Sjellja me femren - mangesia kryesore e shqiptarit

mengjesi

Primus registratum
Re: Sjellja me femren - mangesia kryesore e shqiptarit

Speculum de l'autre femme (kritike e psikanalizes ne shume drejtime, ca e veshtire per tu lexuar, e beri autoren te humbte vendin e punes si profesoreshe ne fakultetin e psikanalizes /pf/images/graemlins/smile.gif ne Vincenne)
Ce sexe qui n'en est pas un (koleksion esesh)
Et une ne bouge pas sans l'autre (e preferuara ime, eshte e vockel e vockel e bukur e bukur dhe shume intense)

Filozofe, psikanaliste, kritike letrare, feministe, nje nga idete e saj me te medha, sigurisht e influencuar nga psikanaliza strukturaliste e Lacan-it qe e kishte pasur prof. dhe nga linguistika po strukturaliste, eshte qe gjuha qe perdorim eshte patriarkale dhe nese kerkojme ndryshimin e rendit social duhet te punojme detyrimisht per transformimet ne gjuhe. Sugjeron bisedat midis femrave, rindertimin (ne mos ndertimin) e marredhenies me nenen e me rradhe.

alinos

Forumium maestatis

po qe vetem ne frengjisht une po e qaj qe tani :cry:

mengjesi

Primus registratum

Speculum of the other Woman

This sex which is not one

And the one doesn't stir without the other (kjo me duket se nuk eshte ne book format ne anglisht po eshte ne revisten Signs 7 (1981)

Pacim!

bona

Primus registratum

xhoni

the nje femer te thote ka pasur nje acident dhe s'esthe e virgjer.

i dashur pse femrat shqiptare e ndjejne te nevojshme ti thone cunit jam/s'jam e virgjer.

again jo se kam ndonje gje kundra V but still pse duhet ta ndjej te nevojshme ti them mashkullit s'jam ( edhe jam ) e vrigjer?

kam degjuar dikur nje i huaj kishte problem qe te martonte nje te virgjer e tha pse ta martoj une kur nuk ia paska var asnjoni asaj.

per pjesen tjeter te postit you'r right.

xhoni

Primus registratum

Bona.....shpirti im....te lutem me kupto.(po te drejtohem keshtu se edhe ti me je drejtuar nje here ne kete menyre /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/wink.gif )
Kete thashe dhe une.
Crendesi ka virgjeria.
Por femrat tek ne, kur i pelqen nje mashkull dhe fillojne frekuentohen,mendojne te justifikohen(duke ditur mentalitetin shqipetar)duke thene ato fraza qe thashe me lart.Pra aksidentin.Kujtojne se akoma mashkulli (ne shume raste skane faj)shqipetar shikon virgjerine si gjene me kryesore tek femra.
Per mua eshte budallallik.Eshte apo jo e virgjer kjo tashme ska rendesi.Ka te virgjera akoma(16-17,vjece) qe jane me perverse nga truri sesa nje qe mund te kete pasur nje apo dy te dashur.

alinos

Forumium maestatis

Sistemi patriarkal qe ka gjithe bota tani (ndoshta ka diku ndonje ishull te humbur me sistem matriarkal po une nuk kam dijeni) normal qe do te ndikoje si sjelljet e mashkullit e si te femres. Gjeja me e keqe qe ben ky sistem eshte qe nuk pranon dy gjini, po pranon nje, ate mashkullore, dhe nje si tip hije te saj, apo mungese te saj, apo zgjatim te saj qe ne e quajme femerore.

Mendoj se nuk ka te beje me ekzistencen e vetem nje gjinie, mengjes, por me fuqizimin e vetem nje gjinie. Pavaresisht nga ndarjet biologjike, sistemet politiko-shoqerore sot nxisin dhe pranojne vetem pushtetin mashkullor dhe me kete kuptoj edhe ato femra qe luajne sipas rregullave mashkullore.

Mashkullorja eshte aktivja, njerezorja, nderkohe qe femerorja eshte vrima pasive e komodifikuar trishtueshem, e pranojme ne apo jo.

