VIRTYTI MË FISNIK

zog

Primus registratum
Re: VIRTYTI MË FISNIK

Fillimisht postuar nga **** Darlington Delarge:

Tjeter, une nuk shkruaj cfare besoj, une shkruaj cfare duhet shkruajtur. Kjo do te thote drejtesi.
sa vjeç i ke ti lali?

Admir

Forumium maestatis

Virtyti me fisnik, duke qene qe eshte vendosur ne shkalle krahasuese duhet te jete me perfshiresi dhe me fondamentali ne jeten e nje qenie njerezore. A mos ka qene kjo ajo cfare ka dashur te diskutoje temehapesi?

edda

Primus registratum

respekti, dashuria e thelle per te gjitha qeniet, per bimet, per kte planet te mrekullueshem, per gjithe universin...ndjenja e pergjegjesise, e altruizmit..l'anteporre l'essere all'avere (me falni por s'di ta shpreh ne shqip /pf/images/graemlins/frown.gif )...

Le_Routard

Forumium maestatis

Une qekam shume djale i fisnik dhe i virtytshem se kam rrespekt edhe per milongonat. Jo vetem kaq por tani edhe kur me bezdis ndonje mize e kap dhe e qis perpjashta nga dritarja, kur isha i vogel ja shkulja... lere se nuk po e them se nuk dua tju tromaks!

Ps. Ishalla nuk po hiken edhe tema virtytit per ashtu...

Vis Elbasani

Forumium praecox

Erik Fromi, te libri i tij “Njeriu për vete”, teksa shqyrton dallimin midis etikës autoritare dhe etikës humaniste, shprehet edhe mbi virtytin:

“Dallimin ndërmjet etikës humaniste dhe autoritare e ilustrojnë kuptimet e ndryshme lidhur me fjalën ‘virtyt’. Aristoteli (shekulli 3 para Krishtit) e përdor ‘virtytin’ në kuptimin e përsosmërisë – të përsosmërisë së një veprimi, me të cilin mundësitë që janë karakteristike për njeriun realizohen. Paracelsusi (shekulli 15 pas Krishtit), për shembull, e përdor ‘virtytin’ si sinonim për karakteristikat individuale të çdo gjëje – domethënë, për cilësitë e tyre. Guri apo lulja, secili ka virtytin e vet, kombinimin e vet të cilësive specifike. Në këtë mënyrë, edhe virtyti i njeriut është një përmbledhje e caktuar e cilësive që e karakterizojnë gjininë njerëzore, ndërsa virtyti i çdo personi është individualiteti i tij unik. Ai është ‘i virtytshëm’ në qoftë se e realizon ‘virtytin’. Përkundër kësaj, ‘virtyti’, në kuptimin modern, është një koncept i etikës autoritare (gjë që Fromi e denoncon gjatë gjithë kreut të parë). Të jesh i virtytshëm nënkupton vetëmohimin dhe dëgjueshmërinë, më shumë shtypjen e individualitetit sesa realizimin e tij të plotë.”

(Fq. 25, kreu 1, “Njeriu për vete”, Erik From, botimi shqip 2003)

Vis Elbasani

Forumium praecox

Disa faqe më tej, teksa përmbledh, Fromi arrin në përfundimin se: “Virtyti është përgjegjësia për ekzistencën tonë”.

Danae

Primus registratum

une teorine time mbi sinqeritetin e bazoj mbi shprehjen frazeologjike,apo thenien:kur rren tana i ban,keshtu qe sinqeriteti eshte e kunderta e genjeshtres,qe eshte baza e mos te paturit te virtyteve,rrjedhimisht sinqeriteti eshte baza e te gjithe virtyteve.

Le_Routard

Forumium maestatis

kur rren tana i ban

Ti bash te tana duke rrejt apo duke than te verteten, kjo eshte ceshtja.

Per mendimin tim virtyti i njeriut vlersohet nga vepra e tij...

Danae

Primus registratum

edhe po te shkruash seriozisht ti une nuk di pse kam ate refleksin te ve buzen ne gaz automatikisht.
/pf/images/graemlins/smile.gif
harrova te them,shprehja qe the me pelqen,mbase mund te filloj te them se eshte e sakte.

