Re: Si quhet ne gjuhen shqipe?
Fillimisht postuar nga r0306:
[qb] une e kisha fjalen per "tepi" dhe jo per qilimin.
qilim ne e kemi marre nga turqishtja dhe kete nuk e luan as topi (edhe kete nga turqishtja e kemi).
tani, edhe turqit te marre e kane, me duket por nuk jam i sigurte, nga persishtja.
sa per qeleshe, kam frike se e kemi nga greqishtja: kefali=koke.
sometimes, not knowing is a blessing!!! [/qb]
lali sa i sigurte qenke, si me qene turk, (fr).
tepin ta shpjegum me lart, ngjitu lexo edhe nje here.
fjala TEPI (kosove), TEPPICH (gjer), TAPIS (fr), TAPPETO (it), TAPETE (port), TAPIJT (holl), bile dhe CARPET (angl) vijne (sipas diksionerit qe zoteroj) nga e njejta fjale greke e vjeter TAPETION.
problemi i vetem eshte se grekerit ishin shume te sofistikuar, kultura e tyre ishte aq eperore sa ata s'perdornin qylima, por pllaka guri ose mermeri per te shtruar dhomat. bile ato kishin shpeshhere MOZAIKE me figurat e legjendave.
kultura e qylimit eshte TRADICIONALE, pra me e vjeter se ajo greke e kohes bile dhe ajo perse qe kishte po te njejtin shkelqim aristokratik.
dhe kultura me e vjeter ishte ajo KATUNARE, pra shqiptare. sipas kolias, greku i pakulturuar dmth tradicionalist i kohes quhej SHQIPTAR. bile sipas meje quhej GEG (kjo i dha emrin me vone grekeve ne GREK.)
ps; QILIM = QIME. QYRK = QIME. por dhe QEP = QIME.
dhe fjala QIME vjen nga 'pubisi' (poil fr, pelo it, qime) i femrave. ose me drejt vjen nga ajo per çfare NE (meshkujve) na intereson ai vend magjik. /pf/images/graemlins/laugh.gif
KIJ = QIJ = KE QIMET /pf/images/graemlins/laugh.gif