S(A) duhet te jemi te bukur per t’u punesuar?

lindita

Primus registratum
S(A) duhet te jemi te bukur per t’u punesuar?

Kur adoleshente lexoja Homerin, pjesa që më intrigonte më shumë, ishte ajo kur Helena e Trojës u bë shkak për fillimin e një lufte-legjendë…Të njëjtën femër, veç me emra të ndryshëm, e gjeta si personazh dhe në shumë libra të tjerë. Ndërsa sot, atë çfarë kam lexuar, po e shoh çdo ditë…“Helenat�? e bukura kanë zënë postet më të rëndësishme nëpër institucione shtetërore, në firmat private më të fuqishme, apo janë shndërruar në imazhe të kompanive gjigande. Ikona bionde, brune, të kuqe, me fije e kaçurrele, gjenden pas çdo dere të famshme.

Nuk jam kundër së bukurës, përkundrazi, veç ajo çfarë më vjen në mendje është pyetja: Thua që këto femra janë të zgjuara, po aq sa edhe të bukura?! Kam dhe diçka…Një shoqja ime që ka mbaruar
Ekonomikun, po kërkonte punë dhe së bashku shkuam të dorëzojmë “CV�?- në e saj në një bankë, këtu në Tiranë. Në momentin që po depozitonte dokumentacionin, një nëpunëse “barbi�? që merrej me marëdhëniet me publikun, i thotë: “Duhet patjetër dhe një fotografi�?. Kur mikja ime kërkoi arsyen, ajo iu përgjigj: “I duan të jenë dhe të bukura!�?. Historinë në fjalë ia komentova veç me një titull të Migjenit mikes sime:
“Bukuria që vret�?…

<u>Marre nga nje artikull nga gazeta "Shekulli"</u>

S

Scorpion

Guest
Re: S(A) duhet te jemi te bukur per t’u punesuar?

Shume femra preferojne vete te jene me mire te bukura sesa inteligjente dhe nuk eshte per ti vene faj, duke pare qe shumica e burrave kane me te zhvilluar shikimin sesa trurin.

ALTIN

Primus registratum

Kur femra mban veten per tu dukur sa me e bukur do te thote qe per syrin e mashkullit ajo femer ka aftesi per te bere cdo gje qe i jepet.Inteligjente jane dhe femrat e bukura dhe femrat me pak te bukura kjo varet sa thith.Pastaj ne nje pune promocion psh smund te marresh femra qe sjane te bukura besoj.Kjo ka lidhje me punen qe do zgjedhesh. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif Po te punosh rrobaqepse /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/confused.gif sdo me dite njeri si je nga fytyra a je femer a je mashkull /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif rendesi ka qe ti behet puna. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif

Scorpion ke ngaterruar pergjegjen per temen. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

aristokratja

Forumium praecox

Ka vende pune, sic jane bankat psh, qe shume gjera jane te lidhura me imazhin. Nuk eshte se shet nje produkt te dukshem, dhe kjo ben qe shume gjera te lidhen me imazhin, ai qe e prezanton produktin eshte shume i rendesishem.
Gjithkush po ta mendonte:
Nqs do t'i prezantonte produktin bankar, psh nje mashkull i bukur, do e degjoje me shume vemendje.
Po nqs produktin do e prezantonte nje mashkull me dhembe te shtrembera (te kuptohemi, ai mund te jete shume inteligjent dhe me karakter), prape syte do te te mbeteshin tek dhembet e tij, dhe kjo do te conte ne mosshitjen e produktit.
PS: Kjo ishte per ta bere me te thjeshte.

Le_Routard

Forumium maestatis

Tani perderisa ka plot meshkuj dhembe-palare, ose dhemb-shtrembet qe kane te dashura, ose jane te martuar, do te thote qe ka shume raste qe femrat shikojne me teper me syte e mendjes. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Ke pare, pak rendesi kane detajet. Me ofron dicka interesante pak rendesi kan dhembet qe ke. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Sinqerisht medoj qe jasht njeriu vlersohet me teper nga aftesite sesa nga paraqitja fizike. Dhe sinqerisht mendoj qe ne Shqiperi tendenca eshte e kundert. Kur nje pjese e profesorave i japin provimet nese ju a japin nxenset, c´do bejne punedhensit?

Edukimi degjenerohet qe ne bankat e shkolles.

