Re: Si quhet ne gjuhen shqipe?
ARTICHAUT = ANGJINARE (dhe jo me R si e ka shkrujt yllka)
ps; marre nga fjalori frengjisht-shqip i vedat kokones
mund te themi qe
qeleshe= kel-esh apo kel-lesh nga kel= qime ne turqisht
qeleshe= qe lesh dikur po sot eshte nje gje e cuditshme per kaptinen
qeleshe= lesh qesh (shumesi i kaut)
qeleshe= ka(ptine) me lesh, ku k eshte allafone me q dhe a-ja shnderrohet ne e sipas rregullave te gramatikes turke
qeleshe= i qelbur leshi
qeleshe= qyl lesh
etj etj etj keto pune jane fishkelle kur nuk ke me cfare te merresh ne pune..
ps: kam pershtypjen qe qeleshja nuk eshte e qepur.
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: chaon</div><div class="ubbcode-body">![]()
Teek "teik"(dutch),emri shkencor "Ixodes ricinus" .Une e kam pare shume here me syte e mi sepse e mbartin macet e mia shpesh here.Eshte e rezikshme edhe per njererzit.Kapet me pincete nga trupi dhe rrotullohet deri sa te dali edhe koka jashte.</div></div>
Shqip me duket se i thon 'tik', te pakten ke lagjia ime keshtu i kan pas thene.
Tamam tamam di vetem se tani po fillon te me krruhet koka. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif
S´ja kam idene Milko.. :smash:
Morri eshte dicka tjeter (Laus,i thone ne gjermanisht)..
Morri,nuk vdes njerez..
Kjo,eshte dhe vdekjeprurese..
Pamje Morri.. /pf/images/graemlins/laugh.gif (shiko ndryshimin)
![]()
si quhet kjo ne gjuhen shqipe:
![]()
quhet broche ne gjuhe te huaj po ne shqipe
si thuhet 'carciofo' shqip?
![]()
![]()
po sedano-s si i themi ne shqip?
-----------------> fundja huazimin e kena hobby /pf/images/graemlins/laugh.gif
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: chaon</div><div class="ubbcode-body">![]()
Teek "teik"(dutch),emri shkencor "Ixodes ricinus" .Une e kam pare shume here me syte e mi sepse e mbartin macet e mia shpesh here.Eshte e rezikshme edhe per njererzit.Kapet me pincete nga trupi dhe rrotullohet deri sa te dali edhe koka jashte.</div></div>
Si quhet ne gjuhen shqipe?
Pershendetje te nderuar miq te Af
Shume nga ne kemi enderra per te cilat edhe synojm qe te na behen realitet, sigurisht nese jemi te vendosur dhe shkojm ne drejtim te realizimit te tyre sa do e gjate te jete rruga. E edhe une deshiroj qe te beje realitet endrren time, e cila, mendoj se do tu sherbente te gjitheve vecanerisht femijeve qe jetojne ne diaspor apo femijeve dy-gjuhesor. Per nje femije dy-gjuhesor eshte mese e rendesishme gjuha e tij e nenes dhe nese ky femije ka mangesi ne gjuhen e tij te nenes ka mangesi dhe shume probleme edhe ne gjuhen tjeter te vendit ku ai jeton. Gjuha shqipe e femijeve dy-gjuhesor nuk eshte shume pasur, eshte e perbere vetem nga fjalet e perditshme apo te zakonshme qe familja i flet ( pra prinderit dhe femijet), atyre u mungojn shume fjale dhe shume shpesh nese deshirojne te mesojne fjale te reja ata nuk e gezojne kete mundesi sepse mungon ndihma apo eshte shume e paket, per fat te keq.
Tash sa kohe kam filluar qe te punoj ne perpunimin e nje fjalori fotografish, qe mendoj se do te jete nje ndihme e madhe per keta femije dhe qe ka kete permbajtje:
1. Njerzimi - ku do te kete fotografi nga familja, profesioni, trupi, veshmbatja, dhe gjera te tjera qe kane te bejne me jeten njerezore.
2. Banimi - ku do te kete fotografi te ndryshme psh nga kuzhina, ushqimi, kopshti, dhomat e ndryshme, zyrat etj.
3. Natyra - ku do te kete foto te ndryshme te kafsheve shtepiake, kafsheve te egra, zogjeve, akvariume, insekte, bime e shume te tjera.
4. Foljett - ne kete kapitull kam menduar te ve pra foljet apo veprimet qe kryejm ne psh. per te pire, per te ngren, per te qeshur ( apo ha, pi, qeshem, qaj, etj etj).
5. Flamujt - flamujt nga shtet e ndryshme te botes.
dhe ne fund
lista e fjaleve sipas alfabetit
Por kam nevoj edhe per ndihmen tuaj, sepse ka disa fjale qe nuk di si quhen ne gjuhen shqipe, shpresoj te me ndihmoni ne gjetjen e fjaleve e edhe ne ndonje ide qe mendoni qe ky liber te dukej me mire.
Shpresoj ne ndihmen tuaj dhe ju falenderohem!
Me respekt nga:
Betina
4. Studime bibliotekare
Me fal po thuhet:
4. Studime bibliotekore
Per te miren tate po e korrigjoj se te shef nonji nga stafi dhe te propozon per Ban sepse shkruan llafe te pista ne forum!
/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif