Si quhet ne gjuhen shqipe?

abs

nuk e di...
Re: Si quhet ne gjuhen shqipe?

Beti kthimit te pantallonave i them dhe un manshet por ti the me lart qe manshet esht manga :rolleyes:

persa i perket fustanit me mang zhapone kam iden e kan shpik rrobaqepsat per ti dallu nga fustanet me mang t shkurta, me mang t rame, me mang trecerekshe, me mang t gjata...boh /pf/images/graemlins/laugh.gif

vlera

Primus registratum

Fillimisht postuar nga O'Le:
[qb] Beti kthimit te pantallonave i them dhe un manshet por ti the me lart qe manshet esht manga :rolleyes:

persa i perket fustanit me mang zhapone kam iden e kan shpik rrobaqepsat per ti dallu nga fustanet me mang t shkurta, me mang t rame, me mang trecerekshe, me mang t gjata...boh /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
O'Le tani me bere te pasigurte ne ate qe thashe me larte, por me aq sa di une menga eshte nje gje tjeter e mansheta tjeter gje, manshete eshte nje pjese e shtuar dhe kjo pjese i shtohet menges ne fund, pjesa ku vehet kopsa apo pulla zakonisht shtohet dhe here here ngushtohet me ane te saj gjeresia e menges, kurse menge quhet ajo qe mbulon gjithe krahun kurse mansheta gjendet apo mund te filloj qe nga kyçi i dores.

besim231071

Primus registratum

Nuk thuhet ne asnje menyre "me mange zhapone" se nuk ka kupkim fare.thuhet shkurt "zhapone",qe do te thote:pa mange.

vlera

Primus registratum

Si quhen ne shqipe keto veshje:
1.
14037_S.jpg

2.
14010_S.jpg

3.
14030_S.jpg

4.
1587_Presentation.jpg

5.
img10041027766.jpeg

r0306

Primus registratum

kosovaret, atleteve i thone "patika"!
vras mendjen pse !!
kurse qylymave (qilimave) i thone "tepi"
a m'a shpjegon kush arsyen!!!

Albert Zylyftari

Primus registratum

Ata kane dialektin e tyre sic eshte dialekti napolitan, roman, venecian...ne Itali
Aq me teper qe ata kane jetuar 50 vjet te shkeputur nga ne.

vlera

Primus registratum

Fillimisht postuar nga r0306:
[qb] kosovaret, atleteve i thone "patika"!
vras mendjen pse !!
a m'a shpjegon kush arsyen!!! [/qb]
eshte shume e vertete qe kosovaret atleteve u thone "patika" nuk e di nga vjen fjala apo ciles gjuhe i takon, por
fjala qilim (qylym) eshte po ashtu fjale e huazuar, pra eshte marre nga turqishtja kilim, kurse fjala tepih apo tepich eshte fjale gjermane me duket, dhe mendoj se kosovaret e huazuan nga mundesia qe paten per te pare kete vend, e jo edhe shqiptaret nga Shqiperia sepse ne ate kohe nuk u ishin dhene kushtet te vizitonin shtetet perendimore /pf/images/graemlins/laugh.gif ( shaka bera)

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Betina:
[qb]
[qb] kosovaret, atleteve i thone "patika"!
vras mendjen pse !!
a m'a shpjegon kush arsyen!!! [/qb]
eshte shume e vertete qe kosovaret atleteve u thone "patika" nuk e di nga vjen fjala apo ciles gjuhe i takon, por
fjala qilim (qylym) eshte po ashtu fjale e huazuar, pra eshte marre nga turqishtja kilim, kurse fjala tepih apo tepich eshte fjale gjermane me duket, dhe mendoj se kosovaret e huazuan nga mundesia qe paten per te pare kete vend, e jo edhe shqiptaret nga Shqiperia sepse ne ate kohe nuk u ishin dhene kushtet te vizitonin shtetet perendimore /pf/images/graemlins/laugh.gif ( shaka bera) [/qb]
JO !

fjala TEPI vjen nga greqishtja TAPETION. francezet kane fjalen TAPIS.

shqiptaret TAPET i thone qylimit sintetik te shtepise ose sallave sportive.
sigurisht kjo fjale eshte relativisht e re, e po ashtu si TERITAL ka hyre ne shqiperi nga kojshite.

tjeter,

QYLYM ose KILIM (francezet kane filluar ta perdorin gjithashtu prej arabve siduket) do ta pranoja me qejf qe eshte fjale turke, por kam dyshime dhe me duhem sqarime per ta pranuar si te tille.

ngaqe ne shqip kemi QENDIS, QEP. pra rrenja e qylym eshte QEP.
si i thone turqit me qep ? po qendis ?

ps; eshte bere zakon (i keq) qe shume fjaleve te perdorura nga ne si orendi shtepie t'ja arketojme turqve.

psh KUSI ose TENXHERE. vetem se ne shqip gjejme kuptimet KU ZIEN (nga vjen edhe fjala KUZHINE) si dhe TE ZJARRI (XEHTE ose NXEHTE.)

zog

Primus registratum

[qb]
[qb] Si quhen ne shqipe keto veshje:

