Tema e ditës

Diskutime mbi temat më të veçanta të ditës

Nvidia braktis prodhimin e chipseteve nForce </p> Është konfirmuar zyrtarisht se Nvidia nuk do të prodhojë më chipsetet e sajë nForce për platformat e Intel dhe AMD.</p> Pas përplasjeve ligjore me Intel, Nvidia ka deklaruar zyrtarisht se nuk do të prodhojë më chipsete që mbështesin platformat e procesorëve për desktop nga Intel dhe AMD, vetëm me një përjashtim; platformën Ion, ndërtuar për Intel Atom, e cila mbështetet mga partnerë si HP dhe Dell. Gjithashtu është komentuar se kompania “nuk do të prodhojë më logjikë mbështetëse për platformën e AMD për shkak të shitjeve jo të kënaqshme të sajë”. Është një sjellje tipike e përfaqësisë së Nvidi-as që shpesh të përpiqet të mbulojë diellin me shoshë, por e vërteta është se Intel dhe AMD kanë perfeksionuar kaq shumë prodhimin e chipseteve të tyre, sa nForce kohët e fundit, kanë qënë larg, si nga performanca, ashtu dhe nga besueshmëria krahasuar me vetë logjikën e prodhuar nga AMD dhe Intel. Janë larg vitet 2001-2004, kur nForce 2, 3 dhe 4 bënin ligjin në të dyja platformat kryesore të CPU-ve. Kompania ka patur një tkurrje të pandalshme të integrimit të chipseteve të sajë, e thelluar sidomos pas serisë së chipseteve X4x e X5x të Intel dhe 7xx të AMD, që kanw performuar ndjeshëm më mirw se konkurenca e Nvidia-s vitet e fundit, e cila ndër të tjera, është dëmtuar nga probleme besueshmërie dhe histori bordesh problematike.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://teknologji.blog.al/?p=1436. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://teknologji.blog.al/?p=1436

Verizon dhe McAfee formojnë aleancë strategjike </p> Duke pasur parasysh se siguria dhe cloud-computing janë tema të nxehta, Verizon Communications dhe McAfee janë duke bashkuar forcat për tiu ofruar konsumatorëve një kombinim të këtyre dy elementeve.</p> Njësia biznesore e Verizon dhe McAfee gjatë ditës së martë lajmëruan një bashkëpunim të ri për të shitur produkte të sigurisë të bazuara në cloud dhe shërbime për biznese të mëdha dhe agjencione të qeverisë. Gjersa çdo ditë e më shumë kompani po trokasin në cloud për të ulur koston dhe transferuar administratën, McAfee dhe Verizon do të shesin një suitë të re të produkteve të sigurisë të bazuara në cloud, duke zgjeruar kështu linjën e tanishme të Veriozn.</p> Nën menaxhimin e Verizon, shërbimet e reja do të ofrojnë një bashkësi të produkteve të sigurisë, duke përfshirë firewall, parandalime të depërtimeve, anti-malware dhe SSL (Secure Socket Layer) e VPN (Virtual Private Network).</p> Kjo marrëveshje strategjike me McAfee na mundëson neve të ecim para për zgjidhje më të kompletuara dhe më të integruara IT për kompani anembanë botës tha Kerry Bailey, senior zëvendës president i zgjidhjeve globale të Verizon Business. Aftësitë tona të zgjeruara dhe të gjeneratës së ardhshme cloud do të mundësojnë që organizatat të shfrytëzojnë sigurinë më mirë si një vegël strategjike dhe mundësues të biznesit.</p> Ky bashkëpunim gjithashtu do të mundësojë që Verizon dhe McAfee të shkëmbejnë portofolin e produkteve dhe shërbimeve të njëra-tjetrës.</p> Verizon do tiu ofrojë konsumatorëve të saj tërë linjën e softuerit të sigurisë së McAfee dhe së shpejti do të ofrojë McAfee PCI (Payment Card Industry) që është një shërbim i përshtatshëm për banka dhe organizata tjera që kanë nevojë për të dhëna të sigurta të kartelave të kreditit Konsumatorët e McAfee do të jenë në gjendje të kontaktojnë rrjetin e Verizon, që përbëhet nga 1.200 ekspertë të sigurisë, për të marrë ndihmë në lidhje me vendosje dhe menaxhim të sigurisë brenda shtëpisë.</p> Në fund, Verizon do të ndihmojë që McAfee të konsolidojë qendra të të dhënave, në mënyrë që McAfee të ofrojë menaxhim më të mirë 24/7 për shërbimet e saja të ueb hosting dhe shërbimet e bazuara në cloud.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://teknologji.blog.al/?p=1434. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://teknologji.blog.al/?p=1434

