Tema e ditës

Diskutime mbi temat më të veçanta të ditës

VIDEO: Milani mposhtet nga Zurich Kampioni i Zvicrës, Zurich ka lënë gojhapur jo vetëm adhuruesit italian, por në përgjithësi ekspertët e futbollit. Shqiptari Nikçi luajti 14 minutat e fundit të ndeshjes në fitoren historike te Zurich me rezultat 1:0 në përballje me Milanin në “San Siro”, në kuadër të grupit C të Champions Leagua në futboll. Zviceranët treguan lojë të shkëlqyeshme përballë yjeve botëror siç janë Ronaldinho, Sedorf, Pato, Nesta, Pirlo etj.</p> Në minutën e 10-të të ndeshjes, papritur zviceranët me golin e shënuar nga futbollisti Hannu Tihinen kalojnë në epërsi dhe ky gol ishte edhe triumfues. Zurich me fanatizëm e ruajti rezultatin deri në fund të ndeshjes. Kampioni i Zvicrës, bëri sensacion, duke tronditur milanezët. Milani as që e kishte pritur një humbje të tillë. Almen Abdi qëndroi në pankinë dhe nuk është aktivizuar fare në lojë kundër Milanit. Si do që të jetë Zurich bëri fitore historike.</p> Në grupin A, Bajern-Juventus përfundoi me rezultat baras, 0:0. Bayern në pjesën e parë të ndeshjes sulmoj furishëm, por pa sukses në finalizimin e rasteve. Edhe “Zonja e Vjetër” tregoi lojë të mirë, por jo të arrijnë më shumë se një pikë. Bordeaux mezi fitoi me rezultat 1:0 me golin e realizuar nga futbollisti Ciani në minutën e 83-të kundër Maccabi Haifa 1:0. Në grupin B, skuadra e CSKA nga Moska shënoi fitore minimale në përballje me Beshiktashin e Stambollit nga Turqia. Golat për CSKA-n i ka shënuar Dzagoev (7′), Krasiq (61′) dhe Dag për Beshiktashin në minutën e 90-të. Klubi mbretëror, Real Madridi shënoi një fitore të pritur me rezultat 3:0 në përballje me Marseillen nga Franca. Ronaldo protagonistë i fitores së thellë të madridasve.</p> Ronaldo në minutën e 58-të shpërtheu me gol, dhe pas tre minutave Kaka shënoi për rezultatin 2:0 nga penalltia. Sërish Ronaldo, një mjeshtër i gola dhe i pandalshëm shënoi për 3:0 në minutën e 64-të. Marseille mbetët pa një futbollistë në fushë pikërisht pa Diawaran, i cili ndëshkohet më karton të kuq në minutën e 60-të. Manchester U. është sfiduar se tepërmi nga skuadra gjermane Wolfsburg. Megjithatë, ky ballafaqim përfundoi me fitoren e Manchester Unitedit me rezultat 2:1. Dzeko i pari kaloi në epërsi mysafirët me golin e shënuar me kokë në minutën e 56-të. Mirëpo, Manchester U. nuk lejojë kjo epërsi të zgjasë më shumë se tre minuta dhe Giggs barazoi 1:1.</p> Në minutën e 78-të, Carrick solli gëzimin tek anglezët. Në grupin D, APOEL Nikosia që pati në përbërjen e parë nga minuta e parë futbollistin shqiptar, Altin Haxhi, i cili luajti me sukses përballë Chelseas. Skuadra e Chelseas shënoi fitore me rezultat 1:0 me golin e shënuar nga Anelka në minutën e 18-të. Porto nga Portugalia si gjithmonë e fortë, befasoi me rezultat duke mundur Atleticon e Madridit me shifra 2:0. Falcao shënoi në minutën e 75-të dhe Rolando në atë 82-tën.</p> Rezultatet</p> Grupi A</p> Bayern-Juventus 0:0</p> Bordeaux-Maccabi Haifa 1:0 (0:0)</p> Tabela</p> 1. Bayern 2 1 1 0 3:0 4</p> 2. Bordeaux 2 0 2 0 2:1 4</p> 3. Juventus 2 0 2 0 1:1 2</p> 4. M. Haifa 2 0 0 2 0:4 0</p> Grupi B</p> CSKA (M)-Beshiktas 2:1(1:0)</p> Manchester U.-Wolfsburg 2:1 (0:0)</p> 1. Manchester Utd 2 2 0 0 3:1 6</p> 2. Wolfsburg 2 1 0 1 4:3 3</p> 3. CSKA 2 1 0 1 3:4 3</p> 4. Beshiktas 2 0 0 2 1:3 0</p> Grupi C</p> Milan-Zurich 0:1 (0:1)</p> Real-Marseille 3:0 (0:0)</p> 1. Real Madrid 2 2 0 0 8:2 6</p> 2. Milan 2 1 0 1 2:2 3</p> 3. Zurich 2 1 0 1 3:5 3</p> 4. Marseille 2 0 0 2 1:5 0</p> Grupi D</p> APOEL-Chelsea 0:1 (0:1)</p> Porto-Atletico M. 2:0 (0:0)</p> 1. Chelsea 2 2 0 0 2:0 6</p> 2. Porto 2 1 0 1 2:1 3</p> 3. APOEL 2 0 1 1 0:1 1</p> 4. Atletico M. 2 0 1 1 0:2 1 1:0 – Ronaldo</p> </p> 2:0 – Kaka</p> </p> 3:0 – Ronaldo</p> </p> Milan 0-1 Zürich </p> Manchester United 2-1 Wolfsburg</p> 0:1 – Dzeko</p> </p> 1:1 – Giggs</p> </p> 2:1 – Carrick</p> </p> Porto 2-0 Atletico</p> 1:0 – Falcao </p> 2:0 – Rolando</p> </p> APOEL 0-1 Chelsea</p> </p> Bordeaux 1-0 Maccabi Haifa</p> </p> CSKA 2-1 Besiktas</p> 1:0 – Dzagojev </p> 2:0 – Krasic</p> </p> 2:1 – Dag</p> </p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.shqipmedia.com/?p=23345. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.shqipmedia.com/?p=23345

Ouen: Koha ime nuk ka kaluar Majkëll Ouen, i cili me sukses po e bart fanellën te Mançester Junajtedi, duket se tashmë synon një vend në kombëtaren e Anglisë, ndonëse tash për tash Fabio Kapelo e mban ende shumë larg skuadrës së tij.…</p> “Njerëzit mendojnë se unë kam më shumë se 30 vjet dhe për mua flasin si veteran. Megjithatë, unë ende jam vetëm 29-vjeç. E di se nuk është lehtë të përfshihem në kombëtare, duke pasur parasysh rezultatet që ajo po i arrin, por dëshira ime është që ta vazhdoj edhe më tej karrierën në kombëtare”, ka theksuar Ouen, i cili ka shënuar 40 gola në 89 ndeshje me kombëtaren angleze.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.shqipmedia.com/?p=23342. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.shqipmedia.com/?p=23342

