VIRTYTI MË FISNIK

zog

Primus registratum
Re: VIRTYTI MË FISNIK

VIRTYTI; vertu (fr); virtus (lat) = force.

- virtytet kardinale jane: Kurajo, Drejtesia, Kujdesi, Qendresa ose Durimi.

- virtytet theologale jane: Besimi, Shpresa dhe Meshira.

perso, mendoj qe virtyti me i vlefshem per njeriun eshte TRIMERIA.

ps; visi kush e ka perkthy ate Niçen qe lexon me qafsh, shume qesharak duket.

Guest

Virtyti me fisnik eshte vetpermbajtja /pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/wink.gif

zog

Primus registratum

FISNIK do te thote njeri I VIRTYTSHEM. ndersa te kerkosh cili nga virtytet eshte me fisnik, eshte njesoj si te kerkosh cili nga virtytet eshte me i virtytshem.

ps; vlera nuk eshte virtyt, prandaj ai perkthimi Niçes duket jo korrekt.

D-J

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] FISNIK do te thote njeri I VIRTYTSHEM. ndersa te kerkosh cili nga virtytet eshte me fisnik, eshte njesoj si te kerkosh cili nga virtytet eshte me i virtytshem.

ps; vlera nuk eshte virtyt, prandaj ai perkthimi Niçes duket jo korrekt. [/qb]
Hmm... pak deduksione apo silogjisma.

Fisnik = i virtytshem.

fisnikeria eshte virtyt.

Po te jesh i virytyshem nuk do te thote qe te jesh VETEM fisnik.

Pra fisnikeria nuk eshte i vetmi virtyt.

kshu qe sipas hesapit tim te kerkosh cili nga virtytet eshte me fisnik eshte njesoj si te kerkosh cili nga virtytet eshte me i virtytshem, POR vetem po te pranojme se fisnikeria eshte virtyti me i virtytshem.
Kshu qe dolem ke llafi im prap :goofy:

P.s per Visin: Me qafsh mu si e ke lexu Nicen ne shqip :confused: ?!!!!

zog

Primus registratum

ça ngatarro o plak, fisnikeria nuk eshte virtyt, por GJENDJE (ose klase) SOCIALE. te jesh fisnik do te thote te kesh virtyte, pra te jesh i virtytshem. sidoqofte kjo s'do te thote qe fisnikeria eshte virtyt. virtyti eshte VETI ndersa fisnikeria GJENDJE. ky eshte dallimi.

dikur virtyti i VETEM ka qene forca, ose guximi, ose TRIMERIA. nga kjo vjen dhe fjala latine VIRTUS. me vone njeriu moralo-Kristian i shtoi kesaj edhe plot veti te tjera,

nje postim me lart, i vendosa cilet jane virtytet sipas kategorive te tyre.

pra mund te konkludojme se as VLERA (sipas visit) as FISNIKERIA (sipas teje) nuk jane virtyte.

Archi

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Vis Elbasani:
[qb] Kështu titullohet paragrafi 64 i pjesës së dytë të librit të Fridrih Niçes, “Udhëtari dhe hija e tij”, që thotë:

-Në epokën e parë të njerëzimit të lartë, vlera është konsideruar si më fisnikja ndër virtytet, në të dytën drejtësia, në të tretën maturia, në të katërtën urtësia. Në cilën epokë jetojmë ne? Në cilën jeton ti? (Nga “Udhëtari dhe hija e tij”, Fridrih Niçe)

Pyetja ime për ju, pra, është: “Kë quani ju virtyt më fisnik dhe pse?”

Nëse doni, mund të listoni edhe ndonjë listë virtytesh sipas arsyes tuaj... [/qb]
Vis Elbasani! Ma merr mendja se rrjeshtat e cituara prej Nitzsche jane:

64

Die vornehmste Tugend. - In der ersten Ära des höheren Menschentums gilt die Tapferkeit als die vornehmste der Tugenden, in der zweiten die Gerechtigkeit, in der dritten die Mäßigung, in der vierten die Weisheit. In welcher Ära leben wir ? In welcher lebst du ?

dhe duke bere disa saktesime ne perkthim:
vornehmste - me e dalluara, me e vecuara
die Tapferkeit - trimeria, guximi

atehere perkthimi do te dukej keshtu:
Virtyti me i dalluar .- Ne eren e pare te civilizimit te larte vlen trimeria si me i dalluari i virtyteve, ne te dyten drejtesia, ne te treten maturia, ne te katerten urtesia. Ne cilen ere jetojme ne ? Ne cilen jeton ti ?