IPKO me DigitAlb lansojnë rrjetin kabllor digjital </p> Kompania telekomunikuese IPKO, që nga dita e hënë ka kaluar nga transmetimi televiziv analog në atë digjital. Në bashkëpunim me platformën DigitAlb, konsumatorët e IPKO Digital TV do të kane mundësi që të kënaqen me ofertën më të mirë në treg te programeve informuese, argëtuese, filmave, sportit, muzikës etj.</p> IPKO në bashkëpunim me kompaninë DigitAlb nga e hëna do të ofrojë përmbajtja atraktive me një listë prej 60 kanalesh televizive duke përfshirë kanalet nacional dhe lokale të Kosovës dhe kanalet e mirënjohura të platformës DigitAlb duke përfshirë kanalet SuperSport si dhe të shumë kërkuarit Big Brother 1 dhe 2.</p> Faza testuese zgjat nga data 16 deri më 31 Mars 2009, ku shërbimi i Televizionit Digjital IPKO është pa pagesë, ndërsa për marrësin digjital dhe kartën SMART konsumatorët duhet të paguajnë depozitën prej 10 eurove.</p> Akan Ismaili, drejtor ekzekutiv i IPKO Rrjeti kabllor digjital IPKO, konsumatorëve iu mundëson të shikojnë kanale dhe programe të shumta në platformën digjitale, duke ofruar fotografi dhe zë të cilësisë së lartë, si dhe shërbime tjera televizive dhe interaktive. Marrësi digjital ka ndërfaqen në gjuhën shqipe si dhe ofron Guidën e Programeve e cila njofton për të gjitha programet që transmetohen në kanale të ndryshme. Pranuesi digjital është i markës KAON që i është i njëjtë me atë që DigitAlb ofron edhe në Shqipëri, derisa ofertat për pakot e DigitAlb sipas drejtorit ekzekutiv të IPKO Akan Ismaili janë më të lira se ato që ofrohen në rrjetin e DigitAlb në Shqipëri dhe në rrjetin satelitor.</p> Kanalet në pakon Premium Oferta televizive digjitale e IPKO është e pakrahasueshme në përmbajtje dhe cilësi me cilëndo nga ofertat tjera në treg, tha drejtori ekzekutiv i IPKO, Akan Ismaili. Shërbimi i Televizionit Digjital IPKO fillimisht ofrohet vetëm në regjionin e Prishtinës i cili përfshinë qytetin e Prishtinës, Fushë Kosovën, Ajvali dhe Graçanicë ndërsa shumë shpejt ky shërbim do të ofrohet edhe në vendet tjera të Kosovës. Me këtë lansim ne nuk po përfundojmë asgjë. Kjo është vetëm një nismë e cila do të plotësohet vazhdimisht me programe te reja dhe në bazë të preferencës së konsumatorëve, tha z.Akan Ismaili.</p> Astrit Salihu, drejtor i Departamentit për Marrëdhënie me Publikun duke demostruar punën e pranuesit digjital. Pas përfundimit të periudhës promovuese (31 Mars), shikuesit mund të zgjedhin mes 3 pakove: Family, Sport dhe Premium (e cila përbëhet nga dy programet e dy pakove të para). Çmimi mujor për pakon Family do të kushtojë 9.95, pako Sport ofrohet për gjashtë muaj me çmim prej 64.95 dhe pako Premium ofrohet për një vit me çmim prej 174.95. Këto çmime do të vlejnë deri më 16 Gusht dhe pas kësaj date do të ofrohen çmime të reja të cilat sipas deklarimit të drejtorit ekzekutiv të IPKO, Akan Ismaili do të jenë më të larta.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://teknologji.blog.al/?p=1432. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://teknologji.blog.al/?p=1432

Mësoni ne Youtube YouTube ka hapur një vend të veçantë në faqen e vet, për ti mundësuar njerëzve për të mësuar nëpërmjet uebit.</p> Faqja e famshme në Internet për shpërndarjen e videove, YouTube, ka hap një hapësirë në të cilën universitetet dhe shkollat e larta mund të botojnë videot e tyre.</p> Ideja është që në një hapësirë të caktuar në ueb të përfshihet video përmbajtje institucionet e arsimit të lartë, të cilat tashmë janë të pranishme kudo.</p> Projektet e reja në ueb nuk përfshijnë vetëm leksionet online, të projektuara posaçërisht për tu transmetuar online, por edhe video-klipe promovuese, si konferenca të rëndësishme dhe ligjërata të profesorëve.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://teknologji.blog.al/?p=1430. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://teknologji.blog.al/?p=1430

Së shpejti dënime të ashpra për dërgim të porosive spam Komisioni Evropian u ka bërë thirrje shteteve anëtare të Bashkimit Evropian që në mënyrë sistematike të dënojnë ashpër personat përgjegjës për dërgimin e porosive kompjuterike të padëshiruara (spam), i cili është një problem që mundon madje 65 për qind të banorëve të shteteve evropiane.</p> “Edhe pse spami është ndaluar që prej vitit 2002, porositë e padëshiruara elektronike ende vazhdojnë ti pranojnë 65 për qind e qytetarëve të BE-së”, ka deklaruar komisarja evropiane e ngarkuar për këtë problem Vivian Reding.</p> “Na duhet të përshpejtojmë luftën kundër spamit, e shtetet anëtare të BE-së duhet të rishikojnë masat ligjore me të cilat do të dënonin ashpër ata të cilët dërgojnë spam”, thuhet në deklaratën e komisares evropiane.</p> Rezultatet e një analize të cilën e ka kryer Komisioni Evropian tregojnë dallime të theksuara në numrin dhe llojin e dënimeve për ata të cilët dërgojnë spam. Numri më i madh i dënimeve është regjistruar në Spanjë dhe në Sllovaki 39, derisa në Rumani vetëm 20.</p> Më së ashpri dënohen personat në Holandë ku dënimet shkojnë deri në një milionë euro, derisa në Itali 570.000 euro e Spanjë 30.000 euro.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://teknologji.blog.al/?p=1428. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://teknologji.blog.al/?p=1428