Arta nuk ndjehet mirë look-un e ri Arta Bajrami ka ndryshuar look-un duke u shndërruar në bionde,kengetraja theksoj se nuk ka dëshirë të duket çdoherë  e njëjtë. Falë Zotit që jam femër dhe që bie në sy me çfarëdo look-u.</p> Arta pohon se nuk ka dëshirë që të dukem cdo herë e njëjtë, që të më shofin fansat pa kurrfarë ndryshimi.</p> Të gjithë e dinë që Arta i prin për ndryshime në look, dhe në muzikë gjithashtu, kjo ka qenë përgjigjja e këngëtares Arta Bajrami në pyetjen e drejtuar nga agjencia e lajmeve Ekonomisti, rreth ndryshimeve të fundit që ajo ka bërë. </p> Por, pavarësisht tendencës për ndryshim, këngëtarja ka pranuar se nuk po ndjehet aq mirë si biondinë. Të them të drejtën jo aq, sepse në realitet unë jam brune, por siç thashë më herët, i dua ndryshimet.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://thashethe.me/?p=1348. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://thashethe.me/?p=1348
Top Faqet Shqiptar Tetor Ky artikull eshte marre nga: http://artiyt.com/?p=1184. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://artiyt.com/?p=1184

Lideri Koreano-verior Kim Yong II uron Berishën Kim Yong II, lideri suprem i Koresë së Veriut i ka dërguar një mesazh urimi  kryeministrit Sali Berisha pas qëndrimit të tij në detyrën si kryeministër shqiptar.</p> Kim Yong II i uron sukses në punën e tij për zhvillimin e vendit dhe mirëqenien e popullit.</p> Poashtu edhe ministri i jashtëm Koresë së Veriut Pak Ui Chun i dërgoi një mesazh urimi  z. Ilir Metës pas emërimit të tij si zëvendëskryeministër dhe ministër i jashtëm i Shqipërisë.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.shqipmedia.com/?p=23339. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.shqipmedia.com/?p=23339

Iliada kineze Tetëdhjetë milionë dollarë për filmin më të kushtueshëm të realizuar ndonjëherë në Kinë. “Beteja e tre mbretërive”, që do të shfaqet në kinematë europiane më 23 tetor, tregon një episod legjendar të historisë së Perandorisë Qiellore</p> Kryevepra në vendlindje: “Misioni i pamundur” i John Woo</p> Është anti-Tarantino, një dhunë e stilizuar, epike, e ftohtë, koreografike. Është një dialog i vështirë mes Lindjes dhe Perëndimit, përpjekja e një kinezi të diasporës për ti shpjeguar publikut historinë e vendit të tij. Filmi do të shfaqet në kinema pas datës 23 tetor. “Lufta e tre mbretërive” është një kryevepër me regji të John Woo. Është filmi më i kushtueshëm (80 milionë dollarë), që është realizuar ndonjëherë në Kinë, i jashtëzakonshëm jo vetëm për kinemanë, por edhe për regjisorin e famshëm të filmave aksion dhe triller, nga “Face/Off” (1997-ën) te “Mission Impossible 2″ (2000). “Lufta e tre mbretërive” është një film i ngatërruar, i rafinuar dhe mjaft i famshëm, që lidhet me një episod legjendar të historisë më të vjetër kineze. Sipas disa gojëdhënave, kjo ngjarje është origjina e vërtetë e formimit të Perandorisë Qiellore. Filmi i treguar nga regjisori është një histori e vërtetë që ka ndodhur 1800 vjet më parë, kur populli kinez arriti të fitonte një betejë të madhe, pavarësisht numrit të vogël të luftëtarëve. Filmi, i ndarë në dy pjesë për shkak të gjatësisë së tij epike në vendet aziatike, do të shfaqet në kinematë europiane në një version të vetëm, pra i shkurtuar.</p> Historia zhvillohet gjatë dinastisë Han, në vitin 208 pas Krishtit, kur qytetet e Kinës ishin në luftë me njëra-tjetrën, për shkak të pranisë së Perandorit Han Xiandi. Në fakt Perandoria është në duart e Kryeministrit Cao Cao, i cili duke e “përdorur” Perandorin si një kukull, e zhyt vendin në luftë totale, që njihet si “Beteja e tre mbretërive”.</p> Kjo betejë e famshme është përjetësuar në një libër, “Romani i tre mbretërive”, që edhe pse është shkruar pothuajse shtatëqind vjet më parë, lexohet ende në të gjithë Azinë dhe ka qenë shtysë për shumë videolojëra dhe filma vizatimorë.</p> Regjisori John Woo ka lindur në Guangzhou në Kinën Jugore, por familja e tij u transferua në Hong-Kong kur ai ishte vetëm katër vjeç. Woo filloi të merrej me filma kur ishte vetëm 19 vjeç, në atë laborator krijues që ishte Hong-Kongu.</p> Nga Hong-Kongu Woo u nis me një transoqeanik drejt Hollivudit. Dukej se ishte i destinuar të kishte një karrierë të shkëlqyer, që edhe pse ishte një emigrant e mësoi menjëherë gjuhën dhe rregullat e biznesit amerikan. Gjithsesi, dashuria për vendin e tij e ka tunduar gjithmonë. Për prodhimin e tij të parë të madh në atdhe, Woo ka treguar përulësi, një përpikmëri të tepruar. Me një ambicie të madhe synoi shumë lart: të kënaqte publikun aziatik që njeh çdo detaj nga ajo histori dhe të bënte për vete perëndimorët, për të cilët Kina e vjetër mbetet e mbështjellë në një mister.