pyetje-pergjigje ne mjeksi

Wii

Grupi i të moçmëve!
Re: pyetje-pergjigje ne mjeksi

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Nje pyetje kisha edhe une..kuptohet jo ne forme quizzi.Doja informacion rreth Gjendres Tiroidale.Kam qe e vogel qe vuaj nga tiroidet.Rreth moshes 11-12 vjecare fillova te beja kure kunder tiroides.(nuk e kam kuptuar asnjehere pse doktoresha qe me vizitonte e quante Strome semundjen e tiroides ose jam une qe s'di te bej dallimin).Ne ate kohe merrja ca ilace qe s'ia mbaj mend emrin,po mbaj mend qe i pija cdo mengjes para buke ,ne fillim nje kokerr pastaj 1 &amp; 1/2 e kam arritur deri ne 2 kokrra.Doktoresha e shpjegonte kete shtim te dozes me faktin se duke qene ne moshe rritjeje ishte me e veshtire ta kuroje semundjen pasi ajo zmadhohej bashke me trupin.E kam bere kuren per rreth 4-5 vjet rradhazi.Ne fakt ,te them te drejten asnjehere nuk kam vuajtur nga ndonje gje konkrete:vetem se zemerohesha shpejt dhe kur zemerohesha apo me ndodhte te qaja me dhembte shume pjesa e fytit.Probleme nuk kam patur asnjehere.Me kuren u lodha dhe e lashe..nuk po vija re asnje shenje permiresimi..thjesht dukej forma e semundjes tek pjesa e qafes,dmth me teper ceshtje estetike se shendetesore.Ne ushqime ,sipas rekomandimeve te doktoreshes mundohem te evitoj patatet,geshtenjat,lakrat e gjera te ketij lloji.

[/ QUOTE ]

ta them te drejten une semundje me ate emer nuk kam degjuar.ato kokrrat qe ke marre duhet te kene qene hormone tiroideje (dhe nga menyre si e thua duhet te kete qene hipotiroidizem lloji i semundjes) dhe fakti qe i ke shtuar si numer me probabilitet te larte eshte per arsyen se hormonet e tiroides jane shume te rendesishem per rritjen e trupit(kockave,organeve te ndryshem) dhe duke llogaritur qe kuren e ke filluar ne moshen 12 vjece,atehere ke qene fiks ne fillimin e moshes ku fillojne ndryshimet tek femra!faktin qe zemeroheshe nuk di ta shpjegoj!pergjigja ka erdhe me distance kohe te madhe po hajde mo /pf/images/graemlins/tongue.gif

Wii

Grupi i të moçmëve!

Ja edhe nje pyetje tjeter:
Ku mund te ndjehet pulsi ne trupin e njeriut?

[/ QUOTE ]
me kujtohet qe kam dhene nje pergjigje per kete pyetje por ka qene cope cope atehere /pf/images/graemlins/laugh.gif.atehere po jap nje pergjigje tjeter tani pas kaq kohesh:
nje pike eshte ne arterien karotide ne qafe.nje tjeter eshte ne kyc te dores,nje tjeter eshte ne arterien femorale qe kapet ne zonene brendshme te kofshes,eshte pastaj arteria poplite qe ndodhet ne pjesen e pasme te kembes ne lartesine e gjurit(pak a shume ne rreze te asaj zgavres qe formohet kur perthyn gjurin) dhe eshte edhe nje arterie e kurrizit te kembes...te gjitha kane nje rendesi te veten sepse mund te ndihmojne per te gjetur ne disa raste se ne cilen lartesi ka ndodhur nje bllokim i ndonje arterieje ose ose edhe raste kur pulsim ngadalsohet sic mund te ndodhe ne ndonje rast aneurizme!!!
...ne perpjekje me e sjell prap ne jete kete teme /pf/images/graemlins/laugh.gif
pyetje: cili eshte organi qe ka aftesine me te madhe te rigjenerimit?