Apple Tablet në fillim të vitit të ardhshëm? Thashethemet e reja për tanimë tabletin mitik të kompanisë Apple thonë se ai do të ketë ekran 10.6 inçësh dhe fillon shitjen në tremujorin e parë të vitit të ardhshëm. Portali teknologjik DigiTimes tani ofron edhe disa informata.</p> Portali DigiTimes nga burimet e tij të afërta me industrinë ka mësuar se prodhues i kësaj pajisje do të jetë kompania e njohur Foxconn Electronics. I njëjti burim pohon se Apple Tablet do të ketë ekran me diagonale prej 10.6 inç dhe me shitje do të filloj gjatë tre muajve të parë të vitit 2009. Vlerësohet se ky tablet do të mund të kishte më shumë të theksuar mundësinë e leximit të librave elektronike, e më pak të jetë e fokusuar si platformë për muzikë dhe video.</p> Karakteristika tjera kyçe janë bateria e cila zgjat shumë kohë, qasje e shpejtë pa tela (wireless) në internet dhe pamja e thjeshtë e cila me gjasë do të përdorë sistemin iPhone OS.</p> Flitet për shitjen fillestare prej 300 deri në 400 mijë njësive, mirëpo për informata të vërteta, të dhënat teknike dhe dizajnin përfundimtar vlen të pritet njoftimi zyrtar nga Apple.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://teknologji.blog.al/?p=1426. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://teknologji.blog.al/?p=1426

FaceBook me look te ri Facebook po teston nje look te ri i cili do jete me dinamik dhe do kete disa ndryshime si prsh : ne Home page nuk do jete me fusha ku shkruan Status message,por do shtohet nje buton per kete ne djathte ,ndersa ne mes do jene te rejat e fundit nga miqte,fan page,fotot etj.Funksion tjeter do jete “Top News”,ngjitur me emrin tuaj, e cila do filtroje postimet qe bejne kontaktet tuaj nisur nga nr i “Like” dhe nr i komenteve qe kane.</p> Per te patur nje ide te Facebook-ut te ri qe do jete se shpejti,shikoni figuren me poshte :</p> </p> Artikuj qe mund tju interesojne:</p> FaceBook i merr vendin Yahoo-s FaceBook,mjaft i rrezikshem ! Biseda me ze ne FaceBook FaceBook Lite tashme Online Permbyset FaceBooK Ky artikull eshte marre nga: http://albpc.com/?p=1075. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://albpc.com/?p=1075

Hollivudi, marketingu i bamirësisë Nga Angelina Jolie tek Uma Thurman, Richard Gere dhe Leonardo DiCaprio. Udhëtim në agjencitë që u gjejnë divave shkaqet e duhura. “I ndihmojmë aktorët që filantropia të jetë e besueshme”</p> Për ti dhënë botës të drejtën që të shihte fotografitë e para të binjakëve të sapolindur, Vivienne dhe Knox, Angelina Jolie dhe Brad Pitt kërkuan dhe morën në këmbim 14 milionë dollarë, por në krye të tetë muajve ato foto u përdorën për çështje të ndryshme, për kampet e refugjatëve në Pakistan, malarien në Mali, kequshqyerjen e fëmijëve në Kamboxhia, por edhe për “Make it Right”, një projekt me të cilin Pitt ndërtoi 100 “shtëpi jeshile” në një prej lagjeve të New Orleans të shkatërruara nga uragani “Katrina”.</p> Dihet që miku i tyre, George Clooney, merret me Darfurin, ndërsa Sharon Stone, Liz Taylor dhe Tom Hanks mbajnë ndezur zjarrin e çështjes për të luftuar Sidën. Charlize Theron dhe Michael Douglas janë lajmëtarët e paqes së Kombeve të Bashkuara. Nicole Kidman bashkëpunon me UNICEF-in, ndërsa Drew Barrymore me organizatën “World Food Program”; Leonardo DiCaprio ka në zemër ambientin, ndërsa Bono përdor famën me qëllimin paksa ambicioz për të shpëtuar botën.</p> Katër vjet më parë, kur revista “Time” e shpalli 2005-ën si vitin e “Charitainment”, një fjalë që lindi nga bashkimi i “Charity” (bamirësi) dhe “Entertainment” (spektakël), yjet e kinemasë, sportit dhe të muzikës rok vazhdojnë të grumbullojnë më shumë se kurrë popullaritet dhe të kenë një ndikim tek ata. Duke përfituar nga ky fakt angazhohen që të ndërgjegjësojnë publikun dhe të sjellin në vëmendjen e botës rastet më të pashpresa.</p> Natalie Portman, princesha Padma e filmit “Lufta e Yjeve”, ka promovuar së fundmi “Finca”, një organizatë që u ofron fonde të vogla femrave të botës së tretë, që të kenë mundësi të zhvillojnë aktivitetet e tyre. Aktorja bukuroshe, Scarlett Johansson, i ka dhënë emrin e saj organizatës joqeveritare “Oxfam”, ndërsa Matt Damon organizon turne të një loje, pokerit, që nuk ka shumë lidhje me bamirësinë. E bën për ti dhënë para “H20 Africa”, organizatës e cila kujdeset për ujitjen në Afrikë.