</p> Regjisori Woo ka bërë përpjekje të jashtëzakonshme, sforco të mëdha, që ndoshta vetëm në Republikën Popullore janë të mundura. Në kërkim të vendeve të sakta ku u zhvillua beteja e “Shkëmbinjve të kuq” u përball me shokun e modernizmit: qytetet origjinale ishin “dhunuar” nga industria, urbanizimi, ndotja. Për të krijuar vendet dhe atmosferën e 18 shekujve më parë, ndërtoi një mal artificial, duke lëvizur masa të mëdha toke. Kaloi muaj duke studiuar kostumet e epokës, traditat dhe ritualet, duke shfletuar arkivat, që në disa raste ishin fshirë ose ishin dërguar në Japoni. Në film marrin pjesë të gjithë yjet e kinemasë kineze, si Tony Leung, Takeshi Kaneshiro, e shumë të tjerë.</p> Është shumë domethënëse që nomadi Woo i është bashkangjitur parabolës artistike dhe ideologjike të bashkatdhetarit të tij më të famshëm, Zhang Yimou.</p> Pas shkatërrimit të kujtesës së saj historike, duke përfshirë brezat e vjetër, Kina e ditëve të sotme duket e etur për të gjetur një lidhje emocionale me lavditë perandorake. Ajo që për spektatorët perëndimorë është një spektakël i vërtetë, në Azi ka kuptim tjetër: është shtrembërimi i historisë në formimin e një ndërgjegjeje nacionale popullore.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=23220. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=23220
GANDI Një udhëheqës ndryshe Ndër të gjithë udhëheqësit e njohur, Gandi zë një vend të posaçëm si personi që pa pasur dhe pa dëshiruar asnjë lloj pozite të veçantë partiake apo shtetërore, madje pa pasur as edhe një zyrë; pa pasur dhe pa dëshiruar asnjë lloj pasurie;</p> Për herë të parë në histori, në historinë e dokumentuar dhe jo në historinë e miteve dhe të legjendave, në Indi del një udhëheqës i një lloji të ri, një udhëheqës që bota nuk e kishte njohur më parë, i cili bën për vete masat dhe i drejton ato me metoda krejt të tjera, me parime krejt të tjera, në qendër të së cilave ishte morali dhe e drejta dhe në thelb të moralit, dashuria.</p> Udhëheqësi në pushtet, dashje pa dashje, ka ndikim të dukshëm mbi popullin që prin. Përgjithësisht, veset apo virtytet e tij, natyra e tij, dëshirat e tij, tekat e tij, të mirat e tij, të këqijat e tij, kthehen në politikë shtetërore, në politikë publike dhe, edhe në natyrë të shoqërisë, në tipar dallues të saj. Veset dhe virtytet e udhëheqësit, kur veprojnë për kohë relativisht të gjatë, sikur strukturojnë gjenet e popullit dhe i japin atij tipare dalluese të ngjashme me ato të udhëheqësit. Duket se ka më shumë gjasa që populli të bëhet si udhëheqësi, sesa që udhëheqësi të jetë pasqyrim i popullit. Populli indian në kohën e Gandit mori shumë tipare të Gandit.</p> Udhëheqës të këqij u impono-hen masave jo vetëm me armën e forcës dhe të dhunës, por edhe me djallëzinë e fjalës. Personat apo, aq më keq, udhëheqësit me një forcë të jashtëzakonshme fjale, janë shpesh edhe personat apo udhëheqësit më të rrezikshëm. Gandi tregoi se një person mund tu imponohet masave jo vetëm me forcë e me dredhi, me demagogji e me hipokrizi, me para e me pasuri, por edhe me përulësi e me sinqeritet. Forca e ideve dhe idealeve të sinqerta të Gandit, të shprehura me besnikëri me fjalën e tij, dolën të ishin shumë më të fuqishme se forca e armëve, se forca e demagogjisë, se forca e hipokrizisë, se forca e mashtrimit, se forca e dhunës së udhëheqësve të tjerë.</p> Ndër të gjithë udhëheqësit e njohur, Gandi zë një vend të posa-çëm si personi që pa pasur dhe pa dëshiruar asnjë lloj pozite të veçantë partiake apo shtetërore, madje pa pasur as edhe një zyrë; pa pasur dhe pa dëshiruar asnjë lloj pasurie; pa pasur dhe pa dëshiruar asnjë lloj përkrahje të ndonjë partie, grupi a shteti tjetër; pa përdorur hipokrizinë dhe demagogjinë; pa u përpjekur të impresiononte të tjerët me salltanetin, me veshjen, me titujt, me gradat, me dekoratat, apo me rojet a eskortat e bujshme, pa përdorur forcën sugjestionuese të madhështisë formale, të bëhej prijës i qindra milionave, të bëhej babai shpirtëror e politik i tyre dhe ti udhëhiqte ata, si asnjë tjetër, drejt transformimit të plotë nga pozita e masave amorfe, të shtypura, indiferente dhe gati injorante e analfabete, në atë të njerëzve të ndërgjegjshëm që të luftonin për çlirimin e tyre, jo vetëm nga zgjedha e huaj, por edhe nga paragjykimet, nga apatia, nga prapambetja e thellë shoqërore e trashëguar. Ai i çliroi ata, por nuk i nënshtroi ndaj vetes, ai i përgatiti ata të krijonin një shoqëri më të mirë, më të drejtë dhe të gjitha këto i bëri duke përdorur mjetet më të jashtëzakonshme e më të nënv-lerësuara, të cilat nuk do ti përdorte askush tjetër.