Guest

NUk thuhet kyci i dores...por pulsi i arteria radiale qe ndodhet lateralisht ne parakarah, afer artikulacionit radio-karpal.
nemsis /pf/images/graemlins/tonguee.gif

Persa i perket pyetjes organi me i rigjenerueshem eshte indi epitetial, eshte gjaku, por besoj qe ti i referoheshe melcise.
Edhe pse nuk jam shuem dakort...pasi rigjenerohet me nje % te larte fibroze /pf/images/graemlins/frown.gif(

ps. pres vlersimin /pf/images/graemlins/laugh.gif

/pf/images/graemlins/wave.gif /pf/images/graemlins/wave.gif

Wii

Grupi i të moçmëve!

se di se i me erdhi me lehte me thene kyci i dores /pf/images/graemlins/laugh.gif
ska nevoje me te dhene vleresim une /pf/images/graemlins/smile.gif
ne fakt i referohesha melcise dhe me ato qe kam degjuar une arrin te rigjeneroje veten deri ne 70% te mases...kjo vihet re me shume ne raste operacionesh psh ku heq nje pjese te madhe ose ose kur shton nje pjese melcije...

Guest

Eshte e vertet qe melqia gjenerohet dhe eshte organi i vetem qe e ben kete gje. Ama duhet theksuar qe melcia prodhon edhe lende fibrinogjene...dhe kjo sjelle qe ky organ te mos jete 100% i ngjashem me te parin.

ps. sa per saktesine ishte nje verejtje qe me ben mua para ca javesh...me ne fund gjeta ku ta bej dhe uen /pf/images/graemlins/laugh.gif

Wii

Grupi i të moçmëve!

/pf/images/graemlins/laugh.gif...shef tiiii! ...kete nuk e dija me ta thene te drejten!
ok,pyetje tjeter :
si eshte i ndertuar nje neuron?(me fjale te pergjithshme,pa detaje te shumta /pf/images/graemlins/tongue.gif)

Nakenak

Primus registratum

Neuronet jan te mbeshtjellur me membrane qelizore, kan nukleotida qe permbajne gjene, gjithashtu ka citoplazem, mitokondri dhe organela te tjera. Neuronet mbajne procese qelizore kryesor si sinteti proteine dhe energjie prodhuese.......(pak a shume keshtu)

Wii

Grupi i të moçmëve!

deri ketu je i sakte...si quhen zgjatimet qe zgjaten nga neuronet dhe si jane ne numer?(thjesht per ta kompletuar pergjigjen /pf/images/graemlins/wink.gif )

Wii

Grupi i të moçmëve!

/pf/images/graemlins/smile.gif
ska problem...po e plotesoj une me dicka pergjigjen.
atehere kemi nga njera ane ate qe quhet akson qe ne numer eshte nje dhe eshte zona nga ku nisen informacionet nga neuroni dhe nga ana tjeter kemi ato qe quhen dentrite qe ndryshojne ne numer sipas neuronit...mund te jene nga 1 deri ne 300 a me shume nese nuk gabohem.keto jane ato qe mbledhin informacione nga neuronet ose qelizat e tjera dhe i cojne ne neuronin qe bejne pjese...kush ka per te shtuar ose hequr bujrum.
A.pepaj faleminderit per pergjigjen /pf/images/graemlins/smile.gif
pyetje tjeter:
cili eshte bakteri kryesor qe shkakton gastrit(emrin dhe nese dini ndonje gje me teper normalisht shtojeni)?

Guest

h.pylori

ma i lexu gjekundi...me thuaj cefalosporiat e gjenerates se dyte

Wii

Grupi i të moçmëve!

hmmm...dorezohem para kesaj pyetjeje!just for this time! /pf/images/graemlins/laugh.gif
me cefalosporiat e ke fjalen per ilacet apo jo? beh,kete rradhe nuk di me tu pergjigj!

p.s : h.pylori eshte helikobakter pilori,bakter qe rritet qe rritet kryesisht ne stomak!shkaktues i gati 80% te gastriteve!

Guest

iiii cke paske msu farmakologjine...hi hi hi po iki ti perseris se as une si mbakam me mend....hi hi hi

Wii

Grupi i të moçmëve!

iiii cke paske msu farmakologjine...hi hi hi po iki ti perseris se as une si mbakam me mend....hi hi hi

[/ QUOTE ]
/pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

erdha-edhe-une

Primus registratum

edhe dicka per STRUMEN:

Gjendra tireoide ka per funkcion SINTETIZIMIN(ne indin parenhimatoz)DEPONIMIN(folikule) dhe SEKRETIMIN E HORMONEVE NE GJAK(kanalet folikulare)