</p> Tanimë një yll i kinemasë nuk mundet vetëm të aktrojë, të shijojë pagesat e tij miliona dollarëshe dhe të shfaqet duke buzëqeshur në gazetat rozë për të folur për mobilimin e shtëpisë së tij të re dhe filmin. Duhet të ketë një shkak dhe, për këtë, pas krahëve të tij fshihet një industri e vërtetë. Në këtë grup bëjnë pjesë një agjent, një menaxher për marrëdhëniet me publikun, si dhe një këshilltar në botën e filantropisë, mundësia e re tek e cila janë hedhur në veçanti agjencitë. Roli i tyre historik ka qenë që të bashkonin klientët e tyre me prodhuesit, duke u mbajtur 10 për qind të të ardhurave. Pastaj iu drejtuan “paketave”, duke mbledhur bashkë aktorët, regjisorët, shkrimtarët dhe financuesit, më pas i prezantonin “Studios së turnit” një paketë komplete. Tani kanë krijuar fondacionet e tyre, misioni i të cilave është krijimi i lidhjes së përkryer midis klientëve dhe veprës së bamirësisë, që i shkon më shumë përshtat imazhit të tyre. “Nëse je një aktor 24-vjeçar që fiton 4 milionë dollarë për një film dhe dëshiron të bësh diçka për bamirësi, si ia bën? Sigurisht që nuk është pjesë e përvojës tënde dhe ke nevojë për dikë që të të drejtojë”, thotë Peter Safran, i cili është menaxher.</p> Sot këto lloj agjencish gjenden kudo. Për shembull, agjencia “Creative Artists”, më me influencë, është një skuteri që përfshin Brad Pitt, Tom Cruise, Julia Roberts, George Clooney, Will Smith dhe David Beckham. Gjithashtu, “Creative Artists” ka krijuar një fondacion tjetër të kryesuar nga Michelle Kydd Lee. Në agjencinë “United Talent”, që mes klientëve të saj numërohen edhe Johnny Depp e Harrison Ford, përgjegjësja quhet Rene Jones. “Më shumë se gjithçka tjetër, u japim këshilla. Nuk ka gjë më të keqe kur një njeri ka në mendje qëllime të mira, por nuk di ti vërë në përdorim”, shpjegon ajo.</p> Kur Sacha Baron Cohen përpiqet të “shkatërrojë” Hollivudin, e kupton menjëherë se sekreti është të kesh mbështetje organizatën e duhur të bamirësisë. “Dar-Four-i është një çështje e madhe, çfarë do të ketë pas tij? – pyet duke bërë lojëra fjalësh. Dar-Five?”.</p> Nuk ka gjë më të sikletshme se kur një divë merret me një çështje të cilën nuk e njeh, ose kur vjen me taka të larta në një kamp refugjatësh, me çantë të shtrenjtë “Hermes”, por për</p> Howard Bragman, një menaxher veteran i Hollivudit për marrëdhëniet me publikun, ylli bashkëkohor nuk ka zgjedhje tjetër. “Nuk mund të marrësh 20 milionë dollarë vetëm për një film, duhet tu shërbesh edhe ushqimin të varfërve”, thotë ai. Por a ka vlerë kjo gjë? Bono, Brad Pitt dhe Nicole Kidman nuk e kanë shpëtuar ende botën nga luftërat, uria dhe sëmundjet, por kush është i përfshirë nëpër organizatat që merren me këto çështje, shohin te ndërhyrja e divave vetëm një faktor pozitiv: “Po do ta bëjnë, për ta pasur ndërgjegjen të pastër. E keni vënë re që u japin shumë rëndësi këtyre çështjeve”, thotë John Prendergast, një aktivist për çështjet afrikane dhe njeriu që e çoi aktoren bukuroshe Angelina Jolie në Kongo, në vitin 2003. “Aktorët e ofrojnë ndihmën e tyre edhe për të qenë në qendër të vëmendjes”. Po me Darfurin çdo të ndodhë? “Pa Clooney-n dhe miqtë e tij, situata do të ishte edhe më tragjike”, përfundon ai.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=23728. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=23728
Ackerman: Banka pa risqe nuk mund të ketë Shefi ekzekutiv i “Deutsche Bank”, Josef Ackermann, 61 vjeç, flet për rregullat e reja të tregjeve financiare globale, cilët duhet të fajësohen për krizën që nisi një vit më parë dhe çfarë kanë mësuar aktualisht bankat nga sa ka ndodhur</p> Ackermann, ju jeni pjesë e një sistemi që e çoi ekonominë globale në prag të greminës. A keni menduar ndonjëherë se cili mund të jetë faji juaj në gjithë sa ndodhi?</p> Kam menduar për shkaqet e krizës dhe se çfarë mësimesh mund të nxjerrim për këtë në të ardhmen. Ajo që ndodhi nuk ka të bëjë shumë me sjelljet e caktuara të një individi, por me pasjen e rregullave të duhura.</p> Ju personalisht nuk keni bërë asgjë të gabuar?</p> Sigurisht që kam bërë disa gabime në gjykim. Mendoj se shumë njerëz bëjnë gabime, se çdo lojtar tregu merr përsipër risqe, madje më shumë nga sa mund të mbajë, ndonjëherë. Kjo mënyrë u vërtetua që ishte një gabim dhe ne duhet që të mësojmë nga sa ka ndodhur për të nxjerrë mësime në të ardhmen.</p> Ju jeni shprehur gjithmonë në të shkuarën se mënyra se si funksiononte sistemi i përjashtonte rreziqet. Nuk mendoni se duhet ti kishit lejuar vetes një hapësirë për të dyshuar?</p> Nëse nuk je erudit dhe nuk mund të parashikosh të ardhmen me saktësi, nuk duhet që ta stërmundosh veten me vetëdyshime. Sigurisht njohuritë tona të përbashkëta nuk kanë qenë mjaftueshëm të thella. Siç e thashë, nuk kam menduar ndonjëherë se banka të ndryshme nuk kishin akumuluar rreziqe, në disa raste edhe jashtë bilancit zyrtar, por nuk mendoja kurrë që do të ishin të këtyre përmasave.</p> Përse bankat i injoruan të gjitha paralajmërimet, si ai i përkeqësimit të krizës së tregut të pasurive të patundshme në Shtetet e Bashkuara të Amerikës?