</p> Historia e shekullit të njëzetë ka njohur plot udhëheqës karizmatikë. Shumica e tyre kanë pasur rëndësi në kohën që kanë drejtuar, por më pas janë shuar së bashku me kohën dhe ideologjinë e tyre. Të gjithë këta kishin me vete, me hir apo me pahir, masa të gjera të popullit, të cilat i manipulonin e i sugjestiononin. Ata, të pajisur me aftësi të padiskutu-eshme karizmatike, i bënin për vete masat, duke u bërë thirrje pjesës më të keqe të tyre, asaj pjese që kishte lidhje me urrejtjen, me egërsinë, me përbuzjen, me hakmarrjen, me pushtimet, me forcën, me mundjen dhe asgjësimin fi zik e përfundimtar të kundërshtarit në bazë të motiveve ideologjike, racore, klasore, etnike, politike, fetare etj. Ata përdornin hipokrizinë, demagogjinë, sharlatanizmin, pozat, gjestet dhe çdo mjet tjetër që do të mund të ndikonte sado pak në psikologjinë e masës. Gandi, në të kundërt, i bënte thirrje pjesës më të mirë të njeriut që të ndiqte me çdo kusht vetëm të vërtetën dhe të drejtën. Ai bënte thirrje për dashuri e për respekt edhe për kundërshtarin dhe, në të njëjtën kohë, për mos uljen e kokës përballë së keqes, për të mos iu nënshtruar asaj. Ai i bënte thirrje popullit të vuante më mirë vetë dhe me atë vuajtje të falimentonte justifi kimet e kundërshtarit për dhunë. Ai i bënte thirrje kundërshtarit të ndryshonte, të kalonte edhe ai nga ana e së mirës. Ai i bënte thirrje popullit të mos ta asgjësonte kundërshtarin e mundur, të mos ta mundonte atë, të mos ta tallte atë, të mos të shprehte gëzim cinik kur triumfonte mbi të, por ta bënte edhe atë si veten.</p> Për herë të parë në histori, në his-torinë e dokumentuar dhe jo në his-torinë e miteve dhe të legjendave, në Indi del një udhëheqës i një lloji të ri, një udhëheqës që bota nuk e kishte njohur më parë, i cili bën për vete masat dhe i drejton ato me metoda krejt të tjera, me parime krejt të tjera, në qendër të së cilave ishte morali dhe e drejta dhe në thelb të moralit, dashuria. Një turmë e pafundme që i shkonte prapa Gandi, e magjepsur nga mënyra e komunikimit me të, e nxitur vetëm prej moralit, ishte e gatshme të bënte çdo gjë sipas udhëzimeve të tij dhe, megjithatë, ajo nuk u keqpërdor kurrë prej tij. Dashuria e masave për Gandin qe reale, e sinqertë, e motivuar. Ajo nuk qe e shtirur. Ndofta, për herë të parë në histori populli adhuroi një udhëheqës pa u gabuar!</p> Është e habitshme se si mund të bëhet turma për vete, kur ajo nuk grishet nga premtimet për interesin imediat të saj, kur asaj i bëhet thirrje jo që të fi tojë pasuri e pushtet, por që të rrezikojë pahezitim pasurinë, pushtetin, jetën, familjen, komoditetin dhe çdo gjë tjetër të shtrenjtë që ka njeriu, në mënyrë që të vendoset drejtësia, të triumfojë e vërteta; kur asaj i thuhet se kënaqësia arrihet kur japim dhe jo kur marrim, kur shërbejmë dhe jo kur na shërbejnë. Për herë të parë gjejmë një prijës, i cili u thotë pasuesve të tij se duhet luftuar e keqja dhe jo mbartësi i së keqes, i cili duhet trajtuar me dashamirësi – dhe pasuesit e dëgjojnë. Për herë të parë gjejmë një prijës që u thotë pasuesve se duhet të rrezikojnë edhe jetën e tyre, jo vetëm për të mbrojtur jetën e shokut, por edhe për të mbrojtur jetën e kundërshtarit – dhe pasuesit e dëgjojnë. Për herë të parë gjejmë një prijës që u thotë pasuesve se çdo veprim duhet ta bëjnë hapur, duke i parashtruar pa hezitim që më parë qëllimet – dhe pasuesit e dëgjojnë. Për herë të parë gjejmë një prijës që u thotë pasuesve që ligjin e keq ta shkelin, që të mos bashkëpuno-jnë me të keqen dhe, megjithatë të mos e kundërshtojnë ndëshkimin që do tu bëhet për veprimin që do të kryejnë – dhe pasuesit e dëgjojnë. Për herë të parë gjejmë një prijës që vë moralin në bazë të politikës, kur të tjerët vënë interesat personale, apo të familjes, apo të partisë, apo të klasës, apo të fesë, apo të vendit të tyre – dhe pasuesit e dëgjojnë. Dhe, me gjithë këto veçori, që udhëheqës të tjerë i konsiderojnë si penguese dhe jo ndihmuese të suksesit, Gandi u bë i suksesshëm.</p> Gandi zbuloi se njeriu, krahas aspekteve të këqija të karakterit të tij, që janë mjaft aktive dhe gjithnjë të zgjuara e të gatshme për të vepruar, ka edhe aspekte të tjera shumë të mira, që ndonëse ndodhen në përgjumje dhe prandaj nuk ndihen, kur arrijnë të zgjohen bëhen forca të mëdha, të cilat mund të përdoren për ecjen përpara të tij dhe të mbarë shoqërisë. Gandi ishte i pari që eksperimentoi në shkallë të gjerë, në shkallë shoqërore, në shkallë kombëtare, zgjimin e këtyre forcave dhe i tregoi botës rëndësinë dhe mundësinë e përdorimit të tyre në rrugën e vërtetë të progresit, paqes, harmonisë dhe moralit.</p> Nuk është e vështirë për të bërë një turmë për vete, duke i manipu-luar apo nxitur asaj emocionet që lidhen me urrejtjen dhe hakmarrjen, duke i ushqyer shpresa të rrema. Njerëzit janë të ndjeshëm në këto raste. Këtë gjë e ka treguar Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=23223. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=23223

Minatorët, ulet në 60 vjeç mosha e daljes në pension Pas diskutimeve të gjata, pro dhe kundër, Komisioni i Ekonomisë miratoi dje uljen e moshës për minatorët. Ministria e Financave kishte kërkuar një studim më të gjerë mbi efektet e uljes, pasi prek buxhetin e shtetit. Megjithatë, anëtarët e komisionit votuan pro propozimit të qeverisë për uljen e moshës në 60 vjeç nga 65 që është aktualisht. Pavarësisht kësaj lehtësie, kategoria e punonjësve të nëntokës e kundërshton vendimin, madje e cilëson tallje, në raport me kushtet e punës dhe vështirësitë që hasen në miniera.