Re: TRAGJEDIA, 21 TE VDEKUR, MES TYRE GRA DHE FEMIJE

Le_Routard

Forumium maestatis
Re: Re: TRAGJEDIA, 21 TE VDEKUR, MES TYRE GRA DHE FEMIJE

Me te qara dhe vajtime nuk zgjidhen problemet. Duke jetuar jasht e duke preferuar tja vesh fajin per kete tragjedi 'injorances' qe mbizotron ne Shqiperi, tregon injorance dhe dobesi. Askush nuk mund ta di me mire se ce dinin viktimat se c'ishte ajo force qe i shtyu te vinin jeten ne rrezik e te lenin vendin, shtepit dhe familjet e tyre.

Problemi yne si komb eshte se perbehemi nga 10% te fort dhe nga 90% frikacak. Cdo kush mund te na shkeli me kembe, mund te na vjedhi, mund te na leri pa drita, mund te na leri pa uje, mund te na rrahi. Enveri na njihte mire po keshtu na njohin shume mire edhe politikanet tane sot se bashku me Europen.

C'fare mund te bejme ne pervecse te derdhim lot? Duhet te ngrem zerin! Duhet ti tregojm me gisht ata qe jane fajtoret per kete tragjedi!

Mua me habiti fakti qe per nje penallti qe ju refuzua padrejtesisht ekipit tone kombetar gjat ndeshjes me Zviceren ju cuan peticjone te pafundme FIFAs, kurse per jetet e humbura preferojm te qajm.

Hajde pra ata qe jane mire ne gjuhe e qe marin vesh nga politika dhe dipllomacia le te formulojn nje peticjon te drejtuar parlamentit dhe personalisht parlamenterave Europjan. Sa me shume firma te mblidhen, sa me shume presjon te behet nga diaspora, aq me shume do kemi mundsi te shprehim dhimbjen tone. Ky do ishte i vetmi nderim kuptimplot qe mund ti behej viktimave te kesaj tragjedie, dhe pse jo, mbase do shpetoj edhe ato viktimat e ardheshme.

Une po e nis si draft, cdo koment ose permirsim eshte mese i mirepritur:

Another tragedy happened on Europe’s door, how long you will continue to close your eyes?

Hello …,

The 10th of January 2004, just some days after the New Year celebration, 21 Albanian people died on a desperate effort to find a better life, to have a better and happier year than the previous one.

We are writing to you in order to make you aware of what happen, what the situation is, and to require your help and reaction in order to avoid future tragedies like this.

More than 30 people, woman, man and children, tried early in the morning, January 2004 the 10th, to clandestinely cross the sadly famous Otranto channel. And 21 of them died, drown on the see, and joining their number to the hundred of previous victims.

As you may now Albania is a small and poor country. We have common borders with two of CE members, Greece and Italy. In spite of that, often, Albanian people pay with their life their trip to Europe. Our politicians are incompetent and corrupted. Our country is in prey of traffickers, organized crime dealers and poverty.

Our powerless government and our isolation is one of the factors that help these criminal organizations to flourish. The poverty of Albanian people is exploited and their life is a part of their game.

We require your help to apply the Human Rights for Albanian people. We require your help for allowing us to travel freely as human beings, as Europeans!

Only this can take away from these criminal organizations their ‘lives market’. Only this will allow Albanian people to find their pride. Albanian people are forced to travel and live clandestinely, and this profits to criminal organizations.

We hope our voice will be heard, and we hope the justice will be made.

Regards ….

enki

Primus registratum

Pasha zotin katastrofe e madhe, tragjedi, nuk gjej fjale per dhimbjet e rende qe ju ka ra atyre familjeve, shpreh ngushellimet e mia, per familjet e viktimave, zoti ju dhafte force.

vlera

Primus registratum

Pershendetje!

Shpreh ngushellimet e mija per familjaret, u ndihmoft zoti qe ti perballojne dhimbjet

dukagjinas

Primus registratum

Ngushllime të sinqerta për të gjithë të afërmit e viktimave dhe për të gjithë Shqiptarët.
Tmerruese për një shoqëri ku ndodhin gjëra të tilla.
Deri kur ma kështu!!!

