te bej referat (per te mbush mendjen tende) me prova konkrete mbi kete dukuri.
Po te lexosh me kujdes citimin qe bera me siper, do e shohesh vete qe prape je ne paradoks (vezhgimi personal me ate profesional).
Pastaj, nese ke marre mundimin per t'ju pergjigjur postit tim, atehere mosmarrjen e mundimit per prova konkrete e marr si mungese argumenti. (Per me teper kerkon te anasjellten nga une /pf/images/graemlins/grin.gif).
Zoteri, shkodranishtja ishte GJUHE ZYRTARE (Barleti) e njohur dhe jashte kufijve te Shqiperise si e tille qe ne shekullin e XII (T.Shkodrani) pa futur turinjte turku ne memedhene e dashur.
Po nje gje ne fakt, s'e dija une. Qe filozofine (qe ne shekullin e XII) operen, letersine, fotografine, pikturen, sportin, arkitekturen, kinematografine, artin e tregtise, qyteterimin etj etj (gjera qe Shkodra ishte e para ne Shqiperi) na e paskan sjelle mongolet dhe kinezet /pf/images/graemlins/grin.gif
Jam shume koprace kur bie fjala tek librat zog, se do te te kisha bere nder duke te rifreskuar "shkollimin" ne kete fushe.
Nese te gjendet ndonje burim informacioni, hidhi nje sy pak se kush ishte qendra tregtare me Italine (perjashtojme shekullin e VIII para Krishtit qe ishte Butrinti, qe ishte qender tregtare me "Korfiotet" nepermjet kanalit te Vasarit, dhe ne shek. e IV ishte baze ushtarake nga Romaket dhe me vone per veteranet e Jul Cezarit).
Me pas, si Shkodra, ishte qender tregtare e Venedikut, derisa u braktis dhe ne shekullin e XVIII ju dorezua turqve.
Dhe te gjithe e dime mire zog, Shkodra ishte qyteti i fundit qe ju dorezua turkut ne te gjitha aspektet (dhe jo TOSKA /pf/images/graemlins/grin.gif), per te mos permendur zona me te thella veriore, qe nuk ju dorezuan kurre turkut.
Po ta vesh re, ne Shkoder dominojne akoma sot, emrat me prejardhje LATINE dhe jo turke si ne pjesen tjeter te Shqiperise.
Me ilustro pak te lutem zog, muziken dhe artin shkodran, shtepite dhe veshjet /pf/images/graemlins/confused.gif /pf/images/graemlins/grin.gif tona te turqizuara, se edhe kete ma kishe anashkaluar.
Post Scriptum : Postimin e bera ne gjuhen letrare TOSKE, sepse editimi i mesiperm nuk ishte bere korrekt, kishte gjuhe te ndryshme brenda.