</p> Është shumë e vështirë që të njohësh dhe të përcaktosh “flluskat”, të çfarëdo lloji qofshin. Nuk dihet ende se cili është kufiri mes rritjes së çmimeve dhe krijimit të një “flluske” Nëse shet me shpejtësi, atëherë humbet të ardhurat dhe ka mundësi që shumë shpejt të dalësh jashtë biznesit. Nëse reagon tepër vonë, atëherë përballesh me humbje shumë më të mëdha. Nuk do të ketë kurrë industri bankare pa rreziqe. Kjo është arsyeja, që sidomos gjatë periudhave të bumit ekonomik, duket pasur një disiplinë risku, ose siç quhet ndryshe etikë risku. Këtë e kemi bërë me bankën tonë. Ne nuk pësuam për asnjë çast humbje që kërcënuan kapitalin tonë bazë, apo qoftë edhe vetë ekzistencën tonë.</p> Megjithatë banka juaj vetëm sa arriti që të mbijetonte, sepse i gjithë sistemi u stabilizua menjëherë nga paratë e taksapaguesve? Ne i jemi mirënjohës qeverisë për ndërhyrjen e shpejtë dhe vendimtare në krizën financiare. Megjithatë duhet të dallojmë mes atyre institucioneve që arritën të siguronin të vetëm mbijetesën e tyre dhe të tjerëve që nuk e arritën një gjë të tillë. Në analizën përfundimtare, do të doja të theksoja se me futjen në përdorim të “paketave të shpëtimit”, qeveria veproi në interes të taksapaguesve dhe të së gjithë ekonomisë.</p> Aleksandër Dibelius, që drejton sektorin e investimeve gjermane në bankën “Goldman Sachs”, ka bërë thirrje për një frymë modestie për sa i përket bankierëve. Ju nuk dukeni i përgatitur për ta ndërmarrë një hap të tillë.</p> Dy vjet më parë, kam thënë personalisht në TV gjerman se ne në “Deutsche Bank” dhe unë personalisht kemi bërë gabime. Ndërkaq kam vënë re që në fazat e hershme vështirësitë dhe ndryshimin e situatës dhe bëra thirrje për një zgjidhje dhe ndërhyrje sistematike ne sistem. “Deutsche Bank” ka punuar vazhdimisht për të forcuar dhe pasuruar paketat e shpëtimit të bankave. Nuk ka arsye që të gjithë, në mënyrë kolektive, të veshim rrobën e fajtorit, sepse në shtresa të ndryshme të industrisë bankare ka shumë nëpunës dhe persona që nuk janë aspak fajtorë për sa ndodhi, pra për zhvillimin dhe plasjen krizës ekonomike dhe financiare. Por sigurisht që ka sektorë të veçantë ku duhen bërë ndryshime të rregullave të lojës, në mënyrë që të shmangim kriza të tilla në të ardhmen.</p> Nëse ka pak rregulla loje në këtë sektor, ju si individ si ndiheni për sa i përket moralit bankar?</p> Kush tha se ka pak rregulla? Bankat janë industria me rregulla më strikte në të gjithë ekonominë. Në Shtetet e Bashkuara kishte vetëm disa nënsektorë, kryesisht ato që merreshin me kreditë për banesa, që kishin probleme me rregulloret. Kjo vinte edhe nga një lloj tolerance politike, pasi politikisht qeverisë amerikane i interesonte që njerëzit të blinin sa më shumë shtëpi banimi. Por kryesorja nuk është sasia, por cilësia e rregullave. I takon qeverisë që të vendosë një pjesë të tyre, rregulla që i japin hapësirë konkurrencës pozitive, duke eliminuar aq sa është e mundur anët negative dhe, mbi të gjitha, duke synuar parandalimin e krizave të tjera. Çdo individ dhe çdo kompani duhet që të veprojë në përputhje me këto rregulla.</p> Presidenti amerikan, Obama, ka fajësuar edhe vetë bankat dhe sistemin financiar. Sipas tij bëhet fjalë për një kulturë të tërë, sipas së cilës njerëzit fitonin shuma të mëdha parash, duke luajtur bixhoz me gjithë ekonominë.</p> Ky është një këndvështrim jo i drejtë. Sisteme të caktuara sigurisht që janë për tu fajësuar për krijimin e krizës. Por ka faktorë të tjerë të tillë si mosbalancat ekonomike, politikat e dobëta financiare në SHBA apo edhe huadhënia e shtrenjtë që janë për tu fajësuar.</p> Ndërkaq ju vazhdoni që të paguani bonuse shumë të majme.</p> Në bankën tonë, nuk paguhen bonuse nisur vetëm te të ardhurat, por sigurisht që marrim parasysh edhe kostot. Ne gjithashtu një pjesë të madhe të bonuseve tona e paguajmë në aksione, që do të thotë se këto e kanë të pamundur që të konvertohen menjëherë në para. Kur vlera e aksioneve tona bie, edhe bonuset e humbasin vlerën. Kjo na jep mundësi që ti lidhim bonuset me performancën afatgjatë të kompanisë. Si rezultat i krizës, ne do të fusim edhe një sistem dënimesh, që do të thotë se mund të humbasësh bonuset në një të ardhme në varësi të performancës apo gabimeve. Por jemi të mendimit se performanca duhet që të çmohet dhe të shpërblehet. Bonuset janë të nevojshme për të rekrutuar dhe marrë talentet më të mirë në treg.</p> Po, por ju nuk vendosni një kufi për bonuset. Pagesa të tilla prej 20-30 milionë dollarësh janë shifra që njerëzit nuk do të lejojnë më që të jepen në ditët e sotme, veçanërisht pas kësaj krize. A mendoni se veprime të tilla shtojnë dhe forcojnë kulturën e lakmisë që gjithmonë e çon një situatë në ekstrem?