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Danae:
[qb] une teorine time mbi sinqeritetin e bazoj mbi shprehjen frazeologjike,apo thenien:kur rren tana i ban,keshtu qe sinqeriteti eshte e kunderta e genjeshtres,qe eshte baza e mos te paturit te virtyteve,rrjedhimisht sinqeriteti eshte baza e te gjithe virtyteve. [/qb]
pra per ty "te jesh i sinqerte" do te thote "te mos jesh renacak". s'me duken ekuivalente.
mund te mos rresh te tjeret e ne te njejten kohe mos jesh i sinqerte. psh, kur nga frika nuk denoncon nje kriminel ose hajdut, s'do ti hapesh bela vetes.

a e sheh pra se sinqeriteti nuk eshte i mjaftueshem, nuk eshte virtyti me fisnik (mos harrojme kjo eshte tema).

per mu vetem ai qe eshte BURRE ose TRIM mund te jete me te vertet I SINQERTE.

Xhaferr

Primus registratum

shume njerez thone qe besimi eshte virtyti me fisnik. varet se ne cfare beson. nje njeri qe beson ne zot eshte frikacak, ky njeri nuk ka asnje virtyt, sepse jeten ja le ne dore zotit dhe jo vetes se tij. mosbesimi ne zot, dhe besimi ne vetvete eshte virtyt, kur njeriu e ben kte gje ai vete behet zot.

komino

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga zog:
[qb]
Fillimisht postuar nga Danae:
[qb] une teorine time mbi sinqeritetin e bazoj mbi shprehjen frazeologjike,apo thenien:kur rren tana i ban,keshtu qe sinqeriteti eshte e kunderta e genjeshtres,qe eshte baza e mos te paturit te virtyteve,rrjedhimisht sinqeriteti eshte baza e te gjithe virtyteve. [/qb]
pra per ty "te jesh i sinqerte" do te thote "te mos jesh renacak". s'me duken ekuivalente.
mund te mos rresh te tjeret e ne te njejten kohe mos jesh i sinqerte. psh, kur nga frika nuk denoncon nje kriminel ose hajdut, s'do ti hapesh bela vetes.

a e sheh pra se sinqeriteti nuk eshte i mjaftueshem, nuk eshte virtyti me fisnik (mos harrojme kjo eshte tema).

per mu vetem ai qe eshte BURRE ose TRIM mund te jete me te vertet I SINQERTE. [/qb]
shembulli i mos denoncimit eshte dicka pasive

denoncimi eshte sinqeritet aktiv
denoncimi i rreme genjeshter aktive
problemi shtrohet: mund ta quajme mos denoncimin sinqeritet pasiv apo genjeshter pasive?????

shpresoj se nuk do ta quajme sinqeritet pasiv

na ngel ta quajme genjeshter pasive

perfundimisht denoncimi ngelet sinqeritet, mos denoncimi genjeshter
(genjeshtrat jane te shume llojve e mund tu drejtohen shume sbjekteve - edhe vetes edhe shoqerise ne pergjithesi)

shoqeria thote: ai qe njeh nje krim, duhet ta denoncoje
nqs ti nuk e denoncon, atehere, me heshtjen tende, po genjen shoqerine - i le te kuptoje se ti nuk di gje

BURRIT e TRIMIT do i shtoja edhe BUDALLAIN (nje person qe nuk i mendon pasojat e veprimit te tij)

komino

Valoris scriptorum

megjithate jam dakort me zogun
sinqeriteti nuk mjafton

psh
te vrasesh nje njeri dhe te tregosh se e vrave nuk eshte maximumi i virtyteve

Ela_001

Primus registratum

Do thoja Falja, eshte nga gjerat me te veshtira qe duhet te besh, se i bie te pertypesh shume gjera njeheresh. Megjithate, ne fund te fundit, fisnik eshte cdo virtyt qe ka si pasoje dicka qe te ben ty si individ happy, nothing else matters.

komino

Valoris scriptorum

une do te thoja

respekti per te tjeret

ne kuptimim e gjere, jo vetem formal po real

kjo do na coje ne njohjen e respektimin e ligjeve te shoqerise ku jeton (te shkruar e morale)sepse ne sistemin demokratik jane (teorikisht) nje ekuiliber ndermjet interesave personale e respektimit te interesave te te tjereve