"BUKA E KRIPA E VENDIT TUJ,
ASHT SI MJALTA E VENDIT HUJ"

Oliver/Andi

Forumium praecox

Kete artikull e kam marr nga gazeta Shekulli
dhe sepse shumkush ketu e ka te lehte te flase...

Me prindër të sëmurë, po vdesin nga uria

Kujtim Boriçi

LIBRAZHD- Vetë është i verbër si pasojë e një djegieje të rëndë (invalid i grupit të dytë), bashkëshortja është e sëmurë dhe nuk mund të punojë, ndërsa 5 fëmijët, nga 4- 10 vjeç, presin lëmoshë nga njerëz të ndryshëm dhe janë në prag të vdekjes nga uria. Bëhet fjalë për familjen e 43- vjeçarit Islam Muça, nga fshati Spathar i Librazhdit. Drama në familjen Muça nis gati një vit më parë, kur 43- vjeçari humbet shikimin pas shpërthimit të një bombole oksigjeni.”Shpëtova nga vdekja, por më
mirë të kisha vdekur, pasi jam i pafuqishëm për punë. Gruan e kam në shtrat dhe më dhëmb në shpirt kur fëmijët kërkojnë bukë për të ngrënë dhe unë nuk kam çfarë t’iu jap”,- thotë ai. Islami tregon se është vetë i shtatë dhe jeton me 20 mijë lekë të vjetra si asistencë që ia jep komuna e Hotolishtit. “Bagëti nuk kemi. Shtëpinë, siç e shikoni, e kam kasolle. Tokë kam vetëm 1200 metra katrorë, por nuk prodhon se është zhavorr. Nuk di ç'të bëj”,- shton mes lotëve 43- vjeçari. Pas aksidentit të rëndë Islami i është nënshtruar dy operacioneve në Tiranë, dhe siç thotë ai “lekët i ka marrë borxh”. Sipas shkresave, 43-vjeçari është invalid i grupit të dytë(15.10.2002). Ka dalë në kemp, por nuk merr asnjë lek. “Më kërkojnë në sigurimet shoqërore 150 mijë lekë të vjetra, shton më tej ai. “Nuk e di pse i duan. Më sorollasin, por unë nuk kam ku t'i gjej”,- rrëfen më tej kryefamilkari. Ai tregon se kërkon ndihmë tek fqinj dhe tregtarë për të mbijetuar. “Kam marrë diku 20 mijë lekë, diku një thes miell. Dy tregtarë më kanë dhënë nga 100 mijë lekë të vjetra për bukë. Por kështu nuk mund të jetohet. Së paku të më jepnin kempin që të mbaj frymën”,- thotë Islami. Dje, ai ka kaluar lumin Skumbin (është vetëm 8 km larg nga qyteti) dhe ka trokitur tek lokali i V.Duros, bri rrugës nacionale, duke iu lutur, "Po më vdesin fëmijët për bukë".

H

harap

Guest

Me ne fund edhe shoku kryeminister u kthye.gjynah qe i prishi pushimet e tija.vetem te shikonit ne Neser TV lidhjet e direktatelefonike ku cdo person vetem shante qeverine edhe kryeministrin duke i fajesuar ato per gjendjen aktuale te mjerueshme qe po kalon shqiperia.

Persa i perket ngjarjes personat drejt italise jane nisur nga nje lagje qe quhet Ura e Thive ato qe jane shkodrane e dine edhe te shoqeruar nga mikrobuze policie e me paftyresine me te madhe dalin e thojne nuk e dime nqs eshte e implikuar policia ne kete trafik edhe ne baze te atyre qe i kane pare njerezit mendohet te kene qene rreth 50 vete pra jane edhe shume te tjere te zhdukur.