</p> Personalisht jam mbështetës i zjarrtë i ekonomisë së tregut dhe si pasojë nuk më pëlqejnë çmimet fikse. E njëjta gjë vlen edhe për bonuset. Në një ekonomi tregu, çmimet kanë një funksion kontrollues. Ato tregojnë pamjaftueshmërinë dhe si pasojë sigurojnë përdorimin me efikasitet të burimeve. Megjithatë, për të qenë të suksesshëm në vështrimin afatgjatë, ne na duhen edhe këndvështrimet sociale dhe politike. Ky këndvështrim më ka bërë që të jem avokat i një sistemi të arsyeshëm bonusesh. Mendoj se në këtë drejtim nuk mund të veprohet i izoluar.</p> Ka shumë banka që vazhdojnë të paguajnë miliona dollarë në bonuse, sikur të mos kishte ndodhur gjë.</p> Banka është një biznes njerëzish dhe për tu renditur në krye duhet të kesh më të mirën dhe për këtë duhet të paguash sipas kërkesave të tregut.</p> Po, por çështja e bonuseve të ekzagjeruar është vetëm një shembull i tendencave shkatërrimtare, që çuan në krijimin e krizës së fundit financiare. A mendoni se na duhet një sistem thelbësisht i ndryshëm financiar? Nuk mendoj se kemi nevojë për një sistem krejtësisht të ndryshëm, por për një sistem më të mirë, që të na japë mundësinë për një rritje të shëndetshme të ekonomisë dhe që është gjithashtu më i qëndrueshëm se ai që kemi pasur deri më tani. Është çështje optimizmi.</p> Si duhet ta ketë pamjen ky sistem financiar i ri? Duhet rënë dakord që rregullat kryesore duhet të jenë të tilla që të parandalojnë ndodhjen e krizave. Por kjo nuk do të thotë që prodhimet e siguruara, novacionet financiare apo qoftë edhe investimet bankare du Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=23731. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=23731

Wang Chuan-Fu Si arrita të bëhesha njeriu më i pasur i Kinës</p> Njeriu më i pasur për vitin 2009 në gjigantin aziatik, është një konstruktor i makinave elektrike. Warren Buffet besoi dhe investoi në kompaninë e tij, që sot është lider në treg</p> Edhe kësaj here, Kina i ka befasuar të gjithë, mbi parashikimet e së ardhmes, duke kurorëzuar si më të pasurin për vitin 2009 një sipërmarrës ambientalist. Nuk është ndonjë nga ata që shet naftë, apo që luan rrezikshëm në bursë, as ndonjë gjeni i informatikës apo kompjuterëve, por një konstruktor makinash elektrike. Njeriu që i ka buzëqeshur kaq shumë fati quhet Wang Chuan-Fu, është 43 vjeç dhe sipas një kërkimi të bërë nga agjencia financiare “Hurun” në Shangai, ka arritur ti kalojë të gjithë kapitalistët e “dragoit aziatik”, duke mundur të ketë një pasuri përrallore që kap shifrën e 5.1 miliardë dollarëve. Nuk është aspak keq për një zotëri vetëm 43 vjeç që e ka nisur aktivitetin jo më shumë se 14 vjet më parë.</p> Në fillim ishte bateria</p> Aventura e tij nisi në vitin 1995, kur Wang, djalë i dy fshatarëve të varfër, i mbetur jetim që në moshë të re, vendosi të merrej me tregun e telefonave celularë që atëherë sapo kishte nisur të lulëzonte. Vëllezërit më të rritur e ndihmuan që të diplomohej në kimi. Për pak kohë punoi si kërkues për një institucion shtetëror qeveritar. Shumë shpejt vendosi të largohej nga kjo punë dhe i vendosi vetes si qëllim mbledhjen e 300 mijë dollarëve që do ti duheshin për të prodhuar një lloj të veçantë baterie me litium. Ishte i bindur se ky do ishte një biznes shumë i mirë për të ardhmen. Brenda pak viteve arriti të bëhej furnizuesi i markave të famshme si “Sanyo”, “Sony”, “Nokia” dhe “Motorola”, por dëshironte të arrinte akoma më lart. Zona industriale e Shenzhen, ku ka ngritur ndërmarrjen, bëri që shumë shpejt të ishte pjesë e sistemit botëror pa vështirësi. Kështu në vitin 2003 vendosi të hyjë në tregun e makinave elektrike, duke bërë edhe hapin e madh: kaloi nga prodhimi i baterive në prodhimin e makinave. D.m.th kërkonte të ndërtonte një mjet transporti në harmoni të plotë me kërkesat e Kinës së re në gjendje të kursente, të ishte praktik dhe, mbi të gjitha, të mos dëmtonte ambientin. Sigurisht që kundërshtarët e tij quhen</p> “Toyota” dhe “General Motors”, por zoti Wang nuk u trembet aspak: për të treguar se sa të “shëndetshme” janë makinat që ai prodhon piu përpara një plateje të përbërë nga gazetarë lëngun që përmbajnë bateritë që ai prodhon. “Është pak i hidhur, por nuk është helmues”, tha para njerëzve që kishin hapur sytë nga habia.</p> Besimi i Buffet</p> Edhe pse me një karakter të vështirë, Zoti i ofroi një fat që të gjithë do ta kishin zili. Një vit më parë, gjeniu i investimeve botërore vendosi të blejë 10 për qind të aksioneve të kësaj ndërmarrjeje të njohur në botë për makinat elektrike dhe hibride që mbajnë firmën “Made in China”. Ky veprim nuk u shpëtoi nga duart agjentëve financiarë dhe gjatë muajve të fundit besueshmëria e kësaj kompanie është rritur paralelisht me vlerat e saj aksionere: +800% në një vit, me një kapital më shumë se 18 miliardë dollarë. Për sa i përket Buffet, sigurisht që edhe kësaj radhe nuk mund të gabonte në aftësinë e tij për të njohur tregun: në vitin 2008 investoi 230 milionë dollarë, ndërsa sot ka futur në xhep më shumë se 1.7 miliardë. Një ndërmarrje vërtet fitimprurëse. Në sallonin e fundit të makinave, të zhvilluar në Detroit, edhe Presidenti amerikan, Barak Obama, vlerësoi shumë një model të jashtëzakonshëm “E6″ të krijuar nga Wang.