Patologjia e gjendres tireoide eshte e madhe por meq eshte fjala per STRUM do ndalem aty:
Struma eshte gjendje patologjike e gjendres tireoide qe karakterizohet me hipertrofi te indit(rritje) qe si shkaktar jane materiet joorganike(Br,NO3,SCN) dhe ato organike(tionamidi,tionamidet,tiobarbituratet,tiocinatet)
Patogjeneza:efekti i substances antitireoide shkakton inhibimin e pompes se jodit,pengimin e oksidimit dhe te lidhjes organike ne molekulen e tireoglobulines(per kush e merr vesht procesin)
Nga aspekti anatomopatologjik kemi disa forma te strumes:

STRUMA COLLOIDES:-karakterizohet se behet grumbullimi i koloidit ne folikulet te cilat zmadhohen ,ose bashkohen disa hapsira te folikuleve bashk(dmth rezervuarve te hormonit) keshtu qe kjo shkakton rritjen e indit(pra gjendres)

STRUMA PARENCHYMATOSA DIFFUSA;-karakterizohet me proliferimin e indit parenhimatoz si pasoj zvogllimin e hapsirave folikulare(i bie si mbindertin ne indin e shendosh) dmth prishja e structures normale te indit dhe kjo qon gjithashtu ne rritjen e mases se gjenderes

STRUMA ENDEMIKE;-karakterizohet ne paraqitjen e strumes ne nje regjion te caktuar gjeografik duhet te jete e prekur se paku 10% e popullesi ,per shkak te mungese se jodit ne ushqim dhe uje.Gjendera mundohet qe me shtimin te punes se saj te zevendesoj mungesen e jodit ne gjak kjo qon te hipertrophia dhe hiperplazia e gjendres pra shkakton rritjen e saj.

STRUMA SPORADIKE;-mendohet se paraqitet si shkak te qregullimeve gejentike ose qrregullimit te enzimeve trupore

STRUMA JATROGJENE;-shkaktohet si pasoj e marrjes se marrje se tepruar te materieve antitireoide

STRUMA CIBARIA;-shkaktohet si pasoj e marrjes se ushqimit te njellojt per nje kohe te gjate psh (lakra ,spinaqi e te ngjajshme qe permbajn tiokarbamid

STRUMA JUVENILIS-etioilogjia e panjohur por duhet me seriozitet te behet egzaminimi per shkak te pasojave serioze

Diagnostifikimi i strumes:

Laboratori komplet dhe analizave specifike patologjike.
Testi i lidhjes se jodit radioaktiv
Ultrasonografia
Scintiografija e gjendres
ENDOKRINOLOGU-mendimi i tij i obliguar
Pra eshte me rendesi te percaktohet tipi i strumes ne baze te faktorit etiologjik qe te dihet se ne cilin drejtim duhet te aplikohet terapia.
Shpeshta jane rastet qe vetem me intervenim kirurgjik zgjidhet patologjia athere ka nevoje edhe kosulta me Otorinolaryngologun!

mariza

Primus registratum

Jam dakort me juve ,por keni harruar se konsultimeve te juaja duhet te bashkangjitet edhe OFTALMOLOGU !!!!!
Pasi shume semundje e sidomod ato te gjendres tiroide jane te lidhura me syte!

erdha-edhe-une

Primus registratum

epo..une dhash komente per faktorin etiologjik dhe njeren nga mundesit e sherimeve qe i bie ajo kirurgjike...ju kolege nese keni dicak te dhena me rendesi per temen nga aspekti oftalmologjik...do ju degjoim me knaqesi...

Wii

Grupi i të moçmëve!

gjilpere me sa shof ketu per ate qe ka fol erdha-dhe-une nuk ka nevoje te merret me oftalmologun per derisa kemi nje forme hipotiroidizmi me sa shof(mungese jodi ose tireoglobuline qe eshte nje proteine qe lidh format e hormonit ne brendesi te folikujve)...do te merrej me te nese do kishte nje hipertiroidizem (si psh ne rastin e semundjes se bazedouit) atehere do kishte nevoje per oftalmologun duke qene se do kishte nje ekzoftalme(nje dalje te syve kallup si i thone me fjalet e popullit)...me korregjoni nese jam gabim ketu.
erdha-dhe-une,me te vertete shume informacion i detajuar ai i yti /pf/images/graemlins/smile.gif

Wii

Grupi i të moçmëve!

kur kemi diabet te tipit te pare dhe kur kemi diabet te tipit te dyte.cfare kane te ndryshme njeri nga tjetri?