Ah shqypni e mjera Shqypni
kush te ka qite me kry ne hi
ti ke pas kene nje zonje e rand
burrat e dheut te thirrshin nane

Oliver/Andi

Forumium praecox

Vdekje nga uria e mungesa e mjekut

Vdes një nga trenjakët Azemi. Dy njomëzakët e tjerë, rëndë në spital. Mjekët: Mosushqyerje

Sulo Gozhina

BERAT – Një foshnjë ka vdekur dhe dy të tjerave u është rrezikuar jeta për shkak të mungesës së mjekut dhe largësisë së shtëpisë nga rruga. Gjendja e mjerë ekonomike dhe të ftohtit e kësaj jave janë shkaku i vdekjes së njërit prej trinjakëve, të familjes së Haber Azemit lindur 20 ditë më parë. Dje tre njomëzakët janë gdhirë me temperaturë të lartë dhe mungesa e mjekut në zonë, e bëri të pamundur dhënien e ndihmës. Foshnja ka vdekur në duart e prindërve, ndërkohë që dy foshnjet e tjera janë nxjerrë në të ftohtë nga shtëpia dhe pasi kanë udhëtuar për një orë, kanë dalë në rrugë, ku janë dërguar me një automjet për në spitalin e Beratit.
Burime nga materniteti i këtij qyteti thanë se dy foshnjet kanë ardhur në gjendje shumë të rëndë dhe me rrahje të pakta pulsi. Mjekja Flora Bojaxhiu, tha për gazetën se në këtë gjendje fëmijët kanë ardhur për shkak të mosushqyerit. Nëna e fëmijëve për shkak të varfërisë është vetë e kequshqyer dhe nuk ka qumësht për të sapolindurit. Mjekja Bojaxhiu thotë se fëmijët janë vënë në mjekim intensiv.
Trenjakët kanë lindur në 16 dhjetor dhe sipas mjekëve janë mbajtur 14 ditë në maternitet, në inkubator, për të arritur në peshë normale. Në datën 30 dhjetor, me kërkesën e vetë prindërve kanë dalë nga materniteti. Në shtëpi, trinjakët janë pagëzuar me emrat Flori, Elona dhe Brikeni. Brikeni i vogël ka vdekur dje. Babai i trenjakve, Haber Azemi, thotë se shkaku i tragjedisë së tij familjare janë kushtet ekonomike. “Nuk munda t’i ushqej fëmijët e mi këto 10 ditë. Jetojmë 6 vetë në një dhomë, nëna e tyre nuk kishte qumësht, dhe nuk kishim tjetër ushqim tju jepnim...”.
Fëmijët kishin 3 ditë që qanin vazhdimisht dhe ishin me temperaturë. Prindërit nuk kanë patur mundësi t’u jepnin ndihmë mjekësore pasi mjeku ndodhet gati 2 orë larg. Në fshatin Belicë të Drenovës, ku jeton kjo familje nuk ka as mami e infermiere.
Edhe Leonora nëna e trinjakëve, është e tronditur dhe belbëzon: Fëmija më vdiq nga uria…..me qumshtin e gjirit tre fëmijët nuk ushqeheshin…”.
Burri i saj Haberi, kërkoi ndihma në komunë, por askush nuk mundi ta ndihmonte. “Sikur të na kishin dhënë qoftë edhe pak qumësht pluhur…-thotë ai mes ofshamave. E vetmja ndihmë që u është dhënë pas apelit ishte një qeskë me sheqer dhe një shishe vaj. Këtë ndihmë ua ka dhënë Kryqi i Kuq. Haberi dhe Leonora thonë se në shtëpi kanë vetëm një lopë, e cila tani në dimër nuk ka qushësht.
Edhe Lutfia, gjyshja e njomëzakëve fatkeq, qan. “Komuna nuk na ndihmoi, qumësht vetë nuk kemi, këtu mami nuk ka…”,- thotë ajo, - dhe shton: “I thashë djalit që fëmijët t’i linte në spital, se ne jemi fukarenj dhe këtu nuk ka mjek, por djali nuk më dëgjoi. I pruri fëmijët këtu buzë lumit e në të ftohtë...”.
Sikur të mos mjaftonte kjo, babai i trinjakëve ka hasur vështirësi edhe për regjistrimin e foshnjeve. Punonjësja e gjendjes civile nuk pranon t’i regjistrojë, sepse kanë kaluar disa ditë nga lindja e tyre. I pyetur nga gazeta kryetari i komunës, Flamur Balliu, tha shkurt se “së shpejti kësaj familjeje do t`i japim ndihmë ekonomik