</p> Shpresa e gjelbër</p> Të zbuloje se pikërisht tregu i makinave arriti të shndërrohej në biznesin më të suksesshëm të gjigantit kinez është ndoshta statistika më befasuese në histori. Nëse në të gjithë botën industria automobilistike po jeton një moment shumë të vështirë, versioni “jeshil” i tyre ka arritur të tregojë një performancë të shkëlqyer. Kjo e dhënë është konfirmuar edhe nga renditja që ka bërë “Hurun 2009″ për më të pasurit kinezë: medalja e argjendtë i takon Zhang Yin, pronare (bashkë me familjen e saj) të</p> “Nine Dragons Paper”, një kompanie që merret me rikuperimin dhe riciklimin e letrës. Me pak fjalë një tjetër kompani “ekologjike”. Është hera e parë që një grua ngjitet kaq lartë në klasifikim, por është e qartë që çdo lloj ëndrre duhet ti bëjë mirë llogaritë me gjigandët kinezë. Jo rastësisht kompania e Wang quhet BYD (”Build Your Dreams”) dhe u garanton standarde të larta lumturie 130 mijë punëtorëve të saj të shpërndarë në 11 stabilimente (të tillë ka edhe në Indi, Hungari dhe Rumani). “Sekreti ynë qëndron te njerëzit. Punojmë shumë. Për ne të rinjtë kinezë kjo gjë është normale, por kënaqësia më e madhe është të arrish të shohësh rezultatet e një pune të jashtëzakonshme: bota që ndryshon para syve tanë. Falë kësaj pune arritëm këtu ku jemi sot. Përmes kësaj industrie u bëmë lider në treg. Edhe pse në shumë vende të botës, ajo po kalon një prej periudhave më të errëta që nga krijimi, me shumë njerëz që po humbin punën dhe një numër shitjesh jashtëzakonisht të ulët, ne jemi duke prekur majat”, tregon i kënaqur Wang që diti të zbulojë i pari sekretin se në Kinën me ndotjen më të lartë në botë, makinat elektrike do të ishin një investim i artë.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=23725. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=23725
Ekstirpimi mortal i pulpes Ky artikull eshte marre nga: http://imjek.com/?p=698. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://imjek.com/?p=698

Video: Seized Golf VII? With the desire to increase public interest in the L1 concept, Volkswagen has released promotional video material in which accidentally or intentionally maketi of a vehicle seen another. In all probability it comes to the next generation of the Golf.</p> Video material in question is recorded in the study design in Postdam, the maketi presented in 4 minutes and 37 seconds. However, there may be a hundred percent sure that a generation of seven Gulf, but the size and shape seem to be so.</p> The fact that maket is almost completed, ie the final decision for the design of this model is taken, it is not surprising. The previously known that Golf VI is a temporary solution and would not be permanent More specifically, the seventh generation can expect since 2012.</p> According to different sources of Golf VII tests have already begun, while the mechanization of advanced and new technical solutions to new Gulf, which are left to understand the video, you can expect even more dynamic design and low profile.</p> Watch also this video:</p> Volkswagen L1 Concept car Design</p> Share this on del.icio.usShare this on RedditDigg this!Stumble upon something good? Share it on StumbleUponBuzz up!Share this on TechnoratiTweet This!Share this on BlinklistShare this on FacebookPost this to MySpaceSubscribe to the comments for this post?Share this on LinkedinSeed this on NewsvineShare this on FriendFeedPost this on DiigoShare this on Mixx Ky artikull eshte marre nga: http://it-resources.org/?p=887. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://it-resources.org/?p=887

Tokat e rrezikuara të jugut të Shqipërisë Greqia pohon se jugu i Shqiperise eshte Greqi,duke pretenduar se tokat qe fillojne nga Janina e deri ne Gjirokaster por edhe me lart jane Epiri dhe jane te Greqise. Greqia eshte shtetme 110 mil km2 dhe dihet shum mire se ai shtet eshte artificial i kriuar ne shekullin 19. Greqia ka perfituar duke rrembyer tokat e Chamerise, Thrakine qe Turqia thote se eshte pjese e saj dhe bullgaria pjesen veriore te Thrakise. Qysh përpara Krizës Lindore të viteve 70 shtetet fqinje ballkanike, Greqia, Serbia dhe Mali i Zi, kishin shfaqur lakmitë shoviniste për tu zmadhuar në dëm të trojeve shqiptare. Madje për këtë qëllim Greqia e Serbia përpunuan edhe platformat e tyre politike. Kryeministri grek Jani Koleti shpalli më 1844 programin e tij të quajtur ,,Ideja e madhe (Megali Idea), i cili synonte të krijonte një shtet të madh helenik. Sipas ,,Idesë së madhe, e gjithë Shqipëria e Jugut deri në Shkumbin do të përfshihej brenda kufijve të Greqisë së madhe. ,,Megali Idea greke gjeti mbështetje të fuqishme te Patrikana ortodokse e Stambollit.Marrëveshja e Budapestit është akti i parë diplomatik ndërkombëtar që pranoi në parim krijimin e një shteti autonom shqiptar. Megjithatë ajo cënonte tërësinë e tokave shqiptare, sepse viset jugore, të cilat përfshiheshin nën emërtimin Epir, i premtoheshin Greqisë.Edhe Camerin na e moren Greket,keshtu qerreziku per tokat e jugut te Shqiperis ka hase ne vesh te shurdher..!!