Vdekja e idealizmit

Mono

Forumium praecox
Vdekja e idealizmit

Ndiej sikur nuk kam me idhuj per te pelqyer... te gjithe kane humbur shkelqimin e tyre.
Me duket sikur e mira dhe e keqja jane nje nocion shume i zbehte qe kur shikohet tek njerezit humbet cdo lloj dukje dhe kthehet ne nje ylber pa ngjyra.

Mos eshte mosha qe na ben te mos kemi me etalonin e vjeter te se mires dhe se keqes?
Mos ndoshta eshte pikerisht ky etalon qe na ben te mos ndjekim me idhuj, te mos kemi me shembuj por vetem monotoni pa kuptim per te vleresuar?

pinkparadise

Forumium maestatis
Re: Vdekja e idealizmit

ne fakt mendoj se çdrejtesisht ka te bej me moshen, sepse dihet qe ne rini, e sheh gjithshka roze, jeta eshte e bukur, gjith bota te perket, te gjith te presin vetem ty, dhe mbi te gjitha mundohesh te gjesh shmbuj (dmth idhuj) per te ndjekur, te marresh shembull, te behesh si ata, i idealizon ne maksimum, dhe me kalimin e kohes kur behet kalimi nga rinia ne boten e te rriturve kthehesh dal nga dale ne toke, dhe shikon qe finally ata qe ne athuronim aq shum, qe ishin te pa arritshem, qe ishin shembulli jone, ata jan pikerisht si neve, sepse ata marrin te njejtin ajer me ne, te njeijtin CO2, sepse kemi arritur ne standartin qe mund ti lejojme vetes te kemi nje pjese te gjerave qe ata kan (thashe nje pjese dmth te vogel por gjithsesi...)ndoshta ke te bej edhe me vdekshmerin si individ, dmth, nje idhull kur e adhuron mendon per te, qe ky eshte i pa vdekshem, e shef si dike superjor nga vetvetja, si dike te pa thyshem, POR, duke ardhur ne moshen "adulte" i therrasim menjse edhe behemi realist, sepse dihet se siç ne do vdesim edhe idhulli jon gjithashtu, dhe vdekshmeria si individ hedh posht superjoritetin e tija ndaj nesh.
dhe si zakonisht kur kupton qe nuk ka me superjoritet, idhulli behet dikush i zakonshem, dhe i barabart me ne...

(ps; humba ne mendimet e mia me duket.... /pf/images/graemlins/pickellonja.gif)

Ema

Goddes

Eshte koha qe iken xhan,shuplakat qe ke marre surratit,shkelqimi te syte qe te ka humbur,si ty edhe mua,eshte lodhja,zhgenjimi,zbehja.
Eshte ai kerkimi,ajo drita e pishtarit qe kerkon ne erresire dhe gjen veten qe te mitet greke,te filozofet,poetet,psikologet,Zotat,Buddhat,librat(e ke akoma Bibel-Mitin e Sizifit?),kenget,perseri Zotat(sa te pafuqishem jemi per te ndjekur nje me nje udhezimet e Perendive,eh?).
Pastaj mua me pushton boshlleku( shume i rrezikshem).Ka mundesi te kete infektuar edhe ty,per tu bere shkak per rikerkim(e gjate rruga per ne shtepi,te grijne amazonat rruges),po me ate pishtar,te djegur goxha,te lodhur,se rruga qenka e gjate dhe kerkimi pa fund.

Po ti kerko se edhe partizanet kujtuan se do gjenin kockat e qenit po gjeten thesar ama /pf/images/graemlins/tonguee.gif

I'll be back,se s'kam kohe sot.Te puth fort e fort.

Leana

Primus registratum

Emocionohem,kur mendoj qe isha vetem 16 vjec,dhe e dija qe i ndaja keto emocione,me nje ditar te shkurter.E ndiej mungesen,e nje moshe ku cdo gje ishte e pafajshme ,dhe une qeshja,ku nuk i vija rendesi,pamjes,ku e dija qe te gjithe do ishin aty me mua.Kur therrisja emrin e dikujt ,dhe pa pritur ishte aty afer meje.Tani,mendoj :Ke te therras une valle?Nostalgji...Asgje e re.Cdo fushe e jetes sime eshte e percaktuar.Une ,jetoj bashke me jeten time,jetoj dhe prape asgje nuk eshte si me pare.Cudi?!Jo,eshte mosha dhe realiteti qe na rrethon..Cdo gje ecen perpara,e bashke me te dhe ne. /pf/images/graemlins/wink.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