Kjo vjen qe ne lindjen e individit, ku femije u caktohen ngjyrat e veshjes, u caktohen detyrat shtepiake dhe publike, u caktohen dhe ajo qe i lejohet dhe ajo qe nuk i lejohet te beje (psh Ai duhet te haje me shume se eshte cun dhe cunat harxhojne me shume energji (?!))
Aktiviteti femeror nuk mohohet, por femerorja nuk eshte publike, ajo eshte private dhe qe nga Platoni e deri kendej, futja e femres nge sferen publike ka perbere kercenimin kryesor per dominimin mashkullor.

Nuk di te them me siguri se sa shume po ndryshojne gjerat. Sigurisht qe ne vendet e Evropes Perendimore apo ne Amerike femrat e kane ngritur zerin, por nuk e di ne e kane bere ne menyren e duhur apo kane ngelur brenda sistemit patriarkal duke dashur te behen si mashkulli, ne vend qe te punojne per ndryshimin e sistemit, te kopjojne meshkujt ne vend qe te shfaqin veten e tyre (mendoj ketu per femat ekzekutive etj).

Gjerat jane ende ne nivel individual dhe kjo jo detyrimisht eshte negative. Fale edukimit maskilist qofte familjar, qofte zyrtar (ne shkolla) qe kemi marre qe ne hapat e para te jetes e gjithe menyra jone e te menduarit, te shprehurit dhe te vepruarit eshte e influencuar nga mashkullorja. Nuk eshte se femrat kopjojne meshkujt, te thuash kete do te thote se femrat rriten me nje sistem tjeter vlerash, ndryshe nga meshkujt, gje qe nuk eshte e vertete! Femrat ashtu si edhe meshkujt kane te njejten lloj forme rritjeje dhe per rrjedhim sjellje te ngjashme. Pra, te pretendosh se femrat ne pushtet do te sillen ndryshe, per hir te moterise, eshte pa kembe ne toke, pasi femrat ne pushtet jane atje fale formes mashkullore te arritjes se pushtetit dhe nuk kane asnje shans per te vepruar ndryshe.

Shqiperia eshte larg oh sa larg. Lexoj Renaten qe qan se ai nuk i 'erdhi'. Renate e dashur pse nuk i shkove ti? Po ndoshta nuk ke faj ti, ndoshta ka faj mamaja qe pret qe ti te jesh lumturisht e dashuruar, jo sepse ti e ke kerkuar dashurine, po sepse nje mashkull ka pare miresine e bukurine tende dhe e ka dashur per vete. Na mesojne te jemi objekte dhe normal qe do ta kemi te veshtire ta zbulojme veten si subjekt, po edhe mashkullit i paraqitemi qe diten e pare si objekte dhe ai e ka te veshtire te na shohe ndryshe. Nderkohe qe kjo situate eshte problematike per te dyja gjinite, mendoj se eshte ca me teper per femrat, keshtu qe jane femrat ato qe duhen 'share' me shume ne kete pike sepse bejne pak per te kerkuar subjektivitetin e tyre.

Ideja e objektit seksual dhe parjes se femres si e tille, jo vetem kufizon aftesite e saj, por i heq mundesine meshkujve, femrave dhe mbare shoqerise te shijojne nje potencial te madh pozitiv ne drejtim te zhvillimit dhe permiresimit.
Rasti i Shqiperise nuk eshte aspak ndryshe nga raste te tjera ne bote. Amerika dhe vende te tjera mund te kene lekundur institucionin e marteses, duke evituar legalizimin e nje lidhjeje, mirepo sjellja e tyre ne cift (monogamia, qesja e perbashket ose ndarja 50/50 etj) jane ende te formezuara ne baze te modelit martesor dhe si te tilla nuk perbejne asnje evolim te situates dhe te marredhenieve meshkuj-femra.

Refuzoj qe kete pike ta shoh nga ana e etikes qe mund t'i detyronte meshkujt te benin dicka. Po bujrum nese duan te ndihmojne, jane te mrekullueshem per mua ata meshkuj, si ato femra, qe dalin siper shoqerise me vetedije.