Paraqitja e jashteme ka rendesi, dhe kjo eshte mese e vertet. Ka vende pune ku nuk shkohet i parruar, i pa qethur, pa kravate ose pa uniforme, sepse kjo tregon kujdesje ndaj vetes e gjithashtu ndaj klientit.

Por kallupi brenda uniformes nuk mund te vlersohet nga format, por nga permbajtja.

aristokratja

Forumium praecox

Kjo ishte nje shembull banal LR. Ishte sa per te treguar rendesine e pamjes se jashtme ne disa lloje vendesh pune, per specifitetin qe kane. Por me te vertete, ata qe punojne ne banka psh jane agjente shitjesh, dhe perfaqesojne banken. Dmth banka identifikohet nga ata. Keshtu qe i bie qe pamja e jashtme te kete goxha rendesi kur punon ne marredhenie direkt me publikun.

Le_Routard

Forumium maestatis

Ngjo ketu Artistokrate se vajti ora 12 dhe u be vone me shku me fjet. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Banka indetifikohet me personelin qe ka nga uniforma te cilen ata veshin dhe nga njohurit qe ata kane.

Te vesh nje kukull Barby ne sportel nuk do te thote qe je bank e mire. Ajo mund te terheqi myshterinj meshkuj, por une dyshoj qe kjo perputhet me politikat e nje banke serjoze.

Sigurisht qe nje person i paraqitshem (i bukur) dhe me aftesi e njohuri te mira ka me teper shanse per tu zgjedhur sesa nje person i shemtuar me te njejtat aftesi e njohuri, por e theksoj edhe nje here thelbi nuk eshte ke forma hundes, madhesia vesheve ose forma dhembeve por ke ajo qe di te paraqesesh e te transmetosh ke klienti.

Te mos harojm qe bukuria eshte siperfaqsore dhe klienti kur shkon ´te blej nje kukull´ nuk shkon ne banke.

aristokratja

Forumium praecox

Prandaj i bejne intervistat, LR. Qe te jene te sigurt qe ai qe ka pak aparence te jete dhe pak i kapshem. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

aristokratja

Forumium praecox

Pranoje dreqin, qe aparenca ka te beje shume. Eshte e dhimbshme po e tille eshte dhe e vurrteta.

Le_Routard

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: aristokratja</div><div class="ubbcode-body">Prandaj i bejne intervistat, LR. Qe te jene te sigurt qe ai qe ka pak aparence te jete dhe pak i kapshem. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif</div></div>

Ketu jam dakort, sidomos ne rast se eshte ´ajo´. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Sa me e kapshme, aq me shume mundesi me kap venin e punes. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

aristokratja

Forumium praecox

Nejse, kjo eshte per te gjithe. Une nuk po them te punesojne Barbie, por duhet ta pranosh qe aparenca ndihmon. Pastaj mund te tregosh veten kush je. Normalisht nuk eshte e drejte por e tille eshte.

Le_Routard

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: aristokratja</div><div class="ubbcode-body">Pranoje dreqin, qe aparenca ka te beje shume. Eshte e dhimbshme po e tille eshte dhe e vurrteta. </div></div>

Qe thua ti ne France ka qene nje humorist i quajtur Kolysh (Coluche) qe thoshte ´per te gjithe ata qe kane lindur te zinje, te shemtuar dhe te vegjel, jeta do jete shume e veshtire, por shume shume ama´ /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

E pranova qe aparenca ne veshje ka te beje me vendin e punes, por mensturacjonet, pra gjatesia, madhesia gjoksit, belit dhe vitheve, nuk kane te bejne me klientin. Ndersa me padronin ose drejtorin, mbase. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Dhe mos me thuaj qe kjo nuk eshte e verteta!!! /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Ps. Mos harro qe defincjoni i se vertetes behet mbi bazen e dominimit. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

aristokratja

Forumium praecox

Ok, po te tregoj dhe une dicka:
Po beheshin ca intervista ne vendin e punes qe morem si shembull, pra banken. Dhe ishte nje djale i cili te themi te drejten (se nuk me pelqen te flas keshtu), te themi qe nuk ishte normal fizikisht, (e urrej veten ne keto momente), dhe intervista e tij zgjati 5 minuta. Te tjeret i mbaninte pakten 30 min. Cfare do te hote kjo? Nuk po themi ate qe duhet te jete, po ate qe eshte. Dhe e verteta eshte kjo.