Une e mendoj keshtu: Imagjinoje veten tek del ne rruge per here te pare me nje pale kepuce te reja qe i ke blere me rrogen tende te pare. Je i kenaqur jo vetem sepse jane kepucet e tua te reja por edhe sepse i ke blere me parata qe i ke fituar vete. I do shume keto kepuce, nuk ua ndan syte...por, pas ca kohesh kur i ka zene shiu, kur kane ecur neper balte, kur jane rrudhur, s'te pelqejne me dhe i quan te vjetra, madje nuk i kombinon me me veshjet e tua me te mira te cilat shtojne garderoben tende perdite. Hmmm, dhe vjen nje dite, kur ato kepuce jane bere relike, ti i ke harruar ne nje cep te s'di cilit dollap dhe i zbulon krejt rastesisht dhe perlotesh. Ato s'jane me asgje tjeter vecse nje kujtim dhe ti e di mire qe s'do t'i veshesh me kurre, por prape nuk i hedh.

Blendi

Primus registratum

Idealizmi nuk vdes, nga vet perkufizimi i fjales.
Eshte cinizmi qe na rrethon, realiteti i paperkulshem qe nuk e patem imagjinuar i cili mundohet (dhe shpesh arrin te na vere ne brazde).
Por nuk ka vdekur idealizmi...me idealizem perkthej ato deshira te moshes, qe per mua kane qene te dua, te me duan, te jap, te ndaj dhe te kem shume miq. Te ndryshoj boten per mire...e kush mund te thote qe diku dikur e kam arritur kete?
Idealizmi eshte romantik ne natyre, ndersa realiteti cinik...shpesh kur takohen kafshohen, por as njeri as tjetri nuk vdes.
Kush prej jush do refuzonte nje dashuri te madhe, me flutura ne bark e te gjitha...? Sikur vetem 1 muaj te zgjeste, eshte terapi per shpirtin.

Une ju jap kete shembull, te kuajve ne stalla apo ne gara, gjithmone me kapistra, samare, dhe gardhe REALITETI.
Por a e dini se po te leshosh nje tufe kuajsh te bute ne liri, shpejt ata kthehen ne kuaj te egjer serish?

ana karenina

Primus registratum
Vdekja e idealizmit

Une e vrava ne sy te te tjereve per te jetuar vete, dhe t'u them te drejten nuk m'u duk ndonje eksperience kaq e dhimbshme!

Ema

Goddes

Blendi!
Kush eshte tifoz me demin xhaxh?
Edhe ne dalte jashte s'ka ku te harliset,as demi,as kali.
Jane te gjitha mjete ne sherbim te kenaqesise idioteske te njeriut.

P.s:Une ne bark kam aq shume flutura te kalbura sa me mjafton e perzjera e tyre per te mos deshiruar shume,me...

Dolores

Primus registratum

Ehh po ju harroni qe gjithcka ka perfunduar keshtu per shkak te idealeve ....sa shkalle jan ngritur e rezuar...perderisa ka zhgenjim ka idealezem....rrjedhimisht ka shprese....por natyre e njeriut s ka limite ..s ka te ngopur...edhe kjo i ka shtyre idealizmet te marrin nji forme tjeter ne etapa te ndryshme per te plotesuar urine e njeriut ...dikur filozofohej nqs toka rrotullohet....tani shkencerohen mjete per te ndaluar token se rrotulluari...s jemi me ata human qe ishim ....keshtu edhe idealet tona s jan te njejta...po kjo s do te thote qe idealizmi vdes!

p.s. idealizmi s eshte gjithmone romantic.....ekziston edhe ai cinik....shembull: Idealet e Hitlerit!

ana karenina

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Une e vrava ne sy te te tjereve per te jetuar vete, dhe t'u them te drejten nuk m'u duk ndonje eksperience kaq e dhimbshme!

