VIRTYTI MË FISNIK

Odea

Primus registratum
Re: VIRTYTI MË FISNIK

E di cfare zogu, duhet ta pranoj qe ke pak a shume te drejte kur thua qe trimeria futet tek kategoria e atyre virtyte te cilat jane kandidate per tu zgjedhur si me fisniket. Mgjth, sic e tha edhe gene, trimeria ka te beje gjithashtu me njerez qe nuk mendojne shume per pasojat por kjo mund te shikohet edhe nga ana tjeter, sakrifica ose flijimi i vetes per disa ideale, dike ose persona. Por, perbrenda trimerise do gjenim gjithashtu elementin me kryesor i cili eshte kurajoja, nje virtyt qe eshte ne 5-shen me te mire (nqs do perdorja frazat e prezentatoreve te miss-it lol) dhe kjo ia con shume vlerat.

Kurajo vete permban nje sasi te mire vlerash, si psh, deshiren per te iu bere mire te tjereve, besimin (besimi qe ajo qe do behet eshte ajo qe duhet bere) shpresen (gjithcka qe do behet tani ose me vone do behet vetem per te miren e objektit, subjektit), e disa te tjera te cilat gjalle ne tru spo me vijne. Si duket 3 ore gjume nuk jane te mjaftueshme per trurin te punoje ne menyre efikase.

Mgjth, duhet te them qe trimeria sado e larte te jete me pike, prape se prape nuk eshte akoma absolute fituesja e konkursit.

Keshtu qe na duhet ta shtrydhim edhe pak trurin dhe do doja me shume pergjigje nga ana juaj pasi me duhet te bej nje essay for my philosophy class dhe mendimet tuaja do i vleresoja me verte shume.

Odea

batoja

Primus registratum

Portat e mencurise
Sepse profeti a.s ka thene: Une jam qyteti i mencurise, Aliu r.a jane portat e tij, dhjete veta u rreken te merzisnin Aliun r.a me nje pyetje te njejte e te vinin ne prove mencurine e tij.
Shihni o njerez sesa te mencur kane qene sahabet dhe neve as qe u afrohemi prej se largu!

Thane ata: Na le ne te gjithe te pyesim,
e nese na pergjigjet krejt njesoj,
me fjale secilit nga tjeter lloj,
portat e mencurise do ti kundroje,
Pra, a vlen ndonje gje mbi mencurine?
Kete te pyesni ju tani.

E i pari si e pyeti,
Ja c'tha Aliu e ne na mbeti:

Trashegimia e profetit eshte Dituria,
Per te mallkuarit eshte e mira (materiale).

E si tjetri tek e pyeti

Ta mbrosh duhet ti mallin tend,
por mburoja jote eshte dituria.

e si tjetri keshtu pyeti

Te mirat perfitohen me Dituri,
Si malli, dituria s'eshte trashegimi.

E si i katerti vete e pyeti,

Hajdutit mallrat dot s'ja fsheh,
diturine ta vjedh s'mund dot asnje.

E si i pesti njesoj e pyeti,

Malli qe perdoret tretet,
por dituria i shton jetet.

E si i gjashti tek e pyeti,
Ja C'tha Aliu e ne na mbeti:

Te mirat na ndjellin per trillim,
Dituria, bekuar nga Zoti vec perfitim

E si i shtati tek e pyeti,

Ti ndash te mirat, pakesohen,
Ndaj dituri e vec grumbullohen

E si i teti tek e pyeti,

Veten te mirat s'e ruajne aspak,
Mencem Dituria ruan mallin ne cdo cak.

Deveja mallrat mezi i mban,
Dituria vrullit te zogut i perngjan.

Te mirat me erresire na bllokojne zemren,
Drite sjelle dituria e ndricon zemren.

E ben te iknin pyetsit plot me turp,
por u foli Aliu krejt urte e bute:

Te me pyesnit ju te gjithe jeten,
ndryshe e vazhdimisht do thoja te njejten.

nga Friedrich Rückert marre nga Sieben Bücher morgenländischer Sagen und Geschichten, Stuttgart 1837

lysien shardon

Primus registratum

Une do ta kundroja nga nje kendveshtrim tjeter kete teme.Cili eshte virtyti me i dukshem i shqiptarit dhe do t`i pergjigjesha pa eufemizma:
Serviliteti.
Hidhni nje sy kudo neper shqiptaret e cdo rangu,brenda dhe jashte Shqiperie dhe do te vereni faktin e mesiperm.

moonlight

Primus registratum

Pyetja e shtruar ne thleb te postimit te pare 'ne cilen ere jetojme ne' si dhe 'ne cilen ere jeton ti' keq drejtohet prej titullit te temes do thoja une.