bona

Primus registratum

he dhe ju pse e beni kaq te madhe . kemi kryeministrin, kemi deputetet kemi biznesmenet gjalle ne.

pune e madhe se ata s'kane pasur buke te hane perderisa kane vendosur te marrin rrugen qofte edhe ne dimer.

dhe pak dhe kjo do harrohet dhe prape ne do marrim vesh neper gazeta si milioneret i kalojne pushimet, ku i pine kafet kengetaret e plot gjera te bukura dhe si behet jeta tek "blloku".

do marrim vesh si vishet Xhoi etj, etj.

s'do rrime ne te cajme koken me varfanjaket qe nuk kane te hane qe nga fshatrat e veriut deri tek ato te jugut. pune e madhe qe nuk ka uje, drita , sherbim mjeksor , buke me honger ne cdo skaj te shqiperise.

ne duam te dime c'bejne ata ne qender te tiranes, blloku, blloku, bllloooooooooookuuuuuuu.

e pastaj largqofte per prinderit tane qe punuan 30 vjet dhe jane me nje pension qe ju zgjat vetem per dy dite.

pra mos e cani koken se ne do harrojem shpejt dhe do kenaqemi me ato me siper.

bye.

besnik

Forumium praecox

PROKURORIA E KRIMEVE TE RENDA HETON NGJARJEN E SE PREMTES

Ngjarja e te premtes ne Karaburun i ka kaluar per hetim Prokurorise se Krimeve te Renda, e cila e ka nisur punen e saj pikerisht me nje tragjedi te tille detare. Policia eshte vene ne kerkim te te tjere personave qe kane lidhje me grupin e trafikanteve qe organizuan nisjen e skafit te tragjedise. Por nderkohe ne Vlore eshte liruar xhaxhai i njerit prej skafisteve, i cili u arrestua me buje diten e tragjedise. Ministria e Rendit ka njoftuar arrestimin e shefit te policise ne dhermi si dhe nje tjeter person nga Shkodra qe merrej me grumbullimin e klandestineve. Nje dite pas tragjedise, policia e Vlores dhe Ministria e Rendit, njoftuan me buje zbulimin e lidhjeve te trafikanteve me njerez te rangjeve te larta ne organet e policise. Me kete rast u be edhe arrestimi i xhaxhait te njerit prej trafikanteve, i cili ishte funksionar i policise rrugore ne Vlore. Por te nesermen ai eshte lene i lire dhe tani ndodhet ne shtepi. Gjithesesi, hetimet e para jane perqendruar ne funksionimin e rrjetit. Hetuesit mendojne se te gjithe klandestinet ishin nga Shkodra pasi atje ishte ne detyren e Drejtorit te Antiterroit edhe babai i njerit prej trafikanteve, i cili mendohet te jete edhe organizatori i grupit.

lule-bore

Primus registratum

Lexova te gjitha mesazhet e mesiperme ,dhe gjithe ketyre lajmerime vdekjesh e vuajtjesh sot degjova ne lajme 2 vellezer vriten per toka si dhe 3 te tjere ne aksident rrugore
Me zemer ne dore dhe me shpirtin plage nga dhimbja per qdo vdekje duke filluar nga foshnja e persalindur qe u permend me lart etj etj qe dihen lus zotin per paqe ne vendin tone
Dhimbje eshte per ju qe ndodheni ne shqiperi dhe e jetoni mes dhimbjeve te ndryshme ,por e them me sinqeritetin me te madh un qe jam jashte dhe malli po me mbyt ,tani ky mall i veshur me petkun dhimbjes se halleve te shqiptareve behet rrevolte ne shpirtin e vrare nga malli e halli saqe nuk gjrj fjale per ti shprehur veqse ndihem keq shumeeeeeee keeq