Ketu do te me duhet te te kundershtoj. Ana e etikes qe nuk te lejon t'u kerkosh meshkujve te bejne dicka eshte nje tjeter forme mashkullore e ndarjes/marrjes se pushtetit. Rivendosja e femres ne hapesiren publike dhe respektimi i saj si nje individ me te drejta te barabarta para ligjit te shkruar dhe atij njerezor nuk mund te behet vetem nga femrat, pasi do te ishte njelloj sikur te pranoje se meshkujt jane nga Marsi dhe femrat nga Venusi (mos u cudit, por eshte perkthyer si liber ne shqip!) dhe si te tille femrat duhet te vendosin njehere rendin ne planetin e tyre dhe pastaj cfare? Mos duhet t'jua imponojne meshkujve?
Pushteti i imponuar s'eshte gje tjeter vec ideja mashkullore e ndarjes se pushtetit dhe nese ndiqet nga femrat s'do te jete gje tjeter vec nje tjeter deshtim i kauzes se tyre. (Kete e thote nje tip dominues si puna ime, qe e merr fjalen ne diskutim duke ngritur zerin, por te pakten ngushellohem me ndergjegjesimin si hapi i pare drejt ndryshimit!)

Le te dalim te pika e fundit: ne ambjente te ndryshme kam vene re se eshte e lehte te hedhesh poshte arsyetime, sidomos nese mendon se cdo gje eshte konstrukt shoqeror dhe si e tille mund te dekonstruktohet (me gjeni nje fjale shqip!) duke mos mbetur asgje. Mirepo, per te bere perpara na duhet alternativa. Kjo eshte ne fakt pika e dobet e shume diskutimeve te kesaj natyre.
bell hooks dhe Foucalt sugjerojne mbledhjen e femrave (hooks) dhe njerezve (Foucalt) dhe nje nisja e nje tradite bisedore qe ka si synim ndryshimin e menyres se te shprehurit si nga femrat dhe nga meshkujt. Gjuha si mjet shprehes i mendimit eshte gjeja e pare qe duhet rishikuar ne menyre qe te ndryshoje dhe perceptimi per rolin e secilit individ (perfshire femrat, por jo vetem, pasi nuk jane i vetmi grup i nenvleresuar ne shoqerine e sotme). Dalja nga skemat eshte hap shoqerues i atij ndryshimit te sugjeruar me lart.

Persa i perket pushtetit, hooks sugjeron rotacionin si nje forme qe zhvendos vemendjen nga kulti i individit dhe ideja e liderit (tipike mashkullore) dhe kalimi ne plan te pare i ceshtjeve qe i bashkojne dhe ndajne individet ne shoqeri. Ajo nuk e shtjellon shume kete ide, por mua me duket interesante dhe do te doja te dija si shtjellohet me tej.

Si perfundim, me falni se u zgjata, por per mua ky diskutim eshte interesant! :wave:

S.Trupi

Primus registratum

Zakonisht meshkujt qe kane komplekse, nuk jane te sigurte ne vetveten dhe ata qe nuk respektojne as nenen,keta rrahin dhe keqtrajtojne femren, shtypin dhe e sundojne.

KORCARIA

Primus registratum

ah s.trupi ate thashe dhe une por kush te degjon.an ne flasim me veten sepse nuk regullojme gje popullin shqiptar. :smash: :smash:

Rambla

Primus registratum

e di qe do ha ca qortime dhe pastaj do me duhet te bej autokritike por ja sesi eshte puna:
A_Little_Difference_Between_Men_and_Women.jpg
ti po flet si presori im i ekonomise, sipas te cilit truri i burrit eshte i perbere vetem nga nje neuron qe ne 99% te kohes e ka mendjen tek vitamina F /pf/images/graemlins/laugh.gif

kurse gruaja pervec vitamines C, mendonte dhe 100 gjera te tjera /pf/images/graemlins/laugh.gif

:confused:

