Re: Si quhet ne gjuhen shqipe?
zog, te lutem mos m'u drejto here tjeter me "lali"
ne fakt, mos m'u drejto asnjehere drejt per drejti.
ky board-i ketu eshte shume i kendshem derisa disa njerez te obsesu'(ar)m me greket fillojne garen e patriotizmit, "kush ka qene ketu i pari" e dokrra te tilla qe jane tagra e historianeve dhe jo e dyfeqeve te plasur si puna jone qe e kemi historine dhe gjuhen si pune sporti.
une nuk jam i sigurte per origjinen e fjales qilim sepse jam turk ashtu sikurse mos-siguria per origjinen e nje fjale shqip nuk te ben jo- shqiptar. une jam i sigurte per rrugen nga na erdhi fjala "qilim" ne shqip.
dhe kjo nuk eshte ndonje gje per te ardhur turp.
edhe meqe jemi te turpi, per ju "nacionalistet" atje, fjala turp vjen nga greqishtja "dropi".
fjala dropi eshte gjithashtu edhe mema e fjales anglisht "turpitude" qe ka kuptim legal me shume se kuptim "lay", si fjale e perditshme.
fjala plage ne greqisht eshte pligi, fjala shpelle eshte spilja, fjala frike eshte frigi.
fjala shqip "prone" vjen nga fjala greke e mesme "pronea" dhe qe t'a mbyllim me nje bam te madh, fjala bujar vjen nga serbishtja qe vete e ka nga rusishtja "boyar" dhe ka kuptim "aristokrat". edhe fjala dru vjen nga serbishtja "drv".
KENDO O MUZE MERINE E NJERIUT QE E KANE GENJYER GJITHE JETEN PER PASTERTINE E RACES DHE GJUHES SHQIPE DHE TRIMERINE E PARREFYER TE GJYSHERVE NDER MJEGULLA TE LASHTESISE.