1. kanatjere
14037_S.jpg

2. bluze me menge te shkurtra
14010_S.jpg

3. bluze me menge te gjata
14030_S.jpg

4. bluze me jake golf
1587_Presentation.jpg

5. jelek (tek burrat), bluze trikotazhi. ose komplet femre(kur eshte e shoqeruar edhe me ate tjetren mbrenda)
img10041027766.jpeg
[/qb]
[/qb]

zog

Primus registratum

shpjegimi im per fjalen QYLYM = QEP LESH.

ps; /pf/images/graemlins/laugh.gif

jo jo eshte QELESHE = QEP LESH. po dhe qylimi eshte i njejti derivat.

mengjesi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] shpjegimi im per fjalen QYLYM = QEP LESH.

ps; /pf/images/graemlins/laugh.gif

jo jo eshte QELESHE = QEP LESH. po dhe qylimi eshte i njejti derivat. [/qb]
mund te themi qe

qeleshe= kel-esh apo kel-lesh nga kel= qime ne turqisht

qeleshe= qe lesh dikur po sot eshte nje gje e cuditshme per kaptinen

qeleshe= lesh qesh (shumesi i kaut)

qeleshe= ka(ptine) me lesh, ku k eshte allafone me q dhe a-ja shnderrohet ne e sipas rregullave te gramatikes turke

qeleshe= i qelbur leshi

qeleshe= qyl lesh

etj etj etj keto pune jane fishkelle kur nuk ke me cfare te merresh ne pune..

ps: kam pershtypjen qe qeleshja nuk eshte e qepur.

r0306

Primus registratum

une e kisha fjalen per "tepi" dhe jo per qilimin.
qilim ne e kemi marre nga turqishtja dhe kete nuk e luan as topi (edhe kete nga turqishtja e kemi).
tani, edhe turqit te marre e kane, me duket por nuk jam i sigurte, nga persishtja.
sa per qeleshe, kam frike se e kemi nga greqishtja: kefali=koke.
sometimes, not knowing is a blessing!!!

vlera

Primus registratum

Mirmengjes te nderuar miq!

Është e drejte te quhet ne shqipe LUP:

lup.gif

Kalofshi nje dite te bukur!

zog

Primus registratum

[qb] une e kisha fjalen per "tepi" dhe jo per qilimin.
qilim ne e kemi marre nga turqishtja dhe kete nuk e luan as topi (edhe kete nga turqishtja e kemi).
tani, edhe turqit te marre e kane, me duket por nuk jam i sigurte, nga persishtja.
sa per qeleshe, kam frike se e kemi nga greqishtja: kefali=koke.
sometimes, not knowing is a blessing!!! [/qb]
lali sa i sigurte qenke, si me qene turk, (fr).

tepin ta shpjegum me lart, ngjitu lexo edhe nje here.
fjala TEPI (kosove), TEPPICH (gjer), TAPIS (fr), TAPPETO (it), TAPETE (port), TAPIJT (holl), bile dhe CARPET (angl) vijne (sipas diksionerit qe zoteroj) nga e njejta fjale greke e vjeter TAPETION.

problemi i vetem eshte se grekerit ishin shume te sofistikuar, kultura e tyre ishte aq eperore sa ata s'perdornin qylima, por pllaka guri ose mermeri per te shtruar dhomat. bile ato kishin shpeshhere MOZAIKE me figurat e legjendave.

kultura e qylimit eshte TRADICIONALE, pra me e vjeter se ajo greke e kohes bile dhe ajo perse qe kishte po te njejtin shkelqim aristokratik.

dhe kultura me e vjeter ishte ajo KATUNARE, pra shqiptare. sipas kolias, greku i pakulturuar dmth tradicionalist i kohes quhej SHQIPTAR. bile sipas meje quhej GEG (kjo i dha emrin me vone grekeve ne GREK.)

ps; QILIM = QIME. QYRK = QIME. por dhe QEP = QIME.

dhe fjala QIME vjen nga 'pubisi' (poil fr, pelo it, qime) i femrave. ose me drejt vjen nga ajo per çfare NE (meshkujve) na intereson ai vend magjik. /pf/images/graemlins/laugh.gif

KIJ = QIJ = KE QIMET /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga mengjesi:
[qb]
qeleshe= kel-esh apo kel-lesh nga kel= qime ne turqisht

[/qb]
s'kishin turqit (osmanet) qeleshe, por ÇALLME. ka shume piktura te kohes qe e vertetojne kete.

qeleshja eshte tipike ballkanike. tek çifutet e arabet ajo eshte prej pelhure.

ps; si dhe turqit nuk erdhen te gjithe prej HENE (hellenet e rinj i quajten greket dmth vendasit geget, prandaj ata ne flamur kane henen simbol) sipas legjendes vetem 300 kalores erdhen nga kufiri me kinen e mongoline. ne pak vjet ata u bene mijera ngaqe ne fakt u perzien me popujt qe gjeten ne token e re.

osmanet mesadi flisnin arabisht. gjuha turke u fol shume me pas. sipas zonjes nermin vlora (njohese shume e mire e turqishtes) ne te ka shume fjale shqiptare por edhe greke, si gjuhe shume me te vjetra keto.

mengjesi

Primus registratum

osmanet flisnin osmanllisht, gjuhe qe ka pasur shume influenca arabe dhe perse.