blendiys

Primus registratum

Eshte vertete per te ardhur keq,mbase edhe te qash,por sidoqofte urrejtja dhe ngasherimi na sjell ne te njejten situate,ajo kundra qeveritare.
Si te gjithe edhe une uroj qe keto shpirtera te prehen ne paqe,por nuk pranoj doren e tragjedise,nuk pranoj heshtjen dhe nuk pranoj personat qe fshihen pas heshtjes.
Perse behemi kaq koshiente vetem ne tragjedira qe mendojme se na prekin?
Perse jetojme ne nje tragjedi qe na prek c'do dite aq me ashper,Shqiperi nuk do te thote Kennya.
Perse ngrihemi dhe fajtesojme politiken kur kete politike e mbeshtetem.
?????

Djep

Forumium maestatis

Program fantastik demaskues i "Fiks Fare" ne lidhje me tragjedine e Dhermiut. Iu lumte atyre te Top Channelit se e kane bere shtetin dhe sidomos kryeministrin per dy leke ne sy te gjithe popullit shqiptar brenda dhe jashte Shqiperise!

Hallall i qofte atij Sajmirit i here sidomos se per zotin nuk iu dridhka qerpiku! Ka folur tamam si burre. Me thene te drejten e kam i cik merak per te, se kta te fortet e shtetit tone s'e kane problem te te heqin qafe me me nei plumb pas veshit.

Ndiqeni dhe komentoni po patet kohe.

Ngushellime te sinqerta per familjet e te humburve dhe viktimave.

genci

Primus registratum

Ngushellime per familjet, te afermit.

p.s Sajmirit i lumt goja, ishalla te tjeret ndjekun shembullin e tij.

terepervetezotipertegjith

Primus registratum

mos kini merak se saimiri e ka nje mbeshtetje se mos ta kishte nuk do ju kundervente personave ne fjale [KRYEMINISTRIT] dmth kshu qe rrini te qete ska ci ben njeri di dicka per derisa po flas /pf/images/graemlins/wink.gif ceyahhhhhhh people /pf/images/graemlins/laugh.gif

terepervetezotipertegjith

Primus registratum

ahhh se harrova me thene ketu ne ket shqiperia ka dhe me te medhenj se KRYEMINISTRI /pf/images/graemlins/wink.gif e kuptoni vet se per ke flas hehehehe

abs

nuk e di...

shpresoj te jete ashtu per Sajmirin, sepse di nje rast tjeter para ca muash, si ky ka vepru dhe nje komisar policije, pra ka fol haptas mbi gjendjen aktuale tuj ken koshient per konsekuencat, dhe ashtu ndodhi...e hoqen nga puna!
di te them vetem se te dy jane meshkuj me karakter te forte...kjo eshte shpresdhense qe vendi yne nuk perbahet vetem nga njerez te `semure`!
shpresoj dhe uroj qe njerez si kto te perkrahen...

elsa

Primus registratum

Me vjen keq per gjithe te humburit e Karaburunite e ndaj hidherimin me te gjithe familjaret Zoti i forcofte e mos paçin me hidherime ne familjet e tyre :rockband:

Kordelja

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga LR:
Me te qara dhe vajtime nuk zgjidhen problemet. Duke jetuar jasht e duke preferuar tja vesh fajin per kete tragjedi 'injorances' qe mbizotron ne Shqiperi, tregon injorance dhe dobesi. Askush nuk mund ta di me mire se ce dinin viktimat se c'ishte ajo force qe i shtyu te vinin jeten ne rrezik e te lenin vendin, shtepit dhe familjet e tyre.

Problemi yne si komb eshte se perbehemi nga 10% te fort dhe nga 90% frikacak. Cdo kush mund te na shkeli me kembe, mund te na vjedhi, mund te na leri pa drita, mund te na leri pa uje, mund te na rrahi. Enveri na njihte mire po keshtu na njohin shume mire edhe politikanet tane sot se bashku me Europen.