Le_Routard

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: aristokratja</div><div class="ubbcode-body">Nejse, kjo eshte per te gjithe. Une nuk po them te punesojne Barbie, por duhet ta pranosh qe aparenca ndihmon. Pastaj mund te tregosh veten kush je. Normalisht nuk eshte e drejte por e tille eshte. </div></div>

Degjo, le ti heqim rastet ekstreme, nje shume te bukur dhe nje shume te shemtuar.

Tani kur kerkohet dikush per nje vend pune cilat jane kriteret kryesore, te radhituara sipas rendesis, mbi te cilat vlersohet kantidati?

Une personalisht ne vija te pergjithshme do thoja:

1. Eksperienca. Cfare di te beje, nese e ka bere me pare e cfare rezultatesh ka pasur.

2. Shkolla. Njohurit qe ka.

3. Aftesia per te mesuar e per tu adaptuar me vendin e punes.

4. Paraqitja e jashtme. Ketu po flas per ate fizike e jo per menyren e rregullt te veshjes, per te qenurit te paster e te rregullt.

Per mendimin tim ajo shprehja ´i duan te bukura´ eshte komplet e pa vend!

Po te isha shef dhe te me duhej te merja ne pune femra sa per te plotesuar vendet e punes pa i kushtuar rendesi rezltateve do i zgjidhja te bukura e te kapshme. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif Ne qofte se per mua rezlutatet do kishin rendesi ateher bukuria do ishte kriteri i fundit qe do vija ne konsiderim.

aristokratja

Forumium praecox

Ok ne po flisnim per vendet e punes ku imazhi ze nje vend relativisht te rendesishem, si bankat ku produkti nuk eshte i dukshem. Jam dakord me ty, por kur ka mundesi zgjedhjeje me intervistat (te cilat jane nje menyre goxha e mire filtrimi), ku punedhenesi sheh aparencen dhe "kapshmerine" (me te cilen nenkuptojme inteligjencen) pse te mos zgjedhin ate qe i ka pak nga te dyja? E keshtu, e keshtu...

Le_Routard

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: aristokratja</div><div class="ubbcode-body">Ok, po te tregoj dhe une dicka:
Po beheshin ca intervista ne vendin e punes qe morem si shembull, pra banken. Dhe ishte nje djale i cili te themi te drejten (se nuk me pelqen te flas keshtu), te themi qe nuk ishte normal fizikisht, (e urrej veten ne keto momente), dhe intervista e tij zgjati 5 minuta. Te tjeret i mbaninte pakten 30 min. Cfare do te hote kjo? Nuk po themi ate qe duhet te jete, po ate qe eshte. Dhe e verteta eshte kjo. </div></div>

Ketu jam dakort, por mos harroj edhe nje here qe po flasim per Shqiperine. Ne perendim firmat kane nje detyrim moral e marin ndihma nga shteti per te mare ne pune njerez qe nuk jane normal fizikisht. Dhe dikush qe nuk eshte normal fizikisht eshte ai qe e humb i fundit vendin e punes sepse mbrohet nga ligji kunder diskriminimit qe mund ti behet. Une i shikoj per dite qe vijne ne pune me karrige ulokesh, ose akoma me keq qe jane te verber e ecin rruges me shkop ne dore.

Ps. Dhe ishte nje djale i cili te themi te drejten (se nuk me pelqen te flas keshtu), te themi qe nuk ishte normal fizikisht, (e urrej veten ne keto momente)

Me pelqen shume dhe e vlersoj sinqeritetin tend. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif Jeta eshte e veshtire dhe e verteta nganjeher teper e rende per tu pranuar. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: aristokratja</div><div class="ubbcode-body">Ok ne po flisnim per vendet e punes ku imazhi ze nje vend relativisht te rendesishem, si bankat ku produkti nuk eshte i dukshem. Jam dakord me ty, por kur ka mundesi zgjedhjeje me intervistat (te cilat jane nje menyre goxha e mire filtrimi), ku punedhenesi sheh aparencen dhe "kapshmerine" (me te cilen nenkuptojme inteligjencen) pse te mos zgjedhin ate qe i ka pak nga te dyja? E keshtu, e keshtu...</div></div>

Paskemi qene dakort qe ne fillim por u deshen disa postime deri sa te binim dakort qe ishim dakort. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Nuk e diskutoj qe te lindesh i bukur dhe i zgjuar eshte nje fat i madh dhe rruget ne jete do jene me te kollajshme.