Nitzsche nuk ka bere ketu nje renditje te virtyteve ne nje liste, por thjesht ka bere nje konstatim, se cili virtyt eshte me i dalluar per cilen ere, pra per eren e pare ishte trimeria, per eren e dyte vlen drejtesia si me e dalluara, per eren e trete eshte maturia dhe per eren e katert eshte urtesia. Pra Nitzsche, ne kushtet e civilizit te larte njerezor, konceptin "kohe" nuk e llogarit si te gjithe te tjeret ne minuta, ore e vite, por e ndan ne era, ku seciles i mvesh nje virtyt dhe njerezit vete duke verejtur se cilin virtyt e dallojne me teper, asaj ere i perkasin. Prandaj edhe pyetja: "Ne cilen (ere) jeton ti ?

Per sa i perket termave "fisnik" dhe "fisnikeri" do te thoja qe ne shqipe ashtu si edhe ne cdo gjuhe tjeter europiane keto terma qendrojne si per a) status klasor edhe per b)vetí e karakterit.

Pershendetje Archi.
:wave: :wave: :wave:

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Archi:

[qb] Per sa i perket termave "fisnik" dhe "fisnikeri" do te thoja qe ne shqipe ashtu si edhe ne cdo gjuhe tjeter europiane keto terma qendrojne si per a) status klasor edhe per b)vetí e karakterit.
[/qb]
per te gjetur drejt korrespondencat e fjaleve ketu s'duhet mbeshtetur mbi fjalor gjuhesor, por ate filozofik. kur themi ky njeri ka SHPIRT FISNIK, kjo s'do te thote se fisnikeria tek ky eshte "veti e karakterit".
perkthimi i drejt i shprehjes "shpirt fisnik" eshte (100 here po e perseris) "SHPIRT I VIRTUTSHEM".
ta kam fjalen renditja eshte kjo; TRIMERIA ose DREJTESIA, ose MATURIA, ose URTESIA (sipas Niçes) te bejne FISNIK, percaktojne gjendjen tende klasore, kjo gjendje te jep "vetine" e fisnikerise, pra "karakterin e fisnikut".
POR! ky karakter siç e shohim qarte varet drejtpersedrejt nga ato vetite e melarteme; trimeria, drejtesia, maturia, urtesia. pa ato nuk ka si te kemi "karakter fisnik".

prandaj ky i fundit eshte vetem nje figure letrare, permbledhese, ne vetevete s'perben cilesi e as veti.
njesoj siç themi: sa "i njerezishem" ky personi. ne ket rast njerezilliku s'perben veti, por veç perbledhjen e shume cilesive te tjera qe mund te jene; i gjindur, i qeshur, muhabetçi, korrekt, i dhimbshur, etj, etj.

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Rapper_123:
[qb] Mendoj se virtyti me i mire sote eshte HIPOKRIZIA! :thumbsup: [/qb]
gjirokastra hap nje FJALOR GJUHE per te mesu fjalen VIRTYT. nuk eshte hipokrizia virtyt, lal.

virtut do te thote VETI POZITIVE, pak a shume si herojte e hollivudit tek filmat amerikane, mnjf I MIRI, I BUKRI, I FORTI.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Pershendetje,

Meqe ju terheq edhe etimologjia e emrit "Virtyt", mund t'ju them se vjen nga fjala "viri" e latinishtes(PAVARESISHT SE UNE E BARAZOJ ME FJALEN "BURRE" TE SHQIPES, sipas ca rregullave fonetike), qe do te thote "burrë".

Para se te shkruaj dicka per virtytin nga mjeshtri i paperseritshem i psikologjise dhe filozofise, artisti(qofte ky cifut ne origjine apo jo) ERIK FROM, mund te bej disa reagime me c'lexova.

Njehere me vjen te qesh edhe te gajasem me ata qe mendojne, qofte edhe me shaka, se altruizmi, meshira apo hipokrizia quhen sot "virtyte" /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Me i fuqishem, dhe afer vlerave te mia, me vjen pergjijja e mercy for a male victim, me te cilin habitem per rrakapjekthmërinë e emrit qe ka zgjedhur. Edhe per mua, "virtyt" do te thote maksimumi i respektit per veten.

Jam kurioz se c'analist jeni ju mercy for a male victim - se i tille jam edhe vete. Gjithsesi, jam krejt dakord me kete njohje tenden te virtytit. /pf/images/graemlins/smile.gif

Herkuli

Primus registratum

ti more mik flet per etimologjine e fjales dhe harron te na permendesh kuptimin e saj ne Greqin e lashte dhe Rome. Aspak ajo qe permend zotrote dhe per me teper asgje nga nihiliste te tille, njerz pavlere te shekullit te kaluar, qe ti u referohesh.
Virtyti qe nga Diogeni, Sokrati, Seneca e deri tek Goethe, Schopenhauer, Adorno etj dhe cdo fillozof me peshe te vertete eshte dashuria per te verteten, per drejtesin, njerzit, natyren. Dhe aspak per veten. Njeriut nuk i sjell kenaqesi epshi i cfryre as barku i ngopur se ato jane per kafshet; por e drejta, e verteta, zemra e mbushur me ndjenja njerzore, bujaria, kujdesi per miqte e shoket.
Rrofte virtyti dhe morali.
Mos me be te perseris veten time.

