Ç'mendojnë të huajt për gjuhen shqipe?

Cruel_Intentions

Primus registratum
Re: Ç'mendojne te huajt per Gjuhen Shqipe

Un per shembull sa her qe dua ta shaj burrin me llafe te pista ja fus shqip lol. Edhe mesa me thot mua gjith nervi qe ka i shnderrohet ne deshiren per sex. I think that might be a positive sign lol... Keshilloj ta provoni.

-B

ilirarberi

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Të faleminderit shumë.Ndërsa librin e Aristidh Kolës e gjeta në një bibliotekë të Athinës dhe po e lexoj nga parësori

[/ QUOTE ]

Proud ne shqip apo ne greqisht e gjete librin e Koles ne athine ?

[/ QUOTE ]E kam mbaruar së lexuari librin e Aristidh Kolës - arvanitët dhe prejardhja e grekëve - prej kohësh por nuk kam pasur kohë të futem në internet.Megjithatë dy gjëra më bënë përshtypje : e para, në kapakun e librit në greqisht emri i tij shkruhej saktësisht Aristidhi Kolia dhe jo Aristidhis Kolias, - dhe libri i tij ishte botuar nga shtëpia botuese Thamiris ( shih; tha mir ) - dhe për të thënë të drejtën ndjeva një vetëkënaqësi,dhe e dyta se mështeste temën se grekët dhe shqipëtarët pra dhe arvanitët janë një komb ( nga fillimi deri në fund të librit ), gjë për të cilën nuk arrita ta kuptoj.Në shqip si është i përkëthyer? Përshëndetje. /pf/images/graemlins/thumbsup.gif /pf/images/graemlins/wave.gif

tushi

Valoris scriptorum

P.S Per ate punen e ne shkodranve qe s'dijne me fole ne gjuhe letrare ,s po baj koment.Thjesht po mendoja se simbas teje,Migjeni s'ka dite me fole gjuhe letrare ,prandaj do kete shkru shkodranshe,apo jo? Hajde arsyetim hajde!

[/ QUOTE ]

Ne kohen e Migjenit nuk kishte gjuhe letrare shqipe, ne fakt, termi i perpikte s'eshte "letrare", por gjuhe shqipe E STANDARDIZUAR, ose gjuhe zyrtare.
Migjeni shkruajti ne gjuhen e nenes se tij, ate gjuhe qe te gjithe ne, gabimisht ose lehtesisht, e perdorim ne forum.

[/ QUOTE ]

/pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif

zog po qeshi se po prej tejet kam lexu q1 ne kohen e Migjenit, Fishtes etj, gegnishtja ishte gjuhe letrare

ndersa tosket merreshin me bujqsi etj etj /pf/images/graemlins/laugh.gif

dallendyshe

Primus registratum

Unë jam një i huaj dhe m'pelqen gjuha Shqipe shumë! Kjo nuk është për shkak se unë jam në dashuri me shqiptar, por gjuhën tuaj është me të vërtetë e bukur, sidomos mua më pëlqen të dëgjojnë këngët Shqipe! I uroj edhe unë flas shqip, por në këtë moment unë s'kam shkuar aq larg, përdor përkthyes në internet.

Al-Punk

Still here

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Dallendyshe</div><div class="ubbcode-body">Unë jam një i huaj dhe m'pelqen gjuha Shqipe shumë! Kjo nuk është për shkak se unë jam në dashuri me shqiptar, por gjuhën tuaj është me të vërtetë e bukur, sidomos mua më pëlqen të dëgjojnë këngët Shqipe! I uroj edhe unë flas shqip, por në këtë moment unë s'kam shkuar aq larg, përdor përkthyes në internet. </div></div>

uau, deri ne fjaline e fundit mendoja se kishe perfeksionuar shqipen ne menyre te perkryer!
smile.gif

gangsterja

Primus registratum
Po te degjos serbet,maqedonasit dhe greket mendojne se gjuha shqipe eshte gjuhe e prejardhur dhe jo se eshte autoktone,prapeseprape ne shqiptaret kemi gjuhen,kulturen dhe traditat tona dhe nuk na ben pershtypje se cfare thone te tjeret.

Airbourne

Papirus rex
Ist Albanisch mit anderen Sprachen verwandt?