[/ QUOTE ]

Lejohet ndryshimi i mendimit brenda 24 oreve? /pf/images/graemlins/laugh.gif

E thene prej verteti do ishte: "Une e vrava ne sy te te tjereve duke qene se ATA nuk me pranonin dot bashke me idealizmin tim, por e vrava sa per sy e faqe, i genjeva. Kisha menduar se nje vrasje prej gjoje do ish shume here me e rende se nje vrasje e vertete, duke qene se 'shtirja' nuk eshte ne natyren e nje idealisteje, por ja qe e bera, per te vetmen arsye, me te shemtuaren: mbijetesen! Dhe nuk ish aq e dhimbshme duke qene se te gjitha palet mbeten te kenaqura e te genjyera po njesoj!"

Blendi

Primus registratum

Blendi!
Kush eshte tifoz me demin xhaxh?
Edhe ne dalte jashte s'ka ku te harliset,as demi,as kali.
Jane te gjitha mjete ne sherbim te kenaqesise idioteske te njeriut.

P.s:Une ne bark kam aq shume flutura te kalbura sa me mjafton e perzjera e tyre per te mos deshiruar shume,me...

[/ QUOTE ]

Fatkeqsisht, apo fatmirsisht, nuk te besoj. Jo se nuk ke flutura te kalbura ne bark apo qe je lenduar, pesuar. Por nuk besoj se nuk te paraqitesh me nje dashuri tjeter dhe se shkelqimi ne buzeqeshjen tende do jete dyfish.

Floturat ne bark nuk te jane kalbur, ndoshta jane kandra, ne metamorfoze...

Ema

Goddes

C'u bene fluturat Sizif?
Me duket kam ndryshuar vertet /pf/images/graemlins/frown.gif.

Ema

Goddes
Shembull

Si s'te desha pak me shume

Unë e desha përtej vdekjes,
Ashtu dashurova unë
Edhe prap s'ia fal dot vetes:
S'i s'e desha pak më shumë...

Pak më shumë ku shpirti thyhet,
T'i them ndarjes: - Prit, ca pak...
Të gënjejmë mallin që s'shuhet,
Kujtimin të gënjejmë pak.

Përtej vdekjes, përtej botëve,
Atje ku nis "ca pak" tjetër,-
Asaj që më rri mes Zotave:

"Si s'të desha pak më tepër...".

E lexove kete?Bukur e shkroi xhaxhi Fatosi,me ndjenje,me mjeshterine qe secili prej nesh ta lexonte njelloj e te ndjente ndryshe,gjera te tijat,kujtime a te ardhme,po te ndryshme.

Une jo vetem ne kete moment po edhe kur ma vune para surratit,pak kohe me pare,buzeqesha si i buzeqeshet nje te njohuri.Buzeqshja ime i drejtohet fjales se bukur,ose stilit,ose autorit qe e studionim permendesh ne shkolle te mesme.
Po poezia eshte shkas per ngacmim.Poezia,si cdo forme tjeter arti germon,kerkon,bren brenda njeriut.Dhe shumekush ne vendin tim do e kish gjetur veten duke imagjinuar fytyren e njeriut te dashur,ose duke kujtuar dicka te kendshme,a te dhimshme.Ose dikush i bashkohet pengut "si s'te desha pak me shume".
Te gjitha analizat e tipit dashuror(e di se dashuria eshte universale,vec djemave thatuke qe me marrin ne qafe eshte familja,shoku,shoqja,plani shumedimensional,etj,po nuk i bashkengjis dot ne kete rast kto lloj analizash) nuk me joshin me,nuk me joshin as per te rejat e as per te vjetrat.
Une them se kam ecur para,por me duket ndonjehere se kam ecur pas.Njelloj si ato orat e murit qe kane mbetur me sahatin dymbedhjete(ajo ora blu ne kuzhinen time ka mbetur 6.) ashtu kam ngelur dhe une.S'me bejne fajde tere trillet e njeriut per te mallengjyer shpirtin.Po me e tmerrshmja eshte se metmorfoza nuk ka lindur per shkak plagosjesh e per kete shpresohet ne sherim.Metamorfoza ka qene brenda meje,eshte proces i paevitueshem.Si atehere kur u shnderrova ne dele e me pas ne akrep.Tani ndjehem pa emer por bota(Gjinoooooooooo bota) me therret te rritur .Dhe ky emer eshte shkak pergjegjesie por edhe motiv mbyllje.Madje jo,kjo nuk eshte mbyllje,eshte ftohje,akullim,ngurtesim.Eshte ajo pika kur e kthen koken pas dhe e quan veten idiote,romantike,kokekrisur.Kur e sheh veten ne gjera qe sot nuk do i beje kurre,kur kujton formen qe kishin ndjenjat,dashurite,miqesite dhe e din se jane te paperseritshme .Kur asgje s'te emocionon sa duhet per te lene veten te shkoje.Kur ti ecen dhe te tjeret vazhdojne te apasionohen.