D-J

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] ça ngatarro o plak, fisnikeria nuk eshte virtyt, por GJENDJE (ose klase) SOCIALE. te jesh fisnik do te thote te kesh virtyte, pra te jesh i virtytshem. sidoqofte kjo s'do te thote qe fisnikeria eshte virtyt. virtyti eshte VETI ndersa fisnikeria GJENDJE. ky eshte dallimi.

pra mund te konkludojme se as VLERA (sipas visit) as FISNIKERIA (sipas teje) nuk jane virtyte. [/qb]
Zogu, burimi i references tende eshte gjysmak. Fisnikeria ( nobility) apo fisnik (noble) pervecse gjendje ( apo klase) sociale jane VETI apo CILESI ( quality). Ne fakt i vetmi perdorim me vlere sot eshte ai qe shpreh cilesi.

Kur themi ky person eshte fisnik do te thore se fisnikeria tek ky person eshte veti e karakterit. Nuk ka si te jete ndryshe pasi fisnikeri ne kuptimin cilesor te fjales do te thote i drejte, i nderuar, i ndershem, besnik, i moralshem, i respektuar, i admirueshem etj, etj.

Sepse finikeria mund te jete ne nje fare mase ne varesi te vitytteve kardinale kjo nuk ja mohon te drejten per te qendruar si virtyt me vete. Jo me kot sot flitet per rreth 100 virtyte. Ne rast se ti prape kembengul se kjo eshte thjesht nje figure letrare apo permbledhese qe ne vetevete nuk shpreh cilesi apo veti e njejta gje mund te thuhet dhe per URTESINE apo DREJTESINE.

D-J

Forumium maestatis

Virtyti me fisnik per nje femer eshte VIRGJERIA!
P.s Jo replika!

Kanarina

Primus registratum

Sinqeriteti, sepse krijon besim.
Forca e karakterit (vendosmeria, siguria ne vetvete etj), sepse te afirmon.
Urtesia, sepse te jep mundeisne te degjohesh dhe vleresohesh.
Krenaria, sepse nuk te lejon te gabosh duke u perulur.

Danae

Primus registratum

Fillimisht postuar nga **** Darlington Delarge:
[qb] Virtyti me fisnik per nje femer eshte VIRGJERIA!
P.s Jo replika! [/qb]
replika qe c'me me te.packa se cfare shkruan ne cfaredolloj teme,virtyt per tu do ish te beheshe eunuk.
virtyt eshte edhe dashamiresia,apo mosurrejtja ose me mire njefare altruismi qe ka si perfitim te miren e bashkesise ne gjeresi.
qe ti te thuash se virtyt eshte virgjeria,eshte si te lutet satana per shenjtoret.hipokrizi maksimale.

astronaut

Primus registratum

Te jesh njeriu i mire ne jete.
Po qe i tille, brenda teje ke shume virtyte fisnike.

D-J

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Danae:
[qb]
Fillimisht postuar nga **** Darlington Delarge:
[qb] Virtyti me fisnik per nje femer eshte VIRGJERIA!
P.s Jo replika! [/qb]
replika qe c'me me te.packa se cfare shkruan ne cfaredolloj teme,virtyt per tu do ish te beheshe eunuk.

qe ti te thuash se virtyt eshte virgjeria,eshte si te lutet satana per shenjtoret.hipokrizi maksimale. [/qb]
Danae, ti nuk do te tregoheshe kaq e pavirtytshme me mua. Kaq mekate paskam bere sa do te doje te me inaktivizonin ne ket fare feje? Po prape, edhe atehere nuk do ma besonit kete rol /pf/images/graemlins/laugh.gif

Tjeter, une nuk shkruaj cfare besoj, une shkruaj cfare duhet shkruajtur. Kjo do te thote drejtesi. Sa per hipokrizine maksimale qe me atribuove me duket se me keqkuptove. Megjithese dikush ketu tha se hippkrizia eshte virtyt. Ceshtje kendveshtrimi! Por nuk jemi ne eros dhe nuk i dhashe virgjerise kuptimin himenik te fjales. Per mua virgjeria si virtyt tek femrat nenkupton pasterti shpirterore, e moralshme, natyrale, modeste, e pafajshme, naive pse jo, etj etj.

P.s zbulova dhe nje fans tjeter /pf/images/graemlins/laugh.gif