Si perfundim pyetjes sesa te bukur duhet te jemi per tu punsuar do i pergjigjesha:
Te pakten normal.

Ps. Mos te kalojm ne rastet kur dy persona aplikojn per te njejtin vend te caktuar pune dhe prioriteti i jepet atij qe nuk eshte normal fizikisht sepse sindikatat dhe shoqatat e handikapteve ushtrojn presjon mbi vendim marsit. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

abs

nuk e di...

Kerkesat per vendin e punes jane si jashte ashtu dhe ne shqiperi njelloj!

Ndryshimi eshte, nese jashte ka Kurse te panumerta ku njeriu meson se si te qendroje, si te vishet(per rastin ne fjale), cilat ngjyra rrobash te perdori, si te shkruaj CV'ne, ec. pa fund ne kete drejtim.
Ne shqiperi (mesa di une) nuk ka mundesi te tilla.

Ne kohet e sotme nuk ka njerez te shemtuar por njerez te paditur, te pakujdeshem per arsye x.

pinkparadise

Forumium maestatis

Paskeni bo gjith noten lufte, edhe na paskeni qene dakort te dy...nje komunikim i mire dhe gjithshka shkon vajjjj... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Nejse, per tju kthyer temes...mu sme duket qe bankat kan kush e di se ca nevoje per te pasur personel te bukur...dmth, banka eshte banka, ne bank punojne robt qe urren, ata qe te nxin jeten kur shkon ke minusi, ata qe te marrin edhe centimet e fundit... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif
kshu qe personalisht nuk me duket qe duhet te ket noj imazh te vecan te punonjesi i bankes...mund te jet edhe i shumtuar nga zoti, thjehste duhet te jet i veshur ne normat e serjozitetit.
(ndoshta eshte ne Shqiperi qe duhet te jesh i bukur per te punuar ne nje banke :s sado PR te deshirosh te besh....nuk e shef ke bukuria e personelit...bindje personale sigurisht....po te ishte ndo nje pune ne fushen e modes, e gjerave per tu lyer etc hajde de do thoja qe duhej patjeter dikush i bukur...po ne banke??? :blink: nejseeeeeee )

Them se ndonjehere bukuria, mund te luaj edhe rol negativ...e kam me vertete....sidomos kur kalon intervistat me femra...sepse najhere nuk te marrin per xhelozi, inat, sepse nuk duan konkurence, ose duan te vazhdojne te jene ne qender te vemendjes...kjo eshte tipike e atyre 40-vjecareve te divorcuara, qe jeten private e kan aq bosh, saqe frustracjonin e tyre personal, e nxjerrin ke punonjesit /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif duke bere si prima donna, dhe duke fliruar me nenpunesit te gjinis mashkullore sepse eshte i vetmi satisfaksjon seksual qe kan ne jetene tyre /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif ( tipike e ish manaxheres time mnjf /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif ...shyqyr qe sdi shaip ajo thujjjjj /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif )

Mnjf, kam ardhur ne perfundimin, qe nuk duhet te jesh shume i shemtuar se nuk te marrin ne pune, por gjithashtu nuk duhet te jeshe shume e bukur sepse gjithsesi po i kalove intervistat me femra e vdekme qe ste marrin (po ishen meshkuj ...ka mundesira negocimi /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif ) dmth duhet te jeshte ne mesataren "banale" ku je as ashtu e as keshtu, qe je si gjith te tjeret, pa piken e diferencimit, se ndryshe PERFUNDON KE ZYRAT E PUNES DUKE KERKUAR /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

bebi

Primus registratum

pertoj me shkrujt gjate, lexova aty ketu disa paragrafe... jam dakort me ate qe thote pinku me siper, qe edhe te demton, por asht edhe plus DHE jo vetem ne shqiperi sic thote LR.
ketu ku jetoj une, vajzat me te bukura FIZIKISHT & PERSONALITET marrin vendet e puneve me te mira kur nuk kane akoma kualifikim (dhe ja pagun kompania shkollimin pastaj /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif ) por sic e tha pinku me siper ka edhe disavantazhe, dhe jo vetem per marrjen ne pune, por edhe me pas kur punon krahas shefesh xheloze, apo thjesht kolegesh xheloze. duhet te kesh b*the te ecesh perpara dhe ti besh te te duan po aq sa meshkujt /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

qashtu ! /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif