Si quhet ne gjuhen shqipe?

ladouce2005

Primus registratum
Re: Si quhet ne gjuhen shqipe?

artichaut ne frengjisht dhe = Argjinare (sipas zogut) ne shqip
shume e shijshme por vetem nje pjese e vogel ne fund te gjethes dhe zemra e vogel, qe mbetet pasi e zhvesh trupin nga gjethet, jane pjese te ngrenshme.
tournes.jpg

artichaut te mbushura me karkalec deti, jane shume te mira /pf/images/graemlins/smile.gif

zog

Primus registratum

ARTICHAUT = ANGJINARE (dhe jo me R si e ka shkrujt yllka)

ps; marre nga fjalori frengjisht-shqip i vedat kokones

ladouce2005

Primus registratum

:shrug: une e kerkova ne internet dhe s'munda t'a gjej /pf/images/graemlins/smile.gif
thx Zogu

Elida Raiti

Primus registratum

Fillimisht postuar nga SHIRAZ:
[qb] lulelaker jeshile quhet, dhe Yllka, fillo e haje se eshte shume e shendetshme.
evitojeni nese jeni zhtatzane se ju jep gazra juve dhe dhimbje barku bebit /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
S'eshte e vertete! Une e kam ngrene pothuaj perdite, se keshillohet si nje nga perimet me vlera shume ushqyese, dhe bebi im qesh gjithe diten e dites, ndryshe nga djali tjeter 8 vjec, qe ka pas qare tere diten, pavaresisht se atehere brokolin/cikoren a cfare i thuhet, nuk e kisha pare as me sy.

balforum

Primus registratum

Pse i themi edhe ne brokoli sepse e di qe edhe gjermaniket i thone brokoli :confused:

Ps: me pelqen shume megjithate /pf/images/graemlins/smile.gif

Elida Raiti

Primus registratum

Kur te gjeje njeri emer shqip per bananen, atehere do te gjejme edhe per brokolin.
Meqe ra fjala, kontrollova "cikore" ne fjalor, dhe anglisht i thonin "chikory", s'ka si te jete brokoli.

Guest

Elida..
Ne e kemi diskutuar dhe me pare,qe Cikorja eshte krejtesisht e ndryshme me Brokolin..
Ndersa Cikorja njihet prej kohesh ne gjuhen shqipe,Brokoli eshte dicka e re..

Brokoli..

Broccoli.jpg

Cikorja

dandilion.gif

Diddy19

Su@mi

Si quhen n'shqip ato dy "objektet" qe shrbejne me pastru xhamin e perparme te makines ??

Ne italisht quhen "tergicristalli"...

Po kjo bima ketu poshte qe ne italisht quhet "rucola" ,si quhet ne shqip ??

rucola%20coltivata.jpg

EB

Primus registratum

Ajo bima quhet nga jugu "prakalidhe" ose thjesht ne gjuhe letrare lakra te egra (qe te bejne shume mire per pastrim gjaku).
Ndersa sa per ato objektet e tjera qe permendet, ne shqip nuk ka fjale tjeter pervec fshirese xhamash, mendoj.

Elida Raiti

Primus registratum

Ja pse s'haja pyke nga "cikorja" une. Ne anet tone i themi "rradhiqe". Kjo eshte edhe me shqip, se nuk perkon me versionin anglez te fjales, ose versioni anglez i fjales nuk perkon me ate shqip (paqe, Chaon)

Elida Raiti

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Dafne:
[QB] Si quhen n'shqip ato dy "objektet" qe shrbejne me pastru xhamin e perparme te makines ??

Une deri tani nuk kam degjuar ndonje fjale me zyrtare se "fshireset e xhamave". Po meqe jemi ne kete teme, po "kroskot" si i thone shqip (nuk e di a e kam germezuar mire kete fjale, vetem nje here e kam degjuar)

Guest

Sa per "fshiresen e xhamave" ,te gjithe ashtu e perdorim (besoj)..
Ndersa Cikores ,vertete i thone ndryshe dhe Radhiqe.. :thumbsup:

Gjithashtu, une doja te pyesja per nje Insekt shume te rrezikshem..8 kembesh,i cili gjendet neper Peme,Bar..
Ai, eshte afersisht rreth 4 milimetra (mesatarisht) dhe arrin deri ne 12 milimetra pas ushqimit me gjak..

zecke.jpg

Ne Gjermanisht, ZECKE ..Po ne Shqip??

Guest

Ke te drejte Chaon, qe te duket ashtu..
Mbase,foto e papershtatshme..
Ky insekt, eshte fare i vockel dhe hyn me pjesen e kokes (ku ka, nje antene)nen lekure..
Kjo ndodh tek kafshet,(tek qente sidomos) por,eshte shume i rrezikshem dhe per njerezit.

Zeckenzug%20350%20x%20500.jpg

MLK

Primus registratum

Morri i cili jeton ne koke kurse morrat kamunista qe jane te kuq jetojne ne organet sexuale te meshkujve e sidomos te femnave /pf/images/graemlins/laugh.gif

Guest

S´ja kam idene Milko.. :smash:
Morri eshte dicka tjeter (Laus,i thone ne gjermanisht)..
Morri,nuk vdes njerez..
Kjo,eshte dhe vdekjeprurese..

Pamje Morri.. /pf/images/graemlins/laugh.gif (shiko ndryshimin)

laus-1.jpg

MLK

Primus registratum

Po mire keta duhet te jene morra vampir pra qe vdiskan njerez :lol: :lol: Se mos e ke fjalen per tartabiqe ti :eek:

balforum

Primus registratum

levensstadia-teek.gif

Teek "teik"(dutch),emri shkencor "Ixodes ricinus" .Une e kam pare shume here me syte e mi sepse e mbartin macet e mia shpesh here.Eshte e rezikshme edhe per njererzit.Kapet me pincete nga trupi dhe rrotullohet deri sa te dali edhe koka jashte.

Guest

Ehe..Chaon,pikerisht kjo eshte.. :thumbsup:

Figura, qe ke vene, eshte shume interesante...
Jo pa qellim, jane vene kundrejt vizores..
Duke nisur nga e vogla (qe eshte madhesia reale e "Zeckes"), pas futjes nen lekure dhe ushqimit me gjak..arrin gradualisht, ne permasen qe ka ne figuren e fundit..(e madhe)..

Po ne shqip??