Era qe kaloi, era moderne pati veti humanistike. Arritjet ne teknologji e me the te thashe, shtyeshin prej parjes se vetes si Zot; progres, progres, progres. Eshte shume zor te kesh bindje humanistike (pa ngaterruar me nocionin 'human' si zemergjer me tjetrin) e te mos jesh njekohesisht edhe arrogant. Pikerisht arroganca e besimi i tepruar ne vetvete e ne forcat e vetes, coi ne 'une, une, une' te asaj qe quajme 'individualist i tepruar'. E te paturit at 'virtyt' te besimit ne vetvete vazhdon edhe ne eren post-moderne. Madje vazhdon aq shume sa behet gjithnje e me e zorshme venia e vetes ne pozite te tjetrit. Vetes i thurim lavde, veten e perkedhelim, veten e kemi shokun me te ngushte.
Keshtu qe quhet a nuk quhet termikisht 'besimi ne vetvete' virtyt, ne kete e marrim si te tille kur vleresojme te qenurit i pavarur, individual (por e cojme edhe ne teprim). Ky eshte akoma virtyt i eres tone; por per pyetjen 'ne cilen ere jeton ti' do te thoja se: te pakten ne cilen ere do te doja te jetoja do ishte ajo qe do vleresonte 'empathy' (ne shqip nuk me shkon shume mire ta permbledh me perkthimin 'mirekuptim') si virtyt. Venia e vetes ne pozite te tjetrit (e gjithcka qe vjen me te) kerkon shume; e aq me shume prej individualisteve te sotem. Individualitetin personalisht e quaj virtyt por balancimin e individualitetit me 'empathy' per tjetrin e shoh si me te dobishmin per njeriun e sotem para se te hap syte e te zhgenjehet keqas se Jo, nuk eshte Zot.

p.s. gjithcka qe po diskutojme duhet pare me syrin ...le te themi... perendimor (se keshtu kemi zgjedhur).

blendiys

Primus registratum

Ne historine e popullit Shqipetar,gjithmone jemi mburrur me virtytet tona,edhe pse disa here teper te zmadhuara!
Sidoqofte c'do popull karakterizohet nga virtytet e tij!
Shqipataret:
Nje nga virtytet me kryesore;
Rrespekti ndaj mikut!
Mikpritja!
Hmmmmmmm,C'te them me teper,mesa kam pare une keto jane virtytet me te cmuara tonat.
Qofsha i gabuar.Por sigurisht kemi edhe virtytet negative,qe po ta marresh mundimin ti postosh do te jene goxha me teper!

Marimba

Primus registratum

T'i pranosh te tjeret pa u perpjekur t'i ndryshosh. Perpjekja per te ndryshuar tjetrin justifikohet si nje deshire 'per te miren e tij', por ne fakt eshte deshira jone egoiste per ta manipuluar ate.
Eshte shume e veshtire ta arrish nje gje te tille, sepse zakonisht shikojme si do ndryshojme te tjeret, dhe jo anet problematike te vetes tone.

Marimba

Primus registratum

Fillimisht postuar nga 'Neo':
[qb] Besimi! [/qb]
Si the ti Neo?!!! Po pate besim te te tjeret, te ka marre lumiiii
Jam teper praktike ne kete pike: besim nuk duhet t'i kemi as kurrizit tone, sepse nuk e dime cfare mund te na beje mbrapa kraheve :idea: :confused: /pf/images/graemlins/frown.gif :smash:
Kam patur shume besim te te tjeret, por me kalimin e kohes (dhe me thyerjet e hundes /pf/images/graemlins/blush.gif ) arrita ne perfundimin e lartpermendur. :smash:

olti

Neo

Se kisha tek te tjeret una, por diku tjeter /pf/images/graemlins/smile.gif

H

harap

Guest

jam plotesisht dakort me parashkruajtesen /pf/images/graemlins/smile.gif

b.k.

Primus registratum

perulesia
dashuria ndaj njerezve
deshira per te mesuar dhe kuptuar te tjeret

Admir

Forumium maestatis

Pyetje per te gjithe ata qe kane shkruar apo qe do te shkruajne tek kjo teme.

Cfare e ben superior virtytin qe ju zgjodhet ndaj virtyteve te tjere? Shkurt, cilat jane argumentat qe ju mendoni qe virtyti i zgjedhur nga ju eshte me fisniku nga te tjeret?

Flmnd.
!@!

lysien shardon

Primus registratum

Pyetja e shtruar ne thleb te postimit te pare 'ne cilen ere jetojme ne' si dhe 'ne cilen ere jeton ti' keq drejtohet prej titullit te temes do thoja une.

Era qe kaloi, era moderne pati veti humanistike. Arritjet ne teknologji e me the te thashe, shtyeshin prej parjes se vetes si Zot; progres, progres, progres. Eshte shume zor te kesh bindje humanistike (pa ngaterruar me nocionin 'human' si zemergjer me tjetrin) e te mos jesh njekohesisht edhe arrogant. Pikerisht arroganca e besimi i tepruar ne vetvete e ne forcat e vetes, coi ne 'une, une, une' te asaj qe quajme 'individualist i tepruar'. E te paturit at 'virtyt' te besimit ne vetvete vazhdon edhe ne eren post-moderne. Madje vazhdon aq shume sa behet gjithnje e me e zorshme venia e vetes ne pozite te tjetrit. Vetes i thurim lavde, veten e perkedhelim, veten e kemi shokun me te ngushte.
Keshtu qe quhet a nuk quhet termikisht 'besimi ne vetvete' virtyt, ne kete e marrim si te tille kur vleresojme te qenurit i pavarur, individual (por e cojme edhe ne teprim). Ky eshte akoma virtyt i eres tone; por per pyetjen 'ne cilen ere jeton ti' do te thoja se: te pakten ne cilen ere do te doja te jetoja do ishte ajo qe do vleresonte 'empathy' (ne shqip nuk me shkon shume mire ta permbledh me perkthimin 'mirekuptim') si virtyt. Venia e vetes ne pozite te tjetrit (e gjithcka qe vjen me te) kerkon shume; e aq me shume prej individualisteve te sotem. Individualitetin personalisht e quaj virtyt por balancimin e individualitetit me 'empathy' per tjetrin e shoh si me te dobishmin per njeriun e sotem para se te hap syte e te zhgenjehet keqas se Jo, nuk eshte Zot.

p.s. gjithcka qe po diskutojme duhet pare me syrin ...le te themi... perendimor (se keshtu kemi zgjedhur).

--------------------
Never let a fool kiss you
and never let a kiss fool
#########################################
I have only slipped away into the next room.Whatever we were to each other,that we are still...Why should I be out of my mind,because I am out of sight?I am waiting for you for an interval,somewhere very near,just around the corner...All is well.

I love new york

Primus registratum

si i behet qe Macchiveli psh ka thene "vesi eshte virtyt" /pf/images/graemlins/laugh.gif :rolleyes:

prandaj ka shume ane te medaljes qe shihet nje çeshtje dhe ne fillim duhen sqaruar ne vetvete se cfare ai X apo Y virtyt mean per ne apo per shoqerine ne teresi dhe pastaj duhet te japim nje definicion.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Tashi, nqs. ti s'i ke lexu' faqet e meparshme, nuk jemi duke t't' sqaru' ty vecan!

Une e kam sqaru' virtytin, duke permendur perkufizime te mjeshtrit Erik From, denoncuesit te ideve makiaveliste. Nese do te marrim me radhe te gjthe autoret qe kane folur per virtytin, nuk do te arrijme dot ne objekt.

Gjithsesi, falenderoj pjesemarrjen dhe larmine. Uroj qe teme te tilla te kete sa me shume dhe te sherbejne per te ndikuar te cdokush nga ne që të kerkojme virtytin(kush eshte burre, prej nga vjen edhe etimologjia e fjales) ose te pranojme vesin e te mosnjohurit virtytin...

Keshtu, une zgjedh Fromin, ti Makiavelin, ai allahun, e me radhe. Rendesi ka qe te zhvillohet pavaresia e te zgjedhurit. Keshillojani kete femijeve tuaj kur t'i keni...!