</p> Epiri cdo here eshte permendur si pjese e Shqiperise.. Qysh nga Kongresi i Londres 1830 ku eshte krijuar mbreteria greke epiri ishte ne administraten e Shqiperise, por me vone epshet e pandalshme te grekeve per marrjen e territoreve te huaja nuk u ndalen ata pretendonin te merrnin Thesaline, Epirin dhe disa krahina perreth tyre. Dihet se keta territore qe i ka sot greqia nuk jane plotesisht te greqise por jane te pushtuara. Aso kohe Epiri ishte shume large Greqise sepse Greqia ishte shtet i sapoformuar me 350.000 banore dhe Epiri nuk perbente fare pjese e ndonje krahine te Greqise… Epiri qysh ne kohet e lashta buk ka qene nen administraten e ndonje mbreti sllav vlene te permendet Pirro i Epirit ai ka qene mbret ilir dhe askush nuk e permend se Pirro i Epirit ishte greke pra ishte pasardhesi i Skenderbegut ku te gjithe e dime qe Skenderbeu ishte lulja e shqiptarit… Epshet e pandalura te Greqise kurre nuk u ndalen ne fillim te shekullit 20</p> Greqia pretendonte se VorioEpiri ishte pjese e Greqise, kur ne dinim fare mire se populli i Epirit nuk ngjasonte me ate greke sepse kishte gjuhen, zakonet, veshjen, te ndryshme nga greket pra ishin shqiptare.</p> Valmir / Kombi.im</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.kombi.im/wordpress/?p=21. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.kombi.im/wordpress/?p=21

TomTom for iPhone in October TomTom Company in October begins with the sale of supplements in the vehicle navigation through the phone iPhone and relevant applications.</p> Dutch company TomTom has published information on the price and date of sale of completed “TomTom Car kit for iPhone”. Annex navigation goes on sale in October, will be sold separately until the company’s iPhone application.</p> The recommended price is 100 euros in Europe, but the company still has not released technical details for its device. However, speaking for the integrated Bluetooth handsfree functionality and special chipsetin GPS, which should improve acceptance and accuracy of positioning and to enable navigation equipment which does not have integrated GPS.</p> The device also has connectors for filling the iPhone driving and audio output. Annex will be compatible with all models of iPhone (2G, 3G and 3GS), but not with the iPod Touch.</p> Share this on del.icio.usShare this on RedditDigg this!Stumble upon something good? Share it on StumbleUponBuzz up!Share this on TechnoratiTweet This!Share this on BlinklistShare this on FacebookPost this to MySpaceSubscribe to the comments for this post?Share this on LinkedinSeed this on NewsvineShare this on FriendFeedPost this on DiigoShare this on Mixx Ky artikull eshte marre nga: http://it-resources.org/?p=883. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://it-resources.org/?p=883

Acer A1 during this month </p> By the end of this month, Acer issues stylish smart phone sales with the sign A1.</p> The device is based on the Android operating system 2.0 (donut) and 3.5 inches sensitive screen in resolution WVGA touch.</p> Hardware features are processor discreet from 8250 Qualcomm 768 MHz, 256 MB RAM and 512 MB RAM memory and 3G, GPS, WiFi and Bluetooth 2.0.</p> Camera integrated resolution of 5 Megapixels, and in the Connector 3.5 is milimeters for listeners and access to microSD card.</p> Overall battery weight is 135 grams, while Acer says the battery autonomy of 400 hours or 300 minutes talk time waiting.</p> The expected price, without contract, is 390 euros.</p> Share this on del.icio.usShare this on RedditDigg this!Stumble upon something good? Share it on StumbleUponBuzz up!Share this on TechnoratiTweet This!Share this on BlinklistShare this on FacebookPost this to MySpaceSubscribe to the comments for this post?Share this on LinkedinSeed this on NewsvineShare this on FriendFeedPost this on DiigoShare this on Mixx Ky artikull eshte marre nga: http://it-resources.org/?p=880. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://it-resources.org/?p=880