C'fare mund te bejme ne pervecse te derdhim lot? Duhet te ngrem zerin! Duhet ti tregojm me gisht ata qe jane fajtoret per kete tragjedi!

Mua me habiti fakti qe per nje penallti qe ju refuzua padrejtesisht ekipit tone kombetar gjat ndeshjes me Zviceren ju cuan peticjone te pafundme FIFAs, kurse per jetet e humbura preferojm te qajm.

Hajde pra ata qe jane mire ne gjuhe e qe marin vesh nga politika dhe dipllomacia le te formulojn nje peticjon te drejtuar parlamentit dhe personalisht parlamenterave Europjan. Sa me shume firma te mblidhen, sa me shume presjon te behet nga diaspora, aq me shume do kemi mundsi te shprehim dhimbjen tone. Ky do ishte i vetmi nderim kuptimplot qe mund ti behej viktimave te kesaj tragjedie, dhe pse jo, mbase do shpetoj edhe ato viktimat e ardheshme.

Une po e nis si draft, cdo koment ose permirsim eshte mese i mirepritur:

Another tragedy happened on Europe’s door, how long you will continue to close your eyes?

Hello …,

The 10th of January 2004, just some days after the New Year celebration, 21 Albanian people died on a desperate effort to find a better life, to have a better and happier year than the previous one.

We are writing to you in order to make you aware of what happen, what the situation is, and to require your help and reaction in order to avoid future tragedies like this.

More than 30 people, woman, man and children, tried early in the morning, January 2004 the 10th, to clandestinely cross the sadly famous Otranto channel. And 21 of them died, drown on the see, and joining their number to the hundred of previous victims.

As you may now Albania is a small and poor country. We have common borders with two of CE members, Greece and Italy. In spite of that, often, Albanian people pay with their life their trip to Europe. Our politicians are incompetent and corrupted. Our country is in prey of traffickers, organized crime dealers and poverty.

Our powerless government and our isolation is one of the factors that help these criminal organizations to flourish. The poverty of Albanian people is exploited and their life is a part of their game.

We require your help to apply the Human Rights for Albanian people. We require your help for allowing us to travel freely as human beings, as Europeans!

Only this can take away from these criminal organizations their ‘lives market’. Only this will allow Albanian people to find their pride. Albanian people are forced to travel and live clandestinely, and this profits to criminal organizations.

We hope our voice will be heard, and we hope the justice will be made.

Regards ….
Me sa duket e kemi me te lehte te qajme sesa te bejme dicka tjeter, tipike do thosha.

Mjaftohemi me ngushellimet, keshtu shpelajme ndergjegjen tone.

atman

Forumium maestatis

Dhe mua me duket se po shfrytezohet ne menyre te ndyre dhimbja e te tjereve per qellime te mirefillta politike. Para 1997, mesatarisht ne Itali vinin kater pese gomone ne dite dhe perqindja e te mbyturve kuptohet qe ishte ne proporcion me numrin, por askush nuk u ngrit te kerkonte permbysje qeverie.
Per te kritikuar tashme eshte vertetuar qe jini te vetmit. Jepni nje alternative zgjidhjeje ju, qe t'i mbushet mendja popullit dhe te heqe Nanon, por pyetja eshte se ke duhet te vendose. Berishen?! Natyrisht. S'ka shume mundesi zgjedhjeje, keta te dy jane. Dhe kthehemi tek kater pese gomone ne dite pa harruar qe kishte raste qe niseshin edhe dhjete.
Tragjedia eshte e madhe dhe e dhimbeshme si e tille, por me duket pandershmeri te shfrytezohet per te kerkuar ndryshime politike. Ato do t'i sjellin zgjedhjet.
U vrane 18 italiane ne irak, por me duket se askush nuk e shfrytezoi kete ngjarje per te kerkuar heqjen e Berluskonit. Perkundrazi, te gjithe shprehen dhimbjen e tyre.