</p> Varianti i ri</p> Përveç moshës, për minatorët do të ketë ulje pesë vjet edhe për vitet e punës, ku nga 35, shkon në 30 vite pune. “Prej këtyre 30 viteve pune, 15 duhet të jenë si minatorë”, tha dje specialistja e Institutit të Sigurimeve Shoqërore. Efektet financiare në buxhetin e shtetit nga zbatimi i këtij vendimi llogariten në 300 milionë lekë në vit. Sipas legjislacionit në fuqi, për personat që kanë punuar në miniera, në nëntokë, mosha e daljes në pension dhe vjetërsia në punë gradualizohen duke u shtuar, nga 57 vjeç që është në vitin 2009, me gjithsej 29 vite punë, deri në 65 vjeç dhe me 35 vite periudhë sigurimi, e kështu me radhë deri në vitin 2023. Me ligjin në fuqi ishte paraparë mosha 65 vjeç për të përfituar një pension nga skema publike, por me strategjinë që krahas saj të zhvillohen edhe skemat e pensioneve private suplementare, profesionale apo fondet e pensioneve me kontribute vullnetare. Sipas Ministrisë së Financave, fondet e pensioneve ishin parashikuar të mbulonin rritjen e moshës në 65 vjeç, pasi do të siguroheshin përfitime shtesë. “Meqenëse këto fonde nuk u zhvilluan, u pa i arsyeshëm propozimi i këtij projektligji”, tha specialistja e ISSH-së, e pranishme dje në Komisionin parlamentar për Ekonominë dhe Financat. Në këto kushte, anëtarët e komisionit votuan pro uljes së moshës në 60 vjeç për daljen në pension dhe reduktimin e viteve të punës në 30 vjet, nga të cilat 15 vjet pune duhet të jenë kryer në nëntokë.</p> Përfituesit</p> Llogariten rreth 3 mijë përfitues nga skema e re e pensionit, nga 7 mijë që mund të jenë gjithsej (bashkë me administratën). Sipas Ministrisë së Financave, është parashikuar që nga ky projektligj efektet financiare të arrijnë rreth 25 milionë lekë në muaj ose 300 milionë lekë në vit. Sipas vendimit të djeshëm, deri në vitin 2013 do të zbatohen dispozitat e ligjit 7703, i vitit 1993, “Për sigurimet shoqërore”. Pas këtij viti, mosha maksimale e daljes në pension e punonjësve të nëntokës do të jetë në kufirin e parashikuar në ligjin e ri, pra 30 vjet punë, nga të cilat 15 vjet në nëntokë.</p> Varianti i ri</p> Ligji “Për përcaktimin e moshës së daljes në pension të punonjësve të nëntokës”</p> Neni 1</p> Punonjësit e nëntokës, me periudhë pune të klasifikuar në kategorinë e parë, sipas dispozitave të kreut I, të vendimit nr.526, datë 20.12.1958, të Këshillit të Ministrave, “Për ndarjen e punës në kategori, për efekt pensioni”, të ndryshuar, kanë të drejtë të kërkojnë pension pleqërie kur:</p> a) arrijnë moshën 60 vjeç</p> b) kanë periudhë të përgjithshme sigurimi 30 vjet, nga të cilat jo më pak se 15 vite punë në nëntokë</p> Neni 2</p> Pensioni llogaritet sipas rregullave të përcaktuara për pensionet e pleqërisë në ligjin nr.7703, datë 11.05.1993, “Për sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë”, të ndryshuar.</p> Neni 3</p> Efektet financiare të këtij ligji, deri në mbushjen e moshës, sipas nenit 92, të ligjit “Për sigurimet shoqërore”, të ndryshuar, të përballohen nga buxheti i shtetit.</p> Neni 4</p> Ky ligj hyn në fuqi 15 ditë pas botimit në Fletoren Zyrtare.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=23217. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=23217
NACIONALIZMI QE KERCENON BALLKANIN STUDIMI/ E ardhmja e EULEX, problemet e sigurisë në Kosovë, kriza ekonomike, marrëdhëniet mes monedhave të vendeve të rajonit dhe forcat nacionaliste; qeveria e Thaçit, ndikimi rus në rajon, skenari për Republikën Srpska, “reformat” e Tadiç, gjendja në Lu</p> Hashim Thaçi është paraqitur muajt e fundit me gjithë mprehtësinë e tij të zakonshme dhe aftësitë për të komunikuar me publikun, me ritmin e njohjes ndërkombëtare duke vepruar vetëm me shpejtësinë e mjaftueshme për të kënaqur shpresat popullore dhe larguar njerëzit nga vështirësitë ekonomike në rritje, sidomos nga rritja e papunësisë, dhe nga mungesa në shkallë të gjerë e investimeve të huaja. Ka një përbërës të fortë izraelit dhe të lidhur me izraelitët në rrethin e tij të ngushtë, diçka që u ka dhënë krahë komenteve të shumta në shtresat e ulëta kosovare. Pikëpamja vetiake e pjesës më të madhe të udhëheqësve të Kosovës për të ardhmen e EULEX-it është që si misionet e BE-së gjetiu në rajon do të jetë e fortë në retorikë, por e organizuar dobët, që do të vijë duke u vyshkur dhe me pak ndikim në zhvillimet praktike. Bashkëpunimi verbal flet për shpresën e vazhdimësisë së lëvizjes së monedhës së BE-së drejt Kosovës. Janë të njohura problemet në misionet e ndryshme të bashkësisë ndërkombëtare mbi përgjegjësitë e paqarta, vagullta dhe të mbivendosura. Një shembull i qartë është se si diplomati holandez Peter Feith është shefi i Përfaqësisë Civile Ndërkombëtare dhe njëherësh Përfaqësues Special i Bashkimit Europian, kur në asnjë rast nuk është e qartë për vëzhguesit e vjetër të skenës kosovare se cili është roli i tij i vërtetë që duhet të luajë.