Le_Routard

Forumium maestatis

Mbase eshte ligji me te fortit ai qe mbizoteron ne shoqeri... sa me i theksuar te jete ke njeriu fodulleku, egoizmi, ndjenja e superioritetit, perbuzja dhe mos rrespekti e tjetrit aq me teper del ne pah ana maciste ose feministe e njerezve

S.Trupi

Primus registratum

Korcare,

djali jone eshte me i mire se sa ai para njezet viteve, kam shprese se pas 20 viteve do te behet me i mire. I mjeri duhet te dezinfektohet, shume berllog ka ne kreshten e tij!

renata

Forumium praecox

me mbleseri kurren e kurres.mami e babi im para 23 vitesh jane martuar me dashuri.mami im ishte shume e pasur babi varfanjak.po ku te gjente mami nje si babi im?babi e rrembeu.
por kur nje njeri eshte i merzitur e kur e humb pak besimin i thote te tilla gjera.
por une e di qe nuk mund te me ndodhe kurre nje gje e tille.cfare mbleserie mo?
he se do gjej ndonje tjeter qe te me kete xhan e une do ta kem shuuuuuuuuuuuuuuuuuuummmmmmmeeeeeeeeeeeee xhan gjithashtu.ngushelloje veten o ren ngushelloje,por kot e ke.tani nese dikur je menduar 2 here tani do mendohesh 10 here para se te duash.

xhoni

Primus registratum

Mbleseria........la cazzatta piu grande di tutti i tempi.
Hahahahahahaaaa kur iki ne Shqiperi me thote ndonje kushuri apo i/e njohur.
"Tani je ne moshe ,shiko te gjesh ndonje goce te mire.E di cke ti ,hajde nga darka se do te te tregoj per njeren.Shife i here gocen e filankes.Nuk e ka pas njeri dhe eshte familje e mire.Po deshe e bisedoj une me ata te shtepise?"

hahahahahahahah :lol: ca debilash.Ikni re se na cate sumen me keto idiotlliqe.

no_way_TuTo

Primus registratum

Djepi ju keni shume te drejte, meshkujt shqipetare nuk dine te trajtojne femrat (perjashtuar ketu disa qytete ne Shqiperi, nuk po permend emra per te mos qene me paragjykime)... Une do te thoja, eshte turp tek sheh shqiptare qe kane vite jashtetit dhe prape nuk dine te sillen me femrat... Rasti me konkret... kur shkojme neper Pube apo Disko bien Shqipetari ne sy 50 km larg... Qe nga menyra rrugacerore dhe psikopatike qe vezhgojne apo i flasin femrave... Kur i them miqve te rij qe njoh qe jam Shqiptar nuk ju besohet, thone qe je krejt ndryshe dhe nuk jep per te tille...

Me pak fjale te vjen turp qe je shqiptar ne disa momente... :cry:

xhoni

Primus registratum

Dallojn e ata derrat qe hecin sikur kane vra 20 vete dhe majn nga 7 varse ne qafe ose qe kane ardh tani vone,se ate qe ka kohe knej nuk e njef kollaj.
Megjithate per turp nuk e kam qe jam shqipetar.Katunaret dhe fodullet nuk perfaqesojne gjithe shqipetaret.

lir

Primus registratum

Une do te thoja, eshte turp tek sheh shqiptare qe kane vite jashtetit dhe prape nuk dine te sillen me femrat.
me fal po nje fjali me injorante se kjo nuk has ne forum..
Rasti me konkret... kur shkojme neper Pube apo Disko bien Shqipetari ne sy 50 km larg... Qe nga menyra rrugacerore dhe psikopatike qe vezhgojne apo i flasin femrave...
Pyll pa derra s'ka, po mesa shof shyqyr qe eshte hap ky forum qe ti te takosh e te flasesh me cuna normal shqiptar..

salampo

Primus registratum

Pjesa me e madhe e cunave shqiptar jane derra dhe kujtojne se shqiperia eshte pyll ku ata mund te zgerryhen :mad:

lir

Primus registratum

epo une derra cift me qingja skam pa akoma ne shqiperi... /pf/images/graemlins/laugh.gif