Kur flet dhe nuk te kuptojne,kur heq dore dhe nga e folur se veshet jane shurdhe,kur ky cope forumi me te cilin na jane lidhur zorret te ben te flasesh per idealet qe nuk i ke me.
Se ideali s'eshte dashuria.Ideali,utopia eshte te jesh e lumtur. Dhe meqe gjetja e lumturise eshte bere gjithnje e me e lodhshme ulesh kembekryq dhe i keput nje muhabet me tastieren e kompiuterit.

Une thoja,do ndryshoj boten.Pastaj do jem keshtu,ashtu,do dua kesisoj.Te gjitha i kam gabuar,edhe as nuk zura mend nga gabimet.Dhe tmerri i gjithe kesaj qendron ne faktin qe asgje nuk perseritet.Nese Einmal ist keinmal athere gjithcka do ishte si nje enderr e keqe.Po ne na kane mbetur ne fyt shijet e corbave qe kemi ngrene.
(Si ishte ajo shprehja te filmi :"ha nje luge corbe te prishur dhe... ???,mah s'me kujtohet).

Kur isha kalama kishim nje bibloteke fantastike ne shtepi.Lexoja libra qe nuk i kuptoja as vete po qe me tregonin bote te reja,tregonin si jeton njeriu anekend botes,si vuan,si do.Dhe une u rrita si ndonje personazh libri,dashurova dashurine si Karenina,u bera luftarake si Zhan D'arka,enderrova si Tereza.Te gjitha keto heroina,ato qe me shoqerojne edhe sot darkave kur kthehem me autobuz per ne shtepi me bene te jetoj ne nje bote virtuale,ashtu si shume shoke parafoles.Si ne te gjithe qe kemi shteg per shfrim forumin,kane ekzistuar shoket imagjinare,jeta si duhet te ishte,ndjenjat perfekte...

Dhe tani,provo te ndalosh kohen sepse koha nuk ekziston.Hidh syt rreth e qark teje (jo per tu ndjere i pakuptuar por per te pare se ku jemi vertet,ku jetojme,c'toke shkelim cdo dite,c'qenie jane ato qe duken si kutia shkrepseje nga gratacelat...):
"Sa njerez jetojne si ty?";
"Sa njerez mendojne si ty?";
"Me sa te tille je vetja?" dhe
"A ke me ideale,apo i je dorezuar me se fundmi jetes?"
/pf/images/graemlins/confused.gif

alinos

Forumium maestatis

nje njeriu shume i zgjuar dje me tha se idealet jane te gabuara sepse jane genjeshtare dhe jo reale. A mundet dikush te doje dike pa kushte ne perjetesi?
Jo! Dashuria, si cdo lloj ndjenje tjeter duhet merituar, edhe karshi prinderve...