</p> Megjithatë ka një ndjesi reale për shfaqjen e një shteti të ri dhe qeveria e Kosovës ka arritur ndoshta në mënyrë befasuese tregues të lartë në afatet e miratimit vendor për mënyrën e të qeverisurit dhe shkallën që ka arritur për të patur një identitet politik të pavarur shumë shpejt. Vendi gëzon përparësi të mëdha, në kushtet aktuale ekonomike botërore, duke patur lidhjet e tij më të ngushta ekonomike të jashtme me botën e pasur gjermanisht folëse në Europën qendrore, në Zvicër (mbi të gjitha), Austri dhe Gjermani, ku një diasporë e suksesshme dhe e ngulitur mirë është duke shtuar gradualisht investimet e saj kosovare, edhe pse shpesh në projekte të madhësive modeste. Një gjendje amullie vërehet në përparimin e infrastrukturës madhore jetike, prodhimin energjetik dhe industrinë nxjerrëse minerare, të cilat mund të shndërrohen në Thembrën e Akilit të qeverisë Thaçi në të ardhmen. Serbia nuk ka nevojë të bëjë shumë për mbajtjen e tensioneve etnike vendore për të larguar investimet e huaja, ndërkohë që Plani i Ahtisarit i jep shumë mundësi Beogradit për të investuar. Midis vendeve veriore ballkanike, Sllovenia është gjithashtu një partner i rëndësishëm ekonomik. Nivelet e remitancave familjare kanë rënë por jo kur vjen puna e disa mallrave të konsumit si fjala vjen makinat e reja për përdorim vetiak dhe televizionet me ekran plazme të kudondodhur.</p> Bankat e Kosovës i mbijetuan krizës së vjeshtë-dimrit 2008/2009 pa incidente, ndonëse kapitalet bazë të tyre të kufizuara ka të ngjarë të frenojnë disa hua tregtare dhe bujqësore që do të ishin shumë të dëshiruara. Një bankë moderne krediti bujqësor është një boshllëk i madh në sistemin bankar kosovar. Përdorimi i Euros si monedhë kosovare është një faktor i mëtejshëm qendrueshmërie. Deri tani paraja është duke shkuar në tregun kosovar të pronave, pjesërisht sepse ka pak bursë funksionuese ose treg të zhvilluar dhe mundësitë investuse për njerëz të zakonshëm jashtë tokave dhe pronave janë shumë të kufizuara. Tregtia me flori dhe argjend duket se ka ardhur në rritje, por metalet e çmuara për momentin janë duke u kursyer gjerësisht nga elita qytetëse, si një monedhë e volitshme për drogë dhe transaksione të tjera të pista.</p> Në vjeshtë të këtij viti do të mbahen zgjedhjet vendore, në një datë që nuk është fiksuar ende. Këto në thelb janë shndërruar në një telenovelë për opinionin publik kosovar ngaqë Zyra Civile Ndërkombëtare sipas planit të Ahtisarit kishte menduar që brenda së njëjtës periudhë të mbaheshin edhe zgjedhjet e përgjithshme. Nuk dihet se çmund të ngjasë në zgjedhje, me mundësinë e krijimit të një a më shumë partive të reja, por kundërshtitë aktuale për datën flasin për vështirësinë që bashkësia ndërkombëtare do të ketë për zbatimin e shumë prej kushteve të Ahtisarit ndërsa qeveria fiton kohë dhe besim në detyrë. Ka të ngjarë të shfaqen disa probleme mjaft të diskutueshme, përsa i përket kufijve të njësive të reja vendore, të menduara për të rritur statusin dhe ndikimin e pakicës së vogël serbe, kontrolli i policisë në disa vende do ti kalojë zyrtarëve të pakicës serbe, një çështje emotive për bashkësinë e shumicës.</p> Fakt është që serbët e Kosovës nuk përbëjnë ndonjë problem në shumicën e Kosovës, me pak ose aspak ekonomi të vërtetë në bashkësitë e tyre, ndërsa grupi i madh në veri të lumit Ibër është i pazoti të ndalë iniciativat e fundit të bashkësisë ndërkombëtare për të rindërtuar shtëpitë e braktisura në pronësi të shqiptarëve në atë pjesë të Kosovës. Ndikimi i tyre i vërtetë është shumë e më shumë nëpërmjet Beogradit, më anë të strukturave dytësore politike dhe aftësisë së udhëheqësve serbë, Tadiçit në mënyrë të veçantë, për të gjetur mbështetje brenda EULEX-it dhe NATO-s për një rol politik të vazhdueshëm në Kosovë, sikurse tregoi vizita e tij shumë e diskutueshme për Pashkët e vitit 2009 në Manastirin e Deçanit. Sipas pikëpamjes së disa zyrtarëve të Brukselit, kjo është menduar të krijojë kontakte që do të çojnë në dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës, por në të vërtetë kjo është një ëndërr në diell për aq kohë sa Beogradi kundërshton njohjen e Kosovës si një shtet i pavarur dhe kjo marrëdhënie në tërësi shërben përgjithësisht për të zvogëluar ndikimin aktual të bashkësisë ndërkombëtare në Kosovë. Deklarata e pavend e zëvendëspresidentit të Shteteve të Bashkuara, Xho Bajden (Joe Biden) në Beograd në maj të vitit 2009, se mosnjohja e Kosovës nga ana e serbëve nuk duhet të bëhet pengesë në rrugën e anëtarësimit të Serbisë në BE e NATO, ka bërë që në Kosovë të rritet mbështetja për pikëpamjen që të shihet shumë më shpejt nga çmund të pritej mundësia për të garantuar vetë sigurinë dhe mbrojtjen e shtetit të ri. Vëzhgues të pavarur ka të ngjarë të kuptojnë që gjëja e fundit që BE ka aktualisht nevojë është një hyrje e sponsorizuar nga Shtetet e Bashkuara e një Serbie ende nacionaliste në Bashkimin Europian. Në shumë mënyra kjo do të jetë me gjasa të mëdha destabilizuese.