Ja, das Albanische ist durchaus mit anderen Sprachen verwandt; und zwar mit den anderen indoeuropäischen Sprachen Europas, also mit dem Lateinischen, dem Deutschen, dem benachbarten Serbokroatischen, mit dem Griechischen usw. Allerdings hat das Albanische keine sehr engen Verwandten. Das Deutsche etwa hat ja enge Verwandte wie das Schwedische, das Niederländische oder auch das Englische, die alle ebenfalls zur germanischen Sprachfamilie gehören. Auch das Lateinische hatte nahe Verwandte, wie das Oskische und Umbrische. Diese starben aber schnell aus. Dagegen haben wir für das Albanische überhaupt keine nahen Verwandten. Das Albanische ist also ein eigener Zweig innerhalb der indoeuropäischen Sprachfamilie und insofern durchaus etwas Besonderes. Als Albaner kann man, wenn man will, darauf stolz sein. Interessant ist, dass das Albanische zwischen den rundum liegenden Ländern Bulgarien, Rumänien, Mazedonien etc. offensichtlich eine Sprachinsel darstellt. Man kann sich auch vorstellen, dass es früher noch andere Sprachen gab, die mit dem Albanischen näher verwandt waren. Man spekuliert deshalb, weil es zu Römerzeiten etwa illyrische Inschriften gab. Und es gibt die Idee, dass diese früher mit dem Albanischen verwandten Sprachen vielleicht ausgestorben sind, als die Slawen aus dem Nordosten einwanderten und sich dort das Bulgarische gebildet hat und außerdem die Griechen aus dem Süden weiter nach Norden vorgedrungen sind. Die Rumänen etwa sprechen ja eine romanische Sprache,

Es können also Sprachinseln wie das Albanische vorkommen, bedingt durch Völkerwanderungen?

Ja.

Martin Haspelmath
Prof. Haspelmath ist Linguist am Max Planck Institut für evolutionäre Anthropologie in Leipzig. Seine Schwerpunkte liegen in vergleichenden Sprachforschung, z.B. bezüglich der Entstehung der Sprachen der Welt.

martinhaspelmath.jpg

Gezuar pashket shqiptareve me besimin perkates.

TUNGI.

Airbourne

Papirus rex
I VETMI....POPULL qe ka RUAJTUR gjuhen AMTARE, MIJERAVJECARE apo SHEKULLORE jane....KINEZET.

Paksa qudi KJO?????????????

Airbourne

Papirus rex
Der römische Astrologe Lucius Tarrutius berechnete die Gründung Roms auf den 4. Oktober 754 v. Chr. zwischen der zweiten und dritten Stunde des Tages. Aber das berechnete er durch das Geburtenhoroskop des Romolus. So viel zur Wissenschaftlichkeit.

PS: Une nga horoskopi apo datelindja nuk marre vesh.

Artin

Papirus rex
Nuk e njohin fare dhe u duket e çuditshme kur e dëgjojnë. Vetëm më pyesin se ç'gjuhë është, se nuk e gjejnë dot.

Eléonoré

Valoris scriptorum

Un per shembull sa her qe dua ta shaj burrin me llafe te pista ja fus shqip lol. Edhe mesa me thot mua gjith nervi qe ka i shnderrohet ne deshiren per sex. I think that might be a positive sign lol... Keshilloj ta provoni.

-B

E provova kur mendova se ishte i huaj! Jo dreqi doli shqiptar!

Mystique

Larg
Anëtar i Shtabit
Kaq kohe nuk i kam pyetur ,por ndodh kjo qe rastesisht kur degjojne shqip disa kthehen si te trembur.

Eléonoré

Valoris scriptorum
Hipur ne nje Mercedes Benz (benzine) udhetoja me ish-tim shoq nga Tirana ne Fier per te kaluar fundjaven me prinderit e mi. Ai e nget makinen shume shpejt, gje qe me pelqen sepse po te ngitet makina ngadale mua me rrotullohet mendja. Sa me shpejt aq me ne palevizshmeri qendroj. Nejse, ne Lushnje, pa hak me thene te drejten, na ndalon nje polic i cili ben shenje per ngritjen e xhamit. Ne ishim me vonese (qe te dy e urrejme mungesen e perpikmerise kohore -punctuality) dhe kjo gje inatosi ish-shokun e jetes. Vrime bythe i tha ai policit i cili mbeti si i shtangur. Iu drejtova ne anglisht partnerit per t'i kerkuar ku e kishte mesuar ate shprehje. Shqiptaret ma kane mesuar, tha, kur u kerkova te me mesonin fjalen asshole ne shqip.

E qete i thashe pastaj policit qe mos t'ia vinte re se ishte i huaj dhe se donte te thoshte «shkerdhate».
Aha tha polici me mire shkerdhate se bryme bythe.

Me falni per shprehjet,

Eleonore

Eléonoré

Valoris scriptorum
Gjuha shqipe eshte gjuha me e lehte ne bote per t'u lexuar, per t'u shqiptuar dhe per t'u shkruar. Kjo vjen per arsye te bazimit te saj ne parimin fonetik. Parimi fonetik eshte perputhja totale e germes me tingullin. Germa qe eshte shkrimi dhe tingulli qe eshte shqiptimi dhe te folurit nuk te lene asnjehere ne medyshje. Germa A shqiptohet a, germa B shqiptohet b dhe keshtu me rradhe. Nje fenomen i tille eshte shume i pelqyeshem per njerezit te cilet e kane te veshtire spellimin. Gjithe gjuhet e tjera kane mosperputhje midis germes dhe tingullit. A ne anglisht eshte ei, B eshte bi dhe keshtu me rradhe. Kjo veshtireson shume shkrimin dhe diktimin. Mesimi permendesh i fjaleve eshte i detyrueshem.