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown"> Eeeee, me lajmeruan edhe mua qe kishte vdekur. Me telefonuan ne dy te nates dhe ma ndjeu zemra menjehere qe diç duhej te kishte ndodhur. Ehhh, ish burre i mire i shkreti. E di, e di, vuante ca nga mitomania, po ish i mire. Mua gjithnje me ndihmonte te mbaja trastat e mbushura plot sa here qe vija nga pazari i dites (une shkoj shpesh te blej). Nejse, per te vdekurin flitet veç mire, gjithnje, por mua me dukej i mire vertet. Jo, betohem qe nuk e kam per te vazhduar zakonin e permendjes me epitete te bukura, me mua eshte sjelle ne menyre shembullore.
Njehere, me keshilloi te vija syze, se mendonte se shihte pak strabizem tek syte e mi. Pati nje kohe kur ma thoshte shpesh dhe, e di, me bindi pa nje pa dy. M'i beri syzet vete... Hmmmm, ne fakt, kur i vura, u rrezova nja ca here dhe i hoqa pastaj, por ai u nis per mire dhe s'kisha cfare t'i thoja.
Ehhhhh, njeri i mire i shkreti, nuk bezdiste kend. E shfrytezonin kur donin e, kur nuk u duhej me, e linin ne nje cep aty si qen te rrahur. Sa keq me vinte, madje shpesh qaja me ngasherim me ze faaaaareeeee te ulet, gati ne peshperime, perndryshe do me kishin pare me habi te madhe. "Po, c'ben mi, per ate plakaruq mashtrues qan ti. Moj po ti s'qenke ne vete. Cohu mi aty se le nam, goxha goce sillet si te jete ne kopsht".
Eee, ja ketyre u shmangesha, por s'harroja asnjehere t'i jepja nje buzeqeshje.
Ish, ne fakt, shume i vjeter dhe asnjehere nuk ma tregoi vitin e lindjes; ndoshta ishte plakur shume per ta mbajtur mend dhe skleroze e shkrete kishte bere te veten.
E merrja shpesh per dore te uleshim para nje kafeje e cigareje dhe kujtoj syte e plakur qe shkelqenin prej aromes. E ndieja bekimin qe me jepte me mend.
Ohhhh, po c't'ju them me, kam shume shume kujtime. Kur me moren ne telefon u deshperova, por prape ngasherimin e mbyta ne heshtje.
Dje me thirri nje noter. Me tha se duhej te shkoja ne zyren e tij. Vajta pa e ditur pse, nderkohe qe noteri hapte nje sere letrash me firma e vula, eee nga ato qe s'para honeps dot une. Me tha se kish lene per mua nje pasuri marramendese. Hapa syte dhe s'po u besoja vesheve. Ngriva dhe mesa duket do kem qene kaq e zbehur ne fytyre sa menduan se me rane te fiket.
Nuk e di cfare perjetova ne moment, por kuptova qe s'e kisha njohur plakun... Kujt i isha treguar aq e dashur? Per ke kisha qare ne gati-mbytje?
Sot e kam lene t'i vizitoj varrin, por, sec kam nje pershtypje qe eshte gjalle... jo, jo, ne asnje menyre, s'ia them dot njeriu. Nuk dua te me marrin per te cmendur...
</font>

Mono

Forumium praecox

Njerezit i larteson muzika, ndikimi, ndienjat qe percjellin...
Pikerisht keta njerez detyrohen te dalin prej vetes, te behen antagoniste, qe te nivelohen me te tjeret. Ne keto raste hasim banalitete, njerez te hiresuar qe shfaqein dobesi qe nuk i kane.
Bota nuk do e pranonte hirin e bukurise dhe te miren bashke! Perfeksionizmi eshte arrogance ne syte e te tjereve... dhe e vetmja dobesi e idealisteve; eshte qe duan te jene te mire me te gjithe ... dhe behen si te gjithe.

eniad

Forumium maestatis

Perfeksionizmi eshte arrogance ne syte e te tjereve... dhe e vetmja dobesi e idealisteve; eshte qe duan te jene te mire me te gjithe ... dhe behen si te gjithe.

[/ QUOTE ]

<font color="brown">Dashuria per persosmerine nuk mund te permbaje arrogancen brenda, kjo e fundit e perjashtuar nga idealizmi. I mire me te gjithe eshte oportunisti, te cilit, duke i munguar ideali i te thenit te gjerave si i mendon, edhe kur shkon kunder disa njerezve apo grupeve, eshte i prirur te kerkoje te jete i drejte, edhe kjo shume relative. Idealisti i shprehur nuk mund te mbijetoje sot, por jo per kete shkak duhet te "pershtatet" deri ne ate nivel sa te harroje shtyllen ku mbeshtet veten. </font>

zog

Primus registratum

nje njeriu shume i zgjuar dje me tha se idealet jane te gabuara sepse jane genjeshtare dhe jo reale. A mundet dikush te doje dike pa kushte ne perjetesi?
Jo! Dashuria, si cdo lloj ndjenje tjeter duhet merituar, edhe karshi prinderve...

[/ QUOTE ]

nje njeri i zgjuar (aq me teper kur eshte SHUME i tille) nuk i gjykon asnjehere gjerat moralisht, dmth kjo eshte e mire ndersa ajo tjetra jo e mire.

si dhe sa i perket pyetjes tende "a mundet tjetri te doje pafundesisht ?" PO mundet, por ai duhet te jete idealist. fatkeqesisht ne shqiperi nuk ndodhen te tille, atje te tereve u qan zemra vetem per para.

atje as nuk mund te gjykohet normalisht bile as moralisht, sado i zgjuar te jesh.