</p> Çështjet e brendshme në Serbi që lidhen me Kosovën</p> Në të vërtetë në politikën e Beogradit për Kosovën ka pak ndryshime reale prej një kohe të gjatë. Janë të gjitha shenjat që kjo të vazhdojë, ndërsa do të jetë vetëvrasje politike për ndonjë udhëheqës serb të mbrojë njohjen e Kosovës, dhe në rastin shumë të pangjashëm po ta bëjë këtë Tadiçi, Parlamenti serb do të bllokonte një marrëveshje të tillë. Nga pikëpamja e Beogradit, ka shumë për të thënë për trajtimin e Kosovës si një konflikt i ngrirë, për arsye se ai shërben për të përqendruar pakënaqësitë nacionaliste brenda Serbisë, që përndryshe mund të zbrazet me kritika për qeverinë e Tadiçit në përgjithësi. Pengesa e këtij skenari për bashkësinë ndërkombëtare është që ai është i vetmi variant i sigurt për sa kohë mund të mbahen larg pushtetit në Beograd të gjitha qeveritë nacionaliste, ndikimi rus në Serbi të bjerë, dhe/ose një rivendosje e kontrollit nacionalist të aparateve ushtarake dhe të sigurisë.</p> Ishte menduar gjithashtu se do të kishte shumë a pak stabilitet të përhershëm në Bosnjë, ndërsa Republika Srpska mund të mbahej brenda Bosnjës. Të gjitha këto janë hamendësime të arsyeshme që kanë funksionuar në pak vitet e fundit, por ato mund të mbeten në nivele mesatare pasigurie dhe paqëndrueshmërie dhe për një kohë të gjatë, pasi do të duhet të marrësh vetëm një nga faktorët e mësipërm për të shkuar gabim dhe në një ripërtëritje të tensionit madhor me bashkësinë ndërkombëtare që mund të prekë edhe Kosovën. Qeveria e Beogradit ka qenë në Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=23214. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=23214
Si te startoni kompjuterin tuaj me shpejt Ky artikull eshte marre nga: http://www.eklipsi.com/?p=1495. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.eklipsi.com/?p=1495

Socia Phobia Human beings are fundamentally social animals. For most of us, social ostracism, rejection, and public humiliation are as much to be feared and avoided as animal bites, falling from high places, or being trapped in a smothering cave. This leads to the paradox that some people are so afraid of being embarrassment in front of others that they avoid the very situation that are so important to a complete life, Social Phobia.</p> In the most common form of Social Phobia , the social anxiety is circumscribed and confined to a fear about performance in very specific types of interpersonal activities for social situations. The person functions perfectly well so long as these situations can be successfully avoided. Probably the most common fear is of public speaking.  The mere prospect of being called on in class or making a presentation at work is enough to cause a cold seat. You are terrified of the public humiliation that will result from exposure of your flaws, missteps, or inadequacies. You may say something ignorant, foolish, trembling, or sweating or become frozen stiff by the paralyzing fear.</p> The negative effects of intense anxiety on performance can lead to a vicious cycle  that serve  to perpetuate the problem. For example, a salesman loses his train of thought because he is anxious during an important presentation, blows his punch line, and finally has to sit down feeling humiliated and foolish. The next time he is called upon to give a similar presentation, he is preoccupied with worries that he will mess up once more, over prepares and over hearses, and become so tight that he is likely again to lose his concentration and get flustered.</p> Other common circumscribed performances fears include using a public rest room while others are present, laying a musical instrument in a concert, being observed while working, signing your name in public, or eating in a restaurant.  It is the prospect of being under the watchful eyes of others that is paralyzing, not the activity itself. So long as there is no audience, you can comfortably give a speech in front of a mirror or can effortlessly perform a piano piece.</p> Sometimes, Social Phobia is much more generalized. The fear is triggered not just by one specific performance situation but instead is a more general response to any type of social interaction. You miss school or work because you can’t face the people, avoid asking someone out on a date, and will not go to a party unless all of the other guested are people you already know.</p> According to the diagnostic manual, you have Social Phobia if;</p> You are afraid of being humiliated in social situations or when forming an act in public. You try your best to avoid social or performance situations and are extremely nervous or have a panic attack you are stuck in them Your avoidance of social situations significantly impairs your life. Ky artikull eshte marre nga: http://curepages.com/?p=3136. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://curepages.com/?p=3136

Meet Her Halfway What lies ahead is a no-bullshit approach to having a better relationship with your women. If you want her to be more interested in sex, tehn you have got to meet her halfway. Here is what you have to look forward to if you fail to meet your partner halfway:</p>  </p> 1.  A deteriotation of a good, loving atmosphere at home.</p> 2.  A partner whi is not fully engaged in shraing your life together</p> 3.  A poor or nonexistent sex life.</p> 4.  Marital coma.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.datingcare.com/?p=390. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.datingcare.com/?p=390