Gjuha shqipe ka gjithashtu vecorine e te pasurit te nje alfabeti shume te gjate. 36 germa ose shkronja. Qe do te thote se nje shqiptar e ka shume te lehte te mesoj dhe shqiptoje shume gjuhe te huaja per arsye te pasurise se fonemave (tingujve).

Vecoria tjeter e shqipes eshte ciftezimi i germave per te krijuar nje germe te re. Germat cifte te shqipes jane d -dh , g-gj, l-ll, n-nj, r-rr, s-sh, t-th, x-xh, z-zh. Gjithashtu perseritja e germave me vecori shtese eshte fenomen i pranishem. C dhe c me grepce, e dhe e me dy pika mbi krye jane germa qe kane nje kuptim shume domethenes ashtu sikurse dhe ciftezimi i tyre. Kjo eshte teme e gjate per diskutim. (Dy pikat mbi nje germe tregojne shqisen e syve).

Vecori tjeter e gjuhes shqipe eshte natyra e saj solide dhe e ngurte ose materiale. Futja e fjaleve te huaja ne gjuhen tone eshte jo vetem e pranueshme por edhe e domosdoshme. Arsyeja eshte e thjeshte. Gjithe gjuhet e tjera jane gjuhe ajrore, qe do te thote living languages. Shqipja eshte gjuhe e ngrire ne kohe. Jo domodoshmerisht e vdekur POR e solidifikuar per MOSNDRYSHIM. Cdo gje qe eshte ne ndryshim te vazhdueshem tregon udhetimin pa fund dhe pa destinacion. Cdo gje qe nuk ndryshon, qendron e ngurte dhe solide si materia, ka mberritur ne nje destinacion qe ekziston komplet i shkeputur nga sistemi ekzistues.

Megjithe thjeshtesine e saj per t'u shkruar, lexuar apo shqiptuar, gjuha jone, ndryshe nga Anglishtja e cila eshte e lehte gramatikisht eshte shume e nderlikuar dhe komplikuar. Gramatika, morfologjia dhe sintaksa jane te nderlikuara. Gati, gati si Frengjishtja.

Eleonore

Eléonoré

Valoris scriptorum
Pyeta nje dite bashkshortin se cfare mendonte ai per gjuhen shqipe. Me thene te drejten, prezenca e tij ne prani te shqipove te mi me lodhte. Arsyeja? Isha gjithnje perkthyese.

Kur e pyeta per gjuhen tone ai me tha se pervec faktit qe flisnim shpejte dhe nuk linim rradhe per njeri-tjetrin, pershtypja e tij per shqipen ishte se ishte nje gjuhe e "rende", tip gjermanike dhe e "lehte" tip latine.

Kur pyeta vajzen ajo me tha se i dukej si gjuhe pa zanore.
Kur pyeta djalin ai me tha se i dukej si gjuhe pa bashketingellore.

Kjo me sjell ndermend lehjen e qenit tim. Eshte i vetmi qen i cili ne te njejten kohe mbulon te dyja spektret zanore, alton dhe basin. Lehja e tij shkakton gjithnje nje lloj vibrimi. Eshte sikur nje soprano eshte duke kenduar me nje tenor.

El

Airbourne

Papirus rex
Pyeta nje dite bashkshortin se cfare mendonte ai per gjuhen shqipe. Me thene te drejten, prezenca e tij ne prani te shqipove te mi me lodhte. Arsyeja? Isha gjithnje perkthyese.

Kur e pyeta per gjuhen tone ai me tha se pervec faktit qe flisnim shpejte dhe nuk linim rradhe per njeri-tjetrin, pershtypja e tij per shqipen ishte se ishte nje gjuhe e "rende", tip gjermanike dhe e "lehte" tip latine.

Kur pyeta vajzen ajo me tha se i dukej si gjuhe pa zanore.
Kur pyeta djalin ai me tha se i dukej si gjuhe pa bashketingellore.

Kjo me sjell ndermend lehjen e qenit tim. Eshte i vetmi qen i cili ne te njejten kohe mbulon te dyja spektret zanore, alton dhe basin. Lehja e tij shkakton gjithnje nje lloj vibrimi. Eshte sikur nje soprano eshte duke kenduar me nje tenor.

El

Ehhhhh,a eshte A,b dhe B apo zh dhe ZH.

Mendoj qe percjellesi i zotit eshte...mormon.Sa per QENIN...AI nuk ka spektra zanore,ka NUHATJE.