Agoraphobia The term Agoraphobia was coined in ancient Greece to describe “fear of the marketplace” In current usage. Agoraphobia is more broadly defined as the avoidance of many different places and situations that on surface seem unrelated. Different people have different rosters of situations to avoid and these may expand, contract or shift over time.</p> According to the diagnostic manual, you have Agoraphobia if:</p> You are afraid of going places or doing things from which you might not be able to escape if you have a panic attack. Because of these fears, you avoid these situations or enter them only with great discomfort or with a trusted companion. You may be afraid to crowded places like:</p> a supermarket, department store, or movie theater of driving on a bridge or a busy highway of talking public transportation of traveling farther than a specified distance from home of being home alone or all of these The seemingly haphazard pattern of fears makes sense once you understand how agoraphobia typically develops. Agoraphobia is the end result of your desperate attempt to control panic attacks by avoiding the situations that seem to trigger them. Unfortunately, this fails to contain the problem because panic attacks arise more from within than from without and are likely to keep popping up in different situations. For example, if your first panic attack occurs while driving on a crowded interstate highway, you might begin by avoiding rush hours. As more attacks occur, the universe of dreaded situations widens and your life constricts. The next panic attack begins while you are driving on a bridge, so that bridges are added to you inventory of forbidden places.</p> The level of impairment and suffering caused by Agoraphobia varies widely from person to person. Some people with this problem are among the most disabled of the patients we ever see in psychiatry and can become visual prisoners in their own homes. Others can move around freely only within prisoners in their own homes.  For example someone who must avoid both bridges and busy interstates has to travel twenty circuitous miles in slow moving traffic on local roads to get to work. In very mild version, getting around poses no particular problem so long as the person can avoid relatively few feared situations like crowed stores or restaurants.</p> Some people will venture into feared situations if certain precautions are taken. Ensuring an escape route may allow you to do things that would otherwise be impossible choosing an aisle seat in a movie theater, or a table near the bathroom in a restaurant, or taking the local as opposed to the express train because in has more frequent stops. Certain situations may be especially difficult because they afford not easy way out. Bringing along a companion a trusted friend or family member often works wonders but can also become a crutch that is hard to give up unless you also start venturing forth on your own. Sometimes, the phobic companion can be inanimate object or a pet.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://curepages.com/?p=3131. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://curepages.com/?p=3131

Jade Ewen edhe aktore Jade Ewen këngëtarja e re e Sugababes më në fund ka treguar talentin  e saj edhe  si aktore. </p> Jade është e diplopuar  në shkollë për aktrim në teatër, ku ajo nuk ka qenë në fokus të medieve përderisa ajo ka kënduar që në moshën 11 vjeçare në West End.</p> Jade u shfaqjen  për herë të pare tek Mbreti Luanëve, duke luajtur luaneshën Nala. E kam pike të dobet  atë rol. Menjëherë pas kësaj shprehet aktorja kam luajtur në shfaqjen Whistle Down The Wind. </p> Aktorja raporton se rolet nëpër TV seriale  nuk kanë munguar. Kam bërë shumë role isha në shfaqjen Casualty and The Bill në të cilën kam luajtur disa herë në moshën 15 vjet. Ka pasur disa pjesë të mirë, ka shtuar ajo.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://thashethe.me/?p=1344. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://thashethe.me/?p=1344

Durst është ndarë nga gruaja Fred Durst është divorcuar nga gruaja e tij pas  tre muaj martese.Antari  i grupit Limp Bizkit, zbuloi në faqen e tij në Twitter se do ti japë fund bashkimit të shkurtër me Esther Nazarov.</p> Për të gjithe ata cilët janë kureshtarë, do të konfirmoj se Esther dhe unë kemi vendosur të ndahemi dhe të dy ju falënderojmë për përkrahjen.Ju falënderojmë të gjithëve për kujdesin tuaj dhe për të gjitha fjalët. Sinqerisht.</p> Ne do te mbetemi shumë pozitiv dhe i dëshirojmë vetëm të miren njëri-tjetrit, ka thënë Durst.</p> Dyshja u martuan në një ceremoni befasuese në Las Vegas në muajin korrik.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://thashethe.me/?p=1340. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://thashethe.me/?p=1340